ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

2016 vilket år !

Publicerad 2017-01-02 19:00:00 i Allmänt

Det här inlägget blir lite som en årskrönika över vårt händelserika 2016. Det är först när man sätter sig ner och tänker tillbaka i lugn och ro som man inser hur mycket som hänt. Som Anne skrev i ett tidigare inlägg, nu är vi skyldiga att deklarera i fyra länder vilket innebär att det har hänt en hel del under året. 
 
Vi kan väl börja med flytten från Amsterdam till Gladö. Januari till mars i Amsterdam var en tid av förberedelser inför hemflytten. Mycket som skulle avslutas och sägas upp. Planering och packning av alla saker som skulle med hem. Vi hade drygt 50 punkter på packlistan när vi flyttade till Amsterdam och lite över 100 när vi flyttade tillbaka. 
 
 
 
Att lämna Amsterdam med bil, på samma sätt som vi kom, var ett perfekt sätt att "knyta ihop säcken". Vi hade nog trott att det skulle kännas lite jobbigt att köra iväg men tvärtom så kändes det jättebra. Vi var inställda på att flytta hem igen. Vi hade en bra resa upp genom Tyskland och en fin båtresa till Göteborg. När vi sedan var utanför Skövde fick Anne ett telefonsamtal om att hon hade ett bra jobb som väntade. Det gjorde hemresan ännu bättre. 
 
 
Väl hemma i Gladö igen var planen naturligtvis att vi skulle stanna "för gott". Det blev en hel del hemmafix, alla taken gjordes rent, uppfarten skrapades rent, jag tog bort 18 "Big Bags" med mossa från gräset och vi köpte en del växter. 
 
 
 
Tyvärr så hade vi inget sommarvatten längre eftersom jobbet för vatten, avlopp och nya vägar gjort att det inte gick att få fram det längre. Detta gjorde att vi inte kunde komma tillbaka till den standard i trädgården som vi hade innnan vi flyttade men vi lyckades nog hålla en nivå på växtligheten som var helt ok. Det blev också många fina morgonbad innan vi åkte till jobbet. Vi hann också använda vår utedusch många gånger.
 
 
 
På tal om jobb så fick ju Anne ett vikariat som ekonomichef på Stadshypotek där hon trivdes bra. Själv kom jag "tillbaka" till en helt ny organisation med nästan bara nya chefer och kollegor. Ett par kamrater var kvar från min gamla grupp. Det blev en härlig men tuff sommar på jobbet. Mycket jobb i två intressanta mordärenden men jag fick jobba för att få igång "mordtänket" igen. Ny organisation, datasystem som förändrats, skjutprov och framförallt att börja tänka som Wallander igen. Det gick dock bra och som sagt det blev en bra sommar på jobbet. 
 
 
Så långt hade vi naturligtvis inga tankar på att flytta iväg igen. Detta ändrades dock ganska snabbt. Anne hade en mycket bra dialog med sin personalavdelning hela tiden, vilket resulterat i jobbet på Stadshypotek, en dag kom hon hem och sa att det var ett jobb ledigt i London som personalavdelningen tyckte skulle passa henne bra. Inte så konstigt eftersom hon sökt ett jobb (som hon inte fick) i Bristol i samband med flytten från Amsterdam. Hur som helst så gick allting plötsligt jättefort. Vi insåg ganska snabbt att vi var på väg ut i Europa igen. 
 
Den 26 juli var det intervju i London och den 28 juli var det klart. Hon skulle börja den 1 september. Alltså i stort sett bara en månad att avsluta respektive jobb och planera en flytt till London. Nu var det nog tur att vi gjort det en gång tidigare. Förutom allt praktiskt som skulle ordnas så blev det också en hel del vänner och släkt som skulle "betas av" innan flytten. 
 
 
Det blev kräftskiva med alla Annes syskon hos Rein och Irene, besök av min mamma Ulla och Rolf, Björn och Ingrid, Anne och Christine, middag hos Malin och Lennart, samt sist men inte minst ett besök av våra holländska grannar Loes och Hans. Det sistnämnda var planerat sedan tidigare och det blev helgen innan vi skulle flytta, vilket i sin tur var onsdagen efter deras besök. Slutligen förbarmade sig Merike och Christer över en del av våra växter som dom hämtade hem till Roslagen. Full fart hela tiden med andra ord men så roligt och allt gick så bra. 
 
 
 
Innan detta hade vi också sett till att köra ner Toyotan till Altea. Ett lite äventyr i sig som kankse bleknade lite i skuggan av vad vi var på gång att göra. Det var dock en häftig resa med bil "genom ett soligt Europa". Alltså inte det regniga Europa som Tomas Ledin sjunger om. Nu är bilen där och vi har redan nyttjat den ett antal gånger. Skönt att slippa hyrbilar. 
 
 
Under vår tid i Sverige lyckades vi också få till besök på vårdcentralen, tandläkaren och för mig också optikern. När man i efterhand funderar över allt vi gjorde hemma under sommaren så undrar man lite om det inte var så att någon tänkt att vi skulle iväg igen. 
 
Så var det dags igen, för andra gången på ett år, att planera för en flytt. Den här gången lite annorlunda eftersom vi inte skulle ha bil med oss. Kändes inte ok att ha en vänsterstyrd bil i ett land med vänstertrafik. Nu var det flyg och flyttbil som gällde. Den 31 augusti lämnade vi landet med flyg och ett gäng resväskor som skulle räcka första veckorna. Vi kom till ett "sunkigt" lägenhetshotell och 30 gr värme. Tack och lov så fick vi tag i vår lägenhet snabbare än vi trodde och flyttade redan två veckor senare. 
 
 
I samband med att vi fått lägenheten åkte vi tillbaka till Sverige för slutpackning och att se till att flyttbilen kom iväg. Även detta gick bra även om flyttbilen kom lite för sent och jag blev orolig för att missa flyget. Flyttbilen kom iväg och jag hann med flyget så allt gick bra. En vecka senare kom lasset fram till London, Imperial Wharf i stadsdelen Chelsea, och vi kom i ordning på riktigt.
 
 
Efter en veckas fix köpte vi bil, eller kundvagnen, som vi kallar den för. En begagnad Toyota Aygo som är så liten att den nästan inte syns. Men det är den perfekta bilen för oss här. Det tog mig nästan tre veckor att helt och hållet bemästra att sitta på fel sida i bilen och köra på fel sida. Nu är det bara roligt. 
 
 
Nyårsafton var osedvanligt lugn vad gäller fyrverkerier, det började inte skjutas förrän ca halv tolv. Vi såg en del ute från balkongen men det stora fyrverkeriet såg vi på TV, från Pariserhjulet Eye vid Themsen. Vi såg dessutom en livekonsert från London med Robbie Williams på TV. En väldigt bra första nyårsafton i vårt nya land. Hoppas också att jag kan fortsätta att spela golf på nyårsafton, en tradition som jag haft de senaste fyra åren. 
 
I går, nyårsdagen, träffade vi våra vänner Per och Pernilla Eldestrand, som också är kollegor till Anne och som har köpt lägenhet i Altea efter att ha hört Anne berättat om staden i flera år. Dom var i London över nyår med sina tonårsdöttrar. Vi träffades för en brunch på ett bra ställe vid Sloane Square. Det var trevligt med god mat och dryck och en nyårsdagseftermiddag som trots regn inte gick av för hackor. Självklart introducerade vi dem i den engelska traditionen att dricka "Bloody Mary" till brunchen. 
 
 
I dag, måndag, har vi för övrigt, suttit på balkongen, med utsikt över parken och Themsen, och druckit kaffe i solskenet. Inte någon sommarvärme men i solen var det upp emot 18 gr. 
 
 
 
 
Härligt att kunna sitta på balkongen i januari och fika, det gjorde vi Amsterdam till och från och det vill vi fortsätta med här också. 
 
Nu börjar vi ett nytt år i ett nytt land. Känns spännande. Jag har blivit medlem i en golfklubb och är på gymet flera gånger i veckan. Anne stortrivs på jobbet och har varit på gymet tre gånger senaste veckan och det känns överhuvudtaget som att vi är hemma här.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela