ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Stoppa klockan! - Pausa sommaren!

Publicerad 2016-07-23 17:23:00 i Allmänt

Men hallå på allvar - vad är det som händer?
Sista inlägget jag gjorde var den 2 juli och sommaren hade just börjat (nåja - inte precis börjat men det hade åtminstone bara gått en vecka sen Midsommar) och nu skriver vi den 23 juli och snart är vi inne i AUGUSTI.
 
Lite lätt panik får man ju när man tänker på hur fort det går. Å andra sidan har vi ju hittills haft en underbar sommar och även om vi inte haft semester än har vi ju kunnat njuta av bad och sköna utekvällar.
 
Apropå bad är det alltså inte bara uteuschen som "går för högtryck" utan det gör även morgondoppen. Vi åker ner till Nybovik varje morgon och medan jag sträcker ut några längder i det 20-gradiga vattnet så tar Micke ett snabbt dopp med tvätt och hårtvätt och sen stiger han upp och matar våra kompisar. Ibland är de som idag bara tre stycken men vissa dagar är det åtta hungria halsar som sträcks upp mot bryggan.
 
 
Vi har som sagt var inte semester förrän i mitten av augusti men vi kände att vi ville unna oss nån dag redan nu. Så jag var ledig torsdag - fredag (jag har så lugnt på jobbet efter att delårsrapporten väl publicerades den 15:e) och Micke var ledig igår.
Och i torsdags valde jag att sova liiiite längre än till kvart över fem så då fick jag bada själv och valde då att bada i "Affärsviken" eller "Badberget" som vi också kallar det.
Och vilken morgon det var. Helt spegelblankt och den här vackra vyn över det som benämns som "Tor-Modén-torpet". (Ja han lär ha bott där nån gång för många år sen.)
 
Man kan tro att bilden är fixad (det finns ju så mycket filter att ladda ner nuförtiden) men den här är helt naturell. Så vackert!
 
 
 
Förra helgen hade vi svärmorsbesök (Mickes mamma alltså) och den här gången hade hon sin nya partner Rolf med sig.
De fick ett par riktigt härliga dagar med vackert väder och god mat (om jag får säga det själv alltså....).
Det blir ju så när man träffas sällan att man vill bjuda på det godaste man kan och då blir det komprimerat. Så fika, lunch, fika och grillmiddag och sen på't igen nästa dag.
Men jag tror alla var nöjda och belåtna med helgen.
 
 
 Och strax innan lunchen ringde storebror Rein och frågade om vi ville ha kantareller. OM vi ville! Han var på väg hem från skogen och tittade in till oss (och sån tur han hade att det tajmade med när vi skulle äta den goda silltårtan till lunch så han fick lite välbehövlig vila och mat efter 4 timmars svampjakt) .
Så söndag eftermiddag (efter att Ulla och Rolf skjutsats till Arbogatåget) så blev det kantarellrensning.
 
 
Och för ordningens skull kan jag säga att jag INTE fixade naglarna medan Micke rensade. Han "klagade" så högljutt så jag fick minsann hjälpa till med rensningen innan jag kunde köra mitt "söndags-race" med nagelfix.
 
Vad händer annars? Ja vi har konstaterat att den här sommaren kryllar det av såväl humlor som fjärilar. Humlorna kom först och nu senaste veckan massor av fjärilar. Häromdagen satt det fyra stycken samtidigt i den här busken varav två så nära varandra att de fastnade på samma bild.
 
 
 Och när vi ärndå är inne på temat djur (fast inte insekter den här gången) så har vi i natt haft besök av rådjuren. Vi har varit förskonade hittills men nu har de minsann hittat gosakerna.
Så här såg en av våra "klöverblommor" ut i morse.
 
 
Och så här SKULLE den sett ut.
 
 
Jäkla luspudlar!!!!
 
Men i växthuset frodas det. Idag har jag lagt in andra omgången av snabbsaltade Västeråsgurkor. Gud så gott det är! Och så skönt att slippa betala över 100 kronor kilot för dem på ICA.
Men jag har inte fått tag i krondill (och vi har inte sått egen dill i år) så jag fick använda mig av dillfrö men det fungerade lika bra.
 
 
Idag blev det 11 stycken som fick åka ner i saltlagen och jag hoppas kunna skörda ytterligare en gång.
 
En annan typ av "gurkväxt" är Zucchinin som vi fick som frö från Albert Hein i våras innan vi flyttade. Den fick starta sitt liv i växthuset men har nu flyttat ut och den första bamsen skördades igår.
 
 
Och i växthuset fortsätter vindruvorna att växa. Det ska bli spännande att provsmaka senare i år. Vi har ju bara hört från "hustomten" att de är jättegoda.
 
 
Och i dammen (som bara har det vatten som faller ovanifrån) har näckrosen ändå valt att "visa färg" och idag var det två blommor som var utslagna. Och några till är på gång.
 
 
Och slutligen så har vi även en Passionsblomma som inte får många blommor (och de blommar bara en dag) men såååå vackra.
 
 
 
Tror det varit sommarens varmaste dag idag. Och kanske igår. Och gamle gubben Gullefjun / Nisse tycker det är lite jobbigt med värmen.
Men nu när jag satte mig för att blogga, under markisen på altanen och med lite skön vind så blev han glad att hitta en skuggig plats i stolen brevid mig.
 
 
Trots värmen spelade vi golf igår och fast jag har ont i min tennisarmbåge så blev den i alla fall inte sämre av spelet (jag har en slags "avlastningsband" som jag använder när jag spelar) så imorgon ska vi försöka oss på ytterligare en runda.
 
Och som sagt - nu pausar vi sommaren en stund. Låt det vara juli några veckor till innan vi går mot mörkare kvällar. Den 12:e börjar vi vår semester och fastän vi längtar till att vara lediga så vill vi ju inte att sommaren ska ta slut än på länge....................

Livet på landet!

Publicerad 2016-07-02 18:01:00 i Allmänt

Tiden springer iväg - det är redan 2 juli, en vecka efter midsommar och två veckor sedan vi var i Altea. Halvårsskifte betyder jobb för mig. Men det är jag van vid så det var inga problem att åka in till banken vid niotiden i morse. Några Excel-filer senare kunde jag ändå ge mig hem vid halv fyra-tiden så det var ju ändå inte så att HELA lördagen offrades på jobb. Och det bästa är att jag slipper åka in till jobbet imorgon.
 
Att bo "på landet" (och det gör vi ju faktiskt speciellt när man jämför med att bo mitt i Amsterdam...) har sin charm såhär på sommaren. Sitta ute och äta, se växthuset frodas, njuta av alla blommor och se Nisse trivas med att kunna gå ut och in som han vill. Och så uteduschen såklart.
Vi installerade den på Midsommarafton och den har redan nyttjats flitigt. Så skönt att som igår när jag efter en sen fredag på jobbet kunde ta en härligt svalkande dusch. Och den här gången i sällskap med Micke.
 
 
Nåja - det var ju mest för att få till en rolig bild. I vår ålder (ha ha ha) duschar man helst själv.
 
Och lille Gullefjun satt och såg på.
 
 
 Idag när jag kom hem bjöds det på kaffe i växthuset. Där är det frodigt vill jag lova och nu väntar vi spänt på att tomater och gurkor ska mogna.
Västeråsgurkan har gott om "ämnen" och även tomaterna har fått sina små frukter. Persikorna (ja vi har två stycken) har också frukter och vinet utvecklas också som det ska. 
Det är som sagt var så här års man ska njuta av att bo så här på landet - snart är det vinter och snö och is igen. Men det tänker vi inte på nu......
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela