ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vårhelg (????) i Amsterdam

Publicerad 2013-12-29 16:57:19 i Allmänt

Den här helgen känns det som om våren kom till Amsterdam. Det har varit soligt väder med fågelkvitter och sydliga vindar. Igår var uteserveringarna välbesökta och idag har vi spelat golf igen. Att det har regnat mycket de dagar vi var i Sverige var dock tydligt. Banan var på sina håll ganska blöt så det var till och med vagnförbud vilket innebar att det bara var till att hänga upp bagen på axeln och knata på.
Nu spelade vi niohålsbanan så det gick bra, men jag lär nog känna av en del från otränade ryggmuskler imorgon.
 
Två arbetsdagar kvar på det här året eftersom även nyårsafton är "bankdag" i Holland. Det betyder lite planering av nyårsmiddagen så jag hoppas Micke får tag på lite krabbklor i morgon så jag hinner koka dem redan i morgon kväll. Det får i så fall bli förrätten. Sen ska man väl (som brukligt???) äta lite oxfilé innan det blir dags att skåla in det nya året. Bubbel är inköpt redan för precis som hemma blir det rusning och tomt på hyllorna inför nyårshelgen.
Nyårsdagen är i alla fall ledig och då hoppas vi kunna hålla på vår nyårstradition - dvs att titta på Nyårskonserten från Wien på TV. Går den inte på nån holländsk kanal så får vi hoppas att SVTPlay visar den live.
 
Just nu har vi njutit av en underbart vacker solnedgång. Här blir det inte mörkt förrän strax efter fem - och nu har det ju dessutom vänt så dagarna blir längre och längre :-)

Som extra "vårfeeling" blev det inköp av tulpaner på marknaden igår. Man kan ju inte säga att tulpansäsongen har kommit igång helt, men det fanns mycket att välja på. Och för extra vårkänsla har jag stoppat ner några kvistar blåbärsris som jag plockade med från Sverige :-)
 
 

"Prisad vare skatteåterbäringen"

Publicerad 2013-12-27 00:19:40 i Allmänt

Just så sa man i Disneys Robin Hood-snutt på julafton, Och nu ikväll när vi nyligen kommit tillbaka från vårt härliga julfirande i Sverige säger vi detsamma.
I brevlådan låg ett brev från Skatteverket där de godkänt vårt ROT-avdrag på badrumsjobbet i Altea.
Vilken julklapp!!!!!!
Vädret här liknar det som vi lämnade i Stockholm, dvs varmt och inte det minsta julaktigt. Vi anar dock att det har blåst rejält nån av dagarna för balkongen ser ut som ett "bombnedslag". Omkullblåsta blommor, stolar som flyttats och försvunna julkulor som legat som dekorationer i krukorna. Micke får väl i dagsljus se om de kanske blåst ner på gården :-).
I morgon är det åter en arbetsdag - det känns helt förvirrat med dagarna den här veckan. Jobbade i måndags - sen flera dagars julfirande i Sverige - och nu alltså tillbaka till gruvan om än bara för en dag. Det känns som om den här veckan har många fler dagar än vanliga veckor......
Så här såg alltså "juldekorationerna" på balkongen ut innan vi åkte. (Det är egentligen krukor med tulpanlökar som Micke har "pimpat" lite med granris (köpt på marknaden!!!) och röda kulor.
 

Jul med släkten.

Publicerad 2013-12-24 18:14:28 i Allmänt

Så är julklappsutdelningen hos min bror Magnus till ända. Alla fick
paket från, alla från Sebastian 17 år till mormor Ulla 93 år.

Innan det åt vi oss rejält mätta på det överdådiga julbordet och drack av de goda ölsorterna. När mörkret fallit ute glömde vi också hur det ser ut utanför, dvs ingen snö.

Snart kaffe och hemgjort julgodis. Som vanligt behöver man inte åka hem hungrig på julen.

Vi gör en "selfie" och önskar GOD JUL

Publicerad 2013-12-22 16:34:41 i Allmänt

 
Micke drog iväg i morse mot Sverige och Gladökvarn. Han ser till att huset är uppvärmt och att kylskåpet inte ekar tomt till jag kommer efter i morgon kväll. Förhoppningsvis hittar också en liten gul katt "hem" igen.....
Julaftonsvädret i Amsterdam utlovar regn och 11 plusgrader - och jag har förstått att vi även hemma i Sverige får vi en snöfri jul att se fram emot.

Ett år sen vi bestämde oss.......

Publicerad 2013-12-21 16:44:53 i Allmänt

Idag (eller var det igår - vi kommer inte ihåg exakt) var det exakt ett år sen som vi mentalt bestämde oss för att flytta till Amsterdam.
Jag hade förvisso ännu bara prata med min kommande chef i telefon - men Micke och jag hade i alla fall bestämt oss för att om inga dubier uppstod under intervjun så var vi beredda att gå "all-in" och faktiskt ta det här steget och lämna vår komfortzon för att jobba och bo i ett annat land.
Nu tog det förvisso ytterligare ca tre månader innan flyttlasset gick - men Beslutet tog vi för ett år sen.
Och vi har INTE ångrat oss.
En av fördelarna vi såg var att slippa de långa vintrarna med snö i metervis - och det har vi än så länge gjort. Men just i år har ju snö varit en "bristvara" även i Stockholmstrakten så här långt så det kanske inte är nån större skillnad på den fronten.
Men skillnad (tror vi ialla fall) har varit den milda hösten. Vi är fortfarande inne i en period där nattemperaturen bara några få gånger har understigit 8-9 grader. Och det får ju naturligtvis den härliga effekten av att blommor fortfarande tror att det är sommar.  Idag när vi kom tillbaka från lördagens marknadsbesök passade jag på att fota dessa ringblommor och margueriter som blommar på kajen utanför vårt hus. Och på en påle satt en trut och såg välmående ut,
Men - bilderna ljuger lite för idag har det varit rena skitvädret. Det har regnat hela dagen och vi var som dränkta katter efter vårt marknads- och affärsbesök.
Snart bär det av till Sverige igen och ska man tro på SMHI's rapport så lär vi inte få se så mycket mer vinter hemma heller.
 

José har blivit holländare !

Publicerad 2013-12-20 14:56:35 i Allmänt

Så var den långa "resan" med att få vår bil "José" inregistrerad som holländsk bil. Detta var nödvändigt av olika skäl. Främst för att man inte får köra med en utlandsregistrerad bil mer än ett år men framförallt för att kunna teckna en försäkring här i Holland. I Sverige hade han till och med hunnit med att få körförbud varför inte försäkringsbolaget i Sverige torde ha varit så intresserade om något hänt här nere. 
 
Som jag skrev har det varit en lång "resa". Vi började kolla läget redan i början av september. Efter kontakter med Handelsbanken skatterådgivare i Holland, "Deloitte", förstod vi att det inte var någon enkel process vi skulle in i. Vi skulle börja med att ansöka om skattebefrielse, alltså inte den vanliga vägskatten utan en införselskatt eller tull. Vi hade hört att den skulle vara dyr men då förstod vi inte hur dyrt det skulle varit om vi inte gjort detta.  
 
I mitten av oktober ansökte vi om befrielse från denna skatt, vilket vi var berättigade till om man läste bestämmelserna. Allt sker dessutom på holländska varför google översättningarna har duggat tätt. Det dröjde inte många dagar innan vi fick ett brev från skattemyndigheten att vi var tvungna att komplettera vår ansökan med ett antal handlingar. Det hade bara börjat !!!!!!!!
 
Den 25 oktober skickade vi in de handlingar som de begärt. Då tog det ungefär en och halv vecka innan vi fick beslutet om att vi beviljats en "Vrijstelling" , dvs ett undantag från att behöva betal införselskatt på bilen. Äntligen tänkte vi, nu var det "bara" att registreringsbesikta bilen och sedan skulle allting vara klart, ha ha ha !! vad fel vi hade. 
 
Efter idogt sökande på nätet hittade vi en besiktningsstation, i närheten av där vi bor, där man kunde få både registreringsbesiktning och årlig besiktning gjord på en gång utan tidsbokning, lät väldigt enkelt och bra. Jag tog med mig alla papper som skulle behövas och åkte dit en morgon, inte mycket folk där och ett trevligt bemötande från kvinnan bakom disken. Ganska snart sa hon, självklart, att en del dokument var för gamla och en del saknades. Dessutom var Anne tvungen att vara med eftersom hon står som ägare på bilen. Varför blir man förvånad ?
 
Tillbaka hem igen, beställde del 2 av reg beviset från Sverige samt cyklade till stadshuset i Amsterdam och löste ut färska personbevis. En liten poäng där var att man där hade missat att föra in i registret att vi var gifta, det berodde på att det inte stod i våra papper var någon stans, geografiskt, vi var gifta. Nu är vi gifta igen i registret. 
 
Efter några dagar så kom del 2 av reg beviset från Sverige. Dags igen alltså för en färd till besiktningen. Den här gången med både bilen och Anne. Allt var ok och Joé fick rulla in i hallen. Där frågade besiktningsmannen var vi hade senaste besiktningsprotokollet från Sverige ?????  Det hade vi förstås inte med oss varför han fick lov att göra den dyrare varianten av registreringsbesiktningen. Fortfarande förvånad ? nej inte alls !
 
José var naturligtvis felfri och blev godkänd. In igen till kontoret där vi fick de papper vi behövde. Vi hänvisades då in till ett litet kontor intill där tullen och skattemyndigheten huserade. Ni förstår säkert vad som är på gång. Glada i hågen lämnade vi fram våra papper till tullmannen som med bister min frågade efter ytterligare två buntar med papper. En uträkning om hur stor införselskatten skulle vara samt en form av anmälan angående den samma. Vi förklarade att vi fått beslut om undantag och att han fått det beslutet av oss. Det visade sig att man ändå var tvungen att göra en mycket avancerad uträkning om hur stor skatten skulle varit, trots att vi fått undantag. Han kunde dessutom inte hjälpa oss med det utan hänvisade till en betalsajt på nätet. puhhh !
 
Jag körde Anne till Schiphol och åkte sedan hem, hittade papperen som behövdes och gick in på betalsajten som tullmannen hänvisat till. Fattade ingenting!  Vi försökte sedan själva fylla i papperen så gott vi kunde och utifrån vad vi betalt för bilen när vi köpte ut den. Vi tycket nog att vi lyckats ganska bra och när vi var nöjda så åkte jag tillbaka till tullen/skattemyndigheten igen nästa morgon. Träffade en ny tjänsteman som var om möjligt ännu bistrare. Allt var naturligtvis fel och inte heller han kunde hjälpa till. Hem igen, halvt förtvivlad. Jag gick tillbaka in på betalsajten och helt plötsligt kom ljuset till mig och jag förstod vad jag skulle göra. Fyllde i allting och fick båda pappersbuntarna utskrivna med rätt innehåll. Då kunde vi se hur dyrt det skulle varit att ta in bilen om vi inte fått undantaget. 8 500 Euro. Kändes ganska skönt att vi fått undantaget. 
 
När jag nästa morgon, för tredje gången, kom tillbaka till tullmannen var det annat ljud i skällan. Nu hade jag allting korrekt ifyllt. Han var så trevlig och det var nästan så att jag inte kom därifrån. Sedan gick det en vecka så kom det nya registreringsbeviset i lådan. Samma dag åkte jag till en liten skum "tryckeriverkstad" på en bakgata i stan och "köpte" regskyltarna. Jag visade regbeviset och dom gjorde skyltarna. När jag betalade, dom tog inte kort, lämnade jag en sedel. Mannen bakom disken tog då upp en bunt sedlar ur fickan och lämnade tillbaka växeln. 
 
I dag har jag "avskyltat" José. Detta för för att sedan skruva fast de nya gula skyltarna med nr "5-sxk-15". Efter det ringde jag ett samtal till Transportstyrelsen som med en knapptryckning ordnade så att "José" inte finns längre.
 
Har vi sagt förut att det är ett äventyr att bo och leva i ett annat land. Hur som helst känns det skönt att den här saken är klar. 
 
 
 
 
 
 

Intet nytt på Amsterdamfronten

Publicerad 2013-12-18 20:47:36 i Allmänt

Dagarna och veckorna springer iväg så himla fort. Det är fullt upp på jobbet och även för hemarbetaren .-)

I morgon är det sista arbetsdagen det här året som alla är på plats samtidigt i min grupp så därför har jag bestämt mig för att bjuda på en lite annorlunda "fika". I stället för kaffebröd eller andra sötsaker så ska jag
bjuda på lite typiskt svenskt så jag har föreberett en skagenröra som ska serveras i krustader (från IKEA) samt tunnbrörullar/snittar med pepparrotsost och rökt lax (även tunnbrödet från IKEA - IKEA är bra....).
Och skagen-krustaderna ska toppas med lite Kalix löjrom - så nog blir det en svensk touch på "fikat" alltid.
 
För övrigt börjar vi närma oss hemfärd igen. Micke åker redan på söndag förmiddag och jag sticker direkt efter jobbet på måndag. Hoppas verkligen att det inte blir några väderstörningar den här gången.
Det ska bli roligt att komma hem till ett svenskt julfirande och att få äta lite god svensk julmat :-)
 
På jobbet har det delats ut julklappar. Det blev ett presentkort på "Bijenkorf" som är ett varuhus motsvarande vårt svenska "NK". Bra val - där kan alla hitta nåt passande.
 
 
 

Tredje Advent i Amsterdam

Publicerad 2013-12-15 18:33:39 i Allmänt

 
Ännu en härlig helg börjar gå mot sitt slut.
Igår lördag hade vi bjudit in våra trevliga grannar Sophie och Dick på lite svenska "delikatesser". Vi bjöd på Glögg från IKEA och till det pepperkakor med Roquefortost. Det hade de aldrig testat tidigare med de både åt och drack och ville till och med ha påfyllning - så det var nog inte så tokigt ändå.
Efter sötsakerna bjöd vi på en annan svensk delikatess - Kalix Löjrom. Jag hade gjord en så kallad "Myrstack" vilket innebär en blandning av Philadephia ost, creme fraiche, rödlök och lite vitlök. Och när denna fått stå till sig vänder man upp den på ett fat och breder löjrom över den lilla kullen - och då ser den ut som en myrstack och man äter det genom att dippa små knäckebitar. Detta var också mycket uppskattat och de hade faktiskt aldig smakat på rom tidigare. Lite vin och så några smördegssnurror också så var den lördagkvällen i hamn :-)
I morse vaknade jag klockan fem av att regnet slog mot fönsterrutorna. Inte så kul med tanke på att vi faktiskt efter att kollat väderprognosen tidigare i veckan bokat en golftid till förmiddagen.
Men nu bor vi ju i Holland - och då får man räkna med att vädret inte alltid blir som prognosen säger - men (tack och lov) att det kan ändra sig snabbt. Och vid åtta-tiden hade regnet försvunnit och ett lågt molntäcke lättade mer och mer upp sig och blottade en emellanåt blå himmel och en blek vintersol.
Dagen blev riktigt fin och temperatuen när solen sken var uppe i minst 12 grader. Vi kunde alltså spela vår planerade runda och avslutade det hela med en sen lunch på klubben.
Nu sitter vi och tittar på sista avsnittet av Så mycket bättre och äter resterna av gårdagens "Myrstack"

En händelserik vecka är till ända

Publicerad 2013-12-13 21:14:56 i Allmänt

Ja då har det gått en arbetsvecka sen vi kom tillbaka från Sverige. 
Det har vädermässigt varit en ganska klar och kall vecka, till och med att vi såg frost på bilarna i tisdags morse. Julstämningen börjar infinna sig. Inte minst här hemma där amaryllislökar och hyacinter står på tillväxt och på CD'n snurrar Absolute Christmas. 
 
Veckan har innehållit en hel del. För det första vårt jobb med att försöka registrera in bilen i landet vilket inte är det lättaste. Speciellt inte som vi inte vill betala den höga skatten på över 20% på nybilspriset. Men mer om det senare när vi med säkerhet vet hur den historien slutar.....
 
På jobbet har det (som på så många företag så här års) varit julfest. Vi var drygt 100 personer - dvs hela regionbanken - som i onsdags träffades på ett hotell i Utrecht. Det är en stad som ligger ca 30 minuters tårgresa från Amsterdam. Dvs nästan alla hade ju en bra bit att ta sig från olika delar i landet.
Väl där bjöds det på mat och dryck, men ingen speciell julmat utan det serverades små "tapas-rätter" som kom in med ca en halvtimmes mellanrum. Och eftersom det dels var mitt i veckan och man hade ett par arbetsdagar kvar samt att nästan alla hade en bit att åka hem så blev det inte en alltför sen kväll. Men det var en jättetrevlig kväll och kul för alla kollegor att kunna träffas.
 
För Mickes del har det varit en omvälvande vecka. Dels har han efter att ha blivit remitterad till en ortoped fått svar på varför han under så lång tid varit stel och haft ont i benen - han har artros i bägge höfterna. Dels har han fått veta att den enda hjälpen är operation. Så nu ska han i januari på provtagning och informationsmöte inför operationen  i början av 2014 (antagligen februari). Låter drastiskt - men samtidigt skönt att veta vad smärtan beror på och med en positiv prognos.
 
dag är det fredag den 13 december - dvs Lucia. Och det var länge sen jag kände så starkt för våra svenska traditioner. På banken hade vi dukat upp med glögg och pepparkakor från IKEA och från Akademiska i Lund hade vi besök av ett fantastiskt Luciatåg. Tårarna var inte långt borta och så fick man ståpäls som Gunde Svan brukar säga :-)  Nu var det så att kören inte var här bara för vår skull. Det var svenska ambassaden som hade anlitat dem och vi som ligger så strategiskt bra på Schiphol fick åka lite snålskjuts på det besöket.
 
 
På väg hem (i vårt kvarter kan man säga) pågår granförsäljningen för fullt. Inga "vildgranar" som är vanligast hos oss utan det är ädelgranar det handlar om här.
Och på vår innergård har det pyntats med fina ljusslingor.

 
 

Tillbaka till "värmen" :-)

Publicerad 2013-12-09 21:43:05 i Allmänt

Jaha - då var dessa intensiva dagar i Stockholm över och vi är tillbaka "hemma i Amsterdam" igen.
Det var visst tur att jag bokade om till torsdagens morgonflyg för idag fick jag höra att torsdageftermiddagen hade varit riktigt kaosartad med såväl inställda tåg som flyg. Själv kom jag iväg precis "right on time" med första morgonflyget till Stockholm.
Landade gjorde jag i ett läskigt snöglopp men det upphörde faktiskt på eftermiddagen och Micke som hade kommit redan en dag tidigare hämtade upp mig utanför City Terminalen.
En sån här kort visit i hemlandet ställer krav på bra planering och logistik vilket i det här fallet innebar att kort träffa "lillasyster" och hämta de paket (doppresenter) som hon så snällt hade hämtat ut och packat in. Sen bar det av till ICA Maxi (oh - ni svenskar anar inte hur lyckligt lottade ni är som har tillgång till dessa fantastiska "matvaruhus") för att dels inhandla lite frukostmat och dels ladda upp med lite "måste-varor" som skulle med tillbaka till Amsterdam. Och torsdagkvällen blev precis som jag förutspått tidigare en "räkfrossa" framför TV'n. Fredagsmys alltså fast det bara var torsdag.
Fredagen bjöd på ett riktigt busväder med snö och blåst. Trots detta passade Micke på att vinterstäda lite i trädgården medan jag var och klippte mig hos Christine. Och när vi senare på eftermiddagen åkte iväg till dopet var vädret som allra värst. Läskig blötsnö yrde omkring men vi hade tur nog att få en parkeringsplats precis utanför kyrkan.
Tvillingarna Scott och Elliott visste precis hur man skulle bete sig i kyrkan. De varvade med att vara tysta och lugna med att testa akustiken i kyrkan. Efteråt bjöds det på middag hemma och Niclas och Jocke som passande nog bara bor några hundra meter från kyrkan. 
När färden gick hemåt senare på kvällen hade det slutat snöa, men med den påföljden att i Gladökvarn låg det nu ett snötäcke på några centimeter.
 
Lördag morgon bar det av till Ulla i Enköping för vidare färd mot lite shopping och lunch i Västerås. Väglaget var trots alla trafikproblem i många andra delar av landet alldeles perfekt. Torra fina vägbanor och lagom mycket trafik.
 
Men lördagen var inte slut i och med detta. Väl tillbaka i Gladökvarn var vi bjudna på glögg hemma hos Nisses famlij. Lika gott och trevlig som vanligt och såååå skönt att se att Nisse trivs minst lika bra där som hemma hos oss. Jag hade nog i ärlighetens namn hoppats på att han ville följa med oss hem över natten, men nej då. Han trivs så bra med sin "nygamla" familj och sina kattkompisar så det var inte att tänka på att han så där "mitt i natten" skulle ge sig ut frivilligt.
 
Söndagen innebar tillbakafärd mot Amsterdam men innan det var dags att åka till Arlanda hann vi träffa "storebror" och visa lite bilder över hur vi bor här i Amsterdam.
Vi passade också på att utöva lite "byteshandel" :-) Amaryllislök (modell jumbo) mot frysta kantareller från Huddingeskogarna. Det ska bli mums. Vi ser redan fram emot en härligt oxfilé med kantareller till nyårsmiddagen!
 
Ja - och sen var det dags att ta sig ut till Arlanda för vidare färd "hem" igen. 
Inga förseningar och vi landade till drygt tio härliga plusgrader. Och den temperaturen höll i sig hela natten och blev till och med ännu någon grad varmare på dagen. Vi är rörande överens om att vi absolut kan tänka oss att acceptera en sån vinter.
I mitt knä syns Elliott. Scott som är lite mindre sitter i knät på en av sina kusiner. Och småtjejerna i rosa klänningar är också kusiner - Ella och Vera. Och på bilden från kyrkan ser vi Elliott i famnen på pappa Niclas och Scott i famnen på pappa Jocke (hoppas jag inte blandat ihop dem nu,,,,,,,)
 

Väderkaos på gång - ändrade planer

Publicerad 2013-12-04 21:06:43 i Allmänt

Nu gäller det att hålla tummarna att jag kommer iväg till Stockholm i morgon torsdag.  Tanken var att jag skulle jobba och sen ta planet kl 17 mot Arlanda. Men sent i eftermiddags fick jag ett mail (och SMS) från KLM som varnade för STORA förseningar och inställda plan under morgondagen till följd av det oväder som återigen är på väg in över landet.
Det är ju bara några veckor sen som vi hade den stora "stormen" som resulterade i massor av omkullblåsta träd, dödsfall, inställda tåg och flyg och annnat elände. Och nu är det alltså dags igen.......
Så KLM var vänliga nog att utan kostnad erbjuda om/av -bokning av morgondagens flyg varpå jag genast bokade om så jag försöker komma iväg med första morgonflyget. Så nu gäller det att hålla tummarna att ovädret inte kommer in förrän vid lunchdags så att jag kommer iväg.
 
Och hemma i Gladökvarn - ja där väntar Micke (som åkte redan i morse) och vårt lilla gullefjun Nisse <3.
Han dök upp under eftermiddagen och gosar nu på Mickes fotpall. Hoppas han längtar lika mycket efter mig som jag längtar efter honom.
Och så borde han längta till i morgon kväll och middagen då. Det gör i alla fall jag och Micke. Vi har nämligen bestämt att i morgon ska det ätas färska svenska räkor - oavsett dagspriset :-)
Här kommer hälsningen från Nisse och en bild på de fina amaryllisarna vi köpte på marknaden i lördags. Det är verkligen vardagslyx att alltid kunna unna sig färska (och billiga) snittblommor.
 
 
 
 
 

Pub-middag en vanlig tisdag

Publicerad 2013-12-03 21:17:32 i Allmänt

Idag har vi varit på puben "De Gouden Reael" och ätit en enkel tisdagsmiddag :-)
Eftersom Micke åker hem till Stockholm tidigt i morgon bitti och jag åker efter på torsdag efter jobbet var kylskåpet ganska tomt så vi passade på att äta en bit ute "på stan".
"På stan" betydde idag på andra sidan kanalen på en jättetrevlig pub som vi första gången stiftade bekantskap med här på sensommaren.
Det blev inte trerätters precis utan Micke åt en entrecote och jag åt anklår med surkål. Jättegott och enkelt i en trevlig pubmiljö.
På vägen hem försökte vi föreviga vår adventsstjärna nerifrån gatan. Den är jättefin men att ta kort upp mot en natthimmel mot nionde våningen är inte lätt.
 
Nu ser vi fram emot att åka hem några dagar. På fredag är det dop av Scott och Elliot och på lördag är det besök hos Ulla i Enköping och sen är det retur igen till Amsterdam på söndag kväll.Och däremellan hoppas vi på att få gosa med lille Nisseman såklart. Det är honom vi längtar mest efter när vi åker hem. <3 <3 <3

Första advent-helgen snart slut

Publicerad 2013-12-01 21:20:26 i Allmänt

Jaha då är det Första Advent och vi har trots att vi är i Amsterdam hållit fast vid traditionen att dricka Glögg (från IKEA) med pepparkakor (från Hemköp) och blåmögelost (från lokala ostaffären). Gott och mysigt och på bordet lyser ljusen från en stor ljusbricka.
Helgen har gått fort och har som oftast börjat med marknadsbesök igår förmiddag. Senare på lördagen blev det ett besökt på golfklubben. Tanken var att träna lite men strax innan vi kom fram började det duggregna lite så vi nöjde oss med en lätt lunch. Men det lilla regnet hindrade inte från den aktivitet som i övrigt rådde på banan. Det var "Sinterklaas-tävling" (jag vet - det är ett himla tjatande om denna tomte - men det är en jättestor grej i det här landet, och det är inte över än.....). Massor med människor som trillade in i klubbhuset efter avslutade tävlingsronder gjorde att det kändes som rena högsäsongen trots att vi är i månadsskiftet november/december.
 
Idag tog vi oss en promenad på stan igen. Vädret var jätteskönt - ca 10 grader och helt vindstilla (till skillnad från Stockholm har vi förstått) men tyvärr ingen sol.
Det rådde full aktivitet. Hela Damrak (som är den stora huvudgatan som leder från centralstationen ner till Damtorget där Slottet och den stora Obelsiken ligger) kantades av julmarknads-stånd. Där såldes allt möjligt - men merparten var sånt man kan äta; ostar, korvar, stroopwafels (en slags kakor), godis, öl, gluhwein mm. Men självklart också andra varor som stickade tröjor, vantar, smycken, souvenirer mm. Och fullt av folk. Vi delade på ett glas av det varma vinet som spetsades med lite Amaretto-likör. Jättegott fast långt ifrån den glögg som vi är vana vid.
Lunch kunde vi även denna söndag äta utomhus. En uteservering på Damtorget hade markisen utfälld med skön infravärme och där satt vi och njöt av den Zwarte Piet-orkester som spelade på torget. De kallade sig för "Peppernoten Band uit Spania" och det är väl för att traditionen säger att Sinterklaas och hans Zwarte Piet kommer därifrån. 
 
Vä tillbaka hemma passade Micke på att plantera lite tulpanlökar i krukor på balkongen. Tanken var förut att vi när sommaren var slut skulle stoppa ner lökar runt bambun och olivträdet. Men den pelargon respektive "snöflinga" som växer där har inte fattat att vintern närmar sig. De blommar för fullt och släpper nya blommor och skott hela tiden, Och även fuschsian kommer med nya blommor varje vecka,
Själv har jag slagit in paket. Det var chokladbokstäverna som jag skrivit om tidigare. De blev i veckan inköpta i en "pralinbutik" i vår närhet och ska lämnas ut på torsdag som alltså är den officiella "julklappsdagen" här.
Ni ser väl att det står mitt namn - ANNE - på den jättebandredoll som syns på andra sidan vattnet, Jag känner mig alltså extra välkommen varje dag när jag kommer ut från centralen och ser mitt namn välkomna mig.
Men nu är det ju så att det inte alls handlar om mig - utan en teaterföreställning om Anne Frank...... :-(
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela