ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Påskdag i Amsterdam

Publicerad 2013-03-31 19:52:24 i Allmänt

Ta-da! Nu har vi ett fungerande internet i lägenheten. Igår var vi på UPC och tecknade ett abonnemang med internet och en massa TV-kanaler. Och egentligen ska det ta tre arbetsdagar att få det att gå igång men eftersom vår hyresvärd hade samma leverantör så verkar kopplingen ligga kvar :-).
I morgon är det precis en vecka sen vi fick nycklarna till lägenheten och det har faktiskt hänt en hel del. Framför allt har mysfaktorn infunnit sig på ett helt annat sätt. Det är ju ett understatement att säga att lägenheten var väldigt sparsamt möblerat. Tänk så mycket ett par mattor, lite soffkuddar, punktbelysning och lite gröna växter kan göra. Nu kan man börja känna sig hemma.....
Påskvädret har väl varit som hemma kan man tänka. Ganska mycket sol men kallt. Inte mer än fem plusgrader på dagarna och både i morse och igår morse virvlade det runt lite "april-snö" i luften innan solen hade jagat bort molnen.
 Igår blev det en hel del inköp på IKEA och i morgon ska vi dit igen. Bilen är för liten så vi fick inte med oss allt vi ville ha. Bla ett par nya barstolar till köket - de som står där är förutom att vara fula/fläckiga dessutom helt omöjliga att sitta på. Man måste ju ha någonstans att sätta fötterna - de kan ju inte dingla i luften!!!!!!
Eftersom Påskdagen är en riktig "röd" helgdag då absolut INGA affärer är öppna så har vi tagit en tur med bilen. Vi åkte ut till Zandvoort som är en riktig "strandstad" med milslång sandstrand vid nord-sjö-kusten (knappt tre mil från Amsterdam). Det var fler än vi som hade hittat dit kan man säga. En outsinlig ström av promenerande människor på stranden. Och massor av lösa hundar - inget hundförbud här inte.
Vi åt en sen lunch på en av de många strandrestaurangerna och även där var hundar välkomna. Det var säkert minst 6-7 hundar inne samtidigt som vi var där. We like :-)
På vägen hem (ja fast en omväg alltså...) tog vi en tur förbi Keukenhof. Det är en stor blomsterpark som har öppet två månader varje vår och som är kända för sina otroligt stora tulpanodlingar. Stackarna dock som hade köpt biljetter eller än värre åkt på bussresor dit (parkeringen var knökfull) för med den här kalla våren finns knappt tillstymmelsen till tulpanblast att beskåda. Krokusar blommar - men det är också allt. Själva ska vi naturligtvis ocskå besöka blomsterparken - men det får nog dröja några veckor och ett antal grader på termometerrn så det finns nåt att se.............
Nu njuter vi av den härliga vårsolen som lyser över staden och som ju faktiskt är uppe en hel timme längre ikväll
tack vare sommartiden.
         
 
 

Det börjar likna ett hem

Publicerad 2013-03-30 20:51:38 i Allmänt

En fullastad bil och många timmar senare börjar det kännas "hemma". Thanks heaven för IKEA:-)
Lampan Maskros och mattan Stockholm.  Tavelramen Ribba och massor med garderobsförvaring. Och Micke har fått igång TV:n med baskanalerna. Internet tecknade vi också i morse och det ska vara aktiverat senast onsdag. Glad Påsk! 

Långfredag

Publicerad 2013-03-29 19:55:00 i Allmänt

Idag har vi varit på shoppingtur för att fixa lite mys hemma. Soffkuddar och annat smått och gott.  Och så självklart lite påskmat. Jansson,  lax och krabbsallad som det SKA vara. I morgon blir det IKEA och lite mer praktiska grejor....
 

Snart igång igen.....

Publicerad 2013-03-27 21:34:00 i Allmänt

Vi ssknar bredband men det ska snart vara löst för idag har vi öppnat bankkonto vilket är ett måste för att kunna teckna abonnemang. 
Allt har gått jättebra och två arbetsdagar är avklarade (tur att få börja med en kort vecka.....).
Micke kämpar hemma med uppackning och njuter av vår fantastiska utsikt. 

Framme i Amsterdam

Publicerad 2013-03-24 18:46:04 i Allmänt

 
 
Ja då är vi framme i Amsterdam. Resan har gått jättebra. Fina torra vägar och lugn trafik. Men snön låg faktiskt kvar (inte på vägarna alltså) en bra bit efter Hamburg. Vid halv två var vi framme vid gränsen där vi passade på att äta lunch innan kortet ovan togs. Och banne mig - ser det inte ut att grönska lite grann i gräset i alla fall? Inga synliga knoppar i träden men gräset skiftar faktiskt i grönt. Ett gott tecken!!!!
Nu har vi checkat in på Westcord Art Hotel som ligger bara några kilometer från lägenheten som vi får tillgång till i morgon. Vi har också hunnit ta bussen fram och tillbaka till centralen och köpt månadskort till Schiphol-tåget. På tisdag börjar ju jobbet. Men nu har vi en spännande dag framför oss i morgon då vi får nycklarna till lägenheten och (förhoppningsvis.....) vårt flyttlass.

Då är vi på rull

Publicerad 2013-03-23 18:15:47 i Allmänt

 
I strålande solsken gav vi oss av vid halv-tio-tiden. Resan till Göteborg gick jättebra med fina torra sommarvägar. Efter Skara helt snöfritt bortsett från lite vitt i några norr-backar. Nu har vi kört på båten och avsmakat gosakerna i minibaren. Skönt att sträcka ut sig en stund innan det är dags för middag.

Nyckeln ska gömmas och brunnen ska täckas................

Publicerad 2013-03-21 19:28:22 i Allmänt

        
Nu är det inte lång tid kvar tills vi åker. Lördag morgon närmare bestämt. Och äntligen har ovädret gett sig och det ser faktiskt ut som om vi på våra sommardäck kan ta oss ner till Göteborg för vidare färd till Kiel och sen slutdestination  - Amsterdam. Men våren verkar väldigt avlägsen - bilden togs i morse och om man inte vet hur vårt hus ser ut så kan man lätt tro att det är en fjällstuga man ser.
Bloggen kommer ligga nere några dagar under vår flytt-tid och tills vi har ett fungerande bredband på plats. Men vi ska försöka dokumentera så vi inte glömmer resan ner.
Idag har vi förberett Nisses flytt tillbaka till sin ursprungsfamilj. Han ska få med sig sin speciella dietmat så han mår bra. Han är såååå välkommen. 

Flyttkorten skrivna

Publicerad 2013-03-18 22:10:00 i Allmänt

 
Ytterligare ett steg i förberedelserna är gjort - i morgon postar vi flyttkorten.
Många vet redan att vi flyttar, men för vissa kommer nog kortet som en liten överraskning..... :-)
Micke har fixat "Apostille" på våra personbevis. Myndigheterna i Amsterdam vill ha komplettering med "riktiga stämplar".
Idag har väderångesten infunnit sig - snön vräker ner och på lördag är det tänkt att vi på sommardäck ska rulla söderut. Och det fungerar INTE om vädret inte blir bättre. Det är bara att hålla tummarna.

En Ammi kort

Publicerad 2013-03-14 06:45:00 i Allmänt

Ytterligare ett steg i nedräkningen har tagits. Igår firade avdelningen av mig (Ammi) på ett lika trevligt som oväntat sätt. En sång hade skrivits till min ära på melodin av "En gaffel kort" (Henrik Dorsins tolkning av Cornelis).  Underbart och mycket uppskattat!!!! Vacka smycken och en "Sverigebok" fick jag också trots att jag ju inte slutar - jag ska ju bara vara tjänstledig.
En annan höjdpunkt igår kväll var ost- och vinprovningen på Gamla Amsterdam. Vilken introduktion jag fick till detta fantastiska ostland. Inte bara ostkunskap utan även intressant Amsterdamhistoria. Tror att en och annan i sällskapet är åtminstone lite avundsjuk på mig...........

Nedräkningen är verkligen igång

Publicerad 2013-03-13 06:23:00 i Allmänt

Nu är det bara en dryg vecka kvar tills vi åker. Tiden har bara rusat iväg men hittills har allt "gått på räls". Den 21-22 februari var vi nere och träffade vår "mäklare". Innan dess hade vi tittat ut sex olika objekt (lägenheter) från olika uthyres-sajter som vi ville se. Fem av dem i gamla charmiga kanalhus från 1700-1800-talet och en modern lägenhet. Gemensamt för dem alla var att de låg centralt - vi hade bestämt att vi ville ha gångavstånd till centralen.
Ganska snart på vår rundtur visade det sig att de här gamla husen är mer charmiga än praktiska. Ofta ljög bilderna och lägenheterna var ganska "sunkiga" men framför allt - jisses vilka trapphus!!!!
När man stod på gatan och öppnade porten stod man framför en smal, brant och lång trappa - mer som en loftstege än trappa faktiskt. Och "våra" lägenheter låg på andra eller tredje våningen....... Nerför fick men gå på snedden för trappstegen inte var tillräckligt djupa för att gå rakt.
Så - det blev den moderna lägenheten som vi faktiskt hade fallit för bägge två när vi såg bilderna. Ett hus byggt 2009 i "Hammarby-sjöstad-stil", dvs stora fönsterpartier och därmed ett fantasktiskt ljus. Lägenheten ligger på nionde våningen med utsikt över stan. Ca en kilometer till centralen och bara några hundra meter över till det charmiga Jordaan-området. (lite motsvarigheten till vårt söder)
 
Redan veckan efter var vi nere igen och skrev på kontraktet. Vi hade också fått hjälp från banken att få en tid hos kommunen för att "skriva in oss". Det betyder att vi som utlänningar får ett sk BSN-nummer - ett måste för att kunna öppna bankkont, teckna mobilkontrakt, betala skatt mm. Så det känns som att vi är "on track".
Nu längtar vi till att flytta in i vårt "akvarium" (kallar det så pga de stora fönsterpartierna som sträcker sig från golv till tak) :-)
Bilden visar utsikten (delar av den) från vardagsrummet.

Slutpackat

Publicerad 2013-03-12 16:26:00 i Allmänt

Idag har flyttbilen hämtat det som ska med till Amsterdam. Äntligen kan vi städa upp i "annexet" igen......


 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela