ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Dubbelpremiär i "sommarvärme"

Publicerad 2014-03-30 20:57:03 i Allmänt

Det börjar bli tjatigt att skriva om det fina vädret, men vad gör man inte för att hålla sig till sanningen. I slutet av förra veckan lovade man upp mot 20 grader och sol till den här helgen, och vad blev det ? Jo ännu lite mer. Hur det var i går har vi redan skrivit om och i dag blev det ännu mer sol och över 20 grader och nästan vindstilla. Riktig sommarkänsla med andra ord. 
 
Efter att ha låtit sommartiden ha sin gång, lite sen frukost med andra ord, åkte vi till golfklubben för lite träning i det fina vädret. Anne dominerade rangen som vanligt medan jag fick hålla mig till putt och chippinggreerna. Ett av mina mål i år är att åter gå förbi Anne i handicap men efter att, tre helger i rad, sett hennes slag på rangen inser jag att det blir svårt. Även i dag var det full med folk på banan, kortärmat och trekvartsbyxor förekom flitigt såg vi. 
 
Efter väl genomförd träning gick vi upp till uteserveringen och tog oss lite snacks och ett glas vin och en öl. Att sitta mitt i solen den 30/3 och ta en öl är nästan lite för mycket. Förra året här i Holland var det kanske 5 - 7 grader och inte någon grönska alls vid den här tiden. I dag grönskar träden i stan och vi har till och med sett fält med blommande hyacinter (kommer på bild i senare inlägg). Allt ligger en månad tidigare, det gör det väl i Sverige också i och för sig. 
 
 
 
 
Efter en timme i solen på uteserveringen var det dags att åka hem igen. Det var då det blev "dubbelpremiär". För det första körde jag bilen för första gången på över fem veckor. För det andra var det premiär för att köra med taker nere. Det kändes skönt att kunna köra bilen igen och det innebär en enorm möjlighet att komma ut. Inte bara till golfklubben. Jag provade att cykla i garaget förra veckan, gick ok men min sjukgymnast sa ifrån direkt. Inte cykla ännu i Amsterdamtrafiken. Därför skönt att kunna ta ut bilen i stället. Men om en vecka !!!!!!! 
 
På väg hem från golfklubben tog vi en "omväg" för att se lite i omgivningarna på den sida av golfklubben där vi aldrig varit. Vi hamnade på en mycket charmig väg utmed en kanal. Kantad av fina hus, husbåtar väderkvarnar får, getter och massor av folk som cyklade. Det verkar som om alla Amsterdambor tagit sig ut i dag i det fina vädret. 
 
 
 
Det var allt för idag, nu väntar en vecka med hårt arbete för oss båda, Anne på jobbet och jag med mina rehabövningar och numera även golfträning. Det har nämligen utlovats 20 gr hela veckan vilket ihop med sommartiden gör att vi kan utnyttja vardagarna på ett annat sätt än tidigare. 

Sommarkänsla!

Publicerad 2014-03-29 22:08:42 i Allmänt

Wow - vilken dag! Kvicksilvret steg till över 20 grader idag och solen strålade från en klarblå himmel. Knappt man kan tro att det är sant.
Redan i morse var det varmt och skönt och nästan helt vindstilla (vilket är ovanligt här) när vi gick ner på marknaden. Och ja - idag var det VI. Dvs Micke kunde äntligen följa med på veckans höjdpunkt igen. Det blev inköp av blommor (tulpaner och franska tulpaner), lite grönsaker och en ask jordgubbar. Jordgubbarna är holländska om än odlade i växthus - och jag undrar just när årets första färskpotatis ska komma ut på marknaden......
Sen blev det veckans besök på AH (Albert Hein) för att bunkra upp inför helgens och kommande veckas matbehov. Och om vi förra året tyckte att alla människor gick klädda i vinterkläder "onödigt länge" så såg vi idag ett antal personer som gick barbenta i shorts. Och det var INTE amerikaner eller andra turister! Nej det var verkligen sommarkänsla i luften.
 
Eftermiddagen ägnades åt ett par timmars solande genom våra öppningsbara dörrar/fönster i vardagsrummet. Kanalen sjöd av båttrafik. Massor med människor som i sakta mak gled fram och njöt av solen och värmen.
 
Nu har vi precis kommit tillbaka efter ett restaurangbesök på Nevy. Det är en jättetrevlig fiskrestaurang som ligger nästan i vårt kvarter kan man säga. Det var ett bra tag sen vi var ute och åt i Amsterdam (åtminstone tillsammans - jag var ute för en dryg vecka sen med ett par kollegor). Vi kan alltså konstatera att vi inte äter ute särskilt ofta - men vem vet - det kanske ändrar sig när det åter blir sommar........
 
Värmen ska stå sig hela veckan och i morgon tror vi att det åter blir ett besök på golfbanan med träning på rangen (för mig). Micke fick inte grönt ljus än för att börja slå riktiga golfslag så han får hålla sig till puttar och chippar. :-(
 
 

Snabb Stockholmsvisit

Publicerad 2014-03-27 19:26:30 i Allmänt

Sitter på planet på väg hem till Amsterdam igen.
Jag har tillsammans med två kollegor varit på en snabbvisit i Stockholm.
Vi har planer på att skaffa ett system för leverantörsfakturor och träffade systemägaren för det system som redan idag används i Sverige.
Det var ett bra möte med mycket nyttig information.
Men nu väntar bråda dagar med kvartalsbokslut :-)

24/3-2014 = ett år i Holland !

Publicerad 2014-03-24 21:55:16 i Allmänt

Oj vad fort ett år kan gå. Det var alltså ett år sedan vi åkte över gränsen från Tyskland och in i vårt nya "hemland". Då visste vi inte ett dugg om vad som väntade, men som vi skrivit förut så var det "all in" och inte ett dugg oro över vad som skulle komma utan bara förväntan. Det visade sig vara rätt inställning och efter ett år så kan vi nu konstatera att vi fortfarande stortrivs även om äventyret nu övergått i vardag. För övrigt minns vi också hur kall och sen våren var när vi kom. I dag för ett år sedan tog vi på oss alla kläder vi hade för att ta oss till centralen och köpa månadskort till Anne, vi frös som, jag vet inte vad. I dag, ett år senare, gick jag med kryckan och mötte Anne, även om det inte var så varmt som det varit tidigare dagar så behövdes bara en tröja för att inte frysa. Det var som en annan världsdel jämfört med förra året. 
 
 
 
I dag samlades dessutom världens ledare i Amsterdam och Den Haag för det stora "Nuclear" mötet som ska pågå i två dagar. Som vi skrev häromdagen så flög US Airforce in över vårt hus med två stora fraktplan innehållande bland annat Barack Obamas bil. Tydligen fanns det också helikoptrar ombord. I dag var Obama på Riksmuseét i Amsterdam. Dit åkte han naturligtvis helikopter. Självklart tog han också vägen över vårt hus, Jag tror till och med att jag såg honom vinka från helikoptern !!!! Nej så var det naturligtvis inte men det var hans helikopter, eskorterad av två andra US Ariforce helikoptrar som flög förbi utanför fönstret. Nu får vi se i morgon om vindarna ligger åt rätt håll så vi får se när alla "högdjuren" ska åka hem, inklusive de stora fraktplanen. 
 
 
I vår egen lilla värld så har "invaliden" dvs jag själv, blivit bättre och bättre i höften. Träningsdosen ökar i takt med antal övningar. Nu är fokus på att få upp rörligheten. Förhoppningsvis kan jag börja köra bil till nästa helg vilket ökar rörelsefriheten ganska rejält. Det kanske till och med går att komma upp på en riktig cykel och ta sig ut, med kryckan fastsurrad på ramen. Känns skönt eftersom man lovar värme i väderprognoserna. På dagens promenad hade jag kameran med mig och tog några fina vårbilder. 
 
 
I övermorgon, onsdag, kommer Anne att lämna våren i Amsterdam för att åka till ett betydligt, enligt SMHI, kyligare Stockholm. Arbetet kräver att hon åker för ett besök på banken. Det blir en övernattning och sedan tillbaka "hem" igen. Enligt de holländska väderprognoserna väntar då en period med 17 till 18 grader i slutet på veckan och över helgen. Fortfarande helt ofattbart. Stämmer det blir det säkert en utflykt till kusten i helgen. 
 
 
 

Gästrummet har blivit gym

Publicerad 2014-03-23 21:46:09 i Allmänt

Vi gör ALLT för att Micke ska komma tillbaka i form igen efter höftledsbytet. Hos sin sjukgymnast har han fått reda på att en Crosstrainer är ett utmärkt träningsredskap - varför vi självklart köper en crosstrainer.
Den köptes på postorder och levererades i slutet av veckan. I ETT PAKET BESTÅENDE ATT MINST 100 BITAR!!!! (nästan...)
Dvs precis som IKEA. Så i helgen har vi läst instruktionsbok och monterat. Det tog ett antal timmar - men nu står den på plats. Vilket innebär att "gymet" är fördubblat. Från att bara innehållit en motionscykel så har vi alltså numera två maskiner. Så nu finns alla förutsättningar för Micke att snabbt komma tillbaka i god form inför golfsäsongen - och återigen bli singelhandicapare. (Säger han själv alltså......)
Och apropå golfsäsongen så har vi även idag varit ute på golfklubben för lite träning. För mig blev det först rangeträning (och idag var det nästan bara superlativer från coachen=Micke) och sen tränade vi bägge lite chippar. Vädret började lite si sådär i morse, men på eftermiddagen sken solen och värmde trots den lite svala vinden.
I övrigt förbereder sig det lilla landet Holland för ett stort världsmöte. I morgon måndag samt tisdag så är det Nuclear Security Summit 2014 som hålls i Den Haag. 5000 delegater från ca 55 länder samlas för att prata kärnkraft.
Sen flera veckor tillbaka har vi "varnats" för kaos dessa dagar. En av landningsbanorna är avstängd (den ska användas som "parkeringsplats" för delegaternas flygplan) och några vägar som ligger "farligt nära flygplatsen" är också avstängda dessa dagar varför tågen väntas få stora störningar och bli överfulla. Två av mina medarbetare kommer dessa två dagar jobba på vårt kontor i Amersfoort "ifall att" det inte skulle gå att ta sig in till vårt kontor i  World Trade Center på Schiphol. Säkerheten lär höjas till max och pessimisterna tror att vi inte kommer kunna ta oss in till våra lokaler.
Själv tror jag det hjälper med att räkna med förseningar i trafiken så det ska nog räcka med att åka nåt eller några tåg tidigare för att komma fram.
Som en förberedelse till det stora toppmötet kom igår morse två stora amerikanska lastplan från "US Air Force" flygandes på låg höjd över vårt hus. De planen innehöll bla Obamas Cadillac "The Beast". Det sägs dessutom att Obama på tisdag eftermiddag (efter att kärnkraftsmötet avslutats) ska besöka Rijksmuseum i Amsterdam. Jisses vilket pådrag DET måste innebära......
 
Idag är det precis ett år sedan vi lämnade Sverige. Vi for iväg från nästa 50 cm höga snövallar ner till Göteborg och färjan över till Kiel för vidare färd mot det nya hemlandet. Kan det vara möjligt att det redan gått ett helt år????
 
 

Tråkig vecka vs Körig vecka

Publicerad 2014-03-21 21:10:07 i Allmänt

Stackars Micke. Den här veckan har känts långtråkig. Jag jobbade länge i måndags. Kontorschefskonferens med efterföljande middag i tisdags och middag med svenska kollegor i onsdags. Då blir dagarna långa för konvalecenten
ten. Han känner sig allt bättre men kan fortfarande inte göra särskilt mycket. Inte köra bil, inte cykla, inte gå långa sträckor. Klart att det blir sega dagar då.
Själv har jag haft fullt upp.
Men positiva inslag är att våren har kommit på riktigt. Igår var det en högtrycksrygg som gav drygt 20 grader. Tyvärr kortvarigt. I morse regn och rusk.
Men eftermiddagen blev solig och kryssnings-flodbåtarna har återkommit. Träden grönskar rejält. Dvs alla tecken på vår är avbockade.

Golfklubbsbesök

Publicerad 2014-03-16 21:09:56 i Allmänt

Idag utlovades vackert vårväder vilket gjorde att det sög lite extra i golftarmen. 
Vi packade alltså ner mina klubbor och åkte till golfklubben för lite rangeträning. Banan var jättegrön och fin och det var fulla bollar som gick ut hela tiden på de olika banorna. Överallt blommar det av Påskliljor och Narcisser och buskar och sly är redan gröna. Och till och med vissa träd - som tex hängpilarna vid första tee - visar små skirt gröna blad.
Men för min del var det alltså bara träning som gällde. Först på rangen, sen lite chippträning och sist också några puttar som skulle i hål.
Solen sken till och från och mina slag "satt som en smäck" :-) Ja inte alla såklart - men tillräckligt många för att det skulle kännas både roligt och bra. Och att jag "gjorde rätt" känns just nu i axelpartiet. En ovan rörelse ganska många gånger på raken - ja det känns! Och det blir nog lite mer träningsvärk i morgon.
 
Micke som ju lär ha ett antal veckor kvar innan han kan börja slå golfslag igen fick istället träda in som tränare och coach; "tänk på uppvridningen", "nu var du lite flackare i baksvingen", "bra tempo där" - ja så där lät det hela tiden.
 
Men som liten bonus fick han i alla fall slå några puttar - men det är som sagt det närmaste golf han kommer att komma de närmsta veckorna.
 
Vi avslutade träningspasset med en god lunch i klubbhuset och så kunde Micke hämta ut 2014 års medlemskort som låg och väntade i receptionen.
 

Bakslag i vädret här också !

Publicerad 2014-03-15 21:53:00 i Allmänt

 
Åter igen är rubriken lite mer dramatisk än verkligheten. När jag skriver detta är klockan 21.15 och termometern på balkongen står på elva grader. Vi har haft upp mot tretton grader i dag men med en vass vind från nordväst. Den känsla av försommar vi haft hela veckan har i stället övergått i vårkänsla vilket inte heller är helt fel. Enligt våra uppgiftslämnare från Sverige så har ni haft ett bakslag där också. Man varnade för "superkylan" som vanligt, men vad jag förstår så kan man bara nästan se lite snö på marken på en del ställen och det har varit ett antal plusgrader. Ett ganska "snällt" bakslag om man jämför med hur det såg ut hemma förra året, ca 50 cm snö på tomten om vi minns rätt. Men som vanligt rättar man sig efter hur det är och nu är det en tidig vår på gång och då vill man inte ha bakslag, inte här heller.  
 
I veckan som gått har det varit flera tecken på att våren är i antågande. Bland annat så är områden runt och emellan de stora gatorna knallgula av påskliljor. Vi har sett rondeller som är täcka av krokusar i olika färger och vissa mindre träd och buskar har redan blivit gröna. Dessutom har båttrafiken i kanalen utanför vardagsrummet ökat och då menar jag den privata trafiken. Människor som bor i stan som tar en tur in i kanalerna i sina små båtar, med matsäck och dryck uppdukat, under en fin eftermiddag. I torsdags kom en mycket större kompis tillbaka efter att ha varit borta hela vintern. En av de största kryssningsbåtarna kom in i inloppet som vi ser från köket. Dom hade en härlig kryss in i Amsterdam en morgon med strålande sol och lite morgonvärme. Dessutom har antalet "turistpaddor" i kanalen ökat, man har också  börjat köra in trampbåtar i kanalernar till respektive uthyrningsställe. 
 
Det stora vårtecket var ändå i dag när vi tog upp våra tre krukor från garaget efter "vinterförvaring". Det är en fuchsia med spalje, en afrikansk lilja och den hortensia och klematis som våra hyresvärdar hade lämnat kvar på balkongen. Växterna har inte varit nere i garaget i mer än kanske två månader men dom har mått bra. Fuschian klipptes och planterades om liksom hortensian och klematisen. Den afrikanska blå liljan får vänta ett tag eftersom den nyopererade höften började krångla på balkongen varför arbetet fick avbrytas. Innan dess hann i alla fall trevliga grannar Dick och Sofie imponeras över att vi förvarade växter i garaget från ett år till ett annat. Sammantaget ser balkongen riktigt vårfin ut nu. 
 
Planen för i dag var att jag skulle följa med Anne till marknaden för att köpa lite blommor och annat. Jag kände dock redan på morgonen att det inte var någon bra dag med höften varför jag avstod marknaden och istället "bara" åkte med till Albert Hein XL i Osdorp för vår veckohandling. Jag "åker bara med" eftersom det känns ganska långt till att jag klarar av att köra bil själv. Efter det avbrutna omplanteringsjobbet på balkongen blev det en lugn eftermiddag och i morgon satsar vi på att åka ut till golfklubben för att hämta mitt handicapkort (alltså inte angående höften utan angående golfen) och äta en lätt lunch. Efter det blir det nog fortsatt balkongjobb om kroppen tillåter. 
 
 
 

Social träning

Publicerad 2014-03-14 21:18:00 i Allmänt

 
Nu när sjukgymnastiken och träningen gått så bra hela veckan var det dags för lite "social träning". Med det menas att Micke mötte mig på baksidan av kvarteret när jag kom hem från jobbet. Och så gick vi tillsammans till det nya hotellets bar för att ta ett glas vin.
Och det gick ju alldeles utmärkt. Se bara så lycklig han ser ut!
Innan dess hade en del av dagens träning bestått av att gå till Haarlemmerdijk och köpa lite Sushi till kvällens middag.Också det med lyckat resultat.
I helgen väntar nya utmaningar............. 
 
 
 
 

Man får inte vika ner sig !

Publicerad 2014-03-12 21:11:23 i Allmänt

Välj filer från din dator
 
Vadå  "inte vika ner sig" ? Jag har sagt förut att varje dag här är ett litet äventyr och det har inte blivit mindre äventyr efter min höftledsoperation. Allt går åt rätt håll, sjukgymnastiken, eller fysioterapin som det heter här, går jättebra. Det som gör minst ont just nu är själva höftleden. Allt annat i båda benen gör ont pga den träning jag går igenom varje dag, men det är positivt. Höftleden mår som sagt bra bortsett från att den inte går att böja i alla riktningar ännu, långt därifrån. Däremot ökar rörligheten och stabiliteten för varje dag. Fortfarande ryggläge i sängen på nätterna vilket blir jobbigt när man får ont och inte kan sova, men man får inte vika ner sig utan det gäller att kämpa på. 
 
Den senaste prövningen, som bilderna ovan kommer ifrån, var när jag i går skulle gå till fysioterapin i huset intill. Allt var bra och jag gick ut från lägenheten tio minuter innan "passet". När jag kom ut till hissen och tryckte på knappen började jag ana oråd, Ingen lampa tändes i hissknappen. Jag tänkte precis som Anne brukar uttrycka sig när hon får problem med datorn, "va fan är det som händer". Tryckte igen men inget gensvar. Okej jag står på nionde våningen med kryckor och har en tid att passa om ett antal minuter i huset intill. Som jag sagt tidigare, man får inte vika ner sig. Bara att gå ner och hålla tyngden på kryckorna och det friska benet. 
 
Dety fungerade naturligtvis och jag kom till fysion i hyfsad tid. Passet var lite tuffare än tidigare, cykel med lite mer belastning och framförallt löpband i uppförsbacke vilket var ganska tufft. Eftersom allt ändå gick bra så utlovade terepeuten nya övningar till nästa gång. Hoppas det blir så att jag nu kommer att få ännu mer rörlighet i höften och inte bara kunna gå framåt. Terapeuten vet att jag vill spela toppgolf i sommar så jag hoppas det blir lite mer rörlighet i sida. 
 
Efter passet kunde man ju inte låta bli att fundera på hissen. Ute sken solen för fullt och ännu en fin dag var på gång. Jag såg fram emot en stund i solen i de öppna vardagsrumsfönstrena på eftermiddagen. Vad tror ni hände när jag kom till trapphuset ? När jag kom till hissen lyste det i displayen att den stod på våning fem. Tjoho tänkte jag, den fungerar och så tryckte jag på knappen. Som ni redan förstått hände inte något utan det var bara att fatta kryckorna och börja gå uppåt. På våning fem gjorde jag några tappra försök att få igång hissen men varken tryck eller slag med kryckan fungerade, det var bara att kämpa vidare upp till våning nio. En tuff dag men det gick. Som sagt, man får inte vika ner sig.

Från vår till sommar på 24 timmar!

Publicerad 2014-03-09 20:39:08 i Allmänt

Vad är det som händer? Igår var vi så nöjda med det jättefina vårvädret - men idag....... 18 grader och rena (för-)sommaren, Och de 18 graderna kvarstod ända till efter kl 19 ikväll. Helt otroligt!
 
För Micke blev det första utflykten i den egna lilla bilen. Vår "cab" är ju inte den lättaste bilen att ta sig i och ur i vanliga fall - än mindre för en "invalid". Men vi bullade upp med kuddar och drog tillbaka sätet max - och så gick det riktigt bra till slut.
Målet med dagens utflykt var "tuinen" i Osdorp. Dvs vår favorit vad gäller växter för såväl inom- som utomhusbruk, Vi laddade upp med lite penséer, blå campanula och lite annat smått och gott.Och sen blev det lite vårfix på balkongen innan det åter var dags att inta eftermiddagens solning i "gluggen".
 
Nu har vi ätit "svensk-mat". Janssons Frestelse med Wasa knäckebröd. Wow så gott! Ansjovisen har vi tagit med från Sverige -resten går att köpa på Albert Hein. För att blanda in lite holländskt i måltiden så blev det en liten "gröning" till maten. Dvs en Heineken öl :-)
 

Marknad, mysgluggen, Mello - vilken lördag!

Publicerad 2014-03-08 22:52:54 i Allmänt

Grattis Sanna! Äntligen har du fått din revansch och får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Det var inte en dag för tidigt! Vi var och såg Sanna live i Gustav Vasa kyrka i december 2012 - och hon är verkligen grymt bra. Att hon dessutom verkar vara en helylle-trevlig person gör inte saken sämre. Sopa rent med konkurrenterna i Köpenhamn i maj!
 
Idag har vi haft värsta fina vårdagen här i Amsterdam. Hela veckan har varit fin och det kulminerade idag. Sol hela dagen. Lördagar innebär ju som alltid marknadsbesök, och precis som förra veckan är Micke fortfarande inte i riktigt sån form att han orkar dit, så jag gick ensam.
Efter det var det dags för veckohandlingen. Även denna vecka fick jag klara mig själv och vad gnäller jag om - jag är ju bara så bortskämd att alltid ha Micke med mig sen vi kom hit. Innan dess handlade jag ju själv varje vecka......
 
På eftermiddagen blev det en "revalidatie"-promenad med Micke utmed kanalen där vi bor. Vi var säkert ute en timme - men jag kan ju inte påstå att vi gick så långt. Det gick ganska långsamt. Men det gjorde inget - solen strålade och det var jätteskönt. På holländska heter det alltså "revalidatie". De har även ordet "rehabilitatie" - men det betyder att man rehabiliteras från antingen fängelsevård eller drogmissbruk. Det gäller alltså att hålla isär begreppen :-)
Efter kajpromenad gick vi upp och öppnade dörrarna till vår franska balkong. Där blev det sen "gluggsittning" i solen. Jag fick till och med smörja in mig med solkräm - så stark var solen.
Kanalen har hela dagen fyllts av vår-ivriga båtåkare i diverse olika flytetyg. Alla ville njuta av den första RIKTIGT vackra soldagen.
Nu har vi alltså tittat på "Mello" och glatt åt oss att rätt låt äntligen vann.
 
När vi blickar ut genom fönstren mot Westerpark (som är en stor grön oas/lunga i denna storstad) ser vi ett stort tivoli som sattes upp igår. Det är allehanda yrselframkallande karuseller som vi ser men häftigast av allt är en slags jättemast med två armar. Och i ändan på varje arm hänger en korg med plats för passagerare. Som en slags släng-gunga - fast med bara två gungor. De syns jättebra i mörkret då de är så trevligt upplysta i diverse neon-färger - och i kikaren har vi alltså kunnat spana in "konstruktionen". Vi är bägge övertygade om att INGET skulle kunna få oss upp i denna helvetes-maskin.
 
 

Oj vilken rehab !

Publicerad 2014-03-05 21:53:31 i Allmänt

Så har det nästan gått två veckor sedan kniven delade lårmuskeln och höftleden togs ut och byttes ut mot en "protes". Första dagarna efter operationen var mycket värre än jag kunde drömma om, jag svimmade av smärta då jag skulle upp ur sängen första gången, såret blödde för mycket första dagarna, återbesök på sjukhuset andra dagen efter hemkomst och otrolig smärta. Det kändes som att det skulle bli en väldigt lång rehab. 
 
Efter återbesöket på sjukhuset, andra dagen efter hemkomsten, vände dock allting. För varje dag har det blivit bättre och bättre. Fysioterapin fungerar bra, övningarna jag fått går lättare och lättare för varje dag. Jag var ute på en kort promenad i söndags och en till med fysioterapeuten i går, tisdags. Skönt att känna att man kan gå ut själv utan att haverera. I morgon, torsdag, är det dessutom dags att åka tillbaka till sjukhuset för att ta bort stygnen, eller de häftklamrar, som hållit ihop såret. 
 
Det har dessutom underlättat att våren kommit till Amsterdam på allvar. Solen går upp tidigare och tidigare för varje dag  ( ja ja det är lika överallt, jag vet ) men det betyder att det nu är ljust ute när Anne går till centralen på morgonen för att åka till jobbet. De senaste dagarna har solen dessutom legat kvar hela dagen vilket betyder att det blir över 15 gr i solen. 
 
Självklart blir det lättare även för mig om solen skiner och det är varmt, även om jag inte kan göra speciellt mycket eftersom jag, trots framstegen, fortfarande har ont, är stel och lite svullen ända ner till foten. Men å andra sidan tänker man inte så mycket på det när man före lunch sitter på balkongen i över en timme i solen och lyssnar på radio Stockholm. Detta tillsammans med växterna påbalkongen som varit fina hela vintern samt de lökar som nu kommit upp i krukorna och som kommer att blomma om en månad.
 
I dag på eftermiddagen blev det en promenad, i sakta mak med kryckorna, runt kvarteret. Kändes väldigt bra i solen. Jag glömde att säga att man numera vaknar till fågelkvitter på morgnarna. Vilken skillnad mot förra året då vi kom till den sämsta våren i Amsterdam i mannaminne, i år är det precis tvärtom. Under den senare delen av eftermiddagen hade solen, som den ska, rundat huset och låg på mot vardagsrummet. Därför blev det premiär för sk "gluggsittning". Jag öppnade dörren till vardagsrummets franska balkong och satt en timme i full sol. Hur skönt som helst. 
 
Sammanfattningsvis känns det som att allt går bra just nu, fysioterapeuten beskriver mig som en mönsterpatient. Kanske jag nu får betalt för all träning jag lade ner innan operationen. Det kommer ändå at ta tid innan jag är helt återställd och då får vi se hur det blir med den andra höftleden. Men nu vet jag ju vad som väntar så det är väl bara att "ta tjuren vid hornen" om det behövs. 
 
 
 

Vårtecken och Vårdtecken

Publicerad 2014-03-02 16:16:07 i Allmänt

Mars benämns som den första vårmånaden i Holland och den här helgen har verkligen visat att det stämmer. Det har varit en jättefin helg med mestadels sol. Jag har med mina mått haft fullt upp i helgen. En tur ner på marknaden igår gjorde att hemmet nu är fullt med färska blommor igen. Det är banne mig inte lätt att välja nu när blomsterstånden svämmar över av allehanda blommor. Till slut kom jag i alla fall hem med famnen full av Liljor, Anemoner och Fresia. Så nu är det rena blomsteraffären hemma.
 
Sen var jag ju tvungen att åka iväg och veckohandla också. Vi brukar ju handla i en förort dryga 10 minuter med bil härifrån. Där finns en "stormarknad" - Albert Hein XL. Varifrån tillägget XL kommer undrar vi dock fortfarande. Butiken är väl inte större än Konsum Huddinge, men den har ett P-hus som gör att det är enkelt att köra varuvagnen direkt till bilen när man är klar. Trist att handla själv - speciellt när man kommer till kassan och är van att en packar upp och en packar ner - men om några veckor kan säkert Micke åka med igen.
 
Idag har vi tittat på Vasaloppet. Tack vare att min jobb-PC går via en svensk server så kan vi se såna program också som annars är spärrade för utlandet. Vilken spännande upplösning det blev! Fattar inte att man efter 87 km har krafter kvar att spurta!

När jag, (Micke) hade min andra fysioterapi här hemma fick jag några övningar att göra, med båda benen. Dels för att få igång den nya höftleden men också för att tvingas stödja på den. Övningarna går bra och det har gått framåt rejält de sista två dagarna tycker jag. Har känts som att jag rör mig bättre och bättre här inne i lägenheten. Dock väldigt stelt och svullet ända ner till foten. Jag hade dock hunnit börja tänka att det kanske blir en hyfsad snabb rehab. 
 
Inför nästa "lektion" sa fysioterapeuten att det skulle bli en promenad utomhus. Det lät ungefär som om hon sa att hon skulle gå ut med hunden, dvs mig. Det var helt ok för mig att gå ut en sväng innan det bara jag inte satte mig ner nåognstans, hon var väl rädd att jag inte skulle ta mig upp igen. Efter förmiddagens Vasalopp gick vi därför ut en sväng på kajen. Oj vilken skillnad det var att inte ha väggar och handtag runtomkring sig hela tiden. Helt plötslig var man tvungen att se var man satte kryckor och fötter, det kom folk gående och det blåste. Dessutom insåg jag hur sakta det gick. Helt plötsligt blev rehaben ganska långdragen igen. 
 
Vi gick bort till den närliggande gångbron, gav svanarna lite bröd och sedan haltade jag hem igen, gjorde mina övningar för andra gången i dag och blev än mer övertygad om att det kommer att ta sin tid att komma i bra form igen. Anne däremot fortsatte på en rejäl promenad i det fina vädret. Hon tog sig ut på öarna mitt emot oss och gick i nästan en timme. Bra jobbat. Under vår vistelse ute i dag blev det än mer klart att våren är på gång. Blommor, städade urnor och lådor på husbåtarna, fler båtar som "flanerar" i kanalen osv. På sin promenad i de fina områdena på öarna mitt emot fick Anne dessutom syn på en klassiker, i en av småkanalerna låg nämligen "the Yellow submarine". Jag har för mig att den härstammar från Beatles lite flummiga tid vilket gör att den kanske passar bra här i Amsterdam. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela