ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

"En sån dag !" (igen)

Publicerad 2014-06-29 21:12:00 i Allmänt

Rubriken härstammar från den berömda svenska TV-serien "Pistvakt" som gick för några eller ganska många år sedan. Den yngre brodern Olle yttrade dessa ord efter de händelserika dagarna i brödernas liv. 
 
Efter gårdagens besök i Amersfoort kom söndagen att gå i sportens tecken. Efter sovmorgon och lugn förmiddag åkte vi till golfklubben för lunch och nio hål på en av slingorna. Vädret var perfekt, växlande molnighet, lite lagom vind och en bana i perfekt skick. Efter lunchen gick vi ut och spelade vår sedvanliga tävling bestående i slagspel brutto. Alltså utan handicap. Återigen, som jag ser det, slutade det med att Anne vann, denna gång med tre slag. Verkar otroligt tycker jag som också fick medhåll av en av kossorna i hagarna runt banan. Tycker inte ni också att den aktuella kon verkar skeptisk ?
 
Efter spelet åkte vi hem, i en högst omotiverad bilkö för att vara söndag. När vi kom hem var det dags för Hollands VM åttondelsfinal mot Mexico. Efter att ha hoppats på Sverige (som inte klarade kvalet), gick vi över till Spanien och trodde vi kunde njuta av den spanska fotbollen på någon bar i Altea förra veckan. Alla vet hur det gick, den spanska eran är över och dom klarade sig inte vidare från gruppspelet. Inga fotbollsbarbesök där med andra ord.
 
Vad gör man då ? Jo som bilden visar rättar man in sig i ledet och stöttar sitt nya hemland  Holland ! Självklart sker detta i kläder som överensstämmer med den holländska orange färgen. Matchen mot Mexico var krampaktig, faktiskt lite som att se Sverige spela viktiga matcher. Detta gjorde också att det var tyst runtom i staden i 88 minuter. När Holland sedan kvitterade utbröt ett totalt ljudkaos utanför. Hela staden verkade explodera. För att inte tala om när Holland gjorde 2-1 på straff några minuter senare. "Alla" grannar var ute på balkongerna och skrek och vinkade, en ljudkuliss vällde in från hela staden plus att det lät som att alla båtar på Ijfloden brölade samtidigt. Riktigt häftig upplevelse. Jag tror att vi svenskar har en del att lära. 
 
Nu har det lagt sig igen och alla laddar upp för kvartsfinalen. Jag såg just på TV att den blir mot segraren av Costa Rica och Grekland. En friplåt in i semifinalen med andra ord, eller ??? 
 
Nu kommer några "normala arbetsveckor" framförallt för Anne. För mig handlar det om att försöka få igång golfen så jag kan konkurrera med henne nästa gång vi spelar.
 
Hej då från ett Amsterdam med växlande molninghet, en hel del sol och en behaglig temperatur. 
 
 

Utflykt till ny stad - Amersfoort

Publicerad 2014-06-28 20:38:35 i Allmänt

Idag lade vi ytterligare en stad till listan över besökta holländska städer. Och idag var det Amersfoort som fick ett besök. Vi tog tåget som tog ca 35 minuter (tänk här i Holland kommer man till en helt annan stad när man åker tåg en dryg halvtimme - i Stockholm kommer man i bästa fall till Upplands Väsby :-)  ).
 
En gammal stad med anor från medeltiden och också en viktig knutpunkt i tågtrafiken, dvs en ganska stor "centralstation".
På många håll såg man gamla byggnader med tinnar och torn, nästan lite som ringmuren i Visby faktiskt. Folkliv med en stor gå-/shoppinggata och massor med små torg med uteserveringar. Självklart också ett större torg "De Hof" där den traditionella lördagsmarknaden höll till. Och självklart köpte vi med oss blommor hem. Idag blev det en gigantisk bukett med bland annat solrosor och gerbera. En riktig färgbomb. Priset? 10 EUR.
 
 
Vi vandrade runt i stan, stannade på ett par vattenhål, shoppade lite och kom sen hem igen framåt femtiden. En riktigt trevlig dag med varmt skönt väder. Solen tittade fram då och då och det var bra att den inte sken hela tiden - då hade det blivit FÖR varmt. 
Nu har vi precis avslutat en god middag. Vi har förvisso inga grillmöjligheter här, men man får väl använda stekpannan ilbland för att få en god köttbit. Till det en fräsch melonsallad - nåt som blivit en riktig favorit.
 
Imorgon eftermiddag blir det golf i det fortsatt vackra och varma vädret (enligt prognosen alltså).
 
Den lilla bilden högst upp till höger visar de infällda "pilarna" i marken som visade  vägen från centralen i Amersfoort in till centrum. En jättebra idé. Har man aldirg varit i en stad förut och inte har en karta (nu finns ju MAPS i telefonen, men ändå....) så är det ju perfekt att få vägledning. De var infällda i marken ungefär var 15:e meter så det gick inte att missa.
 
 
 

Den här gången kom vi i alla fall hem.......

Publicerad 2014-06-25 21:10:12 i Allmänt

Nu har vi verkligen otur med våra flygresor. För två veckor sen blev vårt plan inställt och vi blev kvar i London en extra natt och igår höll det på att hända igen.
Flygledarstrejk i Frankrike gjorde att när vi väl hade boardat vårt plan en dryg halvtimme försenade (skulle gått halv tio på kvällen) så meddelade personalen att på grund av strejken i Frankrike skulle vi bli sittande i planet upp emot tre timmar innan vi kunde lyfta - och vi fick INTE kliva av.
Det är verkligen ingen höjdare att sitta i ett stekhett flygplan med en massa upprörda människor och med en mycket diffus tidplan framför sig. Dessutom var det risk för att när vi väl fick lyfta så var vi tvungna att ta en omväg RUNT Frankrike och därmed få en extra timmes flygtid......
 
Nåväl - det är bara att räkna till tio, andas lugnt och försöka koppla bort värmen och irritationen. Det slutade med att vi klockan tre på natten (tre timmar försenade - så det kunde varit värre....) landade i Amsterdam.  Bara för att upptäcka att eftersom tågtrafiken var avstängd på grund av spårarbeten och det hade kommit fler försenade flyg så fanns det inga lediga taxibilar. Normalt sett står det en lång radda med lediga bilar inne men nu var det bara att ställa sig i kön. Men det gick också ganska snabbt och vi har ju bara 15 minuters bilresa hem så klockan fyra kunde vi sätta nyckeln i lägenhetsdörren.
 
Det var bara att krypa ner i sängen och "attacksova" några timmar innan jobbet kallade. Vi hade Stockiholms-besök (=möte) idag så jag hade ingen möjlighet att flexa in senare heller. 
Nu blir det en tidig sänggång för mig - hemarbetare Ohlsson kunde ju ta sovmorgon och är något piggare än jag. Och som man brukar säga - slutet gott - allting gott. Nu lever vi på minnen från våra sköna dagar i Altea.
 
 
 

Storasyster önskar mer bilder på mig - åtgärdas nedan :-)=

Publicerad 2014-06-24 00:10:42 i Allmänt

Idag har det åter varit en jättevarm dag. Som tur var också ganska blåsig - annars hade vi nog havererat av värmeslag på golfbanan. Nu fick vi istället tampas med vindarna som ibland var med, ibland från sidan men som oftast (kändes det i alla fall) mot.
Men vi kämpade på tillsammans med vår trevlige skotte i bollen Paul från Glasgow. Som så många gånger tidigare spelade Micke och jag ganska lika, men den här gången lyckades jag vinna :-)
 
Vi hade tänkt oss äta hemma ikväll igen och hade spetsat in oss på tunna revbensspjäll som vi skulle köpt med från en restaurang, men se det gick inte för de hade stängt på måndagar.  I stället fick vi gå ut och äta och det var inte illa det heller. En grekisk sallad till förrätt och så pasta på det. Nu är vi mätta och belåtna och sitter och njuter av ett glas kallt rosévin på terrassen innan det är dags att knyta sig.
 
Imorgon är det vår sista dag, men flyget går inte förrän halv tio så det är en HEL dag kvar. Vi hade tänkt oss lite bad och sol i Calpe, men nu såg vi på väderprognosen att det kan komma en (välbehövlig) regnskur på förmiddagen så vi håller schemat öppet.
 
Och eftersom storasyster "saknar" bilder på mig på nätet så åtgärdas detta nu. Här kommer "årets terrassbild".
 
 
 

Midsommar i Altea

Publicerad 2014-06-22 18:37:03 i Allmänt

Bloggen har legat nere några dagar och det beror delvis på att vi var tvungna att ladda på lite mer pengar på vårt mobila bredband (typ kontantkort) och så har det varit "fullt upp" - jobbigt med semester allstå :-)  NOT
 
Vi kom hit till värmen i torsdags kväll. Planet gick tio över sex och vi blev glatt överraskade över att höra piloten berätta att flygtiden bara var 2 timmar och 15 minuter. Dvs en kvart kortare än planerat. Sånt känns alltid skönt. Och det går inte att komma ifrån att de korta flygtiderna är en bonus när vi åker från Amsterdam.
 
Vi ville inte åka in och stresshandla på en kvart så vi åkte direkt hem, drog upp jalusier och gardiner och gick ut och tog en matbit på stan. Sjävlkart satt vi ute och termometern stod på 24 grader när vi strax före midnatt gick till sängs.
 
Midsommarafton blev det en tur till Carrefour för att bunkra upp med mat och dryck och sen gick vi ner på strandpromenaden för en lätt lunch. Kvällens middag skulle ätas hemma och vi hade köpt fin oxfilé till grillen. Men innan dess var vi ju tvungna att ta oss upp till kyrkplatsen för att beskåda när "midsommarstången i Altea" skulle sättas upp.
Hela den här helgen före den 24 juni går i fruktbarhetens tecken och på midsommarafton är det tradition att stadens unga män från flodens utlopp i havet ska bära upp ett träd upp till kyrkplatsen. En procedur på några timmar där det tunga bärjobbet hjälps upp av att åskådarna förser bärarna med Sangria att dricka och sprutar ner dem med vatten för svalkans skull.
När de sen slutligen framåt niotiden når kyrktorget åtföljda av sambaorkester har hundratals människor samlats där för att se hur trädet reses upp och fästs i stora linor mellan hustaken.
Trädet har helt skalats på grenar (utom en liten "ruska" i toppen) och det är ganska högt. När det har förankrats i marken börjar nästa del i firandet. Nu ska männen likt apor klänga sig upp på den kala stammen och fästa ett klädesplagg så högt upp som möjligt. Hela den här proceduren har visst med fallos-symbolik att göra - man ska visa vem som är starkast och vigast...... Och för säkerhets skulle finns självklart ambulans och sjukvårdare på plats :-)
 
Sen fortsätter festen i flera dagar. Live musik varje kväll/natt på kyrkplatsen och preocessioner med orkestrar. Allt avlutas sen på kvällen den 24 juni (som är den riktiga San Juan-dagen). Då samlas hela familjer på stränderna på kvällen. De har med sig mat och dryck och när mörkret lägger sig tänds det ljus överallt. Och slutligen vid midnatt - då ska kvinnorna vada ut i vattnet - allt för att befrämja fruktbarheten.
 
Men Midsommar betyder ju också bröllopsdag för oss. I år var det 31 år och det firades som brukligt med lite "bubbel" på terrassen (mellan lunchen på strandpromenaden och trädproceduren på torget alltså).
 
Igår lördag spelade vi golf i värmen. På dagarna är det 29-30 grader men vi hyrde en buggy och då klarar men att spela även om det är "svinvarmt". Vi hade som vanligt tävling oss emellan, och som så ofta är det spännande in i det sista. Och den här gången slutade matchen oavgjort :-)
 
Lördag kväll gick vi till La Costera för att äta middag. Det är en av Alteas absolut bästa restauranger och vi blev inte det minsta besvikna den här gången heller. En härlig meny som bestod av en "förrättsplatta" att dela på (massor av delikatesser men i smakprovsstora bitar bara). Till varmrätt en underbar torskrygg på champagnesås och så en Creme Katalan som avslutning. Mmmmmm - sen sov man gott......
 
Idag söndag var värmen oförändrad - men till det tillkom en kraftigt ökad luftfuktighet. Puh så mycket varmare det känns då. Men vi trotsade det hela och tog en promenad till marknaden i Albir. Det tar 55 minuter att gå dit och vi var rejält varma när vi kom fram. Micke köpte ett par nya innetofflor och ett par bälten sen blev det bara en baugette också (till kvällens middag).
Vi åt en liten tapaslunch på Bistro Amics dvs hos vår engelska "kompis" Tracy innan den långa vandringen tillbaka började. 
 
Och nu är vi som sagt hemma igen. Micke gör "materialvård" inför morgondagens golfrunda (=putsar/tvättar våra golfklubbor) och jag sitter och "dokumenterar" våra senaste dagar. En liten drink var har vi också fått och snart väntar en sval dusch.
Ikväll blir det åter middag hemma. Jag lade kycklinginnerfileer i marinad i morse och dessa ska sen träs upp på spett och grillas. Till det en fräsch grönsallad.
 
 

Sopstrejk och kontorsbesök

Publicerad 2014-06-18 18:29:42 i Allmänt

Nu står Holland still..... Alla sitter antingen hemma eller på nån pub och tittar på fotbollsmatchen mot Australien. Till och med tågvärdarna hade hängt på sig orange girlanger för att stötta sitt fotbollslag. Jag gissar att det blir som i söndags om Holland gör mål - nämligen att det tutas och tjoas genom öppna fönster i kvarteret.
 
Idag har jag varit på kontorsbesök. Den här gången var det kontoret som ligger närmast där vi bor nämligen på Herengracht. Det är den "tjusigaste" kanalen som en gång byggdes för rikemansfolk. Idag bor det inte många där utan husen är mest för kommersiella ändamål.
Det var en jättetjusig "våning" två trappor upp i huset och med utsikt mot en vacker trädgård på baksidan. Våra bankkontor här i Holland är ju långt ifrån de "centrumkontor" som vi är vana vid i Sverige. Men vi varken vill eller behöver få in strökunder då vi ju inte heller kan hjälpa till med kontanter. Våra kunder är bokade besök och då passar en adress som den här alldeles utmärkt.
 
På väg till och från bankkontoret blev jag vittne till den förödelse som råder på stadens gator. Det är nämligen sopstrejk sen i måndags så ni kan ju gissa hur det ser ut. Skräp överallt! Och sophämtningen är i de äldre delarna av stan redan innan väldigt primitiv vilket betyder att man ställer ut sopsäckar på därför avsedda platser. Och dessa platser var också överfulla. Nu ska strejken visst upphöra i morgon - och för att visa ett exempel så såg det ut såhär utanför vårt hus igår.
 
 
Micke spelade golf i förmiddags och sen har han skött det dagliga "fixet" vilket idag innefattade inköp av Sushi till middagen.
På väg till restaurangen såg (och fotograferade) han det här lilla ulliga gänget.
 
Och för att ännu mer verifiera hans godhet inför dessa små hjälplösa krabater så berättade han att han på väg hem från golfbanan stannade mitt på en motorvägspåfart, satte på varningsblinkers och lät en hel andfamilj passera över vägen :-)
 
 
 

"Vardagshelg" i Amsterdam

Publicerad 2014-06-15 20:12:31 i Allmänt

Helgen börjar gå mot sitt slut och den har varit lugn och skön. Speciellt jämfört med förra helgen då vi "gjorde London".
I fredags kväll hämtade Micke mig på jobbet och vi åkte till golfbanan och spelade 9 hål i ett helt underbart sommarväder. Vi hade på grund av juniortävling inte fått tid förrän halv sju - men vad gör väl det när kvällarna är långa och varma.
Igår lördag vaknade vi till ännu en varm - men den här gången mulen - morgon. Vi gjorde vårt sedvanliga marknadsbesök för att köpa färskpotatis och blommor. Potatisen skulle bli till lördagkvällens middag som var sill och burkskinka. Och det var lättare sagt än gjort att köpa potatis. Vi visste sen tidigare att det finns en speciell potatishandlare på marknaden varje lördag och det var honom vi uppsökte. Men han hade inte mindre än 6-7 olika sorters inhemsk färskpotatis till försäljning. Hur välja??????
Jo vi lät handlaren råda oss. Och han rekommenderade (självklart) den dyraste. En fast, gul sort som odlas bara i en liten del av NordHolland. Men den var jättegod - så det gjorde inget att påsen blev några kronor dyrare.
Efter ett IKEA-besök (bland annat lite nya servetter och "svensk mat") blev det "gluggsittning" (solen hade kommit fram igen) och en jättegod sillmiddag med en liten nubbe.
 
Söndag morgon åter en varm dag. Vi åt frukost på balkongen och sen var det åter dags för en golfrunda. Den här gången 18 hål som vi spelade på 3 timmar och 45 minuter. Det är snabbt spelat - men det var lugnt på banan och vi spelade ensamma (två-boll) så det flöt på riktigt bra.
Vi spelade som så ofta ganska jämnt - men det här gången tvingades jag dessvärre se mig slagen av Micke med 6 slag. När tre hål återstod ledde Micke med 3 slag, men åter igen spelade det 18;e hålet mig ett spratt (=katastrof) och Micke kunde alltså vinna stort. Men det var helt OK - i fredags kväll var det jag som gick segrande ur matchen.
 
Bilden nedan visar hur det ser ut utanför var och vartannat hus så här i VM-tider. Det hänger vimplar och banderoller överallt. Men titta noga på "flaggstången" (den som sitter på väggen). Där hänger en ryggsäck - och det är beviset på att en familjemedlem just tagit studenten.
 
 
Och veckans blommor; Jungfrun i det gröna och Pioner
 
 
 
 
 
 

Fotbollsmaskotar och golfrunda.

Publicerad 2014-06-12 22:17:15 i Allmänt

I går, onsdag var det hemmafix dag efter vår något förlängda helg i London. Förutom mottagandet av fortkörningsböterna bestod dagen av min dagliga träning av kondition, höfter, rygg och mage. Dagen bjöd på soligt väder och jag avslutade med lite golfträning på Haarlemmermeersche GC där jag varit medlem ett år nu och just förlängt medlemskapet med ett år till. Efter träningen körde jag förbi Schiphol och hämtade upp Anne i den fina kvällssolen. 
 
När det sedan blev torsdag, alltså i dag, skjutsade jag Anne till jobbet och åkte vidare till golfklubben där jag hade en tid bokad 09.00. Efter den senaste tidens rundor som inte direkt varit något att skriva om fick jag till en riktigt bra runda i dag. Några av mina fysioterapiövningar visar sig fungera som perfekt stretching mellan hålen på banan. I dag spelade jag, som vanligt, med ett gäng pigga "gamlingar", 74 - 79 år gamla men i god form. Hoppas man själv är lika pigg när man närmar sig 80.
 
Vi spelade i kanonväder hela rundan och jag fick till 34 poäng. Bruttoscoren hade också varit helt ok om det inte varit för det onödigt långa 16 hålet, en par fyra. Jag slog en hyfsad drive, en totalt misslyckad spoon och sedan en bra järnklubba in till greenkanten, men på fel sida om flaggan. Ok tyckte jag, jag chippar väl in och puttar en eller två gånger. Tjoho vad bra det blev !  Chippen var jättebra slagen men alldeles för lång, över greenen och ett par meter utanför. Nytt positivt tänk, nästa chip går att sänka för en bra femma ! Då lyckades jag göra en äkta "Lundinare*". Dvs träffa marken innan bollen och sedan träffa bollen två gånger. Allt slutar med en åtta på ett par fyra hål. Ni som kan golf förstår säkert och ni andra behöver inte veta hur illa det är. Efter detta slutade dock rundan bra och jag fick alltså ett resultat som stämmer med mitt handikapp, golfhandikapp alltså, inget annat. 
 
* "Lundinaren" har skapats av min gode vän och arbetskamrat Lasse Lundin som gjort den till sitt favoritslag
 
Efter detta var det dags för torsdagshandling. Alltså iväg till Albert Hein XL i Osdorp som vanligt. Under resan dit ser man att dom i det här landet är otroligt intresserade av fotbolls-VM i Brasilien. Förutom att man också är väldigt intresserade av landhockey VM som går just nu och tar väldigt mycket TV tid. I alla bostadsområden, villor som hyreshus, sätter man upp linor med vimplar, parasoll, flaggor mm mm. Det är holländska flaggans färger kombinerat med orange. "Alla" affärer säljer allt som går att koppla ihop med VM och som är orange, Mössor, vimplar, bollar, tröjor, klänningar, maskotar, handdukar, halsdukar, backspegelfodral, ölglas och bilflaggor. Det finns ingen ände på det. 
 
När vi handlar på Albert Hein (motsvarar ICA) får vi små mascotar i olika former och mängd, beroende på hur mycket man handlar för. Det är säkert för att barnen ska få sina föräldrar att handla där så de kan samla de olika mascotarna och byta med varandra. Ni som är tillräckligt gamla minns säker hur vi köpte och bytte hockey och fotbollsbilder förr i den. Det kanske finns fortfarande, vad vet jag ?  Själva har vi satt upp de små figurerna på vårat hjärta på väggen i hallen för att ge vårt stöd till Hollands lag i VM. Vi har inte berättat för någon att vi egentligen håller på Spanien. 
 
 
Just nu sitter vi och "slappar" framför TV´n och ser på US Open i golf. Vi ser fram emot en lugn helg i Amsterdam med lite golf och avkoppling innan vi börjar att ladda för att fira midsommar i det varma Altea, dit vi åker nästa torsdag kväll. 

"Verkeersovertredeing"

Publicerad 2014-06-11 22:41:43 i Allmänt

Jaha - då har vi (Micke) begått vårt första trafikbrott i Holland. Micke har kört 56 km/timme på en 50-väg och blev påkommen av en kamera så idag har vi fått ett inbetalningskort på 46 EUR för denna "fortkörning".
Lite snopet såklart - men tur att det inte kostade mer i alla fall.
 
Det verkar vara värmebölja i stora delar av Europa. London var kanonvarmt i helgen och inte minst i måndags och här i Amsterdam är det lika varmt. Och vi har förstått att även Stockholm har fått känna av högsommarvärme under helgen.
I morse när jag gick till tåget låg det ett så läckert gammalt segelfartyg vid kajen där flodkryssarna annars brukar husera. Jag tog upp min telefon för att ta en bild, och precis när jag ska knäppa av ser jag att gammalt möter nytt i kameralinsen, Ett kryssningsfartyg håller precis på att anlöpa Amsterdams hamn och glider precis in i bilden. Inte ett av de största eller vackraste - men ändå - kontrasten är stor. 
 
 
Det vackra vädret ska fortsätta över helgen så då hoppas vi på nya tag (och slag) på golfbanan,

Ännu en dag i London. (och en natt)

Publicerad 2014-06-09 23:08:08 i Allmänt

I dag var Anne på banken här i London och jobbade. Själv hade jag en heldag på stan. Det utlovades värme och regnskurar men det blev inget regn utan sol och lite molntussar och VARMT.

Jag gick ungefär fyra mil, känns det som !!! Hyde Park, Buckingham Palace med vaktavlösning, Big Ben, Trafalgar square mm mm. Jag återupplevde också upploppet i London Maraton på The Mall. 17 år senare kändes det fortfarande i benen.

Innan återfärden till Heathrow gick jag tillbaka till Hyde Park och kunde vila med en och en halv timmes bokläsning på en bänk. Sedan taxi till Paddington och tåg till
Heathrow. På tåget fick Anne mail från KLM om att flyget hem var inställt.

Efter att ha köat en liten stund vid KLM disken fick vi klart för oss att vi inte skulle komma hem i kväll.

Nu har vi ätit middag på ett hotell på Heathrow och ska nu sova här eftersom vi inte kommer härifrån förrän i morgon förmiddag.

Det är så klart surt men å andra sidan har vi inte råkat ut för detta någon enda gång tidigare under alla år. Dessutom sköttes det helt ok från KLM's sida och vi kommer säkert att bli kompenserade för den extra natten.

Utsikt, spänning och bil-race

Publicerad 2014-06-08 22:14:26 i Allmänt

Vi vaknade till en vacker morgon och det förstod man ganska snart att dagen skulle bli varm.
Efter god hotellfrukost tog vi tunnelbanan till London Bridge och ett besök på The Shard. Det är en vansinnigt hög byggnad helt i glas. Konformad och högst upp formad som "skärvor" därav namnet.

Hissen gick upp till 69:e våningen och sen fick man ta trapporna till våning 72. Wow vilken utsikt!På eftermiddagen blev det musical - Thriller. (spänning ha, ha).
De allra bästa låtarna Michael Jackson gjort. Jättebra.


Efter musicalen blev vi "bjudna" på middag. Det gick till så att vi gick ner till Leicester Square där vi hittade en restaurang med uteservering. Men när vi efter 30 minuter fick in maten hade vi fortfarande inte fått in vårt vin. Trots två påminnelser. Så de bjöd på maten. Synd man inte hade beställt nåt dyrare, Caesarsallad för mig och Fish & Chips för Micke. :-)

Och slutligen. Precis nu när vi gick hem såg vi att stora delar av centrala London var avstängda. Bland annat Regent Street. Det årliga bilrallyt Gumball 3000 defilerade in i stan. Fullt med folk och balla bilar.
Weekend i London!

Publicerad 2014-06-07 22:27:34 i Allmänt

I morse tog vi planet till London. Himla smidig flygresa - bara 45 min i luften - men vilken tid det tog på Schiphol. Nu såg man verkligen skillnaden att åka inom och utom Schengen. Här gäller det att vara ute i god tid. Totalt kollades våra pass fem gånger!!!

London bjöd på mulet men varmt väder när vi landade.
Vi hade tur nog att få vårt hotellrum direkt i morse så vi kunde packa upp i lugn och ro. Affärerna öppnar ju inte före 10 så det var gott om tid.

Men när vi gick ut på stan öppnade sig himlen och det vräkte ner. Inte kul, men det gav sig snart och innan vi visste ordet av så sken solen och det blev gassande varmt.

Vi gick via Picadilly Circus ner till Covent Garden där vi satt ute i folkmyllret och åt en sen lunch.
Nu lite slappande på hotellet. Det var en lång dag igår - och en mycket tidig morgon idag. Planet gick redan kvart över sju....Golf på arbetstid :-)

Publicerad 2014-06-06 22:52:00 i Allmänt

Tuff arbetsdag! Vi åkte hemifrån ungefär halv tio och kom hem tolv timmar senare.
Swedish Chamber of Commerce anordnade sin årliga golftävling som i år gick av stapeln på golfbanan Het Rijk i Nunspeet. Banan ligger ca 8,5 mil österut från Amsterdam så det var en liten bit att åka.
Jag skulle spelat ihop med en kollega, men han var tvungen att lämna återbud så Micke fick bli stand-in. Kul för oss båda!
 
Strålande sol och mellan 20 och 25 grader - kunde inte bli bättre. Vi gick ut i första bollen klockan ett och då hade vi innan det registrerat oss och fått lunch. I programmet stod det lunchbuffé och Micke blev lite besviken över att se några smörgåsar och kannor med mjölk framställda på ett bord. Han har inte sett/förstått att det är så holländsk lunch ser ut. Jag har vant mig vid mackorna - men att dricka mjölk - nej där går gränsen.......
 
Spelformen var bästboll och våra spelkamrater var riktiga låghandicapare med 7 respektive 9 i handicap. Vi blev klart imponerade när vi såg deras utslag på första hålet - men sen kom de ner på jorden igen.
Nackdelen med att vara långslående på en bana som den här (smal och med mycket tallskog på sidorna) är att man också lätt hamnar "i skiten" om man inte slår rakt. Och det gjorde de sällan........
 
Spelet gick väl si sådär. Mitt långa spel (speciellt drivarna) satt bra - men på greenerna hade jag det tuffare. Micke var dessvärre ofta ganska sned från tee och hade en hel del så kallade "chip-it-out" -lägen.
 
Vi placerade oss inte på prispallen - men vi lyckades i alla fall spela lika med våra spelkamrater i bollen - vilket vi tyckte var helt OK. Och...... jag lyckade faktiskt vinna "längsta drive" i damklassen :-)
 
Nu sovtajm - i morgon är det tidig upgång. Planet till London går kvart över sju!!!!!
 
 
 
 
Så här glad såg jag ut när jag tog emot priset för "längsta drive".

"Avondvierdaagse" - ungefär "fyra-kvällars-promenad"

Publicerad 2014-06-05 21:44:00 i Allmänt

Redan förra året blev vi vittne till att det under några (fyra) kvällar under en veckas tid på senvåren kryllade av barn i olika åldrar på gatorna. Och den här veckan var det dags igen.
Företeelsen heter på holländska "Avondvierdaagse" och är en vecka då skolbarnen under fyra kvällar (efter skoltid alltså) vandrar olika långt beroende på ålder.
Det här startades i början av 1900-talet av idrottsföreningar i Holland för att främja rörelse och vandring hos barn. Under andra världskriget förbjöds dessa "marcher" av ockupationsmakterna men återupptogs igen efter kriget.
Hela stan kryllar av barn som går tillsammans med lärare och föräldrar och så anordnas det "vätskepauser" (inte att förväxla med de "vattenhål" som vi vuxna ibland brukar stanna vid.....) för att de ska orka.
Är man tonåring så går man ca 15 km per kväll - och så är det naturligtvis kortare ju yngre man är.
 
Just nu håller vi på och laddar inför morgondagens golftävling. Vädret ska bli strålande - sol och 23 grader varmt - kan inte bli bättre golfväder. Nu gäller det "bara" att hålla ihop spelet och spela "smart"........
 
På lördag morgon bär det av till London :-) Ett par dagar med shopping, musical och så jobb för mig på måndag. Minisemester kombinerat med arbete. Det ser vi också fram emot.
 
 

Ett hån för blomsterodlingen!!!

Publicerad 2014-06-01 21:19:00 i Allmänt

 
Igår var vi på den tidigare nämnda utflykten till Utrecht. En lagom lång tågresa till en jättefin stad med en gammal kärna och självklart också kanaler.
Vi promenerade runt och tittade bland annat på det fina klocktornet vid domkyrkan som spelade långa klockspel vid hela timmar. Tex kunde vi höra Beatel's Yesterday spelas när vi satt och åt lunch.
Eftersom det var lördag pågick också marknad i stan, och på "blomstermarknaden" såldes allehanda billiga blommor. Vi kunde självklart inte låta bli att köpa 60 st rosor (60 cm höga) för endas 5 EUR. Hur är det möjligt att sälja rosor så billigt?????? Det ska ju täcka kostnader för såväl odling, plockning, packning, transport och försäljning. Förstår helt enkelt inte att det inte kostar mer! Och fin kvalitet såg det ut att vara också. Fräscha blad och inte en slokande blomma. Jag har sagt det förr och det kan upprepas - snittblommor till en billig penning kommer vi definitivt att sakna den dagen vi flyttar hem igen!
Vi har ingen vas som sväljer 60 rosor, så det blev till att dela upp dem i två olika vaser.
 
Idag har det varit underbart väder (igen, precis som igår) och vi hade en golftid bokad. Den här gången fick vi spela med två herrar som vi spelat med en gång tidigare. Jättetrevliga även om den äldre av dem är ganska dålig på engelska (något som ju är ganska ovanligt).
Micke och jag tävlar som vanligt med brutto-score. Det funkar ju jättebra eftersom vi har så lika handicap. Dagens match var jättespännande. Ställningen böljade fram och tillbaka under hela rundan, och när vi slog ut på 18:e hålet ledde jag med 1 slag. Men vad hjälpte väl det när jag skyfflade ner tredje slaget i ett vattenhinder!!!!! Så det slutade med 2 slag färre för Micke på sista hålet som därmed vann dagens runda med ett slag.
Spelet fungerade annars väldigt bra för mig. Speciellt mina drivar (utslag) var helt underbara. Det var till och med så att våra medspelare kallade mig för "Mrs Stenson".  Men som vi brukar säga - "En fluga gör ingen sommar" -  och likadant är det med golfen. En drive gör ingen score!!!! Det gäller att hålla ihop spelet ALLA slag........
 
På fredag ska vi spela tävling. Det är Svenska Handelskammaren som har sin årliga tävling. Handelsbanken deltar med två lag och egentligen skulle jag spelat med en kollega på vårt kontor i Eindhoven. Men det visade sig att de har ett "kund-event" på fredag så han var tvungen att hoppa av tävlingen. 
Istället erbjöds Micke att ställa upp så han och jag bildar nu ett "bäst-boll-lag". Och ska vi över huvudtaget ha nån chans att placera oss hyfsat bra gäller (förutom att vi bägge spelar på topp) att vi ser till att komplettera varandra. Om en spelar dåligt på ett hål så gäller det för den andra att spela bra :-)
 
På vägen hem från dagens golfrunda njöt vi fortsättningsvis av det vackra vädret genom att köra hem ner-cabbat. Och apropå "selfisar" som är så populära - så här kan man också ta en "selfie" med ett plan som precis lyfter bakom huvudet :-)
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela