ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vinter och matlåda

Publicerad 2014-01-30 21:49:56 i Allmänt

Idag var första dagen den här vintern som vi hade minusgrader på balkongen. Nästan 2 minus var det, men det kändes inte så kallt. Luften var torr och det blåste inte nämnvärt så det var en skön promenad till tåget - men dunjackan åkte på :-)
Hemarbetare Ohlsson insåg att Fuchsian som blommade så fint på balkongen inte skulle klara sig så länge med minusgrader varför den avlövades och ställdes ner i garaget där den nu står tillsammans med den Afrikanska Liljan och Hortensian.
Nu ska inte minusgraderna hålla i sig särskilt länge - redan på lördag är det sagt att det ska bli 8 plusgrader igen. Men enligt de holländska nyheterna ligger isen på några små kanaler i norra Holland - och man har kunnat skönja några modiga skridskoåkare. Och även om vi absolut inte längtar efter snö och kyla så vore det liiiite häftigt att se även vår kanal frysa på.
Idag var det lite "städdag" på jobbet och Silvia hittade några "left-overs" från Sinter-Klas. Då fick nämligen alla barn på bankens julklappsutdelning med sig en matlåda med Handelsbanken tryckt på locket. Och det bkev några över som hon delade ut idag. Det är alltså så att barnen inte får någon mat i skolan utan de har med sig smörgåsar, dryck och nån frukt till lunch. Det måste vara typ 40 år sen det var så i Sverige. Vad skulle svenska socialstyrelsen säga om detta.......?
Annars var det ganska länge sen jag skrev nåt om "holländska iakttagelser" - men nåt som Micke och jag pratade om häromdagen vara den fruktansvärt dåliga "stiga-på-tåget-kulturen". Förvisso släpper man (nästan) fram avstigande först - men när det sen är dags att kliva på tåget - ja då är det djungelns lag som råder. Sist på är en looser...... Och för mig gäller; "if you can*t beat them - join them" dvs det är bara att göra likadant :-)
 
 
 
 

På väg hem, högt uppe i luften.

Publicerad 2014-01-28 19:48:28 i Allmänt

Så är man på väg hem till Adam igen efter en lång dag. Tv inspelningen gick jättebra, tyckte, jag. Ni får se i höst i Tv 3.

Programmet heter Brottskod och avsnittet handlar om Gotabankskuppen i Alby för snart 20 år sedan. Det verkar vara en mycket seriös programserie.

Därefter ett första besök på jobbet efter 11 månaders frånvaro. Kändes faktiskt riktigt bra att träffa mina "gamla" kompisar. Det blir nog fler besök. Just nu skakar det lite här på 12000 m höjd men vi kommer nog ner till slut.

Jag är alltså ganska nöjd med resan trots lite snö o vind som kändes kall. Nu blir det skönt att komma hem.

Någon bild blir det inte eftersom Norwegians wifi inte orkar med det.

Fint besök hos Micke

Publicerad 2014-01-28 07:08:49 i Allmänt

 
Så åkte då Micke hem igår för den TV-intervju som ska spelas in i dag. Jag fick en ensam kväll och natt här i Amsterdam - men Micke hade turen nog att få fint besök. Och i ett försök att göra mig lite gladare sa Micke att Nisse verkade lite sur för att inte jag var med.......... 
Jag antar att Nisse stannade hela natten - jag får väl höra senare idag.

Genomblåsta i Zandfort

Publicerad 2014-01-26 21:00:00 i Allmänt

Igår kväll började det regna. Rejält! I kombination med kraftig vind slog det mot fönstrena så man knappt kunde sova. Och regnet och blåsten höll i sig nästan hela natten.
Men när vi steg upp i morse var regnet helt borta och hade ersatts av en lätt gråmulen himmel. Kanalen framför huset låg spegelblank så alltså fanns det möjlighet till lite frisk luft.
Vi bestämde oss för att åka ut till Nordsjökusten och Zandfort. Där har vi varit ett antal gånger tidigare men det är ett mycket populärt utflyktsmål och helt underbart att promenera på stranden.
Vi var med andra ord inte ensamma när vi stretade på i motvinden. För vind var det!  Men börjar man med motvind - ja då får man ju medvind på tillbakavägen så då kändes det som om man bara "flöt fram" mellan flanörer, hundar och idag till och med en häst med ryttare.
Efteråt kändes det riktigt "rättvist" att få krypa in i värmen på en av strandbarerna och äta en sen lunch innan vi åkte hem igen.
Och bra tajmat - inom en timme efter att vi kommit hem började regnet återigen slå mot fönstrena - och gör så fortfarande. Holland i ett nötskal - mycket regn - men framför allt ofta regn!
 

Blomsterlördag

Publicerad 2014-01-25 20:59:51 i Allmänt

Dagen har nästan gått i blommornas tecken kan man säga.
Det började redan i förmiddags när vi gick ner till marknaden. Förutom grönsaker stod det blommor på listan. Och det var inte lätt att välja. Vi hade nog nästan ställt in oss på tulpaner, men när vi stod där och såg allt utbud så blev det i stället ett gigantiskt fång med blå Iris (50 st!!!) och tre knippen (à 10 st) med röda Anemoner,  Det låter ju helt sjukt att köpa så mycket blommor men hela kalaset kostade bara 10 EUR. Man kan ju bara inte låta bli.....
 
Efter marknadsinköpen köpte vi (äntligen) en kikare som vi pratat om ända sen vi flyttade hit. Från nionde våningen finns det en hel del man vill "titta närmare på" - och då menar jag INTE att snoka på grannarna!
 
Och sen var det dags att åka till "vår" TUIN (trädgårdshandel). Det är den fina Plantagen-liknande blomster-stormarknad som vi hittade redan förra våren när vi kom hit. Och de har inte bara uteväxter utan även ett jätteutbud av plantor och andra krukväxter.
Anledningen var att vår fina Aralia som stått i köket inte har klarat övergången till höst/vinter. Den växte som en galning hela sommaren, men så helt plötsligt började den tappa blad efter blad efter blad. Och nu var den nästan helt naken. Så den fick ge plats åt en ny växt och denna gång blev det något i stil med en palm.
Det lustiga är att när Micke tog hissen ner och gick ut till soptunnan med det gamla "öket" så kom det en kille på cykel förbi och frågade om han fick ta den. Och det fick han såklart - så den fick genast såväl ett nytt hem som en ny chans :-)
Och när vi ändå var på vår TUIN så köpte vi även några färglada primulor till köksbänken och några Bellis till balkongen. Och där fortsätter även Fuchsian att blomma dag efter dag efter dag. Och hela tiden nya knoppar som kommer.
Och - nu kan även jag bekräfta att påskliljorna blommar (för fullt) i gräsmattorna utmed vägarna. Förra året tog det ända till mitten av april innan det kom några blommor........
 
 
 

Fredagsmys

Publicerad 2014-01-24 21:16:20 i Allmänt

Arbetsveckan är över såväl för mig som "hemarbetare Ohlsson" ! Tänk att fredagar är så mysiga ändå. Oavsett man bor i Sverige eller i Holland.
Idag hade vi planerat in lite "svensk-mat" bestående av IKEA-sill med tillbehör (=öl & nubbe). Och eftersom det var lönefredag hade jag shoppat lite "lyx-praliner" och marmelad från Leonidas som är ett av Belgiens mest kända chokladmärken. De har en butik på Schiphol med allehanda olika pralin-sorter. Mmmmmm.......
Helgens väderprognos säger mest regn och ca 6 plus-grader så vi har inte planerat in någon (utomhus-) aktivitet ännu. Vi väntar och ser hur det verkligen blir. Men vi hoppas såklart på uppehåll i morgon förmiddag när vi ska till marknaden och bunkra grönsaker och blommor :-)
 
 
 

Fågelkvitter och påskliljor

Publicerad 2014-01-24 07:20:00 i Allmänt

Kan det vara så att våren gör sig påmind? Igår kväll efter jobbet så tog jag tåget en station till Lelylaan där Micke i vanlig torsdagsordning hämtade mig. (Vår torsdagshandling alltså.)
Jag hade kommit på ett tåg som gick några minuter tidigare så jag fick stå och vänta en stund innan han dök upp. Men det gjorde inget. Luften var "ljummen" (nåja - inte ljummen direkt men inte kall) och trots att klockan var nästan halv sex så var det ännu inte mörkt. Och - det bästa av allt - i den lilla parken som gränsar till bostadsområdet var det ett otroligt ivrigt fågelkvitter. Sådär typiskt våraktigt som fåglar brukar låta när de börjar göra sig redo för sina nattplatser. Såååå våraktigt.
Och när Micke kom och jag berättade om fåglarna berättade han att han tidigare på dagen sett blommande påskliljor i en av de "refuger" som skiljer vägbanorna åt.
Kan det vara så att detta är tecken på att vi är närmare att gå mot våren än att det till slut även ska bli vinter här???? Jag väljer att hoppas på våren :-)
 
Nu dags att gå till tåget och veckans sista arbetsdag!
 

Blue Monday (igår alltså)

Publicerad 2014-01-21 23:28:55 i Allmänt

Igår var det årets "Blue Monday" i Holland. Tidningarna (nätbilagorna som vi tittar på alltså) hade det på förstasidorna. Det kanske finns på fler håll i världen (borde göra om man läser förklaringen) men vi hade inte hört talas om det i alla fall.
Och vad är det? Jo sista måndagen i januari varje år. Då är decemberlönen sen länge slut och det är en vecka kvar tills nya pengar kommer in på kontot. Allt roligt och festande sen jul och nyår är också passerat och det är LÅÅÅNGT kvar till nästa ledighet/semester. Och för att inte tala om alla nyårslöften och goda föresatser inför den nya året som man dyrt och heligt lovade sig själv. Ja de är självklart inte uppfyllda utan skapar bara en ångest och känsla av misslyckande. Därav namnet Blue Monday.
Men vi kände inte av det nämnvärt kan sägas. Vi var i och för sig lite trötta men det berodde på en kort och intensiv helg i Altea. Vi kom nog inte i säng förrän efter halv två natten till måndag. Men å andra sidan var det ju självförvållat så det var inget att hänga läpp för.
 
Nu har det varit något kallare ett par dagar, men minusgraderna som hade utlovats till den här veckan har nu nästan helt försvunnit från väderprognoserna. Natten till lördag ska visst krypa ner till nollan - men sen är det plusgrader igen. Ingenting som vi deppar över - tvärtom. Och jag pratade idag med en kollega som också bor i Gladökvarn och hon sa att där var det ca 20 cm snö, så Micke kan se fram emot att få skotta lite när han på måndag åker hem för sin TV-inspelning :-)
 

Weekend i Altea - och den är inte slut än

Publicerad 2014-01-18 23:18:51 i Allmänt

En av fördelarna med att bo i Amsterdam är att det bara är knappt 2,5 timmars flygtid till Alicante. Och det i kombination med lågsäsong och billiga flygbiljetter gjorde ju att vi förra söndagen bestämde oss för att kommande weekend åka ner till Altea - och nu är vi här.
Vi kom i torsdags kväll och hann in och proviantera på Carrefour innan de stängde vilket betydde att vi hade hela fredagen ograverad för annat. Det blev en dag med sol från klarblå himmel och en temperatur som mitt på dagen gick upp i 20 grader. Helt perfekt och ovanligt bra för att vara i mitten av januari.
Vi hade lite praktiska saker att fixa som tex ett nytt mobilt bredband eftersom det förra hade blivit överkört av en bil (nog om det - Micke blir så ledsen i ögat annars....) och det fixade sig alltså bra vilket gör att jag nu kan sitta här och blogga igen.
Gårdagkvällen blev det middag med Tiina och Bernt på Dolce Vita, och på väg dit passerad vi torget/kyrkplatsen och till vår stora förvåning kryllade det av folk och alla hade nåt husdjur med sig. Allt från hundar, katter, kanariefåglar och till och med en åsna. Vi fattade ju ingenting och alla verkade dessutom komma från kyrkan. Men - man får inte vara handfallen utan vi gick fram till en kvinna med hund och frågade "vad som stod på" - och det visade sig att det var dagen för San Antonio - djurens skyddshelgon. De hade alltså fått sina husdjur välsignade av detta helgon och nu var de alla på väg hem igen. 
Idag lördag vaknade vi upp till en tveksam himmel. Men luften var ljummen och även om vinden på golfbanan tidvis friskade i så hade vi en underbar dag. Tidvis kunde man till och med gå i kortärmat i det uppluckrade molntäcket.
Nu är vi precis tillbaka igen efter åter en god middag - idag på Stromboli. Och - hör och häpna - nu sitter vi på terrassen tittar på fullmånen med en liten nattfösare - och bloggar. Kallare än så är det alltså inte.
Och det bästa av allt - vi har en hel dag kvar att njuta i Altea och....... det är bara knappt fyra veckor kvar tills vi är tillbaka igen :-)
 
 

We like :-)

Publicerad 2014-01-16 08:02:53 i Allmänt

Sitter på tåget på väg till veckans sista arbetsdag. Ikväll blir det avfärd mot Altea och en liten minisemester över helgen. Se där var dagens första "Like".

Den andra är lite mer "skadeglädje". Hörde på Radio Stockholm i morse att det är ymnigt snöfall och stora trafikprobem på sina håll. Här stod termometern på 9,5 (plus såklart) när jag gick hemifrån. = "Like" nr två idag. ;-)

Dyrt land att äga bil i........

Publicerad 2014-01-14 21:50:26 i Allmänt

Tidigare har vi ju blivit varse om att det skulle varit "sviiindyrt" (8.500 EUR) att tullat in bilen i Holland. Nu slapp vi ju efter sju sorger och åtta bedrövelser och en massa byråkrati det eftersom vi kunde "bevisa" att vi tog med bilen som flyttgods och att vi inte kommer att bosätta oss i landet osv, osv,
Men nu kom en kostnad som vi INTE slipper - fordonsskatten. Och den var inte att leka med. 350 EUR i kvartalet kostar vår lilla (för den är ju verkligen inte stor - har ju knappt ett sittbart baksäte) bil. Och halva kostnaden är en extra skatt för att den går på diesel. 
Men det är bara att tugga i sig och betala, för utan bil vill vi ju inte vara. Försäkringen däremot kostar ca 25 EUR i månaden - och det är nog som hemma ungefär.
 
Just nu har vi lite väderångest inför helgen. Inte för hur vädret ska bli här (för det kommer säkert regna till och från) utan hur det ser ut i Altea. Vi sticker torsdag kväll och alla vädersajter vi tittat på säger lite olika. De flesta verkar dock överens om att lördagen kommer bli grå och med delvis regn. Men, men - är det nåt man inte kan göra något åt så är det ju vädret. Och det ska hur som helst bli skönt att komma ifrån några dagar nu när det värsta lagt sig på jobbet. Och kul att träffa syster och svåger såklart. Vi hoppas också på en runda golf - men det hänger som sagt på vädret.
 
Vet inte om jag tidigare skrivit om att Holland är ett långt framskridet "postorderland". Det är mycket mer vanligt här än hemma i Sverige att handla på postorder, Och det hänger säkert ihop med den jättebra leverans-servicen. Man beställer en dag och nästa dag (eller dagen efter) kommer paketet leverat till dörren. Och det kostar inte extra mot att välja att själv hämta ut det på Albert Hein eller annat utlämningsställe. Vi har hunnit testa lite olika saker (Micke lite specialtandkräm och jag lite kläder) och det har fungerat perfekt.
En gång blev vi dock varse att det kan gå fel - en dag stod det två kartonger (12 flaskor) vin utanför vår dörr. Då hade vi inte varit hemma och budet hade valt att ställa det utanför vår dörr (vi har en liten privat farstu kan man säga). Problemet var bara att vi inte hade beställt nåt vin utan budet hade läst fel på adressen. Den skulle några kvarter längre bort. Nu är ju vi ärliga människor så Micke cyklade dit och lade en lapp i lådan att deras vin fanns att hämta hos oss. Man kan ju bara hoppas att alla är lika ärliga ifall nu nån leverans till oss skulle hamna fel :-)

Lite kultur och sen "Niewjaarborrel met hapjes"

Publicerad 2014-01-12 19:24:30 i Allmänt

Igår lördag började dagen med ett trist regnväder. Nu gjorde inte det så mycket för jag var ändå tvungen att jobba några timmar. Men efter tolv så upphörde regnet och solen tittade fram så vi kunde så småningeom ta vår sedvanliga tur ner till marknaden och köpa grönsaker, blommor och ett par goda "röror". Det finns en handlare som säljer olika typer av olivinläggningar och en massa olika "röror". Det är allt från tzakziki, olika hummuskryddningar, en fantaskiskt god fetaoströra med soltorkade tomater och mycket, mycket mer.
 
I morse vaknade vi till en vacker morgon - och jag tror minsann att lite av kylan från Sverige även letat sig ner till oss för det var inte mer än fem grader ute i morse. Och det är bra mycket kallare än vi haft på många veckor.
 
Vi beslutade oss för att (äntligen) vara lite kulturella så vi bestämde oss för ett besök på Van Gogh-museet.
Det är rätt årstid att göra sånt för det är ändå lite lågsäsong på weekendturisterna så här års. Med andra ord slapp vi stå i kö (den brukar vara låååång) och det var också lätt att ta sig runt och beskåda hans verk.
Han blev ju bara 37 år gammal innan han tog livet av sig och han var extremt produktiv de sista åren. Hans början bestod av mycket landskaps- och jordbruksmålningar men senare när han bodde och målade i Paris blev han inspirerad av impressionismen - och det är väl den mest kända perioden av hans måleri.
Sen lär man sig alltid nåt nytt. Dels att han gillade att "kopiera" sina konstnärskollegors verk och att han målade många självporträtt. Och en väldigt speciell målarteknik många gånger med en slags "dutt-teknik" där massor av små streck ändå bildar ett motiv.
Efter "kulturen" blev det en härlig promenad hem utmed Prinsengracht. Vi stoppade på en pub för en enkel lunch och senare i eftermiddag var det så dags för "Niewjaarsborrel met hapjes" (betyder ungefär "Nyårsskål med snacks"). Det var samfällighetsföreningen i vårt kvarter som anordnade sin sedvanliga nyårsträff på gården där det bjöds på dryck och olika typer av snacks. Självklart ingick de klassiska holländska "Bitterballen" bland snacksen. Det är friterade "bollar" med en fyllning som mest liknar nån form av tjock köttstuvning och så dippar man den i en jättestark senap. Inte vår favorit - men det är definitivt nåt som holländarna älskar. 
Och som tecken på att vi längtar till sol och värme bokade vi en resa till Altea nästa helg. Vi längtar verkligen dit och när vi nu har så pass kort flygresa (2 timmar och 30 minuter) så kan man ju unna sig en liten kortis ibland. Vi åker torsdag kväll (direkt ner till gaten från jobbet för mig) och sen hem igen sent söndag kväll. Bra priser på flygbiljetter så här i lågsäsong avgjorde saken :-)
 
 

Skönt - snart är det helg!

Publicerad 2014-01-09 21:33:05 i Allmänt

Och det är nog första gången jag längtar efter att veckan ska ta slut. 
Vårt VD- besök är avklarat och det gick jättebra! Men det är och har ändå varit lite anspänning för alla inblandade. Man vet ju aldrig vilka kluriga frågor som kan dyka upp så man måste ju vara förberedd på allt möjligt. Och det var ju inte bara VD som var här utan en hel "delegation" med finanschef, personalchef, utvecklingschef och även regionbankens styrelseordförande.
Men det gick som sagt bra så nu kan vi alla koppla av och jobba vidare med våra mål så att nästa års besök också blir en lika behaglig upplevelse :-)
Men riktig vila blir det inte i helgen - på lördag har vi deadline på att lämna vår resultatanalys för helåret, och även om den till merparten redan är skriven och klar så måste vi invänta tills de sista bokningarna gjorts innan den definitvt kan skickas iväg. Men det kan jag göra hemifrån så jag behöver inte åka till Schiphol på lördag.
 
Och även Micke ser fram emot helgen även om han har lite anspänning kvar i morgon också. I tisdags var han på sitt första förberedande möte inför operationen (som han nu också fått datum för - 20 februari). Då var det provtagning och massa information om hur operationen kommer att gå till, rehabiliteringen och alla hjälpmedel som han måste fixa på förhand. Och i morgon ska han träffa narkossköterskan för ytterligare detaljer. 
Så här vackert står sig lördagens marknadsrosor så här på torsdag kväll. Blommorna är stora som tekoppar. Och vilken doft!!!!

Var är vintern ?

Publicerad 2014-01-06 13:39:45 i Allmänt

Just nu, måndag kl 13.30 är det 14,5 gr på balkongen. Fuchsian blommar för fullt, pelargonen har några blommor och visar nya skott, snöflingan är tät och fin, en liten cyklamen fortsätter också att blomma och allt annat är vid gott liv. Snart kommer väl lökarna upp under granriset också. Vi har förresten sett att påskliljelökar kommit upp i gräsmattorna vid de stora gatorna. Inte normalt.

Håll truten!

Publicerad 2014-01-05 20:52:32 i Allmänt

Just så sa jag till Micke idag när han trots sina krämpor och värktabletter spelade bra golf.
Beträffande den "riktiga" truten så undrar vi om de äter mask? Han betedde sig så himla roligt. Stod och stampade i marken med fötterna (heter det fötter på fåglar???) och så tittade han ner i gräset efter trampet. Trampade lite till och letade sen med näbben i gräset. Varför gjorde han så?????
 
Ja vi har alltså åter haft en söndag med strålande solsken. Även om det regnar mycket i det här landet (och framför allt ofta) så har vi haft jättetur med vädret de senaste helgerna.
Idag var det fullt med folk på golfbanan redan strax efter tio när vi kom dit. Vi slog några bollar på rangen, puttade lite och sen blev det nio håls spel.
Banan är grön och fin men visst är den lite lerig på sina håll. Alla dessa maskhögar som kommer upp på hösten och sen blir nertrampade hjälper ju dessvärre till att göra den lite kletig. Men vi gör ren bollen efter varje slag och nyttjar lägesförbättring och då går det alldeles utmärk att spela. Den här helgen var det heller inte vagnförbud så jag var tacksam till att slippa bära bagen.
Ikväll har vi sett veckans avsnitt av Stjärnorna på slottet. Vilket himla trevligt och samspelt gäng de verkar ha fått ihop det här året. Vi ser redan fram emot nästa avsnitt.
Nu önskar vi alla i Sverige en trevlig Trettondag i morgon. Jag lovar att vara liiite avundsjuk i alla fall när min väckarklocka ringer klockan sex i morgon bitti. :-)
 

En vanlig lördag

Publicerad 2014-01-04 22:00:00 i Allmänt

 

Idag har vi inte gjort något speciellt alls. En lugn morgon med TV4's nyhetsmorgon på TV'n och sen iväg till marknaden. Idag stod det inte så mycket mer på listan än lite grönsaker och ett gott bröd. Marknaden är ju egentligen två olika marknader (fast de ligger nästan jämsides med varandra) varav den ena är en "ekologisk marknad" dvs med varor med ett ursprung utan konstgjorda bekämpnings- eller gödningsmedel. Där köper vi jättegoda bröd av olika sorter. Till exempel har det ett vansinnigt gott valnötsbröd, men idag blev det ett "vanligt" surdegsbröd. Självklart köpte vi också blommor - det behöver man inte ens skriva på inköpslistan. Det ska ALLTID köpas färska blommor om vi går på marknaden. Idag blev det 10 underbara långa rosor i en ljust orange färg och de kostade  bara 5 EUR. Förstår inte att man kan sälja blommor så billigt. Även ett knippe hyacinter på snitt fick följa med hem där de fick sällskap av svenskt blåbärsris.

På eftermiddagen tog vi en tur ut till utkanten av flygplatsen (Schiphol så klart) där vi parkerad på ett ställe som iordningsställts för "plane spotting". Massor med folk söker sig dit för att med eller utan kameror följa start och landningar från nära håll.  Ett riktigt ”nörd-ställe”.

Och om man lämnar den iordningsställda titt-platsen kan man gå kilometervis på en gång- och cykelväg som går parallellt med landnings- (eller start-) banan.  Det är inte mer än drygt 50 meter mellan gångbanan och landningsbanan och det enda som skiljer är en liten kanal/dike. Det är ganska häftigt faktisk att se dessa bjässar ta mark på så nära håll.

Nu har vi precis avslutat vår middag som idag var en underbart god räksoppa enligt Karins recept. Den avnjöts till sällskap av På Spåret. Det har visat sig att om jag loggar på mig på bankens dator så kopplar den upp sig via en svensk ”proxy-server” – och då kan vi se program som annars inte är tillgängliga från utlandet.

I morgon hoppas vi att värmen fortsätter (just nu när klockan närmar sig tio på kvällen har vi fortfarande tio grader varmt ute) för vi har en golf-tid bokad. Jag hoppas att ”artros-mannen” orkar. Han gör sitt bästa för att hålla upp konditionen inför de kommande operationerna. Nästa vecka ska han på ett förmöte och förhoppningsvis får han då även ett datum för den första operationen.

 

Såå mycket jobb för något som ser så halvtaskigt ut......

Publicerad 2014-01-03 21:36:42 i Allmänt

men gott var det!
Dagens middag var en nyhet - Vietnamesiska vårrullar. Dvs rullar fyllda med glasnudlar, grönsaker och wookade scampi. Och det som de rullades in i var "rispapper" som man först mjukade upp i hett vatten.
Ja herregud vilket pyssel det var. Men typ två timmar efter att vi påbörjade arbetet var det äntligen dags att hugga in. Och det var definitivt värt mödan. Jättegoda - speciellt den goda såsen till som var ett litet "kraftpaket" och bestod av risvinäger, asiatisk fisksås, limejuice, soja, ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Det var helt himmelskt gott!
Och halvvägs in i själva hoprullningen av paketen kom vi på "tricket" - de ursprungligen torra och hårda rispappersarken skulle bara ligga en stund i varmt (hett) vatten - INTE kokande vatten....... Då blev det mycket lättare att rulla ihop dem snyggt. Många svordomar blev det innan vi kom på hur man skulle göra :-)
Det trista är bara att de ser så tråkiga ut, det ser ut som "tarmar", eller lite grönsaker inlindade i plastfolie, Men som sagt - absolut värt att offra tid på igen en annan gång.
 
Nu blir det en vanlig helg, dvs "bara" lördag och söndag för här i Holland är Trettondagen inget annat än en vanlig arbetsdag, Men ärligt talat - det är skönt att gå in i vanliga rutiner igen. Det har varit lite väl hattigt med jobb blandat med ledighet i en salig röra de senaste veckorna. Nu ska det bli skönt med vardagsrutiner igen. Eller är det bara nåt jag säger för att inte deppa ihop över alla missade helgdagar..... :-)
 
 
 
 

Fyrverkeri i kubik - sett från första parkett

Publicerad 2014-01-01 12:22:56 i Allmänt

Gott Nytt År!

Vi har välkomnat 2014 från bästa möjliga utsikt. Våra panoramafönster på nionde våningen med utsikt över hela stan gav oss ett skådespel vi aldrig tidigare skådat.

Och inte nog med det var MYCKET det höll på LÄNGE också. I ärlighetens namn nästan hela dagen. Innan mörkrets inbrott var det kanske mest smällare - det har varit som om man bott i en krigszon. Det har konstant smällt och smattrat. Och från mörkrets inbrott satte fyrverkerierna igång. Det var så mycket så vi nästan trodde att det måste ta slut till midnatt – men icke.

Tolvslaget blev rena crescendot – det var enormt mycket och väldigt nära! Och det tog aldrig slut.

När vi gick och lade oss klockan ett var det fortfarande sånt oväsen av alla raketer att det var omöjligt att ha en minsta lilla fönsterspringa öppen.

Det sköts som sagt överallt och eftersom vi bor så högt hade vi bra utsikt åt alla håll, men även på riktigt nära håll (andra sidan kanalen – kanske 100 meter härifrån) sköts det evighetslånga serier. Och de briserade ju nästan utanfört vårt fönster – otroligt vackert!!!!

 

Vädret hade ju kunnat vara bättre. Det började regna redan ganska tidigt och från tio-tiden var det emellanåt kraftiga skurar. Men – det hindrade som sagt inte det vackra skådespelet.

 

Jobbdagen gick smidigt – det fanns faktiskt en del att göra men klockan tre stängde vi butiken och gick hem. Micke – som hade avslutat golfåret 2013 med en niohålsrunda (det var alltså innan det började regna) hämtade upp mig på Schiphol på väg hem.

 

Nyårsmiddagen bestod av krabbklor som jag hade kokat dagen innan (denna gång smaksatt med dillfrön vilket gav dem en fantastiskt god smak) och sen blev det Biff Rydberg. Efter det var vi så mätta så efterrätten fick stå kvar i frysen. Den får vi ta idag i stället J

 

Nyårsdagen startade tidigt med att telefonen ringde 06.30, man får lite hjärtklappning när telefonen ringer så dags just den här dagen. Nu var det larmcentralen som ringde och berättade att inbrottslarmet gått hemma i Gladö. Efter 50 långa minuter fick vi en ny påringning om att allt såg ok ut. Ett falsklarm alltså. Som tur är så har vi våra pålitliga grannar Rolle och Marianne (Nisse ”biologiska” matte och husse). Vi tackar Rolle som sedan gick ner och kontrollerade huset och larmade på igen.

 

Nu står TV’n på med nyårskonserten från Wien. Dvs ”same procedure as every year”. Och när den är slut ska vi ta en promendad. Inget regn idag. Mulet men inte så tjockt molntäcke.

 

GOD NYTT 2014 FRÅN AMSTERDAM!

 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela