ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Tillbaka i vardagen

Publicerad 2013-09-30 21:03:45 i Allmänt

Man bor nära flygplatsen när man kl 00;30 angör vid gaten och kl 01;05 kliver innanför lägenhetsdörren. OK att vi tog en taxi hem (måndag var ju ändå arbetsdag för någon i familjen) men håll med om att det är rekordsnabbt. Rekordsnabba kändes också de fyra dagarna i Altea. Det var ju lite mer av "business trip" eftersom syftet var att bestämma material till badrum/toalett/kök och sen träffa hantverkaren för detaljplanering och genomgång av vår "inköpslista". Dessutom skulle en ny markisduk upp, vilket gjordes på fredagen, fräscht med en markis som inte är sönderblåst, fransig och totalblekt.
 
Det har fungerat perfekt och nu har vi lagt allt i händerna på Javier som ägaren till firman heter. Han beräknar starta arbetet inom tre veckor och så tror han på mellan två och tre veckors arbete. Antar att han räknar på lång tid eftersom han vet att vi inte är där och störs. I sista minuten lade vi också på att han skulle sätta nytt kakel i vårt numera vitmålade kök. Det kommer bli pricken över i! Vad vi inte hade tänkt på var att det var en hel del jobb med att förbereda för hantverkarna. Badrum och toalett skulle ju tömmas till minsta detalj och så även köket. Och eftersom det varnades för mycket byggdamm så tömde vi nästan hela vardagsrummet också och packade in allt i gästrummet som skulle förslutas ordentligt med plast för att undvika byggdamm.
 
Att Spanien är ett land i kris märks på alla skatter som de höjer och inför hela tiden. Tex har ju våra elkostnader ökat jättemycket sen vi köpte lägenheten och det beror inte på att vi nyttjar så mycket mer ström utan skattehöjningarna på el har gjort att priserna har stigit med 60% på fem år. Och ett annat sätt att ta in pengar är att man måste ansöka om tillstånd hos "kommunen" för renoveringsarbeten. Det tillståndet garanterar firman som jobbar att inte drabbas av klagande grannar som tycker att det är för mycket oljud i huset under ombyggnadstiden. Helt otroligt!!  Men några krav på hur man sätter upp kakel i badrum verkar det vara mindre nogräknat med med tanke på bakgrunden till att vi nu måste renovera.
 
Vi har naturligtvis även hunnit njuta av helgen och det vackra vädret. Men inte hade vi trott att det kring månadsskiftet sept/okt skulle vara 30 grader och sååå hög luftfuktighet. Man var klibbig hela tiden. Men det är bara att gilla läget. Ett par trevliga middagar med Tiina och Bernt blev det också och så hann vi tom spela golf i lördags.
 
Och nu är det alltså bara att "gå i väntans tider" på att Javier ska bli klar så vi kan åka ner och se slutresultatet. Det kommer definitivt att se annorlunda ut än det här i alla fall.
 

Sista kvällen !

Publicerad 2013-09-29 00:41:48 i Allmänt

Hemma igen efter sista kvällen på stan. Tidigare idag dag golf på Alicante GC. Vi nämner inte resultaten mer än att vi hade lika score brutto och netto.

Sedan middag hos fransmannen, delikat som vanligt. Efter middagen var det fullt ös på affärsgatan. Ett tvåmanna salsaband som underhöll hela gatan med sin musik. Ödlan/
geckon var på terassen i går kväll.Uppdraget slufört.

Publicerad 2013-09-27 17:12:07 i Allmänt

Så har alla hantverkare varit här. Markisduken är uppe och badrumsmannen vet vad han ska göra och vad som ska sättas in/upp.
Naturligtvis blev det ett tillägg på jobbet bestående i byte av kökskakel. Bäst att passa på när det ändå ska jobbas och smutsas ner i lägenheten. Det skulle ändå bytas så småningom.

Nu blir det semester sista dagarna. I morgon golf på Alicante GC och sedan middag hos "fransmannen" med "Levinarna". På söndag tömning av badrum, toa och köksskåp.

Just nu sen lunch/tidig middag på strandpromenaden Amix. Ca 30 gr som det varit hela tiden. På nätterna ca 20 gr.


Tillbaka i värmen

Publicerad 2013-09-26 19:17:46 i Allmänt

Ja då är vi här igen. En liten försening blev det på hitresan så Carrefour var stängt. Så i morse blev det ett besök hos hålet i väggen för de mest akuta frukostvarorna. Just nu 26 grader. Underbart!

Ordningen är återställd

Publicerad 2013-09-23 21:27:55 i Allmänt

Då är födelsedagsbarnet hemma igen och vi har precis "firat" med gravad lax (från IKEA) och lite vitt vin. Det känns skönt att gå in i vardagen igen även om vi båda haft en härlig helg. Nu laddar vi ett par dagar för att på onsdag kväll åka till Altea.

Höstklart i Gladö.

Publicerad 2013-09-23 13:32:14 i Allmänt

Då är allt klart för vintern. Återstår bara att stänga av vattnet. I dag dessutom byte till dubbdäck. Måste göras eftersom vi kommer hem till jul då vintern kan ha kommit. Jag trodde i var först men däckfirman sa att det funnits andra som bytt tidigare. Trädgården ser bra ut och den som inte sett den tidigare kan inte se att vi är borta. Planet går 17.30 så framemot 20.30 är jag nog hemma på Westerdok igen. Här kommer några fina höstbilder.


Oj så fort helgen gick - nu är de på väg hem igen

Publicerad 2013-09-22 20:28:01 i Allmänt

Det har varit ett par intensiva dagar och jag har en känsla av att vi alla fem kommer sova ovaggade i natt. Jag följde dem till halv-sju-tåget och nu sitter de på Schiphol och väntar på att komma iväg hem till Stockholm. 
Gårdagens middag "risjttafel" var jättegod och vi hade så trevligt att vi blev de sista gästerna att lämna restaruangen. Vi "rullade" väl in här hemma vid halv-ett-tiden och efter en lite "stänkare" blev det natti-natti. 
På dagens schema stod tur med kanalbåt och sen en promenad genom Red Light District. Inte för att det är särskilt trevligt - tvärtom är det ju ganska tragiskt med dessa flickor som står i sina skyltfönster och bjuder ut sig. Men har man aldrig varit i Amsterdam så är det ju en av de "turistattraktioner" som man ändå bör se med egna ögon. Kvarteren innehåller inte bara dessa flickor utan även otaliga sexbutiker med alla typer av "leksaker" man kan tänka sig. Och så denna "Condomeria" som lär vara "berömd" (eller kanske Ö-känd....) i hela Europa. I skyltfönstret hänger kondomer av de mest märkliga former. Vad sägs om att rulla på en Eiffeltornet kanske???? Vi tittade i fönstret och fnissade - och självklart var jag tvungen att dokumentera. En var dock lite för generad för att vilja vara med på bilden, jag lovade att inte skriva vem :-)
Efter dessa chockerande upplevelser blev det långlunch på Dam-torget innan vi promenerade vidare för ostinköp. Vi hann också med en kaffe och den klassiska äppelkaka som är så typisk för holland. Ja och efter det var det bara att gå hem och hämta väskorna och så vidare till tåget.
Hoppas ni har haft en bra Amsterdam-helg. Jag tycker det varit jättekul att ha er här och få visa delar av mitt nuvarande hemland. Ha en bra resa hem och tack för alla svenska gosaker (smågodis, Västerbottenost, kaviar och Svensk Damtidning mm) som ni hade med er. Ska nu ta en äggmacka med Randig Kalles Kaviar och titta på hur det går för Stenson i den sista rafflande uppgörelsen på USA-touren. Och så blir det nog till att lägga sig tidigt ikväll :-)

En dag på "jobbet" i Gladö.

Publicerad 2013-09-22 18:15:39 i Allmänt

I dag blev en riktig arbetsdag. Jag funderar på om det är övertid eller tid mot tid. Klippt fruktträden, fortsatt klippa barrväxterna, klippt ner syrenhäcken mot "Tommys" tomt, tagit in altanstolarna och uteduschen. Dessutom ett besök på Haningestrand och sedan ICA Maxi för några inköp som ska till Amsterdam. I morgon åker jag hem igen. Nisse har varit här till o från under dagen och just nu kom han in o ville vara med i bloggen

Ännu en dag i Sverige.

Publicerad 2013-09-21 21:55:31 i Allmänt

En fantastisk höstdag med 18-19 gr. Golfen med Skånegubbgänget behöver inte nämnas mer än att jag vann närmast hål. Nisse verkar ha gjort kväll "hemma". Kolla på" nissemannenohlssonmller" för att se hur han har det. Annars blev det lite jobb i trädgården efter golfen. Gräsklippning o ansning av barrväxter.


Delrapport "Amsterdam-babes"

Publicerad 2013-09-21 19:13:36 i Allmänt

Igår kväll kom de - Bettan, Inger, Helen och Helen. Det blev en trevlig kväll med middag på Toscanini med jättegod mat. Idag har vi gått på stan. Började via vår marknad och vidare genom "Negen Straatjes" till Dam-torget, vidare till Bloemmarkt och ner till Rembrant Plein. Där lunch och sen var det dags att gå tillbaka. Kl 16 hade vi biljetter till Anne Frank-museet. Kan bara säga att det var en enorm tur att vi hade "direkt-biljetter" så vi slapp köa i ett par timmar för att komma in. För sen tar det ytterligare en timme att ta sig runt i de små utrymmena där 8 personer höll sig gömda under ca två år innan det till slut hittades och fördes till koncentrationsläger. Vilket hemskt öde.
Och på vägen hem blev det ett litet vattenhål med kaffe och vin och nu förbereder vi oss för kvällens middag. Det ska bli "rijsttaffel", dvs Indonesiska "små rätter". Mer uppdatering kommer.....
 
 

I Sverige igen.

Publicerad 2013-09-20 20:05:39 i Allmänt

Då är herr Ohlsson "hemma" igen. I Gladö som kanske är "minst hemma" just nu. Allt såg ut som det skulle. Nisse dök upp i morse och ville inte gå ur sängen igen när han väl lagt sig. I dag ett trevligt besök i Enköping och i morgon höstgolf med
Skånegubbgänget på Lindö.Intensiv vecka!

Publicerad 2013-09-19 20:32:21 i Allmänt

Igår hem från KC-konferensen (mitt "framträdande" gick bra - puh!) och idag förberedande inför nästa presentation. I morgon får vi nämligen besök av DNB som är den holländska centralbanken men vars ansvarsområde mest kan jämställas med den svenska Finansinspektionen. De är ju brända av den egna finanskrisen (i princip alla holländska banker är förstatligade idag) men inte minst den isländska bankkraschen som gjorde många småsparare fattiga. Så när vi nu avancerar på deras hemmamarknad så är det med en blandning av positivt mottagande för konkurrensens skull samtidigt som det finns en skepsis kring oss som "utlänningar". Så i morgon är vi några som ska förklara vad Handelsbanken är och vad vi står för och hur vi hanterar vår upplåning och våra interna styrmodeller. Vi som ska träffa dem är förberedda "till tänderna" och min del i mötet blir att berätta hur vi säkerställer internbankens roll att föra ut det sanna priset för "råvaran" som vi internt ibland kallar de pengar vi lånar upp på marknaden för att kontoren i sin tur ska kunna låna ut dem till kunder. Vad är det man säger - allt som inte knäcker stärker - så jag tycker det ska bli spännande ;.)
Micke åkte hem till Stockholm idag och har redan avrapporterat att allt såg bra ut hemma men att huset var kallt. Burr!!! Här är inte så mysigt heller. När jag gick hem från centralen började det småregna och nu är det ganska rejäla skurar. Jag gjorde mig en tur till vår härliga "ost-leverantör" också - regnet till trots. I morgon kommer nämligen fyra "babes" och hälsar på och vad passar bättre att bjuda på än härliga holländska lagrade ostar. Sen blir det turista i stan lördag och söndag - och förhoppningsvis stämmer väderprognosen som säger att det ska bli ca 20 grader och INGET regn!!!!! 
Nu väntar jag bara på första rapporten på att Nisseman ska ha gått hem till Micke för lite klapp och gos.

Sovtajm dag ett - om jag törs

Publicerad 2013-09-17 23:40:00 i Allmänt

Första dagen på kontorschefskonferensen är över och jag som har mitt pass kl nio i morgon får ju se till att hålla mig fräsch och nykter. Första dagen har bla alla KC'ar presenterat sina kontor och hur affärerna går. Jag har försökt memorera vilka personer som hör ihop med vilka kontor. Och hur kontoren går resultatmässigt:-) Nu ska jag läsa igenom mina noteringar en gång till och sen sova. Om jag törs.... med den här hemska väggmålningen lär jag få mardrömmar.

Kontorschefskonferens i antågande

Publicerad 2013-09-16 19:57:02 i Allmänt

I morgon bär det iväg till Ellecom på kontorschefskonferens i en och en halv dag. Ellecom ligger ca tolv mil sydost om Amsterdam, lite mer "mitt i landet". Det blir min första bilresa på egen hand (med GPS såklart!) till främmande mark. Nåja - jag ska ha min risk-controller med mig i bilen så han får väl hjälpa till med att hålla ett öga på kartan.Och som alltid dagen före en konferens så är det fullt upp med sista-minuten-ändringar i våra presentationer. Mitt pass - som handlar om bankens kapitalkrav och kapitaltäckningskostnad (gääääsp för många) håller jag på onsdag morgon, så jag hoppas inte alltför många festar för mycket och för länge i morgon kväll :-)

Det betyder också att Micke blir utan bil i två dagar så han får använda antingen cykel eller apostlahästarna om han vill ta sig ut. Men det går säkert bra, han håller på och laddar för hemresa. På torsdag åker han hem, dels för att ge  plats åt fyra "tjejer" som kommer på besök i helgen, men också för att besöka mamma, spela en runda "gubb-golf" och göra lite höstjobb i trädgården. Rapporter kommer med stor sannolikhet att lämnas:-)

Två stortävlingar !

Publicerad 2013-09-15 18:04:39 i Allmänt

I fredags var det besök på KLM Open för mig (Micke). En Europatour tävling på en gammal linksbana i Zaandvort vid Nordsjökusten. Äventyret började redan då jag och "José" (vår bil!) kom till parkeringen. Det visade sig vara på Zanandvorts gamla Formel 1 bana. Vi fick alltså åka på en riktig Formel 1 bana för att parkera. Vi tog de doserade kurvorna bra och ökade på rakstäckorna. 
 
Efter bussresa till banan tog jag mig ut till spelarna. Efter idogt letande på den trånga banan lyckade jag hitta det jag sökte, "bollen" med Jimenez, Harrington och holländaren Derksen. Jag lyckade följa dem i ett antal hål innan jag tappade bort dem när jag skulle byta position. Jag letade då i stället upp en "boll" med Europas nästa Ryder Cup kapten Paul McGinley mfl. Inte fullt så mycket folk som följde den bollen så där kom man ganska nära. 
 
Vädret var ok, lite blåsigt och en del duggregn under 45 minuter men annars ganska varmt. Om det småregnar tar man ju ibland upp paraplyet. Så gjorde jag innan jag kom till tee på hål nr fyra. Jag stod ca fem meter från McGinley när han började pegga upp. Precis då flög det in en geting under mitt paraply. Vad gör man då ? jo man försöker vara lugn, vilket inte getingen var. Tack och lov så gick McGinley från sin boll och pratade med sin caddie varför jag jag lite diskret kunde fälla ihop paraplyet och klara mig ur situationen.
 
När jag till slut lämnade tävlingen var jag mycket imponerad över hur proffsen slår till bollen. På väg ut från området passerade jag rangen, vad ser man där ? Jo där står Jimenez mfl och finslipar slagen efter rundan. Men det är ju deras jobb så varför är man förvånad. Det var dock inspirerande att se och jag kände att det kanske skulle kunna gå att ta med sig lite till morgondagens Handelsbankstävling. 
 
Från KLM OPEN till HANDELSBANKEN OPEN :-)
Lördag var det då dags för årets Handelsbankstävling som var inplanerad sen länge tillbaka på banan Naarderbos som ligger ca 20 minuter sydost från där vi bor. Hela veckan har väderprognoserna pekat ut lördagen som en av de regnigaste dagarna - en prognos som tyvärr höll i sig (mestadels i alla fall). Vi vaknade natten till lördag av att regnet slog mot fönstret och hela morgonen fortsatte det envisa regnandet (precis som prognosen förutsett). Men - se det tändes ett litet hopp. Vi hade samling på banan kl 10 och trot eller ej - men det blev ett för alla förvånande men uppskattat uppehåll. Alltså kunde vi påbörja tävlingen i riktigt skönt väder och med nedstoppade paraplyn.
Tävlingsformen var greensome och lagindelningen var gjord av tävlingsledningen:-) Dessvärre var det några sena återbud så jag (Anne) fick den stora "äran" att spela ensam mot det andra laget i min boll. Inte mig emot, man ska aldrig vara omöjlig, men det  visade sig dessvärre att jag verkligen kunde behövt en "wingmate" den här dagen. Dvs någon som räddade upp mina skitslag - för det blev dessvärre alltför många såna. Nåväl - inget att hänga upp sig på - det skulle bli värre...... Molnen tornade åter upp sig och innan vi visste ordet av så vräkte regnet ner över oss. Tillsammans med en KRAFTIG vind! Det blev för mycket för alla så efter elva spelade hål och ett tröstlöst försök till utslag på tolvan enades vi om att bryta tävlingen. Vi var fyra tävlingsbollar och den första hade redan gett upp efter elvan så vi insåg det kloka i att göra detsamma. Tälvingsledningen tog då det enda rätta beslutet -  att göra om det till en niohålstävling.
Efter ombyte till torra kläder blev det "Borrel" - ungefär "en drink" i klubbhuset med lite "bittergarnityr" som tilltugg. Tror vi har beskrivit det tidigare, det är olika typer av små friterade munsbitar där den holländska delikatessen (NOT!!)  "bitterballen" är den vanligaste.
Inga priser till familjen Ohlsson (jo förresten, jag fick en flaska vin för att jag hade tvingats spela ensamlag) men vi hade alla trevligt och stämningen i klubbhuset var hög.
Förutom de fyra tävlingsbollarna så var det ca tolv personer som inte var golfspelare men som hade anmält sig till den "prova-på-lektion" som ordnades samtidigt.. Här följer lite bilder från dagen.
 

Promenaddsällskap i morse

Publicerad 2013-09-13 18:52:10 i Allmänt

Precis innan jag gick hemifrån i morse hörde jag värsta "brölet" utifrån inloppet. Och jag skyndade mig iväg för att se vad det var för "monster" som kunde låta så illa. Och det var det här jätteskeppet - MSC Magnifica. Nästan 300 m lång och 13 vånningar hög. Den här är tom större än den som vi tidigare kategoriserat som störst.
Idag har Micke varit och tittat på Europatouren "live". KLM Open går den här veckan på Kennemer G&CC en inlandslinksbana som ligger i Zaandvort (badorten dit vi brukar åka ibland för promenad och lunch ). Närmare rapport från den utflykten kommer senare.
Nu laddar vi mentalt inför morgondagens bank-golftävling vilken lär spelas i kraftigt regn :-(

Torsdagshandlingen utförd!

Publicerad 2013-09-12 21:35:18 i Allmänt

Idag har vi varit och helghandlat på ett nytt ställe. Vi är ju forfarande sugna på att hitta ett "MAXI" - fast vi börjar misströsta. Den handlingskulturen verkar inte finnas här. Dagens "stormarknad" var ett nytt AH XL (Albert Hein) och det var jättefräscht men fortfarande långt ifrån det utbudet vi är vana vid från tex ICA MAXI. (Fast lustigt nog heter hela "köpcentret" MAXIS,,,,,)
Världens bästa Micke kom och hämtade mig på jobbet, jag hade en del att göra så för att spara tid så var han så snäll.
Inget speciellt ställe som sagt - men föruotm veckans matinköp fidk vi en fantastisk bukett solrosor med oss hem. 10 vackra blommor för 4 EUR. Jag har fortfarande inte vant mig vid hur billigt det är med blommor :-)
 

En vanlig dag !

Publicerad 2013-09-12 15:30:13 i Allmänt

Så har det åter varit en fin runda på golfklubben. Trevligt sällskap och perfekt golfväder. Blött efter de senaste dagarnas skyfall, men det får man leva med. Nu ser vi fram emot helgens bankgolftävling, som troligen kommer att spelas i ösregn
Som bilden visar ser "Driver-Gurra" nöjd ut med dagen. Han var bra i dag men i övrigt behöver inte resultatet nämnas.


Onsdagsträning

Publicerad 2013-09-11 21:53:02 i Allmänt

Regnvädret har fortsatt idag med ömsom sol men ömsom hysteriskt slagregn. Men vi höll tummarna för att eftermiddagen skulle bli regnfri och vi blev bönhörda. Så det blev den "sedvanliga" onsdagsgolfen. Idag dock bara träning på range och chipping-green. Vi ville inte utmana ödet med att boka speltid och riskera att vara mitt ute på slingan när och om regnet skulle komma tillbaka.
Och nu har vi precis sett senaste avsnittet av Doobidoo. Jättekul att det gick att se här - alltför många program är dessvärre spärrade för oss "utlänningar".
Så här fint var det på banan ikväll - och tänk vad "lite" regn kan göra - allt är frodigt och grönt igen :-)
 

Det kan regna - och så kan det REGNA!!!!

Publicerad 2013-09-10 19:56:00 i Allmänt

Herregud vilka regnskurar det senaste dygnet bjudit på. I natt vid tretiden vaknade vi av ett vansinnigt oväsen, Och när vi gick upp för att se vad som stod på var det som om någon hade stått med en brandslang och spolat vatten på vardagsrumsfönstret. Det fullkomligt forsade! Och precis för några minuter sen hade vi ytterligare en likadan "attack" .
Annars har det regnat kraftigt till och från hela dagen och med sån kraft att Micke erbjöd sig att komma och hämta mig på Schiphol.
Jag hade varit hos frissan och behövde bara ta mig ca 50 meter utomhus till P-huset där Micke väntade. Och trots ett (förvisso litet hopfällbart) paraply var jag helt dyngsur om fötter och ben.  Det kippade i skorna!
Hela veckan ser ut att bli ostadig men vi hoppas verkligen på bättring till slutet av veckan eftersom vi ska spela golftävling på lördag. Och i morgon har vi planerat range-träning så då hoppas vi också på uppehåll.

Tack för helgen som gick!

Publicerad 2013-09-09 20:58:39 i Allmänt

I morse åkte Karin hem. Skönt nog några timmar senare än vad som först var tänkt. Det betydde att vi kunde njuta av ytterligare en trevlig middag utan att behöva känna stressen av att behöva gå upp "mitt i natten". Så här trevligt började kvällen. Vi kunde sitta ute på "bryggan" med ett glas champagne innan vi gick in till den jättegoda maten. Tack för en jättetrevlig helg och välkommen tillbaka närhelst du vill :-)


Kaos med Karins hemresa :-)

Publicerad 2013-09-08 18:21:48 i Allmänt

Oj vilka problem vi haft med att checka in Karin. Hon skulle ju åka hem redan kl 06:50 i morgon bitti med KLM och vi loggade in för att boka sittplats. Men hur vi än försökte nekades incheckning och vi tänkte först bara att det var fel på hemsidan och att hon helt enkelt skulle få vänta till att checka in på flygplatsen. Men hur det var så kom vi på att kolla hennes mail också - och då visade det sig att kl 15:50 IDAG hade hon fått ett meddelande att hon pga överbokning var ombokad till SAS kl 10:20 i stället. Och vi jublade allihopa! I stället för att stiga upp mitt i natten kan vi nu dricka vin ikväll också och åka hemifrån i lagom tid i morgon. Och - för Karins del blev det dubbelt bra då hon även får 250 EUR i kompensation från KLM. Det är nästan dubbelt så mycket som hela hennes resa hit kostade. Snacka om att ha tur!
I morse började det regna vid fem-tiden och det regnade på rätt rejält. Men framåt 10-tiden var regnet över och vi åkte iväg på utflykt till Nordsjökusten och Zaandfort. Det blev en barfotapromenad på stranden och sen en härlig lunch innan vi for vidare via tulpan- (och andra väster) fälten. Vattnet i Nordsjön var helt badbart och vi såg flera som kastade sig i böljorna.
Väl hemma igen så blev det en vandring ner till ostaffären där Karin handlade många kilo ost för att ta med hem til kollegor som hade lämnat beställningar. Hon handlade så mycket så de t.o.m. skickade med presenter :-)
Nu är det lite softning innan vi ska gå och äta på "varvet". Det är en restaurang på andra sidan kanalen som heter Bickers & Werf. Lite av kvarterskrog som ligger på bryggan precis i anslutning till gästhamnen. Men jag har lovat Karin att vi inte ska simma över (även om det skulle vara absolut närmaste vägen).
 

Efterlängtat stockholmsbesök

Publicerad 2013-09-08 00:00:42 i Allmänt

Så blev det då äntligen dags för Karins besök hos oss. Vi har planerat det sen länge tillbaka och igår kväll kom hon då slutligen. Det blev lite ost och vin innan en sen sängång och i morse var det dags för att titta på stan.
Vi började med en tur på marknaden för att visa vilket fantastiskt utbud som finns att tillgå varje lördag i form av blommor, grönsaker, ost, fisk, fågel mm, mm. Efter det blev de kanaltur och vi klev av i närheten av Rembrantplein. Där passade Karin på att hälsa på de här herrarna.
Vi tog en kaffe och fortsatte sedan vidare till "den flytande blomstermarknaden" på kanalen Singel. Där blev det inköp av amaryllislökar i jumbo-size. Vidare upp på Kalverstraat som är motsvarigheten till Stockholms Drottninggatan, dvs shopping, shopping, shopping - och bilfritt. Väl uppe på Dam-torget tittade vi på slottet och åt sedan en god lunch. Självklart satt vi ute - det var lite mulet men i övrigt perfekt väder att gå på stan. Vidare från Dam blev det en tur in i Red Light District. Vi visste ju vad som väntade, men jag tror Karin tyckte det var LITE pinsamt med de lättklädda och utmanande damerna i skyltfönstrena. 
På Harlemmerstraat var det någon form av marknad idag. Alla restaruanger hade "smakprovning" och hade flyttat ut på gatan med stånd och spontana sittplatser. Så där blev det ett litet "vattenhål" innan vi fortsatte sista biten hem.
Och nu har vi precis kommit hem från en alldeles utmärkt god middag på Borderwijk. Pilgrimsmussla, anka och en underbar osttallrik senare sitter vi nu proppmätta och undrar hur vi ska orka gå och lägga ossOch ändå gick vi en liten omväg för att "gå av oss maten" och för att fota en av alla vackert upplysta broar, Tack snälla Karin för den goda middagen!
 

30 grader kl sju ikväll!!!!!

Publicerad 2013-09-05 21:16:00 i Allmänt

Då var det högsommar igen. Vi "cabbade" iväg vid sjutiden i morse. Micke hade återigen bokat en tidig golftid med några av sina nyvunna golfkamrater och då passar jag på att få skjuts till jobbet. Och det var 19 grader ute redan då.
Torsdagar har ju blivit handlingsdagar för oss vilket innebär att jag kliver av tåget två stationer tidigare och så möter Micke mig där. Och när vi hade handlat klart vid 19-tiden så stod termometern på 30, 5 grader!!!! Helt galet varmt. Som i Spanien och det är ändå 5:e september idag. Det var så varmt ute att det var skönare att sitta inne och äta middag. Jag säger det igen - helt galet!!!!
Och hur Mickes golfrunda gick passar sig inte i skrift :-)

Jaha - då har vi gjort det igen

Publicerad 2013-09-04 21:16:24 i Allmänt

Gjort vaddå kanske nån undrar? Jo ätit middag ute. 
Det var nog inte meningen från början men det var en sån fantastisk dag som avslutades med en helt underbar kväll. Varm, skön och nästan helt vindstilla. Så vi begav oss till ett för oss helt nytt ställe men som vi passerat tidigare. Vi trodde att det vara bara var en pub, men våra grannar berättade i söndags att de hade bra mat så då tänkte vi att en sån här vacker kväll får man helt enkelt passa på.
Och vad vi inte tänkte på när vi gick var att idag var sista dagen på den sk restaurangveckan i Amsterdam. Och den här "puben" ingick i det konceptet och erbjöd en fantasktiskt god "holländsk husmanskost". Så vi har faktiskt ätit en trerätters och druckit en flaska vin - fast det bara är onsdag. Och till det helt överkomliga priset av 58 EUR för två personer, Riktigt prisvärt!
Och det bästa av allt var att vi suttit ute i den fina kvällen. Det här är nåt att bära med sig när höstmörkret sänker sig över staden och regnmolnen ligger täta,
 

Inte höst än

Publicerad 2013-09-03 22:03:00 i Allmänt

I söndags när vi var på utflykt med grannarna kändes det som att hösten gjorde sig påmind. Det var inte kallt men mulet och ganska blåsigt. Men nu är det högsommar igen. I morse kl sju var det redan 19 grader ute när vi åkte hemifrån. Micke hade en tidig golftid och jag hade inget emot att vara tidigt på jobbet. Det är fullt upp. Månadsbokslut och två nyanställda som började igår. Hela veckan ska bli varm (25 - 27 grader) och vi ser fram emot en trevlig helg med Sverige-besök av Karin. Välkommen Karin om du läser det här:-)Nu ska jag se klart på filmen Sex and the City 2. Ser det som nyttig språkövning efter dagens "nederlands les". Jag hör dialogen på engelska och läser den holländska texten. Det blir som två lektioner i en :-)

Vilken trevlig söndag!!!!

Publicerad 2013-09-01 21:15:00 i Allmänt

Idag hade våra grannar lovat att ta med oss och visa delar av Amsterdam som de misstänkte att vi (ännu) inte hade sett. Och det hade de helt rätt i. De tog med oss på en sight-seeing till norr-sidan av Amsterdam som för ett antal år sen var om än inte obebott så i alla fall "ute" men som idag är ett mycket attraktivt område tack vare sin närhet till city.
Turen började med en tripp med spårvagnen som gick i en tunnel under IJ-river och därefter en jättefin promenad tillbaka tillbaka till dess vi var mitt emot centralen igen och kunde ta en båt tillbaka till vår sida. Allt som allt har vi vandrat i närmare 8 (!!!!) kilometer i underbart sensommar/tidigt höst-väder. Våra grannar heter Sophie och Dick och är bägge i 60-årsåldern. Sophie arbetar i en ideell organisation som jobbar med att hjälpa rörelsehindrade och Dick jobbar på Amsterdams universitet och är väldigt insatt i den urbana utvecklingen av Amsterdam så de hade mycket att tillföra i sin berättelse om staden.
Promenaden gick först i lantlig miljö och genom en stor sluss där vi fick vänta medan många båtar skulle slussas in från IJ-meer. Senare kom vi in i områden som haft stor påverkan på människors levnadsstandard. Under 20- och 30-talet byggdes mycket bostäder på norrsidan om floden för att få människor som bodde i "misär" i de gamla husen i det som numera är det "hippa" Jordaan att få en bättre levnadsstandard, Det var små radhus, säkert inte mer än 30 kvm i bottenyta, som byggdes och idag har blivit attraktiva bostäder pga sin närhet till city. Men på den tiden var det ett sätt att få människor "på fötter". De "övervakades" av myndigheterna för att säkerställa att de skötte sig och sina barn och att de odlade de små trädgårdsplättarna som tillhörde husen. Man märkte att Dick kunde sin historia och han verkade dessutom tycka att det var roligt att förmedla sina kunskaper till oss.
Det var verkligen intressant att få höra om den historien, nåt som man säkert aldrig kan läsa sig till i de sedvanliga guide-böckerna. Dessutom gav det här oss mersmak att besöka de här stadsdelarna fler gånger. Både till fots och på cykel. En blandning av "landet och storstaden" i en trevlig mix.
Väl hemma och med trötta fötter och ben var det gott att få äta en hederlig svensk "Jansson"! Dock utan nubbe......:-)
 Här har vi nyligen påbörjat promenaden efter att ha tagit spårvagnen i IJ-tunneln, Dick, Sophie och Micke.
 Här har vi börjat närma oss centralen igen (fast på andra sidan floden). Den höga byggnaden till höger i bild är Mövenpick hotell och det är där de GIGANTISKA kryssningsfartygen brukar lägga till. De är nästan lika höga som själva hotellbyggnaden........
Utanför ett av de små radhusen byggda 1918 träffade vi på den här lilla "Nisse-kopian". Han var jättelik Nisse - bara ett par kilo lättare :-)

 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela