ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Sista dagen som "hemarbetare".

Publicerad 2016-04-29 17:47:00 i Allmänt

Efter tre år och två månader var det i dag den sista dagen som hemarbetare. Känns lite konstigt. Det fick bli en riktig hemarbetardag med veckohandling, gräsklippning, dammrensning och städning. På måndag är det dags att anmäla sig för tjänstgöring på polisen i Stockholm syd, grova brottsroteln. Undrar hur mycket som finns kvar i hjärnan och ryggmärgen. Kommer säkert att ta ett tag innan allt fungerar. Dessutom ska man ha databehörigheter, legitimation och göra skjutprov innan det går att jobba fullt ut. Nåväl det löser sig säkert. 
 
Två veckor sedan vi bloggade senast och det beror nog på, som vi skrivit tidigare, att äventyret är över och det som skrivs nu är de sista inläggen för att fullborda vår dagbok. Eldningsveckan fortlöpte väl med mycket eldning. Jag passade på att tömma "bergrummet" under sovrummet. Där fanns virke, gamla skåpluckor, plastslangar, isolering mm mm mm. Mycket av det är saker från 60 och 70 talet som Erik hade sparat och sedan har jag fortsatt att fylla på. Det blev två dagar på knä i källaren för att få ut allting. Det som gick att elda, eldades och det övriga kördes till återvinningen i Jordbro i flera lass. 
 
 
 
 
Förra söndagen var det dags för mig att åka på min årliga Skånetour. Fyra dagars golf innehållande sex rundor. Självklart var det för mycket för mig med mitt långa ben, eftermiddagsrundorna och den sista dagen blev inte bra. Överansträngd så det skrek om det i höftpartierna. Det gjorde dock inget att jag trots detta lyckades vinna två av singelrundorna, självklart förmiddagar då jag var piggare. Banorna var i ruskigt bra skick för att vara så här års. Däremot var ju inte vädret det bästa. Vi hade tur men fick snö, regn, hagel och kraftig vind till och från. Känslan att spela med en cm snö fast under skorna är inte ok. Men vi blev inte speciellt blöta, mesta kalla. Men sådant går att ordna upp i huset på kvällen, det finns drycker som värmer. Alltså inte te !!!
 
Dagen innan, lördagen, spelade Anne och jag nio hål på Haningestrand, också i väldigt bra skick för att vara så här års. En fin runda med våra kompisar Micke och Lotta som bokat in sig i vår boll utan att veta att det var vi dom skulle spela med. 
 
 
I växthuset är det över 30 gr när solen ligger på vilket gör att tulpanerna blommar för fullt och olivträdet från Adam har fått mängder med knoppar så det blir nog oliver även i år. De övriga plantorna och lökar / knölar är fortfarande inte planterade. Vi är för övrigt på väg ner till växthuset nu för lite fredagsmys. En annan "blomma", Nisse kommer hit mer och mer. I natt sov han här och gick inte hem som han brukar när Anne åker till jobbet utan tog sovmorgon med mig. 
 
 
 
I veckan blev "Kalle", alltså bilen, registreringsbesiktigad. Nu väntar vi på nya regskyltar som troligen kommer på måndag och sedan ska han kontrollbesiktigas för att därefter bli svensk bil igen.
 
 
I dag fick vi en påminnelse om att det inte bara är att flytta hem och tro att allt fungerar av sig självt trots att det är Sverige vi pratar om. Anne kontaktade Försäkringskassan för att vi skulle få nya sjukvårdskort som gäller i Europa. Hon fick då veta att vi inte alls omfattades av den svenska socialförsäkringen eftersom vi inte ansökt om detta. Men hallå !! vi är mantalskrivna i Sverige och är svenska medborgare sedan födseln. Nu har vi fått en fyra sidor lång ansökningsblankett för att få ta del av socialförsäkringen. Som det ser ut just nu har vi förmodligen inte rätt till fri sjukvård överhuvudtaget. Väldigt konstigt, speciellt som Anne fick kallelse till mammografi häromdagen, detta trots att vi alltså inte omfattas av socialförsäkringen. Det löser sig säkert också men det är ju inte så att man känner att man har någon fördel av att ha varit svensk i hela sitt liv. Men vi är inte bittra. 
 
I morgon har vi bokat golf och det ser äntligen ut som att det ska bli bra väder igen så det blir någ en fin runda. I övrigt kan man säga att detta kan vara det sista inlägget på vår blogg. Vi får se men om det är så har vi en fantastisk "dagbok" att gå igenom när vi tycker att vi börjar glömma hur fina år vi haft. Men man vet aldrig, det kan hända något äventyrsrelaterat och då blir det naturligtvis ytterligare inlägg. 

Andra veckan hemma.

Publicerad 2016-04-17 20:50:00 i Allmänt

Den här veckan har livet börjat återgå till att vara hemma på riktigt. Innan flyttlasset kom förra onsdagen var det som att vi var hemma på besök. Nu har vi dock fått koll på allt som kom med flyttbilen, inga kartonger kvar som inte är uppackade. Nu har vi varit till återvinningen i Jordbro 8 ggr med fullt lass. I annexet har vi tagit bort flera gamla furuskåp som nu eldats upp och ersatts med hyllplan från IKEA. Allt ser bra ut men det måste nog bli så att jag målar om inneväggarna i vitt under den närmaste tiden. 
 
 
 
Anne har nu jobbat en vecka på Stadshypotek och hon trivs verkligen. Hon åker bil til Stuvsta där hon parkerar och sedan tar tåget till city. Har fungerat bra hitills förutom en morgon där tågen var försenade. Att åka bil hela vägen är inte att tänka på eftersom trafiken i Stockholm verkar ha havererat totalt de senaste åren. Ingen överraskning eftersom vi lyssnat på radio Stockholms trafikrapportering under vår tid i Amsterdam.
 
Under veckan var det också dags för avloppsrensing. Känns bra att vi snart får riktigt vatten och avlopp. Vi ser nu nu att jobben går fram på bred front i området men också hur jobbigt det kommer att bli även på vår gata innan det blir färdigt. 
 
 
 
I går, lördag, åkte vi till IKEA i Kungens Kurva för att ordna med förvaringshyllor till annexet. Eftersom vi tagit ut de opraktiska bokhyllorna och skänkarna så var det dags för lite moderna hyllplan där vi ställt in lådor som ger betydligt mer förvaring än tidigare. Det behövs ju när vi fått hit, kanske 60/70 kartonger till ett redan fullt hus. Även om vi kört mycket till åtevinningen så behövs förvaringsutrymmet. 
 
När vi sorterat det som vi inte har plats för har vi lagt undan saker som Christine och Per vill ha för loppis. det är sonen Kalles fotbollslag som ska ha loppis i Farsta. Pengarna ska gå till en resa och fotbollsturnering i Barcelona i midsommar. I dag var Per här och hämtade kartongerna till glädje för oss och förhoppningsvis även för fotbollslaget. 
 
Vår Nissefavorit har varit här till och från, när man tror att han flyttat tillbaka hit på allvar så går han hem igen för ett par dagar. I dag har han varit här men inte gillat att vi jobbar ute. Nu, kl 20.40 är han här och vi tror att han stannar för natten. 
 
 
 
I dag var det eldningsdags i trädgården, eldningsveckan i Huddinge började i går och pågår till nästa söndag. Vi har mycket att elda och i dag gjorde vi oss av med allt som jag klippt ner sista året plus en del furusaker från annexet. I morgon fortsätter det med fler furusaker men också gammalt virke från källaren. 
 
 
 
 
Efter väl förättat värv blev det lite avkoppling i växthuset där persikorna blommar för fullt. Den som vi tog med från Amsterdam har redan blommat färdigt men nu blommar vår hemmapersika. Olivträdet från Amsterdam mår utmärkt. Vinrankorna ser bra ut. Växterna som vi tog med från Amsterdam ser ff bra ut men tas in och ut ur vedboden på nätterna eftersom det ff är nattfrost på nätterna. 
 
Nu blir det en ny arbetsvecka för Anne och för mig blir det mer jobb i trädgården men också bilbesiktning av Toyotan. Hoppas också på en registreringsbesiktning för bilen vi tog tillbaka hem från Amsterdam. Om det blir bra väder blir det också ett besök på Haningestrand för att slå några bollar inför Skånetouren nästa söndag till onsdag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inskrivna igen!

Publicerad 2016-04-10 16:16:00 i Allmänt

Bloggen kring ”vårt äventyr i Holland” har ju egentligen redan sett sitt slut i och med att vi nu är hemflyttade. Men vi fortsätter att skriva dagbok ett tag till. Inte för att det är spännande för någon annan att följa vår vardag i Sverige utan för att det är just en dagbok för i första hand oss själva. Hur och när saker kommer på plats, hur det känns med mera. Men självklart är alla som är intresserade välkomna att läsa också. Vi kommer inte att spärra bloggen med några lösenord bara för att vi flyttat hem.

Det tog inte 4-8 veckor att bli folkbokförda som killen på Skattekontoret hotade med, redan i fredags fick vi brev som bekräftade att vi nu är inskrivna i Sverige igen. Vilket i sin tur gjorde att vi nu kunde teckna telefonabonnemang och TV/Bredband hemma.  Vi kommer att ta tillbaka våra gamla mobiltelefonnummer vilket känns bra – de finns trots allt spridda lite här och där. Vårt gamla fasta Gladökvarnsnummer sa vi upp innan flytten och det kommer inte tillbaka. Det är nya tider nu, mobil får räcka. 

Men inte gå händelserna i förväg.
I onsdags kom då ”äntligen” flyttbilen. På gott och ont. Visst ville vi få hem alla våra kläder och andra saker men jag finner inte ord för hur många kollin det var som stuvades in i annexet och i vedboden. Jag trodde ett tag att golvet i annexet skulle ge vika och inte palla vikten av allting som stuvades in. Det var ju en del tunga saker också - motionscykeln, crosstrainern och så en tvättmaskin (fanns inte i första lägenheten så vi var tvugna att köpa en men nu kunde vi byta ut vår gamla vilket var jättebra).  Tur med vädret hade vi. Det hade regnat hela natten men var uppehåll under de dryga en och en halv timme (ja – det säger väl en hel del om hur mycket det var) som killarna bar upp grejorna från bilen.

 

Och när de hade stuckit – ja då var det bara att börja packa upp. Och det var banne mig inte BARA det. Vi gjorde en stor miss när vi flyttade ner. Vi ville ha så mycket privata/personliga saker med oss som möjligt – allt för att trivas. Samtidigt så lämnade vi ju ett fullt utrustat och möblerat hus här hemma. Så när nu allt kom tillbaka (det vi tagit med oss och allt vi köpt på oss under tre år) så var det ju bara att konstatera att – nej – det går inte. Vi har redan idag fullt i alla hus och skåp (man får inte glömma att vi ju faktiskt bor i en liten ”sommarstuga”) så det var bara att börja prioritera. Ska en ny sak in – ja då måste en gammal sak ut.

Vissa saker kommer dock ha sin helt naturliga plats ute i trädgården. Bland annat Hägern som ska vakta fiskarna i dammen (om vi nu kommer ha nya fiskar nån gång) samt lilla fåret Tessie (från ön Texel som uttalas ”tessel”) och så Påfågeln som fått en plats vid barrväxterna i anslutning till terrassen. Och självklart också lite växter från balkongen. Såväl Fuchsian som Pelargonen har ju blommat hela vintern och får nu fortsätta med det här hemma. Gäller att passa för frostnätterna bara!

 

Oj, oj , oj så mycket saker vi slängt och lagt i ”loppislådor”. Men det är faktiskt (nu när nästan allt är klart) riktigt renande för själen. Saker som man inte använt eller saknat eller till och med glömt att man har efter tre år – ja det kommer man ju inte att sakna i framtiden heller.
Tror vi har varit sju !!!! gånger till återvinningscentralen i Jordbro med säckar. Nu har en stor det av det varit tomma flyttkartonger och emballagepapper men ändå. MASSOR med ”skit” har vi slängt. Ja och så gamla tvättmaskinen också som Rolle tack och lov var bussig nog att hjälpa oss med. Jag och Micke hade gemensamt baxat ner den till parkeringen - men aldrig att jag och han skulle orkat lyfta upp den i bilen tillsammans. Så det var där Rolle visade sin goda grannsamverkan :-)

Nu ska jag i ärlighetens namn också tillägga att det att vi hade så mycket ”egna” saker med oss till Holland (bland annat glas, porslin och annan köksutrustning) som bidrog till att vi kände oss hemma så fort i de lägenheterna vi hyrde. Så det har tillfört mycket ”mys” också.

Nåväl – nu söndag eftermiddag är det mesta på plats. Lite ”kontorsprylar” (räkningsmappar och annat i pappersväg som inte kan slängas) är kvar att ta hand om. Men samma sak där – det måste göras plats i befintliga lådor innan det går att sortera in. Men det blir för Micke att jobba vidare med. Från och med imorgon börjar jag jobba igen.
Det är fortfarande så att jag inte hittat någon tjänst att söka, men jag fick frågan om jag kunde hjälpa till på Stadshypoteks ekonomiavdelning som lider av lite sjukdom på chefssidan så där ska jag infinna mig imorgon. Ska bli spännande då det är ett helt nytt område och lite skönt att komma ifrån all uppackning som varit i veckan. Fatta – från onsdag eftermiddag fram till nu söndag eftermiddag så har vi inte gjort annat än sorterat, slängt, packat ner och packat upp. Men som jag skrev inledningsvis – det är lite befriande att kunna göra sig av med saker.

Livskvalitet är också att flytta hem och att ”bo på landet”. Båda mina favoriter har blivit väl omhändertagna de här dagarna. Och faktiskt har jag agerat frisör åt bägge mina pojkar. Micke fick sin sedvanliga rakning av huvudet (den här gången i solen utomhus – bra mycket mysigare än i duschen) och Nisse har blivit av med några tovor som hade bildats i pälsen. Så nyklippta och nöjda.

 


Jag vet inte hur nöjd Nisse egentligen är. Han kommer och går lite då och då mellan oss och Rolle. Jag tror fortfarande inte han riktigt litar på att vi är här för att stanna. Men när han väl är här kan han inte låta bli att spinna hela tiden. Ett konstant ”brummande” för att visa hur nöjd han är.

 

Statslösa !

Publicerad 2016-04-05 21:01:00 i Allmänt

Nu har vi varit hemma några dagar och jobbar intensivt med att förbereda flyttbilens ankomst i morgon. Vår lilla Nisse kom på sitt första besök i söndags som vi skrev om förra gången. Han sov i "sin" fåtölj hela kvällen och kom till sängen mitt i natten. I går eftermiddag, måndag, var han här och hjälpte till med röjningen på eftermiddagen innan han gick hem och sov hemma hos sig. I dag, tisdag, har han varit här till och från under eftermiddagen och nu ligger han och sover i fåtöljen igen.
 
I övrigt har det varit full fart. I går, efter att Anne varit till Christine och fixat håret, så var det dags att åka till Skattekontoret i Hallunda för att skriva in oss i Sverige igen. Vi klev ur hissen och undrade vart alla människor skulle som var där. Det stod säkert hundra personer i kö utanför medborgarkontoret och det var ett femtiotal inne.
 
Ordningsvakter såg till att det inte var mer än femtiofem personer inne samtidigt. Vi insåg snart att det troligen beror på flyktingkrisen blandat med att brandmyndigheten förbjudit fler än femtiofem personer att vistas i lokalen samtidigt. När jag var där för lite mer än tre år sedan var det bara att gå in. Vi bestämde oss för att åka tillbaka i dag när de öppnade och åkte därför hem igen. Väl hemma blev det fortsatt röjning i annexet, som tidigare sagt, med hjälp av Nisse. 
 
 
 I dag på förmiddagen gick det bättre på skattekontoret. Vi var där en halvtimme innan öppning och kom in i första omgången. Efter att ha fyllt i "ansökningsblanketten" blev vi väl mottagna vid disken. Vi "stack ut" lite bland de andra besökarna, både med vårt utseende och att vi flytttade tillbaka till Sverige. De flesta som var där hade nog flyttat till Sverige och inte tillbaka. När allt var klart vid disken sa handläggaren att allt skulle vara klart om 4 till 8 ....... dagar trodde vi. Men så sa han att det var veckor det handlade om, men att det nog skulle gå ganska fort för oss eftersom vi redan var svenska medborgare och hade bott här tidigare. Hur som helst så tillhör vi inget land de närmaste veckorna eftersom vi i går "skrevs ut" ur Holland. Problemet för oss är att vi inte kan teckna abonemang, registrera oss i sjukvården, teckna försäkringar, registrea in bilen mm mm förrän vi är skrivna i Sverige. 
 
Nu har vi fixat till lite blommor, både inne och ute. Lite färg vill man ha och nu är det framförallt penseer som gäller. Det blev också lite blommor på matrumsbordet. Några tidiga lökar har börjat titta upp i trädgården även om rådjuren redan gjort sitt bästa genom att äta upp bladen som kommer först. Det är som vanligt lite sent med lökar eftersom vi bor i något som kan kallas för alperna i Huddinge. 
 
 
 
 
Väl hemma igen så var det fortsatt röjning och ytterligare en full bil till återvinningen i Jordbro. Efter blomplantering och lite annat trädgårdsjobb tog vi oss en liten paus i det av eftermiddagsolen uppvärmda växthuset.
 
 
 
Nu ser det ut som att vi kommer att få plats med själva flyttlasset. Hur det blir när allt packas upp törs vi inte tänka på ännu. Nu hoppas vi att det inte regnar för mycket i morgon och att  den inte alltför stora flyttbilen tar sig fram på våra små vägar och hittar in trots alla arbeten och avtängda vägar. 
 
Bloggen lever alltså fortfarande trots att vi är hemma igen och vi hör säkert av oss igen efter att flyttlasset kommit.
 
 
 

Home sweet home!

Publicerad 2016-04-03 18:11:00 i Allmänt

Jaha - då är då äventyret slutligen över och vi har flyttat hem igen.
Båten anlände till Göteborg på utsatt tid fredan morgon. Och vilken morgon / dag! Solen sken från en molnfri himmel och gjorde så i princip hela vägen hem.
Resan från Göteborg flöt på bra och vi kunde redan kvart över fyra köra upp bilen (med de gula holländska nummerplåtarna) på uppfarten. Och då hade vi hunnit med att stanna i Huddinge centrum och köpa de "obligatoriska" färska räkorna som vi alltid äter när vi kommer hem.
 
Lördagen blev det lite inköp av penséer. Man vill ju ha de första "vårprimörerna" i trädgården. Och vi är glada över att ha en riktig vår att komma hem till. Vissa år hade vår tomt varit täckt av snö och is så här års men i år finns inte ett spår av det ens hos oss.
På eftermiddagen blev det ett glas vin i växthuset som också hade fått några färgpunkter i form av två primulor .
 
 
 
Söndag förmiddag började det stora röjarjobbet. Vi måste göra rum i "annexet" för alla kartonger som kommer hem med flyttbilen på onsdag. Alltså var det läge att göra det vi borde gjort för länge sen - nämligen städa bort en massa skräp.
Nu har vi kört iväg med de två första lassen till återvinningscentralen och fler lär det bli.......
 
 
 
Idag så kom då även den "förlorade sonen" på besök. Först en sväng mitt på dagen och nu vid sextiden kom han tillbaka. Han verkar väldigt nöjd över att vi är hemma. Och vi är nöjda av att ha honom hemma.

 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela