ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Snart är 2015 slut.

Publicerad 2015-12-30 18:33:15 i Allmänt

Vi går mot ljusare tider!
Idag lämnade jag jobbet lite tidigare (jättelugnt) så jag gick hem från stationen vid femtiden och det är så skönt - för det är inte mörkt klockan 17!
 
Mornarna är fortfarande lika mörka och så här såg det ut för Micke i morse när han som första bil körde in på golfklubben inför onsdagsgolfen med gubbarna.
De har som alltid tee-off klockan 08;50 och när Micke kommer fram strax efter åtta är det fortfarande mörkt.
Som ni ser är parkeringen tom - men när han åker hem efter 19 hål (18 hål golf plus 19:e hålet i restaurangen) så var parkeringen knökfull. Som om det hade varit mitt i sommaren!
 
 
 
I år blir det tredje och sista nyårsafton för oss i Amsterdam. Vi har ju haft "första parkett" när vi bodde i förra lägenheten på 9:e våningen. Men jag tror inte vi kommer vara besvikna imorgon heller. Det lär vara fullt ös här för bara några hundra meter ifrån oss så smäller "gemente" (=kommunen) av det officiella fyrverkeriet i Amsterdam. Vi får väl återkomma om hur det blir.
 
Men innan dess är det arbetsdag för mig. Vi har egentligen full 8-timmars-dag på nyårsafton men OM arbetet så tillåter så får vi chefer skicka hem våra medarbetare "redan" klockan 15. Och det räknar jag med att kunna göra. Och innan dess ska vi naturligvis skåla i lite bubbel som jag måste köpa med mig när jag går till jobbet imorgon bitti. Här måste man ju inte passa in några systembolagstider utan vin kan köpas i vilken affär som helst så det gör jag på centralen på väg till tåget.
 
 

Vårvindar friska!

Publicerad 2015-12-28 00:17:00 i Allmänt

Ohlssons är "back in town" - dvs i Amsterdam.
Vi har haft några riktigt bra dagar i Sverige. Med riktig julmat  och inte bara "IKEA-substitut" som förra året.
 
Först julafton ensamma hemma och sen juldagen i Enköping. Det blev en heldag tillsammans med Mickes familj som nu utökats med Ullas sambo Rolf samt gudsonen Sebbes flickvän Saga. Vi var alltså åtta personer som åt god mat och alldeles för mycket. Vi rullade därifrån!
 
Annandagen tog vi en tur in till stan. Inte fullt så hysteriskt som man skulle kunna tro med anledning av mellandagsreorna som började. Men det kan också berott på att vi var tidigt på plats. 
Inga reaköp för oss (jo ett par pyjamasbyxor i flanell till Micke) men jag hade sett en fönsterlampa vid förra Stockholmsbesöket som vi nu köpte
 
På hemvägen från stan stannade vi till hos Rein och Irene och deras hundar för en fika. Och så fick även han en Amaryllis jumbolök. "Alla andra" har ju fått jumbolökar och nån rättvisa måste det ju vara :-)
 
Annandagens kväll blev det åter till att äta "min" julmat. Vi kunde ju omöjligt äta upp allt själva så vi hade bjudit in vår granne Rolle (Nisses "biologiska husse") för att hjälpa till.
Också det blev en trevlig kväll med hemgjord sill, jansson, köttbullar, rosolje plus lite "köpemat" och till det några goda "Svenska nubbar".
Återigen proppmätta men sååå gott att ha gjort lite egen julmat "på riktigt" för första gången under de här tre åren.
 
Och så kom då söndagen = hemresedagen. Jag åkte till Huddinge och köpte med mig lite "svensk-mat" dvs räkost och falukorv men faktiskt också lite löjrom och crustader till nyårsafton.
Micke fixade till lite i trädgården och som vanligt pysslade han om sitt växthus som bara står och väntar på vår hemkomst för att sättas igång med blommor och grönsaker till sommaren.
Och vi kände nu bägge två den här gången att ja - banne mig - det ska bli riktigt mysigt att flytta hem igen till våren.
 
 
Snöovädret som var på väg norrut och innehåll massor av trafikvarningar gjorde att vi åkte till Arlanda nån dryg halvtimme innan vi hade tänkt.  Och med facit i hand (efter att läst kvällstidningarna på nätet) så var det nog bra. Vi klarade oss utmärkt och det enda vi såg av snön var lite fina flingor som dalade ner - men hade vi väntat hade vi nog som många andra hamnat i långa köer.
 
Men här i Amsterdam finns ingen snö. Tvärtom så var det när vi gick hem från tåget vid nästan halv-tolv-tiden 12 grader varmt ute. Och för ovanlighetens skull dessutom nästan helt vindstilla. Rena rama vårvädret alltså. Och det ska enligt prognoserna hålla i sig ytterligare en vecka - men sen ska visst även vi kunna få nån minusgrad i alla fall på nätterna.
 
Visar en bild på grannens fina "stilleben-bord" som står i vår gemensamma entré. Hon brukar variera utsmyckningen efter årstid så självklart är det nu jultema som gäller.
 
 

God Jul

Publicerad 2015-12-25 06:55:26 i


I år firar vi jul hemma i Sverige. Och även om snö och kyla lyser med sin frånvaro så blir det ändå 100% mer julkänsla här än förra årets jul i Amsterdam .
Missförstå mig inte beträffande vädret - jag slipper så gärna den biten.

Vi kom i torsdags kväll till en nykrattad tomt och ett jul- ( eller snarare ljus-) pyntat hem. Det var ju bara en och en halv vecka sen vi var här.
Redan vid förra besöket hade jag köpt en färdigkokt liten julskinka. Den fick nu sin griljering så att den obligatoriska skinkmackan kunde ätas på uppesittarkvällen. 

Julaftonen började med att Micke putsade fönstren på alla husen. Och tro mig det behövdes. 
Själv åkte jag till ett Maxi långt ifrån julkaos.  De flesta hade säkert klarat av det där med inköp av julmaten redan.

Hemma igen blev det så lite matlagning. Det mesta färdigköpt men Ernst Lingonsill ville jag prova. Och så självklart en liten Rosolje och en Jansson.  Och så en Krabbsallad att ta med till Enköping idag.

Innan det var dags att hugga in på sillarna och allt det andra så hade vi en liten mysstund på vedbodtrappan framför en sprakande eldkorg  och med en "typ vargtass" att sippa på.

Och idag åker vi alltså till Enköping och Mickes familj. Gissar att vi kommer hem proppmätta ikväll 😊Så skönt att slippa vintern!

Publicerad 2015-12-20 21:19:30 i Allmänt

Mildvädret fortsätter och inga kan vara gladare än vi att slippa snö, is och kyla.
Nu vet jag att det i Stockholm också är varmt just nu, men jag tror ändå vi har det ännu mildare. Natt-temperaturen ligger över 10 grader och på dan gick det upp i 14.
Till och med solen tittade fram lite grann idag så vi njöt i fulla drag av vår inbokade golfrunda.
 
Visst är det mycket "maskhögar" på banan och duffar man det minsta lilla är man nere och gräver i leran. Men man får ju anpassa sig därefter. Dvs man gör ren bollen efter varje slag och placerar den så den så den ligger lite fint uppe på en grästuva. Det är ju inga handicapkvalificerande rundor man spelar så här års.
 
Och i naturen ser det ut som om det är vår redan. På banan blommar massor av tusensköna och i gräspartierna mellan vägbanorna så blommar påskliljorna för fullt. 
Det här kommer vi definitivt att sakna när vi flyttar hem igen.
 
 
 
Idag var det Mickes tur att köpa sin julklapp - en windstopper med klubbmärket på. Så skönt det är att vi bägge gillar det här upplägget med att köpa/välja sina egna julklappar. Man slipper ju på så sätt stress och bekymmer över att köpa nåt som inte blir 100% bra. Nu är vi bägge nöjda och glada.
 
 
När vi kom hem bytte vi om från golfkläder och gick sen ut en sväng på kajen framför huset.
En annan av alla de ljusdekorationer som finns uppställda står också framför vårt hus (den blå tunneln i vattnet fanns ju med på en bild igår) och det här är ett par gigantiska änglavingar som skiftar färg.
Vi har sett så många posera framför vingarna för att bli fotograferade så vi tänkte att vi kan ju inte vara sämre.
Sagt och gjort - nu är vi också Amsterdams Änglar.
 
 

"Äntligen" en hemmalördag i Adam!

Publicerad 2015-12-19 18:51:00 i Allmänt

Nu har det varit så mycket aktiva helger senaste tiden så vi hade faktiskt sett fram emot den här "hemma-helgen".

Inget speciellt inplanerat men vi hade ändå lite saker vi ville göra.

Vädret är fortfarande rekordvarmt. Dagligen slås värmerekord d.v.s. så här varm temperatur har man ALDRIG tidigare uppmätt den här tiden i december. Tror vi hade 14 grader ute idag och inte ens nätterna blir kallare än ovanför 10-strecket.

Visst - det var lätt mulet men hur mycket kan man kräva. Det varma vädret räcker gott.

Vi hade lite att göra "på stan" idag så vi tog spårvagnen upp till Muntplein och lite mer köp av lökar (fortfarande någon som väntar sig en jumbo-amaryllis tror jag....). Vi fick också med oss några små krukor med krokus och scilla som nu står på balkongen och väntar på att "visa färg"

 
Sen gick vi vidare till Rembrantplein och tog en fika och tittade på folklivet. Det är en liten julmarknad där (med betoning på LIIIITEN efter att ha sett Kölns julmarknader) där man bland annat kan köpa lite holländska delikatesser som strop wafels. Vi nöjde oss dock med en fika.

Sen blev det besök på ”finvaruhuset” Bijenkorf. Vi behövde fylla på med Nespressokapslar och – så visade det sig att tomten ville komma på besök…..

Jag hade förra veckan spanat in en handväska på NK i Stockholm och vilken lycka när det visade sig att den fanns till 30% rabatt på varuhuset!. Så det fick bli min julklapp till mig själv.

Nu hoppas jag Micke hittar nåt som han gärna vill ha så det inte blir orättvist :-)

 

Efter julklapp och kaffekapslar var vi redo för lunch. Vi satte oss på Damtorget på en uteservering under infravärme där vi åt jättegoda ”Asiatiche Bittergarnitur”. Det är olika typer av små ”snacks” typ små vårrullar, mini-grill-spett, friterade räkor mm. Vi har ätit det förut på just den här restaurangen men nu var det väldigt länge sen så det var extra gott idag.

 

Hemvägen gick via Niewmarkt. Först ett besök på fiskaffären. Det är ett äventyr i sig att gå in där. Affären är så liten så går man väl in är det bara att följa det lilla smala gången runt. Hjälpsamma fiskhandlare frågar vad du vill ha och väger upp fisken. Du får ett nummer som du anger när du tagit dit runt till kassan. Och har du glömt nåt går det inte att vända tillbaka utan då får man vackert ta ett varv till.

Att affären är populär ser man inte minst av att se alla asiater (kineser) som handlar till sina restauranger. Allt är jättefräscht och det mesta finns.

Men butiken är alltså så liten så det står ”frysbilar” utanför där de förvarar fisken och så fyller de på vartefter det tar slut i backarna.

Jag kan inte återge det rättvist känner jag – det är en upplevelse att gå in där!

 

Ikväll ska det alltså bli kokt torskrygg med potatismos och en äggsås med gräslök. Visst låter det gott !!

 

På marknaden utanför köpte jag även en bukett anemoner. 50 stycken för bara 5 EUR. En av mina favoritblommor!

 

Nu har vi precis kommit in igen efter att ha druckit lite glögg ute på balkongen. Precis utanför oss finns en av ”installationerna” som ingår i Amsterdam Light Festival. Det är en tunnel med olika blå lampor som rör sig i en vågrörelse. Genom den här tunneln åker alltså båtarna. Vi har själva tänkt att vi ska ta en kvällstur och se inte bara denna utan även alla andra installationer. Det blir nog när vi kommer tillbaka efter jul.

 

Tuff tid sedan hemkomsten till Adam

Publicerad 2015-12-17 20:57:15 i Allmänt

I måndags kväll var det dags för återfärd hem till Adam. Måndagen var arbetsdag för Anne på banken i Stockholm och jag passade på att besöka de få kollegor jag har kvar i Flemingsberg. Planet hem gick 19.45 så vi var hemma i god tid. Vi tyckte nog att det blev i kallaste laget de sista dagarna i Gladö, minus 7 grader på måndagen. Men här i Adam har vi fortfarande ovanligt varmt för årstiden. I dag, torsdag, har vi haft 14 gr utan något direkt solsken. Detta har gjort att vi till och med suttit ute på balkongen kortare stunder på kvällarna. Den ligger i skyddat läge så i kväll blev det lite glögg ute. 

 

Eftersom vi skall tillbaka till Sverige för att fira jul har det inte blivit så mycket pyntande här. Balkongen har dock fått sitt. En ljusslinga i olivträdet som jag tror vi visat förut. Dessutom några juldekorationer i ett par blomkrukor. Det fanns inte så många kvar eftersom de flesta blåste ut över gården på Westerdok förra julen.

På tal om balkongen går det inte att undvika att nämna vilken skillnad det är att bo här jämfört med i Sverige. Här blommar pelargoner fortfarande, cyklamen är i högform, fuchsian har inte gett upp ännu och clematisen har inte förstått att det är vinter utan tror att det är vår och har kommit upp ca 50 cm redan. I dag såg jag dessutom att påskliljorna blommar i gräset utmed vägarna på vissa ställen. Inte normalt !

 

Även om det är varmt så har golfen blivit lidande, det är fortfarande blött och även om det bara regnat en dag på senaste veckan så är det fortfarande högt grundvatten. I går onsdag ställde jag in vår morgongolf eftersom det regnade hela dagen till och från. Jag har däremot varit ute och tränat på eftermiddagarna i den 13 gr värmen. Härligt, även om det sker i elljus eftersom vi får mörkret vid 16.30. Efter träningen blir det nästan alltid kaffe i den julpyntade golfrestaurangen. Där är det fortfarande mycket folk och man har öppet till 20.00 trots mörkret.

 

Veckan har för övrigt varit händelserik.  I tisdags kväll var vi hos våra grannar, Hans och Loes, och åt raclette, en schweizisk ost med div tillbehör, man värmer osten på ett jätn på bordet och lägger till potatis, syltlök, inlagda gurkor mm mm. Vi har ätit det förr men detta var ännu bättre. Hans och Loes har kopplingar till Schweiz. De har en lägenhet där. Förutom vi var även ett annat grannpar där. Även det några som vi träffat tidigare. En mycket trevlig kväll.

I går kväll, onsdag, var det dags för drink med tilltugg, julborrel, för samtliga i huset. Detta var hos ett annat grannpar som bor precis ovanför oss. Det blev lite av en hej och hejdå föreställning för oss eftersom vi så smått börjat tänka på hemflytten i vår. Även detta var en mycket trevlig tillställning.

Slutligen var det i dag dags för Anne att ha det sedvanliga glöggminglet på jobbet. En tradition som funnits redan innan hon började här eftersom det funnits någon svensk sedan tidigare. Alltså en tuff återkomst som rubriken antyder. 

 I helgen är vi kvar här i Adam, känns som att det inte varit så ofta sista tiden. Vi tänker oss att besöka vår ”gamla” marknad och handla lite godsaker.  På eftermiddagen blir det en tur upp i de centrala delarna av staden för lite ”julhandel”. På söndag har vi en golftid för nio hål och väderprognosen ser bra ut så det blir nog så. Kanske det blir en fin runda med några bra slag i alla fall.

Sedan är det snart dags för att åka till Sverige igen och fira jul. Vi hörs säkert av innan dess. 

 

"Arbetshelg" i Gladö.

Publicerad 2015-12-13 19:06:28 i

I torsdags var det dags att åka till Sverige igen. Kort flygtur, snabb bagagehantering och kort busstransport till hyrbilen. Men !! bilresan från Arlanda till Gladö tog sin tid. Vilken skillnad på vägnät mot Amsterdam. Nu var vi ändå hemma i god tid.

På fredagen hade Anne jobb i stan och efter det åkte hon till Maxi för kompletterande handling. Jag hade en mängd småfix att göra i trädgården. Poolen måste städas och krattningen påbörjas mm mm. För min del slutade eftermiddagen i mörkret vid eldkorgen. Även om det bara skiljer en och en halv timme i mörker mot Adam så känns det som att kvällen kommer mycket tidigare här i Sverige.


I går lördag så var det för Anne, besök hos Christine för klippning och sedan köttbullsfix inför jul. Själv var det mest krattning för att få bort mattan av löv som låg över den frusna gräs/mossmattan. Jag hann med ett besök på golfklubben för lite golfklubbskoll, blev inget, och lite andra inköp till huset och trädgården, inte på golfklubben då utan på Blomsterlandet och Jula. Sista krattningen gjordes i mörkret. Sedan var det dags att skjutsa Anne och grannen Rolle till Huddinge. Anne skulle på "tjejträff" och Rolle skulle ut med kompisar. Innan det hade Rolle lämnat in Nisse som stannade, mycket belåten, hela natten.

I dag, söndag, gick Nisse hem, men kom snart tillbaka igen. Han fick vara inne under dagen medan vi var borta. Vi var först på fika hos Ippa o Christer, inte i Norrtälje utan hos Björn i Huddinge. Vi bytte lite saker, jumbolökar mot andra varor. Sedan trodde vi att vi skulle äta jultallrik på golfklubben. Där var helstängt och alltså ingen jultallrik som vi anmält oss till. Dåligt av dem att inte meddela att det inte blev något. Nu blir det middag hemma i stället.


Väl hemma blev det glögg i växthuset. Något som blivit en tradition. Blir säkert en gång till i jul. Vi kommer tillbaka i jul för besök i Enköping och lite julmat hemma. I morgon har Anne heldagsmöte på jobbet och jag har lite småfix kvar och ett besök på jobbet i Flempan. Måste börja kolla lite hur det ska bli när vi flyttar hem. Flyget hem i morgon går 19.45 så det blir en hyfsad hemkomsttid om allt går som det ska. 

Sedan blir det en och en halv vecka i Adam inandning vi kommer tillbaka.  Det blir säkert lite golf, marknad och kanske en båttur på kanalerna för att se Amsterdam Light Festival. Dessutom raclettemiddag på tisdag hos grannarna och juldrink på onsdag med alla i huset. 

Akut sjukhusbesök !

Publicerad 2015-12-08 19:35:00 i Allmänt

”En sån dag det blev”. Ibland brukar jag ha en dramatisk rubrik men sedan ta udden av den i texten. Den här gången var det faktiskt allvar trots att jag trodde att jag var färdig med sjukhusbesök efter min senaste höftoperation. 

I morse åt jag min frukost som vanligt och när jag tog första skeden med yoghurt och müsli kände jag direkt en reaktion på tungan. Jag hade köpt en ny smak av samma sort müsli som jag brukar. Hade inte en tanke på att man kunde ändra i basingredienserna. Jag trodde därför att det var något som bara var annorlunda. Efter ett par skedar till insåg jag dock att det var SOLROSFRÖN. Mycket riktigt var det så när jag hittade påsen i soptunnan och kollade innehållsförteckningen. KRIS  !!!!!

Jag förstod att det var allvar, kände hur det täppte till i mellan näsan och munnen och att det började klia i munnen. Då är det bara en tidsfråga innan det tar sig ner i halsen och försvårar andningen. En hantverkare stod i hallen och skulle kolla om det kom vatten från vår balkong ner till våningen under, som har vattenläcka. Efter några minuter var det bara att skicka hem hantverkaren. Plocka fram allt som behövs för ett akut sjukhusbesök och hoppas på att grannen, Hans, var hemma så man slipper vänta på en ambulans och bli ännu sämre. Vi har ändå ganska nära till sjukhuset så egen bil kan vara snabbare i det här läget.

Grannen var hemma men inte hans bil så det blev vår bil med honom som chaufför. Innan det hade jag tagit min spruta med adrenalin, vilket förmodligen var räddningen fram till att vi kom in på sjukhuset. Nu hade det dessutom spridit sig ner i halsen och andningen började bli lite tyngre. Väl inne på sjukhuset, samma där jag opererat höfterna, fick jag samma fina mottagande som jag fått på Huddinge sjukhus vid samma problem. Fullt pådrag med reaktionshämmande medicin via dropp, injektioner med ytterligare adrenalin, koll av syresättning, hjärtrytm och återkommande blodtryckskontroll. Proffsigt.

 

Bilden är tagen när Anne kommit på plats och grannen gått hem igen.  Anne blev ju självklart orolig eftersom hon tidigare sett hur fort det kan gå. När jag ser bilden ser även jag att ögonen inte ser ut som dom borde göra. Väl inne på sjukhuset började dock min oro släppa och chocken började gå ner och efter ett par timmar kände jag hur halsen lättade och det gick att andas bättre igen. Dom ville dock ha mig kvar i fyra timmar efter ankomst och efter det var jag helt ok i andningsvägarna men helt slut i kroppen.

Otroligt skönt att det gick bra även den här gången, kanske lite bättre än senast beroende på att jag tog sprutan i tid. Nu blir det till att ha bättre koll när man handlar igen. Jag tycker jag varit jätteduktig men till slut så brister det någon gång, kanske på grund av att det var så lång tid sedan det hände senast.

Sedan måste jag ändå medge att det var en del tur med i bilden, vår kompis-granne var hemma vilket förkortade tiden från händelsen till ankomsten till sjukhuset. Jag hade sprutan tillgänglig och det är bra med ett bra sjukhus där man blir väl omhändertagen. Jag har sagt förut att det är viktigt att känna att man blir prioriterad när man kommer till sjukhuset och det är ”på riktigt” och så var den här gången också.

För att nämna något om vardagen så har vi så smått börjat ladda för en långhelg i Sverige. Vi åker ”hem” på torsdag eftermiddag och stannar till måndag kväll. Anne har jobb i Stockholm på fredag och måndag och jag ser ut att kunna färdigställa vinterstädningen i trädgården. Om man nu kan tro på SMHI. Efter det är det ju inte långt till jul !. Och då är det dags att besöka Sverige och Gladö igen. 

Julmarknad i kubik!

Publicerad 2015-12-06 20:25:00 i Allmänt

Nu är vi hemma igen efter att ha varit och besökt julmarknaderna i Köln. Dit åker man enklast tåg som tar ca två och en halv timme.
Vi åkte vid åttatiden i lördags morse och kom fram till ett för årstiden väldigt milt väder. Inte direkt sol men visst försökte den titta fram lite då och då.

Hotellet jag hade bokat låg jättenära stationen så vi gick direkt dit för att åtminstone lämna in våra väskor. Incheckning brukar ju inte vara förrän på eftermiddagen men väskorna tar de ju gärna emot.

Gissa om vi blev förvånade (för att inte tala om vad receptionspersonalen blev) när det visade sig att jag hade bokat ett ENKELRUM!!!!  Klickat fel alltså. Men det värsta var att hotellet (och säkert de flesta i hela stan) var helt fullbokat så att byta upp sig var inte en ”option”.
Så vad göra? Att försöka jaga efter ett annat hotell kändes ju inte sådär jättekul eftersom vi förstod att det är högsäsong och fullbokat överallt.
Men när personalen sa att sängen i enkelrummet var 150 cm bred så var ju problemet löst. Hemma i Gladö OCH i Altea sover vi i en 160 cm säng – så tio cm mindre kändes inte som nåt problem.  (Och det var det inte heller – det var ett större problem att sängen var så mjuk…..)

När väskorna var lämnade på förvar gick vi ut på stan. Första julmarknaden (det finns flera) låg alldeles vid stora domen som också ligger nära centralen.

 
 


Där gick vi lös på Gluhwein, currywurst och racletteost. Inte i kombination utan var och en för sig. Men det är självklart inte bara en matmarknad. Tvärtom så säljs det allt möjligt både juligt och mindre juligt.
Mycket hantverk och faktiskt väldigt lite ”krims krams”, det känns som väldigt mycket genuina varor.

Massor med folk och trängsel överallt – man får inte ha bråttom. Det är bara att anpassa sig till den sirapssega massan som rör sig framåt.

 

 

Efter första marknaden gick vi vidare till nästa. För att komma dit gick man (enklast) genom stadens stora shoppingstråk. Vi tittade in i lite affärer och för mig blev det några mindre klädinköp gjorda.

Innan vi gav oss in i nästa marknad så gjorde vi ett stopp för lunch. Det var på en publiknande restaurang och där förberedde man sig för eftermiddagens fotbollsmatch (på TV alltså) mellan Köln FC och  - ja det har jag glömt vad det var för lag.
Vi tyckte det var trevlig stämning men precis när matchen skulle börja så höjdes volymen på alla TV-apparater och då ledsnade våra bordsgrannar. Det var en fransk mor och dotter som snabbt lämnade när fotbollen satte igång.

Vi var också klara med vår sena lunch så vi gick också efter en stund. Tog ett varv bland marknadsstånden och bestämde oss sen för att gå vidare till dagens tredje marknad.

Den låg lite längre bort i ”hamnen” vid floden Rhein och vi hade nästan tänkt ta det lilla turisttåget som gick mellan marknaderna. Men skam den som ger sig så enkelt – klart vi orkade gå så det gjorde vi.
Vid det här laget hade mörkret kommit och det var hur vackert som helst vid floden med alla ljus i träden och de upplysta marknadsstånden.

Vi var mätta och belåtna så vi varken åt eller drack nåt (det är mycket fokus på just mat och dryck på alla marknaderna) utan såg oss bara omkring.

På promenaden tillbaka mot hotellet (som gick utmed Rhein-flodens kant) stannade vi däremot till och drack lite vin under infravärmen på en uteservering.

 

 

Väl tillbaka på hotellet insåg vi att vi fortfarande var mätta efter dagen så vi beslutade oss för att skippa middagen. Istället zappade vi runt bland alla tyska TV-kanaler, löste korsord och käkade lite salami som vi hade köpt tidigare på en av marknaderna.

Och vi sov som sagt gott i den tillräckligt breda sängen innan det var dags för dag två i Köln. 

Nu började vi med att titta in i den stora domen. Vilken mäktig byggnad! Det visade sig dock att det pågick en högmässa i kyrkan så vi tvingades stå på avstånd och se och höra lite av vad som pågick. Och innan vi gick ut tände vi några ljus för våra nära och kära som inte finns med oss längre.

 

 

Nu hade vi några timmar att fördriva innan tåget mot Amsterdam gick tillbaka vid tretiden. Så vad gör man – jo dricker lite mer Gluhwein, fikar på en uteservering och tittar på folklivet. Käkar lite mer ”gatumat” och sen somnar man nästan på tåget på vägen hem.

Nöjda och fortfarande mätta laddar i nu för nästa helgs resa – och den här gången blir det Sverige. Jag har jobbmöten både fredag och måndag så vi åker hem redan torsdag kväll.

Vardag i Adam i adventstid.

Publicerad 2015-12-04 20:57:00 i Allmänt

 
 
Så var vi tillbaka i Adam igen för en "oxvecka" efter vår härliga tripp till Nice.
Vi kom tillbaka till Adam och det var regn, regn och regn. Å andra sidan blåste det inte så mycket som när vi landade, vilket vi är tacksamma för. Regnet ledde, återigen, till att golfbanan var stängd i onsdags. Tredje veckan i rad som jag inte får krossa gubbarna i vårt matchspel. Trots att det är fina dagar emellanåt så är gurndvattennivån så hög att banan varit sank. Men som jag skrivit tidigare så ligger banan fyra meter under havsnivån så det är lätt att förstå att det inte rinner undan som hemma. 
 
 
Vad gör man då ? Jo man åker till klubben som vanligt på onsdagsmorgonen, efter att ha skjutsat Anne till Schiphol, och tränar. Man är kung på rangen och övningsområdet, men som vi säger,  det är inte där man scorar. Hur som helst var det fint träningsväder båder onsdag och torsdag. På torsdagen var det till och med så fint att det inte blev den sedvanliga capuchinon utan en liten öl efter träningen.
 
 
I morse (fredag) hade jag tänkt att åka ut till klubben igen för att spela nio hål eller träna lite. Men som väderprognosen lovat så regnade det när vi vaknade och jag kände då att jag hade annat att göra istället för att åka till klubben. Även om banan var öppen och vädret blev jättefint under dagen så kändes det som att det var ett bra beslut eftersom kroppen behöver vila någon dag ibland. Det räcker med träning hemma, crosstrainer, cykel och fysioterapiövningar i kombination med golfträning fyra dagar. I dag fick det bli lite lätt träning hemma och sedan ett IKEA-besök och efter lunch städning och fönsterputsning. Då snackar vi "STORA FÖNSTER"  och balkongräcken i glas. Hur som helst så är det hemarbetarens jobb och det blev bra. Efter väl förättat värv så mötte jag Anne vid centralen och hjälpte till att bära hem sushin som hon hade med sig till middagen. 
 
Under veckan har vi bytt ut våra "adventshyacinter" mot några julstjärnor. Även om vi inte skall fira jul här i Adam i år så vill vi ha lite julstämning i lägenheten, så vi håller stilen uppe med fräscha blommor och lite småpynt hela tiden. 
 
 
När vi pratar om jul så kan vi passa på att nämna att det är dags för "Sinter Klaas" här i Holland denna helg. Han har kommit till landet med sina "Swarte Piet" sedan några veckor. Som vanligt är det förenat med en diskussion om huruvida "Swarte Piet" ska få var med eller inte eftersom det av många bedöms som rasistiskt att ha färgade medarbetare till Sinter Klaas. Vid den här tiden får också bankens anställda sina julklappar, vilket sker i Sverige veckan före jul. I år blev det återigen en liten kartong med godsaker. En lagom klapp med holländska traditioner. 
 
 
Så är "oxveckan" slut och vi ser fram emot att i morgon bitti, 08.05, ta tåget till Köln för att besöka julmarknaderna där. Det är alltså flera marknader och man åker mellan dem med med ett litet "tuff tuff tåg". Alltså sådana tåg man kan se i olika turistorter. Vi får väl återkomma med bilder och information om hur det blir. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela