ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Dagen efter !

Publicerad 2015-07-26 20:54:00 i Allmänt

Rubriken låter som om det var fest i går, men som ni förstod av gårdagens blogg så är det inte den typen av "dagen efter" vi menar. Det känns som om vi fortfarande lider av resultatet av gårdagens storm. Eftersom vi själva klarade oss undan med hälsan i behåll så är det bilen som är problemet. Den går att köra utan problem men som vi skrev i går så är vänster framskärm rejält tillbucklad, det är en hel del småbucklor och märken utmed förardörren och bakåt. Motorhuven har lite mer repor än tidigare. Vi får väl se vad som måste åtgärdas, förhoppningsvis räcker det med att åtgärda skärmen och själv fylla i repor på motorhuven och vänstersidan. Det får bli ett minne från vår tid här. Man måste ändå säga att vi hade tur i oturen. 
 
 
I morse åkte vi till golfklubben, vi hade bokat en niohålsrunda på förmiddagen. Vi insåg nog redan innan vi åkte att banan förmodligen var stängd efter stormen. Detta förstärktes av vad vi såg på väg till klubben. Se bilden ovan. Det såg ut som om "Gudrun" hade återuppstått. På klubben var alla slingor stängda när vi kom, men banarbetarna hade jobbat sedan 05.00 med att få bort de största grenarna (små träd) från banan. Dessutom försökte man ta ner det som hängde kvar i träden och inte ännu ramlat ner. 
 
 
I caddiemasteriet fick vi veta att man planerade att öppna vi 11 tiden och att man inte visste hur mycket folk som skulle komma till sina bokade tider. Vi tränade lite på rangen och chipinggreenen och redan vid 10.30 tiden kunde vi gå ut för att spela nio hål. Härligt golfväder, med sol och vind som ökade med tiden, gjorde att vi fick en fin stund på banan.
 
 
Det var många grenar och mindre träd som låg ute på banan. Arbetarna koncentrerade sig, förståeligt nog, på de 18 hål där man skulle ha tävling från 11.00. Vi fick i alla fall en niohålspromenad som, spelmässigt, förmodligen påverkades av att gårdagens upplevelser inte riktigt lämnat kroppen / hjärnan ännu. Scoren är inget att "skriva hem om" men vi kämpade oss fram. Själv hjälpte jag till med att släpa undan stora grenar från fairway på flera hål. Som jag sa, om inte golfen fungerar får man göra det man är bra på, dvs trädgårdsarbete.
 
 
 
 
 
Efter lite borrel på klubbens terrass åkte vi hem för en eftermiddag med lite småfix. Det började regna igen vid 15 tiden men det blev inte så mycket som prognosen visat. Nu "ser vi fram emot" en ostadig vecka innan vi har semester i Gladö från fredag. 
 
 
Hoppas ni alla får en trevlig vecka oavsett om ni jobbar, har semester eller har ständig semester, dvs pensionärer. 
 
 
 

En dag som kunde ha slutat illa ! (på riktigt)

Publicerad 2015-07-25 22:00:00 i Allmänt

En sån dag ! som jag ibland brukar skriva. Den här gången kunde det dock ha slutat riktigt illa. Jag återkommer till det senare i berättelsen. Väderprognosen hade utlovat dåligt väder med regn, åska och kraftig vind. Vi hade därför ställt in vår planerade golf och istället tänkt oss en tur till Haarlem för lite shopping, IKEA för påfyllning av lite svenska saker samt en tur till en saluhall på norrsidan. Saluhallen är ett ställe som flera av våra grannar tipsat oss om som ett bra ställe för grönsaker, kött, fisk och allt möjligt annat. 
 
När vi vaknade såg det riktigt bra ut på himlen men det gick snabbt över. Från ca 09.00 regnade det. Vi tog oss till Haarlem som planerat och därefter till IKEA som också ligger i Haarlem. Det regnade fortfarande när vi gick in och det var inte mysigt ute, riktigt "Sverige-väder" alltså. När vi kom ut hade något hänt, förutom regnet hade stormen tagit sig in över Haarlem / Amsterdam. Folk hade svårt att ta ut sina IKEA vagnar till bilarna, paketen blåste av vagnarna och de gick nästan inte att styra i stormen. 
 
Vi satte oss i bilen och tänkte saker som, tur att man inte flyger idag, och liknande. Vi fortsatte vår färd vidare mot Amsterdam Noord och den saluhall / marknad som vi skulle besöka. Under vägen märkte vi att stormen tilltagit så mycket att det nu blåste så mycket att stora och små grenar från träd nästan täckte vägarna på sina håll. Men inte åkte vi hem heller ! vi fortsatte. På en del ställen såg man  inte vägmarkeringarna pga alla nerblåsta stora grenar. 
 
När vi närmade oss målet så hamnade vi på en väg där det blåst ner ännu större grenar än tidigare. Det påminde om när "Gudrun" passerade Gladökvarn. Vi kände nog att det var lite läskigt men ändå som att vi bara tittade på det som hände. Dock ändrades allt när vi kom ut på ett öppnare område med stora lövträd vid sidan om vägen. Det låg ganska stora grenar på vägen och jag sa till Anne att ta lite bilder genom vindrutan för att visa i bloggen. 
 
Hon hann dock inte göra detta innan "helvetet" brakade loss. Det kom en stormby och vi hann se framför bilen att det blåste ner riktigt stora grenar, då pratar vi om små träd ungefär. Det fanns ingen möjlighet att väja eftersom grenarna föll hela tiden runt om bilen.
 
Plötsligt blev allt svart när en stor gren smällde rakt in i sidan av bilen. Som tur var tog den nedanför sidorutan och det påverkade inte färdriktningen. Vi förstod dock att det var en ordentlig smäll och blev rejält skakiga när vi insåg vad som kunde hänt om grenen tagit lite högre upp och närmare förarplatsen. Nu blev det "bara" en totalkvaddad framskärm med en sidoblinkers som hänger i kablarna utanför. Man kan leva med det när man inser vad som hade hänt om samma smäll kommit där vi satt. 
 
När vi kom hem insåg vi hur läget var i Adam. Den värsta "sommarstormen" i Nederländerna sedan 1901. När vi tittade ut från balkongen såg vi hur stora gatan på andra sidan vattnet var delvis avstängd pga att jätteträd blåst omkull. Tidningarna hade just det på sina internetupplagor och på TV visade man stormens framfart i stora delar av Nederländerna. Det var flera bilder på omkullfallna träd, någon hade också träffats av träd och avlidit. 
 
Att skadorna på bilen blev stora är av mindre betydelse när man inser vilken tur vi ändå hade. Jag blir fortfarande lite darrig när jag skriver om det. Nåväl allt gick bra och bilen går att köra med och den får väl åtgärdas så småningom 
 
Nu försöker vi lugna ner oss och se fram emot att åka "hem" till Gladö nästa fredagskväll. Vi hoppas att det kommer att bli lite bätte sommarväder i Sverige  när vi är hemma. Där väntar fasadmålning på huset och vedboden men även lite "semester" i hängmattan och kanske lite kräftor någon kväll. Vi hoppas naturligtvis också på morgonbad, om inte vattentemperaturen är onödigt låg.   
 
Ha det bra alla, vi hör säkert av oss igen innan vi åker till Gladö. 
 

En hemarbetares vardag efter 2 år och 4 månader.

Publicerad 2015-07-23 21:47:46 i Allmänt

Tiden går fort och jag har nu varit "hemarbetare" mer än två år. Man skaffar sig en vardag som man är bekväm med. I dag måste jag dock börja med att berätta om de blommor som jag köpte till Anne när hon fyllde år förra veckan. Dom är lika fina, på gränsen till finare, fortfarande. Detta eftersom liljorna i buketten nu slagit ut. Dom finns med i bildkollaget nedan. 
 
I går var det sedvanlig onsdagsgolf med "gubbarna". Nu har vi fått in en ny "gubbe" i gänget som bara är ett år äldre än mig, känns bra faktiskt. För min del spelade jag nog min bästa golf på mycket länge, dvs jag slog slagen som Rosie talade om för mig hur jag skulle slå, för två veckor sedan. Nu finns det hopp om framtida hyfsat spel igen. Som jag brukar säga ute på banan ibland,  "tack Rosie".
 
Åter till vad rubriken handlar om, dagens vardag. Den började, efter frukost, med sedvanlig träning, crosstrainer, cykel, styrke och stretchövningar. Passet tar lite över en timme att genomföra just nu. Det kommer att bli lite längre då min nya höft orkar bättre. 
 
Efter detta var det dags för veckohandling. Den gör vi/jag på ett ställe på nordsidan, som inte ligger så långt härifrån. Stället heter Buikslotermeerplein, men i dag upptäckte jag ett annat namn på platsen som parkeringen ligger på. Blev lite förvånad faktiskt men å andra sidan var han ju känd i hela världen. Bilden finns nedan.
 
Efter lunch blev det lite hemmafix. Först var det balkongen som skulle städas igen, nästan varje dag pga vinden som gör att blommor och blad blåser runt på golvet, är man pedant så är man ! Lite avplockning av döda blommor och vattning blev det också. Efter detta skulle våra GPS maskiner uppdateras. Både golfklockan och den i bilen behövde uppdateras med nya versioner av banor och kartor. Detta tar sin tid, numera dock bara ett par timmar. I morgon bitti blir det min, numera sedvanliga, fredagsmorgons niohålsrunda efter att ha skjutsat Anne till Schiphol, alltså måste även golfskorna göras i ordning. 
 
 
Som ni förstår är vardagen full med viktiga uppdrag (sagt med glimten i ögat) och efter en sådan dag har man förtjänat ett par timmar i solen på balkongen innan Anne kom hem från jobbet, gående nere på kajen. Som sagt så går dagarna fort och det är väl därför tiden har gått så fort här nere. Nu lovar väderprognoserna en "svensk vecka" fram till att vi kommer till Gladö på fredag om en vecka, dvs mycket ostadigt och lite svalare. Bilden längst ner visar en stor fåtölj som någon ställt vid soptunnorna på kajen nedanför vårt hus, meningen är väl att sopgubbarna ska ta den. Den har dock varit flitigt använd i flera dagar av folk som sitter och tittar ut över vattnet. 
 
 
Vi syns väl igen under eller efter helgen, den ser ut att bli regnig så jag har redan bokat av golftiden vi hade på lördag förmiddag. Det blir nog IKEA i stället. Dags att fylla på med servetter, kaviar mm mm. Just nu, kl 21.45 sitter vi ute på balkongen och så här är det utanför när det börjar skymma.     
 
 
 
 
 
 

De kom, de turistade och nu har de redan åkt igen!

Publicerad 2015-07-20 20:47:31 i Allmänt

Nu har tiden gått sådär ruskigt fort igen. Det känns som alldeles nyss vi hämtade Tiina och Bernt (fredag kväll) på flygplatsen och nu har vi släppt av dem där igen för hemresa.
 
Intensiva och härliga dagar där vi måste säga att vi haft väldig tur med vädret.
 
God mat och god dryck har vi fått i oss och det började redan med champagne på deras hotell i fredags kväll. Vi hade tänkt ta med dem upp på Skybaren på hotellet, men det måste varit maxgräns på 25 år i fredags. Hela stället kryllade av ungdomar och musiken (livemusik) spelades högt. Inte en chans att vi skulle fått ens en ståplats i baren. Så vi fick åka ner till den lugnare Lounge baren på entréplanet istället. Men champagnen (vi firade Tiina och Bernts bröllopsdag, lite försenade 70-åringar och en 55-åring) smakade minst lika bra där.
 
Söndag tog vi tåget till den vackra staden Utrecht som ligger ca 30 minuters tågresa från Amsterdam. Vi vandrade på de vackra gatorna, pausade och lunchade utmed kanalerna, köpte blommor och gick lite i affärer innan det blev dags att åka hem igen.

Väl hemma gick vi till båten Barco (bar och restaurang) som till för bara några veckor sen låg precis utanför vårt hus. Nu har den dock flyttat iväg några hundra meter och ligger granne med en "ungdomsgård". Nej det är också en restaurang, men med tanke på åldern på besökarna så kändes det som ungdomsgård. Nu satt vi på behörigt avstånd på båten där vi drack vin och tittade på folklivet.
 
 
Lördag kväll - middag på Geisha. En - som namnet antyder - restaurang med japanska och asiatiska smaker på menyn. Gott och på nära avstånd hemifrån. Inget nattsudd efter utan det blev sängen direkt efter denna intensiva dag.
 
 
Söndag vaknade vi (precis som prognosen utlovat) till en regnig morgon. Men vi tog lite extra sovmorgon och tog sen bilen till kusten och Noordwikj. Och när vi klev ur bilen hade regnet upphört och efter lite snokandes i butikerna kunde vi sitta ute på en av de härliga strandrestaurangerna och äta lunch.
 
Väl tillbaka hemma så var det dags för champagne igen. Vi hade också en flaska sparad för detta ändamål och med solen som sken på balkongen fick vi en riktugt härlig stund innan det åter var dags att göra sig klar för kvällens restaurangbesök som var Seafood Bar. Och åter här är det lätt att förstå vad som fanns på menyn - fisk och skaldjur såklart. Levinarna åt King Crab ben och Micke och jag delade på ett fat med "Mixed Grill". Och vi var alla mer än nöjda med maten och jag fick lova Micke att dit måste vi gå tillbaka snart.....
 
 
Skam den som ger sig! Vi ville ju uppleva en kväll i Skybaren och söndagkvällen blev det en liten "sängfösare" där. Vi trodde att det en sen söndagkväll skulle vara lugnt - men oj så vi bedrog oss. Mycket folk men nu fick vi i alla fall ett litet barbord för fyra där vi kunde njuta av dryck och den vackra utsikten över staden.
 
Så kom då måndag och för mig en vanlig dag på jobbet. Jag hade hoppats kunna ta ledigt, men vi hade en konsult inbokad för att hjälpa oss med ett systemproblem så jag kunde helt enkelt inte ta en semesterdag. Istället blev det Micke som "tog hand om" Levinarna idag. Det blev efter en lång sovmorgon ett besök i ett centrum för inköp av ost, godis och lite annat. Och efter det åkte de till Muiden som är en liten "by" med en stor sluss där de satt och tittade på olika nivåer av färdigheter i slussandet medan de åt lunch.
 
Slutligen hämtade de upp mig utanför jobbet och vi åkte till golfklubben. Vi ville gärna visa vilken fin klubb Micke är medlem på. Nu hade vädret blivit lite sämre igen med duggregn som hängde i luften. Så istället för en sista solstund på terrassen blev det till att sitta inne och äta lite "borrels".
 
 
Och nu är de som sagt på väg hem igen. Jag tror vi alla haft ej jättetrevlig helg! Nu ska vi ha ett par "normala" veckor innan vi på fredag nästa vecka åker hem till Sverige för en veckas semester.
 
 
 

Redo för nya besökare

Publicerad 2015-07-17 16:44:34 i Allmänt

Här går det undan i svängarna.
Rosie lämnade i måndags kväll efter några intensvia dagar. Själv var jag tvungen att jobba i måndags men Micke och Rosie turistade i stan.

Det blev den för alla förstagångsbesökare obligatoriska kanalbåtsturen och sen promenad genom stan. Förbi den flytande blomstermarknaden, lunch på Rembrandtplein och sen hemåt igen. 
Och på eftermiddagen tog de en tur till den stora golfaffären på "norrsidan" där man tydligen kunde göra fynd på rean.
 
Man kan av regndropparna på båten tro att de hade otur med måndagsvädret, men så var inte fallet. Det hade regnat tidigt på morgonen, men sen var det faktiskt uppehåll.
 
Jag mötte upp på Schiphol för att vinka av vår gäst och jag hoppas hon var nöjd med dagarna här. Vi tyckte i alla fall det var jättetrevligt och så är vi så tacksamma för tipsen vi fick på rangen. Nu gäller det bara för oss att öva in de nya rutinerna.
 
Veckan har i övrigt varit lugn, vi laddar ju för den här helgens besökare; Tiina och Bernt. De kommer ikväll och vi ska hämta upp de på Schiphol när de landar vid halv niotiden. Nu är det ju inte "äkta" besökare för de har valt att bo på hotell den här gången. Men hotellet ligger så nära (kanske 150 meter härifrån) så det är som jag brukar säga på "krypavstånd". Nu tror jag inte nån kommer behöva krypa, men det är ju ett talande uttryck för hur nära det faktiskt är.
 
I onsdags var det dock en "festdag" - jag och kronprinsessan fyller ju år dagarna efter varann och efter att ha följt Victorias firande på TV'n i tisdags så blev det då min tur dagen efter.
Jag blev "kungligt mottagen" med blommor och en "drajja" som vi kunde njuta av på balkongen. Till middag blev det sushi som jag hade köpt med mig på väg hem från jobbet. En härlig födelsedag!
 
 
Presenten (det var ju ändå en 55-årsdag) hade jag köpt redan ett par veckor innan. Jag kände på mig att Micke skulle tycka det var mycket enklare om jag valde själv än att lämna över det ansvaret på honom.
Det blev en väska som jag hade suktat på ett tag - och nu är den min :-)
 

Rosie på besök !

Publicerad 2015-07-12 21:03:00 i Allmänt

I torsdags kväll kom Rosie, vår kompis och PGA pro tränare från Haningestrand. En intensiv weekend väntade med golfträning, spel och sightseeing i Amsterdam med omnejd. Redan första kvällen tog vi en promenad upp genom Chinatown och åt middag på en kinarestaurang som är en av våra favoriter. 

Fredagen var en golfdag för mig och Rosie. Först ett pass på rangen för att få mig tillbaka till den sving jag hade innan vi flyttade hit. Man blir bekväm och lägger sig till med en massa olater när man inte har någon som rättar till en. Dessutom har min sving säkert påverkats av mina höftoperationer. Rosie såg direkt saker som jag kunde rätta till. Nu blev det inte till någon nytta när vi, efter lunch, spelade en runda. Jag har nämligen svårt att ta till mig nya saker direkt. Behöver någon dag att smälta in det nygamla. Rosie däremot spelade riktigt bra golf, med Annes gamla klubbor och min driver och spoon. Det är alltid härligt att se ett proffs slå fina golfslag, där har man ingen chans. 
 
 
 
 
 
I går, lördag, tog vi spårvagnen till marknaden, Albert Cuyp, som är den största gatumarknaden i Amsterdam som har öppet måndag till och med lördag. Vi handlade lite småsaker och sedan tog vi spårvagnen hem igen. Väl hemma gick vi i stort sett direkt ner till bilen för att ta oss till Zaandvort och nordsjökusten. Det blev den krångligaste resan vi gjort dit. Det brukar ta ca 40 minuter men tog minst det dubbla. Flera vägarbeten gjorde att vi fick åka långa omvägar och sedan en avslutande kö genom Haarlem för att till slut komma fram.
 
 
Men det var ju fint väder så det gjorde inte så mycket att det tog lite tid. Väl framme blev det en välförtjänt men sen lätt lunch och sedan en promenad på stranden, bland badande människor och mängder av snäckskal som spolats upp med tidvattnet. Härligt väder med frisk vind som också gjorde att flera skärmflygare letat sig ut till kusten. 
 
 
Efter lördagens vistelse i solen kom vi hem och tog det lugnt en stund. Kvällens middag blev en köttbit på en annan favoritrestaurang. Den ligger "vägg i vägg" med Damtorget. Efterrätten sparade vi tills vi kom hem då det blev lite kaffe med tillhörande godis, som Tiramisou och avec för de som ville. 
 
I dag har vi varit på golfklubben igen och då har Anne också varit med. Väderprognosen har varit osäker hela veckan och lovat mer eller mindre regn. Träningspasset på rangen före lunch genomfördes i 20 gr men mulet. Anne tog till sig Rosies tips direkt och slog jättefina slag i stort sett hela passet. Själv hade jag, under ett dygn, tagit till mig vad Rosie tipsade mig om i fredags. Det kändes alltså bra för oss båda. Efter en lunch på terrassen, fortfarande i ok väder om än inte sol, så var det dags för dagens runda. 
 
Vi spelade i ok väder, mulet och blåsigt men varmt med några få stänk. Kortärmat hela rundan. Anne spelade bra fram till sista fyra hålen och jag själv varvade, som vanligt, hyfsade slag med riktigt dåliga. Som jag sagt flera gånger tidigare, ibland kan man plantera ett träd i gropen som blivit efter mina "slag". Hur som helst en härlig runda som avslutades med en öl och ett glas vin i restaurangen på klubben. Efter våra två rundor kommer jag, länge, att minnas hur Rosie spelade vissa långa hål, från gul tee, på ett sätt som jag inte sett någon gjort under mina år här. Imponerande !
 
 
 
Efter dagens runda var det trötta ben och leder, åtminstone för Anne och mig. När vi kom hem blev det en hämtpizza från Vapiano. I morgon jobbar Anne igen medan jag och Rosie tar oss ut i Amsterdam för båtutflykt och lite avslutande shopping. Det har varit några intensiva och härliga dagar och som vanligt känner man att tiden går för fort. 

Allsång i Amsterdam - fast från Skansen

Publicerad 2015-07-07 21:26:33 i Allmänt

Ibland känns det så mysigt att få "svenska till sig" lite. Som att titta på Allsången från Skansen en vanlig tisdagkväll. Se hur vädret ser ut "hemma" och få lite svensk-feeling av alla allsånger och artister.
Idag en salig blandning av Bo Kaspers Orkester, Danny, Magnus Carlsson, Jill Johnsson med Doug Seegers, Isa mm.
 
Ute blåser "sommarvindar friska" - och när man är i Amsterdam så betyder det halv storm. Vi fick dra för de utanpåliggande jalusierna för att försöka skydda växterna på balkongen från att blåsa bort. Sen kan man å andra sidan hoppas att blåsten gör att regnmolnen som ska ligga över oss imorgon blåser bort så Micke inte får sin onsdagsgolf med "gubbgänget" inställt.
 
På jobbet är det "bokslutsverkstad" men där det mest akuta snart ska vara avklarat då de flesta deadlines ligger under den här veckan. Och tur är väl det för på torsdag kväll kommer Rosie - vår PRO från golfklubben hemma i Sverige. Hon ska bo hos oss några dagar och vi ska blanda lite turistande med några golfrundor.
Både Micke och jag ser fram emot att inspireras av hennes spel och självklart också få lite tillsägelser där hon ser att vi tappat i vad vi lärt oss av svingens grunder. Vilket vi har!
 
Även om balkongen ligger "i halv storm" idag så trivs våra växter utmärkt. Den Afrikanska Liljan har 21 blomknoppar som precis börjat slå ut. Och i den mer skyddade hörnan växer Clematisen och Hortensian så det knakar. För att inte tala om Olivträdet som blommar så det står härliga till. Det ska bli spännande att se om det blir frukter (=oliver) i samma omfattning lite senare.
Inne blommar solrosor och pioner (som här i Holland heter "pionrosen") i varsin vas. Högsäsong för bägge sorterna just nu och då kan man ju bara inte låta bli......
 
Kvällen är trots vinden varm och skön och termometern visar fortfarande på dryga 20 grader. Imorgon som sagt utlovat lite regn - men sen ska det blir fint igen.
 
 
 
 
 
 
 

Hon gjorde det igen !

Publicerad 2015-07-05 21:45:00 i Allmänt

Angående rubriken så återkommer vi till det lite senare i inlägget. På tal om inlägg (halvdålig övergång som man skulle sagt i radio) så var jag på sjukhuset i fredags. Som jag skrev tidigare ringde jag på torsdagen till sjukhuset och fick komma redan på fredag förmiddag. Jag hade vissa förhoppningar om att mitt problem skulle gå att fixa till. Jag hade både rätt och fel. Efter röntgen så visade det sig att mitt högerben nu bara är 0,5 cm längre än det vänstra, mot tidigare 1,5 cm. Jag fick veta, återigen, att det tar upp till ett år innan man är fullt återställd, speciellt med mina problem. Jag fick rådet att ordna med inlägg i vänsterskon och att fortsätta med rehabövningarna.
 
Först kändes det som ett nederlag men jag bestämde mig snabbt för att tänka positivt. 0,5 cm är inte mycket, fortsätta att träna och tro på att det blir bättre och bättre. Väl hemma letade jag fram alla extrasulor som fanns till mina skor, tur att man haft golfskor som gett skavsår, varför jag köpt flera olika inläggssulor. Jag provade ut och stoppade i det som kändes bra. Tro det eller ej men redan i dag, söndag, känns det mycket bättre. Förmodligen mycket mentalt men det känns ändå riktigt bra. 
 
I dag var det dags för golf på hemmaplan. Jag hade bokat tid kl 10.00 för spel på "stora banan". Väderprognosen var tveksam och hotade med regn och åska som, ena stunden skulle det börja 11.00, lite senare visade man att det skulle komma 14.00. Det kom inte till oss förrän vi var klara med rundan och lämnat klubben. Vi spelade hela rundan i härlig värme som tydligen påverkade en av oss till att spela väldigt bra golf. Vi spelade i dag med samma hcp vilket gör att vi inte behöver bry oss om handicapslag. Banan är torr men i väldigt gott skick och lavendeln blommar härligt på flera ställen. 
 
 
 
Anne spelade sin bästa golf någonsin på vår svåra hemmabana. 86 slag som ger 37 poäng. Under mina två år med mycket spel har jag spelat på mitt handicap tre gånger. Anne hade bra utslag med drivern, härligt långa slag med träklubborna ute på banan och fina järnslag och inspel. gediget spel hela vägen. En hel del otur men mycket skicklighet som ordnade upp det mesta. Som ni nu förstår är det detta som rubriken syftar på. Jag hade inte en chans. Anne vann med tio slag. För mig var det riktigt dåligt fram till de sista fyra hålen då det vände lite. Jag ser fram emot Rosies ankomst så jag kan få ordning på min sving.. 
 
 
 
Bilden ovan har Anne tvingat mig att lägga in, den visar hur hon krossade mig i dag. Den visar också hur vi (jag) lyckats ordna till ännu en fortkörningsbot. Det var när vi var på vår weekend i Zeeland för tre veckor sedan. Tydligen hade jag kört lite för fort någonstans där en kamera såg oss. Jag försökte få det till att Anne kört (som förra gången) men inte heller den är gången lyckades det. Det var jag som körde och jag får väl ta av min "hemarbetarlön" och betala böterna.
 
Tillbaka till väderurladdningen. När vi satt på klubbhusterrassen och tog en välförtjänt dryck och några holländska tapas (borrels) så såg vi hur det mörknade på himlen. Vi hann till bilen och en bit till innan det började småregna. När vi sedan kom hem och satte oss på balkongen så brakade det loss. Regnet ökade i styrka och åskan mullrade på avstånd. Temperaturen sjönk ett antal grader till en skönare temperatur. Det höll i sig en timme och lite till innan det lättade. Men nu är ändå temperaturen på en behagligare nivå. 
 

En dag vid kusten i 30 gr plus!

Publicerad 2015-07-04 22:02:00 i Allmänt

Vet inte hur många av veckans dagar som temperaturen legat över 30 grader men idag var det dags igen. Och vi var förberedda så återigen så fanns det två alternativ - shoppingcenter med air condition eller kusten.
Och det blev kusten!
 
Vi fick förvisso köa stora delar av vägen dit och vi fick leta ett tag för att hitta parkering, men när vi väl var där var det helt rätt val. Temperaturen sjönk tack vare havsbrisen med fem grader jämfört med centrala Amsterdam.
 
Som sagt med tanke på köerna - knökfullt på stranden.  Varenda solstol upptagen och däremellan privata handdukar och solstolar. Nu gjorde det inte oss något för vi hade ändå inte tänkt oss en "pressardag". Vi ville bara komma åt havsbrisen. Ligga och pressa hade vi gjort tre gånger i Spanien så det hade vi fått nog av.
Men - jag skulle tagit på mig baddräkten under shortsen för Nordsjön var varmare än jag nånsin tidigare känt. Så det hade varit kul att doppa sig. Nu har jag fortfarande det kvar på min "att-göra-lista" på vad man "måste" klara av innan vi åker hem. Men det kommer förhoppningsvis fler varma helger.....
 
Vattnet var som sagt var jätteskönt och vi promenerade ca en timme i vattenbrynet. Jag barfota I vattnet och Micke några meter längre upp då han ville gå i sina skor med extrasulan i vänsterdojan.
Och apropå extrasulan så får Micke själv kommentera gårdagens röntgen och läkarbesök i ett kommande blogginlägg......
 
Förutom att vandra i solen så åt vi också en lunch på en av alla strandrestauranger som ligger som ett pärlband utmed kusten. Väl hemma igen (självklart cabbade vi även om det hade varit svalare att ha taket och AC'n på) så var det lite eftermiddagsvila och dusch innan middagsbestyren började.
 
Nu var det inte så mycket matlagning som man skulle kunna tro utan vi åt sashimi med en mangosalsa och till det en "hot" soja- och limebaserad sås att doppa den råa laxen i. Salt och gott i värmen!
 
Och nu sitter vi ute på  balkongen med en kaffe och en liten avec. Det har börjat fläkta lite och det är mer än välkommet. Det är så hög luftfuktighet att golvet i badrummet knappt vill torka efter man duschat.
 
Imorgon hoppas vi på några grader svalare för vi har bokat en golftid. Risken är dock att den fuktiga värmen drar upp några regn- och åskmoln. Men vi hoppas på det bästa, dvs att vi hinner runt 18 hål innan molnen drar in.
 
 
 
 

Vardag och värmebölja.

Publicerad 2015-07-02 22:26:00 i Allmänt

Så har det snart gått en "arbetsvecka" sedan vi kom tillbaka. Den utlovade värmeböljan har infunnit sig och nu har vi haft över 30 gr tre dagar i rad. I kväll är första kvällen som man kan sitta ute och tycka att det är skönt. Vi klagar inte men det är skillnad på 30 gr i storstad och på "landet". Jag hoppas och tror att det i Gladö inte är lika fuktigt när ni får värmen som utlovats. Just nu, torsdag kväll kl 21.55 sitter jag på balkongen och skriver. På balkongen är det 26 gr och lite småmulet. Ut mot Nordsjön mullrar värmeåskan och man kan skönja lite blixtar ibland. Nu kom det också en regnskur som varade i ca 30 sekunder. Som vi skrev i förra inlägget har våra grannar Hans och Loes skött våra växter med bravur. Oliverna blommar för fullt och jag hjälper till med pollinering varje dag. Klematisen och hortensian från Westerdok blommar båda för fullt och den afrikanska liljan har över 20 knoppar och kommer att bli fantastisk om någon vecka. Dessutom trivs fuchsia, pelargon och verbena i värmen. Citronen har fått lite värmeslag då den stått intill glasräcket för länge.
 
 
Själv har jag varit på golfklubben ett par gånger sedan vi kom hem. Efter träning i måndags kändes det som att det var nära att sluta med golf, men man får inte vika ner sig. I onsdags morse var det dags för "gubbgolf" igen. Härligt golfväder, lätt bris och från 23 upp till 28 gr. Denna gång med en ny "medlem" i gruppen. En kompis till vår irländare Patrick. Han heter Tom och är lika gammal som jag och har samma hcp. Vi var alltså tre spelare med i stort sett samma hcp. Lite kul eftersom vi kunde spela "Köpenhamnare" utan hcp. Jag hade planerat att gå banan men det var inte att tänka på utan det fick bli golfbil för mig.
 
Jag, som trodde att spelet lämnat mig (som Göran Zackrisson skulle ha sagt), fick plötsligt till det igen. Inte så många riktigt bra slag men några hyfsade och en hel del tur. Självklart en hel del otur också men så är ju golfen. Mina medspelare tröttnade lite på mig när jag gjorde två birdies. Den första gick till så att jag hade ett inspel från 150 m över ett litet vattenhinder. Jag slog ett dåligt slag som såg ut att gå i vattnet men som studsade på en träbro och rullade ända upp till greenen, självklart sänkte jag putten för birdie.
 
 
Nästa gång var det återigen ca 150 m med ett liknade vattenhinder, denna gång slog bollen ner i vattnet och vi såg plasket, men !!!! bollen studsade två m upp i slänten bakom hindret. Fram med mellanwedgen och ett chippslag i uppförslutning. Vad händer ? Jo så klart det blir en perfekt chip som rullar mot flaggan och i hål. Ny birdie. Då kände jag att mina spelkamrater tröttnat lite på mig. Självklart gjorde detta att jag vann "Köpenhamnaren". Jag ser detta som ett tecken på att spelet är på väg att återkomma till mig och att det definitivt kommer att ske nästa vecka då vår kompis och PGA pro Rosie kommer och hälsar på oss. Efter det så kommer vi att vara bäst, igen !
 
Vad som stör bilden för mig är att min nya höft ställer till problem hela tiden. Den nya protesen är ju 1,5 cm längre än den andra varför jag nu har ett "långben" på höger sida. Läkarna har sagt att det ska ordna sig av sig självt. Nu har det inte gjort det utan de senaste tre veckorna har jag fått mer ont i höften och framförallt i knät. Jag har också fått problem med gåendet igen. Självklart är det en effekt av längdskillnaden på benen. På sjukhuset har man sagt från början att jag ska vänta i tre månader innan man kan se något.
 
Nu har det gått tre månader och i dag ringde jag för att få en ny tid. Jag fick en tid redan i morgon då det blir röntgen och läkarkontakt. Inga köer här heller. Hoppas att dom kan lösa problemet på något sätt. Till helgen utlovas fortsatt värme, framförallt på lördag, då tänkte vi ta oss ut till kusten igen. På söndag har vi bokat en golftid, det ser ut att bli perfekt golfväder med 25 gr. Vi behöver hålla igång tills Rosie kommer så att hon har en bra "råvara" att jobba med. Hoppas ni alla klarar värmen i Sverige och kan njuta av den, man vet aldrig om den kommer tillbaka.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela