ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Väntan på flytt och vår !

Publicerad 2015-02-25 22:40:47 i Allmänt

Även om vi inte haft minusgrader på några dagar så har det ändå varit lite kalla vindar och en del regn under ett par dagar. På dagarna ligger ändå temperaturen på upp mot 8 - 9 gr. Jag vet att ni haft varmt i Sverige också senaste veckan, och att snön försvunnit i Stockholm, men vi vill ju ha vår betydligt tidigare här än i Stockholm. 
 
Flyttbestyren pågår och vi packar lite för varje dag som går. Nu får vi tillgång till den nya lägenheten på måndag eftermiddag vilket betyder att vi har en kväll och en dag att köra dit lite småsaker som underlättar en hel del. Här har vi börjat stapla kartonger som flyttfirman ska hämta på onsdag morgon nästa vecka. 
 
 
Annars flyter vardagen på som den ska. I dag, onsdag, var det morgongolf med gubbarna för min del. Det var fyra plusgrader hemma när vi åkte i morse. När vi närmade oss Schiphol sjönk temperaturen ner mot ett par grader. När jag lämnat av Anne och fortsatte mot golfklubben sjönk temperaturen lite mer. Dock ingen frost och inget regn ännu. Rundan började kvart i nio med en härlig sol som steg över banan. Som vanligt var det på hål fyra helt omöjligt att se bollen eftersom solen låg rakt i slagriktningen.
 
Hur som helst så är inget för evigt och när vi spelat tolv hål så kom regnet som förväntat. När regnet kommer blir det kallt, även om det är sju till åtta grader. Vi beslutade oss för att avbruta efter tretton hål och ta oss in till klubbhuset för kaffe och öl. Som vanligt var det över femtio personer i restaurangen kl 12.30 en onsdag. Kaffe, vin, öl och diverse lunchrätter serverades i högt tempo. Alla var nöjda trots att många av dem, precis som vi, avbrutit sitt spel pga regnet. 
 
 
Nu fortsätter vi att packa, vilket betyder att vi bor i en flyttlägenhet sista veckan. Vi tror dock att det kommer att bli jättebra i den nya lägenheten och att vi efter en vecka kommer att vara helt inflyttade. Vi återkommer naturligtvis med mer inlägg om hur flytten går. 
 

65 EUR rakt i sjön!

Publicerad 2015-02-22 19:38:00 i Allmänt

F-n så onödiga pengar vi slängt bort idag. Man blir så arg på sig själv…..

Morgonen började så bra. Vackert väder och frukost med Nyhetsmorgon i bakgrunden. Sen blev det lite rensning/packning. Det är det enda positiva med att flytta – att man faktiskt rensar bort en massa ”skräp”. Nu har det ju inte hunnit bli så himla mycket ”skräp” på bara två år men lite finns det att röja bort.

Efter det bestämde vi oss för att åka ut till golfklubben. Jag var ju jättesugen att provslå mina nya PING-klubbor och vi hade redan tidigare spetsat in oss på en lunch/middag på klubbens restaurang.

Men hur det nu var- när vi skulle iväg så hände det där som vi varit så rädda för under hela tiden. Nämligen att slå igen lägenhetsdörren med en nyckel kvar i låset på insidan. Man märker det direkt för det går inte att låsa utifrån då.
Vem som bar skulden för det inträffade är ointressant. Det var Mickes nycklar som satt kvar men det var jag som slog igen dörren.

Nåväl – där står vi i alla fall och vet inte vad vi ska göra. Vi ringer på dörren till våra grannar men de är inte hemma. Micke försöker ringa till föreningens ”hustomte” men hans telefon är avstängd (han har säkert inte jour på söndagar). Så vad göra? Ta upp telefonen och först köra ”Google Translate” för att ta reda på vad låssmed heter på holländska för att sen börja söka på nätet?

Men då kom jag på att vi faktiskt har en låssmed på Haarlemmerdijk , alldeles i närheten av vår närmsta livsmedelsaffär. Vi tänker att det kanske finns några anslag på fönstret som tipsar om nån lokal jourlåssmed. Sagt och gjort – vi går dit och gissa om vi blir förvånade (men framför allt glada) när vi ser att han har öppet trots att det är söndag.
Han lovar att komma direkt efter att han stängt butiken (17:00) och säger att han hoppas kunna ta sig in utan att förstöra dörren……

Lite lättade, men fortfarande oroliga och irriterade över att vi när det bara är en dryg vecka kvar innan vi ska flytta ska behöva råka ut för det här, åker vi i alla fall ut till golfklubben.

Vindarna är kalla (trots att det är sydliga vindar) men på rangen står man i lä och solen skiner så det är riktigt skönt. Humöret är ju inte påi topp – det är svårt att släppa det här med dörren – men efter ett tag sitter slagen där och jag tror att jag kommer bli jättenöjd med klubborna. Behöver såklart träna lite mer än så här – men med så bra klubbor vore det väl tusan om man inte kan få till lite bättre slag.

Framåt halv tre gick vi in i värmen på klubbens restaurang och beställde in deras goda tunna revbensspjäll. Mums – och det var så stor portion så vi kunde be om en ”doggy-bag” så nu har Micke lunch till imorgon också.

 

 
 

Hem igen för att ta emot låssmeden och han kom som utlovat kvart över fem. Bar med sig en verktygslåda och en stor borr (!!!!!) och vi anade det värsta. Men  - det tog honom inte särkskilt många minuter att med hjälp av en skruvmejsel och en plastskiva rucka upp låset. Nu vet vi hur lätt det är att ta sig in bara man vet hur man ska göra. Och för detta tog han 65 EUR – och nej – vi fick inget kvitto……

 

Blandad kompott !

Publicerad 2015-02-21 19:34:32 i Allmänt

Så har det gått några dagar igen. Vädret har varit väldigt växlande. Som vi skrivit tidigare har det växlat mellan frostigt och 8-9 gr. I går regnade det hela dagen och det fortsatte på samma sätt i dag. Riktigt skitväder med andra ord. 
 
I ett tidigare inlägg berättade jag om de gröna parakiterna som var här och letade bostad. Vi trodde att dom ratade vårt kvarter för en fin park men vi är inte helt säkra än. I förmiddags var dom tillbaka på samma ställe som tidigare. Dom har kanske inte hittat något bättre. Annars kan man se på fåglarna i allmänhet att våren är i antågande. De flesta av dem håller på med olika typer av parningsbeteende. Svanarna har lämnat sina ungar, duvorna försöker para sig och i dag kom två änder för att leta boplats på terassen nedanför vårt vardagsrum. 
 
 
 
Planen i dag var att gå till vår marknad och köpa blommor och lite annat. På grund av regnet ändrade vi oss och åkte till golfshopen på nordsidan. Jag behövde köpa ett nytt grepp till min putter, det blev dock inte det enda inköpet. Vi har under en längre tid insett att vi båda har lite för "oförlåtande" klubbor. Man blir äldre och inte starkare. Vi har båda klubbor som vi köpt när vi hade betydligt lägre handicap än vad vi har idag. När vi var i Sverige i somras och spelade ett par rundor lånade Anne sin syster Tiinas klubbor. Den rundan var den bästa hon gjort på länge och vi insåg att det kanske var dags att förnya utrustningen.
 
Eftersom priserna i Holland är betydligt lägre än i Sverige så har vi haft koll på de aktuella klubborna och i dag var det dags. Nya Pingklubbor som kommer att innebära att jag får ännu svårare att vinna över Anne när vi spelar här i Amsterdam. Klubborna i fråga är, som Tiina säger, "golfklubbornas Rolls Royce". Själv köpte jag greppet till min putter eftersom det gamla torkat ut. 
 
 
Efter besöket på golfaffären åkte vi till en marknad på nordsidan. Vi köpte de sedvanliga blommorna. Vi var inte säkra på att vädret skull bli så bra att vi skulle ta oss till vår egen marknad på eftermiddagen. Vi köpte papegojtulpaner och en rosbukett till vardagsrummet. Det blev dessutom några krokusar till att ställa på köksbänken. De behövde dock fixas till lite vilket jag gärna gjorde. Vi passade också på att, under lunchen, se hur Kalla tog sitt brons i Falun. Eurosport visar all skidåkning från Falun. 
 
 
På väg hem från nordsidan tog vi en tripp till den del av Amsterdam som kommer att ligga närmast dit vi skall flytta om en och en halv vecka. Den ostliga delen av stan. Där ligger bland annat zoo, botaniska trädgården mm. Med bil ser man inte så mycket men vi stannade till och tog foton av lite roliga fåglar (mycket fåglar idag !) Detta är ett område vi ska utforska närmare när vi flyttat. 
 
 
När man ser flamingos på riktigt är dom knallrosa. På bilden är dom tyvärr lite vitaktiga vilket dom inte var på plats. Otroligt häftiga. När vi åkte runt i området så insåg vi igen hur liten den här storstaden är till ytan. Från vår nya lägenhet kan det vara ca 2 km till zoo och allt annat som finns i den området. 
 
När vi väl kom hem så bättrade sig vädret och vi tog en eftermiddagspromenad till vår egen marknad. Där blev det inköp av en bukett hyacinter samt lite tapas till i morgon kväll. Nu blir det TV kväll med mello för Anne och USA golf för mig. I morgon tror vi på bättre väder så vi kan åka ut till golfklubben. Anne vill prova sina klubbor och jag vill fortsätta min träning så jag är i bra form när jag ska opereras. 
 

Vår och vinter om vartannat.

Publicerad 2015-02-19 21:43:08 i Allmänt

Våren vill inte riktigt fastna ännu, stundtals är det riktigt fint väder med sol och temperaturer upp till tio grader. Vissa morgnar vaknar vi till frostvit mark och saltade broar och cykelbanor. Förra veckan spelade jag golf på onsdagsmorgonen på en bana med sommargreener. I onsdags var det kritvitt på banan och självklart vintergreener. Som vanligt öppnade man sommargreenerna i samma ögonblick som vi gick upp till restaurangen för en kaffe och lite öl. Nu håller vi tummarna för att nästa veckas spel blir på sommargreener. Vad gäller min golf (vem bryr sig ?) så verkar det bli precis som förra året. Ju närmare min operation jag kommer desto bättre blir slagen. 
 
 
Flytten närmar sig för varje dag, packningen har börjat så smått och kommer att få mer fart nästa vecka. På måndag ska vi kolla in den nya lägenheten en gång till. Kan vara bra att få se vad vi får plats med av det vi har skaffat oss. Vi hade ju tänkt att ha en "garage sale" den här helgen men vi sparar den till nästa helg. Det kanske finns saker som vi ändå kan få med oss. 
 
Själv har jag i dag varit till sjukhuset igen, nu var det dags att träffa en sköterska från ortopedkliniken för att gå igenom lite detaljer och få operationstid. Det blir den 15 april, alltså en och en halv vecka efter påsk. Passar utmärkt eftersom vi sedan länge bokat resa till Altea över påsken. Innan ortopedbesöket var jag hos anestesiläkaren som också vill kolla att allting är ok inför narkosen. Nu har jag förvissat mig om att få sova under den "stökiga" operationen samt att få egen kontroll över morfintillgången efter operationen. 
 
Allt detta är exakt samma sak som jag gick igenom förra året och det känns som att personalen på sjukhuset tycker att det är skönt med någon som redan vet allting. Narkosläkaren frågade naturligtvis också om jag tränade något, det är viktigt att vara i bra fysisk form inför operationen och framförallt inför rehabiliteringen. Jag förklarade mitt träningsupplägg och han blev snabbt nöjd med svaret. Jag kör så mycket jag kan på förmiddagarna förutom onsdag då det är golf. Vad jag inte sa till honom var att jag inte kan vara sämre än Anne som, sedan nyår, kör crosstrainer, varje morgon innnan hon åker till jobbet. 
 
Tråkigt nog kan jag meddela att de gröna parakiterna som var på besök för ett par veckor sedan, och letade bostad, tydligen fick ett bättre erbjudande någon annanstans. Dom har inte setts till sedan dess och kanske har dom det bättre i en trädstam i en av parkerna.
 
Så har ännu en vecka nästan tagit slut, undrar var dom tar vägen. Helgen som kommer ser ut att bli lite växlande med sol, regn och moln. Typiskt hollandsväder med andra ord. Vi får väl se vad som händer, kanske marknad på lördag med lite fräscha blommor, kanske ett besök på golfklubben och slå lite bollar och äta en lätt lunch. Allt beror på vädret. I övrigt blir det nog fortsatt packning. Jag lovar att det kommer ett inlägg här om det händer något. 
 

Carnaval i Eindhoven

Publicerad 2015-02-15 17:17:15 i Allmänt

Alla Hjärtans Dag bjöd på vårkänsla i luften.  Det var sydliga vindar som mötte oss när vi redan före klockan tio lämnade lägenheten för att gå till centralen. Väl där löste vi biljett till Eindhoven.  Varför just Eindhoven kan man undra. Denna Hollands femte största stad som bland annat är huvudsäte för Philips bombades under andra världskriget bland annat just för dess starka industriella fäste i landet.

Uppbyggnaden efter kriget gjorde att det saknas nästan all den charm i form av gamla byggnader och små mysiga torg som så många andra städer i landet kan visa upp.
Men nu var det inte för att titta på Philips huvudkontor vi åkte dit utan för att det igår bjöds på parad i Eindhoven.
Hela Syd-Holland firar så här års (före fastans inledande) Carnaval. Det är som Vattenfestivalen upphöjt till tio och med tillhörande carnevalståg en av dagarna. Just det – festen pågår i tre dagar!!!!
Att det bara finns i södra Holland beror på det historiskt starka katolska inslaget i de södra delarna. I norr förekommer detta inte alls.

Och är det något som ALLA ska göra under Carnavalen så är det att klä ut sig. En kollega på jobbet hade sagt åt mig att vi måste klä ut oss på något sätt – om än så lite som med en lösnäsa eller liknande – men att vi definitivt skulle vara ”utbölingar” om vi inte klädde ut oss. Lite väl överdrivet tänkte jag när vi åkte iväg klädda precis som vanligt – men gissa om han hade rätt…… Vi hörde verkligen till en yttepytteliten minoritet som gick vardagsklädda.
Nästan varenda människa (och det var MASSOR av människor på stan för att titta på paraden) hade om inte en hel maskeradutstyrsel på sig så i alla fall nåt som visad att man ansträngt sig.

Nåt sån var jättepoppis var getingdräkter. Vet inte hur många såna vi såg. Bland annat en hel orkester, men det gulligaste var en mamma med tre barn i ålder 7 ner till kanske dryga året. Hela familjen var utklädd till getingar.
Nåväl – nu vet vi om vi nästa år också skulle besöka nån Carnaval – lösnäsa på!

 
 

Vi hade hur som helst en trevlig dag och vädret blev bättre och bättre ju längre dagen led. Vi hittade en uteservering med värmekälla och där satt vi på första parkett i solen medan paraden drog förbi. Det ena underliga ekipaget efter det andra. Tänk vilket jobb att få ihop dräkter och fantasifulla fordon för några timmars uppvisning.  Det enda vi kunde klaga på var ljudnivån. Alla ekipage (som naturligtvis även hade nummer eftersom de tävlade i bästa uppträdandet) hade ju musik och högtagaranläggningar på sina bilar. Det var dunka-dunka så man trodde trumhinnorna skulle spräckas emellanåt.

 
 

Och var kommer då kopplingen till Vattenfestivalen – jo – mängden av öl som konsumeras under dessa dagar. I Stockholm myntades ju begreppet öltält och det kan jag lova att det fanns gott om här också. Och var det inte tält så var det små ”korvmojar” – fast utan korv – bara med öl alltså.
Så under tre dagar är det party-party-party som gäller och i utklätt tillstånd. Många har dessutom olika utstyrslar för de olika dagarna fick vi höra av en väl insatt person som stod bredvid oss vid ett tillfälle. Hon berättade om den (som hon tyckte) värsta tiden under året. Men inte värre än att hon stod i en gatukorsning med värsta kameran runt halsen för att fotografera.
Vi tyckte i alla fall att det var en rolig och lite ”exotisk” upplevelse.

Innan vår jakt efter den perfekta platsen att se paraden började behövde vi ju få lite lunch i magen. Måste bara visa en av Mickes favoriter  - ” Uitsmijter”. Det är bröd med stekta ägg (sunny side up). Förutom ägg ingår också skinka eller som i det här fallet rostbiff. Mycket holländskt!

 

Idag kan man säga att ”startskottet” för vår flytt har gått. Det är nu bara drygt två veckor kvar innan vi lämnar Westerdok och idag kom en av mina kollegor från banken och hämtade gästsängen. Den nya lägenheten är helt full-möblerad och det finns ingen tillgång till nåt källarförråd eller liknande så vissa saker kan vi helt enkelt inte få med oss. Gästsängen var en av dessa så jag hade satt upp en lapp i pentryt på jobbet med budskapet ”Gästsäng till salu”. Och turligt nog fanns det intresse så nu har den lämnat oss vilket gör att det från och med nu går att börja stapla flyttkartonger där sängen tidigare stod.

Nästa helg tänker vi oss ett litet "Garage Sale" för övriga saker som vi inte får plats med. Balkongmöbeln, några golvlampor, mattor, tavlor mm. Ett litet "miniloppis" alltså.

Vårtecken !

Publicerad 2015-02-12 22:01:00 i Allmänt

Jag vet att vi är tidigt ute och att ni kommer att bli avundsjuka i Sverige men det är faktiskt så att vi den senaste veckan lyckats framkalla lite "vårkänsla". För att vara ärlig kan man nog säga att den är "framkallad". Men det finns en del tydliga tecken. 
 
Koltrasten sjunger på gården långt innan ljuset har kommit på morgnarna. 
Den tillfälliga kylan har försvunnit liksom isen på kanalerna och frosten i marken.
Golfklubben har sommargreener efter två veckor med vinter. 
Småfåglarna har börjat sjunga som dom gör i april / maj hemma i Sverige. 
Många fåglar börjar para sig och söka efter boplatser. 
 
I Amsterdam finns tusentals och åter tusentals med gröna parakiter i parkerna. En riktig färgklick om än lite skräniga. Jag har sett hur de boar i hål i trädstammar. På något sätt klarar de vintrarna med några minusgrader. I dag hörde jag dem för första gången på vår innergård. Det var till att börja med tre stycken, förmodligen två hanar och en hona. Efter en kort stund gav den ena hanen upp och flög iväg. Då började de två andra att söka boplats i div håligheter i husväggarna på ett hus vid sidan om vår balkong.
 
Dom höll på hela förmiddagen och även på eftermiddagen. Ska bli spännande att se i morgon om de fastnade för något och "flyttade in". En som var väldigt nyfiken på det hela var vår kompis duvan som vid något tillfälle satt en meter ifrån parakiterna och kollade vad de gjorde. Duvan åtevände dock snart till vår balkong där han vet att han är trygg och kan få äta i lugn och ro. 
 
 
 
 
Vad gäller golfen så var det skönt att i går morse få spela på sommargreener igen.Temperaturen var ok, 7-8 gr och i stort sett vindstilla.  Det blir lite mer golf på riktigt nu även om man får lägga bollen i hyfsat läge hela tiden. I går morse var vi en riktigt internationell boll, en äkta holländare, en holländsk irländare, en sydkorean och så jag. Klart att man utveklar sin engelska hela tiden. Trots att min höft gör sig påmind hela tiden så var det en ok runda med mina mått mätt. 
 
Förra helgen hade vi ett inlägg där vi visade våra blominköp. Nu har tulpanerna slagit ut och visat sig från sin bästa sida. Det är en härligt tid som kommer. 
 
 
Det var allt för den här gången. Vi återkommer i helgen och berättar mer om de äventyr som väntar då. Vi hoppas på en fin helg och det verkar som att inte vintern återkommer än på ett tag i alla fall. 

Blåsta vid Nordsjökusten och hem till flyttkartongerna.

Publicerad 2015-02-08 18:42:29 i Allmänt

I torsdags fick vi leverans av flyttkartonger. Så nu kan vi börja packa mjukvaror inför flytten om snart tre veckor. Det blir mer påtagligt nu när man har kartongerna på plats. Jag började också rensa i garaget häromdagen som en förberedelse. Vi ska ju inte släpa med oss skräp till nya lägenheten. I förra veckan gjorde vi också klart med adressändring i Sverige, skatteverket vill veta var vi håller hus, dessutom måste vi få vår eftersända post till rätt adress här i Holland. 
 
I Amsterdam måste man anmäla sin flytt på stadshuset. Jag har, i sedvanlig ordning, gjort två besök för att fixa detta. Första gången hade jag med mig alla papper som behövdes, trodde jag. Vad jag missat var att jag inte kunde flytta Anne utan att ha med hennes ID kort. Detta löstes i fredags så nu har vi en ny adress från den 4 mars. I veckan som kommer måste allt det andra praktiska ordnas. El, gas och vatten ska sägas upp, Tv och internet ska avslutas liksom att en mängd andra ställen ska underrättas om vår nya adress.
 
 
 
 
I dag, söndag, var det dags för en bilutflykt. Den här gången blev det ett nytt ställe på Nordsjökusten. Lite söder om det vanliga stället Zaandvort. Vi åkte till en liten stad som heter Noordwijk som är ytterligare en av dessa charmiga "badorter" vid kusten. Noordwijk var lite tjusigare än de övriga ställena vi besökt. I dag var en dag då solen sken vid kusten, men som texten lyder i Ted Ströms sång "vintersaga", "och från havet blåser en isande gråkall vind". Hur som helst en fin liten stad med en fantastisk strand där mängder av människor promenerade i blåsten. Här var också massor av hundar i olika storlekar som sprang lösa och busade i vattenbrynet. Som vanligt var det inte några bråk mellan hundarna utan alla verkar vara otroligt väluppfostrade. 
 
Efter en kort promenad på stranden gick vi upp i staden och Anne hittade naturligtvis till affärsgatan, inbyggd radar ? Vi avslutade vårt besök i Noordwijk med att gå tillbaka till stranden och ta en lätt lunch på en av de fina strandrestaurangerna. Återigen blir vi, som hundmänniskor, imponerade av att man får ta in sina hundar på restaurangerna. Bredvid oss låg, satt, hoppade och till slut i mattes knä, en srävhårig tax som säkert hade någon annan ras i sig också. Som om inte det var nog så såg vi också en fin Welsh Springer Spaniel under ett bord bakom oss. Som Anne sa, det är när man ser sådant som man vill ha hund igen. 
 
 
Väl hemma igen var det dags att plantera de primulaplantor som vi köpte på marknaden i går. De skulle ersätta de cyklamen som till slut frusit bort. Nu fick vi några färgklickar bland blommorna igen. Jag kan också meddela att citronträdet passar jättebra i köket, där det står i vänta på flytten till nya lägenheten. 
 
 
Nu går vi in i en ny vecka där vädret förespås bli varmare. I morse hade vi 5 plusgrader och uppmot 9 på dagen i solen. Det är väl för tidigt att säga att våren är på väg, men får vi bara upp värmen några grader till och solen kommer fram så blir det nog bra. Kanske till och med sommargreener på golfbanan på onsdag. Vi får väl se. 
 

Från IKEA till ”Mello” – en riktig svenskdag

Publicerad 2015-02-07 21:21:00 i Allmänt

Vi vaknade till en grådisig dag fast utan minusgrader. Skönt att slippa tänka på hur halt det skulle vara på trottoarerna.
Vi hade inget speciellt inplanerat för dagen annat än det obligatoriska marknadsbesöket. Men efter en liten inventering insåg vi att ett besök på IKEA inte skulle sitta illa. Servetter och ljus började ta slut och behövde fyllas på i lådan.
Sagt och gjort – efter marknadens grönsaks- och blominköp åkte vi till Haarlem där vårt närmsta IKEA-varuhus ligger.
Och som alltid har de världens dyraste servetter och ljus på IKEA. Hur menar jag nu? Jo det slutar ju alltid med att man kommer hem med så mycket mer. Den här gången blev det ett Citron-träd. Det såldes till ett riktigt ”vrak-pris” så familjens trädgårdsmästare kunde helt enkelt inte låta bli :-) Och OK – jag plockade väl ner ett par ljuslyktor och några köksredskap också i varukorgen.

Sammanfattat blev det en hel del blommor inköpta idag. Mixade tulpaner till matbordet, långa franska tulpaner till soffbordet, primulor till balkongen och så den redan nämnda citronplantan.

 
 

Nu har vi för en stund sen avslutat middagen. Idag blev det lite gammal svensk nostalgimat – viltlax med kantareller och en sås innehållande bland annat lingonsylt och timjan. Ett favoritrecept från Solveig som vi inte ätit sen vi kom hit. Oj så gott det var. Och till det ett blomkålsmos.

 
 

Och nu är det alltså Melodifestivalen på SVTplay. För mig alltså. Micke föredrar USA-touren (golf) på vanliga TV’n.

Min läxa - Bonde söker fru

Publicerad 2015-02-06 22:07:51 i Allmänt

Ja helt rätt – min läxa till nästa vecka är att titta på Hollands version av ”Bonde söker fru” – eller ”Boer zoekt vrouw” som det heter här. Jag ska alltså öva på att förstå vad de säger. Lucas – min lärare – varnade mig dock för att bönderna kan prata lite ”lomp” dvs bonnigt  och att deras dialekter ibland kan vara lite svåra att förstå. Men tydligen är dialogen på en sån nivå att den är lämplig för mig :-)

Veckan har sprungit iväg. Vårt senaste blogginlägg från tisdagen var när Micke ”tvingades ut” på golfbanan för att det var visning av lägenheten. Onsdag morgon var det dags igen. Micke trodde in i det sista att golfen skulle vara inställd pga stängd banan – men icke då. Han hade avstämning med sina spelkamrater på morgonen och banan höll öppet!!! Så det bar iväg i arla morgonstund, men de nöjde sig med nio hål.  Ett tillfälligt snöfall gjorde att de bröt efter nio hål och istället njöt av kaffe, öl och bitterballen i klubbhusets restaurang.

Häromdagen var Micke på ”Praxis” som är ett byggvaruhus typ Bauhaus. Han behövde komplettera med lite av varje, (jag har slutat fråga om vad….) och där träffade han på vår lilla kattkompis. Katten har funnits där under våra hittills två år och han är så himla kelig och gosig. Vi skulle så gärna ta med honom hem till oss :-)

 

 Och idag fredag mötte Micke mig halvvägs på väg hem från centralen. Vi gick till baren på hotellen bakom vårt kvarter (där vi alltså har rabatt) och tog ett glas vin. Det verkar vara ett ganska populärt ställe för det fylldes på med folk hela tiden.

 

Väl hemma igen var det dags att fixa middag. Vi hade förberett för musslor och den här gången inspirerades vi av musslorna på Amics när vi senast var i Spanien. Dvs. smaksatta med citrongräs, chili, limeskal och kokosmjölk (förutom vitt vin och grädde såklart….) Mycket gott!!! Och till det ett Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.

 

En så'n morgon !

Publicerad 2015-02-03 09:48:42 i

I dag var det tidig uppgång.  Visning av lgh kl 8.45 då den skulle vara tom.  En fin och klar morgon med en plusgrad. Jag tog med vinterbagen för att träna lite på klubben efter att ha kört Anne till Schiphol.  

Bra saltade vägar ända till sista km in mot klubben. Rena vintervägen, som fruset hagel på vägen. Banan är naturligtvis stängd men rangen och restaurangen är öppna.  

Faktiskt inte helt ensam.  Det finns andra galningar här också. Efter att jag slagit ett par hinkar i den uppgående solen har jag nu fått en kopp kaffe.  Nu åter ut i solen för lite fler slag innan återfärden till Adam.


Snö, regn och sol - lite blandad kompott

Publicerad 2015-02-01 18:26:17 i Allmänt

Efter regn kommer sol och efter snö kommer regn. Det är i alla fall så det ser ut i Amsterdam. Efter fredagens snöfall så regnade det en del under natten till lördagen. Dessvärre (???) inte tillräckligt mycket för att smälta bort all snö. Så lördag morgon låg det fortfarande rester kvar – även om snön nu hade förvandlats till is.

Efter frukost var vi tvungna att ge oss av hemifrån. Klockan 10 hade vi åter lovat tillträde till mäklaren för att visa lägenheten, och som de ansvarskännande hyresgäster vi är ville vi som vid tidigare visningstillfällen lämna den i ett rent och propert skick.

Själva tog vi spårvagnen ner till Museumplein för att besöka juveleraren där min fina ring med bruna diamanter inköptes till vår 30-åriga bröllopsdag. Ännu en gång hade det hänt att en av stenarna trillade ut så det är till att reklamera.

Från museieområdet är det en dryg timmes promenad hem till oss och eftersom vädret var fint bestämde vi oss för att gå. Allteftersom solen steg på himlen (ja igår lördag blev till en riktigt vacker dag) försvann också ishinnan från trottoarerna, innan dess var det faktiskt lite läskigt. Ingen sand här inte…..

Vi tog en kaffepaus på Leidseplein (ja – det var för tidigt för vin) och kunde sitta ute i den härliga solen under ett parasoll med infravärme. Jätteskönt!
Nästan hemma igen gick vi igenom vår lördagsmarknad och köpte lite grönsaker, ost och blommor. Jag hade spetsat in mig på tulpaner, men anemonerna var så vackra så det blev två knippen såna i stället. En av mina favoritblommor sen jag var liten och mamma odlade dem i Gladökvarn.

Söndag morgon vaknade jag av att regnet åter slog mot fönstrena.  Alltså blev det en ”sovmorgon” och efter frukosten tittade jag på lite konståkning. Finalen i paråkning blev en riktig ”rysare” – i alla fall för de ryska paren som slogs om guldmedaljen.
Molnen (och regnet) kom och gick och den promenad vi hade tänkt oss till Westerpark och deras ”första-söndagen-i-månaden-marknaden” regnade bort. Men vi kände att vi i alla fall måste komma ut en sväng. Så vi åkte till golfklubben. Den var helt stängd, bara rangen var öppen. OCH – restaurangen. Så vi tog en sopp-lunch innan vi åkte hem igen.

Bilderna är dels från gårdagens fikapaus men också idag stannade vi till vid en kanal inte långt från golfklubben. Några bilder är från restaurangen på klubben (där vi var ganska ensamma idag kan man säga) samt de fina påskliljorna som redan blommat minst en månad. Hoppas på en kort vinter så vi får njuta av mer vårblommor snart!

 

 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela