ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Valborgshelg i Gladö.

Publicerad 2017-05-01 21:49:00 i Allmänt

Helgen har gått fort, som vanligt. Vi lyfte från ett vår/somrigt London lite sent i fredags. En bra flight på två timmar som slutade med att vi var hemma i Gladö strax före 01.00. Återigen en positiv överraskning när vi skulle hämta ut hyrbilen. Vi bokar alltid en liten bil, inte den minsta men den näst minsta. Vi har alltid fått en större bil än vi bokat, eftersom de inte har så många små bilar och att de tar slut fort. Nu kom vi till Arlanda vid midnatt och vi hade bokat en bil i storleksklassen, Kia Ceed. När vi fick nycklarna frågar de om det är okej om vi får en större bil. Helt ok säger vi eftersom vi alltid får det. Sedan fick vi nycklarna till en automatväxlad Volvo XC60. Stor som ett ”monster” och härlig att köra tyckte vi båda, den här gången var det återigen Anne, som körde mest. Jag kör ju här i London så man måste dela på gracerna. Hemma i Gladö såg allting bra ut även om det var långt ifrån lika grönt som det var i London när vi åkte.

I lördags var det tidig uppgång. Anne skulle till Christine och fixa håret och eftersom det var så ljust tidigt så gick även jag upp tidigt. Ni har säkert förstått att det är jag, Micke, som skriver i dag. Efter att Anne varit hos Christine var det dags för henne att åka till ICA Maxi. Själv ”jobbade” jag i trädgården hela dagen. Klippte rosenspirea och andra perenner. Vid den tiden trodde vi att vi skulle kunna elda lite på Valborgsmässoafton. Det är ju inte eldningsvecka men man borde ju ändå kunna elda på Valborg. Nu blev det inte så eftersom det blåste och var torrt i marken. Jag fortsatte med att plantera lite lökar vi hade sparat sedan förra året. Jag tog också ut altanmöblerna och gjorde en del annat. Fullt jobb hela dagen. När Anne kom hem var det dags att ta fram uteduschen och skruva fast den. Härligt att ha den igång när jag kommer nästa gång efter midsommar och när vi båda kommer i juli.
 
 
Efter att vi hade hjälpts åt med eftermiddagens jobb tog vi en välförtjänt sittning i växthuset, där det var varmt och skönt efter dagens solglimtar. Innan det pratade vi lite med våra grannar tvärs över gatan. Mannen är holländare och tyckte att jag skulle ha en "riktig öl" efter tiden i London så han lämnade över en Heineken som jag avnjöt i växthuset. Heineken är enligt mig en av de godaste ölen. Även i växthuset hade jag fått göra lite ”städning”. Jag gjorde det i februari när vi var hem senast men hade ”glömt” att ta bort granriset som jag lagt i odlingsbäddarna. Nu hade det självklart torkat och barrade rejält. I övrigt så var vinrankorna bra på gång och persikorna såg ok ut med tanke på att ingen sköter dem. Lavendeln och det höga gräset mådde också 
 
Middagen blev som vanligt när vi kommer hem, räkor framför TV´n. Goda räkor från ICA Maxi. Något man saknar när man bor utomlands. Dom kokar inte räkorna som vi gör.
 
 

Söndagen blev återigen en fullspäckad dag. Anne åkte till Huddinge Centrum för att shoppa lite. Jag fortsatte att fixa i trädgården. Bland annat var det dags att montera kolvarna till de automatiska takfönstren i växthuset. De är fyllda med någon typ av olja som inte klara minusgrader och måste tas in på vintern. Skönt att se att de öppnade sig i morse, måndag, när solen låg på. Förutom det var det ”puts” på markisen, den delen som ligger i nordostläge hade fått en grön algbeläggning på sig som måste tvättas bort. Samtidigt passade jag också på att tvätta av pooltäcket och genomvattna våra altanväxter, dvärgsyrenen och benveden.

 
När Anne kom tillbka från Huddinge var det dags för ny utflykt. Först till Rusta och Bauhaus. På Bauhaus hade jag i februari köpt transformator och lampor att ha på balkongen i London. En indirekt belysning som ska lysa upp olivträdet. Funkade naturligtvis inte. Provade både här i London och hemma i Gladö. Jag trodde det var fel på transformatorn. På Bauhaus talade ”belysningsmannen” om för mig att jag inte köpt lampor utan sensorer. Alltså! det jag trodde var lampor var i själva verket skymningsreläen. Bara att lägga sig på rygg och förklara att man är korkad. Nu blev det ny lampa som ska monteras ihop med skymningsreläet de närmaste dagarna. I slutändan blev det ändå perfekt, det behövs ingen timer.

Efter det åkte vi och hälsade på Rein och Irene i deras lägenhet som de flyttat till sedan en tid tillbaka. Jättefin lägenhet i Västertorp som verkar passa dem perfekt. När vi kom hem var det fortfarande bra väder så jag tog tillfället i akt och krattade ihop alla små grenar som blåst ner i stormen i vintras. Vi ställde också ut våra ”djur” på sina platser. Det är fåret ”Tessie”, den fina påfågeln ”Emil” som är döpt efter en av våra små papegojor vi hade tidigare och till sist en ”Reiger” (häger). Alla tre är från vår tid i Amsterdam, fåret är från ön Texel i norra Holland, Emil är från södra Holland där Anne var på konferens och Reigern är från en trädgårdshandel i Amsterdam.

 

Middagen blev en kulinarisk upplevelse! tunnbrödsrulle med korv, mos, räksallad och gurkmajonäs. Sådant kan man inte få tag i utomlands.

I dag, måndag, kom våren till Stockholm, som ni alla vet. En härligt solig morgon och då var det dags för oss att åka hem till London. Men vi fick i alla fall känna på hur mysigt det kan vara. Vi klagar inte på vädret som varit. Även om vinden varit kall som har det varit en del sol och man har hållit sig varm när man jobbat.

Efter en bra hemresa är vi nu tillbaka hemma i London och även om solen skiner mellan molnen så är det inte speciellt mysigt ute på balkongen, kalla vindar som vi inte brukar ha på vår balkong. Växterna mår dock bra fortfarande och vi ser fram emot blomningen. Nu blir det dessutom pelargonjakt närmaste dagarna.

Middagen i kväll blev libanesiskt från den närliggande restaurangen, supergott och en/två matlådor till hemarbetaren i veckan. I morgon ska Anne till ”gruvan” igen och jag ska till golfklubben och sedan till Englands svar på ICA Maxi, dvs Sainsbury. Sedan blir det några veckor utan resor till Altea eller Gladö. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela