ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vardag i Altea.

Publicerad 2014-10-30 23:02:32 i Allmänt

I dag var det "vardag" i Altea. Det betyder att vi hade en del praktiska saker att ordna med. Första stoppet blev hos Gunilla på servicekontoret i Alfas del Pi där vi såg till att få en bättre hemförsäkring. Nästa stopp blev på vår bank, som ligger 30 m från servicekontoret. Där var vi för att våra bankkort inte fungerar i bankomater, vägtullar och hos vissa affärsidkare. På båda dessa ställen är det alltid kö.
 
Först på servicekontoret, där vår kontakt Gunilla, beklagade sig över värmen som de haft sedan i somras. Vi har hört från flera bofasta att man börjar tröttna och ser fram emot lite svalare höstväder. Vi förstår dem eftersom dom haft värme sedan i april / maj fram till nu. På banken är det alltid kö och vi hade tur den här gången och kom fram i hyfsad tid. Nya kort att hämta nästa vecka. Från banken blev det en tur till det stora "varuhuset" Carrefour där vi behövde komplettera med lite mat och dryck. 
 
Lunchen "avnjöts" på hos Mencha och Vicente på Placitan, det är den lokala kvartersbaren utanför Tiina och Bernts terasser. Några väldigt goda tapasrätter räckte för att mätta våra magar. Därifrån gick Anne ner till poolen för att sola och simma några längder. Själv gick jag tillbaka till lägenheten för att sköta mitt jobb som "hemarbetare". Lite fönsterputsning och annat fix som behöver göras en gång under varje vistelse här i Altea. 
 
När kvällen närmade sig fick vi besök av Annes kollegor Pernilla och Per med sina döttrar. Dom har varit här snart en vecka för att slutföra sitt lägenhetsköp. Efter lite Sangria och småtapas på vår terrass gick vi upp till vårt lilla "apelsintorg" där vi åt en god middag bestående av pasta och pizza. Vi ser nu fram emot en och annan golfrunda tillsammans, kanske med en avslutande midddag, när köpet är i hamn och vi kanske är här samtidigt.
 
 
 
Just nu sitter Anne och jag på vår terrass med en kaffe, med något gott till, och njuter av den härliga kvällen. Det är stjärnor på himlen men också några moln. Klockan är 22.55 och det är 20 gr här uppe. I morgon kan det bli stranden igen, beroende på vädret. Hur det blev får ni läsa om nästa gång. God natt !
 
 
 
 

Två dagar i Altea.

Publicerad 2014-10-29 23:20:00 i Allmänt

 I går, tisdag förmiddag, besökte vi marknaden i Altea för första gången på över ett år. Inte lika mycket folk som under högsäsong men mycket bra väder. Inga större inköp men en väska till Anne och ett par hemmabyxor till mig blev resultatet. Efter marknadsbesöket åkte vi till golfaffären "Golf Med" för att köpa greenfeebiljetter till någon annan bana än vår egen, Villaitana, som omväxling. Det blev en starttid på söndag på Allenda i närheten av Alicante. Det är klubben som Tiina och Bernt var medlemmar på när de "flyttade" hit och som vi spelat flera gånger med gott resultat, eller som vi gillar fast det inte alltid gått bra. 
 
På eftermiddagen blev det en sen lunch eller tidig middag på strandpromenaden. Därefter en promenad upp längs "affärsgatan" för att sedan avsluta den sena eftermiddagen med att träffa två av Annes kollegor  från Sverige, Pernilla och Per, som är här i Altea för att avsluta ett lägenhetsköp. Dom säger att vi är en del av orsaken till att dom hamnat här eftersom Anne pratat väl om Altea i flera år. I morgon kväll kommer dom till oss för att vi sedan sedan ska äta middag i gamla stan.
 
I dag, onsdag, var det golf med Ingrid och Björn Lindström på Villaitana. En härlig runda i kanonväder. Även denna gång spelade vi herrar mot damer, bästboll. Förra gången var Björn och jag i ledning under halva rundan. Denna gång såg det ännu bättre ut och vi hade en klar ledning med fem hål kvar, men !!!!!!  Vad hände, jo Anne hittade tillbaka till sitt spel och Ingrid fortsatte att spela bra medan både Björn och jag tröttnade. Det hela slutade med lika resultat efter arton hål. 
 
 
Efter rundan blev det middag på terrassen, En grillad entrecote på hemmaplan slår allt annat. Efter middagen tog vi en tur upp till kyrkplatsen för en kaffe och för att boka bord inför morgondagens middag med Pernilla, Per och deras döttrar. En skön kväll på torget men det märks att det inte är över tjugo grader längre utan strax under. 
 
 
Spanien och Altea är vackert även på  kvällarna, här ovan är några bilder från skymningen på golfklubben och kvällen uppe på kyrkplatsen. 
 
 
 

Semestern har börjat - bra!!!!

Publicerad 2014-10-27 19:36:49 i Allmänt

Nu har jag varit här i Altea i tre dagar. Tre underbara dagar! Lördagen började vi med att åka till Carrefour och "storhandlade" - det behövdes lite av varje hit hem.
Och på lördag eftermiddag blev det en promenad till Albir och sen sen lunch hos Tracy. Räkor i vin/vitlökssås och heta kycklingbitar i salladsblad. Mums! 
På vägen dit stannade vi till för en liten vätskepaus (det behövdes i värmen) på en liten  "chiringuito" på stranden. Dvs en liten enkel strandservering. Himlen var knallblå och det var en härlig första semesterdag!
Söndag var det dags för semesterns första golfrunda. Även den gick i värmen och solens tecken. Vi spelade väl "si så där" bägge två, men som alltid är det ju tävling oss emellan och då skärper man sig ändå och matchen slutade med vinst för Micke. Men bara med ett slag!!!!!
Och idag måndag har vi varit riktiga turister och legat på stranden i Calpe. Vattnet självklart svalare nu men varmt nog för att Micke skulle våga sig på ett dopp i alla fall......
 
Nu var Anne tvungen att gå in och fixa håret efter den välbehövliga duschen efter en dag på stranden. Självklart sätller jag upp och slutför inlägget på mitt sätt. På väg hem från Calpe stannade vi till vid vår favoritträdgårdshandel för att köpa lite nytt till en av krukorna på terrassen. En av våra äldsta växter verkar ha tröttnat och behövde ersättas. Det blev två suckulenter som klarar av klimatet även om vi inte är är på några månader. Dessutom blev det en surfinia för att få lite färg på terrassen. Planteringsjobbet gick bra och nu set allt ok ut igen. 
 
 
Nu sitter vi på nämnda terrass och myser inför att gå ut och äta något enkelt på stan. Blir antagligen något italienskt men det visar sig. I morgon har vi tänkt oss att besöka Alteas marknad för första gången på länge. Det finns alltid något man "behöver". Kanske en sen lunch på strandpromenaden efter det. På onsdag är det dags för golf igen, denna gång med Ingrid och Björn som bor i närheten av Tiina och Bernt och som är medlemmar i Haningestrand och på Villaitana där vi spelar på onsdag. Kanske dags för Björn och mig att visa damerna vilka som är bäst. Det gick ju inte så bra förra gången vi försökte. 
 
Avslutningsvis kan vi meddela att vi fått husdjur på terrassen. I går kväll var en liten ödla och visade upp sig och i dag när jag planterade de nya plantorna såg Anne ytterligare en eller samma, vi vet inte. När vi sedan satt oss ner efter väl genomfört arbete kom ytterligare en, väldigt liten, ödla och sprang förbi. 
 
 
Tack för den här gången och vi hör av oss igen om ett par dagar, då får ni veta om herrarna slog damerna i golfen på onsdag. 
 
 

Utlandsjobb igen !

Publicerad 2014-10-24 15:32:00 i Allmänt

Så var det dags för lite utlandsarbete för "hemarbetaren". I onsdags eftermiddag kom jag till Altea för att hinna måla köket en sista gång. Anne kommer efter i kväll, fredag,  eftersom hon har ett "riktigt" jobb att sköta. I dag börjar därför vår årliga höstsemester härnere. I år är vi här i lite över två veckor och åker hem söndag kväll den 9 november. 
 
Oktober och början av november kan ibland vara den bästa tiden att vara här. Som just nu när jag sitter på terrassen och skriver det här, är det 28 gr och strålande sol med en lätt bris. Däremot inte ett dugg av den fuktiga värme som är på sommaren. 
 
I onsdags eftermiddag var det inhandling av det nödvändigaste för mina dagar. Frukostmat, lunchmat men framförallt målarfärg och lite nya penslar. När det var klart så var kvällen redan här och det blev ett par grillade hamburgare till middag på terrassen. Just nu, kl 15.15 ringde Anne och berättade att hon lämnat kontoret för att go to gate. Hon har ju bara en trappa ner från jobbet till gaterna. 
 
Målerijobbet har gått bra och det var nog så att det behövdes en sista strykning. Efter gårdagens arbete blev det middag på restaurang Dolce Vita i gamla stan, med Levinarna.  I dag har jag gjort klart det som återstod.
 
Hemma i Amsterdam verkar det ha rullat på med vårkommande  flytt till en annan lägenhet. Vår förmedlare jobbar för fullt och har säkert ett kontrakt färdigt för oss när vi kommer hem. Det kanske blir flytt redan till december.
 
Nu blir det några timmar i solen med en bra GW bok, "Den sanna historien om Pinocchios näsa".  Enligt mig det bästa han skrivit. Bäckström är helt fenomenal. Framåt 19 tiden blir det dags att åka till flytgplatsen och hämta upp Anne. 
 
 
Tack för idag. Vi återkommer med nyheter och annat så snart det finns något att skriva om. Och till er som läste det här önskas en trevlig helg. 
 

Orättvist - eller......

Publicerad 2014-10-22 21:17:53 i Allmänt

Jaha - då är Micke nere i den spanska värmen och jag sitter här i Amsterdam och suktar på att komma dit. Jag har varit på kontorsbesök i Zwolle idag. Ca en timme och en kvarts tågresa från Amsterdam med ett byte på vägen. Micke och jag gick hemifrån samtidigt i morse med den skillnaden att han åkte till Schiphol för att sätta sig på planet till Alicante för vidare färd till  solen och värmen i Altea - medan jag alltså såg gröna hagar med betande kor i tidvis ösregn från ett tågfönster.
Men jag klagar inte - bara två dagar kvar sen åker jag till samma sol och värme. Men visst kändes det lite surt att få den här kvällshälsningen från Micke :-)
Det går ingen nöd på honom i alla fall. Grillen förberedd, ljuslyktorna tända och ett glas vin på G. Själv blev det mikrovärmd färdigmat från AH. Jo - liiite orättvist är det nog. 
 
 

Från Gladö till Adam.

Publicerad 2014-10-21 21:58:53 i Allmänt

Under söndagen i Gladö hade SMHI utlovat ruskväder. Nu blev det inte så utan det blev en ljummen dag där allt jobb och lite till kunde utföras enligt plan. Växthuset är städat och allting är klippt. Rabbatterna är städade och sjövattenslangar intagna. Anne fick också säga hej då åt Nisse precis innan vi åkte. 
 
Väl hemma i Amsterdam igen så väntade vi på besked från vår "hyrmäklare" angående de lägenheter vi är intresserade av. I dag, tisdag, så meddelade han att vi hade en visning på vårt "förstahandsval", så här långt. Det är en lägenhet som är lite speciell och som ligger i ett hus "på vattnet", nästan en km norrut från vår nuvarande lägenhet sett. För er som varit här så är det så att man går åt andra hållet mot när man går mot staden och marknaden. Här är några bilder på hur det ser ut utanför och lite av vyerna. Dessutom en blid från den lite discoblåa trapphuskorridoren. 
 
 
Väl inne i lägenheten så motsvarade den våra förväntningar från bilderna vi sett på nätet. Som sagt, en lite udda lägenhet som är byggd runt om en "innergård". Det är fyra glasväggar runt innergården som alla vetter in mot lägenheten, Från innergården går en trappa upp mot en takterass som kanske inte alltid går att nyttja, på grund av vinden, men som har 360 gr utsikt runt om hela Amsterdam. Som det känns kommer vi att försöka skriva kontrakt på den här lägenheten eftersom den passar oss bra. Den är i samma område där vi bor nu och är fräsch. 
 
 
Innan allt är klart och flytten kan börja ska vi dock unna oss en höstsemester i Altea. Som brukligt har Anne inte haft mer än två veckors sommarsemester så kommer vi att ha vår sedvanliga tvåveckors höstvistelse i Altea. Jag åker i morgon, onsdag, för att måla köket en sista gång och Anne kommer på fredagkväll. Sedan blir det två veckor med sol, golf och kanske även bad innan vi återvänder hem för att fortsätta med lägenhetsbytet.
 

Snabbvisit i Gladö

Publicerad 2014-10-18 20:30:52 i Allmänt

Så var det dags att komma hem på ett kort besök för att vinterstäda trädgården. Dvs elda ris, fixa västhuset, klippa gräset, kratta, sätta på värmekablar på invattnet och slå på lite värme i huset mm.
Och för mig var det också ett besök inplanerat hos min faroritfrisör Christine och sedan hos storebror Rein som ju fyller 75 år om några veckor. Och inte minst - träffa lille Nisseman.
Han dök upp första gången redan igår kväll, tyvärr under tiden jag var på Maxi och handlade men han kom tillbaka redan vid åttatiden i morse och då hade vi en gosig klappstund innan jag åkte iväg till frissan.
 
Trädgården hade klarat sig bra sen vi var här sist i början av augusti. Men så har vi ju också vår hustomte Bror som kommer hit med jämna mellanrum och ser till att det inte ser alltför obebott ut. I växthuset hade vinrankan tagit över och var helt vildvuxen och frodig och med rester av många druvklasar.
 
 
Även om trädgården var i bra skick så var det alltså en del jobb som måste göras. Lördag morgon / förmiddag eldade jag upp allt ris som legat i ett par år nu. Det var lite gamla syrener som jag klippte ner för ett och ett halvt år sedan. Eldningen gick bra, lite för bra tyckte Anne som samtidigt var och klippte sig hos Christine och efter det besökte Rein och Irene. Planen var att vi skulle fortsätta elda när Anne kom tillbaka. Jag fick alltså hålla brasan igång tills Anne kom hem. 
 
Under eftermiddagen fortsatte trädgårdsarbetet. Anne gjorde det hon brukar, städade uppfarten och klippte ner gullriset som växer som ogräs runt om tomten. Själv klippte jag lite på fruktträden, kanske inte rätt tid men efter att ha gjort detta i ett antal år så har jag insett att det går att göra i stort set när som helst. Rabatterna snyggades till och massor av "klipp"  slängdes ut på diverse förvaringsställen. 
 
I morgon, söndag, har SMHI lovat oväder varför det var prioritet på att fixa utejobben. Även om trädgården såg ok ut så hade gräset vuxit sig så långt så det nästan såg ut som om det var en ny typ av gräs på stam. Efter lunchen, holländska mackor förstås, så tog jag ut gräsklipparen för att klippa och samla upp de löv som fanns. Förvånansvärt många löv sitter fortfarande kvar på träden. Klipparen ville inte starta och jag kände att jag får förlita mig på vår hustomte Bror och att han kommer en gång till och klipper av det sista. 
 
När vi fixat gullriset och träden kände jag, som vanligt, "man får inte vika ner sig". Alltså ut med klipparen igen, flytta på lite reglage och prova igen. Självklart så startade den och det blev klippning av det höga gräset. Kändes väldigt bra att få gräsmattan att se ut som den brukar göra, även om jag klippte på fyra gånger så högt som i vanliga fall. 
 
Eftermiddagen avslutades för min del med ett besök i växthuset. Lite förberedelser inför morgondagens jobb då bevattningen ska tas bort och alla löv från vinet och persikan skall städas ut. 
 
 
 
I morgon kväll åker vi tillbaka hem till Amsterdam för att leta efter ny lägenhet att bo i. Vi hoppas att få se något bra redan i början av veckan så vi kan få lite lugn och ro. På onsdag åker jag till Altea och ska måla köket en sista gång. På fredag kommer Anne och vi kommer att ha två veckors semester i värmen, hoppas vi. 
 
 

Intet nytt på lägenhetsfronten

Publicerad 2014-10-16 21:30:00 i Allmänt

Idag (torsdag) skulle vi ha tittat på en lägenhet som vi hittat på nätet och som dels ligger inom det område vi helst vill bo (kvar) i och dels var minst sagt modern och hade "vyer". Men se det blev det inget av med för ägaren fick förhinder och avbokade visningen bara nån dryg timme innan....
Vi hoppas att det var nåt tillfälligt och att vi får chans att se den en annan dag.
 
För närvarande är den lägenheten den enda tillgängliga vi hittat på nätet som åtminstone baserat på bilderna är något vi är riktigt intresserade av. Så vi håller tummarna för att vi får se den snart och framför allt att den håller måttet för "Familjen Kräsen" :-)
Men vi tog ändå tillfället i akt att åka runt lite och titta på alternativa områden. Till exempel runt Olypmia Stadion som ligger nära station Amsterdam Zuid. En helt annan stadsdel alltså men man måste ju vara lite "open mind" som vi brukar säga.
Det finns också ett annat område som är riktigt modernt som kallas för Oosterkade, och där finns också några riktigt läckra objekt - tyvärr i en prisklass som ligger en bra bit ovanför vår budget.
 
I övrigt har veckan bjudit på ett "management seminarium" för mig. I tisdags var det dags att åter besöka en av de otaliga "kursgårdar" som verkar finnas i landet. På nåt sätt liknar de alla varandra. Pampiga byggnader som ligger lummigt inbäddade i lantlig skogsmiljö. Hade man inte GPS i bilen skulle man aldrig hittat fram :-) Vi drog upp riktilnjerna för 2015 som ska utmynna i regionbankens verksamhetsplan.
 
Idag har Micke varit iväg och satt på nya däck på bilen. Eftersom dubbdäck inte är tillåtna här i Holland så tog vi inte ens med oss de däcken. Men våra befintliga sommardäck har ju snart rullat i fem år så de började bli lite slitna. Så för att ändå känna sig liiite mer bekväma inför den (evemtuellt) ankommande vintern så kändes det skönt att byta de gamla slitna sommardäcken till splitternya med åtminstone något djupare däckmönster. Däck är inte billigt - det vet varje bilägare, men vi tror att vi i alla fall kom lite billigare undan än vi hade gjort i Sverige.
 
 
Och apropå vintern så känns den fortfarande väldigt avlägsen. I söndags spelade vi golf i kortärmat fram till mörkrets inbrott strax efter klockan sju och till helgen är det utlovat 20 grader såväl lördag som söndag. Tyvärr får vi inte njuta av värmen kommande helg eftersom vi åker till Sverige imorgon. Det är eldningsvecka i Huddinge kommun och vi har nästan två års ris och skräp att elda upp.
Här på vår balkong i Amsterdam blommar det på som om det vore sommar - fast vi redan hunnit in i mitten av oktober. 
 

Jakten har börjat !

Publicerad 2014-10-13 21:41:00 i Allmänt

Hemma i Sverige har väl älgjakten börjat men för oss har lägenhetsjakten börjat. Eftersom vi var lite osäkra på våra hyresvärdar hade vi redan innan fredagen börjat scanna av marknaden på nätet. När vi sedan, till en viss förvåning, ändå fick klart för oss att vi måste flytta insåg vi att det var lika bra att sätta igång att jaga ny lägenhet på allvar redan nu. Varför ska vi vänta till i slutet på mars om det går att ordna nu. Vi har ju ändå ett och ett halvt år kvar och det kan vara skönt att hinna acklimatisera sig på ett nytt ställe. Känns lite grand som att "äventyret" sätter igång igen. 
 
I lördags var vi ute med bilen och besökte en däckfirma på norrsidan av A-dam. Vi behöver byta de gamla slitna sommardäcken till nya fräscha inför "vintern". Vi hade sedan planerat att åka till Nordwijk, som ligger vid nordsjökusten, för att äta lite lunch och upptäcka en ny liten pärla. Nu blev det inte så eftersom regnet började vräka ner när vi lämnade däckfirman. Vi gjorde i stället en runda i några moderna områden lite utanför A-dam. Fina områden med mycket vatten, lite som Hammarby sjöstad faktiskt. Vi tyckte att det var fint men kände att vi nu blivit bortskämda med vårt centrala läge och beslöt oss för att dessa områden inte låg i vår jaktmark. Senare i texten nämner jag våra fina vyer och här är en bild av hur det kan se ut nedanför ibland. 
 
 
 
På söndag förmiddag tog vi en promenad i området på andra sidan kanalen sett från vårt vardagsrum. Området är mycket populärt. Ett gammalt varvs och packhusområde som nu har blivit charmiga bostäder. Vi hade hittat en lägenhet som verkade ok och vi ville se hur det såg ut i området. Otroligt charmigt område med gröna oaser och lugna kanaler. Fina renoverade eller nybyggda hus i lite gammal stil. Men,,,,, som Tony Irving skulle ha sagt, kanske inte riktigt våran grej. Lite trångt, mörka gränder, ganska långt för Anne att gå till centralen jämfört med i dag och inte riktigt de vyerna från lägenheten som vi har i dag.
 
Vi kom fram till att det nog får bli något i stil med det vi bor i nu. En fin bild  blev det i alla fall från en av de små broarna. Precis innan vi kom till bron passerade vi en kvinna som stod på en IKEA pall och försökte klippa en mycket taggig klätterväxt med en lång häcksax. Eftersom hon inte nådde eller hade kraften erbjöd jag mig naturligtvis att hjälpa till. Man får inte missa chansen att få göra lite trädgårdsarbete. Klippningen blev bra och själv fick jag bara fyra fem taggar i ansiktet och i fingrarna.
 
 
På eftermiddagen var vi på golfklubben och åt en härlig kräftsoppa till lunch innan vi gick ut på banan. Härligt att få spela tillsammans igen, kändes som länge sedan. Jag som spelat så dåligt under lång tid hittade tillbaka till spelet efter några hål. Förmodligen berodde det på att vi hade vår sedvanliga "bruttotävling". Eftersom vi har i stort sett samma handicap kan vi spela mot varandra utan att räkna några erhållna handicapslag. Som vanligt var det otroligt spännande och när vi hade puttat ut efter 15 hål, det blev mörkt sedan, så hade vi slagit exakt lika många slag. 
 
Nu är det måndagskväll och lägenhetsjakten har fortskridit. Vår förmedlare har fått förutsättningarna och vi hoppas redan denna vecka kunna titta på något objekt. Vi har hittat några som ser intressanta ut och som ligger i närområdet. Två av dem ligger till och med på samma gård där vi bor nu. Skulle ju vara en enkel flytt. En tredje, som är riktigt häftig, ligger ca en km norr ut men i stort sett på samma gata. Vi är övertygade om att det kommer att lösa sig på ett bra sätt inom några månader. 
 
 
 
 
 

Nytt läge - bokstavligt talat.......

Publicerad 2014-10-11 21:18:00 i Allmänt

Igår hade vi besök av vår hyresvärd. När vi hade mailat dem om att vi skulle stanna ett tredje år och att vi gärna ville förlänga vårt kontrakt på lägenheten så hörde Lotte av sig och ville träffas för att "diskutera".
Vad hon ville diskutera framgick inte, men vi hade väl våra misstankar om att det kunde handla antingen om att försöka förhandla upp hyran alternativt att de vill sälja lägenheten nu när priserna börjat gå upp igen.
Och dessvärre besannades våra farhågor och det var det sistnämnda som var fallet.
 
De verkar ha hamnat i en rejält dålig ekonomisk sits. Mannen i familjen jobbar inte alls och Lottes jobb som förde dem till en stad en timme norr om Amsterdam hade upphört ganska kort efter att de flyttat. Och eftersom deras post forfarande kommer till vår (gemensamma) brevbox har vi sett att det fått många brev såväl från skattemyndigheten som banken. Och då pratar vi onormalt många brev......
Så de behöver sälja sin lägenhet och de vill helst göra det så fort som möjligt även om de rent kontraktsmässigt sitter fast till den sista mars 2015. Så vi har börjat kolla läget på hyresmarknaden för att se vilka alternativ som finns. Vi har ju blivit bortskämda med dels ett bra läge nära centralen och stan, dels en otroligt fin utsikt och sist men inte minst en garageplats i huset. Och höll jag ju på att glömma - en balkong. Så det är många saker som helst ska passa in när vi nu måste hitta ett nytt boende.
Nästa vecka ska jag ta kontakt med den "mäklare" som hjälpte oss med att skriva kontrakt för att dels se att våra rättigheter tillvaratas och dels be honom att också hjälpa oss att hitta ny lägenhet. Trist eftersom vi trivs så himla bra - men det är inget att ödsla dålig energi på. Nu får vi försöka göra det bästa av situationen och det finns lägenheter att hyra. Det handlar bara om att de ska uppfylla våra krav och priset såklart.

Igår kväll åt vi de i torsdags kokta krabbklorna. Attans vad gott det är. Och billig lyxmat. 10 stora klor kostade bara 9 EUR. 
 
Jag kan också meddela att det inte blir några egenodlade oliver att lägga in. Trots att vårt lilla olivträd dignade av frukter så är det nu i princip helt tomt. Och de har INTE ramlat av. Det är en eller flera duvor som kalasat i sig alla oliverna. Kvar sitter bara de små stjälkarna och i duvskiten som de lämnat efter sig ser man olivkärnorna. Vilka typer! Längst upp i bilden nedan så som den såg ut den 2 september - och nedan hur den ser ut idag......
 
Hösten till ära blev det lite höstblommor från marknaden idag. Dels en bukett med blandade färger Chrysantemum och så ett jätteknippe med blå Iris. 
 

Snart är ännu en arbetsvecka slut

Publicerad 2014-10-09 21:24:00 i Allmänt

Torsdag kväll och EM-kval på TV'n. Micke blev mäkta förvånad när han valde "originalspråk" på TV'n och det visar sig att han kan lyssna på svensk kommentator. Känns nästan som att vara hemma alltså.
Tidigare idag har Micke varit på cykeltur till marknaden i/på Albert Cuyp för att köpa krabbklor. Det är alltså dags igen! Senast vi år de härliga delikatesserna var i våras när "lillasyster" Ippa och hennes man Christer var här.
Under sommaren känns det inte riktigt fräscht att köpa dem när de ligger i värmen (även om de ligger på en isbädd och är frysta från början). 
Så ikväll har jag kokat dem med salt och diifrön - och så har jag gjort en härligt bitig Rhode Islandsås till. Det ska bli en god fredagmiddag!
 
Vad har hänt mer i veckan? Jo på jobbet har jvi haft besök av centralbanken. (typ Riksbanken alltså) De gör årliga besök som en uppföljning på en otroligt mastig rapport som vi levererar varje vår och där största fokus ligger på att följa upp vår likviditet.
Besöket gick bra och förhoppningsvis är de så pass nöjda med vad vi hittills redovisat att vi i fortsättningen slipper ifrån den årliga jätterapporteringen. Men det återstår att se - som bekant har ju ALLA centralbanker jättekoll på sitt lands aktörer som en effekt av de finanskriser som passerat de senaste årtiondena.
 
Micke har spelat golf (som vanligt tänkte jag nästan skriva - men det är inte elakt menat - klart han måste ha nåt kul att göra han också på dagarna) i lite blandat väder. Hans "gubbgäng" spelar ju varje onsdagmorgon - och igår var väderprognosen inte den bästa. Och visst fick de lite regn på sig - men inte värre än att de spelade alla 18 hål i alla fall.
På väg hem tog Micke den här bilden. Den visar ett blomsterfält där det för närvarande växer/blommar Dahlior. På våren är det tulpaner och hyacinter som blommar där - men just nu alltså andra blommor. Vackert är det hur som helst även om vädret vid fototillfället inte var det bästa.

 
Slutligen måste jag också visa en fågelbild. Det är fyra hägrar som syns på samma bild. Det unika med bilden är dels att hägrar egentligen är ganska skygga fåglar som mest finns på landsbygden. Dels är det inga (inte vad vi sett i alla fall) flock-fåglar. Tvärtom ser man dem en och en som om de hade ett stort integritetsbehov alternativ att de har sina revir.
Men den här bilden är tagen nästan inne i stan. Strax utanför ett "gatukök" där ägaren kastat ut mat till dem. Och - helt plötsligt är det hela SEX stycken hägrar som på bara några kvadratmeter försöker tillskansa sig gosakerna. På bilden har jag bara lyckats få med fyra av dem - men jag lovar - det var två till. Och - i min iver att komma nära dem för att få en bra bild kan jag meddela att de är ganska agressiva. Och med tanke på hur stora näbbar de har är det nog bäst att se upp......
 
 

Hösten på väg - men fortfarande helt OK.

Publicerad 2014-10-05 21:50:00 i Allmänt

Om det var nästan högsommarvärme igår så var det mer höstlikt i luften idag. Temteraturen låg definitivt under 20 grader även om det i solen fortfarande var varmt och skönt.
Idag har vi tagit en promenad till Westerpark och upplevt marknaden som sätts upp där den första söndagen varje månad. Vi har känt till den nästan sen vi flyttade hit, men av nån underlig anledning har vi inte varit där tidigare. Vi har ju vår sedvanliga lördagsmarknad i "våra kvarter" men det här är en annan typ av marknad. Mycket mer inriktad på design och hantverk och när de kommer till mat så inte råvaror utan servering av färdigmat.
Folkligt, festligt och fullsatt kan man helt kort sammanfatta det hela. Massor av folk som njöt av en vacker höstdag, shoppade i alla små marknadsstånd och åt goda smårätter också sålda från små ambulerande matserveringar. Man kan säga att vi klart ångrar att det tagit oss ett och ett halvt år att upptäcka detta månadsevenemang - men det kommer definitivt inte vara sista gången vi besökte marknaden.
Westerpark är en grön oas mitt i storstaden och vi har promenerat där många gånger. När man passerat igenon parken kommer man fram till den gamla "gasfabriken" som numera huserar små kaféer, restauranger och gallerier. Det är gamla vackra tegelbyggnader som numera fått andra användningsområden. Och självklart finns också den gamla "gasklockan" där utställningar och konserter arrangeras under året.
 
När vi kom hem och tittade ut genom fönstret så var den här fina och gigantiskt stora segelbåten precis på väg in. Nu ligger den "parkerad" i gästhamnen i kanalen.
 
 

Lördag och sommarvarmt!

Publicerad 2014-10-04 21:27:00 i Allmänt

Vad är det som händer vädermässigt? Det är soligt och varmt och känns som sommar. Folk går omkring i shorts och linne som om det vore mitten av juli. Idag cabbade vi ner och det var 22 grader på eftermiddagen - och nu ikväll - nästan efter klockan nio  - satt vi ute och drack kaffe och termometern stod på 18 grader.
Tyvärr var det väl sista riktigt varma dagen - imorgon ska temperaturen ligga under 20.

Som vanligt blev det marknadsbesök på förmiddagen. Sen åkte vi till golfbanan för lite träning. Det var (som så ofta) tävlingar på banan så vi kunde inte få nån speltid. Men det är ju som bekant nödvändigt att träna också.....

 
Den stora gröna växten till vänster i bild är en rotselleri. Så ser de ut när man köper dem på marknaden här. Dvs de har sin blast kvar och ser därmed helt annorlunda ut mot hemma där man bara köper själva underdelen. Det ska bli en Waldorfsallad av den och ett par krispiga äpplen :-)
 

Ny "bemärkelsedag" att fira :-)

Publicerad 2014-10-01 21:08:06 i Allmänt

Idag bjöd jag min avdelning på lyxig belgisk choklad till kaffet. Jag firade att det idag är precis 35 år sedan jag började i banken.
Det är helt otroligt att det gått så många år sen man som 19-åring började sitt första jobb - och att man fortfarande är kvar hos samma arbetsgivare.
För mina kollegor här i Holland är det än mer ofattbart då holländarna har en mycket större tradition av att byta arbetsgivare. Vad det sen beror på kan jag inte bedöma - men själv har jag ju haft förmånen att under alla dessa år fått jobba med så mycket olika saker. Det har helt enkelt saknats behov av att byta arbetsgivare för att få byta arbetsuppgifter.
 
Väl hemma ikväll "firade" vi med en drink på balkongen. Ja helt rätt - PÅ BALKONGEN. Det är den 1:a oktober och vi satt ute till klockan var halv åtta och det började mörkna ute. Och då stod termometern fortfarande på nästan 20 grader. Vi hoppas på en fortsatt mild höst och att vintern också blir snö- och frostfri precis som förra vintern. Det är kanske att ha lite väl högt uppställda förväntningar - men - man kan alltid hoppas......
 
Drinken på bilden är inte från idag utan den visar den Sangria vi drack i lördags i Barcelona.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela