ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Nu laddar vi för advent!

Publicerad 2013-11-29 20:30:18 i Allmänt

Idag har det "hänt mycket" :-) För det första har vi blivit gifta igen! Och hur gick det till? 
Jo Micke åkte iväg i morse för att registrera in bilen i det holländska bilregistret. Det är ett krav att göra det och innan vi kommit så långt har det föregåtts av en lång process där vi ansökt om anstånd hos den holländska skattemyndigheten - Belastningsdienst - för att slippa skatta in bilen. Det är jättedyrt att köpa bil i Holland pga höga skatter och för att förhindra att holländare åker över gränsen och köper sin bil så är det höga skatter även på att registrera om sin befintliga bil.
Om vi inte hade fått anstånd hade vi fått betala ungefär 25% på inköpspriset (säkert med viss avräkning per år som vi ägt den) i skatt. Men nu lyckades vi efter mycket om och men och bevis på att den faktiskt ingick i vårt "flyttgods" när kom in i landet få anstånd med skatten. Tack och lov - det hade blivit en dyr historia!!!!
Och hur hänger det ihop med att vi "gift oss" igen - jo när Micke åkte iväg för att besiktiga in bilen så visade det sig att våra holländska personbevis var för gamla - så han fick åka till statshuset och begära ut nya. Och det var där det visade sig att de hade glömt att registrera att vi var gifta. Men nu är den lilla fadäsen åtgärdad :-)
Nu är det bara den "gula delen" av vårt registreringsbevis vi inte har med oss - men när vi väl har det ska det inte vara några problem för JSE025 att få byta till gula plåtar :-)
En annan sak som hänt idag är "adventspiffningen". Vår stora adventsstjärna (1 meter bred) har kommit upp i vardagsrummet och i köket hänger en "ljusgardin" från IKEA. Så nu kan det bli advent i det lilla landet Holland. Och för att riktigt komma i stämning så har det precis kommit världens regnskur som smattrar mot fönstren. Och ute är det ca 10 grader varmt....
 

Sinterklaas-firande på banken

Publicerad 2013-11-27 20:59:00 i Allmänt

Idag var det firande av Sinterklaas för alla "bankbarn". Ca 45 barn till anställda var anmälda för att få träffa Sinterklaas och hans medhjälpare Zwarte Piet och få ta emot presenter.
Sinterklaas firas oficiellt annars den 5 december och det är då barnen får sina julklappar. En viss "överlappning" till den jul vi är vana vid finns dock och äldre barn och vuxna firar nog med julklappar den 25 december (Juldagen alltså!). Men idag var det alltså stort firande för de anställdas barn.
Själva eventet hade vi några trappor ner i WTC där en restaurang har en typ av "festvåning" som vi hade hyrt. Barn och föräldrar samlades redan från klockan halv tre och det var kaffe till de vuxna och godis och dricka till barnen.
Ett typiskt bakverk som man äter på Sinterklaas är en sk "Banketstaaf". Det är mandelmassa inbakad i smördeg och strödd med florsocker. Sött men gott - mandelmassan är smaksatt men någon form av citrusfrukt (citron eller apelsin) för att åtminstone få lite brytning till det söta.
Klockan tre var det då dags - sex "medhjälpare" - Zwarte Piet - kom först in under tjo och tjim. De spexar och busar, dansar och slänger "Peppernoten" till barnen. "Peppernoten" är ett slags mandelbiskvier (såna som vi brukar ha i nyponsoppa) fast lite smaksatta som våra pepparkakor.
Strax efter kommer då Sinterklaas i egen hög person. Och han är absolut inte att förväxla med vår tjocka "ho-ho-finns-det-några-snälla-barn-tomte". Nej Sinterklaas påminner mer om en kristen figur med kräkla (biskopsstav) och även någon form av huvudbonad som för tankarna åt påvehållet.
Men det är utseendemässigt - i övrigt så har han också presenter med sig till barnen och han har innan kollat upp att de skött sig och ätit sina morötter och varit snälla mot sina syskon :-) Faktum är att föräldrarna till barnen innan har fått lämna in lite personliga uppgifter om sina telningar. Så frågorna som Sinterklaas ställer till barnen är väldigt personliga och han verkar VÄLDIGT insatt i hur det går med deras fotboll eller om de nu tappat tanden som satt löst osv. 
Barnen kallas fram en och en för att få sin present och är de inte alltför blyga så ombeds de sjunga en sång också. Och under hela tiden springer medhjälparna - Zwarte Piet - omkring och hjälper till med paketöppning och spexar med barnen.
Ja ni ser hur jag går på - det var en jättegullig tradition. Och att det finns motståndare till dessa Zwarte Piet som påstår att det är rasism att ha "svarta" medhjälpare och att det för tankarna till slaveriet under Hollands kolonialtid.... Ja men nu är det just precis en gammal tradition som det handlar om - varför kan man inte låta det vara så???? Måsta man lägga så djupa värderingar i allt? Kan man inte bara låta traditioner leva vidare och glädjas över att nya generationer också får med sig lite av hur man gjorde förr?
I övrigt kan sägas att ingen jul/vinter-känsla finns alls. I morse när jag gick till jobbet var det 9 grader ute. Inte en snöflinga i sikte :-)
 
 

Mata duvorna i stadsparken - nej men svanarna i kanalen

Publicerad 2013-11-26 20:08:40 i Allmänt

Nu börjar det gå utför med hemarbetare Ohlsson.
Golfsäsongen är för tillfället i träda (ont i armen och halvtaskigt väder) och då måste han ju fylla dagarna med annat. Och när morgonträningen är avklarad, golven svabbade och blommorna vattnade - ja då gick han ut och matade svanarna :-) Han påstår att det bara var för att han passerade dem på väg ner på stan - vad vet jag. Men nu är det ju tur att vi är såna djurmänniskor så jag har ju full förståelse att de gamla brödresterna får gå till fåglarna hellre än att slängas. Han är en fin människa - hemarbetare Ohlsson.
 
På jobbet fortgår arbetet med att förbereda vårt VD-besök första veckan i januari. Bankens VD (tillsammans men några andra ur koncernledningen) besöker varje regionbank en gång om året och snart är alltså turen kommen till oss. Det ska sättas upp ett program och förberedas siffror och presentationer, klart att alla vill göra sitt bästa.
Vår verksamhetsplan (för min avdelning) blev klar idag och likaså förberedelserna för årets lönesamtal. Ja ni hör - det rullar på. Likadant varje höst.
Och nästa vecka är det Sinterklaas den 5 december och jag får inte glömma att uppvakta min personal med choklad den dagen - det har det gått ut påbud om från personalavdelningen :-) Presentpapper, snören och etiketter inköptes idag - men chokladbokstäverna måste jag få ta på i helgen. Kan ju inte komma med budgetvarianten typ "Coop's blåvitt". Sen BÖR jag skriva ett rim på varje paket också har jag hört - men det lär de få glömma. Jag älskar att rimma på svenska men att göra det på främmande språk är nåt helt annat - även om jag skulle välja engelska.
Det är förresten inte bara fåglarna i kanalen som får mat. På balkongen finns det också godsaker i form av talgbollar. Och självklart också en och annan matgäst.
Och jag kan också meddela att sommarväxten "Snöflinga" som växer i samma kruka som olivträdet nedan fortfarande är lika fin som i somras och blommar för fullt. Och i den andra stora krukan där bambun står kommer det hela tiden nya blommor och nya skott på pelargonen.
 
 
 

Ibland undrar man hur liten den här världen kan vara.........

Publicerad 2013-11-24 17:34:37 i Allmänt

Helgen börjar gå mot sitt slut och snart är det mörk ute (strax efter fem).
Vi har haft en riktigt skön återhämtarhelg efter allt flängande. Igår blev det marknadsbesök och sen handling för att fylla det tomma kylskåpet. Eftermiddagen ägnades åt lite fixande hemma, det börjar ju dra ihop sig till advent..... Som för övrigt är en "ickehändelse" i Holland. Inga sjuarmade elljusstakar eller fyra ljus att tända ett per söndag och inga adventsstjärnor. Men vi är ju faktiskt svenskar så vi lär nog hålla på vissa traditioner i alla fall :-) Bland annat iordnigsställdes en stor ljusbricka med torkade röda bär (nypon var det ont om så vi fick plocka någon annan sort att fylla ut med) och kottar. Och så en ny löpare som jag hade köpt på Indiska i Stockholm tidigare i veckan.
Om vädret igår var strålande så började söndagmorgonen mulet med lite duggregn i luften. Men det gav med sig och vi gav oss ut på en nästan fyra timmar lång promenad på stan. Målet var att gå till blomstermarknaden och köpa lite amaryllislökar. Dels till oss själva men också att ha med till Sverige när vi åker hem om två veckor.
Och vädret var faktiskt inte sämre än att vi kunde slå oss ner på en uteservering under infravärmen och äta lunch. Den 24 november - det är inte illa! Och dagens datum betyder också att idag för exakt åtta månader sen (söndag 24 mars) körde vi över gränsen från Tyskland och in i vårt nya hemland. Tänk att vi har varit här så länge redan. Det är ju 2/3 av ett år!!!!
Nu måste jag återkoppla till dagens rubrik:
 
Vi slog oss ner på Rembrantplein för en enklare lunch. Även detta val hade en liten återkoppling till vårt inträde i landet. Det var på den här irländska puben vi åt lunch när vi tidigt på året var nere och skrev på vårt hyreskontrakt och skrev in oss i "rullorna" i stadshuset.
Tjejen som kom för att ta vår beställning hade hört att vi pratade svenska och berättade att hon hade jobbat här ca ett år - men det var inte det faktum att hon var svensk som var så unik - svenskar har vi sprungit på tidigare på olika ställen.
Men - när vi skulle betala så lade jag fram mitt  holländska betalkort och då kunde hon inte låta bli att släppa fram sin förvåning och nyfikenhet. Hon hade ju tagit för självklart att vi var weekend-turister och när vi sa att vi bodde här och att jag också jobbade i Holland så frågade hon försynt om hon fick vara fräck nog att fråga var jag jobbade.
Och när jag då säger att jag jobbar på Handelsbanken så säger hon nåt i stil med "äh lägg av" - och så berättar hon att hennes bästa kompis som bor i Rotterdam precis har börjat jobba på Handelsbanken. Varpå jag kontrar - "Heter hon Jenny - för i så fall har jag anställt henne och jag är hennes chef". 
Är det inte otroligt ändå att det här händer i en av Europas mest "trafikerade" storstäder.?
Ikväll ska vi äta svampsoppa gjord på sörmländska torkade trattkantareller. När jag var i Stockholm tidigare i veckan så fick jag en burk sådana av en kollega i utbyte mot en ostbit - "Old Amsterdam"...
 
 

Tillbaka till "vardagen"

Publicerad 2013-11-22 21:42:20 i Allmänt

Igår kväll kom Micke tillbaka från Altea och jag hämtade honom på Schiphol vid midnatt. Det känns jätteskönt att komma tillbaka till vanliga rutiner igen

Eftersom vi var trötta efter en veckas flängande njöt vi av en hemmakväll med musslor och förra veckans avsnitt av Solsidan. Vi tittade också
på kvällens avsnitt av På Spåret och förundrades över hur gammal Gulliou blivit....
Duschväggarna i Altea är nu på plats och vi har sett bildbevis på det så nu kan man säga att det projektet är avslutat. Skönt!!
Imorgon blir det marknaden och lite annat småfix.

Äntligen har jag fått träffa "twinsen" - och Niclas såklart

Publicerad 2013-11-20 19:02:21 i Allmänt

Sitter på Arlanda och väntar på att åka "hem" igen. Mina möten på banken gick bra och shoppingen likaså. Saltgurka, ansjovis, tunnbröd och Nyåkers Pepparkakor följer med tillbaka till A-dam. Samt en förpackning små norska snapsar för att fullborda sillen till julen. De var ju tvungna att inhandlas på Systembolaget eftersom man inte får handla tax-free på Arlanda. Mycket att tänka på med andra ord :-)
I eftermiddag har jag också träffat Niclas och tvillingarna för en fika på stan. Så äntligen fick jag se dem "live" efter att ha följt deras första månader på nätet. Jättegulliga!
Scott sov mest hela tiden men Elliot ville vara med och fick sitta i pappas knä ett tag.
Nu ser jag ( och Micke) dem nästa gång om drygt två veckor på dopet.
Hoppas nu på boarding snart så jag kan slå mig ner och läsa min just inköpta "Hänt Extra".

Julen är räddad!

Publicerad 2013-11-19 22:22:21 i Allmänt

Precis tillbaka på hotellrummet efter en jättetrevlig middag på Berns Asiatiska med "babes". Attackshoppade några timmar före middagen så nu är julen räddad - dvs det kan göras en Rosolje. Den hittills i Holland saknade ingrediensen åker med hem i resväskan imorgon.
Just nu andra halvleken och allas vår Zlatan har precis gjort 2-1. Näääää just nu kvitterade Ronaldo :-(
Måste nog koncentrera mig på de sista minuterna nu.

Nääää. Ronaldo igen!!!!!

Kort lägesrapport

Publicerad 2013-11-18 22:06:00 i Allmänt

Jag är sedan natten till idag tillbaka i Amsterdam, men det var bara ett dygnsstopp för i morgon bitti åker jag till Stockholm för lite jobbmöten.
Micke är kvar i Altea där vädret åter hade vänt tillbaka till soligt och fint idag. Tack för det !   :-(  Nej jag är inte missunsam - tvärtom gläds jag med Micke som kan äta frukost och lunch i solen.
I morgon kväll ser jag fram emot en trevlig middag på Berns Asiatiska tillsammans med "övriga babes". Jag ska också passa på att shoppa lite saker som vi vill ha till advent/jul. Snaps och Nyåkers pepparkakor till exempel. Och - det viktigaste av allt - en STOR adventsstjärna att hänga i vårt stora fönster i vardagsrummet.

Äntligen klart , nästan !

Publicerad 2013-11-15 18:56:14 i Allmänt

Nu är jobben klara, förutom duschväggen som sätts upp nästa vecka. Damm, färgfläckar och annat "skabb" är borta. Möbler på plats igen. Vi är mycket nöjda.

Badrummet blir perfekt. Köket fick
den moderna touch det behövde och lilla toan blev ljusare.

Det enda smolket i glädjebägare är att vintern kom i kväll. Efter en solig fin dag kom regnet och temperaturen dök. Hantverkaren trodde att det ska bli snö på bergen i morgon.Badrum på gång i Altea.

Publicerad 2013-11-13 15:07:09 i Allmänt

Jag landade vid 09.30 tiden och åkte direkt hem. 21 - 22 gr och lite stänk. Möttes av en cigarettrökande målare som öste på med sin spanska. Kan inte se riktigt vad han åstadkommit dock.

I stora badrummet var en tystlåten kille och monterade. Allt i lgh är undanplockat, trots det är allt smutsigt. Fruktansvärd syn överallt. Jag åkte direkt för att köpa tvättmaskin och veckohandla.

Tillbaka igen efter ett par timmar var båda gubbarna på siesta och har inte kommit åter ännu. Nu såg det plötsligt bättre ut förutom att målaren inte verkar åstadkommit något.Snart får vi se badrummet i Altea!!!!

Publicerad 2013-11-12 22:08:58 i Allmänt

I morgon bitti sticker Micke iväg till Altea för att spana in hur det gått med arbetena i lägenheten.
Själv följer jag efter på torsdag kväll - semesterdagarna räcker inte till mer :-(
Nu har vi inte fått några mer bilduppdateringar sen i fredags kväll, och då var hela badrummet kaklat.
Micke lär ha en hel del städning att ta itu med och när jag kommer ner hoppas jag på att kunna börja "piffa" lite. Spännande!!!
Ikväll har vi varit ute och ätit med en kollega från Sverige. Hon jobbar som internrevisor och är här nere för att hjälpa vår egna revisor med ett granskningsuppdrag. Kul att höra hur hon uppfattar vår verksamhet här. Micke var självklart också med och lustigt nog så har vi faktiskt bägge två träffat Karin och hennes man redan 1998 när vi var på en bankresa till Strömstad och spelade golf.
Micke som har ett otroligt minne för namn kom till och med ihåg hennes efternamn som ogift!!!! och att han på denna vecka faktiskt hade spelat i samma boll som hennes man vid ett tillfälle. Ja världen är bra liten - fast vi gjort vårt bästa att dra iväg från hemlandet :-)
 
Nu hoppas jag på en liten blogguppdatering med fina bilder i morgon!
Fram till dess får ni se en bild på en typisk holländsk "Babboe" (märket heter så) - dvs en cykel med tiihörande låda för barntransporter. Ibland - som denna - övertäckt med ett regnskydd - men alltför ofta helt öppen.
I en sån här får man lätt ner tre småttingar - eller som vi också sett ibland - en halv hundkennel :-)
 
 

Maastricht fredag - lördag

Publicerad 2013-11-10 20:18:00 i Allmänt

Då är vi sen igår kväll tillbaka från vår lilla utflykt till Maastricht.
Vi åkte i fredags morse strax efter nio (för att slippa de värsta köerna) och räknade med en bilresa på ca 2,5 timmar. Den blev tre timmar lång för vi hamnade vid ett tillfälle stillastående pga en bilolycka som krävde bärgning av ett antal fordon. Men förutom den lilla förseningen gick resan bra. Fredagen bjöd på vackert väder även om det till och från var lite soldis på himlen.
 
Precis som förutspåtts ändrade naturen karaktär ju längre söderut vi kom. Mer (löv-) skog och slutligen också lite mer böljande ängar även om större höjdskillnader uteblev. Staden ligger som sagt längst ner i landet i en liten tarm som går ner mellan Belgien och Tyskland. På ett ställe där man passerar är det inte bredare än 8 km mellan dessa gränser.
 
GPS'en tog oss fram till banken som ligger väldigt centralt i stan bara några hundra meter från centralstation och utmed "passagen" som leder över floden Maas och vidare in i den ännu äldre stadskärnan. Banken har jättefina lokaler (våning 1 och 2 - inte gatuplan) i ett hus som skulle få vem som helst att dregla efter att få ha en lägenhet där.
Jag tillbringade drygt  tre timmar på kontoret med att berätta om vårt styrsystem och svara på diverse olika frågor från kontorschefen och de för dagen två andra medarbetarna som var på plats. När alla är närvarande är de som mest fem personer på kontoret.
Tiden gick fort och när jag skulle gå därifrån hade Micke varit och checkat in på hotellet, lämnat ifrån sig bilen och promenerat tillbaka för att möta mig.

Eftermiddagen visade på ett jättefint väder så när vi hade gått över floden satte vi oss (under infravärmen) på en uteservering och tog ett glas vin medan vi tittade på den aldrig sinande strömmen av människor som kom och gick över bron. Låter det jobbigt?? - inte ett dugg :-)

Hotellet vi hade blivit rekommenderade var nog det häftigaste vi någonson bott på. Det var ett gammalt kloster som var ombyggt till hotell. En osannolik mix av gamla klosterväggar och kyrkfönster blandat med hur moderna inslag som helst. Ingången tex var en "vulgär" (min tolkning) gång helt i koppar. Och under det stora kyrkvalvet hade man byggt ett våningsplan där restaurangen var inhyst.
Rummen var också extremt moderna, den där modellen där badrummet är en del av sovrummet. Tack och lov hade toaletten i alla fall en separat dörr :-)
Man kan ju undra hur det kan vara tillåtet att "förstöra" ett gammalt vackert kloster på det här viset, med tydligen är allt byggt "som lego" och kan på bara 90 dagar återställas i ursprungligt skick om så skulle behövas. Synd på den vinkällaren bara................ :-)

Staden är gammal men lättöverskådlig (i alla fall i de historiska delarna där vi höll oss) och kyrkor fanns det gott om. Två stora torg med därtill hörande uteserveringar fanns också och på en av dessa satt vi faktiskt och drack en Irish Coffe efter fredagens middag. Då hade vädret vänt om och regnet strilade ner. Men vi satt torra och åter under infravärme så oss gick det ingen nöd på.

Lördag morgon vaknade vi till en klar och solig dag. Lite kyligare men inget som stör oss nordbor. Vi gav oss ut och promenad och tog sen en liten båttur på floden för att se lite av stadens utkanter också. På väg tillbaka mot hotellet tittade vi lite i affärer och sen satt vi i solen (innan den gick i moln) och åt en god löksoppa.
Väl tillbaka på hotellet hämtade vi vårt bagage (vi hade såklart checkat ut tidigare) och så kördes vår bil fram. Den hade förmodligen stått i nåt närliggande garage under natten och kördes nu fram till entrén där nästa piccolo stod beredd att lyfta in väskorna. I bilen låg även en flaska vatten från hotellet med en önskan om trevlig resa och välkommen tillbaka. Det var verkligen ett kanonhotell. Här fanns inget att klaga på - men så var det inte lågbudget heller.......
 
 

Alla goda ting är tre (+1 = 4)

Publicerad 2013-11-07 21:59:10 i Allmänt

Vilken härlig dag!
Den började med att jag hade ett besök hos läkaren för att få reda på alla provsvar. Det var förutom diverse olika blodprov (socker, lever, njurar, kolestorol mm) EKG och 24-timmars blodtrycksmätning. Och - ALLA provsvar var jättebra. Han hade inget alls att anmärka på. Gud så skönt att höra att kärringen är "still going strong". Det var så goda nyheter att jag köpte en tårta med mig till avdelningen.
Någon gång efter lunch ringde skattemyndigheten (Belastingsdienst) och gav besked på att den skatterevision de hade på oss (banken alltså) avseende våra (för låga såklart) bolagsskatter från 2009 och framåt nu var godkända. Vi hade ju möte med dem för nån dryg månad sen där vi blev ålagda att komma in med mer förklaringar och beräkningsunderlag. De är så oroliga för att moderbolaget i Sverige lägger för mycket kostnader här för att slippa betala holländsk bolagsskatt :-)
Och vi skickade in underlag och beskrev vår verksamhet och sade dessutom att vi egentligen skulle betalat ännu mindre skatt om vi hade tagit hänsyn till de nya Baselreglerna redan bakåt i tiden. Och då tyckte de väl att det var "good enough" med vad vi hade kommit fram till :-)
Och som om inte det var bra nyheter nog för en dag fick vi idag vårt revisionsbetyg efter den revision som avdelningen haft under hösten. Betygen sätts från 1 till 5 där en etta är det bästa. Och vi fick en tvåa vilket är ett jättebra betyg med tanke på det nästan obefintliga systemstöd vi har till vår hjälp.
Så för att "fira" den här underbara dagen (+1 = 4) var vi ute och åt en pizza nu ikväll. 
Snart blir det sängdags för i morgon ska vi göra den hittills längsta bilresan (21 mil enkel resa) i det här landet. Jag ska på kontorsbesök i Maastricht som ligger allra längst ner i landet i en liten "tarm" som går ner mellan Tyskland och Belgien. Micke följer med och vi tänker stanna över natten för att på lördagen titta på staden där "EURon föddes". Det lär dessutom vara hollands äldsta stad.
Alla som varit där säger att det är som att åka till ett annat land.  Staden lär ha mycket franska influenser. Det ska bli spännande - rapport följer.
 
 

Nu börjar det hända grejor i Altea!

Publicerad 2013-11-05 21:19:20 i Allmänt

Idag har vi fått en lägesrapport från vår hantverkare i Altea. Han skriver att köket och gästtoaletten är kaklade och i morgon ska de börja kakla badrummet. Jättekul att han verkar hålla tidplanen även om han startade en vecka senare än vi hade hoppats.
Bilden visar köket och då ska man veta att hela raden med överskåp (och varmvattenberedaren som står i ett av dem) är nedtagna så det kommer självklart inte synas så här mycket kakel när det är klart.
Bilden på gästtoaletten är inget att visa upp än. Det är bara ofogat vitt kakel och varken toa eller handfat på plats.
Nu hoppas vi att han fortsätter i samma takt vilket i så fall skulle innebära att vi till nästa helg (16-17 november) kan åka ner och njuta av resultatet. Och - inte att föglömma - STÄDA. Det lär se för jäkligt ut med byggdamm och annat skabb. Tur att vi har en hemarbetare i familjen som dessutom har ett avtal som gör att han kan skickas på uppdrag vart som helst och när som helst. :-)
Här i Amsterdam har vi annars börjat bli lite filosofiska. Frågor som "Hur mycket moln kan det finnas på himlen?" och "Hur mycket kan det regna innan landet sjunker?" börjar snurra i huvudet.
Igår morse (började redan söndag em/kväll) regnade det så mycket och kraftigt att jag skulle behövt snorkel och våtdräkt för att ta mig till centralen. Men som tur var har jag världens bästa Micke som tyckte så synd om mig att han skjutsade mig till Schiphol. Det är äkta kärlek det! <3
Men vädret ska väl bli bättre vad det lider och tills dess får man hitta på inomhusaktiviteter. Som att åka till IKEA och köpa glögg och glöggmuggar. Vi tänkte bjuda grannarna på lite av den varan till första advent.
Och - glöggen är äkta vinglögg 12% - inget alkoholfritt bjäfs här inte.
 
 
 

Söndagsutflykt !

Publicerad 2013-11-03 22:54:00 i Allmänt

I dag hade vi tänkt att promenera i de östra delarna av stan, där bla zoo och botaniska trädgården ligger. Vi vaknade till en hyfsad morgon. Växlande moln och en del sol. Efter frukost kom skurarna och haglet. Promenaden inställd med andra ord. Ny plan blev att åka norrut till Egmont an Zee vid kusten. Himlen såg ljusare ut åt det hållet.
Trots halv storm blev det en bra eftermiddag och en god lunch, en promenad på affärsgatan och i stormen på stranden. Det kryllade av folk och hundar i den "trots allt" milda vinden. Nordsjön är både skrämmande och fascinerande när den slår in med full kraft som den gjorde i dag. När vi kom tillbaka blev det en kväll i soffan i lampans sken medan regnet smattrade på fönstren.
Nu kommer en tid fylld av resor. Inom två veckor är badrum o köks jobben i Altea klara och vi åker ner och kontrollerar hur det blev.Kort efter det åker Anne till Stockholm i jobbet medan jag blir kvar i Altea och målar. Några veckor därefter är det dags för Sverige igen. Jocke och Niclas tvillingar, Scott och Elliott ska döpas och självklart kommer vi att vara där. Sedan är det snart jul och då blir det Sverige igen några dagar.
 

Tapas Workshop

Publicerad 2013-11-02 18:39:03 i Allmänt

Jag brukar ju inte skriva så mycket om jobbet, men idag blir det en liten tillbakablick över gårdagens gruppaktivitet.

Vi är ju sen första september full styrka efter de två rekryteringar som jag gjort sen jag kom hit  och det tillsammans med det faktum att jag också gjort en mindre omorganisation gjorde att jag tyckte att det var läge för ett litet "team event". Av en händelse hade jag sett att vår "kvarterskrog" Beckers & Werf kunde erbjuda Tapas Workshop som en teambuilding-aktivitet så det hade jag bokat.
Trots att det var dag före Alla Helgons Dag så var det i Holland ingen arbetstidsförkortning men vi stack iväg från jobbet strax efter tre för att ta tåget till Amsterdam.
 
På restaurangen blev vi trevligt mottagna med vin medan restaurangägarinnan Daniella gick igenom alla de tio tapasrätter som vi skulle tillaga. Det var allt från klassisk tortilla till chili-manchego, vitlökschampinjoner, gazpacho, albondigas, bruchetta, alioli, kycklingklubbor, citronpotatis och gambas. Och sen var det bara att sätta igång. I restaurangköket stod Daniellas man Raymond och hjälpte till med det som skulle stekas och kokas.
 
Vi hade en jättetrevlig eftermiddag/kväll med matlagning som avslutades med att vi fick sätta oss vid dukat bord och avnjuta våra egenhändigt gjorda rätter. Efter maten blev det kaffe och en underbar creme catalan.
Tre långväga kollegor (som bor i Rotterdam respektive Alkmaar) tog tåget hem medan resterande gäng följde med hem till oss på en liten eftersläckning. Facit blev tycker jag en jättetrevlig kväll med mycket god stämning där alla verkade trivas. Jättekul!
 
Idag var det åter marknadslördag och vi passade på att handla hela helgens middagsmat. Ikväll ska det bli ankbröst med en "lök- och plommon marmelad" och till i morgon inköptes rödbetor, morot och vitkål till en borstj-soppa. På eftermiddagenblev det en promenad i de närliggande områdena. På väg hem stannade vi till på en bar / restaurang på närliggande Haarlemmerdijk, (typ Hornsgatan) där vi tog en paus för en öl. Det blev en liten återblick eftersom vi var där en av de gångerna vi besökte Amsterdam för att titta på lägenheter i januari. Låter som länge sedan, tiden går fort. 
 
 

Halloween !

Publicerad 2013-11-01 21:30:10 i Allmänt

Här märks inte Halloween på samma sätt som i Sverige. Det säljs lite småpumpor men inte alls som "hemma". Självklart försöker vi bättra på detta så gott vi kan.

Vi såg häromdagen att man i huset mitt emot över gården hade en liten Halloweenpumpafigur, dock utan ljus. Alltså var jag tvungen att göra två, med ljus.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela