ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Long time no see!

Publicerad 2017-09-11 20:34:00 i Allmänt

I dag är det måndag och lite över en vecka sedan vi bloggade. Vi har varit i Gladö sedan i tisdags kväll och kom tillbaka i går kväll. Ingen dator med och alldeles för dålig internettäckning på paddan för att kunna blogga. Inget bra heller att blogga från telefonerna eftersom det är bökigt med bildhanteringen. Får bli en ganska mastig blogg nu i stället.

Som sagt så åkte vi ”hem” till Gladö i tisdags. Bra resa med kort flygtid gjorde att vi var hemma i huset ca 22.00 efter att ha gjort ett stopp på COOP Ågestavägen för lite frukostinhandling. Nästan ingen trafik så dags så ”vår” Nissan Qashqai med Anne bakom ratten gjorde sitt jobb hem på ett bra sätt. Allt var ok hemma i huset förutom att alla timers var fördröjda med 4 timmar efter ett strömavbrott för en månad sedan. Det var också mörkt på all utebelysning eftersom den var avstängd när strömavbrottet kom, då går den inte igång igen när strömmen återkommer.

I onsdags skulle Anne på konferens på Södergarn/Lidingö kl 17.00. Innan det hann hon alltså åka till ICA Maxi och handla, som vanligt första dagen. Innan det hjälptes vi åt att skruva ner uteduschen och tömma den. Jag hade hoppats på lite dusch men det var alldeles för kallt för att vattnet från brunnen skulle hinna värmas upp under en dag. Nu är den inne för vintern. Efter det var det gräsklippning för mig. Inte så längt och grönt men det blev ändå snyggt när det var gjort.

Vidare tog jag upp ett hål i staketet ut mot grannen där pumphuset står. Lika bra att göra det innan jag någon gång i mörkret halkar eller snubblar över staketet när vi kommer hem sent och vattnet ska sättas igång. Sedan gick jag lös på den stora syrenen vid gaveln och klippte ned den till ca 20 cm för att den ska kunna komma tillbaka som en tät buske igen. Fullt schema med andra ord.

 

Jag höll på med syrenklippningen redan innan Anne åkte och plötsligt såg hon hur vår ”kompis” rödhaken satt på en gren mindre än en meter från där jag jobbade. Vi trodde då att vi kanske förstörde något för honom. Han gillar nämligen att hålla till nere vid marken i olika buskage. Kanske har han något bo där eller så, trodde vi. Fortsättning om detta följer. Anne åkte vid 15.00 tiden och jag jobbade vidare några timmar till innan kroppen och själen fått sitt för dagen. Varmt och skönt hela dagen så jag kunde jobba i kortärmat.

Växthuset såg också bra ut även denna gång. Mängder med druvklasar där druvorna börjar bli övermogna och spruckna. De som var fina var jättegoda, de gula i alla fall. De blå var lite sura i skalen. Jag tror att de skulle behövt lite mer sol och inte bara värmen som blir i växthuset. Det var mysigt att sitta där inne med ett glas vin och lite tilltugg efter en full dags arbete i trädgården.

 
Torsdagen blev sedan ännu en dag i trädgården för mig. Anne var ju kvar på Södergarn och kom tillbaka vid 17.30 tiden. Nu var det dags att ta fram skyffeljärnet och fixa uppfarten och parkeringen, rena skogen med gräs och ogräs. Vilket jobb det var, tack och lov så är inte hela uppfarten stenhård. Vi hade ju en traktor förra året som skrapade upp ytan. Precis innan jag var klar gick järnet sönder och jag fick spara sista biten tills jag köpt ett nytt. Hur som helst så blev resultatet hyfsat bra och nu kan ogräset få börja om igen.

Höll på att glömma att jag helt plötsligt märkte att kompisen rödhaken var en meter ifrån mig igen när jag skyfflade. Nu förstod jag att han är så smart att han letar insekter där jag jobbat, det var alltså det han gjorde när jag klippte syrenen också.

Efter en stärkande lunch tog jag mig an de buskar som sitter nere vid vägen. Kommunen har ju köpt in en remsa av vår tomt vid gatan och ska slänta av ytterligare en bit in på tomten. Dessutom ska dom ha ett sk ”arbetsområde” ytterligare en bit in på tomten. Det låter mer än det är men jag vill ju rädda det som räddas kan. De stora buskarna utmed vägen, lönnen och en björk får vi rejäl ersättning för. Vi får också ett nytt Gunnebostängsel ut mot gatan. De mindre buskarna löser dom inte in. Jag grävde upp vinbärsbuskar, ölandstok, plymspirea och några funkior. Dessa ska planteras någon annanstans i väntan på att jobben är klara och man kan se hur det blir. Vem vet, då kanske de ska tillbaka ner mot vägen igen.

 
Allt detta har naturligtvis att göra med väg och vatten/avloppsjobben som ska börja i vår etapp i vinter, hoppas vi. Innan det ska man dock ta ner staket, träd och liknande så att jobben kan börja. Tyvärr ser det inte ut som om allt är klart före 2020/21. Och vem tror ni dök upp när jag grävde upp buskarna, jo mycket riktigt så var rödhaken där igen och plockade godsaker där jag grävt.
 
 

I fredags skulle Anne jobba från huvudkontoret i Stockholm så jag skjutsade henne till tåget i Huddinge på morgonen. För min egen del hade jag planerat ett besök på jobbet i Flemingsberg. Det var god stämning bland de få av mina ”gamla” arbetskamrater som är kvar. Vi åt lunch tillsammans och pratade om hur jag har det och även om hur de har det. Det blev också ett besök på åklagarmyndigheten för att säga hej till den åklagare som jag haft mina största ärenden ihop med genom åren, han går i pension nästa vecka. Kontentan av besöket blev att jag är väldigt välkommen tillbaka om ett år om det nu skulle bli så.

Eftermiddagen ägnade jag åt att handla, dels skaldjur till kvällens middag men framförallt några inköp på min gamla favoritbutik, Bauhaus. Det blev ett nytt skyffeljärn men framförallt en ny leksak för ”hemarbetaren”. En häcktrimmer som är batteridriven med ett svärd som gör det så mycket enklare att klippa häckar och buskage. Samma märke som jag har ett par maskiner av tidigare så jag kunde köpa en utan batteri och laddare. Det fick bli en för tidig födelsedagspresent.

Middagens skaldjur gick heller inte av för hackor, krabba för Anne, kräftor för mig och så lite räkor som extragodis. Till detta naturligtvis Annes hemmagjorda Rhode Island som innehåller konjak som krydda. Självklart blev det en "OP" till kräftorna. 

 

Lördagen blev min tredje heldag i trädgården. Tur att jag varit flitig på gymet så att kroppen pallade. Inte helt vanligt med så mycket trädgårdsarbete för ”hemarbetaren”. Nu var det utplantering av de uppgrävda buskarna från vägkanten. Återigen en fin dag, nästan lite fuktig värme tyckte jag. Tre dagar med arbete i kortärmat känns helt ok. När buskarna var på sina ”viloplatser” var det så dags att inviga häcktrimmern. Den var verkligen en bra ”leksak”. Buskarna har nog aldrig varit så fint klippta. Otroligt lättarbetad jämfört med en manuell häcksax som man ska gå runt och hacka i buskarna med.

Under dagen hade Anne återigen varit på ICA Maxi, denna gång för att köpa de saker vi vill ha med oss hem till London, det var det vanliga, falukorv, räkost, ansjovis, knäckebröd, kaviar, prinskorv, wienerkorv mm mm. Wienerkorven ska användas till höstens Borsjtjsoppa. När Anne var tillbaka var jag i växthuset för att ”skörda” de druvklasar som var så långt gångna att de förmodligen skulle ramla ner innan vi kommer hem nästa gång. Det blev en och en halv hink att lägga ut till rådjuren. Som varje dag så passade jag på att äta så många druvor som möjligt av de som var fina fortfarande.

 

På söndagen började jag undra om jag blivit lite manisk av allt trädgårdsarbete. När Anne åkte till Huddinge för att komplettera lite gick jag ut och skyfflade färdigt uppfarten. Jag passade också på att klippa bort utblommade blommor på spirean vid sidan om. Som om det inte var nog där så tillbringade jag ett antal timmar, nästan tre, med att putsa dvärgsyrenen på altanen. Den har inte putsats fullt ut på flera år. Jag tog bort alla gamla torkade blomklasar och torra grenar. Eftersom det är en dvärgsyren så är det små saker som ska bort och det tar sin tid. Nu kommer den antagligen att bli jättefin nästa år. Nu var den det i år också trots avsaknad av skötsel. Jag lovar att det kommer bilder i bloggen på hur fin den blir, om vi nu är hemma någon gång när den blommar.

Väl på Arlanda hade vi otur med hemresan för första gången på länge. Lite över en timmes försening först och främst. Sedan två och en halv timmes flygtid innan vi kom till Gatwick. Därifrån gick tåget bra men sedan blev det lång väntan på taxi vid Clapham Junction innan vi kunde kliva in hemma i lägenheten vid 22.30 tiden. Ingen fara men vi trodde nog på hemkomst en och en halv timme tidigare. Kanske nyttigt att bli påmind om att man inte alltid kan ha flyt.

I dag, måndag, var det vardag igen. Anne promenerade iväg till båten och jag hade gymet på förmiddagen. I eftermiddags blev det fortsatt uppackning och fix efter resan. Precis innan Anne skulle åka hem från jobbet kom ett jätteregnoväder med kraftig blåst och regn från sidan. Som tur var så gick det över på en timme och hon kunde promenera hem torr från båten.

Det var allt för den här gången. Nu ska vi ”ta igen oss” ett par veckor innan det sätter igång igen med en hel del aktiviteter. Hur var det man sa i skolan, ”tack för i dag, slut för idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela