ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vad är det som händer???!!!

Publicerad 2015-01-30 22:15:12 i Allmänt

Så har det gått en vecka sen vi var i Altea. Det känns avslägset på samma gång som det känns som igår.
Veckan har för mig gått otroligt fort - för Micke som varit sjuk (feber och förkyld) har den säkert varit jätteseg.
Själv åkte jag till Stockholm i onsdags vid lunchtid och kom hem (efter en timmes försening på flyget) igår kväll. Det var jobbmöte som kallade.
När jag landade vid tio-tiden igår var det fullt snöfall. Flingor stora som dasslock heter det ju - och det var det....
Trodde dock att det inte skulle ligga kvar, men oj så förvånad jag blev i morse när jag vaknade och det var helt vitt ute.
 En del försvann under dagen men när Micke hämtade mig vid fem-tiden så vräkte snön ner igen. Vi får väl se hur det ser ut imorgon.
Vi hoppades ju att slippa snö även denna vinter men så blev det inte. Men om väderprognosen stämmer ska det ha regnat bort till i morgon bitti :-)

Tre dagar går så fort. Alldeles för fort......

Publicerad 2015-01-26 20:51:00 i Allmänt

 
Jaha - så var det vardag igen och tre underbart härliga dagar i Altea är över för den här gången. Som så många gånger förut så har vi haft sagolik tur med vädret - eller så är det helt enkelt att det är så det brukar vara????
Hur som helst har dagarna gått alldeles för fort - säkert för att vi haft "full upp". Två av dagarna var det golfspel och det vet man ju av erfarenhet att det är nästan en heldagsaktivitet.
Hemresan igår kväll gick i alla fall bra och vi var hemma i lägenhet igen före halv ett.

Enligt vad jag hört från kollegorna på jobbet idag missade vi inget här i Amsterdam under helgen. Det har till och med kommit snö som låg kvar några timmar innan det försvann. Och i lördags morse skapade underkylt regn isbildning på ledningarna vilket gjorde tågen helt strömlösa. Och halkan gjorde att det under bara ett par timmar ströddes ut 6 miljoner kilo salt på de holländska vägarna!!!! Då är det bra mycket bättre med sol och klarblå himmel :-)

 
Idag har Micke varit på röntgen och läkarbesök rörande sin högra höft. Just det - dags att fixa till den också alltså. Hans "tillstånd" blir konstant sämre och sämre så det är ingen idê att dra ut på lidandet så mycket längre. Antagligen blir det operation direkt efter påsk. Då blir det åter att besöka honom på OLVG som sjukhuset heter - Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (Vår Kära Frus Sjukhus).
 
Veckan lär gå i rasande fart. Jag åker till Stockholm på onsdag (tillbaka igen på torsdag kväll). Det är jobbmöte på gång och den här gången hinner jag även klämma in såväl middag som lunch med väninnor. Det ser jag fram emot. Micke får en onsdagkväll i ensamhet - men förhoppningsvis spelar Zlatan så han har nåt att fördriva kvällen med.
 
 

Jag mötte Lassie!

Publicerad 2015-01-24 21:29:33 i Allmänt

Jag minns tillbaka på 90-talsuttrycket "Jag mötte Lassie" (dvs möten med kändisar) idag när jag fick träffa en av mina stora favoriter i radiovärlden - Fredrik Eliasson (just nu mest känd för Musikplats Stockholm på fredagar i Radio Stockholm).
Eller träffa och träffa - hälsa på i alla fall. Jag har inte lätt att bli "starstrucked" - men Fredde är sen många år tillbaka min absoluta favorit bland radioröster. Minns när jag brukade promenera runt Skepps- och Kastellholmen före jobbet. När han hade morgonprogrammet så gick jag två varv bara för att få lyssna på honom.
Han är son till Ingrid som vi via min syster lärt känna, och det tog många år innan jag fick kännedom om släktskapet. Nu har Ingrid fyllt år och hela familjen är nere för att fira henne. Och av en händelse sprang vi på dem under eftermiddagen när vi var på väg ner till strandpromenaden för att äta en sen lunch.
Så nu har jag i alla fall fått hälsa på min radiofavorit, och Ingrid om du läser det här - berätta att jag ångrar att jag inte berättade hur mycket jag gillar hans program. Och hade jag bara vågat hade jag bett om en selfie :-) Men man vet ju att uppföra sig.........
 
Nåväl - dagen började med en fantastisk soluppgång som sedemera blev en precis lika vacker dag som igår. Lite väl kall morgon för att äta frukost ute, men så fort solen stigit på himlen blev det upp mot 20 grader ute och alltså jätteskönt.
Vi åkte till Calpe för att spana in en annan av stränderna där. Den ligger på andra sidan av den stora Calpe-klippan där vi inte varit tidigare. Det var en större/längre strand än den vi "brukar" besöka när vi vill ha en bad- och stranddag men idag ganska öde. Jättestora, höga huskomplex och utmed strandpromenaden massor av restauranger. De allra flesta stängda såhär års men vi hittade i alla fall ett ställe att ta en kaffe på efter vår promenad.
 
Väl hemma igen satt vi en stund i solen på vår egna terrass innan vi gick ner till vår egna strandpromenad i Altea för att äta lunch. Och på vår strandpromenad var det allt annat än stängda restauranger. Visst har några restaurangägare valt att ta semester såhär års - men de flesta hade öppet och det var jättemycket folk som satt ute och åt överallt.
Och det var alltså här och nu som jag fick hälsa på "Fredde".
 
Vi åt en god men ganska sen lunch och när vi väl kom hem igen så var det läge för lite strykning (för mig) och materialvård av golfutrustningen (Micke).
Imorgon blir det golf igen. Micke hoppas först och främst att vinna över mig, och jag hoppas mest på att spela bättre än sist. Och självklart att vinna över Micke ytterligare en gång :-)
 
 
 
Växterna på vår terrass mår fortsatt bra. Det verkar som om vi hittat rätt i vad som fungerar eller ej. Man får ju inte glömma att det emellanåt går långa tider utan varken vattning eller gödning och de ska klara även det.

Längst ner i bilden syns en god drink/smoothie - välj själv. Två delar krossade hallon, en del vodka och två delar Fanta light. Mums!
 

Vilken dag!

Publicerad 2015-01-23 18:14:00 i Allmänt

Herregud - kan det vara så här vackert, varmt och skönt i slutet av januari? I Altea alltså. Vi kom hit sent igår kväll och det var en rejält kylig kväll. Vi hann in på Carrefour för att handla frukostmat och nåt till första kvällens (jätte-) sena middag.
Resan hit gick jättefort - två timmar och sju minuter i effektiv flygtid bara.
Lägenheten var ganska kall men vi tände en brasa och då dröjde det inte länge innan värmen spred sig och vi kunde njuta av vår sena "supé".
Innan vi gick till sängs var vi ju också tvungna att inta den "obligatoriska nattfösaren" på terrassen. Det var nog bara 5 grader men en liiiiten rackare under en pläd bara för att njuta av den otroligt vackra stjärnhimlen.
Som alltid känns det lika lyxigt att bara rulla iväg min (superholländska) väska direkt till gaten.
 
Idag fredag måste jag först säga grattis till storasyster Ippa som fyller år idag. Grattiskramar från mig och Micke - hoppas du har en bra dag!
Min andra syster  - Tiina - hade bokat en golftid till oss vid 11-snåret. Och vilken underbar golfdag vi fick! Jättefint väder, inte ett moln på himlen och till och börja med i princip helt vindstilla.
Jag hade hoppats (som alltid) på att spela kanongolf och krossa banan. Nu blev det (som för det mesta) inte alls så - men jag vann "stort" över Micke i alla fall. Får glädja mig åt det.
Så här mysig var vår golfdag:
Nu ska vi snart "piffa oss" för att sen ta bussen till Albir. Vi ska äta middag hos vår engelska vän/restaurangägare Tracy. Egentligen skulle det vara en "sydamerikansk afton" med live musik, men igår fick vi besked om att den tyvärr blivit uppskjuten en vecka på grund av att den kommuntjänsteman som beviljar tillstånd för live-musiken hade semester. Och då kan ingen annan ta det beslutet!  Men vi åker dit och äter en "vanlig middag" i alla fall. 
I morgon hoppas vi på mer tid i solen och på söndag blir det troligtvis ytterligare en golfrunda. Antar att Micke är sugen på revanch.
 
 
 

Vintersportdag !

Publicerad 2015-01-21 23:31:43 i

Skidåkning ? Nej ! Backhoppning ? Nej ! Skridskoåkning ? Nej !  Det är Golf det handlar om. 
I dag var sedvanlig onsdagsmorgons gubbgolf. Start 09.00 på en frostig bana med vintergreener.  Trots det blev det en trevlig promenad med klubbor och boll. 

Efter rundan blev det som vanligt en stund i restaurangen med kaffe, öl och bitterballen. Väl förtjänt. 

Nu laddar vi för att i morgon kväll åka till Altea för en weekend med lite bättre väder än här och i Sverige. 

Avslutningsvis skickar vi ännu ett grattis till min brorson/gudson Zebbe som tagit körkort i dag. 

Vi hörs av från Altea

Blå (dimmig) måndag

Publicerad 2015-01-19 23:37:09 i Allmänt

I dag var det enligt medierna "blue monday". Dvs sista måndagen i en full januari vecka och även sista måndagen före januarilönen. Här var det allt annat än blått. 
 
Vid lunchtid vällde en mjölkvit dimma in. Det tog någon minut så såg man inte ut genom fönstren. Tror inte vi sett något liknande förut.   
 
Efter att jag gjort det jag skulle,  tränat, packat upp mm åkte jag till golfklubben för att träna lite.  Där ute tätnade dimman ytterligare och temperaturen sjönk till en plusgrad.
 
Trots det var det mycket folk ute på banan.  De syntes dom skuggor i dimman.  Undrar om dom såg bollarna.  Inne i restaurangen,  där jag tog en fika,   var det säkert 50 personer som åt och drack under trevliga former medan mörkret sänkte sig utanför.  
 
Hemma i garaget tog jag några bilder på de vinterförvarade plantorna som mår bra i väntan på flytten och våren.  
 
Det var en liten kortis om en vanlig dag i Adam. Nu ska lägenheten visas för hugade spekulanter både tisdag och onsdag. Vi hoppas att det går bra för vår hyresvärd. Det var väldigt fina bilder i annonsen, vilket kanske berodde,  lite,  på hur vi (Anne) piffat lgh som vi gillar det. 
 
 

Klart han stannade!

Publicerad 2015-01-18 22:21:35 i Allmänt

Vilken lycka - Nisse valde att stanna hos oss hela natten. Vi hoppades ju på det men man kan ju aldrig veta. Katter är katter och väljer själva vad det vill göra. Men Nisse valde oss och min säng. Och självklart var vi jätteglada för det valet - men i ärlighetens namn har jag inte sovit sådär jättebra. Varför då? Jo för att det har legat en gul katt som kurrat (jag vet - katter spinner) och krävt klappning nästan hela natten.
Herregud så han kan låta! Och så dräglar han samtidigt. Men, men - vad är väl en natts sömn mot att få gosa med världens bästa Gullefjun.
Och han valde faktiskt att stanna hos oss hela dagen ända tills vi var tvungna att åka mot Arlanda.
 
Resan hem gick bra och vi är återigen lika förvånade över hur fort det går när det flyter. VI hade lift-off klockan 17;25 på Arlanda och klev in i lägenheten i Amsterdan kl 20:05. Och då hade vi ändå hämtat ut bagage och handlat Sushi till kvällens middag. Bra flyt med andra ord!
 
Nu dröjer det nog ett tag innan vi åker hem igen. Micke satsar på att operera sin andra höft och mycket hänger på när han får tid för det. Nästa måndag ska han i alla fall på röntgen och sen träffa läkaren. Vi får väl se hur tidplanen ser ut efter det besöket.
 
Veckan som kommer lär enligt väderprognosen bli ganska kylig med nån minusgrad på nätterna och upp till max 4-5 plusgrader på dagarna. Än är det alltså för tidigt att ropa hej till ytterligare en snöfri Amsterdamvinter.
 
Igår lades vår nuvarande lägenhet ut på nätet till försäljning. Alltså skälet till att vi måste flytta. 475.000 EUR kostar det att köpa lägenheten och den här veckan har vi lovat ägaren att få tillgång för visning.
Fotografen var här för några veckor sen och tog de här fina bilerna.
http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-48351857-westerdok-432/
 
Nu blir det en fyradagars arbetsvecka innan vi åker till Altea för några förhoppningsvis vackra dagar och två golfrundor.
 
 
 
 

Allt OK hemma!

Publicerad 2015-01-17 21:11:00 i Allmänt

Alltid lika skönt att se att allt är som det ska när man kommer hem. Vår hustomte Bror hade varit här och skottat. Och vi har alltid lite timers på lampor såväl inne som ute. Så det ser inte ett dugg övergivet ut.
Jag åkte till Maxi  för att handla mat till helgen och också lite "svenskmat " att ta med till Amsterdam. 
Fick köra vår automatväxlade hyrbil en Volvo  V60 vilket var en ny upplevelse eftersom jag bara kört manuellt växlade bilar tidigare.
Och i morse kom lille Nisseman på besök. Gullefjunet. Han tog plats i favoritfåtöljen för en liten förmiddagslur. 
 
Jag åkte iväg till Farsta för lite shopping medan Micke stannade hemma för att fixa lite i trädgården (klippa lite perenner och tukta vinrankan  i växthuset).
 
Nu är Nisse tillbaka och ligger och sover på fotpallen  medan vi tittat på Stjärnorna  på slottet. Rolle (vår granne och Nisses pappa) var över på en pratstund och hade då tagit Nisse med sig. Hoppas han stannar i natt. Nisse alltså, Rolle har gått hem. 😀
 
 

På väg till Gladökvarn

Publicerad 2015-01-16 13:04:47 i

Nu har vi tagit oss igenom säkerhetskontrollen och hinner ta en öl/vin innan vi ska lyfta 14:20.
Den här gången har vi hyrt en bil eftersom vår egen bara har sommardäck på. Så Micke som ska köra från Arlanda får nöja sig med en öl. Själv ska jag köra lite senare ikväll när jag ska åka till Maxi. 

Vi hoppas på bra väder i helgen och att det inte är alltför isigt. Men mest av allt hoppas vi på att få se Nisse på besök.

Intensiva dagar men nu börjar det lätta

Publicerad 2015-01-14 21:30:00 i Allmänt

Sitter här med en kopp kaffe och tänker tillbaka på de intensiva dagar som varit. Dels har det ju varit bokslutsrapportering (inte helt över än) dels har vi slutfört det sista med att skriva kontraktet med nya lägenheten (och garaget som vi måste teckna separat) och slutligen hade vi igår och idag vårt årliga VD-besök.
Ska ju inte säga att jag på nåt sätt är slutkörd men visst är det skönt att pusta ut när det ändå varit lite anspännng sista veckorna. 
VD-besöket gick jättebra och vi fick "godkänt" att köra vidare :-) Nu har vi ett nytt år med utmaningar att se fram emot och avrapportera nån gång i början av 2016
.
Vi har verkligen börjat längta efter att flytta in i vår nya lägenhet. Lustigt det där hur människan är anpassningsbar. För inte alltför många månader sen deppade vi över beskedet att behöva lämna vårt nuvarande hem, men nu när man vet att det inte fanns ens en möjlighet att få stanna kvar så har vi gått helt in i att få flytta in i "ett nytt äventyr". Tur att man kan ställa om så snabbt.

Till helgen ska vi avlägga en snabbvisit i Sverige. Vi måste ju se att huset står kvar och att inte mössen tagit över. Så på fredag eftermiddag flyger vi hem och tillbaka igen på Söndag. Och helgen efter det blir det tre dagar att softa/golfa i Altea. Belöningen efter de hårda jobbveckorna.
 
Vädret sista tiden har varit minst sagt ostadigt och upp och ner. I morse när jag gick till tåget regnade det, men efter nån halvtimme på jobbet uppdagade sig den här vackra vyn över Schiphol. Bara för att nån minut senare avbrytas av blixt och dunder. Just nu en halvklar kväll och ganska kall. "Bara" drygt 4 plusgrader.
 
 
Och samtidigt (fast utan att veta om det) har Micke fotat samma fenomen fast hemifrån vardagsrummet.
 
 

Selfiepinnen !

Publicerad 2015-01-12 21:57:34 i Allmänt

Jag vill göra ett litet förtydligande.  JAG har inte köpt en selfiepinne. Jag är bara med på bilderna. Pinnen är inköpt, av Anne, på Media Markt som har sin entré mitt emot porten till vårt nya boende.
 
 Under en promenad i det området i dag såg jag en av dessa typiska Amsterdam transporter på vatten. Varför köra trailers på gatorna när det finns vattenvägar.  
 
 

Ingen Egon - men nog stormar det alltid.....

Publicerad 2015-01-12 21:48:17 i Allmänt

Lördagens stormvindar har ännu inte gett med sig. Men igår söndag var det åtminstone uppehåll så vi kunde ge oss ut på en promenad. Termometern visade upp mot 8 plusgrader, men i de kraftiga vindbyarna kändes det bra mycket svalare än så.

Vi drog oss upp mot centralen och vidare ut på Oosterdokseilands som alltså området dit vi flyttar i mars kallas. Det består av några konstgjorda öar med olika typ av bebyggelse. "Vår ö" är den nyast tillkomna och har bara moderna hus. Förutom Double Tree Hilton som är första huset på "vår ö" så finns det en hel del kultur också. Försts och främst ligger stadsbiblioteket här med en jättebyggnad. Brevid den ligger "Conservatorium Amsterdam" - alltså musikhögskolan. Och går man över en bro kommer man till en mycket speciell byggnad (ser ut som ett skepp) och det är NEMO - vetenskapsmuseet.

Så vi har en del att utforska när vi flyttat in. Och till detta finns även ett antal caféer och några restauranger inom det riktiga närområdet. Det lär inte gå nån nöd på oss.
Vi tog lite bilder, dels var för sig men så har vi ju självklart skaffat en "Selfie-pinne" så vi kan synas på bild bägge två utan att vara beroende av en fotograf.
 
Som sagt vi tittade oss runt i kvarteren och sen gick vi till andra sidan vattnet in i de gamla stadsdelarna för att slutligen komma fram på Damtorget där vi åt lunch. När vi nästan fyra timmar senare kom hem igen var vi rejält genomblåsta. Men vi slapp i alla fall regn. Och regn - ja det är det nu igen måndag kväll. Och vind!  Och vinden och regnet ska tillta ännu mer enligt väderprognosen och väntas skapa trafikkaos i morgon. Även i tågtrafiken! Nåja en sak och en dag i sänder - vi får väl se hur det ser ut i morgon när jag vaknar.
 
Den här bilden är tagen från "stadssidan" och det är alltså vår del av Oosterdokseilands som syns bakom. Vårt kommande hem ligger i huset precis bakom den flytande kinesrestaurangen. Precis bakom det röda som syns på restaurangens tak.
Den stora bruna byggnaden till höger är stadsbiblioteket och längst till höger i glashuset ligger musikhögskolan.
Och allra längst till vänster Hilton med dess fina Skybar.
 
Det pampiga vita huset i bakgrunden är sjöfartsmuseet.
 
Och här bakom Micke syns vetenskapsmuseet byggt nästan i form av ett skepp (eller liknar en flygel som vissa också säger).
 
Och här står vi framför "vårt hus". Man ser en liten hörna av vår balkong - vi misslyckades visst med selfipinnen.

Ut med julen in med tulpanerna

Publicerad 2015-01-10 18:58:08 i Allmänt

 
Igår städade Micke ut julen. Det brukar ingå i hans städuppgifter även när vi bor i Sverige och vi brukar alltid ha en liten "tävling" om hur många saker han missar att ta bort.
Och i år missade han inte en enda! Kan ju bero på att vi ändå haft ganska begränsat med julpynt.....
 
Och apropå julpynt så var vi idag på en annan trädgårdshandel än den jättestora vi brukar åka till och där såldes alla julprylar ut till halva priset. Vi kunde då inte motstå att köpa lite mer "ljuspunkter" i form av en slinga, en dörrkrans med lampor, en "konstgren" med lampor och slutligen en slags stående stjärna med innehållande lysande småstjärnor. Allt att spara till kommande år såklart.
 
Men nu ska vi nte gå händelserna i förväg utan ta det i kronologisk ordning.
Arbetsveckan har varit bland de kämpigare för mig sen vi kom hit. Bokslut med tajta deadlines i kombination med förberedelser inför tisdagens VD-besök har gjort att jag haft mer än fullt upp och med ganska sena kvällar. Men "snäll-Micke" har ju hämtat mig på Schiphol när jag känt mig färdigjobbad så jag ska inte klaga.
 
Igår däremot gick jag hem i tid för vi hade blivit inbjudna klockan 18 till "Nieuwjaarsborrel" med vår ägarförening. Förra vecka var det hotellet i kvarteret som bjöd in till motsvarande och igår var det alltså "drink i trapphuset med grannarna".

Låter ju kanske inte så jättespännande men det var så trevligt. Alla var på gott humör, nyårshälsningarna med tillhörande TRE kindpussar (enligt holländsk tradition ska det vara tre - i spanien pussar man två gånger) spreds bland alla och det hade dukats upp med vitt, rött och mousserande vin eller öl och vatten för dem som så föredrog. Och så lite "hapjes" också vilket var tillbehör i form av oskuber, kalla köttbullar (tror de var från IKEA faktiskt) och så lite korvskivor (såg ut som falukorv men tror det är långt därifrån - varken Micke eller jag vågade prova,,,,,).
Vi stod alltså nere i "hallen" (ni som varit här kanske kommer ihåg det stora kollaget med fotografier från alla lägenh) och skålade och pratade och ju fler som anslöt desto högre blev ljudnivån. Helt klart synd att lämna det här trevliga huset.
 
Lördag morgon brukar ju innebära sovmorgon men dock inte idag för mig. Jobbet kallade. Sista bokningarna från Sverige skulle finnas uppdaterade idag så halv nio var jag på plats på Schiphol.
Micke hade tänkt fördriva förmiddagen med golf och därmed skjutsa mig, men gårdagens storm hade inte bedarrat, tvärtom hade den tilltagit tillsammans med ett kraftigt regn. Så ingen golf för Micke utan jag tog själv bilen och drog iväg.
Det blev fem timmar på kontoret innan jag kunde åka hem igen. Hem till ett väder som fortfarande var regn, blåst och ännu mera blåst. Med andra ord inget marknadsbesök. Micke var helt övertygad om att marknaden idag var inställd - ingen nasare kunde ha satt upp ett stånd med pressenningstak en sån här dag. Och ett annat tecken på att det verkligen var exceptionella vindar idag var när jag tittade på ankomst- och avångstavloran för flygen på Schiphol. Bara rött med förseningar på såväl ankommande som avgående flyg.
 
Istället åkte vi till Zwanenburg som ligger strax utanför stan, och det var där vi började med ovannämnda besök på trädgårdshandeln.
Och trädgård och trädgård - man säljer "djur" också. Höns, kaniner, marsvin, fiskar. Kanske ännu fler sorter - är inte säker. Micke var jättesugen på ett par bruna höns för att säkerställa äggproduktionen - och två stycken kostade bara 15 EUR - men då sa jag stopp. Vi får nog inte ha höns i nya lägenheten..... :-)
 
 Och sen blev det inköp av lite middagsmat (som annars skulle köpts på marknaden) och så tulpaner för att fira vårens intåg. Jo jag vet att det kanske är lite väl tidigt att prata om våren den 10 januaro - men vi ser dagligen blommande påskliljor på väg ut genom området - och det är redan sen ett par veckor tillbaka......
 
Hoppas på lite trevligare väder imorgon så vi kan ta oss ut på en promenad då.
 
 

Yes - lägenheten blir "vår"

Publicerad 2015-01-06 21:29:57 i Allmänt

Ja vi har sagt det förut att vi hade hittat vår lägenhet - men nu tror vi faktiskt att det är sant. Fick besked av mäklaren idag att han ska skicka över kontraktet för påskrift. 2:a mars flyttar vi (senast) in.
 
Jättekul att det blev just den. Precis så ljus, öppen och modern som vi vill ha den och jättenära till centralen. Fin utsikt. Ett vatten precis framför och sen utsikt över stan. Och rejält stor - 135 kvm. Det är mer än dubbelt så stort som Gladökvarn :-) Så kul det ska bli.
Och det var nog tvunget att vara nåt extra för att vi inte skulle deppa över att behöva flytta för det går inte att komma ifrån att vi ju trivs jättebra där vi bor just nu. Och med våra jättetrevliga grannar Dick och Sophie.
 
Den nya lägenheten ligger lite lägre jämfört med vår 9;e våning idag, men ändå tillräckligt högt för att känna att man tittar ner över stan.
Och så får vi en balkong i sydvästläge, idag har vi ju bara haft vår "glugg", dvs den franska balkongen. Vår riktiga balkong ligger ju på motsatta sidan. Nu kan vi sitta ute och njuta av solnedgången och skulle det komma nån skur så ligger balkongen under tak.
 
Vi lägger ut fler (egna - inte mäklarens) bilder när vi flyttat in. 
 
 
 
 
 

Vintergolf på sommargreener

Publicerad 2015-01-04 20:43:00 i Allmänt

4:e januari och vi spelar golf i strålande sol på en bana som är i helt OK kondition. Greenerna är kortklippta och snabba och fairways gröna och fina. Visst finns det en del så kallade "maskhögar" men säg vilken gräsmatta som inte har sådana under den här säsongen.
Solen sken och drev upp temperaturen till minst 10 plusgrader precis som väderprognosen lovat. Och nästan ingen vind att tala om.
Vi fick som spelsällskap ett yngre par (kanske 35-års-åldern) som hade spelat i ca 4 år. Och även om jag är lite ringrostig eftersom jag inte spelar så mycket så var det kul att visa "ungdomarna" hur drivar ska slås..... :-) Men - hur är det man säger; "en drive gör ingen score" och jag hade lite "otur" med chippar och puttar så nån score att tala om blev det inte.

Micke var mer nöjd än vanligt med sitt spel så då får vi väl summera dagen till riktigt lyckad.

Det märks speciellt såna här klara dagar att vi nu går mot ljusare tider. Vid fem-tiden var det ännu inte mörkt och himlen visade upp ett otroligt vackert färgspektrum.
 
 
 

Hur en dag försvinner sådär utan vidare......

Publicerad 2015-01-03 18:01:04 i Allmänt

Igår var det en sån där "onödig" arbetsdag. En ynka fredag för att sen bli helg igen. Det ska faktiskt bli skönt att nästa vecka gå in i mer normala banor igen, dvs där man jobbar fem dagar och är ledig två. Nu kommer ju inte hela januari bli så himla "normal" eftersom vi kommer bryta av med helg i Sverige, helg i Altea och sen en jobbresa för mig sista veckan i januari.
Men innan vi kommer dit är det full fart framåt som gäller. Nu är det bråda tider för en ekonomichef när vi ska slutställa året siffror med kommentarer om volymer, marginaler, antal kunder, produkter mm, mm. Och "till råga på allt" så har vi det årliga VD-besöket som går av stapeln den 13 och 14 januari. Så nu är det till att kavla upp (skjort-) ärmarna och kämpa på.

Efter den där "onödiga jobbdagen" igår hämtade Micke upp mig på Schiphol. Han hade varit på golfbanan och tränat och då är det ju passande att han tar vägen förbi. Morgonen började med regn men sen blev det en jättefin dag - om än ganska blåsig. Det märks redan att dagarna blivit något lite längre, och speciellt om det inte är molnigt. Väl hemma blev det snabbt klädbyte och lite extra make-up-piff för mig innan vi gick över till hotellet i vårt kvarter. Som "buren" (dvs grannar) hade vi fått en inbjudan till "Nieuwjaarsborrel". Alltså en nyårsdrink. Hotellet (eller det är väl baren/restaurangen egentligen) bjöd på första drinken och sen har vi som grannar alltid 10% på allt vi äter och dricker.
Vi tog alltså ytterligare ett glas vin medan vi lyssnade på skönsång från en vokalissa och medföljande pianist (han såg faktiskt ut lite som Staffan Scheja).  Det var lite jazzinspirerat och jättebra.
Och sen gick vi hem till oss och åt restmat från nyårsafton medan vi tittade på "Fjärde mannen" på svensk TV. Härlig avslutning på en väldigt kort arbetsvecka.

I morse (nu är det alltså lördag) vaknade vi till en mulen morgon, och det dröjde inte länge innan regnet började strila. Vi åkte och gjorde vår veckohandling (det brukar vi ju alltid göra på torsdagar - men "ur led är tiden"....) och passade på att köpa med oss lite lunch från fiskhandlaren. Tempura-friterade räkor med en vitlökssås - mums.
 
Sen (och nu hade det faktiskt slutat att regna) tog vi oss iväg till spårvagnen och åkte ner till "Museumplein". Nej det var inte nåt kulturell museiebesök inplanerat däremot lockade rean på Zara Home. Och Micke som den snälla och tålmodige man han är följde med. Och tur var väl det för kassen vi bar hem var ganska tung. Det blev en uppsättning handdukar till badrummet, en fin bordsduk (liiiite Josef Frank-inspirerad faktisk), några kökshanddukar och så lite "doftpinnar" och tvål till toaletten. 
Och efter att ha trängts bland andra shoppingsugna och stått i jättelång kassakö tog vi en paus med ett glas rött innan vi tog spårvagnen hemåt igen.

Nu har jag lovat Micke att moddla ihop en lite Mojito så det får vara slutbloggat för idag. Imorgon hoppas vi på golf - väderprognosen säger YES så vi håller tummarna.

Vad gäller lägenheten ännu inget slutgiltigt, men jag pratade med vår mäklare idag och vi har enats om att lägga ett bud på hyran. Man kan ju inte bara gå rakt av på annonspriset - eller hur??????
 
 
 
 

Nyårshelgen.

Publicerad 2015-01-01 20:55:45 i Allmänt

Nyårsafton blev en händelserik dag. Från början var det meningen att vi skulle titta på en lägenhet på förmiddagen. Som vanligt när det gäller våra eventuella lägenheter så blev det inte så. Den här gången blev det tack och lov inte inställt utan bara framflyttat till eftermiddagen. Detta är i och för sig inte är konstigt här eftersom man jobbar på nyårsafton. Det innebar att jag kunde spela golf med gubbarna på morgonen. Vi har fått ställa in tre onsdagar i rad pga regn. Nyårsaftons morgon blev dock något helt annorlunda. 
 
Jag släppte av Anne på Schiphol vid 8 tiden, hon skulle ju jobba i år igen på nyårsafton, och åkte vidare mot klubben. Parkeringen låg i halvmörker när jag "landade". Det kom folk hela tiden fast det knappt börjat ljusna, temperaturen låg redan då på runt 7 gr. Vi gick ut kl 09.00 och efter två hål så kom en härlig sol fram över trätopparna. Nio hål i sol och 8 gr på en bana som är helt ok för att vara mitt i vintern. En underbar start på dagen med andra ord. Efter nio hål lämnade jag mina medspelare för att åka hem och nyårsfixa och sedan gå till lägenhetsvisningen. 
 
 
 
Väl hemma blev det lite fix och en lätt lunch innan det var dags att gå och möta Anne vid centralen. Mötesplatsen var stora julgranen utanför centralen, verkade vara en mötesplats för många. Sedan gick vi de ca 700 m till huset där lägenheten ligger. Det är ett väldigt modernt kvarter som är byggt för ca två år sedan. Som vi skrivit tidigare är läget ännu lite centralare än det vi har i dag och ändå så pass nära så att vi inte behöver ändra något i våra dagliga rutiner. 
 
Vi hade stora förhoppningar på lägenheten efter att ha sett bilderna och kollat området. Man kan väl säga att vi inte blev besvikna. Lägenheten har mycket hög standard och saker som vi i vår nuvarande lägenhet tycker är lite "smäck" fanns överhuvudtaget inte här. Stora utrymmen, jättemodernt kök, en walk in closet som inte var av denna världen mm mm. Utsikten från balkongen och vardagsrummet är rakt in över stadens centrum och en panoramavy över hela Amsterdam. Jag skulle kunna fortsätta skriva hur mycket som helst. Vi står, hur som helst, först i kön och om vi får till ett bra hyresavtal så blir det hit vi flyttar, förhoppningsvis i mars. Kul att få bo lite extra fint det sista året här. 
 
 
I kvarteret, som naturligtvis har vatten på båda sidor om huset, finns också det allmänna biblioteket, Media Markt och hotell Hilton som har en fin sky bar. Självklart gick vi upp dit för att "fira" den fina lägenheten med ett glas Prosecco. Härlig vy över hela staden som dessutom denna eftermiddag bjöd på en sol som strålade genom molnen. 
 
Väl hemma, upprymda efter en bra dag, var det dags att börja fixa nyårsmiddagen. Ankbrösten som inhandlats på marknaden skulle tillagas. Vad gäller förrätten, som skulle bestå av innehållet i krabbklor, så kan vi berätta en annan gång om hur det gick med den. Jag tror att att Christer G blir nyfiken nu. Hur som helst så blev det ingen förrätt utan "bara" en härlig ankmiddag med lite svensk chokladpudding som efterrätt. Tiden går fort på nyårskvällen och snart var det dags för tolvslaget. I år tyckte vi att det var mindre fyrverkerier innan tolv. Vi tyckte ändå att det var bra eftersom vi nu kunde urskilja alla fina raketer bättre. 
 
 
Bilderna visar våra nyårstulpaner, besöket på Hilton och vyn därifrån samt nyårschampagnen och fyrverkerier hemifrån. Höll på att glömma den glada nyårskocken som hon såg ut efter att ha lyckats med ankan. 
 
Nyårsdagen blev en helt annan historia. Efter en sen frukost bestämde vi oss för att åka till Zandvoort för att se det årliga "nieuw jaars duik" som skulle kunna översättas med "nyårsdoppet". Efter att ha suttit i en krypande bilkö i nästan en mil kom vi fram till Zandvoort. Då förstod vi vilken happening detta var. Massor av folk och hundratals människor som sprang rakt ut i Nordsjöns kalla vatten. De var omgärdade av "räddningsbrigaden" som hade livräddare stående i vattnet och livräddningsbåt ute i vågorna. Vågorna var inte att leka med, en riktigt kraftig sydväst vind som vräkte in havet mot stranden. 
 
Efter att ha förevigat detta tog vi oss in till de lugnare delarna av staden. Vi tog en lätt lunch bland folk som hade oranga toppluvor på huvudet, vilket betydde att de doppat sig i havet. Efter lite koll i affärerna åkte vi tillbaka, i köerna, till Adam. Hemma igen tittade vi på en dvd film som vi haft liggande i säkert fyra år, "En gång i Phuket". Varför ska det ta så lång tid att komma till skott ? En film helt i vår smak, småtrevlig och med roliga poänger. 
 
 
Nu önskar vi "alla" läsare en god fortsättning på det nya året och så återkommer vi med nya äventyr i "vardagen".
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela