ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Julen på "G" men ingen advent.

Publicerad 2013-10-31 21:23:12 i Allmänt

Nu börjar det märkas även här att julen är på gång. I kväll var vi på vår favorit "tuin", trädgårdsmarknad typ Plantagen. Där fanns så mycket julpynt att till och med  "Harrods"  i London troligen får lov att backa undan. Det var allehanda julväxter och pynt, tågbana för de små barnen som kunde åka ett litet tivolitåg inne i butiken. Dessutom en linbana för de små, som gick över ett uppbyggt alplandskap som påminde mycket om ingressen till den berömda svenska serien "Pistvakt" som utspelade sig i "Svartlien" med Lennart Jähkel i huvudrollen för några år sedan. 
 
 
Förutom detta var det en mängd olika miljöer uppbyggda, med renar, belysning, konstsnö och granar. På en av bilderna hade också en bekant figur tagit plats i installationen. Vi såg inga tomtar vilket förmodligen beror på att man har sin "Sinter Klas" som kommer redan i början av december, vilket vi skrivit om tidigare. Allt det som var uppbyggt var sådant som man aldrig kan se i verkligen i Holland men som har sitt ursprung i länder som Sverige, där det finns berg, snö, granar och en naturlig jul. Några adventsljusstakar eller stjärnor fanns inte heller att se. Det fanns däremot på IKEA så den saken lär lösa sig. En stjärna i storlek av en meter kommar ett pryda sin plats i vårt väldiga vardagsrumsfönster. 
 
 
Jag kan också till alla oroliga meddela angående min joggingtur att jag i morse, två dagar efter rundan, trodde jag höll på att bli lam av träningsvärken men att det under dagen börjat släppa igen. Det kan nog alltså bli en fortsättning nästa vecka. 
 
Våra badrum och kök i Altea har denna vecka börjat ändra form. För er som ej vet så var det så i våras att kaklet började ramla ner från väggarna i badrummet. Vid kontroll på gästtoaletten insåg vi att det bara var en tidsfråga innan även detta kakel skulle börja ramla ner. Det var 50% luft bakom kakelplattorna. Eftersom vi också målat om i köket var det även dags att byta det kakel som fanns där.
 
Arbetet började i måndags och verkar ha fortskridit enligt plan. De tre första dagarna har inneburit rivningsarbete och i dag har, förhoppningsvis, återuppbyggnaden börjat. Om ca två veckor har vi framförallt ett helt nytt badrum, men också nytt väggkakel i lilla toaletten samt i köket. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stormen har bedarrat

Publicerad 2013-10-29 19:57:14 i Allmänt

Stormen som kom till Sverige hade delvis passerat oss (inte bara England alltså). Den började redan vi söndag lunch och kulmen låg igår måndag på förmiddagen.
Många inställda plan var det på Schiphol och de som ändå lyfte såg väldigt skakiga ut. Antar att det var en hel del åksjukepåsar som behövdes :-(
Det var rejäla vindar alltså, upp mot 40 sekundmeter på sina håll och hur mycket skador som helst efter bla nerfallande träd. Det var tex en kvinna i centrala Amsterdam som dog efter att ha hamnat under ett av dem. Och det antal bilar som skadades av träd, grenar, takpannor och annat var MÅNGA. Tur att vår lilla pärla stod i säkerhet i garaget. Det lär har varit värsta stormen sen 1990  !
Stormen ställde också till med stora problem i tågtrafiken så igår kväll när vi skulle åka hem från jobbet var det ingen som kunde ta nåt tåg (de kom inte igång förrän nån gång efter åtta....). Så det var till att ragga skjuts med de som hade bilar och efter lite pussel så kom alla iväg i alla fall.
I morse var det fortfarande lite efterdyningar av gårdagens oväder så tågen gick lite oregelbundet - men de gick i alla fall.

Och idag hade stormen som sagt bedarrat. Därmed inte sagt att det var nåt bra väder - tvärtom så har det regnat kraftigt till och från hela dagen. Men till och från betyder också att det emellanåt var lite uppehåll.
Micke passade på att göra nåt han inte har gjort på VÄLDIGT många år - jogga en runda. Han känner att han nu kommit i så pass bra form efter sina dagliga pass på motionscykeln att han ville testa hur det kändes. Och jo då - det kändes..... Men mycket bättre än när han för några år sen gjorde sitt senaste försök i Gladökvarn.
Eftersom han inte hade nån som kunde föreviga beviset fick han göra det själv i hiss-spegeln.
Regnbågen är från Schiphol, det var en hel obruten båge men den var så stor (bred) att jag bara fick med ena halvan.
 

Inför Sinter Klaas och en dag i vindens tecken.

Publicerad 2013-10-27 20:53:34 i Allmänt

I dag, söndag, var en dag med vindar i nästan stormstyrka. Under förmiddagen dessutom i kombination med regn. Vid lunchtid åkte vi till ett shoppingcenter i Amstelveen, som ligger i "stor Amsterdam" men är en förort till själva staden, ca 20 minuter med bil från vår lägenhet.  Shoppingcentret var det finaste vi varit i, lite grand som att komma till Farsta Centrum. Mängder av fina affärer och två stora varuhus. Första gången som vi hittat ett köpcentrum värt namnet. Fattas bara att vi skulle hitta ett "ICA Maxi" också, men det kommer vi inte att göra. Vi klarar oss bra med "Albert Hein XL"  som är det närmaste man kan komma här.
 
I centrumet hade man börjat med julskyltning och framförallt inför "Sinter Klaas". Det är den nederländska benämningen på S.t Nikolaus. Han kommer alltid på kvällen den femte december med presenter till barnen. Han har sin medhjälpare "Zwarte Piet" med sig. Piet är som namnet visar mörkhyad vilket varje år föranleder en debatt om rasism i Holland och så även i år. Man gör kopplingar till slaveriet och tycker att holländarna bör lägga detta bakom sig. Men detta är en gammal tradition och de holländare vi träffat och pratat med tycker att det är larvigt att jämföra detta med slaveriet varje år. 
 
I butikerna kryllade det av choklad och marsipanfigurer som anknyter till "Sinter Klaas" och "Zwarte Piet". Självklart var dessa båda figurer dominerande bland godiset. Det fanns även andra figurer, som våra marsipangrisar, dock i något "naturligare" utförande. Det fanns också marsipangrönsaker och stora bokstäver i choklad mm mm. Det ska bli spännande att se hur detta utvecklas till julen. Självklart köpte vi en marsipangris så att vi kunde visa den i bloggen. 
 
Trots stormvindarna är det fortfarande varmt ute. I dag upp till 17 gr på dagen. Lite regn mellan varven men i dag har vinden torkat upp det mesta efterhand. Precis just nu fick Anne för sig att det är högvatten i kanalen nedanför fönstren men det är svårt att avgöra när det är mörkt. På en av bilderna kan ni se resultatet av den varma hösten. Blommande tusensköna som vi vi såg på golfbanan.
 
En annan effekt av stormvindarna från syd/sydväst i dag har gjort att flygen till och från Schipol verkar ha haft problem. Hela dagen har vi sett alla typer av flygplan komma in för landning över vår balkong vilket inte är helt vanligt. För första gången sedan vi kom hit tog man även in de stora planen denna väg. Bilden visar en Jumbo från Peking som ligger på ca 600 m höjd ovanför balkongen. Häftigt att se och höra tycker vi, samtidigt som det är skönt att inte ha dem här varje dag, det låter ganska mycket om dem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En sån dag !!!!

Publicerad 2013-10-26 22:15:55 i Allmänt

Ytterligare en fantastiskt vacker höstdag som vi njutit av på golfbanan. Sol nästan hela dagen och vi har gått i kortärmat. Scoren var inget att skryta om men trot eller ej - precis som förra lördagen så slutade matchen mellan oss båda oavgjort efter 18 hål. Lika många slag brutto - helt galet......

Efter väl förrättat värv på banan satt vi i och njöt av lite dryck och "bittergarnituren" på golfklubbens terrass . När vi lämnade klubben kl 16, i full sol, visade termometern fortfarande på 19 grader !!!!
 
På väg hem stannade vi till strax utanför golfbanan för att leta efter nypon. Anne vill ha lite "pyssel" till höstens / vinterns ljusbrickor och torkade nypon brukar vara fint. Nu verkar just nypon vara en "bristvara" i det här landet. Vi har sett några nyponbuskar PÅ golfbanan men där kan man ju inte stå och "skövla" så vi stannade till vid ytterligare ett av alla rekreationsområden som finns här på och runt golfbanan
 
Och som de fd hundägare vi är så gläds vi åt skyltar som talar om att lösa hundar ÄR TILLÅTNA i området, vilket väkomnade oss när vi gick ur bilen.  Dessutom är det kul att se skyltar som upplyser om att man ska vara uppmärksam på att man kan möta på grupper av lösa hundar på gångvägarna. Vi fick dessutom hälsa på några av de fyrbenta varelserna som sprang lösa i området. Och som vanligt här så verkar alla hundar var kompisar med varandra. 
 
När vi sedan körde iväg från "nyponplockningen" och ut på "stora" vägen igen så fick vi se den stora grisen som vi missade att fotografera förra helgen.  Nu finns han i alla fall dokumenterad och utlagd i bloggen. Annars var det som vanligt, hägrar som satt och tittade, sothöns, änder och svanar i vattenhindren och stora och mindre stora flygplan som landade och lyfte in liten bit bort.                                                                       
 
 
 

Läkarmottagning eller veterinärklinik???

Publicerad 2013-10-25 21:25:00 i Allmänt

Idag var även jag på vår läkarmottagning, typ husläkare där vi skrivit in oss. Det är dags för mig att kolla blodtrycket och förnya mina mediciner så i tisdags träffade jag läkaren första gången och idag var det provtagning,
Tisdagens besök var här i vårt eget kvarter där vårt "medical center" har en kvarterslokal för vissa tider. Jättepraktiskt då det bara låg några hundra meter längre upp på gatan men så var det också mer av en kontorslokal. Inga britsar eller verktyg för undersökning - då får man bege sig några kvarter längre bort.
Och det var dit jag gick i morse för att lämna prover.
Väntrummet påminde mer om en veterinärklinik än en läkarmottagning. Kan bero på att den ligger en halv trappa ner i ett säkert K-märkt hus som är lite ruffigt i stilen.Micke tycker att jag är lite FÖR kritisk.
Men bemötandet var trevligt även om maskinen som skulle mäta mitt blodtryck under 24 timmar lade av redan efter en timme....... Men jag får säkert en ny på måndag.

Vädret har varit fortsatt "ljummet" och ikväll när Micke kom och mötte mig vid centralen (strax efter sju eftersom jag hade varit hos frissan) så stod termometern fortfarande på ca 16 grader. Det betyder att vi hoppas på ytterligare en skön runda höstgolf i morgon.

 
 

Cykeltur igen !

Publicerad 2013-10-23 21:44:00 i Allmänt

I dag var dags för en cykeltur igen. Den här gången söderut. Målet var Amsterdamse Bos där vi varit i söndags. Färden började i lätta moln och ca 18 gr. Efter en halvtimme kom en störtskur. Som tur var hade jag då irrat mig in i en stor park, Vondelpark, och kunde ta skydd undan det värsta regnet. När jag kommit på rätt spår igen passerade jag olympiastadion där OS gick 1926. Därifrån var det inte så långt till Amsterdamse Bos och alla dess fågelinnevånare, tex "herr Häger" som verkar finnas överallt i stan. Hemresan gick via Amsterdam Syd och vidare genom museieområdet och hem. En tripp som tog lite över tre timmar med en del nya vyer från delar av stan där jag inte cyklat förr.

Grattis Sverige - ni får del av vår värme!

Publicerad 2013-10-23 06:49:47 i Allmänt

Har nyss stigit upp och konstaterat att värmen är kvar idag också. Igår (tisdag) hade vi 22!!!!!! grader och sol ute. Fantastiskt skönt. Och just nu är det fortfarande drygt 16 grader. Man kan ju inte låta bli att hoppas på att detta skulle vara "holländsk höst" - men så är tydligen inte fallet. Alla är lika överraskade över värmeböljan som ligger över landet. Nyheterna visad igår hur folk satt och njöt på stränderna och vandrade barfota i vattenbrynet.
Igår var också första gången jag på allvar kände orättvisan i att Micke kunde åka ut på golfbanan och jag tvingades in i gruvan :-) Skämt åsido - jag gläds naturligtvis med honom.
Bilden som finns i dagens noteringar är vårt hus från baksidan. I måndags när vi kom hem (Micke ville röra på benen och hade kommit och mött mig vid centralen) så konstaterade vi att sidan in mot gården inte är särskilt vacker att titta på för de som bor mitt emot. Inte ett enda fönster - annat än de som leder ut på balkongen såklart. Dessutom sitter balkongerna inte särskilt symmetriskt placerade. Vår är den högra av de två som sitter centrerade högst upp (9:e våningen av 10).

Kunde slutat illa........

Publicerad 2013-10-20 16:24:50 i Allmänt

I dag var utflyktsdag igen. Långpromenad i Amsterdamse Bos (skog) som är ett rekreationsområde av rang. Jättestort med sjöar, trollskogar, kanaler och olympisk rodd och kanotbana. Området är 1000 hektar stort och har fyra mil gång o cykelvägar och minst lika mycket mindre gångstigar.

Fint höstväder i dag också, upp emot 18 gr. Anne gick en mil och jag ytterligare två och en halv km. Om ni undrar varför vi gick olika långt så kommer svaret snart.

Efter ca fem km stannade vi för en fika ute i det fina vädret. Fiket var ett hundfik där en skylt vid entren sa att hundar fick vara lösa på cafet. Vi var nog de enda som inte hade hund med oss. Det kryllade av hundar i olika storlek och blandade raser. Alla var kompisar.

Efter fikat fortsatte vi gå och började till slut närma oss bilen. Då förbyttes en underbar dag plötsligt till en känsla av total ångest. Micke hade inte bilnycklarna kvar. Tankarna snurrade, tänk om någon tagit dem och även bilen och tänk hur bökigt det skulle bli bara att ordna nya.

Vi började gå tillbaka. På hundfiket fanns dom inte. Nästa möjlighet var ytterligare tre km tillbaka vid ett besökscentrum där vi köpt kartor. Anne hade för övrigt nu blödande skavsår som uppkommit pga sand i strumporna på golfbanan i går.

Jag gick före. Om nycklarna hittats där så var det då nästan tre km tillbaka till bilen. Pulsen ökade ju närmare jag kom.

Kvinnan på centret log lite och plockade fram våra bilnycklar. De hade ramlat ur när jag tog upp plånboken och hamnat på golvet nedanför disken.

All ångest försvann och när Anne släpat sig fram med skavsåret satte vi oss en stund och tog en välförtjänt vätskepaus innan jag gick och hämtade bilen.Friskvård och djurkontakter

Publicerad 2013-10-19 20:20:00 i Allmänt

I dag såg vädret ut att tillåta en runda golf på min hemmaklubb, Haarlemmermeersche GC. (försök säga det utan att schluddra !!!)  På väg till banan fick vi första djurkontakten för dagen. Vid en blomsterlökodling, som är granne till klubben, gick en jättestor svart gris och bökade i marken. Jag har sett den förr men för Anne var det första gången. Tyvärr hade han gått in när vi åkte hem så det blev ingen bild. Vi fick dock en liten föraning om att åsynen av honom kanske betydde att vår golf skulle kunna bli  "grisgolf". Oj vad rätt vi fick, så vi nämner fortsättningsvis inget om scoren eller slagen. 
 
Vädret höll i sig, solen bröt igenom några gånger och temperaturen var säkert uppe mellan 16 och 18 grader stundtals. Ett fantastiskt golfväder och vi gick och njöt trots det dåliga spelet.  På banan finns många olika fågelarter, ett stort antal hägrar, ankor, änder,  sothöns, skäggdoppingar, skarvar, rovfåglar och framförallt svanar. Det händer ibland att de kommer i spel då de är i vattenhinder som man skall slå över. 
 
I dag slog dom dock alla rekord. När vi passerade hål 10 som vi normalt benämner som svanhålet låg mycket riktigt en familj med två vuxna och fem ungar,  (varav en är brun)  i vattnet. Allt gick dock bra. När vi sedan är på väg tillbaka på hål 15, som ligger intill hål 10 hade hela familjen fått för sig att flytta sig. Vi ser inför våra inspel att dom är på väg upp på greenen. Jag spelade in och missade en av de vuxna med någon halvmeter. När Anne ska slå in sig mot greenen är alla sju uppe på greenen och går på rad mot flaggan. 
 
Vi lyckades dock ta oss upp på greenen och putta färdigt inför den sjuhövdade publiken, som då mer eller mindre stod vid sidan och tittade på. Efter den gick de vidare och tog sig ut mot landsvägen som de korsade och fortsatte sedan mot andra vattenhinder på banan. Själva spelade vi färdigt i fortsatt fint väder. Vi åt sedan en god sen lunch / tidig middag på restaurangen innan vi åkte hem, väldigt nöjda efter en dag med många varierande upplevelser. 
 
Ca en halvtimme efter att vi spelat klart började det småregna och när vi åkte hem ökade regnet för att övergå i ösregn när vi kommit hem. I morgon blir det troligen, beroende på vädret, en promenad i något rekreationsområde för att kanske plocka lite nypon som skall torkas och användas till juldekorationer. Som ni ser på bilderna är det fortfarande grönt här men en del av träden börjar få röda färger. På svanbilderna är det så att han med röda byxor inte är en svan. 
 
 
 

Konferens "på landet"

Publicerad 2013-10-17 20:57:09 i Allmänt

Igår var det ledningskonferens i Rijkswijk som ligger nära Den Haag. Vi hade verksamhetsplanering och drog upp riktlinjerna för de kommande åren. Så jag hade en sex mils resa i vardera riktning. Det är tur man har GPS. Och även fast man har den är det inte alltid klockrent att man hittar rätt. Den här gången tycke GPS' en att jag var framme när jag stod vid ett öde fält. Men det visade sig att "herrgården" låg bakom skogsbrynet på andra sidan fältet. Så efter att ha kört några hundra meter på en cykelväg var jag framme.


Idag har jag berättat lite om Handelsbanken och våra företagsmål för ett antal nyanställda. Hade bara en halvtimme på mig och kände att det var lite för kort tid för att prata om nåt som ligger mig så varmt om hjärtat :-)
Imorgon är det fredag igen VART tar veckorna vägen????? Vi hoppas på ett bättre väder den här helgen så vi kan få till den där golfrundan. I morse när jag steg upp var det 15 grader ute, så värmen är det inget fel på.

Vad händer utanför 9 våningen ?

Publicerad 2013-10-15 15:26:30 i Allmänt

En morgon för några dagar sedan stördes frukosten av att det plötsligt hängde en släpkärra i en krok utanför fönstret i vardagsrummet. Den var lastad med ställningar och ställdes ner på terassen på våning 7.
Lite senare kördes det fram en fullstor mobilkran framför huset. Vad händer ?? Markisuppsättning, fasadjobb eller vad ?

Till slut kom ett stort fönster fram, hängande i kranen. Vi pratar "stooooort" fönster. 230 * 485 cm. Det var från våning 8 och hade stora sprickor.

Lite vardagsspänning i storstaden. Hoppas vårt fönster håller !


Klassiskt blå-vitt från Delft

Publicerad 2013-10-14 21:09:00 i Allmänt

Igår söndag var det värsta regnovädret i Holland. Det vräkte ner och det var till och från halv storm ute. Vi hade en golftid bokad - men den kunde man se sig i månen efter.....  Så vad göra? Sitta hemma hela dagen var ju inget att se fram emot så vi gav oss iväg till Delft på en liten utflykt.
Delft ligger ca 6 mil från Amsterdam i sydvästlig riktning - inte alls långt från residensstaden Den Haag. Och Delft är känt för det klassiska blå-vita holländska porslinet. Lite likt det danska Royal Copenhagen och en efterapning av det gamla kinesiska hantverket vilket medfördes under den holländska kolonialtiden.
 
Det blå-vita porslinet tillverkas idag på maskinell väg och säljs i turistbutiker till låga priser men i Delft finns fortfarande två tillverkare kvar som gör allt för hand. Från att gjuta fat, vaser, urnor, äggkoppar, klockor - ja allt möjligt till att måla dem för hand. Och vi var på besök hos en av dessa tillverkare, ett familjeföretag som startades redan 1650 och som har lyckats överleva industiralismens framfart och billighetskopior.
 
Vi fick en alldeles egen privat guidning genom "fabriken" som inte var större än en normalstor villa - "showroom"/butik inräknat. En trappa upp i villan låg "gjuteriet". Formar som fylldes manuellt med (numera) engelsk vit lera och fick torka "lagom länge" innan föremålen plockades ur sina formar och sen brändes i 1040 graders ugnsvärme. Efter detta vidtar målningen (andra våningen i villan) och eftersom leran är ytterst porös så tillåts inga misstag, ett felaktigt penseldrag och föremålet är förstört. Den blå färgen är heller inte blå när själva målningen görs utan det är en svart slags "legering" .
 
Efter målning täcks/doppas hela föremålet i en vit massa / "glaze" som efter att ytterligare en gång gått in i hettan smälter ner och skapar den blanka ytan på den numera blå målningen. Den svarta färgen får alltså sin koboltblå färg efter att den glaserats och bränts på nytt.
 
Det var jättkul att få se hur hela processen går till och även om det var söndag och bara guiden fanns på plats så fanns alla arbetsplatser med pågående arbeten att beskåda.
Och självklart köpte vi med oss en liten (med betoning på liten för det var svindyrt) souvenir.
 

En mörknande blondins bästa hjälp:-)

Publicerad 2013-10-13 10:18:05 i Allmänt

Idag vaknar vi upp till en riktigt gråtrist morgon med ett ihärdigt regn som slår mot fönstrena. Och det trista är att det började redan sent igår kväll och ska fortsätta hela dagen och kommande natt. Och vi som hade en golftid bokad........ Men så kan ju hösthelger se ut även hemma i Sverige så vi deppar inte ihop för det. I stället tar vi en långfrukost med TV4's Nyhetsmorgon i bakgrunden.
Eftersom jag inte har min privata frissa på armlängds avstånd när jag bor här så har jag sökt andra sätt att försöka hålla den mörka utväxten i schack. Och då finns den här räddande ängeln att ta till hjälp.
 
Det vete f-n hur det funkar men man sprayar i fuktigt hår och fönar sen. "Blonderingen" aktiveras av värme så att bara spraya och låta självtorka lär inte fungera. Skumt eller hur - men det blir ljust och än så länge har inte håret ramlat av i alla fall :-)
Igår kväll gjorde jag i ordning några såna här små paket:
Och nej - det är inte vad ni kan tänkas tro. Fast det var just det som fick mig att bli full i skratt och ta bilden. Jag hade fått lite koriander över av det köpta knippet och då passade jag på att hacka den och frysa in i små folipaket. Men håll med om att tankarna går till nåt helt annat.......

Skaldjursfrossan fortsätter

Publicerad 2013-10-10 23:05:00 i Allmänt

Efter att ha ätit musslor och krabbklor förra helgen så har vi idag varit på kvarterskrogen Bickers aan de Werf och ätit King Crab ben. 
Det var i helgen vi fick ett "oktobererbjudande" från dem via mail nämligen att onsdagar och torsdagar så har de en speciell "King Crab-meny". Och det kunde vi inte motstå. För 35 EUR så fick man krabbsoppa till förrätt och krabb-ben till huvudrätt och till det ett glas vitt vin, och så kaffe på maten. Vilket kap - alla som någon gång köpt dessa delikatesser i butik vet ju hur dyra de brukar vara.
Maten smakade utmärkt och vinet var jättegott, och som "lök på laxen" var det ett stort födelsedagssällskap på restaurangen som tyckte att de förde så mycket oväsen (de firade av en 65-åring - hur mycket oväsen kan det vara?????.....) så de bjöd på ytterligare ett glas vin för att vi var så överseende :-)
Nu är vi proppmätta och nöjda och tittar ut över kanalen och mot restaurangen där vi nyss satt. Den ligger ca 100 meter från oss - men över vatten. Vi måste alltså gå runt och det tar ca 15 minuter. Kan ju kännas onödigt när det är så nära fågelvägen, men det var en skön promenad hem i en härlig höstkväll och det är just nu 11 grader ute. Efter att ha regnat till och från under dagen såg vi till och med stjärnorna mellan molnslöjorna,
 

Iakttagelser på Schiphol

Publicerad 2013-10-09 21:05:51 i Allmänt

Igår hände en "läskig" grej på flygplatsen. Rätt vad det är ser jag nåt i ögonvrån som får mig att titta upp/ut. Det visar sig att det är vår dagliga "kompis" från Emirates dvs "världens största Airbus" (två våningar hög och över 550 passagerare) som helt plötsligt fått avbryta sin landning och kraftigt stiger uppåt igen. Det här sker ganska nära oss och det känns som om det är en kraftig stigning han får göra. Det kan INTE varit kul att sitta på det planet just då. En kvart senare är han tillbaka och landar helt normalt. Man kan ju inte låta bli att undra vad den manövern berodde på. Var det nån som taxade ut för tidigt för sent och var i vägen eller vad?????
Idag var det en annan händelse på landingsbanan närmast oss som fångade min uppmärksamhet. Återigen uppfattar jag något "onormalt" och tittar ut. Och då är värsta armadan av fordon med blinkande orange ljus ute och far. Det var ju knappast snöröjning de höll på med utan det måste ju varit någon annan form av underhåll. Sopa eller tvätta lamporna som är infällda i marken eller vad vet jag..... Det lustiga (???) i det hela var att Micke idag på eftermiddagen hade haft en "nördstund" (dvs han sitter och kollar sin flygapp) och hade också konstaterat att under ca 30 minuter var ena banan helt utan start- och landningar.
Annars har veckan hittills varit ganska fulltecknad av jobb. Det är ju bokslutstider och då är det ju helt normalt. Jag har också förberedelser inför en ledningskonferens som vi ska ha nästa vecka och i morgon ska jag gå igenom min första revisionsrapport med ansvarig revisor. Det ska bli spännande att se om vi blir "godkända". Idag hade jag också lyckats med det som man inte FÅR göra, jag hade nämligen fått med mig den enda "blipparen" vi har för att kunna öppna garagedörren. Det går nämligen inte med nyckel utan man måste ha den lilla fjärrkontrollen. Och ser man på - den låg kvar i min jackficka så i stället för att ta cykeln ner på stan (som var tänkt) fick Micke helt vackert promenera. Nu gick det också bra och vi upptäcker ju mer och mer att vi faktiskt har promenadavstånd till nästan allt i Amsterdam.
På väg hem från jobbet ikväll så såg jag en dam som stod och fotograferade det nya hotellet som öppnat alldeles bakom vårt kvarter. Det är byggt på en konstgjord ö utanför kajen och hade invigning bara för några veckor sen. Säkert inte 100% öppet än och framför allt saknas en del "piff" som tex iordningställande av kajen mellan vägen och hotellet. Det kommer hur som helst bli jätteläckert och de har en stor fin gästhamn med brygga i anslutning till hotellets restaurang också. Det blir nåt att sitta och sippa vin på till våren....
Jag kunde ju inte göra annat jag heller än att ta ett kort på det nybyggda hotellet, men jag lovar att det är mycket finare i verkligheten.
 
 

En viktig milstolpe är passerad !

Publicerad 2013-10-06 18:45:09 i Allmänt

I dag är en stor dag, vi har varit på cykelutflykt på norrsidan. Båda två !!!  Efter sex månaders tvekan och oro hade Anne bestämt sig för att klara av att cykla igen. Hon sålde sin gamla cykel 1995 när vi flyttade till Gladökvarn. Innan dess hade hon säkert inte cyklat på hur många år som helst. När vi kom hit köpte hon en cykel av en arbetskamrat som skulle flytta tillbaka till Sverige. Efter ett mycket tveksamt försök i garaget för någon månad sedan var det så dags för den stora händelsen i dag. 
 
Vädret var perfekt, växlande moln med mycket sol och över 20 gr. Vi började på stora cykelvägen ner mot centralen utmed vattnet. Det gick mycket bättre än väntat och efter att ha tagit färjan över till norrsidan fortsatte färden utmed en av kanalerna där. En fin resa som utmynnade i ont i baken och benen men som lovade mycket mer i fortsättningen.
 
Efter väl förrättat värv fick vi vår belöning i form av en lunch, ute i solen, på filmmuseét, Eye, som blivit något av ett favoritställe. Sedan tog vi färjan tillbaka till centralen och cyklade den sista biten hem. 
 
I fortsättningen kommer det att bli fler cykelturer. Ett jättebra sätt att utforska den del av Holland som ligger på nordvästra sidan om oss, alltså innåt landet. Fårn att man tagit färjan över så är det kanske tio till femton minuters cykling så är man ute på landsbygden med slingrande vägar och små byar. Med tanke på hur hösten börjat kan det bli ett antal rundor innan vintern kommer. 
 
Som om inte det var nog tog vi sedan en eftermiddagspromenad ner i Prinsengracht området. Prinsengracht är den av centrumkanalerna som ligger närmast oss och där det kryllar av små uterestauranger och fik. En trevlig promenad i solen och ett glas vin vid kanalen där många Amsterdambor med båt hade en fin höstdag på vattnet. 
 
Nu väntar en ny vecka i "gruvan". För en i familjen betyder det hårt arbete på banken på Schipol och för en annan betyder det tufft hemarbete, städ, disk, tvätt, rengöring av ventiler. Kankse också en eller ett par golfrundor, lite svingträning och kanske även en cykeltur och lite träning på motionscykeln med efterföljande mag och ryggträning. Som ni förstår, en tuff vardag. 
 
 

We hebben krabklauwen gegeten! (Vi har ätit krabbklor!)

Publicerad 2013-10-05 21:08:24 i Allmänt

Dag två med riktig lyxmat - hemkokta krabbklor. Mickes cykeltur till marknaden på Albert Cuyp innehöll ju också inköp av råa krabbklor. Dessa kokades igår kväll med salt och dillstjälkar och fick sen ligga kvar i sin koklag tills det ikväll var dags att äta dem. Till det rörde jag ihop min goda Rhode Island som är gjord på majonäs, chilisås, creme fraiche, chilipulver och ett par matskedar cognac. Var det gott eller var det gott???!!! Och som pricken över i ett  underbart Sauvignon Blanc-vin från distriktet Marlborough i Nya Zeeland. Och så "en prick till" - den goda Västerbottenosten som tjejerna hade med sig från Sverige för två veckor sen! Det går ingen nöd på oss precis :-)
 
Tidigare idag har vi varit i Zaandam. Det är en stad strax utanför Amsterdam (ca 15 minuter med bil) men känns nära som en förort. En liten trevlig stadskärna med perfekt shopping. Jag köpte lite nya kläder till hösten och så blev det blom-inköp på marknaden samt lunch ute. Det var 20 grader så det var helt underbart. Vädret ska bli lika skönt i morgon och då har jag lovat Micke att få till den där premiärturen på cykel som vi så länge pratat om. Lär bli svårt att hitta nån ursäkt för att slippa så det är bara att ladda och ställa in sig på att en gång för alla komma upp på cykeln och trampa iväg.....
 

Lyxmiddag(ar) till budgetpris

Publicerad 2013-10-04 20:42:21 i Allmänt

Fredagkväll är inte tacokväll för oss utan hellre musselkväll. Som idag! Micke cyklade iväg till marknaden på Albert Cuyp och köpte musslor till kvällens middag samt färska (råa) krabbklor till i morgon kväll. Dessa inköp till två fantastiska lyxmiddagar (tillsammans med lite bröd) kostade totalt 12 EUR. Vilket kap!
Ifall någon vill prova vårt fantakstiskt goda musselrecept så är det ungefär så här;
1 kg färska musslor
1 fänkål
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 kryddmått chili-flakes (eller färsk chili)
1 fiskbulljongtärning
2-3 dl vitt vin
2 dl grädde
hackad persilja
 
Strimla grönsakerna och fräs sakta i olivolja utan att det tar färg. Skrubba musslorna. När grönsakerna är mjuka tillsätt buljongtärning och chiliflakes och öka värmen. Häll i musslorna och rör om och etfer nån minut slå på vinet.
Låt vinsyrorna koka bort och häll sen på grädden. Total koktid för allt ca 3-4 minuter. Strö över hackad persilja och ät med ett gott bröd. Mums!
 
I morgon ska ni få veta hur krabbklorna  blev. De är kokade ikväll i saltat vatten med dill och i morgon ska de ätas tillsammans med med min goda hegjorda Rhode Islandsås (innehåller cognac) och rostat bröd med Västerbottenost, Osten hade "babesen" med sig från Sverige för två veckor sen. Recension följer när vi ätit godsakerna :-)
 

Vardag i Amsterdam.

Publicerad 2013-10-03 11:51:00 i Allmänt

Vi har hört att någon eller några undrat vad som hänt eftersom vi inte bloggat på några dagar. Det är väl bara så att vardagen flyter på utan något speciellt. Anne har haft mycket på jobbet. Bokslutstider, verksamhetsplanering, besök av skattemyndigheten och även besök av holländska riksbanken. Mycket att stå i med andra ord.

Vi har dock hunnit med att påbörja "Josés" (vår bil) inregistrering till att bli holländsk bil och få de holländska gula regskyltarna. Vi har också registrerat oss själva hos en husläkare i kvarteret så nu kan vi bli sjuka, skämt åsido så måste man ha det och det är alltid en del mediciner som måste förnyas.

Självklart har också den hårt hemarbetande "herr Ohlsson" hunnit med några besök på golfbanan med varierat resultat. Ibland åker jag och hämtar Anne på Schipol efter mina pass. En av de gångerna stod jag vid ett rödljus och kände att det var nog ganska bra att det var rött för bilarna. Se bilden nedan.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela