ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Grumpy Dog

Publicerad 2015-03-31 21:43:34 i Allmänt

Ni "som hänger med" på nätet vet ju att det finns en amerikansk katt som fått mycket uppmärksamhet under namnet "Grumpy Cat". Namnet har han fått på grund av sitt utseende som är lite grinigt minst sagt.

Några tycker att Nelson också ser sur på bilderna som vi lagt ut men då måste vi försvara honom och säga att sur är det sista han är. Men..... han är ju en mops och då ser man ut på det här viset.
 
Idag åkte Nelson hem till sin familj igen. De blev några timmar försenade men vid lunchtid fick han återförenas med sin matte och husse. Till allas glädje tror jag. Vad gäller oss så kan man lugnt säga att det blev väldigt tyst här hemma igen. Vi hade hunnit vänja oss med trampet av små tassar och en buffande blöt nos och tunga. Han är välkommen tillbaka när som helst!
 
Här ett litet sista collage av lille Nelson, tagna igår kväll på balkongen.
 
 

Måndag med växter och djur

Publicerad 2015-03-30 22:33:37 i

I dag är sista dagen som Nelson är här för den här gången.  Man vet inte, det kan bli fler gånger. Även om det är ett pass så är det ett härligt sällskap att ha en liten hund hemma. 

Annars var det plantering av helgens växtinköp som gällde idag. Vädret var helt ok. Inget regn och en sol som värmde när inte vinden och de små molnen tog över. Några fler bellissar, en liten fuchsia,  ett par små pelargoner och en timjan fick plats på balkongen. I stället försvann det som gjort sitt. 

Efter väl förättat värv kunde Nelson och jag, vid femtiden,  sitta en halvtimme i solen som kom mer och mer.  Sedan var det dags för promenad och att möta upp Anne på hennes ca 600 m långa promenad från centralen.  

I morgon förmiddag åker Nelson hem igen för att vila upp sig.  Vi tror att han behöver det även om han gillat livet som "stadsvalp". Hur som helst så blir det säkert lite tomt,  men på onsdag kväll väntar våren i Altea. Ännu mer Nelson

Publicerad 2015-03-29 21:31:00 i Allmänt

Om det regnade och var eländigt väder igår så var det ännu värre idag. Läste på en holländsk nyhetssida att det blåste 100 km/tim på sina håll (man mäter så här snarare än i "sekundmeter") - och det var nog inte långt därifrån här också.
Det var så illa att det var svårt att gå i blåsten, och vi blev på eftermiddagens hundpromenad vittne till hur en gammal man kastades omkull mitt på gatan av vinden. Tack och lov var hjälpande händer där och fick snabbt upp honom på fötter igen och han såg ut att ha klarat sig utan störe skador,
 
Det enda positiva man kan säga om helgens väder är att det till största del varit syd/sydvästliga vindar vilket gjort att det ändå inte varit särskilt kallt.
 
Vi kunde ju inte gärna sitta inne hela dagen så vi tog med oss Nelson i bilen och åkte ut till Groeene Weelde som är ett rekreationsområde med promenadvägar utlagda i vacker natur. Ligger i närheten av Mickes golfbana, granne kan man faktiskt säga.
Nu får ju Nelson pga sina nyopererade framben inte gå några längre promenader men han tyckte det var jättemysigt att få gå i grönt gräs och nosa på andra hundars "revirmärken". Och självklart fick han även träffa några andra fyrbenta vänner innan vi åkte hem igen.
 
Han trivs verkligen med att åka bil. Han har en liten "väska" som han så gärna sitter i, och emellanåt sätter han sig och tittar fram mellan framsätena. Men inga försök till att tränga sig fram eller så. Exemplarisk på det sättet!
Exemplarisk är han dock inte alltid hemma. Han är ju ganska valpig och vill gärna tugga på allt möjligt, idag försökte han sig på att smaka på soffkuddarna. Men i stort är han mycket lätt att ha att göra med. Just nu ligger han i sin lilla sovkorg och tuggar på ett tuggben - dvs lugnt för oss......
 
 
Ja det har varit mycket fokus på Nelson den här helgen, och blir väl så i morgon också för Micke ända till han på tisdag morgon blir hämtad igen av sin Matte. Men vi har ju inte velat lämna honom ensam hemma och då blir vi ju lite bundna och har inte kunnat göra så mycket annat. Det får vi ta igen senare i veckan. Onsdag kväll åker vi till Altea och fem härlig påskdagar i sol och värme (ser det ut som i alla fall enligt väderprognosen).

Lite mer om Nelson

Publicerad 2015-03-28 18:05:23 i Allmänt

Hundväder! – Varför kallar man busväder för hundväder?  Finns väl inga hundar som gillar att gå ut i regn och halv storm. Och det är precis sånt väder vi har idag.

Det har regnat sen tidig förmiddag och jag skulle tro att vindstyrkan ligger på styv kuling. Bambun på balkongen ligger nästan ner i vindbyarna och det viner i ventilationen i huset. Det är så omysigt väder som bara Amsterdam kan bjuda på när det är som värst. Så det är bara till att sitta inne och titta ut på eländet – men eftersom vi är hundvakter så måste vi ju ge oss ut ett antal gånger i alla fall.

Nelson acklimatiserade sig snabbt. Redan första natten sov han lugnt i vår säng. Ibland hos mig, ibland hos Micke och sista timmen snarkade han ljudligt precis utanför mitt högra öra. Mopsar har ju på grund av sin trubbiga (obefintliga?) nos lite svårt med andningen – och han kan verkligen snarka. Men han sov lugnt kvar hos Micke trots att jag steg upp och åkte till jobbet.

Igår hade vi ett ”MEGA-strömavbrott” i Holland. En miljon hushåll drabbades och på Schiphol tvingades man ställa in flyg och ankommande plan fick omdirigeras till mindre regionala flygplatser. Vad som orsakade det ca en-och-en-halvtimme långa avbrottet har jag ännu inte sett nån förklaring  till men på banken fick vi utlysa vår krisplan vilket innebär att vissa personer med tidskänsliga uppgifter fick ta sig till sina reservarbetsplatser på ett av våra bankkontor längre inåt landet.

Trots att nästan hela Amsterdam drabbades hade Micke strömmen kvar och kunde därför meddela vad TV rapporterade om händelsen.

I övrigt hade Micke en hemma-dag med Nelson. Han är ju bara 10 månader och har massor av bus i sig. Hämtar skor och annat som han hittar som ligger så pass lågt att han når. Men sover självklart också en del mellan varven. Precis som valpar också gör.

Idag var vi ju ändå tvungna att hitta på nånting även om vädret var pissigt, så vi tog med Nelson till trädgårdshandeln. Han har en sån där liten ”bag” som man kan sätta ner honom i – och han verkar älska att sitta i den. Vi ställde hela den med honom i i bilens baksäte – och där satt han helt lugn och nöjd.

Väl framme på trädgårdshandeln tog vi bagen med Nelson och satte den i en kundvagn och där satt han som en kung och följde med nyfiken blick allt som hände runtomkring.

Tyvärr ser vädret ut att vara minst lika dåligt imorgon – så vi får väl se vad vi kan hitta på då. Vi hade ju hoppats kunna ut till kusten för en liten promenad och lunch (hundar är välkomna på strandrestaurangerna) – men det ser ut att regna inne.

 
 

Säg hej till Nelson!

Publicerad 2015-03-26 21:03:00 i Allmänt

 
Sen knappt två timmar tillbaka är vi hundvakter.
Det är chefens hund Nelson som ska bo här fram till tisdag förmiddag. Nelson är en svart (därav namnet - Nelson Mandela) mops som är 10 månader gammal.
En valp som har massor av energi. Han har dessutom opererat bägge frambenen för ett par månader sen (de växte fel) så han har varit konvalecent ett tag och har lite att "ta igen".....
 
Det ska bli jättekul att få känna på hundlivet igen några dagar. Till exempel ska vi väl snart göra kvällspromenaden - idag i hällregn och storm :-(
 
Han har med sig sovbädd (fast lär han lär helst sova i sängen), bur (om han blir för vild) och allehanda leksaker. Alldeles nyss höll han på att mörda sin medhavda mjukis-panda och nu tuggar han på ett klassiskt tuggben.
Vi hoppas att helgen inte bara bjuder på det regn som prognosen hittills visat även om hans nyopererade ben tyvärr gör att han inte får gå några längre promenader.
 
Igår kväll hade vi finsk-svensk afton på kinesen. Det var alltså en finsk och en svensk kollega som kom hit på ett glas vin innan vi gemensamt (ja - Micke fick också följa med) gick och åt på en kinarestaurang.
Pia (den svenska kollegan) blev så förtjust i vår lägenhet att hon lade in en "första tjing" på den när vi flyttar ut. Hon började på sensommaren 2014 så hon lär väl vara kvar ytterligare nåt år när vi åker hem. 
Hennes kommentar är väl svar nog på alla frågor vi får om vi trivs i nya lägenheten. Ja - det gör vi verkligen. Den är jättefin!
 
Gjorde en liten paus för det var dags att gå ut i ovädret. Verkligen värsta sorten. Regnet piskade och en mycket elak nordanvind. Men Nelson är "nypissad" och även "nr 2" är avklarat så nu hoppas vi på en lugn natt.
Bilden som jag lade ut idag är tagen med blixt i kvällsmörker. Till helgen ska vi nog få till några bättre bilder så det syns hur han faktiskt ser ut.

Tredje året börjar idag!

Publicerad 2015-03-24 21:14:01 i Allmänt

 
Så här såg det ut idag för precis två år sen när vi körde över gränsen in till Holland.
TVÅ ÅR SEN!!!! Vart har tiden tagit vägen? Hur kan det redan ha gått två år?
 
Nu går vi in på vårt tredje och sista år. Vi räknar i alla fall med att det är det sista året - men som jag brukar säga: Man ska aldrig säga aldrig! 
Vi hade ju tidigare sagt att vi ALDRIG var beredda att flytta utomlands - och se hur bra gick inte det. Nu skulle vi för allt i världen inte vilja vara utan den här tiden. Men som det känns nu så går vi in i sista tredjedelen.
Hemma står huset och trädgården i träda och väntar på att bli omhändertagna igen.
 
Men vi ska absolut inte gå händelserna i förtid - tvärtom ska vi njuta av att bo i en ny lägenhet i en delvis ny miljö och vi ser fram emot ytterligare en härlig sommar, höst och förhoppningsvis ytterligare en mild och snöfri vinter innan det blir dags att tänka på hemresan.
 
 
 

Paul Simon & Sting på Ziggo Dome

Publicerad 2015-03-23 00:04:00 i Allmänt

Jaha - då är vi hemma igen efter en intensiv dag.
 
Precis som jag skrev i morse (wow - två inlägg idag blir det) så åkte vi ut till golfbanan nån gång efter 11. Och - solen jagade bort alla molnen och det blev en hur vacker dag som helst. Visst var vindarna fortfarande lite kyliga men så fort man kom i lä var det helt underbart.
 
Titta hur våren spirar på golfbanan; de översta bilderna visar en pil förra söndagen och samma pil (säkert samma gren också) idag. Visst syns det skillnad!
 
Vi hade några härliga timmar på rangen och chippinggreenen. Idag var det tredje gången jag slog med mina nya Ping-klubbor - och YES - äntligen fick jag till så där härliga slag som jag hade hoppats på. De är absolut inte svårare att slå med än mina gamla - tvärtom. Men de är lite annorlunda så det tar några gånger att hitta den rätta känslan. Men nu jäklar vad jag längtar efter att få provspela dem på banan också.

Efter träningen blev det en lätt lunch på golfklubbens restaurang. På terrassen för första gången i år. Sååå skönt!
 
 
Väl hemma igen hann vi med några timmar på balkongen. Helt vindskyddat satt vi i solgasset. Nästan Altea-känsla faktiskt.
 
Och så vid sextiden gav vi oss av mot Ziggo Dome. Vi tog tunnelbanan dit (nio hållplatser plus knappa tio minuters promenad) till den här arenan som ligger granne med den stora fotbollsarenan där Ajax spelar. Ziggo Dome (underligt namn....) är en jättearena som kan ta 17.000 åskådare. I princip helt fullsatt idag.
Här hålls allehanda evenemang och konserter och idag var det alltså Paul Simon & Sting som stod på agendan. 
 
Trots (eller kanske tack vare) att den är så stor var det lätt att hitta såväl ingång som sittplatser. Men innan vi slog oss ner gjorde vi som alla andra - köpte med oss nåt att dricka. Det fanns massor av barer utanför de olika läktarsektionerna, men man kunde inte handla med pengar eller bankkort, utan innan man kunde handla fick man gå till speciella "bankomater" där man köpte poletter. Låter bökigt men det fanns massor av "bankomater" så det gick bussnabbt. Och sen var det enkelt att med sina poletter handla det man ville ha.
 
Konserten var bra, men som alltid så är det ju många låtar som känns som "utfyllnad". Låtar man hört men som aldrig blivit riktiga hitar. Men när gamla godingar som t.ex. Mrs Robinson, An Englishman in New York, Cecilia, Roxanne, Bridge over Troubled Water, Every breath you take för att inte tala om You can call me Al som drog ner värsta jublet från publiken då var konserten TOPPEN. 
 
 Det blev en riktigt härlig helg fylld med massa trevligheter och i slutändan också riktigt fint väder. När vi nyss gick hem från tunnelbanan kunde vi konstatera att till och med den sena kvällsluften kändes mildare än vanligt.
 
 

Hallå våren - var är du?????

Publicerad 2015-03-22 09:57:00 i Allmänt

Vi har förvisso inte fått några bakslag varken när det gäller kyla eller snö - men det har helt stannat upp i utvecklingen. 
Vi vaknade igår till en grå himmel med regnskyar som drog förbi med jämna mellanrum. Kändes sisådär att ge sig ut på stan men som Micke så ofta säger - "man får inte vika ner sig". Och tur var väl det. För vi fick bara några få droppar på oss när vi gick ut och sen blev det bara bättre och bättre.
 
Vi började med lite "ekipering" mest av Micke, men även jag fick ett litet tillskott till till garderoben. Och efter det tog vi oss upp till Nieuwmarkt som är en liten marknadsplats runt en gammal (från 1400-talen) byggnad "De Waag" (vågen). Niewmarkt ligger precis utanför "Chinatown" och "Red Light District" och ligger alltså mitt i turiststråket.
Byggnaden var en gång en ingång till staden och blev sedan som namnet antyder en vägningsstation för gods som lastades och lossades.  (Bilden nedan är från webben - men byggnaden syntes så bra där)
 
 
Vi hittade en uteservering där vi åt en lunch och trot eller ej - men vi hann bara sätta oss ner så kom solen fram. Och så fort solen skiner så blir det ju varmt och skönt. Vi njöt av såväl sol som lunch och att titta på folklivet.
Idag är det inget regn i sikte, men solen vill ändå inte riktigt komma fram. Vi tänker oss ändå en tur till golfbanan för lite rangeträning. Det är ju bara en och en halv vecka kvar tills vi åker till Altea så golfträning är verkligen nödvändigt om jag ska få ut nåt av rundorna där.
 
Ikväll ska vi göra nåt för oss ganska ovanligt. Vi ska ta oss ut till Ziggo Dome som är en stor arena för diverse olika evenemang. Där har vi köpt biljetter till Paul Simon & Sting. "Gamla gubbar" - men deras repertoar väcker ju verkligen nostalgiska känslor till liv. Det ska bli kul!

Ännu en vårdag !

Publicerad 2015-03-19 20:16:00 i Allmänt

Efter gårdagens dis som täckte himlen hela dagen kom i dag solen tillbaka. Temperaturen i och för sig inte på de 16 gr som var i förrgår men helt ok med 13 gr också. Inne på balkongen, under tak och bakom glasräcket, var det bra mycket varmare.  Våra växter trivs bra därute och kommer att växa rejält i sommar. Vi kan nu se att fuchsian har små görna knoppar i alla veck och på alla grenar, dessutom ett antal små blad som kom redan i garaget på Westerdok.
 
Hortensian och klematisen som fanns på W-dok när vi flyttade in, och som vi snodde med oss, har vuxit jättefint och i hortensian är det flera tydliga knoppar. Bellisarna som vi planterade i helgen har redan anpassat sig och växer.  Inne i vardagsrummet har citronen från IKEA tagit sig, flera nya skott och ett tiotal nya blomknoppar har kommit på de veckorna vi haft den. Slutligen verkar också grodan på väggen trivas med att ha kommit ut i friska luften efter att ha bott i ett vardagsrum i nästan två år. 
 
Som vi berättat förut är jag ute på golfklubben så ofta jag hinner. Oftast sent på eftermiddagen så att jag kan hämta Anne på Schiphol på vägen hem. Förra veckan såg jag att dom klippte gräser runt greenerna och i dag hade dom klippt det lite längre gräset runt hålen nära klubbhuset. En härlig känsla att se hur våren kommer sakta men säkert. 
 
 
För egen del ser jag fram emot operationen av den högra höften, som blir av om fyra veckor. Precis som förra gången har det blivit så mycket sämre den senaste tiden. Jag fick avbryta golfrundan förra onsdagen med smärtor som gjorde att jag nästan tappade andan. Sedan går det i och för sig över efter en stund men inte så att man törs spela vidare. Jag fortsätter dock att träna och försöka spela så mycket det går eftersom jag vet att det stärker musklerna runt om höftleden vilket är bra inför den kommande rehabiliteringen. Dessutom som jag brukar säga "man får inte vika ner sig". Skämt åsido gäller det att passa på att göra så mycket som möjligt då det inte gör ont. Därför blir det, i morgon bitti, "taxikörning"  med Anne till Schiphol och sedan vidare till klubben för lite spel och träning så långt det fungerar. 
 
 
Hoppas nu inte att vintern kommer tillbaka med allt för mycket kraft hemma i Sverige i helgen utan att ni slipper skotta snö. Vi ska få lite kallare här också men inte lägre än nio grader, så vi hoppas på en hyfsad helg. Det var allt för i dag. Vi hörs till helgen. 
 
 
 

Konferens i två dagar

Publicerad 2015-03-18 21:44:11 i Allmänt

Jaha - då har det hunnit bli onsdag kväll och jag är tillbaka från två dagars konferens. Två gånger om året samlar vi ihop alla kontors- och avdelningschefer och har konferens.
Det blir "allmän" information och diskussioner och workshops om hur vi jobbar och ska jobba i framtiden för att nå så bra resultat som möjligt.
Diskussionerna går heta vilket kanske är en kulturell skillnad från Sverige. Vad jag minns från motsvarande konferenser i Sverige så är det inte fullt så många som uttalar sig - och framför allt inte så "hätskt" som det görs här.
Synpunkter luftas och för en icke infödd så kan det låta ganska tufft ibland. Men det är nog en av de kulturella skillnaderna som jag verkligen kan skriva under på - här gör man skillnad på sak och person. Det som sägs i kritiska ordalag är verkligen inte personligt riktade.
Hur som helst klarade jag mig nästan helt från detta. Jag hade under första dagen ett pass att berätta om vårt styrsystem i banken. Och för kontorschefernas del innebär det i klartext att deras kontor får betala även för kostnader på huvudkontoret. Och jag tror jag lyckades övertyga dem om att det är en bra modell för de flesta "tuggade i sig" det hela utan för mycket knot.
 
Vi var den här gången i Rheden en liten ort dryga 11 mil österut ganska nära tyska gränsen. Åter en "konferensanläggning" (eller typ weekendhotell) som det finns så många av.
Vacker miljö, underbart soligt väder (grupparbeten och lunch ute) och igår kväll en god middag med ett fantasktiskt vin. Måste försöka hitta nåt motsvarande i vinbutiken eller på Albert Hein.
 
Micke fick en lite tråkig dag hemma igår eftersom jag hade "snott" bilen. Men han led inte alltför mycket - tvärtom passade han på att skicka en "selfie" där han satt med bar överkropp på balkongen och njöt av det vackra vädret,
Men det var igår - i morse när han vaknade så var det så disigt så man såg inte ens utanför balkongräcket. Mjöklvitt var ordet. Och jag (11 mil österut) hade åter en otroligt vacker dag. Så olika kan det vara.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Helgen fortsatt gråkall

Publicerad 2015-03-15 18:29:03 i Allmänt

Inte heller idag söndag ville temperaturen leta sig högre än till ca 7 grader. Och inte var det nån sol heller utan en gråkall dag.
Efter frukost med Nyhetsmorgon och lite hemmafix så åkte vi i alla fall ut till golfklubben för lite träning på rangen och pitch-och puttområdet. Mina nya klubbor behöver ytterligare lite inkörning men visst är de bra. Vi kommer bli jättebra kompisar det känner jag redan!
 
Trots kall vår så ser man att naturen förbereder sig för en annan årstid. Påskliljor har ju blommat i snart två månader och idag såg man tydliga spår ("musöron") på pilträden på golfbanan. De behöver inte mycket sol och värme för att slå ut.
Idag åt vi inte middag på klubben (ska bli fiskskoppa hemma) utan vi gick bara in och värmde oss lite med några friterade räkor och några kuber av den väl lagrade osten Reypenaer. Här serveras den lagrade osten med lite stark, grov senap typ vår skånksa senap. Inte så tokigt faktiskt!
 
Väl hemma tog Micke sig an lite planteringsjobb på balkongen. Gardenian som stått i garaget under vintern fick en ny kruka och så planterade han några Tusenskönor (Bellis) som vi hade köpt på gårdagens "tuin" besök.
 
 
Igår kväll tittade vi på Melodifestivalen. Kul att hålla sig lite ajour med vad som är aktuellt i vårt hemland. Och visst var han en värdig vinnare den duktige Måns. Den showen och sången bör klara sig långt i Wien. 
Vi gillade även Magnus Carlssons låt även om den påminde lite väl mycket om såväl Jöback och Orup. Men med tanke på hur långt ner i listan den kom så är det väl bara ett tecken på att vi börjar bli gamla. De som röstar tänker annorlunda.
 
 
Nu blir det en lite "bruten" vecka igen för oss bägge. Tisdag och onsdag har vi kontorschefskonferens så då tar jag bilen till Rheden som ligger ca 11 mil sydost om Amsterdam inte långt från tyska gränsen. Och när jag tar bilen innebär det för Micke att han inte kan ta sig till golfbanan de dagarna, så hans onsdagsgolf med gubbgänget blir inställt den här veckan. Men det överlever han nog :-) Han får njuta av solen (som ska komma tillbaka) på vår mysiga balkong istället.

Vår gamla marknad, IKEA och en ny "tuincentrum"

Publicerad 2015-03-14 18:54:17 i Allmänt

Bakslag i vädret! Det var utlovat 9 grader varmt och delvis sol men det blev en gråmulen dag där temperaturen som max gick upp till sex grader. Riktigt besvikna var vi när vi i morse vandrade iväg till vår "gamla" marknad som vi vant oss vid i två års tid.
Det är nu drygt 1 och 1/2 kilometer att gå dit så det kommer nog inte bli varje lördag.
Men idag fick vi oss i alla fall en skön promenad med inköp av lax och torsk (till morgondagens fisksoppa) samt gojbär (till Mickes musli-blandning) samt tulpaner och anemoner. Anemoner är mina verkliga favoriter sen barnsben när mamma brukade stoppa ner små knölar i jorden i gavelrabatten. Och billiga är de också - ett knippe med 30 anemoner kostar inte mer än 5 EUR.
 
Efter att ha ställt fisken i kylen och blommorna i vatten åkte vi iväg till IKEA. Nytt boende - nya IKEA-behov! Den här gången var det bland annat en ny torkställning för den som finns här är byggd på höjden snarare än bredden vilket gör det väldigt svårt att hänga sängkläder. Visst finns det en torktumlare (hade vi inte det i förra lägenheten) men vi är måttligt förtjusta i att köra annat än kalsonger och sockor i torktumlaren.
Jag ville också ha en liten pall i vår "walk-in-closet". Skönt att kunna sitta någonstans när man ska ta på sig strumpor om inte annat. Dessutom dags att fylla på lite ljus och servetter i vanlig ordning. Och som alltid slinker det ner ett och annat "oplanerat" också.......
 
Från IKEA (där vi passade på att äta varsin mugg köttbullar till lunch) åkte vi vidare till ett enormt stort "tuincentrum" i Aalsmeer som ligger strax utanför Schiphol.
Det var min spåklärare som hade tipsat även om denna trädgårdshandel och den var verkligen ENORM! 80.000 kvadratmeter med inne- och uteväxter, utemöbler, trädgårdsbelysningar, dammar, damm-fiskar, husdjursavdelning, inredningsprylar, krukor mm, mm. Och - en otrolig sortering av allehanda olika Budda-statyer i olika material och storlekar. Och - hur många olika varianter av kaninburar som helst!!!!
Ja det var stort - faktiskt FÖR stort, Typ man ser inte skogen för alla träden, "Vår tuin" där vi normalt handlar växter är stor nog för oss :-)
 
Men vi köpte i alla fall lite saker. Förutom plantjord och några fat till balkongkrukorna blev det en Reiger, (dvs en Häger i plast som vi ska ha vid dammen hemma) och en inomhusplanta som vi definitivt behövde i en av fönstersmygarna i lägenheten. Det är nån form av "bräke"  (variant av ormbunke) till ett jättebra pris.
 
Nu ska det snart bli middag och Mello. Ikväll blir det taco-köttfärs med sallad och lite andra tillbehör.
Imorgon hoppas vi på golfträning på rangen. 
 
 
 

Äntligen fredag!

Publicerad 2015-03-13 22:02:38 i Allmänt

Vissa fredagar är mer efterlängtade än andra.
Den här veckan har det varit en helt "vanlig" arbetsvecka. Utan inslag av flyttbestyr och kurser eller andra "störningsmoment". Det betyder att man är ganska nöjd när fredagen infinner sig och det ligger en (än så länge) ograverad helg framför oss.

Jag kom hem i bra tid efter jobbet och vi kunde njuta av en stund i kvällssolen på balkongen. Såå skönt! Vinden kom från "rätt håll" så vi satt helt i lä och kunde mysa med en liten "wirre" innan det var dags att klä om för middag.
 
Många tror ju att bara för att vi bor i centrala Amsterdam så äter vi ute titt som tätt. Helt fel! Tror det var minst två månader sen vi åt middag ute. MIDDAG alltså. Visst händer det att vi äter nån enklare lunch typ sallad, smörgås eller holländska "bittergarnituren" under helgen, men faktiskt är vi väldig sällan ute och äter middag.
 
Men idag var det alltså dags. Jag hade fått tips från min språklärare om en populär kinarestaurang som ligger i Amsterdams "Chinatown". Och det i sin tur ligger inte många hundra meter från där vi bor.
Sagt och gjort - Mickde ringde och bokade bord och tur var väl det för det var VÄLDIGT fullsatt. En aldrig sinande kö av folk som ville komma in. Och eftersom de uppenbarligen inte hade bokat så var det bara till att köa.
 
Och vi kan lova att det var värt att vänta på bord. Inte för att vi är några experter, men det var bland det godaste vi ätit när det kommer till kinamat. Vi tog in en kycklingrätt, en biffrätt och en "fried noodles" - och allt smakade underbart gott. Inte lika "flottigt" som det ibland kan kännas när man äter kinamat. Vi kan bara säga; MUMS - och dit går vi gärna tillbaka.
 
 

Vilken pulshöjare!

Publicerad 2015-03-10 21:35:00 i Allmänt

Igår kväll fick vi ett telefonsamtal som verkligen höjde pulsen och satte igång en massa (otrevliga) tankar! Det var larmcentralen som vi är uppkopplade mot med vårt hemlarm i Gladökvarn som ringde och sa att de hade fått en indikation på inbrott från "enhet ett och två". I klartext betyder det sensorerna i sov- och vardagsrum som hade gett utslag.
Fy så hemskt det är att få ett sånt samtal. Vad göra????? Larmcentralen frågade om de ska skicka fram en väktare och det är klart att man vill det.
Sen lovar de att ringa tillbaka så fort väktaren har åter-rapporterat. Och den tid som det här tar - från första samtalet till dess man får veta "hur illa det är" - den är hemsk och känns evighetslång.
Micke ringde också upp Rolle vår granne och bad honom också gå ner och se hur det såg ut. Rolle har dessutom nyckel till oss och kan gå in och kolla (och återställa larmet som står och tjuter).
 
Som tur var verkade det ha varit ett falsklarm. Inga spår på fönster eller dörr tydde på intrång i huset och Rolle som gick in såg heller inget onormalt så vi kunde efter ett tag få ner pulsen och lugna ner oss. Men gissa vilka tankar som hinner fara runt i huvudet innan man vet......
Jag är lite konspiratorisk av mig, men eftersom det här har hänt två gånger tidigare (för ca ett och ett halvt år sen) så tänker jag att; tänk om det är larmbolaget själva som utlöser larmet för att tjäna pengar? Varje utryckning där väktare åker fram kostar ändå 1000 kronor.......
 
Nåväl - vi är jätteglada med att inget hade hänt. I huvudet hade ju Micke redan satt sig på första morgonplanet hem till Stockholm.....
 
Idag åter en vacker vårdag. När jag tittade ut på balkongen i morse stod termometern på 9 grader. Nu står den lite väl skyddad så ett par grader får man nog räkna bort. Men morgonen var fin och på min väg till centralen   förundras jag åter över hur många cyklar det egentligen finns i den här staden.
 
Våren fortsätter sitt intåg i landet och Micke har varit ute på golfklubben och tränat lite range, pitch och putt. Idag var banpersonalen till och med ute och klippte gräset på banan. Det om något är väl ett vårtecken!
Här hemma fortsätter vi njuta av vår nya lägenhet och den fina balkongen i syd-väst-läge!
 

Söndagsutflykt

Publicerad 2015-03-08 21:17:00 i Allmänt

Idag har vi varit på utflykt till Leeuwarden. Det är en stad som ligger ganska långt norrut i ett distrikt som heter Friesland. Varför vi åkte dit? Jag hade Googlat på typ ”trädgårdsmässor” och hittat en ”Huis en Tuin” som gick av stapeln där idag.
Vi känner ju att nu när det bara är ett år kvar så ville vi inhämta lite inspiration till nästkommande vår och så trodde vi att trädgårdsmässorna här skulle vara i stil med Trädgårdsmässan i Älvsjö.

Alltså åkte vi i morse de nästan 14 milen norrut för att gå på en av dessa mässor. Men oj så besvikna vi blev. Väldigt lite ”trädgård” – nästan bara hus och byggnadstips i form av garage, car-portar, kök, markiser, golvmaterial mm, mm. Och så lite, lite knölar och lökar och även lite ”mat” (ost, korvar, honung och liknande).

 

Men vi fick i alla fall en riktigt vacker åktur och GPS’en tog oss närmaste vägen vilket var över den läckra ”Afsluitdijk”. Där har vi åkt tidigare (första sommaren) och det är den drygt tre mil långa fördämning/vall som man byggde på 30-talet för att förhindra Nordsjön att ta över det holländska landskapet.
Riktigt häftigt att se detta ”byggnadsverk” – hur mycket mantimmar har det inte krävts för att få till denna enorma ”skiljevägg” ut mot Nordsjön.

 
 

Även om själva mässan var en besvikelse så var vi nöjda med utflykten. Vädret var på topp vilket innebar att vi kunde ta en lunchpaus utomhus.

Och inte nog med det – när vi kom hem igen vid halv fyra-tiden så låg solen på så härligt på vår balkong så det blev nästan två timmars njutning av sol, vattenblänk och allehanda båtar.
En härlig avslutning på helgen innan det blev dags att laga middag och ladda för en ny arbetsvecka. Både för mig på banken och för ”hemarbetaren” här på Harry Banninkstraat.

En händelserik vecka

Publicerad 2015-03-07 19:03:57 i Allmänt

Puh – vilken vecka det varit! Alla vet ju hur jobbigt det är att flytta. Nu hade ju vi ändå en väldigt lindrig flytt eftersom vi i princip inte har några möbler – men det räcker till ändå kan jag lova.

Redan i onsdags hade vi ju packat upp en hel del framför allt porslin och andra köksgrejor. Men när onsdagskvällen kom var vi banne mig helt slut.  Och inte kunde jag kosta på mig nån sovmorgon i torsdags heller. Tvärtom så var det tidig uppgång för jag skulle ge mig iväg till Rijswijk. Det ligger strax utanför Den Haag vilket i rusningstrafik betyder en dryg timmes bilresa.
Det var ledningsgruppen på banken som skulle ha en uppföljning av den presentationskurs som vi påbörjade i höstas. Dvs. hålla en presentation som videofilmas och så ska vi ge och ta feedback till varandra. Jättejobbigt – men så nyttigt. Och extra bra eftersom vi i mitten av mars ska ha kontorschefskonferens och då har vi alla olika presentationer att leverera.  Så nu vet jag vad jag ska slipa på under veckan som kommer.

Kurs”gårdar” finns det gott om här – vackra herrgårdsliknande byggnader i härligt lantlig miljö. Så även i torsdags och när jag kom fram satt en stor och vacker fasantupp uppflugen på en av grindstolparna. Vilket välkomnande!

 

Torsdag hade Micke varit tillbaka på Westerdok (gamla lägenheten) och städat och samtidigt passat på att ta med sig sin cykel. Dessvärre har vi ju inget privat/låst garage att tillgå längre så han köpte på sig ett extra kraftigt cykellås och ställde cykeln på gatan – precis som alla andra gör.
Problemet är bara att holländarna cyklar omkring på gamla ”vrak” till cyklar – och Micke hade (ja ni fattar när jag skriver i imperfekt…) en i holländska mått mätt ”lyxcykel”. Och kraftig kedja till trots – på fredag morgon fanns bara framhjulet och den kraftiga kedjan kvar.
Han får glädjas åt det två år han kunnat nyttja den. Men visst är det surt.

 

Under fredagen fortsatte Micke med uppackningen här i vår nya lägenhet så det enda som var kvar till idag var lite av mina klädkartonger och det är också avklarat nu.

Idag uppsökte vi en annan marknad än den vi vant oss vid de senaste två åren. Den vi var på idag heter Dappermarkt och ligger ca tre kilometer härifrån. Vi tog spårvagnen dit men blev ganska besvikna. Den hade väldigt mycket kläder och annat ”krafs” men vi hittade lite torskrygg och grönsaker till kvällen i alla fall.  Runt fiskstånden hade hägrarna samlats. Säkert hoppas de på lite ”rensrester” och vill positionera sig för att få del av godbitarna när marknaden stänger och handlarna plockar ihop sina varor. Det är inte direkt vackra fåglar – men ganska häftiga.

 

Hemvägen gick vi till fots i det idag vackra vårvädret. Det kändes en jättestor skillnad mot tidigare veckor så hoppas verkligen att våren kommit på riktigt nu.

Vi stannande till vid sjöfartsmuseet och åt en lätt lunch innan vi återgick till ytterligare lägenhetsfix.

 

Micke har nu ställt ut våra växter på balkongen och när det var gjort kunde vi unna oss en liten mysstund i solen.

 

Nu är allt uppackat och klart och vi känner oss hemma. Vi kommer trivas jättebra!

 

Puh - så jobbigt att flytta

Publicerad 2015-03-04 21:28:00 i Allmänt

Vi är helt slut efter att ha flyttat in i vår nya lägenhet idag. 
Allt har gått smidigt och bra men man har ju stått på benen sen kl sex i morse. 
Fötterna värker och ryggen är stel och nu ska det bli skönt att få krama kudden. 
 
Imorgon ska jag på kurs. Det är en uppföljning på höstens presentationskurs där hela ledningsgruppen fick träna på presentationsteknik. Jättejobbigt och jag känner att jag inte är förberedd.  Får hoppas på att 35 års erfarenhet räcker.
 

Harry Banninkstraat - here we come

Publicerad 2015-03-02 21:30:00 i Allmänt

Idag fick vi nycklarna till vår nya lägenhet med adress Harry Banninkstraat. Harry var en kompositör och pianist som har skrivit runt 3000 sånger. Avled dock 1999 men hans namn lever vidare som en gatuadress.
 
När vi kom dit så var det en "handy man" där som fixade lite glödlampsbyten, filterbyten i luftkonditioneringen mm. Lägenheten var nystädad och i fint skick - det fanns inget att klaga på. Förvaltaren kom dit också och tillsammans gick vi igenom inventarieförteckningen och så kvitterade vi till oss nycklarna. Så nu är lägenheten "vår" för ett år.
Officiellt flyttar vi in på onsdag, dvs då blir det första natten som vi sover där men redan ikväll passade vi på att flytta om lite porslin och liknande. Vi försöker samla ihop ägarens saker och därmed lämna plats för våra egna. Vi har ju såväl porslin som glas med oss och föredrar faktiskt att använda dessa. Men lägenheten är verkligen fullt utrustad med allt man kan behöva. Bestick tror jag det fanns för att kunna utfodra en hel Nobelfest :-)
 
Vi plockade lite, tog ett glas vin och sen gick vi över till restaurang Vapiano som ligger "nästgårds" där vi hämtade med oss middagsmat.
Utsikten är inte lika hänförande som idag, men duger gott. Här kan vi njuta många middagar. Dessutom är man som "kock" alltid i händelsernas centrum då köket ligger mitt i vardagsrummet. Det låter skumt - men det är faktiskt ganska läckert. Ett litet bildkollage följer nedan, vi får försöka fixa lite bättre bilder till helgen.
 
Imorgon är det heldag för mig på jobbet, men på onsdag när flyttlasset går är jag ledig. Och sen är det upp till Micke att fortsätta med upp-packningen av det som inte hinns med på onsdag.
 
Skulle man bli sugen på Kinamat så ligger Sea Palace (en flytande Kina-krog) bara 50 meter från porten. Den känns lite som en turistfälla men de som vet säger att den håller väldigt bra kvalitet. Vi får väl se om den får besök av oss nån gång. Kinakrogar (till minst lika bra kvalitet men till halva priset) kryllar det av i utkanten av Red Light District. Och det ligger inte alls långt ifrån vår nya bostad.....
 

Loppisen - en riktig flopp

Publicerad 2015-03-01 17:05:19 i Allmänt

Vilken besvikelse. Vi hade laddat upp med lappar i trapphusen som hör till vårt garage och förhoppningen var att sälja lite av de saker som vi inte har nån användning/plats för i nya lägenheten.

Ett par mattor, ett sängbord, soffkuddar, ”tavlor” men framför allt vår balkongmöbel. Vi började samla ihop sakerna redan under förmiddagen och bar ner dem i garaget.  Och det började så bra. Redan i hissen, där vi fick sällskap av en granne på fjärde våningen, sålde vi den stora IKEA-mattan. Så nog trodde vi att det fanns intresse alltid.

 

Vi gjorde ett litet lunchbreak och gick ut på stan i det vackra vädret. Fullt med folk på marknaden och hade vi inte stått mitt i packningen mellan två lägenheter hade Micke säkert köpt lite blommor till balkongen. De hade laddat på stort med allehanda vårväxter.

 

Väl hemma igen blev det en kort vilopaus i soffan för mig. Jag har fått en rejäl förkylning (säkert smittad av nån av alla på jobbet som dragit omkring på liknande symptom) och behövde hämta krafter till försäljningen som skulle börja klockan 16.

 

Men så besvikna vi blev. Först av alla kom samma kvinna som hade köpt mattan tidigare och hon passade också på att fynda golvlampan. Hennes dotter har visst nyligen bytt boende och behöver fylla upp med diverse saker. Men så hände just inget mer. Två män (ganska nyinflyttade enligt Micke som har mer koll på de som bor i huset) var lite intresserade av blomkrukor, men eftersom det bara var innekrukor så gick de tomhänta därifrån.

Lite senare kom en mamma med två barn förbi. Barnen hade sett lappen och hoppades på att hitta leksaker – men det fanns det ju av förklarliga skäl inga….. Ja – och that’s it. Roligare än så blev det inte.  Så nu har vi klar alla saker. Allt utom balkongmöblerna KAN vi ta med oss även om ni inte behöver det, men visst hade det varit skönt att slippa.

Nu är nästan allt packat här hemma. I alla fall av det vi ska packa. Allt ömtåligt som porslin och glas packar tack och lov flyttfirman. I morgon (måndag) eftermiddag får vi nycklarna till lägenheten. Och eftersom inte flyttlasset går förrän på onsdag morgon så kan Micke redan på tisdag flytta över lite småsaker som man kan ta i den egna bilen.
Nåt som blir svårflyttat är balkonglådan med murgrönorna. Det är två vanliga inomhusmurgrönor som sitter planterade i en vanlig avlång balkonglåda som man hänger på räcket. Men de har växt till sig så otroligt mycket så den totala längden är nästan en och en halv meter. Så går den att få med sig den så vore det roligt.

 

Det blir som sagt var en lite rörig, jobbig men rolig vecka. Jag är bara ledig på själva flyttdagen (onsdag) så det är mycket jobb som ligger på Micke framför allt när det gäller att packa upp. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela