ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Inte Gorm men väl nästan storm.

Publicerad 2015-11-30 19:31:00 i Allmänt

Jaha så var den härliga Nice helgen över. Vilken skön helg vi har haft!  Och vilken tur med både väder och hotell. Vi har ju skrivit några inlägg under tiden men eftersom bloggen också är vår dagbok så kommer här en sammanfattning av hela helgen.

När jag bokade hotellet – Le Royal – hade jag läst såväl positiva som negativa omdömen men jag gick på de positiva och bokade ett nyrenoverat rum på femte våningen, högst upp, med utsikt över Promenade de Anglais och Medelhavet och vi blev jättenöjda. Receptionen och ”baren” var i gammal klassiskt sliten stil, men det är ju inte där nere man bor.

Vårt jättefräscha rum hade en liten balkong med två stolar och ett ”barbord” som gjorde att vi dessutom kunde sitta där och verkligen insupa vyerna och solen på lördagseftermiddagen med ett glas rosé.  Micke tycker jag ska byta namn till ”Roséanne” efter att bara velat dricka rosévin hela helgen.  Men det MÅSTE man ju dricka i Provence som ju enligt mig har de godaste rosévinerna. Torra och fräscha – långt ifrån de ”saftliknande” man ibland kan råka på.

Nåväl – balkongen nyttjades även av ett annat kärlekspar nämligen ett par små söta ringduvor som gärna besökte oss så fort vi hade balkongdörren öppen. De var halvtama och smakade gärna på lite chips och nötter. Och som de djurälskare vi är delade vi gärna med oss.

Sedan måste jag (Micke) tillägga att det var lite läbbigt på balkongen, den var väldigt smal och jag som har lite höjdskräck ibland kände mig inte helt komfortabel med att sitta precis vid det hundraåriga räcket och titta rakt ner. Det blev lite bättre när man tittade utåt havet, då kändes det inte på samma sätt i magen som det gjorde när man tittar rakt ner. Den fantastiska utsikten gjorde att det kändes mycket bättre.

Vi var ju framme i god tid på fredagen så efter att ha checkat in tog vi första promenaden på stan. Tittade runt lite i en stor galleria och gick sen in och tog ett glas vin på en mysig bar.
Middagen blev varsin god Wok på en charmigt robust restaurang inredd som en gammal lanthandel. Tillsammans med ett supergott vitt (!!!) lokalt vin – Le Poulet (”kycklingen”….)

 

På lördagen blev det personligt rekord i antal steg enligt den inbyggda stegmätaren jag har i telefonen. Kan man lita på den ?? (Mickes kommentar)

Efter frukost utomhus på strandpromenaden (hotellets frukost såg inte ut att vara värd de 15 EUR den kostade) vandrade vi genom marknaden och i vindlande gränder i gamla stan. Här passerade vi förbi där vi bodde för tolv år sedan då vi var här förra gången. Efter en kort vilo/vätskepaus fortsatte vi till hamnen.  Den ligger bakom en ”udde” med ett högt berg, som är en park, på vägen dit gick vi alltså runt berget.

Hamnen såg ut som vi mindes den förutom att det pågick byggnadsarbeten på kajen längst in i hamnen.  Mängder av fina båtar och några extrema lyxyachter. Vi åt lunch ute i solen, precis som förra gången, innan vi tog den andra vägen tillbaka in till själva stan. D v s vi följde vattnet och rundade berget på havssidan.

Otroligt vackra vyer och vi gick med solen i ansiktet och njöt fullt ut. Och tro’t eller ej – folk badade! Inte så att det var fullt i vattnet – men nog kunde man räkna till åtminstone tio personer som simmade i det turkosblå havet.

 
När vi hade börjat vår vandring på morgonen hade jag spanat in dels en klassisk provencalsk duk och dels lite ”godsaker” på marknaden (små mörka Nice-oliver och torkade tomater). När vi sedan gick tillbaka så hade  marknaden hunnit stänga medan duk butiken var öppen, så det blev bara duken (samt en löpare) inköpta  just då. Plus en tryffelolja som jag hade köpt i en kryddaffär tidigare på dagen tillsammans med ett basilika-och-tomat salt.
 
 

Vi vandrade sedan hemåt och kunde som sagt njuta av dagens sista sol (den går ner vid fem-tiden) på balkongen innan det blev dags för middag.

Vi hade inte bestämt oss för vart vi skulle gå och äta så vi gick lite på måfå. Vi satte oss först på en uteservering under infravärme med ytterligare ett glas (rosé)vin och höjde medelåldern rejält :)
Sen hittade vi av en slump ett riktigt höjdarställe (bara tur men kollade senare på Tripadvisor att det låg högt på listan) där vi åt underbar långkokt kalv respektive lamm innan vi avslutade med lite glass i cointreau innan vi mätta rullade tillbaka till hotellet.

På söndagen hade vi tänkt oss lite kultur. Morgonen började lika vacker som lördagen och vi åt även denna morgon frukost ute i solen på Promenade de Anglais. Vilken lyx – den 29 november!!!!
Efter frukosten checkade vi ut från hotellet men lämnade vår packning kvar.

Nu letade vi oss några kvarter uppåt i stan och hittade där en buss som verkade kunna ta oss upp till de tjusiga kvarteren i området Cimiez och Matisse museet. Att åka buss i Nice var inte lätt. Inga hållplatsangivelser på några skyltar och ingen som ropar upp hållplatserna. Som tur var satt det en äldre dam bakom oss som helt plötsligt på svenska talade om att vi var på rätt buss och det bara var att fortsätta några hållplatser till innan vi skulle kliva av. Skönt med lite bekräftelse på att vi var på rätt väg!

Museet var snabbt avklarat och med facit i hand hade det varit mycket roligare att sett Chagall museet som vi passerade på vägen. Dessvärre var det söndagsstängt så det var inget alternativt.
Men huset var pampigt om än slitet och det låg i en livfull park, barn som lekte och åkte karusell, folk som promenerade, gamla som unga. Allt detta låg i jättecharmiga kvarter som slingrade sig uppför berget. På museét var det inga ”aha-upplevelser” när man såg målningarna men visst kände man igen vissa saker – framför allt hans ”urklippta figurer” som bildade mönster. Tyvärr fick man inte ta bilder så vi kan inte visa något.

 

Väl tillbaka i stan började det bli dags för en lunch och vi ville ju gärna sitta ute och i solen så vi drog oss ner via gamla stan till marknadstorget igen. Och – det var kommers även fast det var söndag. Så nu kunde jag faktiskt inhandla mina oliver och tomater innan vi slog oss ner med ett glas vitt vin.

Sittandes i solen njöt vi av vinet och musslorna som vi beställde in och efter det var det faktiskt dags att vandra tillbaka till hotellet, hämta ut packningen och sen ta bussen till flygplatsen.

Mer än nöjda med vår helg sa vi att det här kunde vi minsann tänka oss att göra om.

 

Och sen var det där med Gorm och storm.

Planet hem boardades i utsatt tid men när vi väl satt där fick vi besked från cockpit, att pga. storm i Amsterdam var endast en bana öppen för landning. Det finns ändå sex banor i olika väderstreck så det är sällsynt att bara en är öppen. Detta gjorde så vi skulle tvingas vänta en hel timme innan vi fick en sk slottid. Taskigt att ta in oss i ett varmt plan – men som de sa – OM vi får en tidigare slottid så blir det en tidigare take-off och då vill de ju vara på tårna så vi kommer iväg så fort som möjligt.
Nåväl – ljudbok och för mig och korsord för Micke så får man tiden att gå och en timme senare var vi på väg.

Det hade ju ändå varit ganska OK om vi inte, när vi började närma oss Amsterdam, fick nytt besked – det var ”kö” så vi skulle få cirkla i en timme innan vi fick landa!!!! Nu blev timmen tack och lov inte längre än dryga halvtimmen innan det kom nya besked. Vinden hade vridigt lite och man hade öppnat en annan bana än den som var tänkt från början. Större kapacitet gjorde att vi kunde komma ner snabbare. Inflygningen var en av de fladdrigare vi upplevt. Tack och lov vet man att det inte är någon fara även om det hoppar och far i luften.

Oss var det inte synd om, vi har ju kort tågresa hem och sedan en lite promenad på max tio min. Däremot var de flesta i planet på väg vidare någonstans och flera missade nog sina anslutningar även om flera avgångar var försenade, vilket gjorde att många kom vidare. Bredvid mig (Micke) satt ett norskt par (surisar!). Jag försökte skapa lite positiv kontakt men fick till svar att Schiphol var en ”skitflygplats” där man alltid är försenad flera timmar. (hade dom tydligen råkat ut för en gång tidigare).  Dom kanske skulle varit glada över att dom flög till Schiphol som ändå var öppen trots vädret. Men som alltid finns det folk som aldrig är nöjda. Vi hade ingen vidare kontakt under resan.

 
 
Så har vi då varit på ett ställe som troligen blir ett favoritstället. Vi har varit här förut men då var det fokus på golf. Nu upplevde vi staden på ett annat sätt. Vi skulle inte bli förvånade om vi komer tillbaka hit någon gång.

Nu är det ”oxvecka” med riktigt dåligt väder. I dag har det regnat och blåst om möjligt ännu mer än i går. Golfbanan har varit stängd i stort sett en vecka med vissa undantag, så det blir nog bara ngt enstaka besök den här veckan för mig (Micke).  Om det håller uppe! Annars ser vi fram emot nästa helg då vi åker till julmarknad i Köln. 

 

En dag i solen i Nice.

Publicerad 2015-11-28 22:47:41 i

I morse vaknade vi till en fin soluppgång. Frukosten åt vi på ett ställe nära hotellet. God "english breakfast" som man klarar sig på hela förmiddagen .


Efter frukosten promenerade vi upp genom gamla stan till de kvarter där vi bodde för 12 år sedan då vi firade vår 20 åriga bröllopsdag. På väg ut från hotellet poserade Anne vid en rolig "staty"


Efter en vätskepaus gick vi vidare mot hamnen med de tjusiga båtarna. Precis som för 12  år sedan åt vi lunch där, kanske på samma ställe?


Efter en härlig promenad tillbaka till hotellet, som innehöll inköp av franska dukar till Gladö, satt vi på balkongen med lite vin och njöt av solen. Det var lite molnigt efter frukosten men vid lunchen klarnade det upp och blev kanonfint tills solen gick ner. Vi hade då också besök, precis som i morse, av våra kompisar ringduvorna. Ett par små fina duvor som gärna tar emot lite spill av nötter och chips. 


Nu är vi åter hemma efter en mycket god middag. I morgon blir det lite kultur innan det är dags för hemresa till Adam. 
Weekend vid Medelhavet.

Publicerad 2015-11-27 21:57:59 i

I eftermiddags lyfte vi från Schiphol mot Nice för en avkopplande weekend. 


Efter en lugn flygtur checkade vi in på hotellet vid strandpromenaden. Inte det lyxigaste hotellet men ett bra läge och ett fantastiskt rum högst upp med utsikt över havet. Efter en promenad i stan och middag är vi nu tillbaka på rummet och laddar inför morgondagens promenerande på stan med någon vätskepaus och en lunch i solen. Med öppet fönster hör vi vågorna slå in mot stranden. 


Vi återkommer troligen innan vi åker hem till Adam på söndag eftermiddag. 

Regnigt blåsigt och adventsförberedelser.

Publicerad 2015-11-25 21:36:00 i Allmänt

 
 

Förra onsdagen blev golfen inställd eftersom banan var stängd efter allt regn som varit. I dag befarade jag detsamma eftersom det regnat till och från de senaste dagarna och man känner att det är riktigt holländskt väder. Visst blev det så, efter regn till och från hela natten så kunde vårt golfgäng konstatera via whats app att banan var stängd. Eftersom jag ändå var uppe i tid så skjutsade jag Anne till jobbet och åkte vidare till klubben för lite träning och en kaffe. Träningen gick återigen bra, range, chip och putt. Men som alltid så måste man få ut det på banan för att det skall bli något.

 

Efter träningen var det återigen dags för ett besök på Albert Hein (typ Ica) i Zwanenburg för lite kompletterande inhandling. Som vi berättat tidigare år, kommer Sinter Klas (jultomten) redan den 5 december här. Han har redan anlänt till Holland, det gjorde han för någon vecka sedan. I dag märkte jag att man, på allvar, börjat göra en grej av detta. Innanför entrén på Albert Hein fanns ett ”skoställ” där barnen skulle ställa en sko och när dom hämtade skon så ska Sinter Klas ha lagt något i skon. Lite som "julstrumpa" alltså. 

 

 Utanför vår balkong har det den senast veckan arbetats på vattnet. Det är en del i Amsterdam Light Festival. Den pågår i år från den 28 november till den 17 januari. Det är en mängd konstverk med belysning som finns både på vattnet och på land. Ett av dem finns utanför vår balkong. Det är en ”plasttunnel” som är belyst och har musik inuti. Meningen är att båtarna skall åka igenom den och få en upplevelse både av ljuset och musiken. Vi hade nog hoppats att den skulle vara lite mer häftig även från utsidan.

 
Båten på bilden är inte på väg in i tunneln eftersom den då inte var öppnad. I dag har dock flera "paddor" åkt genom tunneln. 

Hemma i lägenheten har jag i dag satt upp adventsbelysningen, vi är ju bortresta i helgen så det fick bli lite tidigare uppsättning i år. Det blev den stora stjärnan i vardagsrummet, den lila i gästrummet och lite annat i övrigt. I morgon sätter jag en slinga i olivträdet på balkongen, det var för mörkt när jag skulle sätta upp den i dag. Vi har ljust till kl 17.00 ca men om det är mulet så mörknar det självklart tidigare. Vi får i alla fall ha ljuset kvar till 16.30 när det är som värst, dvs innan det vänder.

 
Nu sitter / ligger jag i soffan och tittar på Malmö mot PSG, känns som en träningsmatch som PSG spelar för att Zlatan kommer från Malmö.  Det är väl inga odds på att PSG utökar sin 2-0 ledning även om Malmö har en del chanser. Jag får väl tillägga att när Zlatan väl gjorde 3-0 s¨var det ingen som jublade, lite unket enligt mig med tanke på vad han betyder för Malmö och dessutom när MFF inte har en chans. Säger väl allt om svenska fotbollsfans.

På fredag åker vi iväg på helgutflykt igen och vi återkommer med nästa inlägg därifrån om det inte händer något annat innan det. 

Veckoslut i stan.

Publicerad 2015-11-22 20:31:00 i Allmänt

I fredags var det helt plötsligt bättre väder vilket innebar att jag gick upp i tid och skjutsade Anne till jobbet. Inte bara för hennes skulle naturligtvis utan för att jag var sugen på lite golf eftersom onsdagsrundan blev inställd. Väl ute på klubben var det lugnt och jag kunde gå ut i lugn och ro på huvudslingan för nio hål. Seniorerna spelade de två andra slingorna så därav lugnet på hål 1. Det blev en runda med många bra slag men dock inte någon bra score. Banan är svår och man får glädjas över att slagen satt som dom skulle. 
 
 
 
Den här helgen var sedan en av få helger där vi inte hade någon resa planerad. Lördag förmiddag blev det därför en tur till marknaden på Albert Cuyp där vi handlade skaldjur och blommor. Vi tåg spårvagnen tillbaka hem och lastade av det vi köpt innan vi tog på oss promenadskorna och gick ut igen. Nu gick vi mot vårt närmaste torg, Nieuw Markt, där åt vi lunch innan vi promenerade vidare mot "Koninklijke Carré Theatre". Vi hade sedan ganska länge tillbaka köpt biljetter till en musical den här eftermiddagen. Som namnet förtäljer så är det en av de större och finare teatrarna i Amsterdam. 
 
 
 
Efter händelserna i Paris så var förra veckan full av tankar om varför vi skulle sätta oss på en teater just nu. Men samtidigt måste man inse att det går mängder av föreställningar hela tiden över hela Europa trots det som hände i Paris. Det var dock med blandade känslor vi satte oss i salongen. Dock en härlig föreställning, "Priscilla Queen of the desert", med häftig musik och roliga scener. Även om det var svårt att släppa tankarna på Paris så rycktes man ändå med i spelet på scenen. 
 
 
Men vad händer !!!!  Jo en bit in i andra delen av förställningen dras ridån för mitt under ett nummer. Allt tystnar och en högtalarröst säger  "vi har tekniska problem, var vänliga sitt kvar i salongen" och sedan inget mer. Fortfarande mörkt och tyst i salongen och jag tror att dom flesta började undra vad som händer. Det kom ingen mer förklaring om vad som var problemet och vi hade inte märkt av något fel under föreställningen. Själv började jag naturligtvis fundera över om det var något som hände på nedre botten vid entren och att dom inte vill ha ut oss och vad man skulle göra om det blev skarpt läge. En mörk tystnad vilade över salongen i några minuter. 
 
Efter dessa minuter var det någon eller några i publiken som "tog tag i situationen". Man började sjunga vilket utlöste en allsång bland alla i publiken samtidigt som mängder av mobiltelefonficklampor tändes och lyste över salongen. Självklart var detta välmenat och bra gjort men det spred sig också en kuslig stämning i mörkret. Det kändes som att, här sitter vi "instängda" i en mörk teater mitt i en storstad och vet inte vad som händer och det enda vi kan göra är att sjunga. Riktig obehagligt, ända tills efter ca tio minuter, då rösten i högtalaren meddelade att problemet var avhjälpt och föreställningen kunde börja igen. Snacka om att lugnet spred sig. När jag skriver detta kan jag fortfarande känna den kusliga stämningen som var i salongen. 
 
Nåväl, efter en härlig musselmiddag hemma och en god natts sömn var det i dag dags för söndagens visit uppe i stan. Den här gången åkte vi till "Bloemmarkt" för att köpa lite lökar som ska hem till Sverige nästa gång. Innan besöket på blommarknaden åt vi lunch vid Rembrandtplein på en mysig och rejält julpyntad irländsk pub. 
 
 
 
 
Väl hemma igen, efter en dag med omväxlande väder, mulet, solsken, hagelskurar och hyfsat svalt, ca 8 gr, så kände vi för lite glögg. Jag var på IKEA i veckan och passade på att köpa en flaska vinglögg. Jo man säljer faktiskt 12% glögg på IKEA. Vi la ut våra fårskinnsfällar och så var årets glöggpremiär ett faktum.Ganska skönt därute eftersom solen tittade fram. Eftersom vi är bortresta nästa helg så kändes det bra att ha glöggpremiär i dag. Efter det så fixade vi till två amaryllislökar  tillsammans med lite tillbehör och en ljusslinga i en glasvas/burk.
 
 
 
Nu ser vi fram emot ännu en "full arbetsvecka", nästan i alla fall efter vi reser bort på fredag eftermiddag men det återkommer vi till i nästa inlägg. Oj då ! det blev visst en "cliffhanger". Hoppas nu att ni klarar kylan bra i Sverige, det är kallt här också men vi kommer i alla fall att ha runt 7 gr till veckan.
 
 

November rusk i Adam.

Publicerad 2015-11-19 20:50:21 i Allmänt

När vi lämnade Altea för lite över två veckor sedan så var det ett par småsaker som inte var klara i de jobb som var gjorda. När hantverkarna bytte terrassdörrarna så knäckte dom en golvplatta som lagades på ett amatörmässigt sätt. Nu är den bytt och det ser bra ut. När det var klart skickade chefen några bilder på att det var klart. En av bilderna visar hur det ser ut under vårt innegolv. Nu är vi jättenöjda med resultatet.

 
Detta förklarar varför det är ett antal plattor som inte ligger ok utan som rör sig när man trampar på dem.

Efter vår helg i Gladö, som vi redan bloggat om, kom vi hem till ett Amsterdam som är stormigt och regnigt. Tempen har legat på 12 – 14 gr dygnet runt men nu kommer även vi att få kallare väder till nästa vecka. Det verkar som om det går en kallfront från Sverige och ända ner till Spanien om man får tro prognoserna.

Under måndag och tisdag var det blåsigt och en del regn, det mesta regnet kom nog under tisdag kväll och natt. När vi vaknade till onsdag var det fortfarande blåsigt men växlande molnighet och en del sol. Därför skjutsade jag Anne till jobbet och åkte vidare mot golfklubben för onsdagsmorgonens gubbgolf. Under vägen fick jag dock veta att banan var stängd efter allt regn. Vinden hade inte lyckats få bort vattnet. Ganska givet eftersom banan ligger flera meter under havsnivån.

Det blev i stället en del träning. En av de andra i gubbgänget, Tom, hade missat att banan var stängd så vi hade en trevlig träningsförmiddag med lite chip och putt tävling innan vi gick in i restaurangen för kaffe. Tom är jämnårig med oss och är precis som jag trädgårdstokig och golftokig. VI har alltså en del att prata om. Han har förra veckan planterat 450 lökar i sin trädgård. Jag låg i lä som bara planterat 240 lökar hemma de senaste två besöken. Nåväl träningen gick som vanligt bra och ”Gurra” var nöjd.

 

På väg hem passade jag på att smita in på en trädgårdshandel för diverse inköp. Bland annat ett gäng hyacinter till den kruka/korg jag köpte på IKEA häromdagen. Lite tidigt kanske men den gör sig jättebra med spansk mossa och en ljusslinga.

 

I dag, torsdag, har det varit en normal dag för en hemarbetare. På förmiddagen var det besök av en ”hustomte” som skulle leverera filter till ventilationsanläggningen och kolla ngt annat. Inte för vår skull men för ägarnas. Det blev, igen, ett onödigt besök. Han hade inget filter med sig och det andra han skulle kolla var inte aktuellt. Efter det var det, som vanligt för mig, träning. Crosstrainer, cykel och fysioövningar på golvet. Som ”grädde på moset” fick vi leverans av en ”step up bräda” på eftermiddagen så nu är ”gymet” utvidgat.

 

I kväll hade vi planerat att gå till Damtorget för att se när varuhuset Bijenkorf tänder sin julbelysning, detta är en tradition i stil med NK julskyltningen, men med uppträdanden och fyrverkerier. Nu satte vädret stopp för oss den här gången. Inget kul att gå dit i hård blåst och ösregn. Om vi inte förstod det innan så märktes det tydligt när jag mötte Anne vid centralen. Vi blev ordentligt blöta under promenaden hem. I morgon ska det bli lite bättre igen, åtminstone under förmiddagen. Planen är därför att jag skjutsar Anne till jobbet och åker vidare till golfklubben för lite förmiddagsträning. Det gäller att hålla känslan vid liv när man ändå har den.

På lördag tänker vi åka till en marknad och köpa musslor och krabbklor mm. På eftermiddagen blir det musical i Amsterdam men det återkommer vi till i nästa blogginlägg. 

Tillbaka i Amsterdam

Publicerad 2015-11-15 22:19:00 i Allmänt

Då var den här helgen slut och vi är tillbaka i lägenheten i Amsterdam igen.
Det var en riktig gråhelg vi fick i Gladökvarn. Och som det regnade i lördags eftermiddag! Det var ju inte måttligt. Och det gjorde att det faktiskt inte blev helt krattat heller. Alla löv var ju dyngsura - så nu är det bara att hålla tummarna att nästa besök (Lucia-helgen) är torr och snöfri så vi kan kratta bort alla nedfallna löv.
Och blir det inte så - ja då får de helt enkelt ligga kvar till våren.
 
Micke ägnade sista dagen åt att bland annat sätta lite blomsterlökar. Självklart holländska sådana. Dvs "direktimporterade" i  resväska.
Så nu finns det olika lökar nerstoppade här och var - och även i krukor i växthuset. För extra tidig blomning :-)
 
Och nu är växthuset i "tip top skick" efter att Micke städat, tvättat alla fönster och lister och nu även julpyntat.
Så nästa gång vi kommer hem - då blir det med stor säkerhet en liten "glögg-eftermiddag" med tända ljus och julstämning.
 
Nu ser det ut att bli en vädermässigt ruggig vecka i Amsterdam. Inte kallt - men regn, regn, regn...........

Gladö jobb på hösten

Publicerad 2015-11-14 20:47:56 i

Jaha. Då har vi vår sedvanliga arbetsfördelning.  Micke jobbar i trädgården. Jag jobbar (har möte) på banken, handlar och lagar mat. Passar oss utmärkt. 
Vädret hade ju kunnat varit bättre men det kan man ju inte påverka.

Efter att igår rensat rabatterna har Micke idag tvättat alla fönster och stativ i växthuset. Jag slingade håret hos favoritfrissan Christine och gjorde sen lite shopping i Farsta.
Väl hemma serverade jag lite skagenröra och wirre i växthuset. 


Middagen idag blev en svensk klassiker - renskavspanna med kantareller. Svampen fick jag igår av en kollega på banken. Plockad i Gnesta 😀 Nu sitter vi och tittar på Moreus, och snart får jag se min favorit Downton Abbey.

Imorgon hoppas vi på regnfritt så man kan kratta bort lite löv.

Sverigebesök igen

Publicerad 2015-11-12 21:20:45 i Allmänt

Nu är vi på hemmaplan igen. Landade strax efter fyra och efter att ha stannat till på Coop Ågestavägen på vägen hem har vi nu njutit av nåt av de bästa Sverige kan erbjuda - färska räkor.
Och inte blev det sämre av att lilla söta Nisse dök upp ca en halvtimme efter att vi kommit hem.
 
Så nu har vi alla tre ätit de goda skaldjuren. Nisse är dock som tidigare gånger vi varit hemma lite "misstänksam" mot oss. Han kan helt enkelt inte lita på oss - vilket är helt förståeligt.
Men vi hade i alla fall en mysig middag tillsammans och nu har han gått ut - antar att han går och sover "hemma" i natt.
 
Sverigebesöket är initierat av ett jobbmöte imorgon. Så nu blir det tidig sänggång för mötet börjar redan klockan åtta - och jag har ingen aning om hur lång tid det tar att åka in till stan med bil. Micke som lyssnar på Radio Stockholm på förmiddagarna brukar höra de hemska trafikrapporterna. Bäst att vara ute i god tid.
 
Micke sätter igång med höstjobbet i trädgården. Det var ju becksvart när vi kom men så mycket kunde vi se att det finns mycket löv att kratta......
 

Idag golf

Publicerad 2015-11-08 22:01:04 i

Söndag morgon vaknade vi till en solig dag. Dessvärre blev den lite disig efter en tag men så länge det inte regnar får man vara nöjd.

Vi hade bokat in en golfrunda och så blev det också.
Jag fick tyvärr se mig besegrad av Micke som gjorde en bra runda.  Själv slog jag mina drivar snett så de hamnade i ruffarna och därifrån var det lögn i helsike att slå ut bollen. Långt frodigt gräs. Man hittade nästan inte bollen.
Det var bara att gratulera  Micke till segern.

Eftermiddagen blev det lite fix hemma.  Alltid nåt som behöver göras . Och kvällens middag blev en härligt fräsch sashimi med en riktigt chilihet sås och en "sval" mango- och avokado salsa..  

18 grader den 7:e November - i AMSTERDAM !

Publicerad 2015-11-07 19:06:00 i Allmänt

Igår regn och till idag var också delvis regn utlovat - men det kan man väl leva med när det är så varmt som 18 grader ute. Helt otroligt! Det är ju ändå en bit in i november. Vi hoppas på en fortsatt mild höst och vinter - helst snöfri som de tidigare två vintrarna varit.
 
Efter en lugn morgon med Jesper på 4;ans morgon TV så åkte vi (ännu en gång) till vår favorit "tuin" (trädgårdshandel). Vår Snöflinga på balkongen hade gett upp under tiden vi var i Altea. Det är ju en sommarblomma så den har ju självklart en begränsad livslängd och nu var det dags att byta ut den.
Vi satsade på en liten blandning av några olika sorter; julros, små barrväxter, ljung och en lite planta med röda bär.
Pelargonen som varit med sen i våras är finare än nånsin. Den har verkligen njutit av den milda hösten och ser än så länge inte ut att ha gjort sitt.
 
 
På "tuinen" var det väl förberett för den kommande julen vilket innebar all möjlig julpynt man kan tänka sig. Samt - ett gigantisk rum med bara saker för att bygga "modeller". Typ järnvägsmodeller i vinterklimat. Berg, fjäll, snö, träd och så allt däromkring. Och över allt åker en linbana för barn där man alltså sitter i små "ägg" och åker runt detta modell-landskap. Häftigt!
 
 
 
Att julgranar kan se ut på olika sätt fanns det också oändligt antal exempel på. Här är några.
På väg tillbaka från allt julbling och blommor stannade vi till och hämtade ut våra "bonusvaror". Genom att spara små klistermärken när vi handlar har vi sparat ihop till två martiniglas och en kniv.
Känns ju kul att kvittera ut dem - särkskilt som vi verkligen kan säga att vi inte handlat vare sig mer eller på just dessa ställen än vad vi skulle gjort utan klistermärkena. Så nu blir det en "drajja" och imorgon ska jag prova kniven när jag ska skära vår sashimi-lax.
 
 
Och trot eller ej - men efter Micke blivit klar med nyplanteringen och städat upp efter sig på balkongen så var det fortfarande 18 grader ute så vi satt en stund och bara njöt på våra fårskinnsplädar som vi köpte när vi var på ö-helgen på Texel. Vilken lyx! Den 7;e november!
 
 
 
 

Tillbaka till verkligheten.

Publicerad 2015-11-05 21:30:00 i Allmänt

Så här kan det se ut i "en annan del av världen" i början av november. 
 
 
 
Tänk vad ”nästan två veckor” kan gå fort. Nu är vi tillbaka i Amsterdam sedan ett par dagar. I och för sig är det milt och skönt i luften men mulet och disigt. Man längtar definitivt tillbaka till de fina dagarna i Altea.  Man kan återigen säga att vi hade ett väder i Altea som var mycket bättre än väntat. Om vi jämför med när vi köpte lägenheten för snart sju år sedan så verkar klimatförändringarna redan ha visat sig.Det känns som om det blir torrare och varmare vintrar för varje år som går. Nu är vi i och för sig inte nere hela tiden men ändå ganska ofta.

Den här gången var det spännande att se om jobben i lägenheten som skulle vara klara. Som vi nämnt tidigare så var de inte det men det som skulle åtgärdas gjordes under de första dagarna så nu har vi rätt färg på jalusierna, vi har en kritvit vägg på terrassen och vi har hittat det myggnät som vi saknade i gästrummet.  Hantverkaren hade sitt allra största leende på när han drog fram myggnätet som var så fint monterat att det inte syntes. Ibland får man bara gill läget och se glad ut. De nya terrassdörrarna och gästrumsfönstren är klockrena, smidiga och mycket bättre isolerade än de tidigare. Och det ljusa terrassgolvet är hur fint som helst, även om smutsen syns mycket tydligare. 

 

 

Inför de två sista dagarna var väderprognosen inte bra, tvärtom så varnade man för otroligt mycket regn, storm, höga vågor, och åskväder. Under natten till måndagen insåg vi att det var allvar. Dags att stänga myggnäten och ta undan det som fortfarande stod ute på terrassen. Under måndagsförmiddagen så tilltog allting å det grövsta. Det var nog, sammantaget, det värsta väder vi någonsin haft. Inga fiskebåtar gick ut, havet var i totalt uppror. Vår innergård låg helt under vatten och vi själva hade ca fem cm vatten ute på terrassen. Tur att den var nygjord och att det rann undan tämligen omgående. Det åskade och blixtrade och det var så mörkt ute så man trodde att det var natt. Som tur var så höll det bara på ett par timmar och då rinner allt vatten undan igen. Vi klarade oss utan översvämningar och läckor i kvarteret, förmodligen för att vi bor så högt upp.

Men, efter regn kommer sol. Även om den inte kom direkt så blev det ändå en helt ok eftermiddag på måndagen. Vi åkte till ett litet shoppingcenter utanför Benidorm och jag köpte en massa plastlådor för att äntligen få ordning i våra stora garderobet och skåp. Vi har haft massor av outnyttjade ytor. Nu ser det mycket bättre ut och allt är nu på ”därför avsedd plats” som jag brukar säga. Kommer i och för sig säkert att ändras med åren.

 

 

Åter till snacket om sol, på tisdagen kom den tillbaka. Detta var en liten överraskning eftersom man tidigare förutspått oväder i flera dagar. Vi hade inget speciellt inplanerat för tisdagen som ju var hemresedagen. Efter lite fix hemma på förmiddagen gick vi ner på strandpromenaden för en lunch i solen. Det blev en fin promenad både ner och upp, med en del fina bilder på fantastiska vyer. Vi klättrade upp i trapporna mot torget där vi avslutade vistelsen i stan med en kaffe på kyrktorget.

 

Sedan blev det som vanligt en lite deppig resa till flygplatsen, alltid lite tråkigt att åka hem. Särskilt den här gången eftersom vi ännu inte har någon ny resa inbokad. Är väl ett ”lyxproblem” men ändå. Flyget gick i tid, ca 20.30 och flygtiden var inte mer än 2 tim och 10 min. Tyvärr blev det  ”tarmproblem” efter landningen. Alltså inte för oss utan det vi kallar för tarmen. Anslutningen från gaten till planet var inte bemannad så vi stod i planet 10 till 15 minuter och väntade på att få gå ut. Där gick hela vinsten med bra departure och en kort flygtid. Hur som helst kom vi av och efter att ha handlat lite på Albert Hein på Schipholoch tagit tåget hem så var vi i lägenheten ca 00.20. Som vanligt hade våra grannar, som bevakar våra växter, ordnat en välkomsthälsning med blomma mm

Som tidigare gick vi "om lott", dvs dom åkte iväg på förmiddagen efter att vi kommit hem. Den här gången var det så att Hans skulle omsätta sin födelsedagspresent. Han har fått en resa över Atlanten på ett gammalt segelfartyg där man får vara en del av besättningen under två till tre veckor. Hur som helst så såg det bra ut på vår balkong när vi kom hem. Hösten har kommit och det visar sig på en del växter men pelargonen blommar för fullt fortfarande. 

I går morse var det tidig uppstigning trots sen hemkomst.  Jag hade gubbgolfen och skjutsade Anne till jobbet. En härlig golfförmiddag med mulet men bra temperatur mellan 12 och 15 gr. Efter golfen, som blev nio hål ”skit” och nio hål bra, var det dags för det sedvanliga kaffet och ölen. När vi satte oss i restaurangen så började det regna utanför. Återigen hade vi dragit vinstlotten med vår starttid på morgonen.

 

 
En härlig samling gubbar i åldern, från vänster, Kees 75, Tom 57, Undertecknad 56 och Patrick 70.

I dag, torsdag, var det så vanlig vardag igen med träning hemma på morgonen. Själv hade jag ett par ärenden upp på stan efter lunch för lite speciella inköp. Det blev en del promenerande men också lite spårvagnsresor. Jag passerade Damtorget och förstod då att det var europafotboll i stan i kväll. Hela torget var belamrat med turkiska fans från Fenerbahce som uppenbarligen skulle möta Ajax i kväll. Polisen var självklart på plats. När jag passerade första gången var allting lugnt men när jag kom tillbaka så var nog lugnet bara på ytan för då låg det en hel rad med cyklar och vespor omkullvällta på marken och restaurangerna plockade in sina utemöbler. Då var klockan bara strax efter 15.00.

 

Nu ser vi fram emot en lugn helg hemma där lördagen verkar bli regnig men söndagen ok. Lördag blir det kanske ett besök på en trädgårdshandel för lite inköp till vinterbalkongen och på söndagen har vi en golftid för nio hål. Vi återkommer med hur det blir. Ha det bra i Sverige. Förresten så hoppas vi på fortsatt varmt i Sverige till nästa vecka då vi kommer ”hem” över helgen. Anne har jobbmöten och jag ska vinterstänga växthuset mm mm mm ! 

Happy Halloween!

Publicerad 2015-11-01 08:45:00 i Allmänt

 
Så här ruskigt läskiga blev vi igår. Inte på riktigt alltså - men via en APP som Ella sju år hade tipsat om. En Zombie-app alltså där man kan förvandla två helt normala (och snygga) personer till rena monstren.
 
Men innan vi blev såna så har vi åter haft några riktigt härliga dagar. Dagar som tyvärr springer iväg alltför fort och nu är det bara några få dagar kvar innan vi på tisdag kväll åker hem igen.
 
Vädret har hittills varit fortsatt jättefint och i fredags (efter att väntat på en försenad hantverkare) gick vi ner till vår stenstrand i Altea för lite sol och bad. Tror dock attt det kan varit sista riktiga soldagen för redan idag ska det komma in lite regn och i morgon är det utlovat hela 50 mm nederbörd!
 
När vi kom tillbaka från badet hade plattsättarna på gården lagt sista stenen (ha ha) på den lilla fontän som varit torrlagd ända sen vi flyttade hit för drygt sex år sen. Men nu har den fått vackert kakel runt sargen och - vattnet porlar genom de olika platåerna ner i den lilla dammen. Jättecharmigt!
 
Fredag kväll blev det lite tapas hos familjen Eldestrand som ju för ett år sen köpte sin jättefina lägenhet nere på strandpromenaden. De hade fått besök av ytterligare bank kollegor (både Pernilla och Per jobbar också på Handelsbanken), ett par som bägge jobbar i banken och som jag också känner sen tidigare.
Vi åt alltså tapas och drack cava på deras balkong innan vi tog trapporna upp till gamla stan där vi drack ett par mojito drinkar. Kvällen (eller tidiga natten) avslutades med hela gänget på vår terrass med ytterligare lite dryck.
 
Inte undra på att vi i går morse var lite småsega och det kanske var det som var anledningen till dåligt golfspel också. Trots trevligt sällskap av Ingrid och Björn och en tävling - damerna mot herrarna - så lyckades vi inte tagga till så pass mycket att vi (jag och Ingrid) kunde vinna. Matchen slutade på sextonde hålet där vi tyvärr blev tvungna att se oss besegrade. Gubbsen ledde då med tre hål - och eftersom det bara var två hål kvar att spela så var ju tyvärr matchen över.
 
 
Det blir mörkt tidigt nu, strax efter sex blir det becksvart men vi hann klart och sen blev det snabb dusch och lite piff innan vi träffades för en drink hos Ingrid och Björn (mycket drinkar nu märker jag....). Dit anslöt även Tiina och Bernt och efter lite dryck och mingel var det dags att ta sig ner till strandpromenaden och middag. 
 
Restaurangen hette förr "Gula Gula" (eller hur det stavades) men heter nåt annat idag som jag inte kommer ihåg - men det spelar mindre roll. Lita cava, vin, mat och kaffe senare (som vi åt sittandes UTE i restaurangens "förtält") var det åter dags att ta den branta vägen uppåt / hemåt. Det är priset man får betala när man valt ett boende med usikt. Det är ALLTID kämpigt när man ska hem.
 
Jag hade lovat att blogga redan när vi kom hem och uppmanade vårt sällskap att inte missa bilderna från kvällen - men när vi väl kom hem insåg jag att klockan var halv ett och jag var alldeles för trött. Idag får vi nog ta en tidig kväll - det kostar på att "rumla runt" flera dagar i rad......
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela