ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Gott Nytt År 2018

Publicerad 2018-01-01 15:24:00 i Allmänt

Idag, nyårsdagen, är det jag Anne som sitter bakom tangentbordet.

Jag hade en lika lugn som kort arbetsvecka och det var lugnt inte bara på jobbet. Hela stan låg öde kändes det som, i alla fall i de kvarteren där jag jobbar. Hade man gett sig upp till butikerna kring Covent Garden (eller än ”värre” Oxford Street) hade det säkert varit samma kaos som vilken mellandagsrea som helst.

Men redan på båten var det löjligt lite folk och vi var totalt 4!!!! personer inklusive mig både på torsdag och fredag morgon. Och då tog jag ändå den ”sena” morgonbåten som går 7:28. Hade jag tagit min ordinarie tur hade jag väl varit helt ensam……

På eftermiddagarna är det däremot inte tomt på båten, tvärtom märks att det är turister i stan och båtarna som går mellan London Eye och Towern och vidare till Greenwich har varit så fullsatta på kvällarna att alla som köade inte ens fick plats på båten utan de fick vackert vänta på nästa tur.

Jag fick min nya jobbtelefon precis innan vi åkte till Sverige och julledighet och den nya som är en Iphone (mitt livs första – jag har ju alltid hållit mig till Android) har en sån fantastisk kamera! Jag är helt imponerad över vilka skarpa bilder man kan få till. Självklart måste jag lägga lite mer tid på att lära mig när man använder de olika varianterna men det kommer nog.

I fredags gick jag lite tidigare från jobbet och kunde därmed ta kvällens första båt som går mot vårt håll och visst är det skönt när man ser att det finns lite ljus på himlen när klockan ändå närmar sig halv fem på eftermiddagen.

 
Nu ska man i ärlighetens namn veta att fredagen inte började särskilt ljust. Tvärtom vräkte regnet ner när Micke i vanlig fredagsordning steg upp för att vara redo på golfbanan före kl 8. Hans spelkompisar hörde av sig och bokade av och Micke insåg även han att det här regnet inte skulle sluta i första taget.

Men eftersom han var uppe och påklädd åkte han i alla fall ut, han hade ”stämt träff” med kanslisten för att prata om förlängning av medlemskapet in i 2018. Väl där ute såg han massor med andra gubbar som skulle ut och spela tävling, men i efterhand visade det sig att banan stängde på grund av de stora vattenmassorna.

Lördag morgon började jag med en liten ”stavgång” på 40 minuter. Hoppas på att det kan bli ett nyårslöfte som går att hålla…… Varmt ute ca 12-13 grader men en vind som inte var att leka med. Att gå med stavar är ju inte helt ovanligt i Sverige men här ser man det aldrig – och mycket riktigt mötte jag en karl på promenad (utan stavar) som frågade vad stavarna var bra för……

Efter frukost och dusch drog vi till Sainsbury för att handla nyårsmaten, ja allt utom kött. Vi hade bestämt att vi ville äta ”Venison” vilket väl är det närmaste rådjur man kan komma i det här landet. En typ av hjortkött är det i alla fall.

Inte långt från Stamford Bridge ligger nämligen vår ”marknadsgata” där förutom mängder av frukt och grönsaker säljs även finns riktigt bra fisk- och köttbutiker. Så ”slaktaren” fick ett besök, det var bara att ställa sig i kön som ringlar från gatan och in i den lilla butiken. Tyvärr hade dom ingen ”venison” på lager – det skulle vi behövt förbeställa – så vi fick swappa den mot oxfilé istället.

Åter igen hade vi (utan att veta om det) planerat in en av matchdagarna för Chelsea så vår lilla publunch som vi hade tänkt oss fick nöja sig med att bli öl och vin i PLASTGLAS. Pubarna är så fulla med folk på matchdagar så de hinner inte servera mat och eftersom många säkert tar med sig glaset när de går till matchen så var det alltså plastglas som gällde.

 

Men det var bara att gilla läget dvs dricka ur sitt plastglas och sen ge sig av hemåt för några små crostinis till lunch. Kvällens middag skulle nämligen bli hemgjord Pytt i Panna (gjord på julskinka!) och då vill man ju inte vara för mätt.

 

Sen vi flyttade från Sverige har vi (eller Micke om jag har jobbat) haft som nyårstradition att spela golf. Det är ju ett trevligt sätt att komma ut och få lite luft innan den långa nyårskvällen tar vid. Vi hade en tid bokad och hade därför följt den minst sagt svajiga väderprognosen dag för dag.

När vi vaknade igår morse såg det minst sagt ut som om golfen skulle bli inställd. Regn och blåst men enligt våra väderappars radarbilder såg det ändå ut som om vi skulle kunna komma ut vid 11-tiden som planerat. Så vi laddade med en ägg- och baconfrukost och drog iväg. Och vi behövde inte köra länge innan regnet hade upphört.

Väl framme på klubben uppstod dock lite andra problem. Klubben hade under natten drabbats av skadegörelse på banan. En stor traktor (av hjulspåren att döma) hade kvaddat stora delar av övningsgreenen och staketet som inramar densamma.

Och även ute på banan hade man gjort stor skada på det 12:e hålet. Hela greenen förstörd och den nybyggda fina greenbunkern helt sönderkörd. Och likaså ett antal träd på banan som hade mejats ner eller dragits omkull. Traktorn hade också kört över ytterligare någon green och tee, dock utan att förstöra helt. Jättetrist att se.

 

Men vi kunde i alla fall spela och på 12:an hade man redan hunnit öppna upp en provisorisk green. När vi åkte därifrån var polisen på plats och tog emot anmälan och inspekterade skadorna och tydligen har man kommit fram till (övervakningskameran hade fångat en del på film) att det var samma traktor som senare hade använts vid IKEA i Croydon för att dra ut en bankomat ur sitt fäste. Man kanske hade tagit vägen över banan för att inte väcka uppmärksamhet och samtidigt passat på att testa styrkan genom att köra över några träd. Känns ändå skönt att kunna tro att det inte var ren skadegörelse och att det i sådana fall funnits en risk att man skulle komma tillbaka. 

Vi fick en till största delen underbar runda med 12 grader och milda vindar. Det var först på de sista två hålen som några regndroppar kom för att sen (när vi redan var i bilen på väg hem) övergå till ett rejält regn.

Väl hemma var det till att börja förbereda kvällens middag. Det blev hummerstjärtar till förrätt. De var köpta i fryst skick och tillagades i ugn med ett gott chili- och limekryddat smör.

Och till oxfilén blev det en päronchutney och en rödvinssås (tillagad enligt recept av Leif Mannerström dvs inget socker utan bara rödvin och fond som kokar ihop med schalottenlök och kryddor) och så Hasselbackspotatis till det.

 

Nån efterrätt orkade vi inte!

Faktiskt är det så att Hasselbackspotatis är väldigt populärt här i London. Det ser man ofta i olika recept och menyer. Undrar om de vet att namnet härstammar från en gammal stockholms-krog???

En lugn nyårsafton med andra ord men med de klassiska attributen som hos så många andra; champagne, hummer och oxfilé.

Idag är vi klassiskt nyårs-dags-slöa och tittar på TV (just nu backhoppning) och vi har åter en grå och helmulen dag ute. Det kom några regndroppar för en stund sen men just nu uppehåll och 8 grader. Vi måste väl ta en lite tur ut innan det blir mörkt så vi får lite frisk luft. Jag ser just nu lite roddare ute på Themsen – de kör väl sin klassiska nyårs-dags-rodd kan jag tänka mig. Allt för att ge oss soffpotatisar lite dåligt samvete.

Imorgon tillbaka till jobbet igen – nu mitt andra årsbokslut på Heartwood. Det här året lite mer cool eftersom jag nu vet vad som gäller. Och så börjar vi längta efter våren – vilken säkert låter vänta på sig – och däremellan nån Altea-resa. Den närmast förestående ligger i mitten av februari. Fram till dess är det bara att trampa på i ekorrhjulet.

Efter korrekturläsningen har också himlen lättat upp och solen tittar nästan fram mellan molnen. Det ser dock ut att bli kortvarigt eftersom det ser mörkt ut västerut igen. Nu när bilderna är inlagda är det mulet igen. Så är det i det här landet, snabba kast. 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela