ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

En dag med familjen Levin

Publicerad 2015-10-29 00:13:00 i Allmänt

Idag var det då äntligen dags för golf. Så vi hade sett fram emot att åter få spela golf här i Spanien. Vi skulle spela så bra i strålande solsken. Par och birdies och fantastiska utslag. Men blev det så? Jo - när det gäller vädret så blev det VERKLIGEN så. Underbar dag och sol från klarblå himmel.
När det gäller golfspelet - näe. Ingen av oss spelade bra golf. Tvärtemot - långt ifrån vår kapacitet. Och jag ännu lite sämre än Micke. Så besvikna vi var. På oss själva alltså. Nån annan / nåt annat fanns inte att skylla på.
Vädret som sagt på topp och vi spelade med Tiina och Bernt så trevligt sällskap hade vi också.
 
Nå i alla fall - vi får en ny chans på lördag. Och då jäklar.......
 
Efter golfen fick vi brådis hem. Våra gamla soffbord från den tiden då vi köpte lägenheten hade äntligen sett sina sista dagara och en kille från en "lopp-" "second-hand-marknad" skulle komma och hämta upp dem. Han fick dem för en spottstyver - men då hämtade han dem så vi slapp besväret med att bära iväg dem till sopcontainern.
Istället har vi nu ett par moderna IKEA-bord. Passar såväl oss som lägenheten bättre. De gamla var lite väl kitchiga med sina stora hästhuvuden som "ben".
 
 
Och nu är vi nyss hemkomna från en underbart god middag på La Costera. Tillsammans med Tiina, Bernt, Johan, Anna, Ella och Vera har vi blivit mätta och belåtna. Och inte minst underhållna av de två sistnämnda.
Ella och Vera är alltså syskonbarnbarnen som underhållt oss hela kvällen, och det hela avslutades med en "grimas-tävling".......
 
Herregud - vi vi kommer skrämma livet ur folk på Halloween nu till helgen. 
Nu sovtajm. Fortfarande 17 grader på terrassen. Vi ser fram emot en ny härlig dag imorgon.
 
 

Strand och grill - fast inte på samma gång!

Publicerad 2015-10-27 20:51:00 i Allmänt

I morse vaknade vi upp till en som utlovat vacker morgon.
Jag var dock tvungen att jobba ett par timmar men efter det drog vi iväg till stranden i Calpe.
 
Vi såg fram emot en dag med salta bad och korsord i solstolen, men tvingades på första stranden att vända tillbaka och söka vidare. Varför? Jo för att det inte fanns solstolar att hyra. De var tydligen undanplockade för säsongen.
Men vi gjorde ett nytt försök och åkte vidare till nästa strand (fortfarande i Calpe) och se där fanns det i alla fall några hyrstolar kvar att slå sig ned i.
 
Härlig sol och ett hav som höll 23 grader är inte att förakta den 27 oktober!
Vi njöt för fulla muggar och åt också en enkel strandlunch innan vi åkte hem och fortsatte soldyrkandet på terrassen innan kvällen kom. Trist det här med vintertid! Mörkret kommer alldeles för tidigt.
 
 
Ikväll blev det middag på terrassen. Grillad kycklingfilé och till det en sallad. Och åter igen - vilken bonus att den 27 oktober kunna sitta ute och äta på terrassen. (Fortfarande19 grader nu när klockan passerat 21.)
 
 
Imorgon blir det golf. Vädret fortsatt vackert enligt El Tiempo så både Micke och jag är taggade. Ingen av oss tänker ge sig frivilligt......
 
Så här koncentrerad ser jag ut när jag sitter här och bloggar. Leendet fanns inte där innan Micke provocerade fram det :-)
 
En kaffe och ett litet glas Limoncello är aldrig fel.
 
Ute är det fullmåne som glittrar i havet - kan man ha det bättre.......
 

Äntligen i Altea igen !

Publicerad 2015-10-25 19:34:00 i Allmänt

Oj är det redan söndag.  Jag kom till Altea i torsdags förmiddag. Efter att ha gått upp 04.00 och tagit tåget till Schiphol så lyfte planet strax efter 07.00. Flygtiden var 2 timmar och 5 minuter. Snacka om att vi kommer att sakna den korta flygtiden när vi flyttat hem. Det var lite spännande att komma in i lägenheten eftersom man lovat att alla arbeten skulle vara klara. Vad tror ni, var det klart? 

Nej det var inte klart. Det som var gjort var jättefint bortsett från att, framförallt målaren, stänkt ner i stort sett allting som går att stänka ner. Dörrpartierna var perfekta och terrassgolvet var fint förutom att även det var nerstänkt av färg och putsbruk. Men som jag brukar säga ”man får inte vika ner sig” d v s det är bara att börja jobba. Rum för rum skulle städas. Det var två mm byggdamm i hela lägenheten och dessutom färgstänk, murbruk och skador efter att man burit upp stora saker i trappan till övervåningen. Som en bonus var både sovrum och gästrum nymålat helt och hållet.

 

På eftermiddagen fick jag hjälp av Tiina och Bernt med att flytta tillbaka lite möbler, tack för det, det hade jag inte grejat själv. När jag senare summerade vad som var gjort kunde jag konstatera att, förutom smutsen, så var det fel färg på jalusierna på terrassen, den fina putsen på terrassen var grå och inte vitmålad och dessutom fattades det ett myggnät i gästrummet. När jag pratade med hantverkaren så erkände han att de glömt att måla putsen på terrassen och att de inte bytt till vita jalusier för att det inte syntes från gatan!!!! Det saknade myggnätet i gästrummet var också en miss. Nu ska detta fixas ”så fort som möjligt”.

I fredags var det fortsatt städning och återställning av allting. Men innan dess var jag på marknaden i Alfaz och köpte Ribs och grönsaker till kvällens middag. Det blev också lite blommor att ha inne. Efter att ha kommit så långt med jobben så att jag även hunnit med att putsa de nyinsatta fönstren var det dags att hämta Anne på flygplatsen i Alicante. Hon landade i tid kl 19.45 och vi var hemma i god tid. Ribsen avnjöts på terrassen i en härlig värme.

Lördag morgon var det återigen frukost ute med en fantastisk soluppgång.

Efter att ha tillbringat nästan två timmar på Carrefour för att handla tog vi oss sedan ner till strandpromenaden för en sen lättlunch med lite tapas. Kvällens middag blev en pizza på El Castell på det vi kallar Apelsintorget. Under eftermiddagen var grannarnas katt, Belout, och hälsade på. Han verkar gilla oss mer och mer.
 
 

I morse kom han tillbaka när vi vaknade. När vi öppnade upp myggnätet var han inne direkt. Han kom till och med upp i sängen och busade. Det är nog tur att vi inte bor här för då skulle han kanske göra som Nisse, d v s flytta in.

 På förmiddagen putsade vi fönstren i vardagsrummet !! efter det så tog vi oss till Albir och vår ”kompis” Tracy där vi åt Thaimusslor, så gott ! Efter en promenad hela vägen tillbaka, med en vätskepaus på vägen, så sitter vi nu i mörkret på terrassen och myser i en temp på tjugo gr. Självklart så har Belout hälsat på även i kväll.
 

Nu får vi se vad de närmaste dagarna har att ge oss. Vi hör av oss. 

Laddar för Altea

Publicerad 2015-10-22 21:21:38 i

Micke åkte med tidiga morgonflyget idag torsdag och jag åker efter imorgon efter jobbet.
Tror han haft en tuff dag att ta rätt på smutsen efter hantverkarna . Men det får han skriva om själv.

Jag har förberett mig med diverse fix och lämnat nycklar till grannen och har för säkerhets skull en lista att bocka av imorgon bitti.

Och för att komma i stämning har jag lyssnat på radio......

Altea - imorgon ses vi!

Roddarkväll i kanalerna.

Publicerad 2015-10-21 21:39:18 i Allmänt

Sedan vi första gången träffade våra nya grannar har vår granne Hans pratat om att han är med i ett roddargäng som ror i Amsterdam varje tisdagskväll. Jag har från början sagt att det vore kul att få pröva på. I går  var det dags för min debut. Vi var tio stycken roddare i en båt.  När man ror på detta sättet är det en båt där man sitter två på varje sida och har en åra var. Förutom jag var det en  nybörjare till, vilket kändes skönt för mig.  Styrmannen är 85 år gammal och har , självklart, dålig syn. Detta satte en extra krydda på rodden som skedde i mörker i kanalerna. 
 
 
Vk startade från marinens område intill sjöfartsmuseét och rodde ut mot Amstel. För mig var det total koncentration på tempot i rodden. Första gången vi kom till en bro hörde jag inte kommandot och rispade min åra lite i väggen men sedan gick det bättre. En härlig rodd i månskenet i kanalerna under en timme och tio minuter. Vi passerade i områden där vi promenerat mycket i närheten av där vi bodde tidigare. På slutet  rodde vi förbi där vi bor nu och då såg vi hur Anne och grannfrun stod och vinkade på balkongen.
 
 
När vi passerader tog Anne några bilder i mörkret. Efter rodden blev det ett välförtjänt pubbesök för lite öl innan det var dags för hemcykling. 
 
I dag var det dags för onsdagsmorgongolf för mig. En fin förmiddag med bra golf. Det började regna när vi gick av sista greenen. Hyfsat bra spel som lovar gott inför rundorna i Spanien. Jag åker tidigt i morgon bitti för att plocka i ordning efter arbetena i lägenheten. Anne kommer fredag kväll och sedan har vi en och en halv veckas semester i Altea. Vi hör av oss därifrån om några dagar.  
 
 
 

Nelsonhelgen över för den här gången

Publicerad 2015-10-18 18:01:00 i Allmänt

Jaha - då har den lille busen åkt hem. Det har åter blivit väldigt tyst i lägenheten. Inga små tassar som klickar mot golvet och ingen som snarkar i korgen. Men helgen har långt ifrån bara handlat om Nelson.
 
Redan i fredags var jag ute med mitt gäng på jobbet. Vi var tio hungriga och efter lite vin fnissiga kollegor som tog tåget in till Amsterdam. Något jag gör varje dag men faktiskt är det bara jag och en till som bor I Amsterdam. Nån bor strax utanför men resten är bosatta "lite varstans". Den som bor längst bort bor tex i Rotterdam.
 
Vi hade bokat bord på en indonesisk restaurang - Sampurna - och på menyn stod Rijstafel.
Har nog skrivit om det tidigare. Det är ett litet "smörgåsbord" med diverse olika rätter. Några lite starka och några lite mer starka. Till det som ordet också antyder ris.
Jättegott och vi åt och drack oss mätta och belåtna innan vi skildes åt för att var och en gå hem och fira helg.
Ingen efterfest hos mig den här gången. Jag ville inte stressa upp Nelson med att ta med mig nio personer hem till lägenheten. Det får blir eftersläckning hos mig en annan gång.
 
 
Skönt för mig att det inte blev en alltför sen kväll för lördag morgon var det hyfsat tidig uppstigning.
Vi hade lite att stå i eftersom vi bjudit in våra trevliga grannar Hans och Loes till en "svensk afton". Vad som inte hade framgått i inbjudan var vad det svenska skulle bestå av. En överraskning alltså.
Och vi hade planerat noga!. Redan förra gången vi var i Sverige hade vi handlat på oss det som behövdes för att kunna fixa en svensk Kräftskiva.
Vi hade köpt färska svenska kräftor (som vi iofs hade fryst in för att kunna transportera), svenska nubbar, Västerbottenost för att kunna göra en paj, svenska räkor att ha i en krabbsallad och inte minst en svensk kräft-måne och kräftservetter.
Så vi var alltså förberedda och igår morse var det dags för lite förberedelser inför kvällen.
 
Men vi hann också ta en tur till Nieuwmarkt - vår närmsta marknad (men inte värd namnet ens om man jämför med våra gamla hemtrakters marknad). Nåväl Nelson behövde rastas och jag behövde köpa lite blommor och bröd.
Vägen dit började bra. Nelson är ju inte helt stadsvan men det funkade ganska bra i alla fall. Ända till han upptäckte duvorna på torget. Han blev fullkomligt galen. Så upphetsad att han inte ens kunde skälla utan han utstötte några hesa skrikanden. Folk runt omkring vände sig och och när de såg den lilla hunden i sin rutiga kappa så kunde de inte annat än skratta. Han såg ut och lät för dråplig.
 
Vi fick helt enkelt skynda på våra inköp och gå hem igen så han fick lugna ner sig.
Här är vi på hemväg när han äntligen lugnat ner sig. Och på balkongen gillade han att sitta. Bra utsikt över folk, båtar OCH fåglar......
 
Nåväl hemma blev det till att "piffa" lite inför gästernas ankomst och grädda pajen. Salladen var gjord redan på morgonen Jag måste erkänna att jag känner mig lite ringrostig med att ha gäster, det har i ärlighetens namn mest varit Micke och jag de senaste åren, men jag var ändå nöjd med dukningen får jag tillstå. Och jag fick mycket beröm för den fina duken från Zara home.
 
 
Gästerna kom som bestämt halv sju och vi började med att bjuda på lite bubbel och  berätta vad det var som skulle ätas under kvällen. De hade aldrig ätit kräftor och för att ytterligare förklara "fenomenet Kräftskiva" så visade vi en liten film som jag hittat på YouTube. En film där man på engelska berättar och visar hur en svensk kräftskiva går till.
 
Så nu var de förberedda! Lite mat i magen innan - och där var jag inte ens orolig. Paj och krabbsallad är ju inga konstigheter. Men döm om vår förvåning över deras otroliga entusiasm över kräftorna! Det sörplades och knäcktes klor och petades ut rom ur kropparna som om det varit det mest naturliga i världen.
Och - det älskade våra svenska snapsar. Så "milda" och inte så "alkoholstarka" som de hade trott.
Och självklart sjöng Micke och jag såväl "Helan går" som "Solen går ner bakom Sjöbloms dass" för att ytterligare förtydliga traditionen. Det enda vi inte hade var väl hattarna, för pappersmånen lyste som det bör.
 
 
Och trevligt hade vi som sagt. Så pass trevligt att klockan hann bli ett innan de gick hem. Nöjda, mätta och en erfarenhet rikare!
 
Micke och jag känner nu när klockan börjar närma sig sex att vi faktiskt inte är vana att vara vakna så länge längre. Inte bakis - absolut inte - men trötta. Så det blir nog en tidig sänggång ikväll. Men innan det blir dags ska vi naturligtvis titta på det första avsnittet av "Så mycket bättre".  Kanonartister så det kan ju knappast bli annat än bra.
 
Nelson hämtades för cirka en timme sen och då lämnade vi över en nyrastad och nymatad hund som blev väldigt glad över att återse sin matte och husse.
Och som vi sa redan förra gången vi passade honom - han är så välkommen tillbaka.
 
 

Veckoslut med Nelson !

Publicerad 2015-10-16 09:28:48 i Allmänt

Så var det dags igen för mopsen Nelson att tillbringa några dagar hos oss. Hans husse och matte ska ut och resa över helgen. Han kom i går kväll och ska stanna till Söndag kväll. Han har vuxit till sig sedan senast och är nu lite mer hund, trots att han är en mops ! Han kände igen både oss och lägenheten så det blir inga som helst problem varken för honom eller oss. Just nu har jag en pipande boll på fötterna. 
 
Våra promenader kommer även denna gång att ske i en del regn eftersom vädret har vänt sedan förra helgen. Jag tror vi har både blötare och kallare här än vad det är i Sverige. Men man får passa på att gå ut när det är uppehåll eller bara bita i det sura äpplet och ta på sig regnjacka och gå ut ändå.
 
 
 
I övrigt så har veckan som vanligt gått fort. För mig har det varit lite återhämntning i träningsväg eftersom jag kört lite hårt veckorna innan. Kroppen måste även vila eller få lite lättare pass. I golfen finns det lite ljusglimtar trots det usla spelet förra helgen. Det kan vara något på gång. Kanske beror det lite på att jag nu fått de slutliga inläggssulorna som förhoppningsvis sätter punkt för mina höftproblem. Känns jättebra just nu.
 
Jag kan nog garantera att det kommer fler inlägg från helgens äventyr med Nelson
 
 

Golf och inställda tåg

Publicerad 2015-10-14 20:49:00 i Allmänt

Idag har Micke spelat "vintergolf". Ja inte VINTER men jäklar vad det har vänt snabbt i vädret.
Från att ha varit varma sköna kvällar som vi kunnat njuta de sista solstrålarna på balkongen har det nu plötsligt blivit riktigt råkallt.
Bara runt 5-6 plusgrader på morgonen - det känns inte alls roligt.
 
Men Micke hade sin vana troget en golftid i morse och trots att väderprognosen dessutom lovade regn så skjutsade han mig till Schiphol och drog sen vidare till golfklubben och "gubbgänget".
Och tur hade de - inget regn på 18 hål men det var mörka moln och råkall nordlig vind.
 
Hur som helst lyckade Micke faktiskt få till en av de bättre rundorna på den här banan under dessa två och ett halvt år. Han spelade på sitt handicap - och DET var länge sen.......
Kan bara säga grattis - men kom igen när det gäller. Dvs när vi har match som i lördags när jag (återigen) vann.....
 
 
En selfie från gårdagens träning - då det faktisk var lite sol på himlen. Det var väl den som lade grunden till dagens bra spel.
 
Själv har jag i vanlig ordning jobbat. Det är ju så arbetsfördelningen ser ut hos oss. Micke spelar/tränar golf och städar, handlar och fixar och ser till att hemmet är i bra skick- och jag drar in pengarna. :-)
Och vi är bägge lika nöjda med upplägget. Ja - Micke i alla fall.......... (ha, ha, ha)
 
Men ibland bär det emot. Tex som idag när jag skulle åka hem. Missade tåget jag tänkt ta med ca 30 sekuner. Nästa tåg inställt. Tåget efter det var så knökfullt så där kom jag inte med så jag fick vänta ytterligare ett tåg. Och när det blir så - ja då är det inte roligt att åka kommunalt. Dessutom blir tågen så fulla så det är bara att glömma att få sittplats.
Det är i de stunderna man hellre skulle klivit in i sin egen bil, skruvat på bilradion eller satt på sin ljudbok och även om det skulle varit köer så skulle man haft en skön sittplats. Nåja - den tiden kommer tillbaka förr eller senare - och då kommer jag med säkerhet klaga på Stockholmstrafiken.
 
Om jag spinner vidare på sittplats så missade Micke att lägga ut bilden på våra fårskinn som vi köpte på Texel i helgen.
Får kan ju se ut lite hur som helst, vita, svarta, bruna eller som i vårt fall spräckliga. De var hur som helst jättemysiga att sitta i när vi provsatt dem i söndags när vi kom hem.
 
 
 
 

Hösthelg på ö i Nordsjön.

Publicerad 2015-10-11 21:18:00 i Allmänt

Som Anne skrev i vårt förra inlägg så var helgen vikt för en utflykt till ön Texel i Nordsjön utanför Hollands nordvästra kust. Som vi skrivit tidigare är det den första ön i ett band av öar som sträcker sig upp även utanför Tysklands kust. Den kanske mest kända ön är nog Borkum som tillhör de tyska ostfriesiska öarna och som har gett namn åt den klassiska tobaken Borkum Riff.
 
Innan helgens utflykt blev det en härlig fredag. Efter några veckor med regn har vi den senaste veckan fått tillbaka det fina höstvädret. Fredagen var inget undantag. Efter att jag fixat hemma och förberett helgens utflykt dvs städat och tvättat bilen och gjort materialvård på golfutrustningen, blev det lite balkongsittning när Anne kom hem. Under dagen var det mellan 25 och 30 gr i solen på balkongen. Eftersom vi haft sol och fint väder så är balkongväxterna i synnerligen gott skick för att vara i oktober. 
 
 
När vädret blivit bättre har också morgnarna blivit finare. Anne har tagit några fina bilder av hur det ser ut när hon åker till jobbet på morgnarna. Här är en av dem. 
 
 
Lördag morgon var vi igång tidigt eftersom vi ville komma iväg mellan 08 och 08.30, vilket vi lyckades med. En timmes resa upp till färjeläget där vi hade tur och rullade in på färjan som en av de sista bilarna. Detta gjorde att vi var tidigt på Texel. Ön är ca 25 km lång och 9 km bred så det är inga avstånd att prata om.  Väl på ön var det disigt och dimmigt, vi fick till och med köra vindrutetorkarna pga dimman. Kändes inte helt ok med tanke på golfrundan vi bokat.
 
Vi åkte till hotellet i den lilla staden De Kook och checkade in för att sedan åka vidare till golfklubben. På väg dit tog sig solen fram och brände bort diset. Vi såg också vilket fantastiskt landskap vi åkte igenom, sanddyner med gräs som var pinat av vinden. Massor av får som betade av det gräs som fanns.  Efter en lätt lunch på golfklubben spelade vi vår runda. Banan är en "linksbana"  vilket innebär att den är anlagd i ett område i sanddyner nära havet. De ligger vanligtvis på de brittiska öarna men detta var en riktigt klassisk links. Så ligger den i och för sig också bara 20 km från brittiska kusten.
 
Det var en av de bästa och häfigaste banorna vi någonsin spelat. De smala fairways var i absolut toppskick och om man inte var på fairway så var man glad om man hittade bollen. Och om man hittade bollen var man glad om man kunde slå den tillbaka ut på fairway eller i bästa fall försöka nå till i närheten av greenen. Tyvärr spelade vi båda något av den sämsta golf vi gjort på flera år. Men vi kunde ändå glädjas åt den fantastiska banan och den trevliga atmosfär som rådde i klubbhuset. Kommer vi någonsin hit igen ska vi absolut spela den igen. Det värsta för mig var att Anne vann med tre slag efter att jag ledde med ett slag inför sista hålet. Otroligt att vi spelar så jämt även när vi spelar så dåligt. 
 
 
Notera på bilden längst ner till vänster hur "torvan" flyger iväg. Det var ett slag där jag nästan inte såg bollen under ruffgräset. Vi brukar kalla det för ett "aphugg" dvs full kraft ner mot bollen och hoppas att den flyger tio meter ut på fairway. Den här gången gick det bra. Vi ser i alla fall glada ut trots spelkvaliteten. Vädret var underbart, strålande sol och en vind som alltid ska finnas där när man spelar linksgolf. Hur som helst var vi helt slut när rundan var över och efter en liten förfriskning utanför klubbhuset var det dags att åka tillbaka till hotellet och ta rummet i besittning. Vi får dock inte glömma att det runt banan betade får som var en trevlig inramning. 
 
 
 
 
Hotellet var fräscht och låg mitt i den lilla staden, vilket hade sina nackdelar som vi fick erfara under natten. Rummet var fint och hade till och med bastu vilket kan vara skönt när man varit en hel dag ute i vinden vid havet. 
 
 
 
Den lilla staden De Kook har en central gata som består av restauranger och några butiker, vi återkommer till butikerna senare. Vi gick ut för middag ganska tidigt eftersom hotelldörrarna låstes kl 22.00. Först gick vi till ett ställe för att få en aptitretare. Jag hade bestämt mig för att prova det lokala Texelölet. Det blev en "Skuumkoppe" som var väldigt god. Mysigt att sitta under markis med värmare där både människor och hundar var välkomna. En hundkompis som förmodligen tillhörde en anställd gick runt i baren och hälsade på folk. 
 
Från det stället gick vi till en restaurang som såg trevlig ut och som bland annat serverade Ribs, dvs revbensspjäll. Ribsen var fantastiskt goda. Vi var till och med tvungna att ta en efterrätt. Inte varje dag man får en Creme Brulé med glass och vispgrädde som är så gott. En middag som inte går av för hackor med andra ord. Dessutom, som vanligt i det här landet, prisvärt. 
 
 
Efter en sådan middag tror man att man ska sova gott, men ack vad vi bedrog oss !!!  Det har sina nackdelar med att bo mitt i stan. I det här fallet var det gäng med "yngre" medelålders män som drog runt i staden och "brölade". Sista gången jag hörde skrikandet och brölandet var kl 04.00. Tur att man ändå sover lite mellan varven. 
 
Hur som helst så vaknade vi til en härlig söndag morgon. Solen sken från en klarblå himmel och även om det bara var 8 gr så var det härligt. Efter frukost blev det lite shopping i staden. Vi hade kollat lite dagen innan och nu var det dags. Det blev lite julgrejer, belysning främst men framförallt ett får. Det är ett halvstort får, i någon form av kermaik, som ska ha sin plats utanför växthuset i Gladö. Som  i alla liknande städer finns det mängder av afförer som säljer heminredning.
 
 
Efter shoppingen tog vi oss ut till kusten utanför dynerna. Häftigt men såg ut lite som "hemma" här utanför Amsterdam. 
 
 
Vi ville nu se så mycket som möjligt av ön och nästa anhalt blev fyren på nordvästra delen av ön. Nu uppenbarade sig en ännu häftigare strandlinje än vi sett förr. Jag klättrade naturligtvis upp i fyren och fick en del härliga bilder uppifrån. Det blåste kraftigt från nord men solen sken fortfarande från en blå himmel. Vi fick en väelbehövig fika med tilltugg innan vi for vidare. 
 
 
 
Vi började sedan vår väg tillbaka till färjan och hemåt. Dock blev det ett par stopp på vägen. Först i en liten by som heter Cocksdorp. Där köpte vi två äkta fårfällar från Texel, det till och med luktar får om dem. Först kommer vi att ha dem i våra stolar på balkongen här i Amsterdam men sedan kommer de att passa i våra stolar i växthuset i Gladö. Cocksdorp var en fin lite by med ett litet torg, kyrka och en mängd restauranger. 
 
Innan vi kom till färjan stannade vi till i en lite större stad / by, Den Burg. Där blev det lunch i solen. Anne fick dessutom besök av en liten katt som gärna satt i hennes knä. Sedan var det dags för återfärd till färjeläget och sedan vidare hem till Amsterdam. Fortfarande i fint väder men blåsigt. 
 
 
Väl hemma i Amsterdam provade vi våra nya fårskinn i stolarna på balkongen och dom passade perfekt. När solen värmde i ansiktet värmde fårfällarna i ryggen. Bilder på detta kommer någon annan gång. Nu väntar en vecka där jag ska hitta min golfsving igen och där vi får besök av vå hundkompis Nelson på onsdagskvällen. Han ska vara hos oss över helgen som kommer. 
 
Vi hör av oss med hur det går med vår "Nelsonhelg" 

Är sommaren över nu?

Publicerad 2015-10-08 21:08:00 i Allmänt

Efter så mycket fina dagar har vi nu slutligen fått se lite mer av hösten. Inte för att kylan har kommit - tvärtom i morse var det 15 grader ute när jag gick till jobbet. Men det har varit disigt. molnigt och en hel del regn de senaste dagarna. Borta är den mysiga kvällstimmen på balkongen innan solen går ner.
Nåja - vi satt faktiskt ute såväl måndag och tisdag och även om det inte var någon sol att tala om så var det ljumna kvällar. Och då behövde vi inte har några tjocka tröjor eller filtar för att hålla oss varma.
 
I måndags planterade Micke inköpen från i söndags. På väggen där Clematisen satt tidiigare sitter nu en Murgörna, så nu ser det genast mer hemtrevligt ut där. Och olivträdet har fått fina Ljungplantor kring "fötterna".
 
I övrigt är balkongen jättefin. Pelargonen blommar "som attan" och Cyklamen är också jättefin (men så sköts den ju också av en "trädgårdsmästare")
 
 
Mickes "golfvecka" från förra veckan har i viss mån fortsatt även nu. Trots det sämre vädret alltså. Tisdag träning, onsdag "gubbgolf" och idag torsdag en kortare träning. Idag var han dock huvudsakligen ute för att hämta hem våra golfbagar.
Vi har nämligen bokat in en liten utflykt till helgen. Vi ska åka till ön Texel (uttalas "tessel") som är den första av öarna i den långa strimma/band av öar som benämns Wadden Islands. De sträcker sig utmed norra Hollands kust, vidare utmed Tyskland och avslutar utanför danska kusten.
Flera av dem är så små att de är bilfria men den vi ska till - dit får man ta med sig bil. Och tur är väl det för vi ska spela golf där på lördagen.
 
I övrigt sluttampen på bokslutsrapporteringen. I veckan har vi också haft besök av bankens externrevisorer som kollar "att vi sköter oss" och nu känner man att det ska bli skönt att det är fredag imorgon :-)
 
På balkongen skiftar grannens "kolibri" i regnbågens alla färger. Grannarna är i sin lägenhet i Schweiz sen fem veckor tillbaka och vi är "blomvakt" till en Buxbom. Och i den har de en pinne med en solcellslampa i form av en kolibri.
Buxbomen mår "självklart" jättebra efter att Micke tagit hand om den, så de blir säkert glada över att se alla fina nya skott som bryter fram efter att Micke skött den med kärlek och gödning (fast det kanske ska vara omvänd ordning......)-
Om en dryg vecka - nästa lördag - har vi bjudit in dem på lite mat. Vad de inte har en aning om är att de ska få uppleva en minivariant av svensk kräftskiva. Det ska bli spännande att se vad de säger om svenska kräftor och svenska nubbar........
 
Den som är observant ser säkert att kolibrin inte alls sitter i en Buxbom utan i ett prydnadsgräs. Helt riktigt - Buxbomen står längre in på balkongen och om solcellslampan står där så får den för lite ljus för att lysa. Därför har vi (tillfälligt) ställt kolibrin i vårt gräs.
 
 
 

In i dimman

Publicerad 2015-10-04 21:45:00 i Allmänt

 
Så här såg det ut i morse när vi vaknade. Eller såg och såg - det var just det man inte gjorde. Utanför balkongräcket låg en dimma tjock som mellanmjölk. Det var helt omöjligt att se nånting alls utanför balkongräcket. Och vi som hade bokat golftid......
 
Nu lovade väderprognosen tack och lov bättring timme för timme så vi var vid gott mod och åkte ut till banan som planerat. Vi slog lite bollar på rangen och nog hade det lättat en del men det var fortfarande rejält disigt. 
 
Morgonens första bollar hade blivit försenade pga dimman så när vi väl kom ut var det ganska köigt på hålen. Men - solen kom fram mer och mer och det var långt ifrån kallt. Så vi spelade på och kunde därefter sitta i full sol på golfrestaurangens terrass och njuta lite vin och holländska "tapas" (kycklingvingar och räkor).
Jag tvingades också gratulera Micke till dagens seger. Matchspel och han vann på sista hålet - så jag kämpade väl!!!!
 
Kan också tilläggas att Micke haft en riktig "golfvecka" den här veckan - precis som han önskade. 6 av veckans 7 dagar har han varit ute på klubben. Spelat men mest tränat - klart han var vinnare idag - inte har jag tid att nöta in svingen i veckan jag inte...........
På vägen hem åkte vi förbi en av våra trädgårdshandlare för att köpa lite ljung att plantera under vårt olivträd och så en ampel med murgröna för att täcka upp tomrummet som uttstod efter att Micke klippt ner Clematisen för året.
Vi köpte INTE nån av de gulliga kaninerna och ej heller hönsen och marsvinen som också är till salu på trädgårdsbutiken......
 
Nu har vi njutit av vår middag som i dag blev ostbricka. Goda ostar köpta på gårdagens marknad, Och snart är det dags att krypa till sängs så man är fit för nästa arbetsvecka,

Mysig lördag i vackert väder

Publicerad 2015-10-03 21:18:00 i Allmänt

Nu har vi haft fantastiskt väder ända sen förra fredagen. Inte en regndroppe har synts till på hela veckan och knappt heller nåt moln. Vi har suttit ute på balkongen fram till efter klockan sju på kvällarna 
Den här morgonen var ingen skillnad, vi vaknade till sol och till och med helt vindstilla.
Vi hade bestämt oss för att åter igen gå till vår gamla lördagsmarknad Lindengracht. Det är som vi skrivit tidigare en liten bit att gå, nästan 2 km, men å andra sidan är det de finaste marknaden vi sett här i Amsterdam.
 
På inköpslistan idag stod torsk, blommor och ost. Och så blev det också. Men förutom torskryggen så köpte vi också "ett gäng" piri-piri kryddade stora råa räkor. De såg så goda ut så vi bestämde direkt att de skulle bli till en kryddstark förrätt.
 
Marknaden var som alltid välbesökt av såväl turister som inhemska makrnadsbesökare och förutom ovannämda varor slank det ner lite grönsaker, päron och en påse "smokey" kryddad nötblandning. Och veckans blommor blev stora hortensiablommor och ett stor knippe av en blomma som jag just nu inte kommer på namnet på, men jag vet att man kan torka dem och att de normalt finns i många färger. Våra var dock enfärgat ljuslila.
 
 
Väl hemma packade vi upp våra varor och ställde blommorna i vatten och sen gav vi oss iväg ut på stan igen. Våra Nespresso kapslar tog slut i veckan och de finns ju som bekant inte att köpa annat än i speciella affärer. I Amsterdam är det varuhuset Bijenkorf som fått "äran" att inhysa Nespresso-shopen.
Men innan vi gick dit åt vi en enkel lunch på Rembrantplein.
Väl hemma igen var vi lite trötta i ben och fötter efter mycket promenerande idag så vi satte oss och njöt av sol och ett glas rosé på balkongen.
 
Och nu har vi avnjutit vår goda middag. Piri-piri kryddade stora räkor till förrätt och torskrygg med blomkålsmos, sparris och strimlad bacon till varmrätt. Och till det vårt favoritvin en Sauvignon Blanc från Marlborough, Nya Zeeland. 

 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela