ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för vÄra Är i Amsterdam & London.

Puh! 😊 en sĂ„n vecka och helg

Publicerad 2018-07-09 20:44:00 i AllmÀnt

Oj vad det ligger pĂ„ nu. Börjar bli precis som nĂ€r hemflytten frĂ„n Amsterdam var nĂ€ra. Det hĂ€nder saker hela tiden och bara bra saker. Det Ă€r Micke som skriver idag, som ni kommer att mĂ€rka. Det betyder ocksĂ„ att det blir ett ganska digert inlĂ€gg. Jag sitter i vardagsrummet iförd endast shorts och med alla fönster stĂ€ngda och AC pĂ„slagen. Trots att det i dag Ă€r lite svalare ute Ă€n under helgen, i dag ”bara” 32gr pĂ„ eftermiddagen. DĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ mulet.

Nu hoppar jag en vecka tillbaka, till förra mÄndagen. DÄ Äkte jag hem till Gladö för att fixa lite inför vÄr hemflytt. Jag Äkte tidigt, 09.20, frÄn Gatwick och landade pÄ tid pÄ Arlanda. En hÀrlig flygning vid fönstret. Fina vyer hela vÀgen och nÀr vi nÀrmade oss Arlanda, kunde jag se min hemstad, Enköping tydligt. Jag kunde till och med se huset dÀr vi bodde och dÀr min mamma fortfarande bor. Det Àr intressant hur liten staden ser ut att vara nÀr man Àr sÄ högt upp. Men eftersom jag Àr uppvuxen dÀr sÄ kÀnner jag ju igen allting.

 
Efter landning var det dags att, för sista gĂ„ngen, hĂ€mta ut en hyrbil och bege sig mot Gladö. Jag stannade vid COOP pĂ„ ÅgestavĂ€gen för att handla det som behövdes för min vistelse hemma. Nu kĂ€nns det verkligen som hemma eftersom det Ă€r sĂ„ nĂ€ra att vi kommer hem för gott. VĂ€l hemma kunde jag konstatera att allt praktiskt var ok men att trĂ€dgĂ„rden var i bedrövligt skick pĂ„ sina stĂ€llen. Naturligtvis inte ovĂ€ntat eftersom torkan gjort sitt.

GrĂ€set Ă€r pĂ„ sina hĂ„ll helt grĂ„tt men pĂ„ andra stĂ€llen har ogrĂ€s tagit sig in och vĂ€xt sig högt. VĂ„r hustomte fĂ„r klippa en gĂ„ng till innan vi kommer hem sĂ„ det ser ok ut igen. VĂ„ra altantrĂ€d, benveden och dvĂ€rgsyrenen, ser helt döda ut men det Ă€r nog sĂ„ att de skyddar sig mot torkan genom att lĂ„ta bladen torka bort. Det sĂ„g Ă€ndĂ„ lite grönt ut nertill runt stammarna sĂ„ de kommer sĂ€kert tillbaka igen till nĂ€sta Ă„r. Till och med minikiwin ”Oskar o Paula” var delvis uttorkade vilket aldrig hĂ€nt tidigare. Den nerklippta syrenen pĂ„ gaveln mot annexet kommer dĂ€remot jĂ€ttefint. KlĂ€tterrosen blommade för fullt och en del andra saker var helt ok.

 

VÀxthuset dÀremot Àr speciellt. DÀr inne Àr det varmare Àn varmt och hustomten har bara vattnat pÄ lite nÄgon gÄng ibland nÀr det funnits regnvatten. Men sÄ det vÀxer. Vinet Àr kanonfint och lavendeln blommar för fullt. PersikotrÀdet som dog förra sommaren har fÄtt stÄ kvar eftersom det Àr ett stort jobb att grÀva ut det. Nu har det plötsligt fÄtt liv igen. Flera stora grenar kommer, sÄ nu fÄr det stÄ kvar. Det hÀr beror pÄ att det alltid rinner vatten under vÀxthuset. Vi har en drÀnering frÄn allmÀnningen som leder in mot vÀxthuset och sedan vidare under och ner mot uppfarten. VÀxter Àr ju oftast sÄdana att de söker sig nerÄt om de inte fÄr vatten uppifrÄn och dÀrför har rötterna nu tydligen nÄtt ner till dÀr det alltid finns vatten.

 

Jag hade gjort upp ett digert schema sĂ„ att jag skulle utnyttja dagarna pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt, och Ă€ndĂ„ kunna se lite fotboll pĂ„ TV. NĂ€r jag kommit hem pĂ„ mĂ„ndagen kollade jag alla spik och skruvhuvuden pĂ„ vĂ„ra altaner och slog ner de som stack upp. Jag skulle ju hĂ€mta en slip pĂ„ Bauhaus pĂ„ tisdagen och slipa vĂ„ra tralldĂ€ck. Dessutom gjorde jag en första klippning av de vinrankor som vuxit sig för lĂ„nga. Jag bar ocksĂ„ bort allt vi hade pĂ„ altanerna, bord, stolar, grill, ljugarbĂ€nk mm mm. VĂ€dret var helt ok, 15 gr och till och med lite regn, dock inget man blev blöt av. ÄndĂ„ ganska skönt nĂ€r man kom frĂ„n 28 gr i London.

PĂ„ tisdagsmorgonen kom ”Rosa BĂ€rgarna” för att hĂ€mta vĂ„r bil, som varit ”död” nĂ€stan ett Ă„r. Det har vi skrivit om tidigare. Den mĂ„ste ju vara igĂ„ng nĂ€r vi kommer tillbaka hem. Problemet var att batteriet var helt slut och inte ens gick att ladda. Detta har gjort att hela bilen varit ”lĂ„st” vilket i sin tur gjort att jag inte kunnat komma Ă„t och byta batteriet. BĂ€rgaren hade dock en batteristartare som gjorde att bilen Ă€ndĂ„ startade. Med den inkopplad kunde han backa upp bilen pĂ„ bĂ€rgningsbilen. Att köra bilen var inte aktuellt eftersom den dött igen sĂ„ fort batteristartaren kopplats bort. Dessutom var bromsarna rejĂ€lt fastlĂ„sta. Jag hann dock se att databoxen förmodligen inte havererat eftersom displayen i bilen sĂ„g normal ut. Jag tĂ€nkte direkt att vi dĂ€r sparade ett antal tusenlappar. Det skulle nog bli dyrt nog Ă€ndĂ„.

 

PĂ„ Mekonomen i Huddinge sĂ„ bytte dom batteriet, mycket enklare nu nĂ€r dom inte behövde bryta upp bakluckan, dĂ€r batteriet ligger. Dom gjorde ocksĂ„ en stor service, inte gjort pĂ„ lĂ€nge, och kollade bromsarna som bara var lite fastrostade. Det krĂ€vde ingen Ă„tgĂ€rd utan man löser det genom att bromsa lite mer nĂ€r man Ă€r ute och kör i början. Tillsammans med bĂ€rgningen ”kom vi undan” med 11 000 kr. LĂ„ter mycket men i min vĂ€rld sĂ„ hade det kunnat bli betydligt mer om tex databoxen skulle behövt uppdaterats. För att inte tala om vad det skulle ha kostat om vi bĂ€rgat den till BMW.

NĂ€r jag kom tillbaka frĂ„n Mekonomen var det sĂ„ dags att Ă„ka till Bauhaus och hĂ€mta slipmaskinen. Jag hade vĂ€l tĂ€nkt att den var hyfsat tung men det kĂ€ndes som att den vĂ€gde 800 kg nĂ€r jag baxade in den bak i hyrbilen. Detsamma nĂ€r den skulle ur bilen. Typiskt ocksĂ„ att det var ganska hög kant in i bagageutrymmet. NĂ€r jag vĂ€l fĂ„tt ut den ur bilen och började slipa sĂ„ insĂ„g jag direkt att det inte var helt ok. Maskinen var nog bra men trallen var för sliten och gammal. BrĂ€dorna hade slagit sig för mycket och slipen kom inte Ă„t hela brĂ€dans bredd utan tog mest pĂ„ kanterna. NĂ„vĂ€l, det blev i alla fall mycket bĂ€ttre Ă€n tidigare och allt löst skrĂ€p försvann. NĂ€r vi kommer hem ska jag hyra en kant och hörnslip och köra dĂ€r jag inte kom Ă„t med den ”stora bĂ„ngstyriga maskinen”. HĂ€rlig dag att göra jobbet, sol o varmt. Jag bröt upp i tid sĂ„ jag hann med en dusch ute och sedan Sverige – Mexico och Ă€ven Colombia - England

Onsdagen innebar ocksÄ tidig uppgÄng. DÄ kom en kille frÄn larminstallationsbolaget för att byta batteri pÄ larmet. Han kom 07.30. Bra att komma igÄng i tid. NÀr han var klar slipade jag den övre altanen. Jag tog sedan hjÀlp av Rolle att lyfta in maskinen i bilen igen. VÀl pÄ Bauhaus tog jag hjÀlp av en annan kund för att fÄ ur den ur bilen, annars hade jag förmodligen skrapat sönder bilen.

Efter det tog jag bussen till Huddinge och Mekonomen. Det gÄr en buss varannan timme pÄ dagtid. Jag kunde sedan köra hem bilen med caben nere i det fina vÀdret. Fortfarande körförbud eftersom den inte besiktigats pÄ tvÄ Är. Men man fÄr ju köra till och frÄn verkstad och besiktning. Eftersom den varit avstÀlld hade jag sett till att den var trafikförsÀkrad och pÄstÀlld innan

 

Eftersom vi nu har sophĂ€mtning igen och Ă€ven slamtömning tog jag för givet att vĂ„rt kort till Ă„tervinningsanlĂ€ggningen i Jordbro var aktiverat, jag minns att det fungerade bra nĂ€r vi kom hem frĂ„n Amsterdam. Jag hade nĂ„gra sĂ€ckar som behövde försvinna innan flyttlasset kommer. NĂ€r jag kom dit och höll fram kortet lyste displayen ilsket med texten ”kortet spĂ€rrat”. Jag körde ut igen och gick och fick hjĂ€lp av en tjej som jobbade dĂ€r. Troligen berodde det hela pĂ„ att vi inte Ă€r skrivna i Sverige. Hon öppnade Ă„t mig och sa att det bara var att kontakta dom nĂ€sta gĂ„ng sĂ„ skulle dom öppna igen. Bra service frĂ„n SRV.

Efter lunchen blev det lite fortsatt jobb i trĂ€dgĂ„rden. Slutgallring av vinet, stĂ€dning i rabatterna och skyffling av uppfarten. Jag skojade med Anne och skrev att jag gjorde en ”Samir o Victor” och hon förstod ingenting. Men hallĂ„! ”shuffla shuffla” kan vĂ€l lika gĂ€rna vara ”skyffla skyffla” 😉😊

Ännu en bra dag att jobba ute med sol och vĂ€rme. Efter en dusch ute igen sĂ„ kom Rolle förbi pĂ„ en öl. Min middag, lite senare, blev grillad korv och potatissallad.

Tiden gĂ„r fort nĂ€r man har mycket att göra och sista dagen, torsdag var det besiktning av bilen. Eftersom det inte Ă€r nĂ„gra fel pĂ„ den sĂ„ gick den igenom utan problem och det ”firade” jag med att ta en tur i det fina vĂ€dret bort mot Flemingsberg för att se om det hĂ€nt nĂ„got med byggnationerna runt mitt jobb. Jag har nu fĂ„tt klart med att jag börjar jobba den första oktober pĂ„ den grupp dĂ€r jag jobbade förra gĂ„ngen vi var hemma.

Hemresan till London gick bra och jag var tillbaka i lÀgenheten vid 20.30 tiden. I fredags var det som vanligt tidig golf i vÀrmen och sedan hem för att förbereda inför helgens gÀster Jocke o Niclas som skulle komma senare pÄ kvÀllen. Den hÀr gÄngen bodde dom hos oss. JÀttetrevligt att ha dom hÀr hela tiden.

Vi hade bokat bord pÄ Sands End och dÀr Ät vi en god middag. NÀr vi kom hem satte vi oss pÄ balkongen en stund och njöt av vÀrmen som sÄ dags inte var fullt sÄ pressande som pÄ dagarna. I lördags tog vi oss in till Covent Garden för en lunch pÄ Balthazar, som Àr ett favoritstÀlle, dÀr nÄgra av er som lÀser, har varit. Förmodligen sista gÄngen för oss. Vi var lite tidiga sÄ vi satte oss pÄ en uteservering och tog lite dricka till ackompanjemang av gatumusikanter. Maten var sedan som vanligt bra, Anne och jag tog musslor som var riktigt goda. HÀrlig atmosfÀr och bra AC i lokalen. Dessutom har dom nog vÀrldens bÀsta Bloody Mary.

 

Efter det slÀppte vi Jocke och Niclas vid Kings Road pÄ Sloane Square medan vi sjÀlva Äkte vidare hem för att kolla England-Sverige. Jag följde inledningen i min telefon och nÀr vi gick mot vÄr port sÄ exploderade grannkvarteret i ett jubel av sÀllan skÄdat slag. Jag visste ju redan att Sverige inte riktigt var med i matchen och det var utom allt tvivel att England gjort mÄl. VÀl uppe i lÀgenheten gjorde jag mitt bÀsta för att vara fotbollsgudarna till lags.

 

Svensk flagga, engelsk tröja och en Guiness rye ale, vad mer behövs. Förmodligen var jag för vÀnlig mot engelsmÀnnen. Men hur som helst sÄ var ju faktiskt England helt överlÀgsna. Kanske beroende pÄ att dom ÀndÄ har spelare pÄ mÄnga positioner som Àr bÀttre Àn motsvarande svensk. Men det var ÀndÄ trÄkigt att Sverige inte fick till det utan att sagan tog slut utan kamp.

Kul dock att man i medierna hĂ€r i UK, bla BBC som visade matchen, gör en grej av att England gjorde en kanonmatch och lyckades slĂ„ ut Sverige. Det var vĂ€l Ă€ndĂ„ sĂ„ att Sverige var dĂ„ligt och att England inte hade nĂ„gra större problem att vinna. Nu har jag i alla fall konverterat till ett av vĂ„ra andra ”hemlĂ€nder”. Holland inte kvalificerade, Spanien utslagna och nu Sverige ute. DĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ England som gĂ€ller för mig. PĂ„ onsdag kvĂ€ll sitter jag hĂ€r med min tröja och ale igen och hĂ„ller pĂ„ England. Deras slogan Ă€r ju ”Football is coming home”. Lite stöddigt men Ă€ndĂ„ hĂ€ftigt. Ingen trodde ju hĂ€r att England skulle gĂ„ sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt.

KvÀllens middag intog vi pÄ en restaurang pÄ Kings Road, The IVY Chelsea garden.  Vi har sett entrén förr men inte förstÄtt hur fint det var innanför. Vi fick vÀnta en stund i baren innan vi fick vÄrat bord.

 

 

KanonstÀlle med en stor trÀdgÄrd, dÀr vi dock inte fick plats. Maten var, igen, riktigt god och pÄ bilden nedan syns bla vÄra förrÀtter.

 

NĂ€r vi kom hem sĂ„ var det, naturligtvis, balkongsittning igen. Återigen en sen kvĂ€ll men vilken hĂ€rlig dag.

Som man sĂ€ger, ”tiden gĂ„r fort nĂ€r man har roligt”. Helt plötsligt Ă€r det avresedag igen. I söndags promenerade vi ut genom vĂ„r park. Inte mĂ„nga blommor just nu men Ă€ndĂ„ lite lavendel och sĂ„ den hĂ€r fina som Anne fotade med sin Iphone instĂ€lld pĂ„ portrĂ€tt. Bildkvaliteten Ă€r helt ”outstanding”.

 

NĂ€r vi gĂ„tt en liten bit till kom vi till utegymet. Klart ”gubbarna” tog ett litet gympass efter all god mat och sena kvĂ€llar.

 

NĂ€r vi gymat klart promenerade vi till puben, The Rose. Vi satt i deras trĂ€dgĂ„rd och Ă„t en ”light” lunch.

 

SÄ var det dÄ dags att gÄ hem igen och för Jocke och Niclas att börja resan hem. Det var en sÄ hÀrlig helg med god mat och dryck i gott sÀllskap. NÀsta gÄng trÀffas vi sÀkert i Gladö och dÄ Àr sÀkert Scott o Elliot med.

I dag, mÄndag, har det varit ÄterhÀmtning med lÀtt gym för mig. Anne har jobbat. Jag har fixat med vÀxterna pÄ balkongen som tar stryk i vÀrmen.

Annes axel blir lÄngsamt bÀttre. I helgen för en vecka sedan var det första gÄngen hon klarade att lyfta ett glas med enbart höger hand upp mot munnen, hon fick dock lov att sÀnka huvudet lite. Bilkörning finns inte pÄ kartan för lÄng tid framöver liksom golf. Hon fortsÀtter med fysioterapin och kÀmpar pÄ med sina övningar.

Avslutningsvis sĂ„ laddar vi nu för vĂ„r longweekend i Inverness nĂ€sta helg. Vi Ă„ker pĂ„ torsdag. Jag hoppas att vi, i nĂ€sta inlĂ€gg, kan visa riktiga bilder pĂ„ ”Nessie” alltsĂ„ Loch Ness odjuret. Om vi inte kan det kanske det blir en bild pĂ„ mig i stĂ€llet 😊

 

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inlÀggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela