ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

VM-hysterin har börjat

Publicerad 2014-05-29 17:48:00 i Allmänt

Att de är fotbollstokiga i det här landet har vi sett tidigare. Och de har säkert anledning till det - Holland är ju en duktig fotbollsnation.
Och nu märks det verkligen att fotbolls-VM närmar sig. På jobbet har någon startat upp ett VM-tips (insats 5EUR - själklart är jag med) men också i affärerna ser man sen ett tag tillbaka tydliga tecken på att ett VM är i antågande.
 
För några veckor sen när vi var och handlade försökte en tjej få oss att anmäla oss på nån web-sida för att kunna vinna biljetter till Brasilien, men när vi snällt men bestämt avböjde tyckte hon i alla fall att vi skulle ha två ölglas med oss hem. Hon företrädde bryggeriet Jupiler - så nu har vi två av deras glas i skåpet.
 
Och igår när Micke var i vinbutiken fick han med sig ett orange glas i form av en pokal. Fruktansvärt ful men kan KANSKE koma till nytta som vas nån gång....... Och idag när vi var och handlade såg jag ett helt "berg" av godiset m&m där man fick en orange boll på köpet om man köpte en godispåse. Så det lär nog inte gå obemärkt förbi att det är fotbolls-VM snart.
 
Idag torsdag är det ju Hemelvaartdag även här och jag är ledig från jobbet. Vi hade planerat en utflykt till Utrech men det pissiga vädret gjorde att vi flyttade utflykten till lördag i stället. Inte så att det har regnat hela dagen men små skyar av duggregn drar förbi då och då och tempen har legat runt 11 grader. Inget kul utflyktsväder alltså. I stället var vi och veckohandlade och sen tog vi båten över till EYE och åt en lätt lunch.
 
Och nu sitter vi och tittar på slutet av dagens golftävling Nordea Masters som i år inte spelas på Bro Hof utan PGA National utanför Malmö. 
 
I morgon lovar väderprognosen sol och 20 grader igen (till ingen nytta för mig som ska jobba igen) och det ska bli lika fint hela helgen. Så då hoppas vi på Utrecht på lördag och en golfrunda på söndag. Vi har ju sett nu på TV hur proffsen gör.....
 
När vi kom hem från lunchen hade en av alla flodkryssare precis anlagt vid bryggan och som ett bevis på det vi alltid sagt - att medelåldern på de kryssningarna nog är ganska hög - stod det ett helt gäng med rollatorer utställda vid landgången. Vi bör alltså vänta ett antal år innan vi börjar fundera på att åka med på en sån kryssning :-)
 
 
 
 

Helgen och det vackra vädret är över

Publicerad 2014-05-26 18:58:00 i Allmänt

I går söndag var det fortfarande högsommarvarmt och vackert. Vi spelade golf även den här helgen och för ovanlighetens skull (nästan i alla fall) fick vi spela med ett par. Oftast är det två gubbar tycker jag och även om det för det mesta är jättetrevligt är det lite kul att ha sällskap från röd tee.
 
Det här var ett par som var ca 5 år äldre än oss och de hade alldeles nyligen slutat jobba. Mannen hade haft ett höjdarjobb på KLM och hade i samband med en omorganisation blivit utköpt till en säkert jättehög penning. Och hans fru - som faktiskt var "bankis" precis som jag - hade självmant i samband med detta ansökt om ett avgångsvederlag från RABO bank där hon jobbade. Banksektorn har det jättetufft i Holland och bankerna drar ner rejält på personal. Hon valde att själv erbjuda sig att sluta arbeta eftersom hon tyckte det passade bra i samband med att hennes man också blivit ledig.
 
De hade börjat sin ledighetstid med 7 veckors "semester" där de bla hade åkt lyxkryssning tre veckor från Dubai till Thailand där de fortsatte sin "semester".  Ett jättetrevligt par som (självklart) bjöd på något att dricka efter rundan.
Vi spelade hyfsat bra både Micke och jag och skulle jag bara inte tappat puttningen helt de sista nio hålen så hade jag nog gått runt på mitt handicap. Nu fick jag i stället nöja mig med att spela fyra slag bättre än Micke - en seger god som någon :-)
 
Något som glädjer oss båda mycket när det gäller golfen är "fysiken". Micke går utan några som helst besvär 18 hål trots att det är ganska precis tre månader sen bara som han gjorde sitt höftbyte. Själv känner jag mig också starkare och piggare efter att jag regelbundet börjat köra ett halvtimmes morgonpass på cross-trainer.  
 
Och idag blev det vardag och jobb igen. Vädret började lika vackert som det slutade igår, men bara efter några timmar började tunna molnslöjor täcka himlen. Och i eftermiddags bröt det alltså ut - regnovädret. Det vräkte ner från klockan fyra och då blev jag extra glad av att Micke erbjöd sig att komma och hämta mig på Schiphol.
 
På torsdag är det Kristi Himmelfärdsdag (Hemelvaartsdag) och vi är lediga. Då tänkte vi ta tåget (ca 30 minuter) till Utrecht som är Hollands fjärde största stad. Den ska vara väldigt vacker sommartid. Självkart även den med en massa kanaler och så här års lär det vara väldigt vackert med serveringar som ligger lite nedsänkta som på terrasser. Men vädret får avgöra - är det inte vackert väder så får vi hitta på nåt annat.
 
Nån "klämdag" tar jag inte ledigt. Det gäller att hushålla med sina semesterdagar eftersom det går åt så många mer när jul-, nyårs- och midsommaraftnar (för att nämna några) är vanliga arbetsdagar. Så vill man vara ledig då (och det vill man ju kanske.....) så är det till att ta semester.
 
Förresten - är det någon som känner till några bra recept på olivinläggningar så hojta till! Det lär bli många oliver att ta hand om till hösten........ :-)
 
 
 

Lite Sverige möter Holland

Publicerad 2014-05-24 21:12:04 i Allmänt

När jag var i Stockholm så blev det lite inköp av sånt som inte finns att få tag på här. Tex köpte jag Hönökaka för att kunna göra en Silltårta. (Sill kan man köpa på IKEA så det behöver man inte släpa från Sverige).
Till en Silltårta behöver man också snaps - inte heller det finns att köpa i Holland så det införskaffades på systemet och packades omsorgsfullt i resväskan.
Förberedelserna för Silltårtan började redan igår kväll eftersom en smörgåstårta (vilket alltså en typ av Silltårta är) bör få vila ett dygn för att verkligen safta till sig. Och idag dekorerades den slutligen för att serveras med en liten gröning (Heineken öl) och svensk snaps. Ooooh - helt underbart!!!!
Vad mer köptes i Sverige? Jo bredbar leverpastej med gurka, stark Slotts senap, Kavli räkost och ett paket Polarkakor till frukost. Vissa saker får man helt enkelt lite "cravings" efter när man vet att man inte kan få tag på dem här. 
En annan sak som jag verkligen saknar är butiker som Indiska och Hemtex. Bra, roliga och billiga saker till hemmet. Vet inte om vi letat på fel ställen - men jag har inte hittat motsvarande butiker här. Och på Indiska sprang jag på en så himla fin ljuslykta i ljusgrön genombruten keramik. Helt oemotståndlig så den fick åka med i handbagaget även om jag insåg att den krävde en extrem omtanke och försiktighet. Men det gick bra och nu står den på vårt sidebord och passar precis så bra som jag hade tänkt mig :-)
Lördagen började solig och fin och vi åt frukost ute. Sen kom det lite moln och vi passade på att åka och veckohandla. Normalt sett gör vi ju det på torsdagar, men eftersom veckorutinerna "stördes" av min Stockholmsresa så blev de lite ändrade planer den här veckan.
Efter handlingen så blev det promenad till marknaden och inköp av blommor (pioner och borstnejlikor), jordgubbar, vit sparris och lite annat. En paus för en smörgås i solen (som hade börjat titta fram igen) och sen hem för att njuta eftermiddagens vackra väder i "gluggen".
Och nu är vi alltså mätta och belåtna efter att ha ätit Silltårtan.
I morgon ska vi spela golf igen och vädret ser ut att bli strålande.
 
 
 

Borta bra - hemma bäst!

Publicerad 2014-05-22 22:02:49 i Allmänt

Efter några trevliga och roliga dagar i Stockholm är jag "hemma" igen. Ja - det känns verkligen som att komma hem när jag kommer till vår lägenhet i Amsterdam. Och det är ju tur att det känns så - annars hade det nog varit lite jobbigt....
 
Efter en trevlig kväll (tisdag) hos Karin med färska svenska räkor (mums!!!!) och god inkokt lax med svensk färskpotatis (ännu mer mums!!!!) var det då Vårkonferens igår.
Ett tajt program som alltid och som jag skrev igår kväll från hotellsängen så blev det också väldigt mycket minglande = stående. I nya skor!!!! Hur klantig får man bli???? Trots att jag låg med fötterna högt i natt känns de fortfarande ömma efter gårdagens misshandel.
 
I morse hade jag gott om tid så jag tog en promenad runt Skepps- och Kastellholmen. 3,4 kilometer enligt Jogtracker och det var såååååå vackert. Vädret var strålande och helt plötsligt insåg jag hur vackra vyerna över Stockholm är. Liiiite hemlängtan just där och då - men som sagt - just nu känns det som att jag kommit hem när jag är tillbaka i Amsterdam.
Micke spelade golf i dagens vackra väder (ja - lika vackert och varmt i Amsterdam) och så kom han direkt efter spelet och hämtade mig på Schiphol.
Inte för att jag inte skulle kunnat tagit tåget hem själv - men visst var det skönt att bli hämtad. Väskan vägde ett antal kilo mer än när jag åkte. Och det berodde på en blandning av kläder från Modevillan (där Karin och jag - mest jag - shoppade i tisdags kväll) samt lite "matvaror". Små 5-centiliters snaps-flaskor, stark Slotts Senap, bredbar leverpastej, lite kryddor och så Hönökaka. Av Hönökakan ska det till lördagen bli en liten Silltårta. En slags smörgåstårta som toppas med olika sillar (som vi köpt på IKEA). Till det kommer det smaka utmärkt med en liten snaps. Ja - även om det känns som hemma här i Amsterdam så saknar man ibland lite matvaror som inte finns här. Så nu ska det kännas lite Sverige i Holland i helgen :-)
 
Så här vackert var det i Stockholm i morse - bilden tagen från Kastellholmen in över Gamla Stan.
 

Rapport från en hotellsäng

Publicerad 2014-05-21 23:27:22 i Allmänt

Oj oj oj så trötta mina fötter är. Dagens konferens har även inneburit mycket stående. Förutom allt minglande mellan passen så var det även stående mingel-"middag". Små snittar och liknande med olika nationella inslag.
Och hur amatörmässig var inte jag? Nya skor! Första dagen de används. Mina fötter "brinner"!!!!!!
Efter "middagen" blev det mer mingel på bankens vackra terrass. Och när jag trodde jag var på väg till sängen lurades jag in på ett sista glas vin på BAR. Ännu mer stående. ....
Men nu är fötterna duschade i kallt vatten och återhämtar sig i sängen. Skönt att kvällen inte blev senare än såhär i alla fall:-)
Konferensdagen har varit bra och vädret är strålande.
Imorgon "jobblunch" innan jag åker hem.

Vardag i Amsterdam med Anne i Stockholm !

Publicerad 2014-05-21 19:37:00 i Allmänt

Nu är Anne i Stockholm på den årliga vårkonferensen som i år kopplats ihop med ekonomichefskonferensen. Alltså bara en resa till Stockholm i år vid den här tiden. Jag har förstått att det är sommarväder i Sverige de här dagarna. Kul, även om Anne och de andra är inne nästan hela dagarna. Jag har förstått att besöket i Sverige för Anne också innebar, tillsammans med Karin, ett besök på ICA Maxi och framförallt shopping på Modevillan i Vendelsö.
 
Här i Amsterdam går det vardagliga livet vidare. Som vi skrev tidigare har det varit en händelserik månad med många besök och även en resa till Altea. För mig som är kvar i Adam har det nu övergått i vardag igen.
 
Det betyder bland annat balkongjobb, nästan alla plantor är nerlusade, dvs massor av löss. undrar var dom kommer ifrån oss eller några grannar. Jag har sprayat och duschat i flera veckor nu och just nu ser det ok ut men behandlingen fortsätter.Tyvärr har vi fått skicka några plantor till soporna men det finns ju nya att köpa på de fantastiska holländska "tuinen". Blomsterlandet kan slänga sig i väggen, och då tyckte jag ändå att det var bra när vi var hemma !!! (kommer säkert att gilla det igen)
 
Några av bilderna i förra blogginlägget visade plantering av surfinior i balkonglådan, snöflinga under oliven samt flytt av pelargoner från kruka till under bambun. Nyplanteringen av en solöga verkar fungera. Den och, den av hyresvärdarna ärvda, klematisen har fått varsin stång att klättra i. Verkar också fungera bra. De fantastiska pionerna vi hade inne hade dock ganska kort livslängd. I dag låg de flesta kronbladen på bordet varför de sedan förpassades till soporna. Däremot doftar det av liljor i hela lägenheten fortfarande.
 
I övrigt består vardagen för en "hemarbetare" av en mängd saker. Golfen får mer och mer tid i takt med att den nya höften blir bättre och bättre. Träning på putt, chippinggreenerna och rangen samt framför allt mer och mer spel på banan. I går en helt ok 9 hålare på "lilla banan" Qruqiuisbanan med par 34. Jag nämner inte scoren men det var på handicap.
 
I dag har det varit hemarbete på hög nivå. Först ett läkarbesök för att få nya sprutor för den livsfarliga solrosfrö-allergin. Sedan den dagliga träningen och rehabövningarna. Bättre och bättre för varje dag nu. Därefter lite fix i lägenheten och på balkongen.
 
Den 6/6, alltså den svenska nationaldagen, ska vi spela gofltävling i Lelystad som ligger en bit öster från Amsterdam sett. Det är den svenska handelskammaren i Holland som anordnar en bästbollstävling för tvåmannalag. Handelsbanken i Holland ställer självklart upp med två lag. Annes lagkamrat lämnade återbud och jag var "tvungen" att ställa upp.Bland annat därför försöker vi träna och spela så mycket det går just nu. Framförallt jag, som vill spela med en fullt fungerande höftled.
 
Inför detta har jag i dag uppgraderat våra klubbor, jag har bytt grepp på Annes driver och en tolv år gammal träsjua. Dessutom fick min egen driver ett nytt grepp. "Gurra" (Garfield) verkade nöjd men jag tror inte jag kan utmana Anne från tee ännu, men man får inte vika ner sig som jag bruka säga och med ett bättre grepp kanske chansen finns, å andra sidan bytte jag ju även hennes drivergrepp. Hur tänkte jag där ?
 
 
 

Högsommar hela helgen!

Publicerad 2014-05-18 20:50:26 i Allmänt

Fredagens vackra sommarväder fortsatte och blev bättre och bättre hela helgen. Vi har haft det så himla skönt.
Igår morse hade vi en ganska tidig golftid bokad (09:10) så det var bara att pallra sig upp i tid och åka iväg till banan. Men det var det värt. Vi hamnade i en fyrboll tillsammans med två äldre herrar och trots att banan är ganska lång (speciellt att gå mellan vissa hål) så pinnade vi runt på fyra timmar. Bra jobbat! Vädret visade sig från sin bästa sida dvs solen  sken från en klarblå himmel och kvicksilvret letade sig snabbt upp till ca 25 grader.
Vi åt en god lunch på klubbens terrass innan vi åkte hem och fortsatte att lapa sol i "gluggen".
Kanalen kryllade av båtar i alla storlekar och alla njöt av de underbara vädret.
 
Idag söndag var det ännu varmare. Redan halv nio kunde vi äta frukost på balkongen i 20 graders värme. Premiär för frukost ute alltså.
Efter lite fix hemma cabbade vi ner och åkte västerut, dvs till Norsjökusten i Zandvoort. Där promenerade vi en timme (jag barfota i vattenbrynet - det var faktiskt badbar temperatur) innan det var dags att njuta av en sallad på en av alla de strandrestauranger som ligger där.
Det kryllade av folk som njöt av värmen och solens strålar och massor av barn plockade snäckor och bar sand i små plasthinkar.
Stranden som är hur lång som helst (säkert ett par mil) har också ett stort antal små "stugor" som ligger samlade tätt, tätt nästan som kolonilotter. Vi diskuterade om det är privata små hus eller hyrda, men kom nog fram till att det med tanke på hur de är "designade" med möbler mm är privata. Nästan alla var i alla fall "befolkade" en vacker dag som idag och överallt satt och låg folk med näsan i vädret och lapade sol.
På väg hem stannade vi vid vår "favorit-tuin", dvs en trädgårdshandel. Det var dags att fylla på lite på balkongen. Några penséer som hade hängt med ett tag byttes ut mot surfinior och ett "Solöga" ska få växa upp utmed en spaljé. Och lite annat smått och gott....
Så när vi kom hem satte trädgårdsmästaren igång med sitt jobb medan jag definitivt plockade undan vinterkläderna för den här säsongen. Lite förberedelser för nästa veckas Stockholmsbesök blev det också - på tisdag bär det av till "hemlandet" :-)
 
 

Vilken kväll - sommaren är här !!!????

Publicerad 2014-05-16 21:46:41 i Allmänt

En kanonfin dag börjar gå mot sitt slut. Det har varit riktigt vackert väder. Själv  satt jag ute på lunchen och åt min medhavda sallad och njöt av solens strålar.
Efter jobbet kom Micke och mötte mig vid tåget och vi gick till restaurang Nevy som ligger vid vattnet (inloppet till hamnen) där vi satt i deras ute-lounge och njöt av ett glas vitt vin innan vi gick hem.
Väl hemma, där sushin som Micke hade köpt tidigare på eftermiddagen väntade, satte vi oss i "gluggen" och njöt vidare av den härliga solen.
Nu lite golf på TVn innan det blir sängdags. I morgon är det tidig uppgång eftersom vi har en golftid redan 09:10.
 
 

Nästa generations samhällshjälpare - en polis och en brandman

Publicerad 2014-05-15 07:13:02 i Allmänt

 
Elliott och Scott var bara fyra månader när de fick dessa små bilar i doppresent av oss. Sjävklart förstod vi att det inte var aktuellt att använda dem redan då - men se - nu fem månader senare ser de riktigt populära ut. Snart far de nog runt och fixar till lite repor både här och där på väggar och möbler. Undrar hur populära vi kommer vara då hos föräldrarna ...........
De växer snabbt nu grabbarna och när vi ser dem i Altea i sommar kommer de säkert ha mycket spring i benen.
 
Igår spelade vi säsongens första "kvällsgolf". Dvs Micke hämtade mig utanför banken och så åkte vi direkt till en bokad tid på Cruiquis-banan som är en niohålsbana på klubben.
Kvällen var vacker om än blåsig och det var många fler än vi som ville passa på att vädra klubborna.
Väl hemma igen var vi härligt friskt genomblåsta och hungriga. Och trötta - vi tittade på Trädgårsdsmåndag på PC'n - och jag somnade......
 
 

Åter vardag - åtminstone den här veckan.....

Publicerad 2014-05-12 19:13:13 i Allmänt

Så är det måndag igen och det har varit en "fullt-upp-dag" på jobbet. Nu har vi gått in i en helt vanlig vecka utan några besökare - trist men så måste det också bli emellanåt. Men redan nästa vecka är det min tur att åka till Stockholm.
Då har vi den årliga Vårkonferensen och eftersom jag tillhör ledningsgruppen i en utlandsenhet så är jag med på gästlistan.
Det ska självklart bli jättekul och så får jag ju både dagen före och efter träffa även andra kollegor och vänner.
 
Idag har vädret blivit finare och finare ju längre in på eftermiddagen vi kom, och nu strax efter sju måste man ha markiserna nere för att det annars blir för varmt i vardagsrummet. Visst är det typiskt! Hela helgen som varit så himla pissdålig vädermässigt.
Men, men - vädret kan man inte rå över så det är ingen idé att ödsla kraft på att irritera sig.

Resten av veckan ska dessutom bli ännu bättre och vi planerar nu en niohålsrunda nån kväll längre fram i veckan och på lördag har vi redan en 18-hålsrunda inbokad. Yes - det ska bli jättekul!
Idag har vi också bestämt oss för att det blir Altea över Midsommar. En tradition kanske? Åtminstone så länge vi bor här känns det helt OK.
 

Regnet fortsätter - oavbrutet

Publicerad 2014-05-11 20:34:30 i Allmänt

Nu sitter mina besökare på planet på väg hem igen.
Man hade ju kunnat hoppas på en dag med uppehåll - men icke. Så vi trotsade regnet och redan vid niotiden i morse gav vi oss iväg mot Van Gogh museet. Självklart var det kö men vi behövde "bara" köa ca 30 minuter. I ösregn!
Efter att ha tittat på utställningen blev det en fika och lite shopping i souvenirbutiken innan vi gav oss ut i regnet igen.
Efter mer shopping (skor och barnkläder) var det dags för lunch och sen den obligatoriska promenaden genom Red Light District. Inköp av "spännande" kondomer till en dotter och så en (beklämmande) titt på flickorna
i sina skyltfönster.
Det slår aldrig fel. Alla blir lika illa berörda.
Ja och så ett besök i ostbutiken ( när ska vi börja få provision????) innan det var dags att åka till Schiphol. Klokt nog valde de att ta taxi. Regnet vräkte ner!
Och det vräker fortfarande! !!!
Vad har vi gjort för ont för att ha förtjänat denna blöta helg ?????
Regnig dag i Amsterdam

Publicerad 2014-05-10 17:46:53 i Allmänt

Igår kom fem förväntansfulla kompisar från banken. Vi började med en liten rundvandring på huvudkontoret och min chef hade erbjudit sig att köra en presentation av vår holländska verksamhet. Han har ju ändå sju år i bagaget och kan histiorien väl. Det var mycket uppskattat och kanske lite överraskande att han tog sig tid för detta. Kul!
Sen fortsatte vi med lunch på Eye innan det var dags för fyra av dem av checka in på hotellet.
Middag hade jag bokat på en italiensk restaurang - trodde jag.... Det visade sig att jag hade bokat den till ikväll. Så det blev till att jaga fram ett annat matställe som kunde ta sex personer - inte det lättaste en fredagkväll. Men vi fick i alla fall mat till slut :-)
Idag vaknade vi till en regnig morgon - dvs precis som väderprognosen hade lovat. Men vi klädde på oss regntåliga kläder och paraplyer och gav oss iväg klockan tio. Det blev marknad, kanaltur, promenad till Dam-torget, lunch och sen vidare via shoppinggatan Kalverstraat ner till blomstermarknaden på kanalen Singel.
Trötta på det eviga regnandet slog vi oss ner och tog ett glas vin innan vi tog spårvagnen upp till centralen. Och trot eller ej - när vi klev av för att gå sista biten hem sken det nästan upp.
Nu är det lite "softa" ett par timmar innan vi åter träffas här för ett glas vin innan vi gör ett nytt försök (rätt dag denna gång) på restaurang Toscanini.
 

Nya "babes" på väg hit!

Publicerad 2014-05-09 06:44:56 i Allmänt

Idag får jag besök av fem nya "babes" som kommer för att titta på Amsterdam.
Den här gången är det fem kollegor tillika delar av det golfgäng som brukar träffas för en vår- och hösthelg med golf. 
Den här gången valde vi bort golfen. Det är dyrt att spela green-fee här och dessutom bökigt att ta sig till golfbanorna. Vår lilla cab rymmer ju max två personer till förutom chauffören och då får man ändå räkna med att ha en golfbag i knät. Och att åka taxi drygt 30 minuter enkel resa blir ju också ganska kostsamt. Golfen är som "företelse" inte lika utrbredd i Holland, tex saknas helt den typen av anläggningar med anslutande logi som är så vanligt i Sverige.
Så i stället blir det diverse turistande. Och nu håller jag tummarna för att vädret blir bättre än den deprimerande prognosen som ligger på nätet :-(
Vi har inte riktigt plats att härbärgera fem gäster så fyra av dem ska bo på nya hotellet bakom vårt hus och Karin bor här hos oss.
De kommer redan på förmiddagen så jag hinner jobba några timmar innan de landar. Och vi ska börja helgen med en liten rundvanding på vårt holländska huvudkontor och sen får vädret styra resten av dagen.
 

Vårbesök i Sverige och Gladökvarn

Publicerad 2014-05-08 19:02:58 i Allmänt

Nu är jag hemma i Sverige igen för att göra det årliga vårarbetet i trädgården. Den här gången kom jag via Amsterdam och Skåne. Man undrar varför man åker från Amsterdam till Skåne för att spela en runda golf i ösregn ???????

Hemma har det inte varit så mycket bättre väder i dag men på em lättade det lite och nu har det varit lite kvällssol.

I dag var det fokus på växthuset. Städa, tvätta och fixa bevattningsanläggningen. Det tog några timmar. Annars var det dags för däckbyte, dammstädning,Nisseklappning mm mm. I morgon fortsätter det med mer trädgårdsarbete.

Allt ser bra ut och vi får persikor i växthuset i år igen, dessutom har vi små druvklasar i vinrankorna. Blir spännande att komma hit i augusti och se resultatet.

Nisse har kommit och gått under dagen. Nu ligger han och spinner i mitt knä så han blir nog kvar. Han har säkert listat ut att det blir räkor.Selfisar - i brist på fotograf

Publicerad 2014-05-07 22:15:16 i Allmänt

Herregud så hemsk man ser ut när man försöker ta bild på sig själv. Det gjorde jag idag. Var hos frissan för att få lite mer slingor i håret samt klippa mig, och man ser ut som värsta "stråltanten" - dvs man kallar folk för "stråltanter" för att de använder aluminiumfolie för att skydda sig mot rymdstrålningen. Jo det är sant - det finns massor med såna människor - och det är oftast äldre damer.
I alla fall såg jag ut som en sådan då min frisör gör så kallade folieslingor. Min RIKTIGA frisör - systerdotter Christine - hon sätter på mig en gummihätta och drar med en minivirknål upp slingor som hon sen bleker. Men här är det alltså små, små delar av håret som viks in i vanligt aluminiumfolie där hårstråna innan blivit penslade med blekmedel. Man ser inte klok ut oavsett metod - hätta eller foliepaket - men det här ser verkligen helknasigt ut.
Men som man säger - vill man bli fin får man lida pin :-)
Idag har stackars Micke slitit 18 hål i värsta vädret. Det regnade hela tiden så de var dyngsura efter avslutad runda. Dessutom tvingades han spela med ett halvset DAMklubbor (de bytte bana i sista minuten så hans förbeställda låneklubbor blev det inget av med). Och som om inte det var illa nog så berättade han att det var sk off-set-klubbor. Och det - ni som inte är så insatta - är INTE att föredra för en person som Micke (och jag också) som har en tendens att slå vänster........
Ja ja - nu är det gjort och han har kommit hem till Gladö till kvällen.
Den preliminära rapporten är att persikoträdet i växthuset har massor med blommor (men det lär inte bli frukt i år eftersom inte "pollinerings-biet" Micke har varit i farten med en liten pensel) och vinplantan har för första gången på dessa år små frukter. Kul!!!!
Jag hoppas på mer detaljer i morgon och jag hoppas Micke får ett par dagar hemma utan alltför dåligt väder. Kallt är det hörde jag. Kan meddella att det är mer än dubbelt så varmt i Amsterdam.
 
Får sluta med selfisar. Det GÅR INTE att se normal ut!!!!

Skitväder - i Sverige

Publicerad 2014-05-07 07:18:00 i Allmänt

Stackars Micke. Igår morse åkte han till Köpenhamn för vidare färd mot Helsingborg för att delta i onsdagens "Skånemästar-tävling" med sitt golf-gubb-gäng.
Inte synd att han "måste" åka till Skåne - men trist nog är väderprognosen inte den bästa för idag : "Först mest uppehåll men fram på förmiddagen regn som kan vara kraftigt och ha inslag av åska, växlande vind och omkring 10 grader. " enligt SHMI. Bättre golfväder kan man ju önska sig.....
Hoppas det blir bättre än prognosen och lycka till och spela bra säger jag till "patienten" - han är ju fortfarande inte helt färdigrehabiliterad.
 
 
 
 

Befrijdingsdag - i år igen

Publicerad 2014-05-05 21:50:00 i Allmänt

Så har det då hunnit gå ett år sen vi första gången upplevde Befrielsedagen i Holland. Igår - 4 maj - var det "dödens dag", dvs man sörjer krigets offer. Flaggorna vajar på halv stång i hela landet och strax före åtta är det lång klockringning i alla kyrkor som föregår de 2 minuter av tystnad som inträffar kl 20.00.
Men idag är det glädjens dag och man firar Befrijdingsdag, då man blev fria från Nazi Tyskland. Det är en nationell helgdag - men "bank holiday" (dvs lediga från jobbet) är man bara vart femte år (om det inte infaller på en lördag eller söndag alltså). Nästa "lediga dag" blir 2015. Idag jobbar vi alltså som vanligt men det pågår ett firande på många håll i landet.
Här i Amsterdam är det tex ikväll en konsert "på Amstel" (dvs på en av broarna över floden Amstel). Den direktsänds även på TV och vi lyssnar på den vackra musiken från TV'n. Tur med vädret har de också - det är ca 17 grader ute fast klockan är nästan tio.
I morgon åker Micke till Sverige. Han ska "joina" sitt gubbgäng på den sedvanliga Skåne-touren under tisdag/onsdag för att sedan åka med dem tillbaka till Stockholm. Där blir det trädgårdsarbete ett par dagar innan han kommer hem igen.
Själv har jag några jobbdagar kvar innan jag får besök av fem bank- "tjejer" som kommer på fredag morgon.  Då blir det stadsvandring igen. Den sedvanliga kanalturen så klart men även ett besök på Van Gogh-museet står på önskelistan.
 
Borstnejlikor från lördagens marknadsinköp. Tre knippen för 5 EUR.
 
 
 
 
 

Final på blomsterparaden i Haarlem.

Publicerad 2014-05-04 21:07:00 i Allmänt

Första helgen i maj är det dags för den traditionella "blomsterparaden" som sträcker sig från området söder om Keukenhof till Haarlem. Paraden består av vagnar med skulpturer som är gjorda av blommor. Mestadels tulpaner men även andra typer, som hyacinter, papegojblommor, flamingos, gladiolus, gerbera, narcisser mm mm.
 
Vi tog tåget från Amsterdam, tog ca 20 minuter, och promenerade ner mot Haarlems centrala delar. Vagnarna stod uppställda på lagom promenadavstånd. Solen tittade fram och värmde skönt och massor av folk var på plats för att beskåda det hela. Efter att ha sett alla skulpturerna hade vi turen att få ett bord i solen invid en av de atörre kanalerna i Haarlem. Där satt vi och tog ett glas rosévin och åt några typiska holländska "tapas", i det här fallet friterade oststänglar och räkor. 
 
 
 
 
 
 
När vi var nöjda promenerade vi tillbaka till Haarlems central och tog tåget tillbaka till Amsterdam. En härlig dag med fina bilder av de otroliga uppsättningarna. Kossan på motorcykeln var årets vinnande ekipage.
 
 

Besöket från Enköping fortsätter.

Publicerad 2014-05-04 20:28:59 i Allmänt

Dag två var det så dags för att "göra stan". Vi började med en promenad utmed vattnet till centralen. Där var det dags för att åka kanalbåt, sk "padda". Det var mycket folk och vi fick köa en stund. Tur ändå att vi var ute i god tid eftersom det var mängder av turister i stan den här dagen. "paddturen" tog ca en timme och vi fick se det man vill se från kanalerna. 
 
När vi gick av "paddan" tog vi oss in i det närliggande "redlight district" med tillhörande sexbutiker och skyltfönster med tjejer som säljer sina "tjänster". Detta är ett måste för turister enligt alla tillgängliga turistguidböcker. Nu för tiden är också detta område ett av de säkraste i Amsterdam. Området har också "rensats" av myndigheterna och man har med holländska mått mätt full koll på verksamheten. Sedan kan väl vi svenskar tycka att det är konstigt att det är tillåtet, men å andra sidan så kuktar det "röka"  från ett och annat "Coffieshops" i hela Amsterdam. En helt annan kultur med andra ord. 
 
 
 
 
Efter visiten i Red light district tog vi en lunchpaus på ett favoritställe på Damtorget som är den centrala platsen i Amsterdam. Därefter blev det en ny promenad till blomstermarknaden på kanalen Singel. Efter det var det dags för an kaffepaus på Rembrandtplein. Efter fotografering framför statyerna som föreställer Rembrandts mest berömda målning, "Nattvakten" från mitten av 1600 talet, så tog vi spårvagnen tillbaka till centralen och promenerade hem för ett par timmars vila innan middagen. Efter en kort promenad runt vår kanal, Westerdok, kom vi till kvällens middagsställe. En enkel holländsk matpub som heter Gouden Reale. Där åt vi gott kött allihopa och återvände nöjda till lägenheten lite senare. 
 
 
När vi vaknade upp till sista dagen på besöket så var Magnus och Gunilla tidigt uppe. De skulle åka tåg till den närliggande staden Zaandam för att komma till deras favoritbutik Primarkt och shoppa. Själva gick vi med Ulla ner till marknaden på Lindengracht. Där köpte vi som vanligt blommor, grönsaker och lite annat som vi behövde. Efter det sammanträffade vi med Magnus och Gunilla vid centralen och tog färjan över till Amsterdan Nord för att äta lunch på det berömda filmmuseét Eye. Där åt vi alla en god hummersoppa med stora räkor. Därefter var det dags att ta sig tillbaka hem för en snabb kopp kaffe och sedan färd ut till Schiphol och hemresa för våra gäster. 
 
 
 
 

Nya besökare i Amsterdam

Publicerad 2014-05-01 22:30:11 i Allmänt

Den här veckan har vi fått nya gäster som är nyfikna på Amsterdam.
Det är Mickes mamma, bror och svägerska som kommit för att besöka oss.
De kom igår kväll och första dagen (idag) blev det besök på Keukenhof för att titta på tulpaner och andra blommor (bland annat den vackra orkidé-utställningen).
Jag hade arbetsdag så det blev inga tulpaner för mig, men jag såg ju dem förra året.
Vädret var nog ganska perfekt för att vandra runt på gångvägarna i tulpan-parken. Morgonen började lite disigt men värmen fanns där så ingen behövde frysa.
Efter själva parken besökte de försäljningen av lökar som ligger strax utanför själva anläggningen och där blev det inköp av diverse tulpan- och amaryllis-lökar.
På väg hem stannade de till i Zandvoort och tog en liten tur ner på stranden till den alltid lika skummande Nordsjön.
 
Nu har vi precis kommit hem efter en middag på en liten italiensk restaurang där det åts pizza och pasta till stor belåtenhet. Och nu återstår bara att smälta maten med en kaffe innan det blir sängdags. Morgondagen ska bjuda på kanalbåt, Red Light District, Dam-torget mm, mm.
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela