ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Korpar och Beefeaters.

Publicerad 2017-03-30 21:46:00 i Allmänt

Jag kommer, som vanligt, att återkomma till vad rubriken handlar om. Jag kan redan nu säga att det inte är tjuvar (korpar) och gin (Beefeater) som gäller. En del har säkert redan listat ut det.
 
Nåväl, veckorna går fortfarande fort och nu är det torsdag kväll. I tisdags hade jag min golf och den här gången brydde jag mig inte om något scorekort utan spelade bara matchspelet som vi brukar. Dessutom var det arbete på greenerna, hålpipning, sandning mm. En hel del provisoriska greener vilket jag visste om innan och som påverkade min inställning till spelet runt greenerna. Hur som helst var det en härlig dag. Spel i kortärmat även om det var en väst på mellan varven. Dessutom kan jag meddela att björkarna börjar grönska på banan.
 
 
 
 I dag var det så dags för en utflykt för hemarbetaren. Ryggsäck med kamera och vatten följde med ut i det fina vädret. Man hade "hotat" med 20 - 21 gr vilket visade sig stämma. Jag började med tåget från Imperial Wharf till tunnelbannan vid West Brompton. Därifrån vidare till Tower Hill. Nu kanske ännu fler börjar förstå vart jag var på väg. Ja, det var Towern och Tower Bridge som var målet. 
 
 
Jag började med en rundtur med en Beefeater som guide. Väldigt intressant och en bra guide. En skotsk kvinna som var proffsig ut i fingerspetsarna och hade en teatralisk förmåga som gjorde det hela ännu mer intressant. 
 
 
Det var en hel del folk och jag var glad att jag var hyfsat tidigt på plats. Några skolklasser som var högljudda men ingen större trängsel. Efter den guidade turen, med information om alla drottningar och andra som halshuggits på Towern, så gick jag runt på egen hand. Jag började med kronjuvelerna som var imponerande.
 
Tyvärr så var det fotoförbud, förmodlligen av säkerhetsskäl. Intressant att få veta om historien bakom dem. Att de ursprungliga kronjuvelerna förstördes ca 1640 då monarkin avskaffades och republik infördes. De ansvariga förstörde då alla de gamla kronjuvelerna. Efter mindre än tjugo år återinfördes monarkin och "nya" kronjuveler tillverkades. Det är dessa vi i dag kan se i Towern. Det finns dock några av de gamla kvar som gömdes innan "statskuppen".  
 
I Towern, som ser ut som ett litet samhälle inanför murarna, bor det fortfarande ca 40 familjer. Det är mestadels folk som jobbar där. Ser lite mysigt ut med entreér, utemöbler och växter. 
 
 
 
Jag gick sedan igenom de flesta utställningarna, rustningar, hästar, kanoner mm mm. De har en fantastisk historia här, precis som vi i Sverige naturligtvis. 
 
 
På tal om avrättningar och andra hemskheter så fanns det naturligtvis en avdelning om tortyr, som användes på den tiden. Hemska saker som säkerligen gjorde att man sedan halshögg så många.
 
 
Towern är också berömt för sina korpar. Sägnen säger att den dagen korparna lämnar Towern så faller kungariket. För att lösa detta har man vinglkippt korparna och har dessutom en "korpansvarig" i borgen. Det är inte den korpansvarige som syns på selfien.
 
 
Jag tror att jag såg det mesta och när jag kände att jag var färdig med att gå upp och ner i spiraltrappor med handledare av rep så gick jag ner mot floden och bron igen. Där blev det ett kärt återseende !!!!
 
 
Nu kanske någon undrar vad jag menar. Men att sitta vid sidan av Tower Bridge i solen med en öl och minnas när jag sprang London Marathon i april 1997. Alltså bara någon vecka innan det är tjugo år sedan. Loppet började i Greenwich för att sedan gå över Tower Bridge och vidare in mot centrala London. Jag har ett foto på mig,hemma, från loppet som är taget utanför Towern och jag kunde nu ta ett nytt foto på samma plats.
 
En sådan här blogg kräver att man skriver ett manus. Det gjorde jag på balkongen i solen i eftermiddags i 20 gr värme. Full fart i parken, fotboll, picnic, änder mm mm. Skönt att få vila benen efter "seggåendet" på Towern. När Anne kom hem mötte jag upp och vi gick till till puben nere vid floden för att ta ett glas vin ute så här den första "sommardagen". När vi kom hem kl 18.50 var det fortfarande 20 gr på balkongen. 
 
 
I övrigt har vi, som vanligt, växter som frodas ute och blommor inne. Just nu är det iljor som doftar i hela lägenheten och små rosor som blommar fint. Ute håller det på att explodera, murgrönorna är ljusgröna med sina nya skott, hortensian från Amsterdam har blomknoppar, oliven har massor av fräscha skott och de sista tulpanerna är på väg att slå ut. Nu väntar vi bara på att fuchsian ska sätta blomknoppar. 
 
 
 
Nu är det desstuom bara två veckor till påsk och då är det dags för Altea igen. Tio härliga dagar med lokalt påskfirande, träffa Levinarna, både seniors och juniors, spela golf och ha det bra i solen som naturligtvis kommer att skina :). Så får vi inte glömma "vår" Biloute, alltså grannarnas katt som säkert saknat oss. 
 
 
I morgon är det fredag igen och då är det golf för mig kl 08.00. Får se hur det går på de "nypipade" greenerna. Kanske jag till och med fått ett nytt och mycket lägre handicap efter att jag lämnat in fyra scorekort för en vecka sedan, 36, 38, 41 och 41 poäng. Hur som helst så hörs vi av när vi har något nytt att berätta. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela