ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vårbruk och lite annat

Publicerad 2018-01-28 17:54:00 i Allmänt

Så har det gått en vecka igen och eftersom det inte händer så mycket i veckorna så blir det blogginlägg på söndagarna. Som vanligt just nu så har vädret den här veckan varierat rejält. En hel del regn, börjar bli riktigt blött i markerna nu. Ännu en storm passerade och lyckades få omkull fuchsian igen. Den klarade sig bra och blev bara av med en femton cm kvist. Nyttigt med lite ”naturlig beskärning”. När jag reste upp den passade jag på att städa av lite på balkongen och upptäckte då att oliverna var klara att skörda 😊 Några stycken bara men svarta och fina. Ute i parken har påskliljorna börjat se dagens ljus sedan ett par veckor. De har dock långt kvar till blomning.

Att det inte var fler oliver beror troligen på två saker. Först att jag klippte den förra vintern så att den skulle få tätna lite, vilket den har gjort. Det andra är att vi har små tvåbenta besökare med vingar på vår balkong ibland. Våra kompisar fåglarna gör nog sitt bästa för att njuta av oliverna, de är så välkomna. Ute i parken är det för övrigt mängder av olika fåglar. Det är kråkor, egyptiska gäss, starar, tärnor, steglits, sädesärlor, koltrastar mfl. På balkongen har vi ”bara” gästats av duvor och rödhakar (robins). Duvorna gillar oliver men även talgkokosnöten i murgrönan. Rödhakarna, som är väldigt vanliga här, gillar talget.

 

Veckan har för mig, Micke, inneburit de sedvanliga gymbesöken och golfrundorna. Den här veckan kändes det väldigt bra. All time high på gymet och två golfrundor som inte var dåliga, speciellt i tisdags då jag drog ihop 39 poäng med fyra koppsnurrar där bollen inte gick i.

Sedan länge tillbaka har det varit kolmörkt när jag parkerat på golfklubben på morgnarna men sedan en vecka så börjar ljuset komma tillbaka. Det betyder också att det är ett otroligt fågelkvitter när man kliver ur bilen. Främst är det rödhakarna som välkomnar en. När vi spelar ut, ca kvart i åtta, så har det nu ljusnat så mycket så att man ser bollen, då kommer också stora flockar med gröna parakiter flygande, skränande, över banan. Troligen på väg från sitt nattviste på banan till någonstans där de tillbringar dagarna, kanske i någons trädgård där det finns mat. Ute på banan är det också full fart på de gråa ekorrarna som verkar jaga varandra för att hitta någon att göra fler ekorrar med.

Veckan gick, som vanligt, fort och helt plötsligt var det helg igen. Lördagsmorgonen inleddes med en promenad i området, före frukost. Skönt att komma ut en stund, inte så kallt och inte så mycket vind.

Som jag skrivit förr så har det också blivit en rutin att vi åker tillsammans och handlar på lördagsförmiddagarna. Den här gången var det också så att helgmaten skulle införskaffas. Då är det bra att Anne är med. På kvällen skulle vi på konsert och det blev därför en lite tidigare middag. Tonfisktartar stod på menyn. Som bilden visar så vilar tonfisken på en bädd av avocado. Härlig kryddning och en god soyasås till gjorde att det blev riktigt gott. Just nu (söndag kl 15.45) står Anne och gör söndagsmiddagen, en biffstroganoff. Doften skvallrar om att det blir gott.

 

Som sagt så var det konsert på Cadogan Hall vid Sloane Square på lördagskvällen. Ett ”coverband” som spelat Eagles låtar i tjugo år. Så mycket bra låtar och så bra band. Jag tyckte att det var bland det bästa jag hört. Alla kända låtar från Hotel California, Lyin` eyes, Take it easy, One of these nights till Desperado mfl mfl. Fantastisk konsert.

 

Eftersom vi fått varmare väder sista dagarna var det till och med läge för att ta en liten ”fösare” på balkongen när vi kom hem. Över tio gr och skönt att sitta en stund och njuta. När vi kom in slog jag på tv golfen från USA. Jag brukar inte kolla den eftersom den är så sent men när jag nu kom in i sändningen visade det sig att Alex Noren från Haninge låg bra till. När rundan var klar så ledde han med ett slag. Måste nog titta i kväll igen.

 

I dag, söndag, åkte vi till plantskolan på förmiddagen, dags för lite vårbruk som rubriken antyder. Vi ville byta ut en cyklamen vi har på balkongbordet och i stället köpa en primula. Kul med lite vårfärger. Självklart kunde vi inte låta bli att köpa några lökblommor också, två små krukor med tulpaner och en pärlhyacint. Jag måste bara komma på hur vi ska plantera dom.

 
Nu var cyklamen inte slut på något sätt utan efter att jag rensat ur den i veckan så mår den jättebra och har massor med knoppar. Den fick därför en plats bredvid vår gamla julros som blommar med några små vita blommor.
 
 
 
Vid plantskolan ligger ett fängelse, Jag blev lite imponerad över den gamla byggnaden redan första gången vi såg den. Den ser ut lite grand som urtypen av ett gammalt fängelse och det är fortfarande i drift. I dag passade jag på att ta ett par bilder från plantskolan mot fängelset. Taggtråden är inte vid fängelset utan sitter på staketet till plantskolan. Men den passar väldigt bra i bilden.
 
 

På plantskolan passade vi på att kolla på stora krukor, det gäller att vara ute i tid. Vi ska inte flytta hem förrän om sju månader, vad vi vet nu. Men om vi hittar något som ser bra ut och som har bra pris så gäller det att passa på. Vi har ju flyttbil som vi brukar säga när vi hittar något vi vill ha. Några fina krukor till altanen i Gladö skulle inte vara fel.

 

Efter att ha landat hemma och lämnat växterna så bar det iväg med bussen till Kings Road. I går var vi lite tidiga till konserten så Anne gick in på en bra skoaffär där det var rea. I dag var det således dags att åka och köpa skorna som hon hittat. De hade kostat 175 pund och var nu nedsatta till 75 pund efter att ha varit på 95 där emellan. På väg hem blev det en lätt lunch på en favoritpub på Kings Road där vi delade på en nachotallrik med pulled pork. Ute var det riktigt skönt, solen tittade fram och bjöd på lite vårkänsla. Hemma stod termometern på 16 gr på balkongen, även om den värmts upp av solen så ger det hopp om en kommande vår.

 

Ja ja, även om man tycker att det inte hänt så mycket så blir det ändå en del saker uträttade. Nu ser vi fram emot en god stroganoff och sedan får vi se vad som händer nästa vecka. Troligen det vanliga, jobb för Anne, golf och gym för mig. Vi hoppas självklart på bra väder men prognoserna visar på kallare och på tisdag morgon, min golfmorgon, så kan det bli ner mot nollan när vi ska ut.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela