ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Har inte hunnit!!!!

Publicerad 2015-05-31 22:52:00 i Allmänt

Herregud så intensiva och roliga dagar vi haft här i Altea jag och åtta kollegor från Handelsbanken. Har helt enkelt inte blivit tid över till att  blogga. Det har gått i ett. Frukost, golf, chilla, duscha, middag, nattfösare. Ja helt enkelt fullt schema. Men så trevligt och roligt vi haft!
 
Jag kom ju redan onsdag kväll - blev dryga två timmar försenad på grund av elfel på radarsystemet över Belgiens luftrum vilket gjorde att man fick flyga en "omväg". Det resulterade i såväl ett sent inkommande plan till Amsterdam (det som skulle ta mig till Alicante) som försening på vår väg ner också. Så klockan hade hunnit bli en bra bit över nio innan jag kom till lägenheten. Men då hade jag förvisso också hunnit handla frukostmat på Carrefour.
 
Det var bara att packa upp varorna, dra upp alla jalusier, ställa ut stolarna på terrassen och täcka av bordet innan jag till slut kunde slå mig ner med min sushi.
 
Torsdag morgon vaknade jag tidigt, jag fattar inte varför jag inte kan sova på mornarna. Men morgonstund...... Det blev till att starta med lite "dead-heading" dvs klippa av torkade blommor på våra terrassväxter samt sen spola och skura av golvet. Jag lyckades skrämma slag på en liten ödla som förmodligen hade boat in sig någonstans under någon kruka, för rätt var det var kilade han upp utmed väggen.
Beklagar den bedrövliga selfien på mig -men jag hade glömt att ta med mig "pinnen" :-) Ä andra sidan hade den väl inte hjälpt mig att se piggare ut. Komi ihåg att klockan bara är strax före sju på morgonen!!!
 
Efter att iordningställt det sista inför mina gästers ankomst och hämtat ut nya golfvouchers var det dags att hämta delar av gänget på flygplatsen. Tre stycken skulle bo med mig och resten hos Pernilla,
Vi installerade oss, drack lite vin och gick sen upp på stan för att äta middag. Sen var det dags att göra natt för kommande dags första golfspel.
Och kommande dag var alltså fredag och då kom de sista tre i "nio-gänget", De fick komma golfklädda direkt till golfbanan där vi åt en sallad innan vi spelade 3-manna-scramble. 
Och efter det blev det snabba puckar med att åka hem och duscha, drinka och sen träffa de andra fem (som alltså bodde hos Pernilla nere på strandpromenaden) för en middag på Elnegro. Men innan middagen  - den "klassiska" utsiktsbilden från kyrktorget.
 
 
Efter middagen blev det Mojito-drinkar i en av gränderna innan vi slocknade.
 
Lördag morgon tidig uppgång och mer golf. Den här gången individuell och lagtävling. Vädret var otroligt vackert, banan var i gott skick och vi hade trevligt i bollen. Men sen tänker jag inte trötta mig med att beskriva det urusla spelet. Men strunt samma - huvudsaken är att vi hade en trevlig dag - och det hade vi.
 
Lördag kväll sista middagen (trodde vi) på La Costera. Underbar mat som alltid och jättebra service. Innan dess hann vi med lite shopiing i de små butikerna också. Och ett glas vin hos Pernilla. Och hon har wifi - så gissa om alla passade på att uppdatera sig och biljetter och vad det nu var som behövde uppdateras.
 
 
Ja och så blev det söndag och hemresedag. Vi hade bestämt att ta det lite lugnt på strandpromenaden med fika och lunch innan avresan som var satt till kl 15;30. Men redan vid 10-tiden lät Norwegian meddela att tekniska fel gjorde att flighten skulle bli försenat till HALV ETT PÅ NATTEN- Typ nio tummars försening alltså.
Men det kan man ju själv inte göra nåt åt - så det var bara att göra det  bästa av situationen, Det blev alltså marknaden i Albir och lunch hos Tracy.
Och alltså hann det också bli en lätt middag innan de packade in sig i bilarna och drog till Alicante flygplats. (Där jag redan varit några timmar tidigare och lämnat av Birgitta som bor i Manchester och hade en annan avresetid.)
Nu hoppas jag att de verkligen kommer iväg som planerat - halv ett är illa nog när det är arbetsdag imorgon.
Och det är det delvis för mig också även om mitt plan tillbaka till Adam inte går förrän sent imorgon kväll. Jag har ett litet möte som jag skulle deltagit i via videolänk - men nu får jag var med per telerfon istället mellan klockan ett och två.
 
Nu sovtajm och drömma om den trevliga helg vi haft och om dagar som gått alldeles för fort.
 
 

Micke i Adam och Anne i Altea.

Publicerad 2015-05-28 21:45:00 i Allmänt

I går åkte Anne till Altea för en långweekend med några kollegor. Dom ska spela golf och ha mysigt i solen och värmen. Jag misstänker att vi får ta del av detta in något inlägg från Altea. Bra väder är det där och när vi pratade i kväll var det fortfarande 20 grader ute. Ska bli spännande att få läsa hur golfen går och att dom suttit ute och ätit på kvällarna.
 
I går var jag på sjukhuset för "sista återbesöket". Detta sex veckor efter operationen. Allt verkar bra, nästan bättre än förra året, och jag är "utskriven". Nu har jag "slängt" den andra kryckan också och försöker fortsätta lära mig att gå ordentligt. Till och från sjukhuset var det tunnelbana och spårvagn som gällde för att få lite extra rehab. Det är tur att det finns platser reserverade för sådana som mig på spårvagnen.
 
 
 
När jag sedan var hemma så var vädret så bra att det blev en "balkongsittning" i solen med en tidning. Det har den senaste tiden inte varit så bra väder på förmiddagarna men klarnat upp på sen eftermiddag. Det utnyttjade jag både i går och i dag genom att sitta i solen och njuta. 
 
 
 
VI har senaste tiden märkt att det varit fullt med bussar på bussparkeringen på andra sidan vattnet mitt emot oss. Nästan alltid 30 st bussar som kommer och åker hela dagen. Efter att blomsterlöksäsongen tagit slut så har det de senaste två veckorna varit 10 bussar på samma parkering. Det kommer väl att öka igen framåt sommaren.
 
I dag var det dags för veckohandling, det behövs ju även om jag är själv hemma. Jag måste ju se till att ha lunch och middag. Förmiddagen i dag var mulen med regnskurar men ju längre tiden gick så blev det ljusare. Efter en pannkakslunch hemma  blev det en tur ut till golfklubben för lite träning. Med tanke på den rehabträning jag kör så blev det kanske lite mycket med golfträning också men efter någon timme hemma så är man ok igen. 
 
Väl hemma igen så blev det återigen en tid i solen på balkongen. När vi var hemma i Gladö förra helgen så var det fint väder men det gick inte att sitta ute så länge som vi gör här. Nu ser vi fram emot att komma hem igen nästa helg (5-7 juni) för att fira min bror Magnus, 50 årsdag, och att min gudson Sebastian tar studenten. 
 
Innan dess blir det dock lite mer golf och det ser ut som att värmen är på gång igen, men med en del regn. Som vanligt med andra ord. Jag hoppas också på att Anne skriver om att hon "krossat" sina gäster i de golfrundor de ska spela. Sagt med glimten i ögat. .
 
 
 
Godkväll på er alla från Amsterdam

Winner takes it all !

Publicerad 2015-05-25 21:07:00 i Allmänt

Så är vi hemma i Amsterdam igen. Efter att ha landat på Schiphol i går vid ca 19.10 tog vi tåget till centralen och gick de sista 600 meterna hem till lägenheten. I dag har vi haft annandag pingst här vilket är en ledig dag. En av de få lediga dagarna som finns här men inte i Sverige. 
 
I dag hade vi bokat en golftid. Anne ville ha en runda i benen innan hon åker med banktjejerna (tjejer/damer ?) till Altea för golfhelgen som står på tur. Jag själv har ju varit på klubben och puttat och chippat lite och även slagit lite halvslag på rangen med mycket blandade resultat. Förra gången fick jag avbryta och gå in och fika i stället eftersom det inte fungerade med höften. Min tanke var väl att "åka med" och slå lite slag för att se hur det fungerade. Förra året spelade jag första rundan efter åtta veckor och nu har det gått fem och en halv vecka så jag trodde nog att det var lite väl optimistiskt. 
 
Med krycka och golfbil började rundan riktigt hyfsat, birdieputt på första hålet som tyvärr inte ens blev par. Men jag såg på Anne att hon började bli orolig, skulle hon bli slagen av en "halvinvalid". Otroligt nog så fortsatte det på samma sätt. Måste sett roligt ut när jag kliver ut och in i golfbilen med kryckan i högsta hugg för att sedan spela helt ok golf. När de nio hålen var avverkade hade jag slagit Anne ganska klart och kommit in med 17 poäng. Något jag inte gjort många gånger under de två år som jag varit medlem på klubben, trots att jag inte varit nyopererad. Nu blir man ännu mer sugen på fortsättningen. Måste säga, som jag sagt förr, att det är tur att inte fysioterapeuten vet vad man gör alla gånger. 
 
Det finns dock en hake med detta. Jag kan nu glömma att få hjälp hemma eftersom Anne nu genomskådat mig. Kan man spela golf på det sättet kan man glömma bort att bli behandlad som sjukskriven hemma. Nu blir det hårda tider. Det var så skönt när jag besökte jobbet i torsdags och alla var så hjälpsamma för att jag hade kryckan. Känns som att den tiden är över nu. Skämt åsido är det jätteskönt att känna att det gått så mycket framåt senaste veckan. Kunde inte drömma om att spela golf två och en halv vecka tidigare den här gången jämfört med förra året. 
 
 
När vi spelat klart tog vi oss hem via Albert Hein, var ju tvungna att handla eftersom vi varit borta i flera dagar. Hemma i huset igen fick vi nyttja den kundvagn som de boende "stulit" någonstans för att användas när man har mycket saker att ta upp från garaget till sin lägenhet. Nu var det både golfbagar och fyllda påsar från affären. 
 
Då fick jag också träffa trapphusets riktiga kändis. När vi lastade in våra saker i hissen kom hon och tre av hennes barn och ville åka med. Hon är Hollands kanske mest kända artist, "Anouk", och hon bor i huset. Hon har representerat Holland i Eurovision song contest tidigare och hade i år skrivit text och musik till Hollands bidrag som dock åkte ut i semifinalen. Hon har haft låtar som legat på topp tio i Holland, Norge, Finland och Sverige. En trevlig tjej med flera barn. Anne träffar henne och barnen nästan varje morgon i trapphuset när de väntar på att barnen ska iväg till skola och dagis. Kul att träffa en "jättekändis" som "bara" är en granne när man träffar henne. 
 
Som sagt så laddar Anne nu för att åka till Altea och spela golf i det varma vädret. Vi får återkomma med rapporter därifrån men även om hur det är i Amsterdam när Anne är borta. 

Försommarbesök i Gladökvarn.

Publicerad 2015-05-25 00:38:00 i Allmänt

Som vi skrev i ett tidigare inlägg är arbetet i full gång med vatten, avlopp och vägar i Gladökvarn. Det Innebär att vi nu har tre gånger så lång väg ut och in i området. Detta är något vi kommer att få leva med i kanske tre år. Det innebär att vi kommer att "drabbas" av detta när vi flyttar "hem". VI är inte negativa till det utan längtar efter att äntligen få vatten och avlopp. Att det sedan kostar en slant att få vägarna i ordning får vi leva med. Vi kommer att kunna vrida på vattenkranar och spola i toaletten utan att behöva bekymra oss. Dessutom kommer luftledningar för el och telefon att försvinna. Tyvärr blir vi av med sjövattnet efter detta år men det får vi också leva med. Vi får ju riktigt vatten och kommer att ha kvar vårt brunnsvatten att vattna med. Bildkollaget nedan visar stora backen upp i området som den ser ut i dag. Kommer att bli en bred gata där bussar kan mötas och med cykelbana på sidan. Kommer alltså inte att bli några bussar som ligger i diket på vintrarna. 
 
 
Torsdagen blev en hektisk dag, först skjutsade jag Anne till Huddinge så att hon kunde ta tåget till stan och den årliga vårkonferensen på banken. Själv blev jag sedan hämtad av ett par arbetskamrater som tog mig till polishuset i Flemingsberg. Där var det avtackning av min kollega Lasse Lundin som valt att pensionera sig när han blir 61 år.Det var kul att träffa så många arbetskamrater, varav det var flera som jag inte träffat på ett par år. En trevlig dag som avlsutades med middag på en restaurang i Huddinge. När jag kom hem kom Nisse tillbaka. Han låg i på sin favoritkudde i en fåtölj, och i mitt knä, och spann som aldrig förr. Och när Anne kom hem blev hän inte mindre lycklig. Självklart stannade han kvar över natten. 
 
På fredagen var det dags för Anne att återigen åka in till stan för att träffa några kollegor för lunch. Efter det blev det självklart en genomgång av affärerna i city. Några små påsar släpades också hem. Själv hade jag bilbesiktning med Toyotan som stått hemma. Det var ett och ett halvt år sedan den besiktigades varför den fått körförbud. Nu får man ju köra till besiktning med körförbud så det var inget problem. 
 
Problemet var att, när jag skulle starta den två timmar innan besiktning, så var den "död". Jättekul när man bara är hemma några dagar. Nåväl, jag rullade igång den nerför uppfarten och körde en rejäl sväng i området. När jag kom hem igen stängde jag av motorn. Jag ville sedan kolla att allt var ok så jag vred om nyckeln igen, forftarande "död". Som Robert Gustafssons "Illern Göran" skulle ha sagt, "börjar ana oråd". Startade igen i nerförsbacken och körde ännu en runda i området. Efter en stund märkte jag att fläkten och andra saker började fungera. Kan ha varit en säkring som var fuktig och som nu var torr. Efter detta var det inga problem och "han" gick igenom besiktningen utan problem. Nu kan vi andas ut ett år igen. Han är bara sju år och har gått 4500 mil. 
 
På eftermidagen var det dags för det som var prioriterat i trädgården. Det var bevattningen i växthuset som skulle sättas igång. Lite rensning och städning var förstås nödvändigt först. I växthuset finns vinstocken, persikoträdet, två lavendelplantor och ett gräs. Allting var i högform. I början av januari klippte/ansade jag vinet och persikan. Kanske inte rätt tid för det men vad gör man när man inte här hemma hela tiden. Resultatet blev att vinet mådde otroligt bra av klippningen medan persikan tappade blomningen helt. Nu satte jag också in kolvarna till de automatiska takfönsteröppnarna så det inte blir för varmt. Söndag när vi åkte hem var det 36 gr på förmiddagen med öppna fönster. 
 
Vi får alltså inga persikor i år, det får man stå ut med. Men vi har över hundra vindruveklasar som mår jättebra. Dom ska dock sommarklippas så att dom orkar bli riktiga vindruvor. Det kommer att ske nästa gång vi kommer hem, om två veckor. Det blir säkert många fina druvklasar. Redan förra året tog vår "husvakt" med sig några klasar hem till en ostbricka, dom var söta och goda. I övrigt var det grönt och fint i trädgården. Häggen blommar och döftar, syrenen och dvärgsyrenen har många knoppar, benveden har fler knoppar än på flera år. Allting ser bra ut med andra ord. Dessutom tog Anne ut gräsklipparen och klippte av det som vuxit upp genom mossan. När hon klippt ett tag upptäckte hon varför hennes pappa alltid tyckte det var avkopplande att klippa gräset, liksom att vattna växterna som Anne också alltid tyckt om. 
 
 
Som ni ser nedan blev det också en liten "sittning" i växthuet med tillhörande förfriskning efter väl ufört arbete. Intill växthuset blommar också den vita "rådisen" (rododendron) för fullt. Gullvivorna ska vi inte tala om, de blommar tillsammans med förgätmigej över hela trädgården. Som sagt, det ser bättre ut än tidigare år även om man inte kan jämföra med när vi bodde här. Kvällen avslutades med att grilla gott kött. Mums !
 
 
 
Pngstafton, lördag, var det dags för besök i Enköping. Vi har inte träffat min mamma sedan ett år tillbaka och vi har inte träffat hennes "nya man" Rolf. Det blev ett lyckat besök. Kaffe, kakor, middag och efterrätt. Härligt att se hur hennes livsgnista återkommit. Orsaken till detta är Rolf som var en mycket trevlig bekantskap. Vi blev väldigt glada över att se hur bra de verkade trivas med varandra. 
 
På väg hem besökte vi Lasse och Ninni i deras sommarställe i Ekolsund, nära Enköping. Dom köpte ett fint ställe vid vattnet för tre år sedan. På tre år har dom gjort det ännu bättre. Bastu nära vattnet, gäststugor för barn och barnbarn och stor brygga vid vattnet. Man förstår att alla trivs där. När vi hälsade på var dottern Emilie där med man och dotter och hund. Med tanke på hur vi känner för djur så var "Sockan" vår favorit. En dansk/svensk gårdshund som var sex månader gammal och helt "valpgalen", men utan att skälla. Bra uppfostrad.
 
När vi kom hem såg vi "mellon" fram till omröstningen började, sedan somnade vi. På morgonen fick vi veta att Måns, välförtjänt, vunnit. Morgonen var för övrigt helt fantastisk och vi åt frukost vid åttatiden utanför vedboden i solen.
 
 
 
Söndagen är dessutom hemresedag och började med en kompletteringshandling på ICA Maxi i Haninge, det finns alltid lite saker man vill ha med sig hem och det är alltid lite man vill ha på plats när man kommer nästa gång. (om två veckor). När allt var gjort , lampbyten, vattenavstängning mm mm, så var det dags att ta sig tillbaka hem till Amsterdam.
 
Hemresan fungerade bra, vi åkte med hyrbilen tlll till Arlanda i god tid. Flyget avgick i tid, 17.30. vilket gjorde att vi landade 19.10 och var hemma en timme senare efter att ha tagit tåget till centralen och promenerat den sista biten. I morgon är vi lediga eftersom annandag pingst fortfarande är helgdag här. Kanske den enda dagen som vi är lediga och som ni i Sverige inte är lediga.
 

Snart dags för hemresa

Publicerad 2015-05-23 22:37:38 i

Har nu försökt skriva om de senaste dagarnas händelser, men det går inte bra på paddan. Vi lägger därför ut lite bilder nu så kommer texten senare när vi har tillgång till datorn igen. Bilderna visar det påbörjade bygget för vatten, avlopp och vägar i området, vinrankorna i växthuset och lite andra knoppande buskar samt Annes gräsklippning mm.

Har nu försökt lägga in bilderna separat men det går inte. Vi återkommer.

Bildkollage den 20 maj

Publicerad 2015-05-20 22:52:12 i

Här är bilderna från i dag. Börjar på Schiphol och slutar med färska räkor i Gladö. Sådana räkor finns inte någon annanstans.

Hemma i "sommarstugan "

Publicerad 2015-05-20 22:22:55 i

Dags för besök i Gladö. Vi åkte från Schiphol på eftermiddagen och landade strax efter kl 16. Det gick bra att ta sig genom rusningstrafiken och vi var "hemma " strax efter 18.00. Vägen in i Gladö uppför backen fanns inte längre. Arbetet med vatten och avlopp har börjat rejält. Vi fick ta en omväg hem.

Hemma på tomten och i huset var allt bra. Vi fick en liten pulshöjare när vi kom. Inget vatten när jag satte igång pumpen. Efter några minuter av halvpanik kom dock vattnet igång. Puh !! 

Annars var det oväntat grönt i trädgården. I växthuset såg det bra ut. Det kommer mera om detta om någon dag. Sjövattnet var igång, vilket betyder att vi får ett år till där trädgården överlever.

Som vanligt kom Nisse och mötte när vi kom. När Anne åkt till ICA Maxi och jag börjat småfixa med lampbyten och timers mm så gick han hem igen. Han satt en stund på gräset "hemma hos sig" och tittade surt på mig. Han kom inte tillbaka fast han var lovad färska räkor.

I morgon blir det Vårkonferens för Anne och pensionärsavtackning på jobbet för mig. Det är Lasse som valt att gå i pension.

Bilder kommer i ett nytt inlägg.

Sweden here we come!

Publicerad 2015-05-19 22:47:00 i Allmänt

Imorgon eftermiddag åker vi hem till Sverige. Inte för att jag/vi längtar hem - men det ska bli jättekul att komma hem och se hur det står till med huset, trädgården, växthuset men framför allt med NISSE. Det ska bli så mysigt att få klappa på honom. Vi har redan bett Rolle "förbereda" Nisse på att det förmodligen vankas färska räkor imorgon kväll :-)
 
I söndags hade vi våra grannar på besök. Det var ett litet "bjuda-tillbaka-besök" eftersom de var snabba på att bjuda in oss.
Som alltid när man får besök så vill man ju att det ska se städat och prydligt ut hemma så vi fick verkligen "eld i baken" och städade så det stod härliga till hela söndagen. Damma, dammsuga, svabba golven, putsa skåpdörrar mm och som "grädde på moset" även fönsterputs.
En vecka tidigare hade det varit en skylift här som putsade utsidorna av balkongräcket (glas) och de jalusier som man kan flytta runt beroende på var solen befinner sig.
Det värsta var bara att när de "putsade" (läs spolade) så stänkte det så fruktansvärt så fönstrena blev ju tio gånger skitigare än de var innan.
Så vi var helt enkelt TVUNGNA att putsa dem.
 
Och som om inte det räckte så var det förberedelser på sånt som skulle ätas. Bland annat bakade jag (första gången på över två år som jag bakar något) en Pavlova. Så det var "fullt ös - medvetslös" ända fram till de kom klockan tre.
Allt  blev rent, jättegott och vi hade hur trevligt som helst - men dagen efter (igår måndag) fick vi "betala". Micke hade värsta träningsvärken och mitt ryggont tog sig till nya nivåer.
Som tur var hade vi sjukgymnasten inbokad igår kväll så hon fick slita hårt med oss. Nu har vi lovat att ta det lite lugnare framöver. Bara för att man känner sig bättre (vilket vi båda hade gjort) betyder inte det att man är helt återställd och kan köra på som vanligt.
 
Så vi får ta det lite "light" hemma i Gladö de här dagarna. Men jag vet i alla fall en sak som vi inte behöver hålla igen på - att klappa Nisse.

Blandad kompott.

Publicerad 2015-05-16 21:24:00 i Allmänt

Rubriken säger en del om hur vi haft det den senaste tiden och hur det kommer att bli. För det första har vädret varit "blandad kompott" de senaste dagarna. Allt från mulet och regn till strålande sol. Dock ingen värme om man inte är i solen. Men vi är bara i mitten av maj även om vi flyttat söderut. 
 
För min egen del så fortgår rehabiliteringen som den ska. Självklart är jag otålig och tycker att det borde gå fortare. Då är det bra att jag har min "nördbok", alltså en tioårskalender där jag skriver en del. När jag läser om förra året ser jag att jag gör betydligt mer saker nu än vad jag gjorde motsvarande tid efter förra operationen även om jag har mer ont nu. Man måste ju ha tålamod framförallt som jag inte äter smärtstillande sedan en vecka efter operationen. Jag jobbar på med mina rehabövningar för höften och har ökat på med träningscykel och crosstrainer. Jag känner också att det blir bättre för varje dag även om jag fortfarande måste ha två kryckor när jag är ute. Ingen stabilitet och styrka i höften ännu.
 
 
 
Att jag blir lite bättre för varje dag gör också att det går att börja återgå till ett mer normalt liv igen. Jag har kört bil sedan förra helgen, vilket känns som att man inte är "inlåst" längre. Som vi skrev i förra bloggen var jag ute på golfklubben och träffade mina spelkamrater i onsdags. Jag slog ju också en del "halvslag" med sandwedge till järnåtta"  kändes jättebra. Men dagen efter hade jag träningsvärk så det stod härliga till i de få muskler jag har. I fredags skurade jag balkonggolvet. Att säga att det var behövligt var ett "understatement" av sällan skådat slag. Lite bökigt att flytta möbler och blomkrukor och samtidigt hoppa runt med en krycka, men åter igen "man får inte vika ner sig" utan det är bara att jobba på. 
 
 
 
I dag, lördag, vaknade vi till en tråkig grå och regning morgon. Inget marknadsbesök med andra ord. Eftersom prognosen visade på lite bättre väder från väst så bestämde vi oss för att åka till kusten. Vi gjorde ett andra besök i den mysiga orten Noordwijk som ligger lite söder om oss ute vid nordsjökusten. Det var regnigt hela vägen dit men när vi kom fram upphörde regnet och himlen ljusnade så smått. Vi gick ganska direkt in på en strandrestaurang för att äta lite lunch i väntan på solen. Som så många andra ställen på stranden var det en jättemysig strandrestaurang där vi åt fisksoppa, asiatiska smårätter och bröd med satziki. När vi kom ut igen så hade solen nästan börjat titta fram. 
 
 
 
När vi sedan kommit hem igen så tog det en stund innan solen hunnit ikapp oss. Det blev dock en stund i solen på balkongen lite senare medan en "Jansson" stod i ugnen. Anne förberedde också lite inför morgondagens "grannbesök" då Hans och Loois kommer in till oss på eftermiddagen. På balkongen kan vi konstatera att våra växter mår bra även om det inte varit mer än några få dagar med sommarvärme. Å andra sidan har det inte varit riktigt kallt heller. Oliven har mängder av blomknoppar. Citronträdet, som är nytt för i år från IKEA, har blommat en månad med härliga dofter, men det är fortfarande 15-20 spänstiga knoppar som väntar på att slå ut. Jag är beredd med pollineringspenseln när både oliven och citronen slår ut igen i full blom. 
 
 
 
 
Som sagt, i morgon kommer grannarna in på lite smått. Dom är trevliga och vi kommer att kunna ha hjälp av varandra. Speciellt vi som behöver hjälp med vattning när vi är bortresta. Nu kommer en intensiv period med resor. Efter att vi haft fysioterapi på måndag kväll åker vi "hem" till Sverige på onsdag eftermiddag. Anne ska på den årliga vårkonferensen i banken och jag ska tacka av min "gamla" arbetskamrat Lasse som välförtjänt går i pension. Jag ska också se till att bevattningen kommer i gång i växthuset. Sista året för det eftersom arbetet med kommunalt vatten och avlopp gör att vi inte kommar att ha sommar/sjövatten efter i år. På lördag åker vi till Enköping för att träffa min mamman och hennes "nya man" Rolf. Det är ett år sedan vi sågs så det är verkligen på tiden och både vi och hon ser fram emot det. 
 
Det blev ett långt inlägg den här gången. Vi får se när vi hör av oss nästa gång. Kanske det blir en, förhoppningsvis positiv, lägesrapport från Gladökvarn med inslag av trädgårdsarbete, grillning och Nisseklappning. 

Vacker vecka!

Publicerad 2015-05-14 21:11:17 i Allmänt

Vi har haft riktigt fint väder senaste veckan. Det började redan i söndags när jag ju satt ute till klockan närmade sig nio på kvällen. Och måndagen tog vid där söndagen slutade. Riktig högsommar. Här är beviset - 25 grader såväl inne som ute klockan halv sex.
 
 
Och i måndags var det åter tid för sjukgymnasten att "plåga" oss. Och när vi väl var klara där kom vi hem och satte oss ute på balkongen igen och njöt av värmen.
I ärlighetens namn så var det bara måndagen som var sådär onormalt varm - sen gick det ner på mer normala temperaturer - men vackert väder.
Igår morse tog jag de här bilderna från balkongen innan jag gick till jobbet. Sååå vackert! Molnfritt och helt vindstilla - vackert som en tavla :-)
 
Idag firar även vi i Holland Kristi Himmelfärd och är lediga. I förmiddags åkte vi och gjorde vår veckohandling. Vi har sen vi flyttade till nya lägenheten hittat ett nytt förortscentrum som ligger knappt tio minuters bilresa härifrån. Bra parkeringsmöjligheter i nära anslutning till Albert Heijn och dessutom ett välsorterat centrum där man hittar "allt".
 
På söndag är det vår tur att bjuda in våra grannar. Det blir ingen middag, men jag tänkte göra en god "Myrstack" (Philadelphiaost, creme fraiche, vitlök och rödlök) som täcks med löjrom. Lite typiskt svenskt alltså. Och sen ska jag för första gången sen vi flyttade från Sverige BAKA också. Det ska bli en Pavlova tårta, dvs maräng. Där vi bodde tidigare hade vi en så värdelös ugn så det var inte ens att tänka på att försöka baka, men nu kan jag inte skylla på det längre......
 
Igår var Micke själv ute på golfklubben. Han sa att det måste sett helt "crazy" ut när han med två kryckor och lilla golfbagen på ryggen haltar in till rangen. Och väl där slog han enligt egen utsago helt perfekta slag - med tanke på omständigheterna alltså.
Sen njöt han av en lunch på den soliga terrassen och väntade in "gubbarna" i hans onsdagsgäng som självklart också kom upp för en öl efter sin avslutade runda.
Vem vet - det kanske inte tar så lång tid innan han kan spela med dem igen. Han kan ju faktiskt hyra en golfbil de första gångerna.
 
På onsdag åker vi hem till Sverige. Jag ska på den årliga Vårkonferensen på torsdag och då passar vi på att vårstäda i trädgården och stannar över helgen. Det ska bli kul att komma hem och se hur det ser ut och självklart längtar vi efter att få träffa Nisse igen.
 
BIlen som nu står med körförbud ska också till besiktning och så ska vi åka till Enköping och hälsa på. Dagarna kommer att springa iväg.
 
Men innan det är dags att kliva på planet har vi (jag) en arbetsdag imorgon och sen är det åter en helg att se fram emot. Vädret ska nästa vecka gå mot lite mer ostadigt - men imorgon blir det åter en kanondag!
 

Rehaben fortsätter och idag en liten milstolpe

Publicerad 2015-05-10 20:40:00 i Allmänt

Det har varit några ganska köriga dagar för mig på jobbet. Månadsrapporteringen stötte på lite patrull när vi för första gången skulle rapportera en ny enhet (lite organisatorisk uppdelning) och så har vi ju den ständigt pågående dialogen om vart räntorna är på väg. Negativa marknadsräntor kommer förr eller senare tvinga in bankerna i ett väldigt ovanligt läge. Men ingen bank vill ju vara först med att ta betalt för inlåning.......
 
I övrigt så har vi varit hos sjukgymnasten igen. Den här gången en rejäl genomkörare för oss bägge med ben som bänds än hit än dit och hennes hårda nypor som knådat oss möra. I morgon är det dags igen. Men det gör nytta!
 
Igår var det marknadsbesök för vi var åter sugna på färsk fisk och den bästa hittar man på marknaden. Så det blev kokt torskrygg med vitvinssås igår. Vår absoluta favoriträtt sen vi flyttade hit.
Väl hemma igen så fixade Micke klart de sista planteringarna på balkongen. Den här gången fick frösådden som stått på en bricka innanför fönstret komma ut i större krukor. Persilja, dill, paprika och nåt mer. De står nu under varsin litet "mössa" av fiberduk för att sakta skolas om till utetemperatur.
 
Dessutom bytte vi ut vårt gamla balkongbord som vi hade tagit med oss från Westerdok mot en mindre och smidigare variant. Inte ett bord i riktig mening utan faktiskt en stor blomkruka med lock på. Passar kanonbra och nu ser det mycket luftigare ut.
 
 
 
 
Vädret igår ville aldrig ta sig riktigt trots att det hade utlovats mer sol ju längre fram på dagen man kom. Tvärtom kom det till och med en liten regnskur framåt kvällningen.
 
Idag har det däremot varit strålande sol hela dagen (några lättare dismoln då och då men inget som störde) och vi åkte ut till golfklubben. Dels lite range träning för mig och så tog vi ut våra golfvagnar för Micke har stått på kö och nu fått hyra ett skåp där vi kan låsa in våra saker. Nu kommer nog själva bagarna och klubborna åka med hem för det mesta, men det är skönt att slippa släpa in smutsiga vagnar i bilen. Speciellt under sommaren då vi (som idag) vill köra nercabbat. Då måste vagnarna läggas i baksäktet och det blir så himla skräpigt.
 
Klubben har under vintern gjort lite ombyggnader såväl inne i klubbhuset som ute på banan och idag hade de lite "officiell invigning" av bland annat den nya bansträckningen på en av niohålsslingorna. 
Klubben var därför dekorerad med balonger ända från infarten och in i klubbhuset. Och en av ombyggnaderna de gjort i klubbhuset är att installera en handikapphiss upp till restaurangen. Passar ju utmärkt just nu för Micke!
 
 
Och det var alltså på väg till banan som det blev en liten milstolpe för konvalecenten. Han körde bil för första gången efter operationen. Det gick bra och nu ser Micke fram emot att vara mer mobil och kunna ta sig ut lite mer på dagarna.
 
Ett tecken på att vädret varit (och fortfarande är) kanon idag är att jag nu halv nio fortfarande sitter ute i de sista solstrålarna som når in i balkonghörnan. Sitter här och skriver dagens inlägg och njuter av de sista dropparna av middagsvinet. Idag åt vi också kanonmat. Gravad lax från IKEA med dillstuvad potatis. Lite Sverige på en tallrik!
 
 

Befrielsedagen !

Publicerad 2015-05-05 22:30:00 i Allmänt

I dag, tisdag, är det helgdag här i Nederländerna. Som vi nämnt tidigare firar man 70 årsdagen av att nazi-Tyskland kapitulerade och att Nederländerna då blev fritt igen. Som vi också nämnt tidigare så var det en speciell dag i går, måndag. Då hedrade man alla de som offrat sitt liv under de krig som Nederländerna varit involverade i. Detta uppmärksammades med att alla flaggor var på halv stång hela dagen men framförallt med två tysta minuter kl 20.00. Då stannar hela landet. Det märktes tydligt i går kväll då alla lokalbussarna stod stilla utmed stora gatan då klockan blev 20.00.
 
Innan det hade vi varit till fysioterapeuten, båda två. Anne har haft ont i sidan och ryggen en längre tid och efter ett läkarbesök så blev hon ordinerad medicin och fysioterapi. Det är en nerv som ligger i kläm och som i sin tur gör att musklerna krampar hela tiden. Efter att "vår" fysioterapeut undersökt henne så konstaterade hon detsamma som läkaren, så nu blir det fortsatta övningar hemma och återkommande besök hos fysion för massage.
 
För min egen del blev besöket bara av social karaktär. För det första hade jag överansträngt mig dagarna innan och även på måndagen. Jag var med på centrumbesök på lördagen med mycket gående och besök på golfklubben där det är långt från parkeringen till klubbhuset. På söndagen var vi på IKEA och även om det går sakta så är man stående och gående under lång tid.
 
Sedan gjorde jag en miss i går. Jag skulle till vårt apotek för att hämta ut medicin. Trodde jag hade koll på var bussarna gick men ack vad fel jag hade. För det första var det för långt att gå till bussen, därefter långt att gå till apoteket och sedan tillbaka till bussen. Slutligen ännu längre från bussen till vår lägenhet. Detta gjorde att jag hade så ont i benet att jag inte var mottaglig för någon form av fysioterapi. Nu gjorde det inte något eftersom jag dessutom hade missuppfattat tiden för fysion och vi därför kom tjugo minuter för sent. Det var nog ändå viktigare att Anne fick koll på sitt problem. 
 
När vi i dag vaknade upp till "befrielsedagen" var min höft/ben ok igen, med "normal" smärta. Planen för dagen var att vi skulle åka till en trädgårdshandel för att handla lite sommarblommor till balkongen. De ska ersätta lökar och höstplantor som nu gjort sitt. 
 
Den andra delen av planen för dagen var att Anne skulle gå till centralen för att kolla in den pontonbro som skulle läggas över Nordseekanal mellan centralen och nordsidan under några timmar. Detta för att minnas att man för 70 år, sedan, då andra världskriget tog slut, hade en pontonbro där för att underlätta för invånarna på nordsidan att komma över till staden för att hämta förnödenheter. Bron var då i drift mellan april och augusti. Nu blev det inte så i år, vädret satt stopp för brobygget. Hårda vindar, kraftiga regnskurar och åska under tiden som bron skulle varit öppen satte stopp för det hela. Tråkigt för de över 7000 personer som köpt biljett för att gå över bron.
 
Hur som helst så åkte vi i alla fall till trädgårdshandeln för att göra våra inköp. Under tiden där så förstod vi varför man ställt in broevanemanget, det fullkomligt vräkte ner regn, blåsten var i närheten av storm och åskan smällde på hela tiden. Väl inne i "tuinen" så hittade vi lite av det vi tänkt oss. Som vanligt fastnade Anne vid burarna med olika typer av höns, kycklingar och kaniner.
 
 
 
När vi väl kom hem var det alldeles för blåsigt på balkongen för att börja plantera. Det får bli i morgon i stället. Vi hann dock sitta ute en stund när solen värmde i vinden. Till slut fick vi lov att gå in, då hade den gröna metalltråden som höll ihop bambun gått av i blåsten. Som sagt, det finns lite att göra i morgon. Nu, 22.20, har i alla fall vinden mojnat och flygplanen slutat att landa över hustaken så det finns hopp. Trots vinden har det i dag ändå varit mellan 17 och 22 gr varmt. 
 
 
Som sagt, det är en del jobb kvar i morgon, då ska småplantorna ner i sina krukor. Vi får väl återkomma med bilder på resultatet. 
 
 
 

En helt vanlig första maj med efterföljande helg !

Publicerad 2015-05-03 21:44:00 i Allmänt

Som vi skrev senast är inte Valborg och första maj något man firar här i Nederländerna. Hade vi inte haft svensk radio och TV på mellan varven hade det varit som vilken vanlig torsdag och fredag som helst. Nu blev inte fredagen helt vanlig med holländska mått mätt. När Anne kommit hem från jobbet var det dags att anrätta den falukorv som våra gäster från Sverige (Christine och Anne) hade med sig hit. Man kan undra om det är fredagsmat men för oss har alltid falukorv och pasta varit lite av det goda i livet, speciellt sedan vi flyttade hit. 
 
 
Efter att ha haft lite växlande väder under de senaste dagarna kom en försmak av sommaren i går (lördag). Soligt redan från morgonen, inte någon jättevärme i skuggan men i solen var det riktigt skönt. Eftersom man varnat för sämre väder på söndagen så planerade vi utifrån det. Tanken var att jag, (invaliden), skulle få följa med ut i bilen för första gången på två och en halv vecka. Vi började därför med en veckohandling på förmiddagen i ett centrum  (Buikslotermeerplein)  på nordsidan av stan, ca 10-15 min bort. Först en promenad in i centrumet för förlängning av teleabonnemang, kolla lite klädbutiker mm. Därefter in i Albert Hein XL för inhandling av helgens och veckans matvaror. 
 
Planen för eftermiddagen var att åka till golfklubben. Anne kände för lite träning med sina  klubbor, som fortfarande känns nya, och så skulle vi äta en sen lunch / tidig middag på klubbens fina restaurang. Vädret blev bara bättre ju längre dagen gick och när vi kom till golfklubben, (Haarlemmermeersche GC), uttala det om ni kan, var det rena sommarkänslan. Strålande sol, doften av nyklippt gräs och ljudet av fågelkvitter. 
 
Som vanligt skulle vi gå in till caddiemasterdisken (receptionen). Dels för att Anne måste betala en "rangefee" för att nyttja anläggningen eftersom hon inte är medlem, men framförallt för att jag skulle få tacka för det "krya på dig kort" som dom skickat hem till mig när jag opererades. Till vår förvåning så kom en av damerna ut och mötte oss i dörren. Snacka om att känna sig väkommen och att få ett kvitto på att man ändå gjort lite avtryck på de här första två åren. 
 
Efter detta gick Anne till rangen och började slå lite. Själv gick jag upp i restaurangen och träffade en av mina onsdagsgolfskompisar, Patrick, en irländare som bott i Holland i trettio år, som även spelar lördagsgolf. Blev lite prat om hur det varit och när jag kommer tillbaka i spel igen. Därefter blev det rangen och lite "coaching" av Anne som blir mer och mer nöjd med sina nya klubbor. Själv kunde jag inte låta bli att slå två halvslag med en sandwedge, med förbluffande bra resultat, två och en halv vecka efter operationen !!! Tur att inte min fysioterapeuft har tillgång till vår blogg. Efter några chippar, för mig med en krycka som stöd i sidan, var det dags för en härlig salladslunch / middag i solen på terassen. Även där blev det lite prat med några medlemmar som undrade vad jag råkat ur för. 
 
 
I dag söndag var det sämre väder, regn mest hela dagen. Det blev därför ett IKEA besök samt besök på några andra ställen för att kanske hitta ett passande balkongbord. Tyvärr kände min höft av gårdagens heldagsansträngning och jag insåg återigen att man inte får gå för fort fram. Nu mot kvällningen är det dock ok igen och vi ser fam emot en ny fin vecka. Värmen har kommit så smått i dag, trots regnet, och skall fortsätta att öka i vekckan. "Vi" har dessutom ledig dag på tisdag, som vi skrev om senast, så det blir en lite "avhuggen" vecka. Just nu ser det ut så här utanför fönstret.
 
 
Tack för den här helgen, vi återkommer när vi har mer saker att berätta om. Kanske på tisdag då vi tänker åka till en "tuin" (trädgårsdshandel) och köpa lite nya blommor till balkongen.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela