ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Nytt hopp om lägenhet.

Publicerad 2014-12-29 20:51:00 i Allmänt

I går skrev vi om en lägenhet på något som heter Oosterdok, som ligger på andra sidan centralen sett från där vi bor nu. När vi, i går, var på promenad vid det aktuella huset såg vi att en människa stod och putsade fönstren. Vi (fel)tolkade detta till att någon redan hyrt lägenheten och vi blev lite besvikna. När vi kommit hem och sansat oss kom Anne på att lägenheten inte var tillgänglig förrän den första mars. Det vi såg var förmodligen ägaren eller nuvarande hyresgästen. I dag fick vi detta bekräftat då vår förmedlare meddelade att den fortfarande var tillgänglig och att vi kan få en visning på onsdag förmiddag. Nu hoppas vi på att vi gillar den när vi ser den på nyårsaftons förmiddag. Läget och vyerna är i klass med dagens, om inte bättre, och om inredningen motsvarar bilderna kan vi kanske börja ladda för flytt i mars.

Härnedan har gjort ett litet bildkollage för att visa hur det kan gå "när inte haspeln är på". Det är bilder, två och två, som föreställer samma sak men där något fattas på den ena bilden i paren. Vad är det som fattas ?

 
 
Jag hade, som vi visat tidigare, pyntat med granris och julkulor  i några krukor. När vi vaknade i lördags, dagen efter annandagen, var kulorna plötsligt borta. Nattens storm hade gjort sitt. En av kulorna låg kvar på balkonggolvet men var på väg ut genom räcket. En av dem låg/ligger på balkongen på våningen under oss lite åt sidan. En av dem hittade vi nere på gården, hyfsat skadad efter ett fall på nio våningar. En av dem är fortfarande borta, den kanske ligger på någon annan balkong. De två stora pynten som ligger kvar på bilden till höger är så tunga så att vinden inte kan ta dem. Man lär sig nya saker hela tiden.
 
Nu ser vi fram emot nyårsafton med både lägenhetsvisning och kvällens fyrverkerier. Själv hade jag en golftid inbokad på morgonen med gubbarna, inställt igen för fjärde veckan i rad. Denna gång pga visningen. Jag åker nog ut till klubben ändå efter visningen, tar en fika med gubbarna och tränar lite eller går en nohålare, om banan är öppen dvs. Den har varit stängd några dagar i bland. I dag pga att det var fruset i går och att det kom regn i natt. Ingen bra kombo för en golfbana. 
 
Vi hör säkert av oss till nyår igen med en nyårshälsning. 
 
 

Nu är julhelgen över

Publicerad 2014-12-28 20:50:39 i Allmänt

Fyra härligt lediga dagar är över och imorgon är det dags att gå till jobbet igen. Åtminstone några dagar innan nyår åter ger lite ledighet.
Gårdagens väder var inget man längtar efter precis. Kraftig vind och snöglopp i luften och knappt två plusgrader. Men vi vek inte ner oss utan laddade med mössa och huva och gav oss iväg till marknaden såsom varje lördag.
På handlingslistan stod ankbröst då det är vad vi tänkte oss att äta till middag på nyårsafton. Många av försäljarna var inte på plats och om det berodde på det dåliga vädret eller på att de har valt att ta lite julledigt är svårt att veta. Men vår fågelhandlare var i alla fall på plats så vi har nu två fina vacumpackade ankbröst som ligger i kylen. Till det ska det bli en apelsin-och- rödvinssås och hasselbackspotatis. Förrätten har vi inte spikat än, det beror på vad vi kan få tag på. Krabbklor har vi ätit så mycket så det är ju nästan "vardagsmat" numera.... :-) Skämt åsido - det går inte av för hackor heller, men skulle vi springa på en kokt hummer så vore det att föredra den här gången.
 
 
Vädret var som sagt var inte det bästa igår så vi pausade lite under marknadsbesöket och drack kaffe och delade på en bit äppelkaka. Winkel 43 heter ett av Amsterdams mest kända caféer och det hittar man på Noordermarkt. Och deras jättegoda äppelkaka är väl omskriven på tex Tripadvisor. Och ändå - fast vi i nästan två år har gått på marknaden varje helg så hade vi fram till igår inte smakat på äppelkaka. Men nu vet vi varför den är så populär - den var vansinnigt god.
 
Idag var vädret helt motsatt. En klarblå himmel och därmed också sol. Fövisso inte så mycket varmare, och att natten hade bjudit på en temperatur under nollan kunde vi se på isbildningarna runt blomkrukorna på balkongen. Men solen gjorde att man längtade ut. Faktiskt så hade vi en golftid bokad runt lunchtid idag, men vi trodde nog att det skulle bli lite väl kallt om framför allt händerna, så vi avbokade den och gav oss utt på promenad istället.
Det blev en rejäl runda (8,8 km visade min Jogtracker på när vi kommit hem) via för oss nu välkända kanaler. Bland annat hamnade vi vid Blomstermarknaden vid kanalen Singel, och där kunde man konstatera att tulpansäsongen nu äntligen är här. Stora knippen såldes i alla möjliga färger. Längtar efter en sån bukett till nyår.
Men innan vi kom dit hade vi också passerat på baksidan av Westerkerk, och det är ju precis i kvarteret där Anne Frank-museet ligger. Och gissa om det var lång kö!!! Den längsta vi hittills sett faktiskt, och då går vi ju ändå förbi där ganska ofta. Törs lova att kötiden för de som stod längst bak var MINST tre timmar idag. Och sen vet vi ju av erfarenhet att när man väl kommit in så är det ytterligare en timmes "kö" igenom museet som är så litet och trångt att man helt enkelt sakta följer kön genom rummen.
 
 

Vi avslutade vår promenad (innan vi gick hem igen) på Oosterdok och Skybaren på Hilton. Vi hade sett en jättefin lägenhet på nätet som vi kanske hoppades på, och vi ville gärna se från utsidan hur den låg till. (Nästan granne med Hilton alltså.) Men så snopna vi blev när vi såg en dam som gick ute på balkongen och putsade fönstrena. Det kan ju bara betyda att den antagligen redan är uthyrd och väntar på eller redan har fått sina hyresgäster. Jag hittade den på nätet på julafton och mailade direkt vår mäklare, så vi vet ju inte med säkerhet om den finns tillgänglig eller ej, men det var ett dåligt omen att nån var där och putsade fönster. Det börjar dra ihop sig till att vi hittar nåt nu - tiden springer iväg och i mars måste vi flytta.

Nåväl - lite besvikna (den var verkligen jättefin på bilderna) tog vi i alla fall ett (dyrt) glas vin i Skybaren innan vi gick hem.

 
 
 

Julhelg i Amsterdam

Publicerad 2014-12-26 19:04:19 i Allmänt

Annandag jul idag och vi har precis ätit vår julmat för tredje och sista gången. Det har varit jättegott men man är ganska nöjd efter tre dagar...... Imorgon ska det bli Pytt i Panna av det sista av julskinkan och sen får det bli köttfärssås på söndag. Dvs nåt helt anti-jul.
 
Julaftonen var ju arbetsdag för mig. Inte alltför ansträngade, vi var bara halva styrkan i min grupp och tog det lite "soft" med julmusik i bakgrunden. Lite arbetstidsförkortning var det också då vi slutade klockan tre, och innan vi gick hem bjöd jag mina medarbetare på ett glas vin för att skåla in julen.
Jultraditionerna ser lite annorlunda ut här. Förvisso träffar man också familjen i stor utsträckning, men tex är julaftonskvällen nåt man kanske firar med vänner och gärna ute på restaurang,

Nån speciell julmat är det inte tal om utan man äter nån finare middag (kanske tre-rätters) eller så äter man nåt som är väldigt populärt här och som man kallar "gourmet". Jag trodde det stod för nån riktigt finsmakar-meny men icke - det är benämningen för att man äter från en "bordsgrill". Typ raclettejärn där man dels kan grilla mat ovanpå ett grillbord, men även på små "pannor" som man ställer under ett grillelement. Det här har blivit speciellt populärt under julen då det är enkelt och inte kräver så mycket förberedelser i köket utan alla "lagar sin egen mat" vid bordet. Albert Heijn säljer även färdiga paket med olika gosaker lämpliga att lägga på bordsgrillen.
 
Vår julbuffé kräver förvisso lite mer arbete, men när det väl är gjort så räcker ju maten ett antal dagar......
 
Vi har inte köpt julklappar till varandra på säkert 15 år - men i år köpte vi varsin julklapp. Jag hade pekat ut ett smycke i ett skyltfönster för ett par månader sen som jag sa att jag var lite sugen på och helt plötsligt tänkte jag att - jisses - tänk om Micke har köpt det till mig. Då måste ju jag ha en present till honom också..... Och vilken tur att jag köpte en - för han hade köpt det där smycket som julklapp till mig! Telepati eller två själar en tanke - kalla det vad ni vill. Nu blev det i alla fall en liten julklappsutdelning efter middagen.
Hjärta till mig och en jacka till Micke.
 
Juldagsmorgon vaknade vi av att regnet och haglet slog mot sovrumsfönstret. En skur som inte varade allför länge men dessvärre fortsatte det så hela dagen - ömsom regn ömsom sol. En vacker regnbåge blev det i alla fall.
 
Idag på Annandag Jul var vädret mer stabilt och vi åkte ut till golfbanan för att ta en promenad. Vi visste att banan hölls stängt såväl igår som idag. Vilket verkligen var synd för idag hade det varit perfekt vinter-golf-väder. Solen sken och det var vindstilla och ca 5 grader. Men vi fick nöja oss med en promenad över delar av banan och den promenaden blev riktgt "lönsam". Redan vid sidan av hål 4 (där vår promenad började) såg vi hur det fullkomligt "kryllade" av bollar i ruffen. Det är under sommaren ett ganska otillgängligt område med mycket sly, men nu när alla löv fallit av så kunde man ta sig fram där utan problem.´Vilken himla tur att jag hade med min lilla "reservpåse" som är så perfekt att ha i väskan/fickan ifall man skulle behöva spontan-handla något.
 
Vår promenad resulterade i att Micke nu har tvättat och paketerat inte mindre än 41 jättefina golfbollar. Och då har han ändå kasserat 5-6 stycken som han inte tyckte höll klass nog för att spela på. Det var en bra timpenning på den promenaden..... :-)
Och nu har vi alltså precis avslutat en middag med ytterligare lite rester.
Återstår bara lite andra svenska delikatesser.......
 
Till sist får det bli en kaffe med något gott till och sedan är julen slut. Som tur är kommer ju nu en lörd/sönd att vila upp sig på. Väderprognosen visar i morgon 2 till 3 plusgrader och snö blandat med regn, riktig härligt lördagsväder eller hur. Vi får väl se om vi får bilder på snö i bloggen för första gången sedan vi kom hit. 
 
 
 
 

Uppesittarkväll i Amsterdam

Publicerad 2014-12-23 22:21:00 i Allmänt

Dan före dopparedan är det även om det för mig är en (nästan) vanlig arbetsdag imorgon.
På kvällens schema stod att göra rosoljen och griljera skinkan. Skinkan köptes redan för ett antal veckor sen i fryst skick på IKEA. Den var INTE stor och den var väl inte den saftigaste vi smakat, men när griljeringen väl satt där och man fick skära upp de första skivorna och äta på en bit vörtlimpa så var det inte så tokigt i alla fall.
 
Rosoljen krävde också lite mer förberedelser än vanligt. Jag har inte hittat inlagda hela rödbetor här (det enda jag sett är väldigt tunnt skivade) så jag fick koka en egen lag att lägga in dem i.
Men bortsett från det fanns allt annat. Nej just det - färskriven pepparrot och saltgurka har vi köpt med oss från Sverige.
Rosoljen är numera skuren och ihoprörd och självklart även provsmakad. Jättegod - ingen riktig jul utan mammas rosolje :-)
 
 
Imorgon hoppas Micke på nio hål golf med "gubbarna" - sen ska han hem och julstäda så det är rent och fint tills jag kommer hem och fixar Jansson och omelett.
Det kommer bli en god matjul även i Amsterdam :-)

Christmas - bring it on !

Publicerad 2014-12-21 18:52:46 i Allmänt

Så var det söndag igen och ännu en vecka och en helg har passerat. I dag, söndag, är det två år sedan vi bestämde oss för att gå "all in" och flytta hit till Adam. Två år känns som en lång tid men som gått så fort. Något som gått fort är också hösten, i dag nådde vi den mörkaste dagen på året vilket innebär att det blivit mörkt vid 16.30. Nu ser vi fram emot ljusets återkomst, vilket jag tror att ni i mörka Sverige gör ännu mer.
 
Under veckan som varit har vädret inte visat sig från den bästa sidan. Regn och storm mest hela tiden. I fredags eftermiddag stabiliserade det sig och sedan dess har det varit i stort sett uppehåll men ganska stark vind. Temperaturen ligger på 9-11 gr på dagarna. Detta gjorde att vi i går, lördag, bestämde oss för en promenad ut på stan. Vi började med att gå till det stora varuhuset "Bijenkorf"  på Damtorget,  där köpte vi Nespressokaffe men passade också på att utnyttja Annes julklapp från banken. Även i år var det presentkort som vi nyttjade till att köpa några ugnsformar från Le Creuset . Efter det tog vi en lunch på favoritstället "Majestic" och åt deras "Asiatische bittergarnitur". Som vi skrivit tidigare är det små holländska/indonesiska tapas som är friterade. 
 
Sedan började promenaden hemåt, som inte är överdrivet lång, men ändå. På vägen hem, som gick genom kanalområdet, hörde vi plötsligt körsång. På en av smågatorna i Jordan stod en kör, klädda i gammaldags tidstypiska kläder och sjöng engelska julsånger. Mycket trevligt.
 
Som tidigare så stannade vi sedan vid "vår egen" marknad på Lindengracht där vi köpte fisk och bröd till lördagskvällens fiskgryta. Som vanligt blev det också lite blommor, den är gången fem stora fina amaryllisar till det facila priset av fyra euro. Dessa sattes sedan ihop med lite tallkvistar som också inhandlades på marknaden. Efter tre och en halv timme var vi sedan tillbaka hemma. 
 
 
 
I dag, söndag morgon, vaknade vi till en mulen dag men fortfarande samma temperatur. Planen i dag var att besöka vår favorittuin, vilket betyder trädgårdshandeln i Osdorp. Det är stället vi brukar handla våra plantor till balkongen mm mm. Den kan jämföras med Plantagen men är flera gånger större. I dag var det stor rea på julpynt och vi tyckte att det kanske vore kul att pynta upp lite mer eftersom vi ska var här i jul. Det blev, naturligtvis, en hel del inköp. Nya lökar till balkongen, mer granris till balkongen, pynt till balkongen, azalea till v-rummet, ljusslinga till toan, lite nya hyacinter och en amaryllis mm mm. Inne på Tuinen passade jag på att provsitta en av de kabiner som barnen kan åka i över de alplandskap de byggt upp. Jag knuffade bort ungarna och satte mig så Anne kunde ta en bild. 
 
 
Väl hemma var det dags att få allt det nyinköpta på plats och öka på julstämningen lite. Jag fixade balkongen medan Anne såg till att det blev lite mer julfint inne. I år har temat blivit mycket vitt och silver vilket passar väldigt bra i den ljusa lägenheten. Azalean fick stå bredvid ljusbrickan på soffbordet medan julstjärnan fick flytta till matrumsbordet invid ljuslyktorna. Den lilla slingan från julrean passade bra i en ljuscylinder på toaletten. På balkongen gömmer sig vårlökar under granriset i krukor och vid bambun. Kommer att bli fint till våren. Häromdagen såg jag dessutom att påskliljorna redan kommit upp ca 10 cm i gräsmattorna mella visa vägar och gator. 
 
 
Nu återstod bara det första julmatsjobbet. Anne gjorde julköttbullarna. Sedan återstår bara att göra rosolje,(estnisk rödbetssallad), Jansson, omelett, griljera skinkan från IKEA samt att ta fram IKEA sillen. Det får dock vänta till kvällen före julafton, som traditionen bjuder. En av bilderna visar också hur olika vi jobbar i köket. Anne lagar den goda maten och jag sköter om materialvården av golfgrejerna. Jag har faktiskt en golfrunda inbokad på julaftons morgon med mitt "gubbgäng". Här är ju inte julafton den stora dagen utan det är juldagen som är julen för holländarna. 
 
 
Det var allt för den här gången. Det blev en hel del men det var återigen en aktiv helg. Just nu friskar vinden i utanför fönstren på nionde våningen. Vi syns nog närmare jul igen med en julhälsning.
 

Fredag veckan före jul

Publicerad 2014-12-19 23:04:21 i Allmänt

Den här fredagmorgonen hade jag ställt klockan på extra tidig väckning. Vi är inne i en testperiod för en ny produkt och det här kolliderade idag med lite andra möten som inte kunde ställas in, så jag satsade på att vara på jobbet vid sjutiden redan för att hinna beta av testpricknngen.
När jag steg upp så var det fl storm och ösregn ute. Värsta väder-kombon man kan tänka sig. Omöjligt att fälla upp ett paraply vilket innebär att man inom 60 sekuner är genomblöt.
Nu behövde det inte gå så långt för jag har ju världes bästa Micke som självklart ömmade för situationen och skjutade mig till jobbet i ottan.
Typiskt nog hade det "skitit sig" i nattens körning av test-transaktionerna så mina bokföringsfiler var inte uppdaterade. Helt i onödan (nåja - det finns att göra ändå) var jag alltså så tidigt på plats.
 
Framåt dagen ändrade vädret karaktär och även om en kraftig vind kvarstod så försvann regnet och ersattes av en vacker men blek decembersol.Termometern stod på över 11 grader redan i arla morgonstund så nån kyla kan man inte tala om.
Micke åkte alltså ut för lite golfträning på eftermiddagen och passade då på att plocka upp mig på vägen hem. Vilken lyx! Skjuts såväl till som från jobbet på samma dag! 

För ovanlighetens skull hade vi bokat bord för en middag ute till kvällen. Det kanske inte låter så på våra uppdateringar men det är faktisk inte särskilt ofta vi går ut och äter middag här i A-dam.  Visst - vi var ute förra veckan när jag hade Stockholmsbesök på jobbet - men faktum är att vi inte har ätit middag ute sen Mickes födelsedag i september. Lunch däremot händer det då och då att vi intar utanför hemmets väggar. Men det räknas inte :-)
Kvällens bord var bokat på en "pub" i vårt närområde. På andra sidan kanalen från vardagsrummet sett ligger Gouden Real (Gyllene Realen som alltså är benämningen på en myntenhet som fanns för ett antal hundra år sen). Vi har varit där ett par gånger tidigare, men inte i dess nya regi då de bytte ägare i somras.
På  väg dit slank vi in på en annan närbelägen pub för ett glas vin. Vi brukar kalla den för "sunkpuben" för den ser lite sliten ut. Men den var helt OK, mycket "autentisk" och med ett stammisgäng som satt bänkat vid bardisken. Två glas rött kostande drygt 5 EUR så det lämnade inte alltför stora hål i plånboken :-)
 
Sen släntrade vi vidare till vårt matställe där vi måste säga att vi blev väldigt positivt överraskade till vår trerätters middag.
Micke åt nån typ av "rökt sill" till förrätt, jag en skiva paté. Till varmrätt åt vi bägge olika kötträtter och sen avslutade vi med en liten efterrätt också. Och såklart ett gott rött vin till detta. Från Libanon!
 
Mätta och (mer än) belåtna gick vi sen hemåt i den fortsatt kraftiga vinden. Men det är som sagt var inte kallt och inte regnar det heller. Nu en kaffe med en liten "fösare" innan det blir dags att krama kudden efter en fullspäckad vecka.
 

Fynd-glas

Publicerad 2014-12-18 23:09:00 i Allmänt

Snart är ännu en arbetsvecka förbi. Åter igen mycket på jobbet.  Men det är bara kul! 
Det har varit en regnig men varm vecka.  Idag var det tex 13 grader ute.  Å andra sidan har det blåst storm ute och gör så fortfarande. Vi lär inte få nån vit jul i alla fall :-)
 
Idag har vi " hömtat ut" några snygga vitvinsglas från Villeroy & Boch.  Det är Albert Heijn vår matleverantör som sen nån dryg månad försöker få oss att handla lite extra och därmed samla  "klistermärken".
För varje €10 som vi handlar får vi ett klistermärke, och efter 40 märken byter man in dessa ( plus € 2; 99) mot fyra snygga glas. Glas som annars skulle kostat 350 kronor.
Lite gammaldags stil tycker vi nog att det är det här med att samla klistermärken , men kul att få lite fina vitvinsglas i skåpet.  De första fyra är på plats.  Nu satsar vi på ytterligare fyra stycken. 
 

Rumphuggen avslutning på semestern !

Publicerad 2014-12-15 17:34:42 i Allmänt

Lördagen har vi redan skrivit om i tidigare inlägg. En dag med fint väder och en eftermiddag på stan. Staden är julpyntad i sedvanlig stil. Självklart tog vi några bilder, på dagen hittade vi julgranen utanför "kommunhuset" och på väg till kvällens middag blev det bilder på de hängande belysningarna över gatorna och på kyrkväggen.
 
Strax innan vi skulle gå ut för att i all enkelhet äta en pizza med Levinarna började Anne känna sig dålig. En lätt förkylning som pågått länge verkade nu gå över i något slags influensa. Hur som helst så gick vi till vår italienska favorit El Castell på lilla apelsintorget. Efter att vi fått in våra pizzor blev Anne kräksjuk och vi två var tvungna att gå hem tidigt. Efter det blev Anne liggande/sovande under täcket hela söndagen. 
 
 
 
Söndagen var en fin dag, tyvärr för Anne som inte kunde nyttja den. För min egen del blev det lite vardagsfix hemma på förmiddagen och en lunch på strandpromenaden i det fina vädret. Tempen steg upp mot 20 gr som bäst och solen tittade fram ganska ofta. Jag tog några bilder på våra växter på terrassen för att se hur de utvecklas från gång till gång. Den här gången var dom kanonfina när vi kom. Kaktusarna når snart över terrasskanten och Aloen har börjat visa sin årliga blomstängel som når upp till ca 50 cm när den blommar för fullt. 
 
Anne tog sig upp någon timme innan det var dags att åka till flygplatsen. Jag var skeptisk till att hon skulle orka men det gick. En stund innan vi gick ner till garaget försvann det fina vädret. Det kom ett regn och åskoväder som vi inte varit med om på länge. Till och med regnet i Amsterdam låg i lä. Vattnet forsade över gator och vägar och hela Medelhavet lystes upp av blixtar. Långt ifrån den fina solnedgång vi hade både fredag och lördag. Bilden är från golfklubben på fredagskvällen. 
 
 
Hemresan gick bra om än med lite förseningar, men det är vi vana med på Transavia. Bolaget som inte lyckas få till boardingen under en halvtimme. Om det beror på den passiva kabinpersonalen eller på att passagerarna inte vet hur man gör låter jag vara osagt. Vi landade i alla fall vid midnatt och var tillbaka i lägenheten före 01.00.
 
Förra veckan satte jag upp en belsysningslinga i fönstret från "hisshallen" och in till vår "förstuga". När vår granne, Sophie, såg den sa hon att hon under helgen skulle försöka få tid att pynta väggen i "hisshallen" som hon gjorde så fin förra året. När vi nu klev ur hissen och lyset tändes såg vad hon satt upp. Samma grund som förra året, ett cykelhjul. Men i år hade hon lagt till något som vi gillade skarpt. Ni ser på bilden vad det är. Jag kan säga att den är ännu finare när man ser den "live". 
 
 
Det var allt för den här gången, nu stundar några regniga dagar ser de ut som men jag skall försöka få ner lite lökar på balkongen så vi har något att se fram emot i vår. 

Härligt decemberväder i Altea

Publicerad 2014-12-13 17:42:12 i Allmänt

Vi har sagt det förr och vi säger det igen - vilken tur vi oftast har med vädret när vi kommer hit. Vi landade vid åttatiden i torsdags kväll efter en rekordkort flygtid - bara två timmar och femton minuter från Amsterdam. Då var det en helt stjärnklar kväll med ca åtta graders "värme". Efter att vi hämtat ut hyrbilen och stannat på Carrefour för att handla lite så insåg vi att det nog var lite för kyligt för en drink på terrassen.
Jag skulle dessutom fixa lite lätt middags-tapas medan Micke plockade fram utemöbler och drog upp alla jalusier så vi njöt av en härlig kväll inne med levande ljus.
Vi hade nog trott att det skulle vara så pass kyligt inne så vi skulle behöva tända en brasa i kaminen - men det räckte bra med att sätta på elementen.
 
 
Fredag morgon visade sig från sin bästa sida med en klarblå himmel och en skönt värmande sol. Vi kunde till och med äta frukost på terrassen - något som vi faktiskt inte hade vågat hoppas på.

Strax före tolv hade Tiina bokat speltid. Vi måste säga att vi blev ganska förvånade över den kraftiga vind som blåste över banan. Hemma hade det varit nästan vindstilla. Men tack vare solen så blev det aldrig riktigt kallt - i alla fall inte för mig och Micke som ju är vana vid kallare temperaturer. "Spanjorerna Levin" tyckte självklart att det var kallt :-)
Trots blåst och därmed lite svårspelat njöt vi till 100% av rundan. Inga scorer att prata om - men som så ofta så spelar Micke och jag otroligt jämnt. Och vår interna tävling gör att vi håller kämpaglöden uppe hela tiden. Och trot eller ej - på sista hålet avgörs rundan med lika många slag för oss bägge. 

På kvällen blev det middag på La Costera. Vi delade på en underbart god förrättstallrik som bestod av olika små gosaker som paté, räkor, lax mm. Och efter det åt Micke en fiskrätt och jag ett "lammknä" som var så mört att köttet bara föll av från benet när man petade på det.
 
Lördag morgon började lite småmulen så det blev frukost inne. Men det dröjde inte länge innan molnen hade skingrats och solen åter värmde oss.
Efter några småinköp så gick vi ner på strandpromenaden för en liten lunch - och gissa vilka vi hittade där? Javisst - självklart Levinarna som också hade samma tanke - en liten lunchbit i solen.
 
 
Om några timmar är det dags att träffas igen. Idag blir det El Castell - eller "lilla apelsintorget" som vi också kallar restaurangen med Alteas godaste pizzor.

Snart några dagar i värmen! (15-18 grader)

Publicerad 2014-12-10 20:30:39 i Allmänt

Efter några hektiska jobbveckor ska det bli skönt att koppla av några dagar i Altea. Vi åker i morgon eftermiddag och tillbaka igen sent söndag kväll.
Väderprognosen ser hyfsat bra ut enligt Tiina som jag pratade med för några timmar sen. Så vi hoppas på att fredagens golfrunda spelas i sol och värme :-)
 
Igår kväll var vi på middag med Karin Lundqvist en kollega från Sverige. Hon är (precis som för ett år sen) här för att hjälpa vår revisor att revidera kreditavdelningens jobb. Så då passade vi på att ha en trevlig kväll med först ett glas vin på Hiltons Sky Lounge som ligger några stenkast från centralen. Och sen gick vi vidare och åt en jättegod middag på en china-krog i utkanten av Red Light District. 

På väg till Hilton passerade vi den här häftiga "installationen" på vattnet. Det är en av många så här års och nästan den finaste tycker jag. Ett helt gäng stora "pingisbollar" som ligger och flyter och lyser, Just på den här bilen i blått, men färgerna ändras hela tiden.

 

Regnig söndag

Publicerad 2014-12-07 21:12:52 i

Tänk att det är så stora omslag i vädret. I onsdags var det ett par minus. Igår nästan 10+ och sol och idag grått och regnigt hela dagen.
Ja det är i alla fall omväxling.

Vi hade en skön morgon hemma och fixade lite med garderober och tvätt. Sen åkte vi (åter igen) till IKEA för lite komplettering av ljus, servetter mm. Sill och gravlax till julen stod också på listan och när vi ändå hade svenska matvaror framför näsan blev det också lite räkor. Av dem gjorde vi en skagenröra som blev kvällens middag.

Nu några dagars jobb igen innan vi på torsdag kväll åker till Altea och ( förhoppningsvis) en solig helg.

Aktiv lördag

Publicerad 2014-12-06 21:32:00 i Allmänt

Vi vaknade till en otroligt vacker morgon. Borta var kylan från mitten av veckan (7 grader redan vid åtta-tiden) och en härlig sol som steg över staden.

Efter frukost och TV4's nyhetsmorgon drog vi iväg till Mickes nya favoritbutik :-) Golf Plaza. Hans vinter-gofbag (en minivariant som man bär på) hade havererat i veckan och behövde ersättas med en ny. Och "av en händelse" så hittade han även ett par snygga och sköna golfskor på rea i butiken.Och självklart blev det avslut även på dem - "c'ause he is worth it" :-)
 
Efter det for vi vidare till ett för oss nytt förotrtscentrum. Adress Buikslotermeerplein  - det ni - det kan ni ju träna på att uttala.....
Där blev det också diverse olika inköp gjorda. Inneskor till mig till halva priset, några batteridrivna "värmeljus" , ett par toppar mm. Och så blev det en liten snabblunch "på stående fot". Det blev varsin portion med "Kibbeling" som är steka småbitar av torsk. Jättegott och mycket populärt.
Sen bar det av hem med inköpen och så direkt ut igen. Vi kände för att "röra på påkarna" lite mer. Vädret var fortsatt vackert och termometern stod på nästa tio grader när vi gick iväg. Massor av människor (som allitd) på stan och ganska mycket julstämning med julbelysningar och granförsäljare.
Vi satt ute under en markis med infravärme och njöt av ett glas rött innan vi fortsatte vidare. Det blev ett litet inköp av ett par whisky-glas i gammal kristall-stil och på hemvägen ytterligare en liten vätskepaus - den här gången inomhus på en trevlig pub.
Och strax innan vi kom hem såg vi att vår "lördagsmarknad" inte hade stängt helt ännu så vi hann köpa med ett gäng amaryllis som snittblommor med några eucalyptuskvistar. Totalt 8 amaryllisar med grönt - 6 EUR!!!!  :-) Utförsäljningspris kan man kanske säga att det var eftersom de höll på att plocka ihop för dagen.
 
Och nu har vi precis avslutat en god musselmiddag. I vanlig ordning är arbetsfördelningen den att Micke tvättar musslorna och jag tillagar dem. Och avslutningsvis har jag varit nere/ute med soporna och Micke har diskat. Här är det rättvist minsann ;.)
 
 

Imorgon är det Sinterklaas

Publicerad 2014-12-04 22:13:00 i Allmänt

Den 5:e december firar man "jul" här i Holland. Det upplevde vi ju redan förra året och nu är det alltså dags igen. Inte vår "ho-ho-finns-det-några-snälla-barn" tomte utan den mer kristna varianten med kräkla och "påve-mössa" på huvudet.
Han anlände ju med sina medhjälpare på ångbåt från Spanien (av alla ställen) för några veckor sen och precis som vi har vår adventskalender som räknar ner till julafton så har man här "Sinterklaasjournal" som är ett barnprogram som går varje kväll under några veckors tid fram till kulmen imorgon, Då får man följa medhjälparnas arbete och förberedelser inför morgondagen.
Och imorgon kommer alltså Sinterklaas till skolor och dagis och barnen får presenter. Till den julafton som vi firar är det mycket mindre hausse.

Jag som chef förväntas också uppvatka min personal imorgon och den här gången har en kollega som har en konditor som granne fixat en liten "goodie box" med klassiska Sinterklaas sötsaker. Den innehåller en "banketstaaf" (mandelmassestav inbakad i smördeg), "peppernoten" (typ mandelbiskvier men kryddade lite som våra pepparkakor) samt lite chocklad, marsipan och annat smått och gott.
 
Den här veckan har varit en riktig "shit week". Nu brukar jag inte skriva några detaljer om mitt jobb och gör inte så idag heller. Och det har inte hänt nåt dramatiskt - men vissa veckor är mindre roliga än andra......
Så därför var det skönt att gå iväg till frissan ikväll och fixa håret. Lite blondare och lite kortare hår efter att Mariska kämpat ett par timmar med "foliepaketen" :-)
 
 
Och Micke har haft fullt upp idag. Han började dagen med ett besök på "veterinärkliniken" (=husläkarmottagningen). Han har trampat in nåt i hälen som stört honom ett par veckor. Doktorn "skar" och klämde lite och nu hoppas vi att det läker ihop bra.
Eftersom det gick bra på kliniken så blev det sen en bra träning; crosstrainer, cykel och rygg/mag-övningar.
Sen drog han iväg på cykeltur i kylan. Först med färjan över till nordsidan och sen vidare till hans nya favoritaffär - "Golf Plaza" :-) Det ska visst köpas en ny vinterbag......... Men han gjorde lite nytta också idag - han hämtade mig på Schiphol efter mitt besök hos frissan :-)
 
Just det - glömde nästan att nämna att det igår var "köldrekord" sen mars 2013 (dvs då när vi kom hit). Det var nästan två minuusgrader igår och så kallt hade vi inte på hela förra vintern! Vi verkligen hoppas och önskar att det var tillfälligt. Sååå skönt det skulle vara att få en varm vinter igen som den förra.
 

"Trädgårdsarbete"

Publicerad 2014-12-01 20:46:38 i Allmänt

Så är vi inne i december och som vi skrev i helgen så har det blivit lite kyligare. Nu har det varit runt 2 grader i ett par dagar. Prognoserna varnar för nattfrost några gånger den närmaste tiden så jag tyckte att det var dags att ta ner några av våra balkongväxter i garaget.
 
Precis som förra året så blev det fuchsian, hortensian/klematisen och den afrikanska liljan som fick flytta ner till garaget över vintern. Kvar på balkongen finns naturligtvis bambun och oliven som ska klara sig ännu en vinter. Dessutom hoppas vi att murgrönan ska överleva. Pelargonen, som blommar fortfarande, och snöflingan lär väl ryka när frosten kommer. Detsamma gäller margueriten som fortfarande är översållad med blommor. De senaste nämnda får då gå i soporna tillsammans med allt annat som inte kommer att klara en eventuell vinter. 
 
 
På bilderna ovan är det bara hortensian som tagits bort, allt annat är som på bilderna och då är vi ändå inne i december. Som vanligt så var det avlövning av fuchsian och hortensian, så att dom slipper släppa sina blad i garaget. När jag tog av bladen på dem så märktes det tydligt att vi bor i ett land som har längre växtsäsong. Båda två hade mycket kraftigare "stammar" än de som jag odlat hemma i Sverige. Nu kunde man dra av bladen utan att så mycket av "stammarna" gick av. Ska bli kul att se hur de utvecklas nästa år . Då ska dom ju dessutom få en ny balkong eller terrass att växa på. 
 
 
 
Fuchsian ser ju inte klok ut när man "plockat" den men jag vet att det fungerar. Nästa steg blir nu att plantera lite lökar och ställa ut på balkongen så vi får blomning tidigt i vår. Man kanske inte ska önska sig för mycket men vi hoppas ändå på en lika mild vinter som förra året då det blev fina tulpaner i mars/april på balkongen.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela