ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Hemma igen - och den här gången tog vi värmen med oss

Publicerad 2015-06-30 21:56:55 i Allmänt

Vår sista dag i Altea (lördagen) blev som utlovat varm. Vi valde ju alternativet stranden (jämfört med en shoppinggalleria med AC) och vi hade en jätteskön dag. Vattnet rörde sig knappt och blev varmare och varmare. Tack och lov var det fortfarande "svalkningstemp" på det vilket innebar att låg man i fem-tio minuter så blev man lite avkyld. Skönt!!!
 
Men varmt var det. När vi gick till bilen såg vi termometern stå på 37 grader!!! Väl hemma var det dags att städa lite och förbereda inför söndagens hemresa. Gick ganska fort men det är ändå lite att pyssla med. Städa av grillen, dammsuga, städa badrum och toalett och plocka undan lite.
 
Och så småningom blev det dusch och "piffa sig" för att sen gå iväg till El Perro Negro för semesterns sista middag. Eftersom vi skulle iväg hyfsat tidigt dagen efter hade vi bokat bord redan kl åtta och trot eller ej, men termometern på gatan utanför visade fortfarande 33 grader. Varmt så det räckte med andra ord.
 
 
Vi åt som alltid hos "fransmannen" en god middag. Den här gången delade vi på en sashimi (lax och tonfisk) till förrätt och sen åt vi en magiskt god kalvlever. Och vi konstaterade att vi nog inte hör till "normen" som väljer lever på restaurang. Men ack så god!!!!
 
Väl hemma i Amsterdam (vi landade vid halv-tre-tiden) så var det raka spåret (tågspåret) hem och sen "ladda om" för att åka iväg och handla. Kylen var av förklarliga skäl helt tom.
Och senare fram emot kvällen blev det "cykelleverans". De svenska kollegor som pendlat hit varannan vecka sen ett år tillbaka, och som faktisk köpte min cykel för snart ett år sen, har flyttat hem igen och en av deras cyklar hittade nu till oss. Inte "min" gamla utan en annan. En riktig "oma fiets" eller "mormors-cykel" om man översätter det.Och så ser faktisk 90% av de holländska cyklarna ut - oavsett det är en kvinna eller man som kör dem.
Så nu kan Micke ta sig ut lite kortare svängar igen utan att behöva köra bil eller ta spårvagn.
 
 
 
Får ju heller inte glömma att berätta att våra gulliga grannar tagit väl hand om våra balkongblommor under våra två semesterveckor. Och dessutom överraskade de med att ha ställt in en bukett med rosor och ett trevligt "välkommen-hem-kort". Riktigt goda grannar!
Och vad säger mann; "borta bra men hemma bäst". Nu vet vi knappt längre vad som är borta och vad som är hemma men det var skönt att komma tillbaka. Vi började med att njuta av "normal" sommarvärme igår, men redan idag var temperaturen uppe i 27 grader och imorgon (och följande dagar) ska det bli över 32 grader. Vi kan lugnt säga att vi tog med oss värmen hem! Vi började veckan måndag kväll med en liten promenad till Bijenkorf för att köpa kaffekapslar till vår Nespressomaskin. Och ett inköp av en födelsedagspresent till mig, det är ju bara ett par veckor kvar och jag vet att Micke blir glad om jag underlättar den detaljen genom att välja själv....... Vi satt sen ute på balkongen fram till dess att klockan var halv elva och det var dags att knyta sig. Visst är det mysigt med sommar ändå!!!!!

I går uppladdning inför dagens golfrevansch !

Publicerad 2015-06-26 20:47:01 i Allmänt

I går gjorde vi oss av med lite furumöbler. Sängbord, byrå och skänk. Som vi skrivit tidigare skulle det komma en kille från ett "rastro" och hämta / köpa grejerna. Han kom och han köpte våra saker. Nu har vi plats för det nya som ska komma och som vi redan köpt. När detta var klart gick vi ner till strandpromenaden och tog bussen till Albir för en lunch / middag hos Tracy. Det var varmt men en fläktande vind gjorde det uthärdligt.
 
Efter vår fantastiskt goda lunch, för Anne kyckling och för mig torsk, båda i indonsesisk currsåsy, tog Anne in en gammal klassiker. En Pinacolada. Det var länge sedan och det var gott. Jag tog självklart chansen att smaka, även om jag själv  tagit in kaffe och en brandy. En mycket lyckad lunch med efterföljande promenad halvvägs till Altea och sedan buss resten. "Långben" är inte redo för hur långa promenader som helst. Det räckte med den avslutande klättringen från busshållplatsen till vår lägenhet. Med extra sulor i vänsterdojan går det mycket bättre. 
 
 
 
I dag var det så dags för min golfrevansch. Allt kändes bra, vi gick i säng i tid i går och var hyfsat tidigt på klubben. För min del så började det med en birdie på ettan och ett par på tvåan. Anne gick motsatt väg, dubbelbogey på ettan och bogey på tvåan. Kändes bra för mig men jag vet vad som kan hända när man börjar för bra.
 
När vi vände efter nio var hon förbi med ett slag. Jag kämpade på och höll mig kvar i matchen och när vi slog ut på artonde ledde hon med ett slag. Tyvärr spelade vi båda dåligt på sista hålet och ställningen höll i mål. Anne vann med ett slag brutto. Själv tycker jag nog att man kan tänka poängbogey, jag hade 35 p och Anne 32 p. Så säger man väl alltid, när man som jag, förlorar mot en med bättre handicap. I golfbilen hade vi laddat med oliver, salami, små ostar, läsk och öl vilket behövs i värmen. Självklart även ett par liter vatten. Anne passade dessutom på att kolla in de växande olivernas utveckling. 
 
 
I mellantiden dessa två dagar har jag målat om en spegel i gästrummet. Vi har under sex år inte tänkt på hur ful den varit. Nu har den, i garaget, spraymålats och blivit vit. Vi tycker att den ser mycket bättre ut nu.
 
 
Nu är dags för att grilla kvällens middag på terassen. I morgon blir det stranden i Calpe, man har lovat 34 gr och då måste man vara vid havet. På söndag ska det bli ännu varmare, uppmot 37 gr men det bryr vi oss inte om eftersom vårt plan mot Amsterdam lyfter redan 11.50.
 

OJ så fel han hade igår - han vann INTE på dagens golf!

Publicerad 2015-06-24 22:39:00 i Allmänt

Vilken dag! Fortsatt underbart väder. Tack och lov började det blåsa lite på eftermiddagen - annars hade det varit outhärdligt varmt tror jag.
 
Vi spelade alltså golf som planerat idag. Hade speltid halv elva men kom ut lite tidigare, Redan på andra hålet fick vi vänta jättelänge för fyrbollen framför oss var så lååååångsamma. Tack och lov insåg de det själva så på tredje hålet fick vi "gå igenom", och efter det kändes som om vi var ensamma på banan. Inte en människa utan vi kunde spela på i vår takt.
 
Och vår takt gick väl sisådar. För att förtydliga så gick "min takt" ganska bra, men Micke spelade verkligen i "otakt" idag. Det resulterade i att jag vann stort - inte för att jag spelade jättebra (förutom sista nio som gick riktigt bra) utan för att stackars Micke med sitt för långa högerben hade jätteproblem med sina slag. Eller så bara skyller han på högerbenet - vad vet jag.......
 
 
Förutom Mickes chip så är det en bild på våra lunch-snacks; oiver, baby ost och några salami-stänger med tillhörande öl och cola. Och längst ner till höger de fina Afrikanska Liljorna som växer i ingången till klubbhuset.
 
Efter rundan tog vi en liten tapas på golfklubben innan vi åkte hem. Vi hade ju en hantverkartid att passa idag. Javier - som gjorde vårt badrum - skulle kolla vårt nästa jobb som är byte av fönster i gäst- och sovrum. Han kom på utsatt tid (inget "manana, manana" här inte) och han kommer att återkomma med en offert i slutet av veckan.
 
I övrigt var det en lugn eftermiddag med läsa bok och dricka sangria på terrassen. Och när vi fått nog av det så blev det dusch och förberedelse inför middagen.
Vi grillade igen och idag blev det en underbar oxfilé och till det en grekisk sallad. Men nu höll jag på att glömma - innan dess tog vi ju vår bröllopsdagsbild också! Idag är det 32 år sen vi sa ja till varandra.
Herregud - vart tar åren vägen?????
 
 
 
Nu snart sov-tajm. I morgon ska vi åka och titta på nytt klinker till terrassen (som Javier också skall byta när han "ändå håller på") och sen kommer "loppis-mannen" som förhoppningsvis ger oss några EUR för de gamla furumöblerna som vi vill bli av med.
Och efter det hoppas vi på att orka med en promenad hela vägen till Albir och en sen lunch/tidig middag hos Tracy.

Två dagar av "jobb" !

Publicerad 2015-06-23 23:02:00 i Allmänt

Nu har vi haft två dagar där värmen bara stigen och luftfuktigheten ökar. Då har vi passat på att vara lite praktiska och göra en del nyttiga saker. I bilen finns ju i alla fall AC.  I går åkte  vi till IKEA i Valencia. Dom öppnade för ca ett halvår sedan och det ligger på ungefär samma avstånd som IKEA i Murcia, men till Valencia är det "raka spåret" med en och samma motorväg hela tiden. Vi skulle dit för att köpa en vit sekretär till gästrummet. Den ska ersätta den extremt "furugula" byrån som ingick i köpet av lägenheten. Vi hittade sekretären och dessutom ett vitt sängbord till vårt sovrum. Som vanligt när det gäller IKEA  så blir det inte bara det man bestämt utan en hel del annat. Så också den här gången. Två lätta hopfällbara stolar att ha med ner till poolen (som vi lånar av Tiina och Bernt).  Dessutom, också som vanligt. lite servetter och ljus. 
 
Väl hemma blev det montering av sängbordet. När jag tog ut påsarna med skruvar och liknande (tre påsar) såg det ut som man skulle bygga en modell av ett rymdskepp. Men det var alltså bara ett sängbord. Det gick bra även om det tog tid. Tack och lov är IKEAS monteringsanvisningar nu för tiden på lågstadienivå så även jag fick ihop det. Efter väl förättat värv belönade vi oss med att äta Alteas godaste pizzor på det som vi kallar "apelsintorget" uppe i gamla stan. Alla ni som varit här och hälsat på har varit på den aktuella restaurangen som heter El Castell.
 
 
 
Efter en tropisk natt, utan vår AC, vaknade vi upp till en morgon som var flera grader varmare än tidigare. I kväll ska AC´n slås på så det går att sova. I dag hade vi betydligt fler uppdrag på vår "to do list". Vi började på "Marmoles Bernia" (Bernia är den stora bergskedjan som vi ser från vårt gästrum) som är en stenfirma några hundra meter nedanför backen från där vi bor. Vi beställde en stenskiva till vår nya skänk, som vi beställt från JYSK,  till vardagsrummet. Vi vill ha en skiva som går lite i samma färg och stil som bänksivorna i köket eftersom skänken står lite som mellan kök och vardagsrum. 
 
Från stenfirman åkte vi vidare till en Rastro. Det är som en stationär loppis/second hand. Dom finns lite överallt här och köper och säljer. Vi har tidigare nyttjat samma firma när vi gjorde oss av med det gamla marmorbordet vi hade. Nu är det skänken i vardagsrummet, byrån i gästrummet och sängbordet i sovrummet som skall bort. Kanske vi kan få några euros för dem men framförallt så slipper vi frakta bort dem. Han som driver företaget har dessutom bott här i kvarteret så han vet att det är mycket trappor, dessutom har han burit ner marmorbordet för några år sedan. 
 
Efter det var det dags att åka till vårt servicekontor och ordna/betala vår deklaration och skatt. Det gör vi varje år och det har blivit rutin. Däremellan ringde också en hantverkare, Javier, som ordnade våra badrumsjobb för snart två år sedan. Han är den som skall fixa nya fönster i gästrummet och nya skjutdörrar i sovrummet. Allt är i trä och är tjugo år gammalt så det har torkat och blivit förstört. Nu blir det aluminium i stället, men furufärgat som ägarföreningen kräver.  Dessutom ska golvet på terassen bytas, det är inte ok längre. Det har börjat växa grönt mellan plattorna och dessutom spricker fogarna så att myrorna får fritt fram. 
 
Ska bli spännande med lite nya projekt, detta innebär att jag (Micke, ni har nog förstått att det är jag som skriver) kommer att behöva åka ner i höst och kolla av jobben. Då är det också dags att passa på att fixa lite andra saker. Nu när vi köpt fler vita "möbler" är det lite annat som skall målas vitt mm mm. 
 
Efter att vi kommit tillbaka hem efter dagens utförda "arbete" var det dags för lite jobb  i lägenheten. Jag började montera sekretären, Om sängbordets skruvar såg ut att behövas till ett rymdskepp så var sekretärens påsar med tillbehör tillräckliga för att bygga en rymdstation. Anne gjorde samtidigt en behövlig storstädning. Det är inte så konstigt att det behövs. När man är här på korta besök så städar man inte ordentligt och efter en tid så behövs det. Sekretären blev bra och nu ser vi fram emot att få montera den nya skänken i augusti när vi kommer nästa gång. 
 
För att belöna oss efter dagens arbete gick vi ner till poolen och simmade lite, dvs Anne simmade och jag försökte hålla mig flytande en stund och lätta upp min höft och knä. Väl uppe igen så var det dags för middag. I dag grillade vi färska/råa gambas som vi köpte på Carrefour tidigare i dag. Till det åt vi Annes bröd med tomat, mozzarella och basilika. Mums!  Nu sitter vi fortfarande och myser i värmen på balkongen. Sist jag kollade, ca kl 21.00, var det 26 gr. Det känns inte mindre nu kl 23.00.  I morgon ska vi försöka spela golf i värmen och jag hoppas åter igen, med en dåres envishet, att jag kan rapportera om en vinst över Anne. Och inga bortslagna bollar.  
 
 
Och så här ser det ut just nu när jag sitter och författar detta, med muntra tillrop från Anne mitt emot. 
 
 
"Lamporna" i pennningträdet, nedan, är solcellslampor från IKEA som Anne fixade till i går och som nu laddat färdigt. 
 
 

ABBA-kvällen blev en succé!

Publicerad 2015-06-21 18:27:00 i Allmänt

Som planerat tog vi bussen till Albir i går kväll. Vi kom fram vid åtta-tiden vilket gav oss två timmar till middag innan showen skulle starta kl 22. Vi gick till ett ställe där vi tillsammans med Mickes mamma åt för drygt sex år sen när vi var här och skrev på kontraktet till lägenheten. Ett typiskt "steak house" i Texas-stil med därtill hörande maträtter på menyn.
 
För oss blev det ribs som var riktig goda, men innan dess (medan vi väntade på maten) bjöds vi på jordnötter. Och det var inte de vanliga påsnötterna som vi vanligtvis äter utan "äkta" jornötter, dvs naturella med skalet på. En riktig deja-vu-upplevelse. Jag vill minnas att Micke var helt "galen" i såna när vi träffades för 35 år sen.
 
ABBA-konserten hölls på gården till det lokala kulturhuset. I trappan upp mot själva huset hade stolar placerats ut och så tittade vi ut över en minimal scen där fyra proffsiga artister uppförde ABBA's absolut bästa hits genom tiderna.
 
Det var allt från självklara Waterloo till Mamma Mia, Dancing Queen, Ring Ring, Does Your Mother Know, Super Trouper med mera, med mera. ALLT kan man nästan säga. Showen slutade inte förrän kvart över tolv efter att ha haft en ca 15 minuters paus i mitten.
 
Törs inte säga hur många vi var (kanske runt 400), och alla som var där var verkliga ABBA-fans och sjöng med så det stod härliga till. Och ett ganska stort gäng hade dessutom klätt sig i tidstypiska kläder och stod under konsertens andra hälft framför scenen och dansade och sjöng med. Härlig stämning med andra ord !
 
Och duktiga var de. Väldigt bra imitation såväl kläd- som scenografimässigt. En väldigt lyckad kväll!
 
Hemresan blev med taxi. Vi hade ingen aning om när/om bussarna gick så dags på natten och en bil kostade inte mer än 7 EUR så det var ingen tvekan på grund av priset heller.
 
 
Temperaturen har stigit dag för dag och vi kände redan i går kväll och i natt att den var på väg upp ännu mer. Därför valde vi i dag också att åka till Calpe och lägga oss så nära vattnet som möjligt. Nåt som var lättare sagt än gjort. Vi var ändå där strax efter tio i morse men fick ändå finna oss i att ligga på "tredje raden". Fullt av folk på stranden alltså.
 
Men skönt ändå att ha nära till att doppa sig. Micke klagade på kallt vatten - jag som är mer av ett vattendjur skulle tippa på en temperatur kring 22-23 grader. Visst känns det svalt när man går i - men det är ju för att man är så upphettad av solen.
 
 
 
Väl hemma igen framåt femtiden (termometern på Calpe-stranden visade 34 grader när vi åkte därifrån) så var det skönt med en dusch och nu sitter vi och njuter av att det faktiskt börjat fläkta lite (nåt som det definitivt inte gjorde på dagen). Våra växter på terrassen frodas. Mår extra bra nu när vi är här och kan vattna och gödsla dem. Och igår kväll hade vi besök av en av våra kära kompisar - ödlan.
 
 
Nåt som är viktigt att tänka på såna här varma dagar är ju saltbalansen.
Det kan man avhjälpa genom en sån här:
 
 
 

Midsommardagen

Publicerad 2015-06-20 18:09:44 i Allmänt

Nu sitter vi på terrassen och tittar ut över det ständigt blå havet och lika blå himmel. Lite sega just nu men det är inte några efterdyningar av midsommarafton. Nej vi är nog mest sol-sega.
 
Vi gick som planerat upp på torget igår kväll innan middagen, men ankomsten av "trädet" tog längre tid än beräknat och till sist var vi tvungna att gå till vårt reserverade bord på La Dolce Vita.
Nu har vi ju sett själva uppsättningen av "stången" några gånger så vi nöjde oss med att fotografera trädet när vi gick förbi på vägen hem.
 
På La Dolce Vita åt vi bägge underbara pastarätter. Det är ju en "italienare" och deras pastameny är flera sidor lång så det är inte lätt att välja. Micke tog en med skaldjur och jag föll för en med kronärtskockor och pesto och vi var bägge mer än nöjda.
 
Idag hade vi bestämt oss för att prova på en golfrunda. Mickes ben har ju inte känts särskilt bra sista veckorna men han ville ju så gärna försöka. Lite snopna blev vi när vi utan nån förbokad tid kom till klubben och fick höra att det var "knökfullt" på långa banan. Massor av engelsmän i stora sällskap. Så vi spelade istället den kortare 18-hålsbanan med massor av ganska korta men knepiga Par-3-hål och ett antal också ganska korta Par-4-hål.
Det låter ju enkelt men är man inte på green så ligger man obönhörligen i en ravin eller en bunker. Och idag gick det åt ganska många bollar så ravinerna tog sitt alltså...... Det blev nytt rekord i bortspelade bollar - 11 stycken lyckades vi tillsammans slarva bort!  Men jag spelade hyfsat bra och vann stort :-)
 
Hemma igen åt vi upp resterna av gårdagens silltårta till en lite sen lunch och sen gick vi ner till poolen där jag simmade 30 längder och fick alltså sträcka ut kroppen lite.
Micke var heller ingen badkruka idag utan doppade sig och körde lite "sjukgymnastik". Simning är bra rehab för honom.
 
Nu sitter vi med ett glas kall Cava på terrassen (25 grader i skuggan) och laddar för kvällen. Vi ska till Albir och gå på "ABBA-konsert". Nu tror vi inte att det är "våra abbor" som återförenats, utan det är snarare en "Tribute to ABBA" föreställning. Det ska bli kul med en "kulturaktivitet" mellan bad och golf.
 
 
 
 
 

Dagar i solen !

Publicerad 2015-06-19 19:06:00 i Allmänt

Nu har det gått några dagar sedan vi visade oss senast. Efter första dagens praktiska förehavanden har det nu blivit mer och mer "semester" i värmen som bara ökar för varje dag. I förra inlägget skrev vi om en skänk till vardagsrummet, som vi hittat i en butik i Albir. Den fungerade inte hos oss. I stället har vi nu hittat en nu på Jysk i Calpe. Vi slog till direkt och kommer att hämta den när vi kommer ner i augusti. Vi kommer också att beställa en granitskiva att lägga ovanpå så att den matchar köksbänkarna. 
 
I onsdags förmiddag fortsatte det praktiska arbetet med fönsterputs av vardagsrumsfönstren. Ni som varit här vet att dom går från golv till tak och vägg till vägg. Man måste lyfta ur dem och ta in dem i rummet för att kunna putsa utsidan. Nu har vi gjort det några gånger så vi börjar få rutin på det, dessutom använder vi Kärchers fönstertvätt  (det är inte ett sponsrat rekklaminlägg) vilket gör att det går lättare. 
 
Efter fönsterputsen åkte vi till stranden i Calpe. Den här gången till den "bortre" stranden som ligger i ostlig riktning. En perfekt eftermiddag med lite vind som gjorde att solen inte kändes allt för mycket. Anne badade självklart medan jag avstod, badkruka ! 
 
 
 
 
Middagen blev grillat på terassen, härligt att kunna sitta ute och äta på kvällarna. Efter middagen gick vi upp på torget för en kaffen med tillhörande "godis". Tempen går inte ner under 20 gr innan man går och lägger sig. Alltså strax före 24.00.
 
 
I går, torsdag, ägnades förmiddagen åt att komplettera inköpen inför midsommarlunchen. Vi behövde lite mer sill och andra tillbehör till silltårtan som skall intas på midsommarafton. Det var efter det som vi åkte tillbaka till Calpe och Jysk för att hitta vår nya skänk som jag nämnde inledningsvis. Eftermiddagen tillbringade vi hos Tracy i Albir, alltså vår restaurangkompis som vi alltid försöker besöka några gånger när vi är här. Den här gången blev det en sen lunch / tidig middag. Tyvärr blev det bussen till och från som gällde eftersom jäg inte är ärr redo att gå så långt ännu. Väl hemma blev det en skön kväll på terassen och en relativt tidig kväll. 
 
Som sagt så går tiden fort och i dag är det redan midsommarafton. Som vanligt var det 20 gr på terassen när vi gick upp, i solen utanför gästrummet var det redan 26 gr. Självklart är det frukost ute som gäller. I dag åkte vi till marknaden i Alfaz del Pi för att köpa lite grönsaker och frukt. Tror ni att Anne lyckades undvika att köpa något annat ? Nej självklart hittade hon en klocka som hon prutade från 25 till 11 euro. En "äkta" Michael Kors!!!!!
 
Hemma igen blev det dags att göra klart silltårtan, som Anne förberett på morgonen. Midsommarlunchen intog vi sedan på terassen, god silltårta med en iskall Skåne och lite holländsk Amstelöl. Som om det inte var nog nu så gick vi ner till poolen, alltså den som Tiina och Bernt har tillgång till. Där pressade vi en stund och den här gången badade även jag. 
 
 
 
Just nu, vid 19 tiden, sitter vi på terassen med lite Sangria med jordgubbar och apelsin. Vi förbereder oss för att gå upp till torget vid kyrkan och ta emot stadens män när de kommer med det stora klätterträdet. Vi har skrivit om det även förra året men det tål att upprepas. Staden unga och starka män bär en stor trädstam upp till kyrktorget. Där sätts den fast i marken och så ska männen klättra upp så högt de kan i trädet för att fästa ett klädesplagg, ex kalsonger. Det hör till saken att de under hela färden, upp till torget, har försetts med Sangria, öl och andra starka drycker, det är alltså ett under att ingen ramlar ner och slår ihjäl sig när de klättrar. 
 
I morgon försöker vi med en golfrunda. Jag hoppas det fungerar för mig. Det har känts som att jag haft lite bakslag i min rehab den senaste veckan. Men de senaste två dagarna har det känts mycket bättre, så jag hoppas att jag kan rapportera om en bra runda där jag till och med kanske vunnit över Anne. Men man vet ju aldrig. Hoppas ni alla har en ok midsommar trots det typiska svenska midsommarvädret. 

Idag har vi hunnit med en hel del!

Publicerad 2015-06-16 23:17:00 i Allmänt

Första dagen går mot sitt slut - och vi har hunnit med en hel del.
Redan natten till idag vaknade vi av ett åskväder. Det blixtrade och dundrade och regnet smattrade mot markisen.
Jag rusade ut och räddade in ljuslyktor som hade blivit kvar ute, sen blev det nån timme att ligga och titta på "fyrverkeriet" innan det drog över och man kunde somna om igen.
 
I morse fanns inget kvar av regnmolnen.  Vi kunde därför efter frukost börja med att spola av/skura terrassen.
Sen blev det en promenad ner på stan. Vi har ju turen att få låna nycklarna till syrrans pool när vi är här, och där hade de från första juni bytt lås så vi gick ner på ett servicekontor och kvitterade ut en ny nyckel.
 
På tillbakavägen gick vi genom grönsaksmarknaden. Självklart blev det en del påsar med därifrån; basilika, en liten blommande nejlika till terrassen, diverse frukter och grönsaker.
 
Efter att släpat oss upp igen i värmen så var det bara att packa upp och sen gav vi oss iväg till banken. För ett par månader sen hade vi fått brev från dem att vi måste komma in och identifiera oss. Sånt gör man ca vart annat år och nu var det dags. Tog väl ca 45 minuter i kö bara för att de skulle kunna ta kopior på våra pass och få våra namnteckningar på ett papper. Så nu vet banken att vi är vi och att vi inte är fast bosatta i landet.
 
Efter det iväg till en möbelbutik i Albir. VI har ju länge velat byta ut vår furuskänk i vardagsrummet och nu hade jag på nätet hittat en snygg vit variant. Vi funderar dock på det ett tag - den är lite mindre än den nuvarande vilket innebär att vi måste "prioritera" lite vad gäller det som ska få plats i den. Vi behövde inte bestämma oss idag - så vi "sover på saken".
 
Efter det en lunch på strandpromenaden. Lite moln som då och då täckte solen men det var bara skönt.
 
Väl hemma igen så blev det snabbt ombyte till badkläder och så ner till poolen som vi nu hade behörig nyckel till. Jag simmade några hundra meter och sen satt vi på poolkanten och njöt av solen.
 
Kvällsmaten intogs även idag på terrassen. Grillat kött med en melonsallad. Mycket gott!! Och efter det gick vi upp på stan. Vi bokade först bord till fredagkvällen (midsommarafton eller som man firar här - San Juan) och efter det satte vi oss med en kaffe  på kyrktorget.
 
Nu tillbaka på terrassen hemma där vi sitter i en helt vindstilla underbar kväll. Knappt man vill gå och lägga sig......
 
 
 
 

Out of office!

Publicerad 2015-06-15 22:43:04 i Allmänt

Nu är det två veckors semester som gäller! I Altea. I solen och värmen! Med den fantastiska utsikten.
Oj så vi har längtat. Och nu är vi äntligen här.
 
Gårdagens golftävling kändes (speciellt med facit i hand) som ett "onödigt slöseri med tid". Visst vädret var trevligt och så var även sällskapet. Men banan var "si-så-där" och mitt egna spel än värre.....
 
Nåväl - inte klaga, Det var en jättetrevlig helg och det var jättekul att få se Zeeland. Vi har pratat om det ett bra tag att vi gärna ville komma dit och se även de delarna av Holland.
 
 
Det blev ju en heldag. Jag gick ut i fjärde boll i tävlingen vilket innebar att jag var "klar" ca två och en halv timme innan sista boll kom in. Men det löste sig med lite vin och "borrels". Inte för att jag hade nåt för att stanna kvar på prisutdelningen (pissdåligt spel) men man "vet ju att uppföra sig".
Vi kom trots detta hem i bra tid. Hemresan (15 mil) blev lite längre än tänkt då vi hamnade fel bland alla avfarterna runt Rotterdam - med det var inte så farligt i slutändan.
 
Idag gick flyget till Alicante strax före två. Tidtabellen hölls perfekt vilket innebar att vi landade före halv fem. Lite "bunkring" på Carrefour och sen hem för att packa upp och plocka iordning på terrassen.
Efter det mat-dags. Det blev en sallad på tomat, lök, röd och grön paprika och langostinos. Och små grillspett med kyckling. Till detta lite bröd och allioli.  Mums!
 
Nu har klockan gått över halv elva. Det är mörkt sen ett bra tag tillbaka (ca halv tio skulle jag gissa) och jag sitter här med en kaffe och en liten Cointreau och myser och bloggar.
 
Måste dock ha pannlampan på för att se tangentbordet :;-)
 
 

Weekend i Zeeland.

Publicerad 2015-06-13 21:31:31 i

Nej vi har inte åkt till Nya Zeeland utan till den sydliga Nordsjöprovinsen i Holland som gett namn åt Nya Zeeland. Området drabbades av en översvämningskatastrof 1953 då 1800 invånare drunknade. Det tog sedan nästan trettio år att bygga fördämningar, slussar och turbinstationer som kunde se till att rädda området för framtiden. Resan från Amsterdam började i morse och vi tog en väg som ledde oss över flera av öarna i deltat.

Första stoppet blev "huvudstaden" i Zeeland som heter Middelburg,  som var en lagom stor och mysig stad. Vi tog en promenad längs centrumgatorna och stannade för lunch mitt i stan. Vi konstaterade att detta var ännu en av de små mysiga gamla städerna som finns i det här landet. Väl värd ett besök. 


Efter besöket i Middelburg åkte vi vidare mot vårt "nattkvarter" i badorten Renesse. Under vår väg dit passerade vi det stora "Deltaverket" som hindrar vattnet från Nordsjön att översvämma landet igen. Dessutom har man byggt in mängder av turbiner som pumpar ut vatten till Nordsjön igen. Platsen är dessutom översållad med vindkraftverk. Vi förstod varför, när vi klev ur bilen och kände vinden. Jag har inte känt den vinden sedan jag var ute på natten då "Gudrun" drog fram över Sverige. Nu var det ändå inte storm här. Men det gällde att stå bredbent.  Efter att fördämningarna byggdes insåg man att det blev ett perfekt område för musselodling innanför. Vi såg mängder av odlingar. Det serverades också fisk och skaldjur i alla dess former i restaurangen.


Så var det då dags för att komma fram till Renesse, det är en liten badort med stranden, kanske, en km bort. Hotellet är ett litet gammaldags hotell mitt i stan. Helt ok för oss. När vi satte på TV'n i rummet kom vi in i en tysk kanal som direktsände prinsbröllopet, precis när dom sa JA. Kvällens middag blev en pasta på en italiensk restaurang på "krypavstånd". Nu sitter vi på balkongen och njuter av en GT och lyssnar på gamlingarna på balkongen intill. Dom tror vi är från Danmark. Hemska tanke. I morgon bitti åker vi till den staden Bruinisse för Annes golftävling. Hon representerar banken, tillsammans med några kollegor, i en tävling arrangerad av svenska handelskammaren. Själv ska jag tillbringa dagen med att träna och kanske gå ut på banan och stötta Anne på något närliggande hål. Självklart får ni veta mer i nästa vecka. Då kommer rapporten från Altea dit vi åker på måndag . Ha det så bra allihopa och speciellt hoppas vi att Merike och Christer haft en bra dag med sin stora sommarfest.

Underbar dag och kväll - sommaren är här!

Publicerad 2015-06-11 22:00:03 i Allmänt

Idag har det varit kanonväder! Ända sen i morse har himlen varit blå och temperaturen har ännu inte velat sjunka under 20-gradersstrecket på balkongen.
 
När det är så vackert väder kan man ju bara inte låta bli att spela golf. Såväl för vädrets skull - men även lite träning inför min tävling på söndag.
Micke hämtade mig på jobbet och kl halv sju - i full sol - gick vi ut på vår niohålsrunda.
 
Det var fler än vi som ville nyttja det vackra vädret så det tog lite tid - men vad gör väl det när solen skiner och det är varmt och skönt.
 
Vi cabbade hem vid halv niotiden och termometern visade då fortfarande på 23 grader. We like!
Imorgon ska det enligt väderprognosen bli ännu varmare......
 
 

Veckan börjar bra!

Publicerad 2015-06-09 21:56:40 i Allmänt

Tillbaka i vardagen igen och den här veckan ska jag faktiskt jobba ALLA dagar. Det har ju varit lite si och så med de de senaste veckorna; vårkonferens i Stockholm, tjejresa till Altea och familjeuppvaktning (Sverige igen). Men den här vecka är det full arbetsvecka. 
Inte mer än rätt - för från och med måndag är det semester på riktigt. Två veckors ledighet har vi då framför oss vilket betyder midsommarfirande i Altea. Men innan dess (kommande helg alltså) blir det först lite utflykt till Zeeland i södra delen av Holland. Mer om det när det närmar sig.
 
Men trots hel arbetsvecka så hinner man faktiskt "bryta av vardagslunken" lite. På banken fick vi idag besök av Mimmi som ska hjälpa oss med tester av vårt kommande betalkort som ska tas fram till våra kunder. Men Mimmi kom redan igår kväll och vi hade planerat in ett glas vin hos oss innan vi skulle gå ut och äta.
Hon hade verkligen tur med vädret för det var en strålande kväll - som gjord för ett glas vin i kvällssolen på balkongen.
 
Jag hade bokat bord på en asiatisk restaurang och där tog vi in ett antal smårätter som vi delade på. Vi inkluderar i det här fallet även Micke som fick hänga med på ett hörn :-)
Vi njöt av det goda maten och vinet - och när det var dags att betala visade sig att Mimmi bjöd. Gulligt av henne!
 
Idag tisdag passade vi på spela nio hål golf efter jobbet. Skälet till att vi åker till Zeeland i helgen är ju att Svenska Handelskammaren har sin årliga golftävling - "Midsommarpokalen" - på söndag. Och eftersom mitt golfspel för närvarande är inne i en svacka så är träning/spel absolut nödvändigt, Så förutom idag har vi också en niohålsrunda inplanerad till torsdag kväll.
 
Golfspelet gick väl sisådär. Men ingen katastrof i alla fall - och - jag och Micke hamnade på lika många slag efter nio hål så det var i alla fall jämnt mellan oss.
 
 
I övrigt är det Pion-tider just nu. Dvs de är "snorbilliga". Fem stycken av den här blodröda varianten för mindre än 4 EUR......
 
 

Borta bra men hemma bäst !

Publicerad 2015-06-07 22:36:00 i Allmänt

Rubriken är lite tvetydig, vad är borta och vad är hemma ?  Det kändes bra att komma "hem" till Gladö men det kändes också bra att komma tillbaka "hem" till Amsterdam i kväll. Helgen har varit intensiv, inte många stunder av vila men inte heller något utmattande arbete. I och för sig så har jag säkert jobbat mer i trädgården än vad min fysioterapeut skulle tycka vara ok. Men jag ser det som rehab och eftersom det känns bra nu så var det säkert helt ok. 
 
Efter fredagens besök i Enköping så var lördagen en dag för trädgårdsfix. Nu är det tid för det gula talldammet att sätta sig överallt. Jag spolade bort det med högtryckstvätten och hoppas på att det inte kommer så mycket mer. Låter inte så allvarligt men det är några timmars jobb att få bort det från altanen, vedboden och "annexet".
 
Dessutom var det dags att tvätta taket på växthuset. Lite tufft att stå på stege med högtrycket, men det var värt besväret. Taket blev som nytt och släpper nu in ljuset igen. Nu är det dessutom riktigt varmt inne i växthuset när solen kommer fram, tur att de automatiska fönsteröppnarna och bevattningen fungerar i år igen. Vinet frodas och är nu "sommarklippt" första gången. Det gäller att begränsa antalet "grenar" och att det inte blir för många klasar på varje utlöpare. Jobbet gick bra och nu hoppas vi att det ser bra ut när vi kommer tillbaka i augusti. Då blir det säkert egna druvor till ostbrickan.
 
 
 
Förutom lördagens arbeten i trädgården så hann vi med ett besök på Haningestrands GK för att äta lunch och träffa lite bekanta. Detta gjorde vi eftersom vi också skulle till vårt favoritställe, ICA Maxi i Haninge, där vi kompletterade våra inköp. Det måste ju finnas falukorv, räkost mm i Adam. 
 
På lördag eftermiddag kom vår granne Rolle ner till oss för ett glas vin och lite prat om hur det är. Han hade med sig Nisses "hundkompisar" Cindy och Moa. Den här gången märktes det tydligt att Nisses status mot hundarna ökat. Inga problem alls. Han var kung. Hundarna brydde sig inte heller om honom och det märktes att de var vana att "umgås". Kul att se när Anne skulle ge dem lite rostbiff och alla tre sitter på köksgolvet och tittar mot köksbänken för att sedan ta emot "godiset". Det var också kul att se att hundarna svalde direkt medan Nisse tuggade och riktigt njöt av sin bit. Tyvärr är den nedersta bilden lite suddig men det var svårt att säga till alla tre att stå still under fotograferingen samtidigt som det låg en smaskig rostbiffsbit framför dem. 
 
 
Nisse var hos oss hela lördagen, lite som ett plåster, han stannade också kvar över natten och morgonen. Han gick inte "hem" förrän i dag, några timmar innan vi skulle åka. Det är märkligt att se när han på förmiddagen, kom in från trädgården och såg väskorna och tydligen förstod vad som var på gång. Då gick han tillbaka "hem". Dagens förmiddag blev för mig lite städjobb i trädgården, man måste hålla efter så att det ser ok ut nu när det växer så det knakar. Anne var en sväng till Huddinge och gjorde ytterligare några kompletterande inköp. Hemresan gick bra och vi kom hem till ett soligt Amsterdam, inte så jättevarmt men helt ok. Nu väntar en full "arbetsvecka" som kanske kommer att innehålla lite kvällsgolf som uppvärming inför Annes tävling på söndag i Zeeland, men även som uppvärming för vår midsommarsemester i Altea. 
 
Som vanligt så återkommer vi med rapporter om vad som händer under veckan och framförallt i helgen då vi ska på utflykt till Zeeland. Vad som är speciellt med det kommer vi att skriva om senare. 
 
 
 

Student & 50-åring

Publicerad 2015-06-05 20:06:59 i

Nu är vi tillbaka från uppvaktning i Enköping . Mickes bror fyllde 50 i måndags och idag tog Mickes gudson studenten. De hade slagit ihop firandet och bjöd på en härlig sommarbuffe.
Och på tal om sommar - vilket sommarväder det bjöds på. Tack Sverige!

Innan dess hade jag några inköp att fixa i Huddinge centrum  och Micke fixade lite I växthus och trädgård .

Vädret ser ut att hålla i sig så imorgon  blir det mer trädgårdsarbete och ett besök på golfklubben.

 
Holländska blommor i all ära. Men svenskt självplock från trädgården är inte fy skam det heller. 

Hemma igen

Publicerad 2015-06-04 21:42:21 i

Jaha. Då är vi i Gladökvarn  igen. Den här gången för att imorgon  fira Mickes lillebror  som fyllt 50 år och deras son och  tillika  Mickes gudson som tar studenten .

Och vårt  lilla Gullefjun Nisse dök upp så fort vi kom hem. Vi blev så glada. Alla  tre tror jag.

Allt ser jättebra ut här hemma. Vår  "hustomte" Bror  har varit här och klippt gräset så allt  ser så välskött  ut.
Imorgon  blir  det som sagt Enköping och på lördag räknar vi med lunch på Haningestrand för att  se om vi träffar på några välbekanta  ansiktet. 

Nu har vi njutit av gott grillkött och  vin. Nisse har tyvärr gått hem igen,  men vi börjar vänja oss vid att han efter att blivit lycklig  av att träffa oss blir lite sur  och går hem. Men han kommer nog tillbaka  imorgon  😊.

Lite bilder  i separat inlägg före detta .

Anne hemma igen, till slut !

Publicerad 2015-06-02 13:48:49 i Allmänt

I går kväll var det dags för Anne att åka hem från Altea. Planet skulle gå 22.00, alltså ganska sent. Hon hade alltså hela dagen på sig att fixa till i lägenheten och även pressa lite till i solen. Allt såg bra ut och boardingen var klar en kvart innan avgång. Nytt rekord för Transavia. Men !!! strax före 22 kom ett sms från Anne på planet där hon berättade att det var ett fel på avisningen för vindrutan som gjorde att man inte kunde lyfta. Sedan följde ett antal ändringar av avresetid. Men efter att en spansk flygtekniker i gul väst satt sig på pilotens plats så hoppades man att man fixat problemet.Hoppades !!!!  45 min sena lyfte dom och landade 25 min efter tidtabell. kl 01.10. Eftersom tidtabellen alltid är väl tilltagen så räknar man nästan alltid med att landa före utsatt tid. 
 
Jag var självklart på Schiphol och mötte, mest eftersom alla tåg var inställda pga spårarbeten. Vi var hemma i lägenheten strax före 02. Det blev alltså en sen kväll/natt som vi förmodligen får betala för i kväll. I dag var det "som vanligt" igen. Anne gick upp och åkte till jobbet och jag tog lite sovmorgon.
 
Efter det åkte jag till fysioterapin för att träna. De har ett löp/gåband som är bra för mitt gående. Körde också mina vanliga pass på crosstrainer och cykel. MItt problem nu är att benet med den nya höften är ca 1,5 cm längre än det andra vilket gör att jag går lite konstigt. Kanske kan kvala in till Monty Pythons "department of silly walks". Nej så illa är det inte men det måste bli bättre. Nu ska jag köra gåbandet ett par gånger i veckan en tid så får vi se hur det blir. Troligen blir det ändå så att jag kommer att få lov att ha inlägg att ha i skorna. 
 
I morgon bitti är det onsdagsgolf för mig igen. Har bokat tid och en buggy, jag får se om det blir nio eller arton hål. Hoppas vädret är bättre än i dag för fram till lunch har det varit halv storm och regn, typiskt hollandsväder. På torsdag är det sedan dags att åka till Sverige igen. Nu är det för att fira min bror som fyllt 50 och min gudson Sebastian som går ut gymnasiet. Vi åker till Sverige torsdag eftermiddag och tillbaka hem på söndag eftermiddag. Har varit mycket nu ett tag, och mer blir det eftersom vi åker på midsommarsemester till Altea den 15 juni.Vi lär dock höra av oss innan dess. Då med lite mer bilder också. Kanske en rapport från Gladö innehållande vindruvornas utveckling och Nisses närvaro. 
 
Glämde en sak. Jag har lagat riktig mat för, kanske, första gången i mitt liv. I lördags köpte jag torskfile på en fiskaffär på närmaste torget. Den tillagades som torskrygg, pepparrotsås, grön sparris och sallad. Till min stora förvåning blev det helt perfekt. Torsk som glänser och bara ramlar sönder när man tittar på den är så gott. 
 
 
Då blev det en bild i alla fall. Även om maten var jättegod så kommer jag inte att ta över matlagningen. Det händer bara i krislägen. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela