ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Båten har lagt ut !

Publicerad 2016-03-31 19:28:00 i Allmänt

 I dag, torsdag, började vi tidigt. Vi skulle "checka ut" från lägenheten kl 08.30. Det som återstod var att fixa bort det som använts under kvällen och natten. Sängkläder och handdukar gick i soporna eftersom det var saker som ändå skulle slängas. Lite "light" städning innan förvaltaren och de båda förmedlarna kom. När jag var ut med soporna var det bara vi vakna i huset trots att klockan redan var nästan 07.00. Allt gick bra och vi fick så pass godkänt att förvaltaren sa att han skulle återkalla den städning han beställt. 
 
 
När vi gick ner till bilen för att lämna huset och Amsterdam, hade vi redan i går kväll lastat de plantor som skulle "åka bil". Det var fuchsian, persikoträdet, pelargonen och balkonglådan med murgröna. De hade klarat natten bra
 
 

Kl 09.30 körde vi ut ur garaget efter att ha lämnat in nyckelkortet. Efter nästan två timmar kom vi till tyska gränsen och där blev det kaffepaus. Vi har tidigare pratat om att vi nu sluter cirkeln genom att åka bil hem. Nu måste vi ju det eftersom vi har bilen med oss. Men det känns mycket bra att avsluta "äventyret" med samma resa hem som vi hade ner. Och när vi kom ner för nästan exakt tre år sedan hade vi sista pausen vid samma gräns. Snacka om att sluta cirkeln. 
 
Avståndet mellan Amsterdam och Kiel är 55 mil, alltså nästan detsamma som morgondagens resa mellan Göteborg och Gladökvarn. Vi tog det lugnt, förutom fikapausen blev det lunchpaus någonstans mellan Bremen och Hamburg. Vi anlände sedan i god tid till Kiel. Så god tid att vi tog en tur förbi ett stort köpcentrum som innehöll alla de vanliga affärerna men även jätteaffär av så kallad "gränshandelkaraktär". Den påminde lilte om Martin Ohlsson och hade "allt". Det blev inte så mycket handlat men vi fördrev lite tid. När vi sedan kom ner till båten stod vi i kö lite mer än en kvart innan det var dags att köra ombord.
 
 
 
Vi hade bokat en bra hytt men visste nog inte hur bra den var. Högst upp i båten med panoramafönster. Särskilda dörrar som öppnas med kort för att komma in till korridoren. Innanför dessa dörrar fanns drycker, snacks och godis uppdukat vilket ingick i priset. Hytten gick inte av för hackor, mycket utrymme och stort fönster. Fantastiskt badrum och naturligtvis vatten, läsk och vin. Man vill ju ha lite lyx efter tre jobbiga, nej förlåt, härliga år i Adam. 
 
 
 
Vid avgång var vi ute på däck och kollade att kaptenen klarade av att backa ut och vända fartyget. Nu är vi på rätt kurs.
 
 
 
Nåväl, efter kvällens buffe middag så anländer vi Göteborg i morgon vid 09.15. Vi såg just väderprognosen på TV i hytten och det ser bra ut inför morgondagens färd upp till Gladö. Vi hör väl av oss när vi installerat oss hemma igen. 

Sista dagarna i Adam !

Publicerad 2016-03-30 13:42:00 i Allmänt

Så är vi då tillbaka i Adam för en sista vecka. Vi kom tillbaka i lördags kväll och efter en kort flygtur så landade vi strax före 21.00 och var i lägenheten strax efter 22.00. Då räknar vi in taxing från bortersta banan, väntan på bagage och sedan tågresa hem. Återigen så kommer vi att sakna hur enkelt det varit att ta sig till Altea. 
 
I söndags hade vi "Farewell dinner" med våra grannar Loes och Hans. De har varit härliga grannar att ha när man bor så här. Vi bjöd in till svensk/spanska tapas. Från Spanien var det tortilla, boquerones, bellotaskinka och några olika korvar. Sverige fick bidra med Mannerströms skagenröra, Annes varma bröd med mozzarella tomat och basilika samt gravad lax med en grön kryddolja och parmesan. Till detta serverades naturligtvis spanskt vin. Till kaffet tvingade vi också i dom en spansk brandy, Veterano. Som vanligt blev det en trevlig kväll och som vanligt ganska sent med våra mått mätt. Dom gick in till sig strax före 01.00. 
 
 
 
 
 
När vi piggnat till på måndagsmorgonen (annandag påsk) var det nästan full storm ute. Senaste tiden har det återigen varit väldigt blåsigt. Vi trotsade dock vinden och åkte iväg till Keukenhof området. Det var inte själva parken som lockade den här gången utan den växtmarknad som finns på en lång vägficka utanför. Där har vi köpt plantor och lökar förr och de har varit bra. Nu ville vi ha lite saker att ta hem och framför allt hade Merike beställt anemoner. Det här var första helgen som allt var öppet. Dom har ju bara öppet ett par månader varje år. Vi kom hem med lite av varje. Anemoner, afrikanska liljor, kallor, tulpaner mm.

 
 
Väl hemma fortsatte packningen igen. För mig blev det också så hela tisdagen. Då blev det en heldag eftersom allt skulle vara klart när flyttbilen skulle komma i dag, onsdag, på morgonen. På tisdagskvällen hade Anne avtackning på jobbet. Hon uppvaktades med fint tal av chefen och fina holländska presenter. Tyvärr har jag inga bilder eftersom flyttbilen tog med sig allt i morse. 
 
Man kan undra hur mycket saker vi skaffat under den här tiden. När jag summerat antal kollin, alltså kartonger, crosstrainer, cykel, plantor, golfbagar. tavlor, småmöbler mm mm, så stannade summan kollin på 102 !!!!! Men det klart, det är en hel del kläder, porslin,sänglinne, handdukar, vaser, glas mm mm som finns i kartongerna. Det blev väldigt tomt i lägenheten. Ska bli spännande att se hur går att få in allt hemma i Gladö. 
 
 
Det var också en del jobb på balkongen. Fyra kartonger fylldes med plantor. Borstnejlikor, afrikanska liljor, olika gräs mm, som ska hem och som jag tror klarar en vecka i en flyttbil. Stora olivträdet, inslaget i fiberduk, får åka flyttbil utan kartong. Det går säkert också bra eftersom det är en vinterhärdig sort. I vår egen bil kommer fuchsian, persikoträdet och en pelargon att åka. Dom är nu urtagna ur krukor och inslagna i plastpåsar för att kunna "sitta" i baksätet. Glömde murgrönorna som ska åka i bakluckan. 
 
 
I dag kom flyttfirman kl 08.00. Vid 10.00 var dom klara. Det visade sig att sakerna packades direkt i den bil som skulle köra till Sverige och att chauffören som ska leverera alltså var här. Bra att få förbereda honom på att han inte kan köra på GPS eller kartbild i Gladö eftersom vägen in i området inte är som den varit pga jobben med vatten och avlopp. Jag får väl lotsa in honom nästa onsdag. 
 
I morgon bitti lämnar vi lägenheten till förvaltaren och sätter oss i bilen för resa upp till Kiel. Väderprognoserna ser bra ut så resan dit blir inga problem. Båten lämnar Kiel 18.15 och ankommer Göteborg 09.15. Även där ser prognoserna bra ut så vi åker nog utan problem på våra sommardäck upp till Gladö. Det är nog inte omöjligt att det kommer en lägesrapport under färden. 

Revansch !

Publicerad 2016-03-25 16:46:00 i Allmänt

I segerns stund ska man vara ödmjuk, men det är svårt. I går var det golf igen, sista rundan för den här gången, och den genomfördes i härligt golfväder. Det var sol och lätta vindar och dessutom lugnt på banan. Kanske det berodde på att flera svenska grupper, och kanske andra, inte kommit ner på grund av franska flygledarstrejken förra helgen. Vi spelade bakom två trebollar från Ågesta som föredömligt släppte fram oss eftersom vi bara var två. Rundan tog tre timmar och femtio minuter. Förra veckan spelade vi samma runda på fem timmar och tio minuter. Härligt flyt med andra ord. 
 
 
Vad gör man då med sådana förutsättningar, jo självklart spelar man bra, jag i alla fall. Som ni förstår av rubriken fick jag min revansch. Jag spelade min bästa golf på kanske två säsonger och drog ihop 36 poäng, detta med några dubbelboogies och en tredjeboll från tee på ett hål. Härligt för mig men inte lika roligt för Anne. Hon började bra och så skriver vi inget mer om det. Jag kunde glatt meddela mina gamla spelkamrater i Holland att jag var en vinnare igen. Dom hade nämligen erbjudit mig lektioner i hur man slår sin fru. Alltså i golf. Tyvärr för mig så räckte inte den stora vinsten till att vinna totalt eftersom jag var ohjälpligt efter Anne sedan de tidigare rundorna. 
 
När vi kom hem var det dags för vår lilla påskmiddag. Dagen till ära var det pyntat med en kycklingkedja. Sill och potatis, ägghalvor med räkröra och lite spansk Bellotttaskinka, självklart med tillhörande Skåne och holländsk öl. Skånen har till och med hunnit bli lagrad här nere eftersom det inte blir så ofta man dricker snaps. Den lär säkert räcka ett par år till.
 
 
I dag, fredag, utlovades kanonväder och vi hade planerat att åka till stranden i Calpe för en dag i solen. Prognosen höll och vi åkte. Massor av människor var redan där när vi kom. Påsken är stor här nere och det verkade som om halva Spanien var på stranden i dag. När vi åt lunch så vällde det in familjer i alla åldrar. Det var knökfullt på alla strandrestaurangerna. Många hade bokat i förväg och flera bord var dukade för upp emot tjugo personer. När vi åter gick ner till stranden efter lunch tog det inte mer än en nästan en timme innan soldiset kom och sedan övergick i moln så vi åkte hem. Notera i bilderna att "baddjuret" Anne ser skeptisk ut när hon är nere i vattenbrynet. Mycket riktigt var det lite för kallt och dessutom hade solen försvunnit. 
 
 
 Väl hemma var det uppvärmt och skönt på terrassen även om inte solen skiner, så nu sitter vi här och läser och bloggar. Kanske vi också får besäk av Belute innan det är dags att gå in. Han brukar dyka upp då och då och ibland är han trött och då lägger han sig och sover på en passande plats.
 
 
I går anlände Jocke och Niclas med "twinsen" Scott och Elliot så i kväll blir det middag med dom och Tiina och Bernt på restaurang Costera, vår favorit i gamla stan. I morgon är det städning och packning innan det är dags för återfärd till Adam. Planet går 18.15 så vi är hemma i bra tid om allt går som det ska. 
 

"Bergsklättring"

Publicerad 2016-03-23 19:43:00 i Allmänt

Efter två dagar med lite halvdant väder, ösregn måndag eftermiddag och kväll. I morse sken åter solen från en klarblå himmel. Då måste man ju aktivera sig lite eftersom det inte blir golf förrän imorgon igen.
 
Alltså bestämde vi oss för att ta en promenad upp till fyrhuset i Albir. Den ligger allra längst ut till vänster på klippan av det stora Sierra Helada ("glassberget") som vi ser från vår terrass. Vi har varit där en gång tidigare, vi kom fram till att det måste varit säkert åtta år sen - dvs innan vi hade vår egna lägenhet här i Altea.
 
 
Att gå hela vägen från oss är lite väl mastigt (om man inte är vältränad såklart) så vi tog bilen till parkeringen där den slingrande vägen mot fyren börjar. Det är ändå 2,5 km enkel vandring upp  i slingrande vindningar på bergets sida så det räckte som utmaning för oss tyckte vi.
 
Visst är det lite kämpigt i solem men oj så väl värt jobbet. Fantastiska vyer!
Vi var långt ifrån ensamma på vår vandring. Sen några år tillbaka är själva fyrhuset renoverat och öppnat för turister. Tidigare tog det stopp ca 200 meter innan man kom fram till själva fyren men nu kan man alltså gå hela vägen upp och även in i fyrhuset (dock ej upp i själva tornet).
 
I början tror man (jag i alla fall) att det är en jättejobbig vandring upp men det gick faktiskt ganska bra. Det går både uppför och ibland lite neråt i den slingrande serpentinvägen. Men ett tag kändes det som om vi aldrig skulle nå fram. Högst upp skymtar en pytteliten byggnad som är fyren,
 
 
Men som sagt - man orkar mer än man tror och de vackra vyerna var värt slitet.
 
Efter den vackra och lite kämpiga promenaden var vi väl värda en god lunch på "Coco Loco" nere i Albirviken och efter det blev åkte vi till Carrefour för att handla lite. Inte minst middagsmat. Idag  blir det grillade gambas igen. Det är så supergott. Vi köper råa stora gambas som jag skalar och sen marinerar innan de träs på spett och grillas. Idag ska det bli en sallad med bland annat mango som tillbehör. Dags att sätta igång med middagen alltså.
 
I morgon blir det golf igen, den här gången på "hemmabanan" Villaitana. Sista chansen, den här gången, för Micke att få revansch. Totalt sett har han ingen chans men en runda kanske går. Man kanske kan kalla det för "påskmatchen". Efter rundan åker vi hem och äter lite påskmat, sill mm. 

En dag i olivens tecken.

Publicerad 2016-03-19 21:03:00 i Allmänt

Rubriken är lite lurig i dag. Det handlar inte om oliver som vi äter eller har i drinken. Jag återkommer lite senare med vad det handlar om. 
 
I går, fredag, var en "mellandag". Inget speciellt planerat utan det blev ett besök på marknaden i Alfaz del Pi, en bukett Fresia till vardagsrummet och lite goda grönsaker. På väg hem stannade vi till på golfshopen i Altea för att boka en tid för dagens, lördagens, golf. Vi ska heller inte glömma att fredag förmiddag naturligtvis är städdag även här nere. Fredagsmiddagen intogs på strandpromenaden tillsammans med Levinarna. För vår del blev det en god Paella. 
 
 
I dag, lördag, var det alltså dags för golf igen. Jag har haft lite problem med Anne de tidigare två rundorna så i dag skulle det bli revansch. Våra "driverfigurer" hade fått ett dygn på sig att diskutera hur kampen skulle gå från tee. 
 
 
Nu åter till rubriken. Den här gången spelade vi på en bana lite norr om Altea, Oliva Nova, som ligger vid en stad som heter Oliva, naturligtvis. Vi har spelat där en gång tidigare och gillade anläggningen även om banan är lång och svår. Efter lunch i klubbhuset var det dags att slå ut. Vi är inte nervösa av oss på något sätt längre men vi undrade båda vad som hände på första tee. Bollarna for iväg åt alla håll och kanter och vi var glada när vi spelat klart hålet. Sedan var det upp och ner på första nio och en score som man inte vill skriva hem om. Banan var dock i mycket gott skick med fairways som kortklippta ryamattor. 
 
 
Efter att ha lugnat ner oss och "blivit av med" ett par bollfiskande gamlingar i bollen framför kändes andra nio lite roligare. Slagen började sitta bättre och nu var det bara det att andra nio är svårare som var problemet. Trots det spelade vi mindre dåligt på denna slinga. I vår sedvanliga slagspelstävling hade jag vittring på Anne när det var fyra hål kvar. Men efter ett "haveri" på ett korthål slutade det tyvärr, för mig, med en förlust med sex slag. Lite för mycket men jag ska ta revansch nästa vecka. Matchen mellan "Gurra" och "Nasse" från tee får nog beskrivas som oavgjord. 
 
Man hittar ju alltid orsaker till en förlust. I dag var den långsökt men klockren. På fjortonde hålet hade jag lyckats få ett hyfsat läge till inspel. Vad händer ? I baksvingen hörs svenska nationalsången spelas inte så långt borta. Självklart blev jag störd och rörd över att höra vår nationalsång här i den spanska obygden. Jag tror att Anne avgjorde på det hålet. Förklaringen var att det ligger en stor och modern hästsportanläggning precis intill det hålet. Man hade stora tävlingar där och förmodligen var det någon svensk som vunnit något. Vad gör man inte för att hitta en bortförklaring.
 
Nu har vi en vecka kvar innan det är dags för återfärd till Adam och slutpackning. Det finns där i huvudet hela tiden. I dag fick vi höra och se från Roslagen att det var vitt på marken och i träden. Vi vill inte ha det så eftersom det nu är mindre än två veckor kvar till att vi ska åka hem på sommardäck. Nåväl så har vi alltså en härlig vecka kvar här nere. Vi hör av oss med rapporter om vad som händer, bland annat en gruvlig golfrevansch. Till er "därhemma" säger vi ha det bra och hoppas våren kommer på riktigt snart. (dvs inom två veckor)
 
 

Lite besvikna på vädret

Publicerad 2016-03-17 18:15:10 i Allmänt

Idag torsdag och vi har snart varit här en vecka redan. Vart tar dagarna vägen? Det känns som om tiden bara springer iväg. Och vad gör vi? Jag lite av varje skulle jag säga. I förrgår till exempel så tog jag itu med värsta strykkorgen medan Micke monterade ihop IKEA-lampan Maskros, som vi tog med från Adam. Den har enligt honom "minst 250 blommor" som ska monteras. 
 
Strykning är väl inget favoritgöra - men står man i solen med den här utsikten så är det ändå helt OK.
 
 
Nåt som också var helt OK var utfallet på lampan - även om jag tvivlar på att det är 250 blommor som bildar själva "maskrosen".
 
 
Igår var det golfdag igen. I strålande sol tillsammans med Tiina och Bernt. Krossade banan gjorde vi inte men man fick väl glädjas över de slag som gick bra. Och av vädret och att banan är i så bra skick numera. Det märks att det är nya ägare. Det jobbas stenhårt på finishen och greenerna är "snorhala" så där tappar vi många slag.
 
Efter en underbar dag på banan (bara tråkigt att det går lite väl långsamt - det är många stora grupper från "golfresor" ute på banan just nu) blev det ett glas vin på klubbens terrass innan vi hastade hem till en skön dusch. Vi var bjudna på middag till Ingrid och Björn (våra golfkamrater från i söndags) och hade därmed en tid att passa.
 
Middagen blev lika trevlig som god. Ingrid bjöd på två för oss helt nya rätter. Den första - som var en liten "appertiser" var bönor (de små innersta "plupparna") med smält smör och flingsalt. Smakade underbart i sin enkelhet. Sen blev det en förrätt som vi musselälskare ÄLSKADE. Gratinerade musslor med massor av smak - det receptet har Ingrid lovat att jag ska få. Kommer att bli en favorit i det Ohlssonska köket!
 
 
I morse blev det sovmorgon och sen (som vanligt) frukost på balkongen. Solen strålade som vanligt och nu kan jag ju själv undra varför jag i rubriken skriver att vi är besvikna på vädret. Det borde vi verkligen inte vara. Det har varit sol varje dag MEN luften är kall och kommer det ett moln så känns det kyligt.  Nu kanske man inte kan förvänta sig mer så här i mitten av mars men vi har haft sån himla tur med vädret de gånger vi varit här de senaste åren så vi är väl helt enkelt bortskämda. 
 
Idag har vi haft en liten rundtur där vi bland annat varit på en "bodega" och köpt lite viner. Och - vi fick en inbjudan dit imorgon då de bjuder på provsmakning från ett antal olika leverantörer. Så det kanske blir ett besök i morgon också.....
 
Efter det så åkte vi till Calpe där vi åt en god lunch på strandpromenaden. Törs knappast berätta vad det är vi äter men OK - det är tysk Currywurst. Vi tycker det är jättegott! En liten lustig fråga från restaurangägaren idag - han frågade om vi kom från Sverige eller Holland?  Det ser inte ut att gå nån större nöd på "hemarbetaren" som förresten hävdar att även han har semester. Så nu delar vi på hushållsarbetet......
 
 
Och om en vecka är det redan påsk. Då kommer Niclas och Jocke hit och självklart också Scott och Elliott. Niclas skickade en fråga till mig häromdagen om jag kunde tänka mig att bada med "twinsen" . De längtar nämligen efter att bada i poolen. Jag svarade att jag nog trodde det var för kallt - men att om nu småttingarna vågar doppa sig så vågar nog jag. Kan säga att jag blev ganska lättad när vi igårkväll på väg till middagen gick förbi poolen och hittade den här skylten uppsatt. Slipper med andra ord att bada i en SVINkall pool.
 
 

Full fart på "semestern"

Publicerad 2016-03-14 20:34:00 i Allmänt

Visst har vi semester och visst njuter vi av det - men lite jobb är det allt att ha sitt egna boende. Inte som på hotell precis. Det är alltid nåt som ska fixas.
Idag tex så var det åter dags för fönsterputs. Så fort det kommer lite sandblandat regn så blir de stora fönstrena i vardagsrummet smutsiga - och så vill man ju inte ha det.
Men nu har vi lärt oss handgreppen och det går ganska fort att plocka ut de stora rutorna ur sina spår och putsa dem. Speciellt sen vi köpte Kärchers fönstersug/skrapa. Den kan verkligen rekommenderas!
 
Sen hade vi ju kvar lite jobb sen sist med att sätta upp gardinstänger och gardiner i gästrummet. Vi  blev ju tvungna att köpa nya beslag till gardinstängera så därför kunde vi inte slutföra det jobbet förra gången. Men nu är gardinerna på plats och det känns mycket mer hemtrevligt igen.
 
Men visst njuter vi av semester också. Som sen och lång frukost på balkongen njutandes i solen. Alltid lika härligt!
 
 
Och så får vi ju besök av grannkatten Belut varje dag. Ibland kan man nästan tro att han bestämt sig för att flytta in - så självsäkert lägger han sig inne i sovrummet framför altandörren. Tur för ägarna att vi är här så sällan - risken är överhängande att han precis som Nisse skulle adoptera oss annars. OBS - vi mutar/matar honom inte!!!!
 
I lördags blev det middag med Tiina och Bernt på La Dolce Vita. En (som namnet antyder) trevlig italiensk restaurang med huvudsaken av menyn inriktad på pasta. Enkelt och gott!
 
 Igår var det golfdag tillsammans med Ingrid och Björn. Jättetrevlig runda där jag och Ingrid tyvärr fick se oss slagna av gubbarna med ett ynka poäng! Surt sa räven. Det är bara att ta nya tag och kräva revanch en annan gång. Kanske blir det på Haningestrand senare i år?
Men i den interna familjematchen mellan mig och Micke så fick jag i alla fall känna på segerns sötma. Fyra slag bättre än gubben!
 
Just nu sitter vi och njuter av lite ost och vin. Inget behov av nån middag ikväll för när vi hade klarat av alla våra hemmabestyr (enligt ovan) så gick vi ner på strandpromenaden. Klockan var då två och det kurrade rejält i våra magar. Alltså blev det en så pass stadig lunch att middag inte krävdes. Bara lite småplock. Och nu ska det bli gott med en kaffe och kanske en liten avec till den.
 
Morgondagen är ett oskrivet blad. Inga direkta planer utan vi får se vad vi känner för att göra. Golf blir det i alla fall inte förrän på onsdag.
 

Äntligen här igen!

Publicerad 2016-03-12 16:12:00 i Allmänt

Så kom vi då till Altea igår kväll. En alldeles underbart kort flygresa - bara två timmar - och sen smidig uthämtning av hyrbilen och direkt hem till lägenheten.
Den här gången stannade vi inte till och handlade som vi brukar göra. Det blir trots allt ganska stressigt och man vill gärna komma "hem".
Så i morse blev det en lite klen frukost med kaffe och en knäckeskiva innan vi åkte till Carrefour för bunkring. Men den klena frukosten - som självklart intogs ute -  lättades upp av ett besök av grannens lilla katt Belut. Han tittade in, gjorde en tur i lägenheten och kom sen och satt i mitt knä en stund innan han åter gick över till sin terrass.
 
Micke hade i vanlig ordning skjutsat mig och bagaget till Schiphol igår morse. Och den här gången hade vi bokat med en 25-kilos väska. VI har helt enkelt tittat igenom saker vi köpt i Amsterdam men som vi har mer nytta av här i Altea än i Gladö - så dessa fick nu följa med hit. Vad det var? Ja tex golvlampan Maskros (tung!!!) från IKEA som vi tror kommer göra sig här. Lite köksknivar som man ju inte kan transportera i handbagage. Hårspray, "blondshampo" kläder, bistrokaffe och nespressokaffe, gardinbeslag, golfbollar, skor, Kalles Kaviar , en mortel mm, mm. 23,1 vägde väskan.
 
 
Altea bjöd på vackert väder om än ganska svalt i luften. Men solen - den är varm! Och efter att vi laddat kylskåpet med frukostmat, frukt och grönt från Carrefour (och några vinflaskor också såklart) så njöt vi av lite lunch på terrassen.
Vi hade också stannat till och köpt en liten blommande växt till terrassen. Eftersom vi ska vara här i två veckor vill man gärna ha lite sommarkänsla kring sig.
Lördag idag så det var segeltävling utanför staden. Massor av båtar som med vindfyllda spinnakers rundade framför oss innan de fortsatte norrut i kryss. Vacker syn!
Även våra kaktusar "blommar" just nu men det ser ut som näsor och ögon som sticker ut. Och på gården är den nyligen renoverade dammen/fontänen i full gång och de har till och med guldfiskar i den.
Det har hänt jättemycket senaste året i skötseln i föreningen. Mycket mer blommor och växter som sköts så fint. Det är alltid lika roligt att komma och se hur fint och välskött det är.
 
Nu har vi fått nog av solen för idag. OK - det kom ett moln och parkerade sig så det passade bra att gå in och förbereda golfklubborna inför morgondagens spel (jag har ju en materialförvaltare så själv behöver jag inte göra nåt) .  Men molnet är redan borta så det blir nog en stund till där uppe. Kanske med ett glas vin och sen blir det middag på stan ikväll.
 

Plantstädning, sista golfdagen och packning !

Publicerad 2016-03-09 22:15:03 i Allmänt

Som någon kommenterade på bloggen häromdagen så är det hemflyttfokus som gäller just nu. Om det inte vore för att vi ska ha två härliga veckor i Altea från och med fredag så skulle jag säga som jag brukar ibland, "beema hem mig nu". Det känns som att vi är klara här i Adam efter tre år och att det nu bara är praktiska saker som ska göras innan vi åker hem. Men det måste ju göras så det är tur att vi har lite tid kvar. 
 
I går gallrade jag bland växterna på balkongen. Ett antal "sommarplantor" fick lämna balkongen för vidare liv i komposttunnan nere på gatan. Däremot så har vi ett "gäng" plantor som ska gå i flyttlasset, det är de som är vinterhärdiga. Man vet aldrig vart flyttbilen åker och hur vädret är där. När vi flyttade hit stod flyttbilen i England i en vecka med massor av minusgrader. De få plantor vi tog med oss då var stendöda när vi kom hit. I flyttbilen den här gången går olivträdet, persikoträdet, i full blom, och några andra härdiga saker. Sedan får vi ta de mer känsliga sakerna i vår egen bil, även om den är liten.
 
 
För övrigt så pågår packningen sedan i förrgår, då kartongerna kom. Detta betyder att det är ett smärre kaos i lägenheten just nu. Men vi packar på så gott det går och allt kommer att bli klart i tid. 
 
 
I dag (onsdag) var det dags för min sista golfrunda med gänget jag spelat med de senaste två åren, och även någon runda innan dess. För första gången denna vinter hade vi tur, det var fyra plusgrader och en sydostlig vind som gjorde att banan var öppen med sommargreener, som dessutom var ruskigt snabba. Annars har det oftast varit regnigt som gjort att banan varit stängd eller fruset som gjort att vi spelat med vintergreener. Det var i och för sig kallt i morse men efter en stund så gjorde sig solen mer och mer påmind och det blev en härlig runda. Mitt spel var blandat, en del riktigt bra slag och några dåliga. Totalt sett en bra avslutning.
 
Självklart ville jag visa min uppskattning till de som betytt något under de här åren. Damerna i Caddiemasteriet och även personalen i restaurangen. Jag hade med mig två fina blombuketter och ett litet kort på oss båda där vi tackade för de här tre åren. Jag kan lova att det uppskattades.
 
När rundan var klar var det dags för det sedvanliga kaffet och ölen och för dagen även några bitterballen i restaurangen. I dag stod jag för hela notan som tack för de här åren. Gubbarna i sin tur överlämnade en låda med vin att ta med hem till Sverige. En liten rolig detalj i det hela är att jag innan "sittningen" sa till personalen att jag skulle ta hela notan, och när jag nästan hunnit hem i bilen insåg att jag glömt att betala. Jag åkte naturligtvis tillbaka och lyckades återupprätta mitt rykte. Jag är numera fortfarande välkommen tillbaka till både caddiemasteriet och restaurangen.
 
 
Det var alltså med blandade känslor jag lämnade klubben. Jag har haft, nästan tre, underbara år, och det blev en bra avslutning. Jag kommer att minnas en hel del roliga saker. En av gubbarna kunde inte spela i dag men kom ändå dit och tog en öl med oss för att säga adjö. Caddiemasteriet skickade "krya på dig" kort när jag opererade min andra höft, jag har blivit "bjuden" på golfbil när jag rehabade och i dag så behövde jag inte betala min runda trots att jag inte är medlem längre. Härlig klubb att ha varit medlem i. 
 
Nästa inlägg blir förmodligen från Altea där vi laddar upp inför återkomsten till Gladö. 
 
 
 

Sista helgen i Adam.

Publicerad 2016-03-05 18:10:00 i Allmänt

Efter att Nelson åkt hem så gick veckan fort. Just nu är tankarna mest på att vi ska flytta hem och det påverkar det mesta vi gör. "Äventyret" är över för den här gången och om fyra veckor från i dag är vi hemma i Gladö. Trots det så händer en del saker under veckorna. Den här veckan kom det första riktigt stora kryssningfartyget (Finlandsbåtarna släng er i väggen !)  för säsongen in i hamnen. Vi har sett den under våra tre år och den kommer alltid på torsdagarna. Vi kallar den för "munnen" därför att den har en mun målad i fören. 
 
 
 
Som jag skrev förra gången så upphörde mitt medlemsskap i golfklubben den sista februari. Jag var därför tvungen att tömma mitt skåp och ta hem all utrustning. Nu hoppas jag på en sista runda med gubbarna på onsdag även om väderprognosen inte ser lovande ut, som det varit hela den här vintern med andra ord. 
 
 
 
I torsdags skulle våra flyttkartonger ha kommit. Vi ville ha dom så tidigt eftersom vi på fredag åker till Altea för två veckors avkoppling innan flytten. Tror ni att dom kom ?  Nej självklart inte. Ett missförstånd enligt flyttfirman. Nu får vi dom på måndag morgon i stället vilket är helt ok. Vi kommer att hinna packa det vi ska innan vi åker till Altea. Sedan har vi ju några dagar på oss att packa färdigt när vi kommer tillbaka från Altea på påskafton. Vi kommer att försöka skicka så mycket som möjligt med flyttbilen och ha så lite som möjligt i vår egen bil. Det kommer att fungera i och med att vi i Gladö i stort sett har det vi behöver för den vecka som vi är hemma innan flyttbilen kommer till Gladö. 
 
 
Och det är förhoppningsvis det här vi kommer hem till. BTW (by the way) - nu är det FRU Ohlsson som skriver resten - det var alltså Micke som skrev första delen.
Idag gjorde vi vårt sista marknadsbesök. Egentligen var det jag som ville besöka en klädbutik (Ulla Popken) för att köpa några nya plagg till våren. Jag vill ju inte gärna dyka upp på jobbet i Stockholm i april i "samma gamla paltor" som jag hade för tre år sen. Så lite nytt till garderoben alltså.
Och eftersom butiken ligger nära en av marknaderna så blev det ett "kombi-besök". Kläder OCH marknad. 
Så här i elfte timmen vill man ju göra allt det där som man vet man kommer sakna när vi flyttat hem så att köpa färsk torskrygg och blommor stod självklart på schemat. Sista tulpanbuketten i Adam????
 
Dagens väder var toppen. I alla fall till för ett par timmar sen och vi kunde njuta av en lunch ute i solen. Förutom vinet som syns på bilden kom det också in en härlig löksoppa lite senare.
 
 
OK - jag shoppade kläder men även Micke gjorde ett litet inköp idag. En typisk "Amsterdam-souvenir" som många turister köper. Klart gubben ska ha en Amsterdam-mössa när han går hemma i snö och kyla och skottar och slungar snö. Snygg?????
 
 
Den är hur som helst varm och skön i alla fall. Den går ner rejält över öronen och den är varmt teddyfodrad och självklart står det Amsterdam instickat över hela mössan. Den kommer nog till nytta under kalla vinterdagar när vi är tillbaka i Sverige.
 
I övrigt rullar det på. Veckan som var har jag haft min efterträdare på så kallad "introduktionsvecka". Det är en kollega från Tyskland/Frankfurt. Han har jobbat i banken i sjutton år och varit ansvarig för ekonomisidan i den (lilla) verksamhet vi har i Tyskland. Nu kände han att det var läge att gör nåt nytt så han sökte och fick jobbet efter mig.
Jag hoppas att jag har "krattat i manegen" så att han får det lätt när han börjar den andra maj. Det blir alltså en månads glapp men det ska nog ordna sig.
Jag har visat honom "allt jag kan" och vi hade också en trevlig middag tillsammans (Micke var också med!) i mitten av veckan.
 
Veckan som kommer är i princip min sista arbetsvecka och den kommer dessutom att innehålla två dagar på konferens med alla våra kontorschefer. Vi har för närvarande 23 kontor utspridda över hela landet (som i och för sig inte är större än hela Småland.....). På fredag eftermiddag åker vi till Altea och blir där i två sköööööna veckor. Och sen är det bara två dagar kvar för mig på jobbet - den 29:e och 30:e innan bilen rullar upp mot Kiel och vidare på färjan mot Sverige. Och där avslutas alltså ett tre år långt "äventyr". Mixed feelings!!!!

Nelson har åkt hem och slutet närmar sig.

Publicerad 2016-03-02 14:27:00 i Allmänt

Helgen avslutades med en härlig dag i sol och vind. Vi tog med oss Nelson till Nordsjökusten och besökte en ny del av stranden med en ny strandpaviljong. Det var i Bloemendal som ligger lite norr om Zandvoort. En härlig del av stranden med mycket folk och många hundar som sprang lösa. Nelson, som varit där förut med sin egen husse och matten, fick tyvärr vara kopplad eftersom vi inte riktigt litar på honom ihop med oss. Han reagerade dock väldigt sunt på andra hundar och ville leka med stort som smått. Det blev också en lunch ute, lite kallt eftersom solen ibland skymdes av molnen. Nelson skötte sig bra, han ville leka med hunden under grannbordet som var ännu mer intresserad av att leka. Han drog också iväg en gång för att leka med en brun jättelabrador. Men det gick också bra. 
 
När vi kom hem blev det en stunds "balkongsittning" eftersom det var betydligt mindre moln inne i Amsterdam än vad det var ute vid kusten. När solen skymdes gick vi in och han och jag lade oss i soffan för att titta på lite golf. Han tyckte att golfen var ok men när man visade en levande tiger och sedan tecknade möss så gick han till attack mot TV-bilden. Efter det somnade han på soffryggen efter allt som hänt under dagen, då får vi också räkna in allt annat bus han gjort inne. 
 
 
När mörkret föll såg vi att grannens solcellsfågel hade börjat lysa i en av växterna som vi "passar" åt dem. Det hade alltså varit en solig dag på vår balkong. Vi har ju deras växter hos oss en sista gång. 
 
 
Sedan blev det måndag och dags för Nelson att åka hem. Hans matte kom och hämtade honom på förmiddagen, han blev glad men inte hysterisk. Ett gott betyg åt vistelsen här. Han hade aldrig varit borta hemifrån så här länge någon gång tidigare. Vi kommer nog att sakna honom lite. Som när han kört ner huvudet i kassen från veckohandlingen och lyckats pilla upp ett paket skinka som smakade gott. Han hittade det längst ner i påsen under alla andra saker. Det är Nelson som är den svarta figuren till vänster på bilden. När han åkt hem var det dags för en liten "sanering", det blir ju en del små hundhår efter honom. Dessutom tog han med sig lite sand hem från kusten i söndags. Nu är allt dock ok igen. 
 
 
Efter några fina dagar med sol och balkongsittning så blev det som vanligt så att det regnade hela tisdagseftermiddagen och även en del under natten till onsdagen. Jag var därför inte förvånad när gubbgolfen, som vanligt, ställdes in pga stängd bana. Jag åkte, ändå, ut till klubben efter att ha skjutsat Anne till Schiphol. Lite träning, kallt, blåsigt men helt ok väder. Jag förstår att banan var stängd, bilden nedan visar hur det såg ut på en del ställen. I morgon är den säkert öppen igen men till ingen nytta för mig. Jag är nämligen inte, sedan 1/3, medlem längre. Träna går att göra men att betala greenfee för att spela är inte aktuellt så här års. Undantaget blir, hoppas jag, nästa onsdag då det blir avslutning för min tid med gubbarna i onsdagsmorgon bollen. 
 
 
I övrigt så präglas allt just nu av att kolla och säga upp div kontrakt och avtal. Telefoner, adressändring, betala konstiga skatter på vatten och sophämtning. Dessutom ska det kollas upp hur vi gör när vi kommer hem, bilar, försäkringar, telefoner, jobb mm mm. Hur som helst så verkar allt lösa sig. I morgon kommer flyttkartongerna och då blir det ännu mer konkret. 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela