ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Femte julen ”utomlands” i Sverige

Publicerad 2017-12-28 20:14:00 i Allmänt

Tiden går fort, som vi brukar skriva, och nu är det alltså femte året som vi firat jul i Sverige och alltså inte i det landet där vi bor. Den här gången åkte vi ”hem” från Heathrow med British Airways. Bra avgångstid och bra pris. Vi tog bussen till Earls Court, inte långt härifrån och sedan tunnelbanan ända till Heathrow terminal 5. En modern terminal jämfört med alla andra vi varit på här i UK. Ganska mycket folk men det fungerade bra ändå.

 

Liten försening, skulle lyft 16.10 men det blev 16,45, helt ok. Vi landade på Arlanda i god tid och hade sedan en bra hemresa med hyrbilen. Kallt men torrt och fint på vägarna. Vi var i huset före 22.00 och då hade vi hunnit med att stanna vid Coop på Ågestavägen och handla det vi behövde för kvällen och morgonen. Hemma i Gladö var allt bra och inte så kallt i huset som vi förväntat oss.

På lördagsmorgonen åkte Anne till ICA Maxi i Haninge för att handla julmaten och lite annat. En hemsk resa eftersom det underkylda regnet gjort vägarna till isbanor. Själv gjorde jag vinterklippningen på vinet i växthuset. med tillhörande städning, När Anne kom hem bytte vi av och jag tog bilen till MIO för att hämta ett stolsunderrede som vi reklamerat.

 

Kvällen tillbringade vi hos Jocke och Niklas i stan. Twinsen var på gott humör och gillade julklapparna, radiostyrda bilar, som vi hade med oss. God mat, en del vin och helt plötsligt var klockan efter 00.00.

 

Efter den sena kvällen blev det en lugn morgon på julafton. Vid lunchtid åkte vi till Farsta Centrum. Anne lovade att jag skulle slippa åka med ut på annandagen om jag följde med till Farsta 😊 På torget hade båda blomstertälten utförsäljning, köp två betala för en. Vi köpte ett gäng amaryllisar på snitt.

 

Väl hemma igen blev det  ”hemgjord” glögg i växthuset. Vi hade ingen riktig glögg så Anne improviserade och blandade rött vin med lite socker, kanelstång och kryddnejlikor. (lite starkt i också). Det var lite som vi gjorde för några veckor sedan här hemma i London när vi kryddade upp Mulled Wine. Det blev gott och inte så sött som vanlig glögg. Inte sista gången med andra ord.

 

Julaftonskväll blev det julmat. Vi hade inte så mycket olika sorter utan det var lite basic. Anne hade också gjort jättegod Rosolje. Men! jag tror att vi båda kände redan då att man fort blir lite trött på julmaten, och då hade vi ändå två dagar kvar med julmat.

 

Allt var gott och med värmen från braskaminen var det en väldigt mysig julafton. Den avslutades med Helena Bergströms film ”En underbar jävla jul”. En jättebra film som vi trodde skulle vara bara en komedi. Efter hand visade det sig att det också fanns ett djup i historien som i alla fall inte vi väntat oss. Mycket bra film

Juldagen tillbringades i Enköping hos Ulla och Rolf. Bra väglag på resan men blött och smutsigt. Spolarvätska hela tiden. Som vi brukar säga ”vad är det här för land”. Är det inte halt och snö så är det smutsigt och blött. Känns betydligt enklare i London även om det regnar här ibland också. I Enköping var det, som vanligt, tomtar i mängder i alla rum. En jättetrevlig juldag med familjen samlad. Ulla och Rolf, min bror Magnus och Gunilla och deras son Sebastian med sambo Saga. Mätta och belåtna kom vi tillbaka hem till Gladö vid 19.30 tiden.

 
Annandagen var sista heldagen ”hemma” och när Anne åkte till Huddinge centrum gick jag ut och fixade lite i trädgården. Jag krattade bakom huset och mellan huset och annexet. I övrigt fick löven vara eftersom dom är blöta och tunga. Jag krattade parkeringsuppfarten och lyckades bryta av skaftet på räfsan. Jag klippte också ner rosenspirean i slänten mot gräsmattan. Skönt att göra det i god tid för en gångs skull. Slutligen blev det lite ”pinnplockning” dvs ta bort alla grenar som blåst ner från träden.
 
 

Efter middagen fick den sista julmaten gå i komposten. Våra nyinköpta skymningsrelän kopplades på och när allt var klart så blev det ytterligare en film. Den här gången var det ”En man som heter Ove”. Jag har läst boken vilket inte Anne hade gjort. Det är en av de bästa böckerna jag läst och jag är inte den som blir tårögd i första taget men så var det när ag läste. Filmen var precis så bra som jag/vi hoppats. Återigen en film som inte bara är rolig utan som har ett djup på flera olika sätt. När slutscenen kom gick jag ut och diskade för att det inte skulle bli för mycket tårar.

I går, onsdag var det dags att åka tillbaka hem till London. 50 min försening. Ett stort plan som var fyllt med barnfamiljer vara en liten stackare skrek i stort sett hela vägen. Tur att man kan ha överseende med sådant. Vi tog mark 17.10 och var i lägenheten 19.00. Då hade vi hämtat bagage och åkt tunnelbana och buss.

På väg från bussen och hem hämtade jag upp ett paket vi fått. Anne hade beställt från Sverige och leveransen var snabb, det tog, typ, tre dagar från beställningen till att paketet levererades till vår consierge. Men nu var det Postnord som levererade och självklart var paketet heltrasigt. Det har varit samma sak med alla vår eftersändningskuvert sedan vi flyttade hit. Postnords kuvert är alltid trasiga medan Post,no (gamla Bring) alltid skickar kuvert som är hela. Konstigt tycker vi. Undrar hur mycket som ramlat ut som man inte vet om.

 

På juldagen skojade vi med min brorson Sebastian, han jobbar åt Post Nord som brevbärare, han kanske kan kolla vad som är problemet 😊

Väl inne i lägenheten var det dags att packa upp allt det svenska vi tagit med oss, igen! Lite av varje som inte går att få tag i här. Bilden, ovan, säger dock inte allt, det var också en falukorvsring och en julskinka i bagaget. Falukorv är en fredagsfavorit med pasta och ett gott rött vin. Julskinkan har jag i dag delat upp tre delar och ska i gammal Schönbergstradition användas till pytt i panna. Mums!!!

I dag var det de sedvanliga jobben efter att ha kommit hem, handla på Sainsbury, fixa med balkongen. Fuchsian och cyklamen hade blåst omkull och de andra växterna med fiberduk behövde vädras och städas. Pelargonerna, både häng och vanliga mår bra, Fuchsian jasminen, julrosen och oliven verkar också klara sig bra. Murgrönan och de afrikanska liljorna klarar alltid vintern bra. Härligt med det här klimatet som gör att växterna håller sig så bra. Jag hann också med ett besök på gymet och nu känns det äntligen som att alla höstens förkylningar är borta. Full fart från nästa år med andra ord.
 
 

Avslutningsvis måste jag nämna den stora skillnaden att vara i Gladö mot att vara här i London. När vi kommer hem är det både mörkare och tystare än här. På julafton var vi nog de enda i närområdet som var hemma. Knappt några bilar på vägen och inga andra ljud överhuvudtaget. När man kommer hem till London är det flygplan, helikoptrar, bilar, bussar, folk i parken mm mm. Och vi gillar det också. Allt har sin plats.

I morgon är det fredag och golfdag för mig. Prognosen visar inte på golfväder så vi får väl se hur det blir. Jag åker nog ut i alla fall och ser hur det blir. Om det inte går att spela så får jag väl ta en kopp kaffe, betala nästa års avgift och boka nyårsaftonsrundan som vi båda hoppas blir av. Jag har spelat golf fyra år i rad på nyårsafton och det skulle vara kul om det blev fem. Kanske värt ett diplom 😊

Om vi inte hörs innan nyår så vill vi önska alla ett gott nytt år .

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela