ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Skype

Publicerad 2013-05-30 21:45:22 i Allmänt

Nu har vi laddat ner Skype på vår PC. Inte för att  vi vet hur det funkar men är det nån som har ett Skype-konto och vill vara försökskanin med oss så välkomna. Vårt Skype-konto heter anne_micke  (tror jag i alla fall om jag inte fattat fel). Skulle vara kul att testa hur fungerar. Men skicka ett mail innan så vi hinner klä oss anständigt och kamma håret :-)
Annars inget nytt i A-dam. Jo Micke blev så inspirerad av målningen i Altea att han fortsatte här av bara farten. Det var väggen bakom diskbänken som behövde målas (just det - målad vägg - inget kakel) och efter det finns det två fondväggar (sovrum + vardagsrum) som också ska få sig en omgång.

En tuff dag i sol och vind.

Publicerad 2013-05-28 19:31:12 i Allmänt

Andra dagen i rad med sol och värme. Dock ganska hård vind. Anne är i Stockholm, sedan i går, på ekonomichefskonferens så jag får väl ta mitt ansvar och uppdatera bloggen. I går var det pitch, chip och putt träning på golfklubben. Ryggen / höften blir bättre och bättre men jag törs ännu inte slå några fullslag, så första riktiga rundan känns en bra bit bort.

I dag var det dags för en konditionsprövning. Efter den dagliga morgonträningen på träningscykeln satte jag mig på den riktiga cykeln för att ta mig ut till en av start och landningsbanorna på Schipol.

Bra koll på Google maps gjorde att jag prickade den plats jag tänkt mig, Problemet var att det där var skyltar om att man inte fick stå och "flygspotta". Som den ordningens man jag är cyklade jag, enligt anvisningarna, runt landningsbanan till andra sidan. Säkert 3 - 4 km extra, där man hade en iordninggjord gång och cykelväg utmed banan på ca 75 - 100 m avstånd. Där i solen och vinden intogs den medhavda lunchen och en cola.

Ganska maffigt att stå precis där planen tog mark, Efter en tid märkte jag att vinden började vända, förutom att det betydde att planen startade i stället för att landa förstod jag att det skulle bli motvind även hem, och då snackar vi motvind. Jag kom i alla fall hem till slut och enligt "Jogtracker" blev det det lite över 3,5 mil på cykeln. Men det var skönt att känna att kondisen återkommit efter alla år.

Hur logiskt är det här???

Publicerad 2013-05-26 16:47:29 i Allmänt

Idag var det stopp i trafiken en stund när vi åkte på motorvägen och då fick jag tillfälle att fota den här skylten som vi sett flera gånger men som vi inte riktigt förstår logiken i. Det är alltså 100 km/h som gäller under dagtid (när det är som mest trafik) men på natten bara 80 km/h !!!!! Är det någon som kan förklara logiken i det? Trodde det var säkrare att köra fort när det är lite trafik. Eller så är det så enkelt att det är "lätt att lova" nåt som ändå inte är möjligt. För på dagtid är det så mycket trafik så man kan ändå aldrig komma upp i en sån hastighet :-)
Ni kanske undrar vad vi gjorde på motorvägen - jo det var dags för ett nytt besök på plantshopen. Tror inte vi får plats med så många fler växter nu om vi ska kunna sitta där ute också..... Ett hittills hypotetiskt problem eftersom det varit "ett satans skitväder" här i över en veckas tid. Regn och kallt varje dag - man lär ha kommit fram till att det under de senaste 50 åren bara varit så här kallt 3 gånger under motsvarande tid. Max 10-11 grader varje dag!  Bra tajmat av familjen Ohlsson :-)

Home sweet home

Publicerad 2013-05-23 23:03:00 i Allmänt

Det kändes faktisk som att komma hem när jag för en dryg timme sen kom tillbaka från Stockholm. Och det om något är väl ett tecken på att vi trivs här i Amsterdam - vilket många frågat de senaste dagarna när jag varit i Stockholm på Vårkonferensen. Det var förresten en jättetrevlig tillställning med mycket positiva budskap som förmedlades av alla dem som hade presentationer under dagen. Och så avslutades onsdagen med en mycket trevlig middag i ett enormt "partytält" (250 personer var vi!!!) som var helt genomskinligt och uppställt på Handelsbankens fina terrass med utsikt över Slottet. Fick förresten höra att det "spridit sig" på jobbet att vi har en blogg. Och ni nytillkomna läsare som kanske känner att ni "smygläser" - skriv en kommentar så jag vet vilka ni är. Ni är så välkomna att följa oss - vi har inga hemligheter. Inte som vi lägger ut på bloggen i alla fall - ha-ha..... :-) Däremot kanske jag ska förtydliga igen att jag medvetet inte lägger ut någon (eller bara väldigt lite i alla fall) information om jobbet. Vill inte att någon ska känna sig "exponerad" utan att veta om det. Men ibland sipprar det ut något i alla fall - som tex Vårkonferensen.
Det är ett riktigt ruskväder här. När jag kom hem var det bara åtta grader ute och nu har det börjat regna också. Hoppas verkligen att detta inte är "typiskt majväder" men dessvärre ser prognosen för de närmaste dagarna inte särskilt munter ut.
I morgon kommer Micke hem från Altea där han blev kvar för att påbörja målningen av köket. Ska bli jättespännande att till Midsommar komma ner igen och se hur det ser ut - enligt bilderna ser det ut att bli jättefint! 

Fortsatt utlandsarbete

Publicerad 2013-05-23 20:02:23 i Allmänt

Då har dag tre på målningsarbetet slutförts, känns som att det definitivt räcker med en strykning till. Vad gäller köket ! Nu ser de andra furudetaljerna ännu gulare ute. Men det går väl att fixa, tid finns ju. Kul att ha varit inomhus och målat de tre finaste dagarna hittills, men i dag fanns det i alla fall tid för en sen lunch / tidig middag hos Tracy på Amix i fullt solsken. Hemresa till Amsterdam i morgon förmiddag, men bara tre och en halv vecka till återkomsten och nästa strykning av köket.

Arbete i Altea

Publicerad 2013-05-21 19:34:39 i Allmänt

Nu jobbar man alltså som "hemarbetare" i tre länder. Idag tufft arbete med att börja måla i "köket" i Altea och allt som hör till det. 18 år gamla lackade furu luckor är inte direkt det bästa underlaget.

Efter att ha kört Anne till flygplatsen började arbetet. Nu är allt grundat första gången. Köket ser redan större ut. Bilden är tagen i ett tidigt skede och ger ingen rättvisa åt resultatet. En grundning till och förmodligen två strykningar innan det är färdigt. Midsommarjobb alltså.

Just nu en välförtjänt vila på terrassen i 18 gr under markisen
Helt ok jämfört med att vara på Schipol där Anne sitter just nu och väntar på planet till Stockholm.

Snart hemresa för Anne

Publicerad 2013-05-20 19:41:52 i Allmänt

Tiden bara springer iväg och i morgon åker jag hem (till Amsterdam alltså) men bara för att packa om väskan och samma kväll åka vidare till Stockholm. Idag började morgonen med en molntäckt himmel men med en skön värme och inte alls den vind vi haft de senaste dagarna. Men det gjorde inget alls för vi hade lite "fix" att göra tex som att hämta ut våra nya bankkort på bankkontoret i Alfaz del Pi och sen ett besök hos vårt försäkringsbolag. Och varför då???? Jo för att i slutet av förra veckan så ramlade sex kakelplattor ner från väggen i badrummet!!!!! Jaaaa - bara ramlade ner utan vidare. Inga fuktskador eller liknande så det är ett stort mysterium. Så nu får vi se vad försäkringsbolagets besiktningsman kommer att säga om detta.......
Lunchen intog vi hos favoriten Amix på strandpromenaden och idag hade Tracy musslor kokta i apelsin- och gräddsås. Vaaaansinnigt gott. Och ungefär samtidigt kom solen fram och gjorde eftermiddagen helt fantastiskt vacker. Och vår kaktus- och suckulentodling trivs utmärkt!
 

Tänk så fort några dagar går....

Publicerad 2013-05-19 17:48:15 i Allmänt

Idag var det hemresa för Rein och Irene efter några härliga dagar i Altea. Vi har hunnit med lite av varje och även njutit av mestadels soligt väder även om det kom en rejäl åskskur igår eftermiddag precis efter att vi kommit hem efter vår långpromenad till Albir t.o.r. Men regnskuren var inte lång och vi kunde sitta kvar under markisen tills den dragit över och solen återvänt och torkat upp det blöta golvet. På kvällen god middag hos "fransmannen" - tror vi alla var lika nöjda trots att vi alla valde olika rätter :-) 
Idag blev det en sista (extra) tur på marknaden innan det var dags att åka till flygplatsen.Och ett sista litet "vattenhål" såklart. Se så bruna gubbarna har hunnit bli på de här dagarna.

Kan man ha det så mycket bättre???

Publicerad 2013-05-18 19:21:08 i Allmänt

Dagarna springer iväg så himla fort. Nu är det redan (tidig) lördagkväll och vi håller på och förbereder oss för en middag hos "fransmannen". Rein kommer ihåg restaurangen sen senaste besöket och tyckte att det vore trevligt med ett nytt besök. Idag har vi promenerat tur och retur till Albir och njutit av helt underbar sol och självklart ett och annat vattenhål. Och som alltid före middag så blir det en "fördrink" på balkongen. 
Igår åt vi Paella på Casa del Jamon - och det såg Irene och Rein ut att gilla rejält..... :-)

Äntligen Altea!!!!!

Publicerad 2013-05-16 22:58:03 i

Ja då är vi äntligen här igen. Senast var månadsskiftet nov/dec och så var Micke nere ensam en sväng i början på mars. Vi har haft en härlig dag i vackert väder som precis avslutats med en god middag. Och eftersom gårdagskvällen (natten) blev väldigt sen ska det bli skönt att göra kväll nu. I morgon marknad och Benidorm.


Den som väntar på nåt gott.......

Publicerad 2013-05-14 20:20:00 i Allmänt

I morgon blir det äntligen semester och Altea för mig. Har inte varit ledig sen månadsskiftet nov/dec - inte ens en endaste dag runt jul och nyår blev det - så det ska bli sååååå skönt. Micke (som ju har ständig semester sen två månader tillbaka - tycker jag alltså) åkte redan idag - eller rättare sagt åker väl typ nu - efter två timmars försening. Hoppas min flight går i tid i morgon.....
Så ikväll är det lite iordningsställande (tömma kylen och vattna blommorna) som gäller. Packning inser jag att det inte blir så mycket så det lär gå fort. Så nästa rapport blir förhoppningsvis från varmare breddgrader. Senaste dagarna har det INTE varit bra väder här. Regn till och från och 13 grader ute som mest - ingen höjdare alltså.
Just nu tittar jag på "inför Eurovision" och senare ska jag se första semifinalen för det visas på SVT Play Live!!!! Gina Dirawi är jätteduktig!
 

Egmont aan Zee

Publicerad 2013-05-12 18:00:24 i Allmänt

Idag var det utflykt till kusten igen,denna gång lite nordväst om Amsterdam till en liten typisk sommarstad. Lång strand med små strandhus (vi fattade inte om det var privata men vi antar det för de var av så olika karaktär) och så en och annan strandservering. Ovanför stranden likande staden lite Borgholm om sommaren - en lång gågata med massor av butiker och restauranger. Tyvärr var inte vädret sommarlikt alls men vi kunde i alla fall ta en promenad torrskodda (men genomblåsta). Först utmed strandpromenaden, sen lite bland butikerna och slutligen en runda på stranden också. Vi avslutade med en variant av "holländska tapas" på en restaurang utmed strandpromenaden. Och idag är det Mors Dag här och det verkar vara ganska populärt att fira familjesammankomster på restaurang. Vi såg det sist i påskas och idag var det flera större sällskap (flera generationer) även här och firade mamma med blommor och presenter. Trevligt! Under vår lunch kom det en rejäl regnskur - men det gjorde ju inte oss något :-)
Det vita ni ser på stranden är INTE snö utan skum som ligger kvar efter att vattnet dragit sig tillbaka (ebb).

Shoppingtur till Haarlem

Publicerad 2013-05-11 20:51:18 i Allmänt

Idag har vi varit på klädjakt. Jag ska till Stockholm på den årliga "Vårkonferensen" om en dryg vecka och ville ha nåt nytt att ha på mig. Vi åkte till Haarlem som är Hollands 10:e största stad och ligger ett par mil mot kusten från Amsterdam sett. Vädret var perfekt för shopping - växlande moln, lite regn och ibland lite sol också. Utfallet blev till belåtenhet och jag fick en "påse" med mig hem :-). Därefter återigen ett besök på IKEA, men denna gång i Haarlem. Ett överskådligt varuhus med lite mindre trängsel än på det varuhus vi varit på tidigare. Och vad var målsättningen med dagens besök - jo en matta till sovrummet som har känts lite väl "kalt". Ikväll har vi ätit middag hemma - wokade grönsaker och risnudlar med jättegoda scampi som vi köpt frysta/råa på AH (=Albert Hein som enligt uppgift tills ganska nyligen tillhört ICA-kedjan). Trodde scampi var fridlysta men vi får väl hoppas att dessa var godkända så vi inte behöver skämmas.....

Första gången

Publicerad 2013-05-10 23:25:18 i Allmänt

Ja nån gång måste ju vara den första - att besöka en ny frisör alltså. Och det vet ju alla kvinnor att det är inte bara att slå upp Gula Sidorna och peka på någon. Helst vill man ju faktiskt ta någon på rekommendation. Men ibland får man chansa och det gjorde jag. Men jag gick inte till "hålet i väggen" utan jag valde en välrennomerad firma - Rob Peetoom. Och bara att boka tid var ett äventyr. Man måste nämligen bestämma "nivå" på dels den som ska göra färgningen (slingorna) och den som ska klippa. Och det finns fem olika nivåer - från "junior" till "creator" och självklart kostar det olika för vilken nivå man väljer..... Nåväl jag bad att få något i mellanskiktet då jag anade att "toppskiktet" skulle vara ruskigt dyrt. Latinokillen som fixade slingorna hade väl avancerat från första stadiet efter att ha jobbat på firman i två år men han gjorde ett bra jobb och slet med folieslingor. Inga "huvor med små hål" här inte. Och sen kom en ganska erfaren tjej som klippte (tror hon fick titulera sig stylist). Ja och sen var det bara att gå till kassan; EUR 145 kostade kalaset. Men ok - då ingick både en cappucino och ett glas mousserand. Det var ju ändå fredagkväll....... Micke kom och mötte och så gick vi och åt på en pytteliten grekrestaurang. Men det var jättegott! Och hur blev då håret????? Jo hyfsat måste jag väl ändå tillstå. Bedöm själva:

Man får passa på och njuta

Publicerad 2013-05-09 21:08:25 i Allmänt

Det är väl det här man kan kalla ett gäng "blandade tulpaner". Buketten köptes i söndags på väg hem från Keukenhof. Det finns en "blomstermarknad" när man kört ut från parken där man kan köpa såväl lökar som snittblommor (=tulpaner). Och när vi kom hem med buketten av knoppar av olika sorter förstod vi inte vilken otroligt skiftande bukett vi hade fått. Alla möjliga både sorter och färger - och de är som vackrast just nu. Idag har vi haft jättefint väder om än med lite vind. Vi har varit på en golfklubb och tränat några timmar (range, chip och puttning) och sen åt vi lunch på den soliga terrassen. I morgon är det arbetsdag igen. Precis som i Sverige är det många som tar semester en sån här klämdag men vi är mitt inne i månadsrapporteringen av resultatet - så det är bara att pallra sig iväg till jobbet. Men i mitten av nästa vecka - då ser vi fram emot att åka till Altea för några dagars ledighet och med besök av Rein och Irene. Välkomna!

Cykeltur blev promenad

Publicerad 2013-05-07 19:43:00 i Allmänt

Idag har Micke servat min cykel och vi hade tänkt oss en liten cykeltur nu på kvällen. Men jag har inte ägt en cykel på mer än 15 år så jag kände mig alldeles för vinglig för att våga mig ut i trafiken utan hjälm. Så cykeln fick ställas tillbaka i garaget och så fick det bli en promenad i stället. Och här går man inte runt kvarteren utan runt kanalen. Och så blev det en liten bild på huset från andra sidan kanalen. Ser inte så charmigt ut kanske - men vi har förstått att det rent arkitektmässigt verkar vara något ganska unikt. Det går ofta grupper omkring i området och till och med på innergården och fotograferar och antecknar.

Gissa vad som rimmar på tulpaner - jo japaner !!!!!

Publicerad 2013-05-05 18:37:00 i Allmänt

I morse var det tidig uppgång. Redan före kl åtta åkte vi hemifrån för att komma tidigt till det stora tulpanparadiset Keukenhof. Och det var definitivt värt att gå upp tidigt - vi slapp de hemska köerna såväl till parkeringen som genom insläppet. En fantaskiskts vacker dag - alldeles utmärkt för att beskåda de 7 miljoner tuplpaner som lär ska finnas i parken. Vi räknade dem inte - men det finns ingen anledning att misstro siffran. Och om det inte räckte med dem- så kunde man som vi ta en liten båttur i kanalerna kring tulpan- och hyacintfälten där lökarna odlas. (När blomningen är klar kasseras allt som varit ovan jord och lökarna går till försäljning. Man tar alltså inte tillvara på blommorna!!!! ) Keukenhof är ungefär som Koninginnedag - det går nästan inte att beskriva utan måste faktiskt upplevas. En väldigt välordnad park med promenadvägar kors och tvärs och paviljonger med utställningar och specialvisningar (tex var det Orkidé-helg den här helgen i en av byggnaderna.) Och språk från världens alla hörn hörs men mest av allt - det kryllade av japaner med kameror. Och alla ska ta den perfekta bilden - vilket kan ta sin lilla tid................... På den lilla båtturen vi åkte så var vi någonstans mellan 35-40 personer på båten. Förutom Micke och jag var det en amerikansk familj. Resten var japaner. Och jag trodde nästan båten skulle välta när alla ställde sig upp samtidigt med kamerorna i luften och tjöt av förtjusning:-) Nu njuter vi av kvällssolen genom de öppna dörrarna i vardagsrummet och tittar på alla båtar som far fram i sommarkvällen - ja idag är det verkligen sommarvarmt och cab-säsongen inleddes på väg hem :-) Kolla bilden på planet taget rakt upp i luften från bilen!
Här nedan kommer lite bilder från dagen - och för den som vill se ännu mer kan vi rekommendera bilderna vi lagt ut på vårt "virituella fotoalbum" http://se.myalbum.com/Album=VYARDQGE

Sorgens dag i Holland

Publicerad 2013-05-04 21:22:27 i Allmänt

Idag den 4 maj sörjer holländarna sina krigsoffer. I början avsåg högtidsdagen endast krigsoffer från andra världskriget men med åren har det blivit att man hedrar alla krigsoffer. Kl 20.00 på kvällen denna dag är det utlyst "två tysta minuter". Vi märkte genast att radion tystnade (vi brukar lyssna på en ganska glättig, modern reklamfinansierad holländsk kanal) och en kollega berättade igår att t.o.m. all tågtrafik stannar upp under dessa två minuter. Men i morgon är det en desto mer glädjens dag i landet - den 5 maj firar man befrielsedagen, dvs slutet av ockupationen 1945. Då hålls många festivaler och gratiskonserter runt om i landet. Och vi ska "fira" genom att besöka "tulpanernas Mecka" - Keukenhof. Idag har det varit riktigt vackert väder här i Amsterdam. Vi började morgonen med att äta frukost ute på balkongen och sen åkte vi till IKEA (jag vet - IGEN!!!) för att köpa resårmadrasser. Hyresvärden har varit lite småsnål på den punkten - det var ny säng och nya madrasser - men dessvärre bara stenhårda skumgummimadrasser på en ribb-botten. Man gick inte och lade sig I sängen utan PÅ sängen...... Nu har vi åtgärdat den saken. En sak är att sova så hårt under några gästnätter (vilket våra kommande nattgäster kommer att få uppleva) men att ligga så illa i minst två år - nej det kändes inte mänskligt.
På eftermiddagen har vi varit på promenad ett par timmar. Destinationen blev Westerpark - ett stor grönområde där det kryllade av människor som låg/satt/åt/drack i gröngräset. Alla träd är långt gångna med blomning och minst halvvägs utslagna löv. Rena klorofyllchocken! :-)

Fredag nästan sex veckor efter ankomst

Publicerad 2013-05-03 22:10:24 i Allmänt

Idag har sommaren kommit - klockan är tio och vi kom precis innanför dörren efter att ha varit och ätit "italienskt" på Lindengracht. Jättegott och vi är proppmätta! Temperaturen måste legat på minst 15 grader "på stan" - här på nionde våningen är det "bara" 12 grader.... Idag har Micke gjort cykelpremiär i Amsterdam när han för tredje dagen på raken försökte (och idag lyckades han) teckna ett holländskt mobilabonnemang. Många regler gäller....... Cykelturen gick bra och det är som vi misstänkt "lättare" att cykla än att gå. Som cyklist har man företräde. Överallt och alltid! Själv höll jag på att "göra i brallan" i morse när jag i vanlig lunktakt gick till tåget. Rätt vad det är hörs ett otroligt "brölande" från floden och en stor kryssningsbåt på väg ut från hamnen påkallar uppmärksamhet. Jag fattar inte att så stora båtar släpps in bland små privatbåtar, pråmar och alla små färjor (gratis) som går mellan "vår sida" och norra sidan av staden. Kollisionsrisk råder ständigt :-)

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela