ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Adventshelg med bak och pynt.

Publicerad 2016-11-28 17:56:00 i Allmänt

Så var vi inne i advent och första helgen är över. Det blev en "riktig" adventshelg för oss här i London. I lördags promenerade vi upp till Kings Road och en trädgårdshandel mitt i stan. En liten charmig historia som knappt syns från gatan. Självklart var det mest julgranar i alla storlekar men även en hel del annat. Hit kan man nog gå till våren när det blir dags för förändring på balkongen. I lördags var det dags för några hyacinter och lite granris. Hyacinter för inomhusbruk i glasburk med tillhörande ljus och lite annat. Granriset, som satt fint i ryggsäcken under hempromenaden, hamnade i krukan under olivträdet. 
 
 
Som bilden visar blev det också en publunch i närheten av trädgårdshandeln, som för övrigt heter "Worlds Ends Nursery", området där den ligger heter Worlds End. Lunchen fick bli från frukostmenyn som inte är som frukostmenyer hemma i Sverige. Vi tog varsin "sausage burger" med tillbehör. En riktigt god korv som var formad som en liten hamburgare på ett bröd med ett stekt ägg och lite annat på. Supergott. I England har man också som tradiition att dricka en "Bloody Mary" till brunch/lunch på helgerna, vilket Anne gillar. En kryddstark tomatdrink som är helfestlig. Själv håller jag mig till hederlig lager eller ale. 
 
Väl hemma vidtog uppsättning av adventsstjärnor, ljusslingor mm. Anne förberedde papparkaksdeg. I år bakades det nämligen pepparkakor för första gången på många år. Eftersom receptet ligger hemma i Sverige fick Anne lov att konsultera storebror Rein angående ingredienserna. Efter samtalet med Rein och ett kort besök på Sainsbury för att köpa det som behövdes sattes allt igång. Någon riktig middag blev det inte eftersom den sena lunchen fortfarande mättade. 
 
 
I går, söndag, tog vi bussen till Harrods för att se om vi kunde köpa någon julgrej till min mamma, Ulla. Om någon mot förmodan läser detta och har kontakt med henne, så säg inget. Vi såg till att vara där precis när man skulle öppna. vi var inte själva om jag säger så och det var en hel del andra svenskar. Nu var vi förberedda eftersom vi vet att många svenskar åker till London för julhandel och vi hör också mycket svenska i övrigt. Ibland även i området där vi bor. Vi hörde mycket svenska i Amsterdam också. Bilden visar hur det såg ut på gatorna runt Harrods fem minuter innan öppning. 
 
 
Inne på Harrods var det, trots att vi var tidiga, som att gå framåt i en evighets lång kö. Kassorna öppnade inte förrän en halvtimme efter att varuhuset öppnat. Smart för då måste folk gå runt och plocka på sig mer saker innan kassorna öppnar.  På väg hem stannade vi till på Kings Road för att få något lätt i magen efter "jobbet" på Harrods. Det blev en delad Nachotallrik med pulled pork på en pub där vi varit förut. Lättsamt och gott. När vi sedan fortsatt med bussen och skulle byta buss för sista biten hem så råkade vi ut för något som vi inte sett förr. När vi hade fem meter kvar till bussdörren stängdes den och bussen åkte. Trots att det var rött ljus i korsningen 50 m längre fram. Här brukar faktiskt chaufförerna stanna för att ta upp folk även om dom startat. Nåväl, i stället fick vi en långpromenad hem och det kom ingen buss och körde förbi under tiden så det var nog tur att vi gick. Väl hemma kom belöningen. IKEA-glögg på balkongen i solen. 
 
 
Efter det var det dags för Anne att baka färdigt pepparkakorna. Det är de sedvanliga estniska skurna pepparkakorna.
 
 
 
Själv satte jag ut slingan som vi skulle ha i olivträdet. Det hade blivit för mörkt i lördags för att fördela ut de olika slingorna. Det blev jättebra och tillsammans med stjärnorna inne och några andra småslingor har vi nu gjort det vi skulle. När vi tittar omkring i området så ser vi ingen annan som har något sådant överhuvudtaget. Det kanske kommer närmare jul eftersom det ändå finns så mycket att köpa i affärerna. 
 
 
Annars flyter allt på. I veckan kom det dessutom ett brev från "Belastingsdienst incasso" i Nederländerna. Inga roliga brev eftersom vi fått dem förut och då har det varit fortkörningsböter. Den här gången var det värre. En rödljuskörning som skulle kosta ca 3000:- översatt från euro. Problemet är att den skulle ha inträffat i Rotterdam den 20 april 2016. Då var vi hemma i Sverige och just den dagen stod bilen på pendeltågsparkeringen i Stuvsta. Något har blivit jättefel och vi har skrivit och förklarat och hoppas att det löser sig. Det måste ju finnas en bild som visar att det inte är vår bil. 
 
I går fick jag sätta upp fiberduken över fuchsian och lite annat igen. Man hotar med minusgrader närmaste två nätterna. Duken kommer att få sitta kvar tills vi kommer hem från Altea på söndag. Man vet aldrig hur det blir. Fuchsian, som inte hade ett blad när vi kom hit, är nu grön och vinterfin så den vill få att överleva. Även om det blir en kall natt så är min plan för morgondagen, tisdag, att åka till Mitcham GC och spela en runda samt kolla upp lite hur jag ska gå till väga för att bli medlem. Tänkte starta medlemskapet från 1/1-17.
 
På onsdag kväll åker vi alltså till Altea för en "longweekend". Tillbaka sent söndag kväll. Hoppas på lite fint väder och en bra golfrunda med Levinarna på lördag. Kanske vi återkommer med ett litet inlägg därifrån nu när vi har bredband där. 
 
 
 
 
 
 

Vår första övernattningsgäst och Mickes val av golfklubb

Publicerad 2016-11-24 19:33:00 i Allmänt

Igår kväll invigdes gästsängen. Det var förvisso en svenska - men en "engelsk svenska". Katarina en kollega som jobbar som ekonomichef i vår nordliga regionbank som har sitt huvudkontor i Leeds.
Hon var precis som jag deltagare på möten på "banken" såväl igår som idag. Så då passade det ju jättebra att vi fick umgås lite igår kväll och så slapp banken att betala en hotellnatt :-).
 
I morse valde vi att ta båten hela vägen till banken. Ja inte precis ända fram men nästan. Vi klev av vid nåt som heter London City Bridge och därifrån hade vi ca 20 minuters promenad bland annat över den vackra Tower Bridge, Inget kanonväder, men torrt och varmt var det i alla fall.
 
 
Dagens möte var klart ganska tidigt så det var skönt att kunna åka hem innan värsta rusningstrafiken dragit igång. Det betyder sittplats på tåget istället för att stå som en packad sill. Önskar det alltid kunde vara så men dessvärre får det förbli en önskedröm.
 
Micke har letat golfklubbar på nätet och kollat priser och kollat resvägar och idag har han fattat sitt beslut. Lämnar över tangentbordet till honom nu så får han själv skriva och berätta.
 
När jag tar över så får Anne skriva handlingslista för morgondagens veckohandling. Efter två dagars golf så måste hemarbetaren börja sköta sitt jobb igen. Det blir en fredag med  gymet, handling och städning. 
 
Åter till golfen. Jag har ju spelat en gång på Mitcham GC med klubbens captain, som jag berättat om tidigare. Nu när vi köpt bil har jag intesifierat sökningen av golfklubbar. Jag / vi vill hitta en klubb som man kan åka till utan att köra över en timme, den ska inte vara "snordyr" och banan ska vara ok. Eftersom vi bor så centralt så finns det inte så mycket att välja på och det mesta är just "snordyrt". 
 
I går åkte jag till en klubb som ligger västerut från där vi bor, West Middlesex GC, 45 min med bil genom de västra centrala delarna av London, och då var det ändå inte mycket trafik. När jag körde in till klubben kändes det som att köra in på en parkering i gamla Hammarby fabriksområde. Nu var det inte så illa utan när man väl hittade in i klubbhuset så var det ok, men ändå lite väl undanskymt. Banan var ok, lite blöt efter allt regn vilket gjorde att bunkrarna inte var spelbara. 
 
 
 
I dag, torsdag, åkte jag tillbaka till Mitcham för att kunna jämföra med gårdagen. Det finns inga andra klubbar inom samma avstånd eftersom de ligger för långt bort och är för dyra, med tanke på att vi bara ska vara här i några år och att jag ska spela på vardagar. Det blev ett bra besök på Mitcham i dag, jag hamnade med tre engelsmän och vi spelade en jättetrevlig runda, fyrboll bästboll. Jag spelade med Neil som var ordförande i handikapp kommittén i sin klubb i Burnley. Nu kunde jag få reda på hur hcp systemet fungerar här.  Han berättade också att han jobbade hårt för att ta ner hcp för hcp myglarna i klubben som med ett högt hcp vill vinna priser på tävlingar. 
 
Mitcham GC var i mycket bättre skick än när jag spelade senast, den hade klarat allt regn otroligt bra. Även om jag och Neil förlorade matchen så var det en härlig runda i sol och vind, ganska mycket vind på slutet. Jag skulle kunna skylla på det eftersom min golf havererade de sista fyra hålen men det berodde nog på mig själv. Efter en öl i klubbhuset med mina spelkamrater var det dags för hemfärd. Resan till klubben tog 25 min och hemresan 35 min. Helt ok. Jag gillar stället, enkelt och gemytligt. Alltid folk i klubbhuset och en bana som är utmanande och där man alltid har chansen till en bra score. Dessutom en bra medlemsavgift. Nästan samma pris som hemma trots att man kan spela hela året. Jag bestämde mig i dag för att bli vardagsmedlem i Mitcham GC. En klubb som bildase på sent 1800 tal, som så många andra klubbar i UK.
 
 
 
Nu är det torsdagskväll igen och vi undrar återigen var veckorna tar vägen. Vi får återkomma med vad helgen kommer att ge oss. Lite av varje förmodligen. 
 
 
 
 

Vad gör engelsmän en regnig söndag i London?

Publicerad 2016-11-21 22:24:00 i Allmänt

Jo precis som så många svenskar så åker man till IKEA när vädret inte bjuder in till andra aktiviteter.
 
 
Den här gången blev det resa med bil och till södra sidan av Themsen nämligen till Croydon. 
Det ligger ca en halvtimmes bilresa från oss (skulle nog gått fortare om det inte varit för vägarbeten). Och trots att det var söndag förmiddag så var det ganska mycket trafik ute.
Och väl framme på IKEA kl 11;15 (en kvart efter öppningstid) var det redan fullt på parkeringen.
 
På inköpslistan stod värmeljus, vanliga ljus, servetter, ett blockljus och en "kökspall" (ni vet en sån där liten pall som gör att man kan nå upp till översta hyllplanen).
Förutom det blev det (som alltid) lite annat inköpt också. 
 
Men nåt som faktiskt stod på listan var Glögg. Jag har lovat bjuda min grupp på glögg och pepparkakor på Lucia. Och det var väl en himla tur att de inte bara hade alkoholfri saftglögg utan att det faktisk även fanns hederlig Vinglögg.
Pepparkakor hoppas jag baka själv (estniska skurna om jag får tag i receptet) men i värsta fall får det bli köpta pepparkakor. Också från IKEA såklart.
 
Vidare köpte vi ett par burkar sill och (håll i er nu!) en SNAPS (40 %-ig) som vi tänkte mysa med till första advent.
 
 
 
Glömde nämna blomkrukor (både såna man planterar i och ytterkrukor) och även kakburkar (om det nu bakas några pepparkakor alltså).
 
Men innan det blev söndag så var det ju lördagkväll och restaurang/pub -besök på Sands End, Den benäms på Tripadvisor som en "gastro-pub" och det stämde verkligen.
Normalt sett är pubmenyerna väldigt mycket "husmanskost" men icke här.
 
Till förrätt delade vi på en tallrik med rödbetsgravad lax. Mmmmm!
Och till varmrätt åt vi bägge två grillad lever på en puré av jordärtskocka. Helt underbar! Och så delade vi på en bit plommonpaj med "clotted creme". (Det är nån form av vispad grädde som är vispad nästan - men inte riktigt - till styvheten av smör.).
 
Oj så mätta och belåtna vi var när vi gick därifrån!
 
Och så lite extra glada för den trevliga inställningen till hundar. Två sällskap (som vi såg) hade hund med sig och personalen hanterade dem så omsorgsfullt och trevligt.
Hunden närmast oss var en boxer på bara åtta månader. Men han var definitvt van att gå på restaurang, Han låg så avslappnat och sov vid fötterna av sin ägare.
Vad mysigt det är med sån OK inställning till hundar, Tycker vi alltså!'
 
 
 
Idag har det varit (precis som igår fast värre) ett riktigt skitväder. Regnat hela dagen!
Micke har varit iväg och köpt det sista som vi inte fick tag på igår (till växterna) och så har det blivit lite omplantering.
Jakarandorna tex har fått nya krukor. För den största är det faktiskt tredje !!!!! gången sen vi kom hit som den får lite mer utrymme kring rötterna.
Överdrivet? Kanske - men jag har ju en trädgårdsmästare i familjen så han vet väl bäst :-)
 
 
För mig blev det en bra start på veckan om än lite senare än vanligt. Mitt sista möte (telefonkonferens med bla några kontorschefer) började inte förrän kl 17 och höll på i en timme. Men sen gick det ovanligt smidigt hem och nu har vi ätit en middag bestående av bla "scotch eggs".
Vad det är och hur det ser ut ska jag återkomma till en annan gång. Glömde helt enkelt ta ett foto - vilket faktiskt måste göras. Men gott var det och bildbevis mm kommer vid annat tillfälle.
 
På onsdag får vi vår först nattgäst här i London. Och det är en "landsman i dubbel bemärkelse". Dvs en svenska som bor och jobbar i Leeds. Men det får jag skriva om en annan dag.
 

Blondie är tillbaka

Publicerad 2016-11-19 18:38:00 i Allmänt

Wow - helg igen. Och vem suddade ut den här veckan. Hur kan det gå så fort? Först är det måndag och så helt plötsligt är det fredag igen.
Igår blev det inte båten hem. Däremot smet jag från jobbet redan 20 minuter i fem. Och det är helt otroligt vilken skillnad det är i tunnelbanan om man kan unna sig att gå en stund före klockan fem.
Det är helt enkelt skillnaden mellan att få sittplats - eller att stå under de åtta stopp som det är innan jag stiger av. Och det kanske inte låter så jobbigt med åtta stationer - men det är det kan jag lova. Varmt, trångt, svårt att hålla i sig nånstans och ont i ryggen hinner jag få.
Men igår kväll så var jag alltså tidig iväg och fick min eftertraktade sittplats!
 
Nu har jag inte jättedåligt samvete för att gå före klockan fem för jag är nog den som är tidigast på jobbet av alla (inte bara i min grupp) - i alla fall över tid.
Jag brukar vara på plats runt halv åtta - plus minus tio minuter - så jag gör defininitivt mina  "obligatoriska timmar". Dessutom tror jag alla som känner mig vet att om jobbet kräver mer tid - ja då jobbar jag så mycket som behövs.
 
För Micke har veckan inneburit träning, golfträning, golfspel (igår) och självklart också det sedvanliga "hemarbetet" dvs städning och handling.
I torsdags gjorde han "veckohandlingen" men lämnade lite till helgen så att jag också får mitt "lystmäte" av att få gå runt med kundvagnen.
 
Och i torsdags blev det lbland annat lite färska kryddor till köksön. Passade bra till den kycklingsallad jag gjorde med timjan till kycklingfileerna som sen fick lite knaprig pancetta att strö över.
 
 
Igår kväll alltså varken "öl" på puben på väg hem eller annat, utan det var raka vägen hem och några goda bakpotatisar med hemgjord tonfiskröra. Jättegott men jag saknar Bostongurkan som jag bruka blanda i min röra. Det får vi minsann köpa med oss hit när vi är hemma under julen.
 
Idag lördag var det dags för mig att klippa mig och bli blondin igen. Sex veckor sen sist!!!! Fattar inte att det var så länge sen.
Samma frisörsalong och samma unga kille Blake (för jag var ju nöjd med hans klippning) och den här gången också slingor hos honom. Dvs Micke slapp den här gången. Varför? Jo dels hade jag köpt blekmedlet i Sverige till förra gångens blekning, dels ville jag ge Blake en chans att visa vad han går för :-)
 
Det gick bra - både klippningen och slingorna men det tog tid, Det var hur mycket folk som helst på salongen. Och då är de ändå minst tio personer som jobbar. Men när jag betalade fick jag svaret. De hade en "color discount" under en månad (rabatt på färgning alltså) och idag var sista dagen för erbjudandet,
Det hade jag ingen aning om när jag bokade, men blev glatt överraskad när slingorna kostade "bara" halva priset. Dvs £52:50 istället för £102. Det är skillnad det!!!! Och så mycket pengar att nästa gång får nog herr Ohlsson göra en insats igen.......
 
 
 
På väg hem från frissan fick jag sällskap av Micke som kom och mötte. Det är ca 25 minuters promenad hemifrån och på vägen tillbaka var vi först inne och handlade lite på "Whole Foods Market" som är en typ av "ekologisk" affär. Jag råkade se deras bröddisk från gatan och sa att vi skulle gå in och köpa ett gott surdegsbröd till söndagsfrukosten, och det blev en positiv överraskning när vi såg deras fantastiska utbud. Inte alls bara "ekologiskt" utan mycket influenser från utlandet och framför allt otroligt härliga diskar med färsk mat (fisk, kött, ost, chark - ja allt möjligt). Dit går vi tillbaka!
 
Ett litet stopp på en spansk restaurang på vägen hem blev det också. Jag var jättehungrig, hade tid 11:15 hos frissan och var inte klar förrän 14;15!!!!! Då hade Micke såklart redan hunnit äta några sardinmackor hemma men jag hade bara fått en kopp kaffe.
Så en liten charktallrik med rött vin satt bra innan vi gick hem.
 
Och väl hemma så kom brödet jag hade köpt (den fina surdegsbullen) väl till pass. Ja inte för oss såklart för vi var ju nöjda efter tapasen. Men vår famlij "egyptisk gås" (som Micke skrivit om flera gånger förut) satt på kanten till fontänten/bassängen och såg hungriga ut.
Och vi är ju djurälskare så självklart bröt jag av en bit av surdegsbrödet och matade mamma och pappa egyptisk gås och deras tre barn.......
 
 
 
Bortsett från att de är ena riktiga "skitgrisar" (skiter som Kanadagäss ungefär) så är de riktigt rara och tama och äter gärna ur handen utan att bita.
Ja ja - jag vet att vi är knäppa - men nu är vi som vi är. Vi älskar alla djur. Nästan i alla fall.......
 
Imorgon ska det bli IKEA-besök igen. Den här gången MED bil. Dags att ladda med lite mer ljus och servetter. Och även Glögg och Pepparkakor. Det har mina kollegor aldrig hört talas om så självklart måste jag bjuda på det i samband med nån adventhelg eller Lucia. 
Och så får vi se vad vi INTE hittar på IKEA och som får köpas på Homebase på vägen tillbaka. Lite krukor till omplantering av Jakarandaplantorna (frön från Altea!!!!) och lite annat smått och gott.
Och så blir det Sainsbury också på vägen hem. Det jag skrev om i början alltså. Att även jag måste få mitt lystmäte av att gå med varuvagnen i en livsmedelsaffär ibland.
 
Den här helgen är det dessutom "dubbla vouchers" som gäller. Man samlar poäng (ungefär som på Coop och ICA) och under några få dagar nu i November så kan man byta sina poäng mot vouchers med dubbla värdet.
DET har hemarbetare herr Ohlsson full koll på så imorgon ska vi "fynda" vin. För de dubbla poängen gäller på i princip alla avdelningar utom just mat. Och eftersom vi varken har behov av elektronik, kläder (Sainsburys kläder alltså) , julprylar, leksaker och spel så satsar vi våra dubbla poäng på vin. Låter väl klokt!?
 
Just nu sitter jag och sippar på en Pimm's och snart bär det iväg ut igen. Ikväll har vi bokat bord på "Prins Harry's pub" så det blir dubbla restaurangbesök idag. Men vi räknar inte lunchen som att äta ute - det var ju mest för att överleva.
 
Håll tummarna för att jag fixar vänstertrafiken även imorgon. Jag har lovat att "övningsköra" ..........
 
 
 

I dag har det hänt stora saker.

Publicerad 2016-11-16 17:19:00 i Allmänt

Nu får man väl ta allt med en nypa salt men det händer ändå saker hela tiden. I morse, onsdag, kunde vi se en något försenad "supermåne" Helt klart en måne man inte ser så ofta och kollar man i kikaren så är det häftigt att kunna se de olika "landskapen" på månen. Synd att man inte var i Altea där vi har en bättre kikare och där det kanske var bättre väder.
 
Efter det så var det dags för dagens första stora händelse. Vi gick vi till närmaste läkarmottangning för att registrera oss. Man måste ha ett "national health number" för att få sjukvård. Vi hade kollat upp att det närmaste var Sands End Health Centre i Fulham. Vi tillhör deras upptagningsområde så det kändes rätt. Dessutom på gångavstånd och det ligger i ett klassiskt Londonområde med låga hus med en hel del småaffärer. Kan ju vara bra att slå två flugor i en smäll om man behöver gå dit. Eller säger man "göra flugorna på smällen"  ? Det ser inte så roligt ut på utsidan men kändes bra innanför. Tror till och med att Anne, spontant, gillade det mer än "veterinärkliniken" i Amsterdam.
 
 
Nu är vi registrerade så nu kan vi bli sjuka och råka ut för saker som kräver läkarvård. Inom någon vecka har vi fått alla papper så att vi också kan ordna det internationella blå kortet, samma som vi har i Sverige, så vi kan åka till Altea utan att oroa oss. Ska inte överdriva eftersom vi också har en sjukförsäkring genom banken precis som vi hade i Amsterdam. 
 
När Anne åkt vidare till jobbet inträffade dagens andra två stora händelser. Jag tog ut bilen och körde mot golfträningsanläggningen där jag varit och slagit bollar en gång tidigare, då åkte jag dit med kommunala färdmedel. När jag nu åkte bil så "stod det still"  första tjugo minuterna. Sedan släppte det men det tog ändå 40-45 min att komma dit. Träningen gick ovanligt bra och på fredag morgon satsar jag nog på att åka och spela nio hål igen på klubben där jag var förra veckan. 
 
Detta var ju inte något speciellt i sig men !!!!  för första gången kunde jag växla upp till fyran och femman när jag körde, det var under de sista 15 min när jag helt plötsligt åkte på något som kan jämföras med en trefilig Huddingevägen. Dessutom !!!! första steget på bensinmätaren räknade ner. Två stora saker efter en och en halv vecka med bilen. Får förresten inte glömma gårdagens stora händelse. Bilens radioantenn har slagit i alla skyltar i garaget när man kör. I går gick jag ner med skruvmejslar och ficklampa för att se om den gick att lossa på och böja ner. När jag väl tittade och kände närmare på den var det  bara att böja ner den med fingrarna, så nu behöver den inte slås sönder i garaget. 
 
Annars har det varit två varma och sköna dagar, mellan 15 och 17 gr och växlande sol och moln. Självklart också lite småregn någon gång per dag. I eftermiddags tog jag till med fikat ute på balkongen i solen. Växterna mår bra på balkongen. Fuchsian, som inte hade ett enda blad när den kom hit, är nu riktigt grön och ser ut att få en fin vinter. Våra murgrönor och cyklamen håller jättebra i hörnan. Bilderna är tagna i dag. Till helgen ska också de nyinköpta cyklamenkrukorna och julrosen planteras om. Vårt "lilla" Bauhaus som heter Homebase ska slå igen och allt var i princip utsålt så det blir krukköp mm på lördag istället på ett annat ställe. Anne vill nog dessutom ha ett ord med i laget
 
 
Snittblommorna som vi köpte i söndags håller sig fint. Lägenheten är ljus och fin, trots de tonade fönstren, så det är perfekt för blommor. Hortensia på köksön och rosor på matrumsbordet. Blir säkert nya blommor i helgen. 
 
 
Ja då har "veckan vänt" som jag brukar säga och det går mot helg igen. Vi får väl se vad helgen har att erbjuda. Verkar bli kallare, ner mot 8-10 plusgrader brrrrr !!  Nu närmar sig tack och lov nästa Alteabesök. i dag två veckor kvar till avresa från Gatwick. Ska bli skönt att komma ner några dagar. Oj nu piper tvättmaskinen om att det är klar, hemarbetaren måste ju jobba också så nu måste jag sluta skriva. 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Veckorna går fort – och så även helgerna

Publicerad 2016-11-13 19:30:00 i Allmänt

Fredag kväll tog jag båten från jobbet. Det känns lite lyxigt att göra det ibland. Dels går det mycket fortare, dels är det vackra vyer såväl i skymning som i mörker. Att åka hem i dagsljus  är  ju inte att tänka på så här års. Även i London kommer mörkret tidigt. Kvart i fem skymning och klockan fem fullt mörker.

Jag skulle ju kunna ta båten oftare men det är lite moral också. En enkel resa hem är 3 pund dyrare än att åka tunnelbana och buss, och tre pund extra om dagen blir ju pengar med tiden.....  Desto mysigare de gånger jag ”unnar mig”. 

Micke kom och mötte när båten lade till vid Chelsea Harbour Pier och därifrån gick vi till kvarterspuben där vi tog varsin öl/cider innan vi gick hem och dukade upp en god ostbricka till middag.

 

Jag har haft ett par riktigt köriga veckor på jobbet. Veckan med magsjukan blev ju dubbelt jobbig eftersom jag egentligen inte var i fysisk form att gå till jobbet – men var helt enkelt tvungen. Den här veckan har jag varit helt återställd vad gäller magen och tur var det för det har varit fullt upp.

Dels har jag välkomnat en ny medarbetare som började i måndags. Hon ersätter John som jobbade sin sista dag i fredags innan han går till sitt nya jobb på ”banken”. Jag gör lite skillnad på Heartwood och banken även om vi är i samma koncern. Men att jobba i ett dotterbolag är liiite annorlunda än att jobba i banken även om mycket är lika. Och – vi har ju ett stort samarbete. Något som blev väldigt tydligt den här veckan och vilket legat bakom mina köriga veckor.

Heartwood säljer tjänster till banken/kontoren. Det finns ett antal placeringsrådgivare som jobbar med kontorens kunder och detta ska vi i äkta Handelsbanksanda ta betalt för. Kontoren får alla intäkter som deras kunder genererar – men ska även vara med och betala för kostnaden.

Det är det som till stor del ligger bakom bankens framgångsrika lönsamhet – och det är ju där jag kommer in i bilden. Som ambassadör och kulturbärare för att vi jobbar enligt vår styrmodell även i UK. 

Så i veckan hade jag på agendan att presentera våra kostnader för en kontaktgrupp i den lokala engelska planeringskommittén på banken och innan det så är det en hel del räknande. Men jag fick fram alla siffror i tid och känner att jag gjorde en så bra presentation som jag kunde. 

Så summa summarum springer mina jobbdagar iväg och det kändes så skönt när helgen kom. 

Igår tog vi en tur med bilen. Vi hade googlat på ”garden centre” i närheten av vårt område och fick en träff på ett sådant ca 30 minuters bilresa hemifrån.

Vi lade in adressen i GPS’en och Micke som ändå kört vänstertrafik några gånger fick äran att köra. Det gick jättebra att komma dit trots regn och massor med trafik (var kommer alla bilar ifrån????).

Men att det skulle vara nåt i stil med ”Plantagen” som vi hade hoppats på var ju bara att glömma. Typ en liten villaträdgård (och de är inte stora i London med omnejd) men välordnat och charmigt.

Vi hittade några minicyklamen och en Julros som i morgon ska få komma iordning på balkongen.

På hemvägen stannade vi till vid vår supermarket Sainsbury (det är väl motsvarigheten till ICA i Sverige och Albert Heijn i Holland) och det här är en rymlig och stor affär väl i stil med ICA Maxi. Och eftersom vi hittills bara kunnat småhandla så mycket som vi orkat BÄRA hem blev gårdagens handling ”en orgie” i att kunna plocka ner det man ville i kundvagnen utan att behöva tänka på hur tungt det blev.

Så det blev lite av varje som fick följa med i bilen hem. Och – den här gången var det min tur att premiärköra! Läskigt och svårt att hitta växlarna med vänster hand. Men det gick och vi kom hem helt utan missöden. OK ett litet motorstopp i garaget på väg ut från Sainsbury men det var väl ändå inte så farligt. Men jag kan inte säga att jag längtar efter att köra igen........

 

Idag söndag hade vi ett marknadsbesök på schemat. Colombia Road Flower Market som egentligen ligger alldeles för långt från oss för att bara åka och köpa blommor. Men den är bara igång på söndagar och det fick bli en liten utflykt, Buss, tunnelbana och buss för att ta sig dit och en dryg timme tog det.

Marknaden var jättefin med ett stort utbud av alla möjliga blommor. Snitt, inneplantor, uteplantor, lökar ja allt möjligt. Men så trångt! En smal gata med stånd på bägge sidor och hur mycket folk som helst. En riktig turistmagnet med folk som bara gick och tittade, men också många Londonbor som handlade såklart.

Och även om priserna var helt OK så går det ändå inte att jämföra med de Amsterdam-priser vi hann bli bortskämda med.

 

Hemresan blev en riktig sightseeingtur. Vi tänkte åka buss hela vägen hem just för att se fina områden i stan. Vad vi inte hade räknat med var att det var en massa avstängningar i stan pga firandet av Remembrance Day – så bussen fick åka annan körväg och det i kombination att det var hur mycket trafik som helst gjorde att hemresan tog ännu längre tid än tänkt.

Men vi hade ju ingen tid att passa så det gick bra ändå. Och när vi skulle byta till sista bussen så valde vi att gå sista biten hem istället. Och med en liten paus på Lot’s Pub med ett glas vin så lev det en riktigt härlig dag i vackert väder.

 
Det blev rosor, hortensia och en amaryllis från dagens marknad.
Nu redo för en ny arbetsvecka! Och för Micke förhoppningsvis lite golf igen. Antingen spel eller träning. Ser ut att bli en mulen vecka så det lär väl styra hans dagar en del.

 

 

 

 

Fredag igen och drama i parken !

Publicerad 2016-11-11 18:17:00 i Allmänt

Återigen, vart tar veckorna vägen. Man tycker inte det händer så mycket och plötsligt är det fredag igen. Det här var första veckan med vår bil. Den har rullat en del men inte så jättemycket. Det kommer inte att bli samma bilanvändande som i Amsterdam. Här är trafiksituationen en helt annan och det mesta av bilåkandet inom någon mil åt alla håll från där vi bor är att stå i kö. Söder och österut går lite bättre men åt andra hållen, dvs in mot city är inte att tänka på. 
 
Hur som helst så helst så har bilen alltså varit ute några gånger, första resan till affären. Man måste ju börja i närområdet. Sedan en bit längre bort till ett köpcentrum där jag behövde ekipera mig lite. I morse var det dags att ta sig till golfträningsanläggningen som jag åkt buss till tidigare. Jag knappade in på GPSén, men lyckades knappa in fel anläggning. Jag kom fram till ett ställe som låg närmare oss och som är en niohålsbana med fullängds par tre och par fyrahål. Man kan chippa och putta och slå lite korta järn i en inhägnad range som är 60 yards lång. 
 
Eftersom det var en härlig förmiddag med solsken och inte så kallt så bestämde jag mig för att slå lite bollar och spela nio hål. Det var endast en spelare ute på banan före mig så det var bara att göra som man ville, slå lite extra bollar och så. Banan var väl inte vad vi skulle säga ett kanonställe men helt ok om man vill träningsspela nio hål på vintern. Det var smala hål som krävde rakt spel, lite svårt att se bollen ibland i solskenet. Spelet var helt ok och efter några riktigt mysiga slag och några halvdana kom jag in med snitt på bogey. Kanske åker dit igen. Som ni ser har stora bagen fått en ny flagga också. 
 
 
 
På väg hem stannade jag på affären och köpte lite fredagsmysmat. Efter lunch var det sedan var det dags för den sedvanliga hemarbetarfredagsstädningen. Inga problem eftersom lägenheten är tämligen lättstädad. Dessutom kan man slänga ett öga på golfen på TV under tiden. Alex Norén från Haninge går bra i näst sista tävlingen på Europatouren och leder efter två dagar. 
 
En bit in på eftermiddagen hördes fågelljud från parken. VI har, sedan en och en halv  vecka, besök av en familj av egyptisk gås, två vuxna och tre stora ungar. Vi känner väl igen dem sedan tiden i Amsterdam där de fanns lite överallt, bla på golfklubben. De känns igen på de stora ögonen. Det var en av de vuxna som varnade för något och när jag gick ut på balkongen såg jag var det var. 
 
Djurlivet är fantastiskt även här i parken, förutom korparna som går och pickar och småfåglarna så har vi en räv som kommer och går. Det var självklart den som traskade genom parken och som fåglarna skrek på. Räven, som är jättefin och inte ett dugg skabbig, verkade inte bry sig ett dugg om fåglarna och det slutade med att gässen följde efter räven som försvanna ut från parken igen. 
 
 
 
I helgen blir det lite utflykter. I morgon tar vi bilen till något som vi tror är en trädgårdshandel för att se om dom har något att förgylla balkongen med och kanske en amaryllislök. På tal om balkongen så åkte fiberduken fram i början av veckan. Frost på taken första morgnarna och vitt på marken i onsdags morse. I dag har fiberduken närmast fungerat som växthus i solen. 
 
På såndag blir det kommunalåkning till en blomstermarknad på andra sidan stan. Vi hoppas på hyfsat väder men det lovas lite regn och mulet. Nu kanske man inte ska tycka att det är dåligt med tanke på hur ni har det hemma i Sverige. Nu måste jag sluta för nu meddelade Anne att hon gått på båten hem från jobbet och jag tänkte gå och möta. 

Tillökning i familjen.

Publicerad 2016-11-07 23:21:00 i Allmänt

Nej nej vi ska inte ha barn utan det är bara vår lilla bil som fått komma hem. Som Anne skrev förra gången så fick vi inte med oss bilen hem i lördags utan vi fick klara helgen utan bil. Inga problem eftersom vi är vana. Lördagskvällens besök på vår "kvarterspub" Waterside blev lyckad, ett trevligt ställe där vi suttit ute flera gånger men nu, när mörkret faller och värmen försvinner, så var det dags att prova på att sitta inomhus. 
 
 
 Vi hade bord till 6.30 pm.När jag bokade berättade dom att det var bra att vi hade 6.30 eftersom dom skulle ha upp emot 200 Chelsea fans där timmarna innan. Chelsea spelade hemma mot Everton och ett stort antal fans brukar ladda upp här före matcherna. När vi kom dit var fansen borta, eftersom matchen började redan 5.30 pm, och det var inte fullt men tillräckligt mycket folk för att det skulle bli ett trivsamt sorl. Efter att ha läst menyn tillsammans med en GT så åt vi god och prisvärd mat. Till det här stället kommer vi definitivt att ta eventuella gäster som besöker oss. Bra krypavstånd hem när man är nöjd.
 
 
Efter middagen gick vi ut till Themsen och tittade en stund på det stora fyrverkeriet som var på andra sidan floden vid Battersea park, fint att se även på håll. Ganska kallt ute men med mössa och vantar så var det ok. Med kallt menar vi typ 6 plusgrader och ingen snö. 
 
 
 I söndags blev det besök på ett köpcentrum på andra sidan Themsen, vi tog bussen och tillbringade ett par timmar där. Det blev lite inköp för oss bägge och en bra lunch som gjorde att det inte blev någon middag. Den sena eftermiddagen blev i TV soffan för mig med fotboll och golf medan Anne tittade på "Follow the money" på TV play på datorn. Hon hade några avsnitt att se i kapp. En ganska skön söndag. 
 
I dag, måndag, var det så dags för att hämta bilen. Efter besök på gymet på förmiddagen och lite småfix hemma på eftermiddagen var det dags att ta tåget och möta Anne på bilfirman. Lite smånervöst faktiskt, skulle limiten på kortet fungera i dag som Anne blivit lovad. Pirrigt också att för första gången på femton år köra en bil i vänstertrafik och sitta på höger sida. Dessutom i rusningstrafik och i mörker. Vi hade vår egen GPS med som vi känner igen. Det finns en i bilen också men den drar vi igång i morgon. Jag hade räknat med några felkörningar vilket det också blev, trots GPS. 
 
Det började bra, vi lyckades betala och fick ut bilen. Den var tvättad och städad och såg fin ut. Ganska mycket trafik vilket var bra eftersom man då "följer med". Men !!!!! när vi tankat och kom till första stora rondellen hamnade jag i fel fil och vi kom ut på en stor led som går in mot Paddington. Alltså mot centrum. Nåväl vår GPS  jobbade på och försökte leda oss tillbaka ända tills jag återigen hamnade i fel fil och vi kom ännu närmare city. Vi hade väl inte tänkt oss att ta vägen nära city för att komma hem. 
 
Det gick dock bra, vi åkte genom Hyde Park och ut på Kensington Road där vi kom åt rätt håll igen, förbi Royal Albert Hall och sedan ner i smeten för att komma mot Chelsea. Här kände jag igen mig så det började lugna sig. När vi sedan kom ut på Kings Road var vi "nästan hemma".  En kort stund senare körde vi ner i parkeringsgaraget. Jag hade tidigare i dag anmält reg numret så att vårt kort fungerade. Bilen parkerades sedan precis vid ingången till vår hiss. 
 
 
 Med facit i handen var det jättebra att vi åkte lite fel. Första resan hem blev genom centrala delar av London och det gick bra, nu kan det inte vara så svårt att köra bil på "fel" sida av vägen i fortsättningen heller. Dessutom känns det bra att sitta på "fel" sida eftersom det blir samma sak som hemma fast tvärtom !! Nu gäller det att fortsätta köra så mycket som det går så tar det nog bara någon vecka innan det känns helt naturligt.
 
Nu får vi se vad resten av veckan har att erbjuda. För mig blir det säkerligen gymet på förmiddagarna, åka och handla med bilen och kanske ta mig till något golfställe och träna lite. Nu finns alla möjligheter på ett annat sätt när man har tillgång till bil. 
 
 
 

Bilköp - med fördröjning

Publicerad 2016-11-05 18:24:00 i Allmänt

Idag är jag - Anne - tillbaka bakom tangentbordet. Jisses så dålig jag varit sen natten till förra lördagen då jag drabbades av värsta "jalla-jalla-magsjukan".
Och med en arbetsvecka framför mig som absolut inte hade någon som helst "mercy" för att kunna stanna hemma och kurera sig.
Så jag har helt enkelt tvingat mig till jobbet varje dag, och varje morgon hoppades jag att vakna lite piggare och med en fungerande mage - men icke. Så det har verkligen varit en hemsk vecka. Ända fram till igår morse då jag ÄNTLIGEN kände att jag kunde våga mig på en kaffe och en knäckemacka innan bussen. Och nu är jag helt återställd. SKÖNT!
 
Men jag ska inte klaga - jag har ju markservicen fixad hela tiden så jag har kunnat komma hem och sen ramlat i säng redan före åtta. Och ingen har blivit smittad så jag börjar nog luta åt att det var nåt jag åt förra fredag lunch (kyckling och coleslaw) som var boven i dramat. Men nu är allt frid och fröjd och förhoppningsvis har några hekton trillat av som "plåster på såren" :-)
 
Idag stod det biljakt på schemat. En kollega hade tipsat om ett "used car supermarket" - CarGiant - och det var verkligen GIANT 5000 begagnade bilar på samma plats. Men väldigt välorganiserat med uppdelning märke för märke. 
Nu är det ju så att bilfirmor (denna såväl som andra) sällan ligger särkskilt nära där man bor. Det är nästan så "man behöver en bil för att kunna köpa en bil".  Vi hade kollat fram en resväg som skulle ta oss med buss en dryg timme hemifrån. Men "tur i oturen" så missade vi precis första bussen (såg baklyktorna) så vi tog helt enkelt en taxi istället för att vänta 20 minuter på nästa tur.
Taxin tog dryga 20 minuter hela vägen fram - så det var väl värt pengarna. Dessutom var taxichauffören en väldigt pratsamt typ (heter Parrot i efternamn ha ha ha) och han gav oss en massa goda råd på vägen också.
 
Framme på CarGiant letade vi fram Toyota-bilarna eftersom vi redan hade bestämt oss för det. Vår budget gjorde också att det var en liten bil som gällde och det passsar bra också med tanke på den röriga trafiken och smala körfälten om man bor i London.
 
Ganska snart föll vi för en liten röd Aygo som bara hade gått 2500 mil (svenska alltså). Sen hade den som "bonus" en skinnklädsel och en navigator. Så vi behövde inte mer än provköra en liten sväng innan vi var klara med vårt beslut. Den fick det bli.
 
CarGiant är lite som nån blandning av IKEA och Ryan Air, Det förstnämnda genom den stora mottagningsdelen som såg ut som varuutlämningen på IKEA och Ryan med tanke på alla kringtjänster som de envist försöker sälja på en. (Garanti och vaxningsprogam/lackförsegling bla).
Men allt flöt på bra ända tills vi satt med bilnycklarna på bordet och bara betalningen kvar att göra. Då sket det sig! Och varför då? Ja inte för att vi inte hade pengar på kontot utan för att det finns nån larvig gräns på max 1000£ per timme som man kan dra på kontot!
Vi gjorde vårt bästa med att ringa till bankens support men de sa att det bara är bankkontoret som han ändra spärren/gränsen - så det slutade med att vi fick lämna allt och lova komma tillbaka på måndag kväll.
 
Lite snopet - men lite motgångar ska man väl ha :-) Så nu får vi hämta bilen på måndag istället.
 
 
Den här veckan har man börjat se att alla TV-reportrar bär små röda vallmoblommor på kanppslagen/klänningen. Och det är för att man i mitten av november (andra söndagen närmast den 11 november) hedrar minnet av alla de som gav sitt liv för landet i första och andra världskriget. Rememberence Day alltså. Och de röda vallmoblommorna "Poppy flowers" säljs av frivilla för att samla in pengar.
Självklart skulle jag bidra till det här så när jag en kväll utanför tunnelbanan sprang på en försäljare plockade jag genast två blommor/pins för 6£, Gav honom en 20:a som han glatt stoppade ner i sin hink med ett "Thank you ever so much" - och där stod jag kvar och väntade på växeln. Men - man ger ingen växel! Undra på att han tyckte jag var generös.
Så istället för att "bryta upp" hinken med pengar erbjöd han mig att byta den ena blomman mot en lite mer exklusiv. Så nu har Micke och jag varsin så vi passar in i omgivningen.
 
 
Tidningen var ett spontanköp av en inredningstidning. Har aldrig sett så mycket julbilder samlade nånsin. Jul, jul, jul och mera jul på varenda sida, Men det var vackra bilder i alla fall.
 
Här hemma njuter vi av andra blommor. Vi saknar Amsterdam-utbudet, men ibland  hittar man blommor till riktigt bra priser här också. Som de här vackra rosorna för bara 5£.
 
 
Om en timme ska vi vara nere vid vår kvarterspub Waterside vid Themsen. Vi har bokat bord och ska äta middag för att sen klockan åtta gå ut på strandpromenaden för att titta på fyrverkerierna från Battersea Park som ligger på andra sidan Themsen.
Ikväll "firar" man Guy Fawkes som var en man som på 1500-talet var inblandad i ett försök att spränga överhuset. Varför detta "firas" har vi inte riktigt fattat, men det är en jättestor kväll för brasor och fyverkerier. 
 
Imorgon skulle det blivit bilpremiär - men det får ju som sagt var vänta tills vi har bilen. Istället kanske det blir lite shopping!!!!! :-)

Kontraster.

Publicerad 2016-11-02 22:04:00 i Allmänt

Vad gäller rubriken så återkommer jag till det senare. Som vanligt så går tiden fort. Nu är det redan onsdagskväll och vi har inte bloggat sedan förra veckan. Då skrev jag att vi tänkte åka till Brighton under helgen eftersom det skulle bli bra väder. Nu blev det varken Brighton eller bra väder ! Tidigt lördag morgon så vaknade Anne med maginfluensa och blev liggande hela helgen. Vädret som skulle bli bra blev som en enda stor Londondimma hela helgen. Inget ont som inte har något gott med sig. Jag såg bla fotboll på TV från Brighton där reportern hade tjock jacka och halsduk på sig så det kommer nog bättre tillfällen. 
 
Anne började jobba i måndags men kämpar sig fram eftersom det är mycket på jobbet nu. Själv har jag haft en bra "hemarbetarvecka" så här långt. Gymet måndag och tisdag förmiddag och därefter en del hemmafix. I måndags hade vi dessutom "sommarvärme" 20 gr vilket ledde till att det var betydligt varmare i solen, jag var därför "tvungen" att sitta på balkongen på eftermiddagen och njuta i solen och läsa lite tidningar. Tisdag var en typiskt disig mulen dag och då blev det innejobb vid datorn på em. 
 
Vi letar efter en bil att köpa, inte så lätt att hitta det vi vill ha och på nära håll. Vi behöver en liten fräsch billig bil som vi kan sälja efter tre år. Jag har hittat några alternativ nu och på lördag planerar vi att åka och titta på några av dem. Tufft när man behöver åka kommunalt hela tiden. 
 
I dag, onsdag, var jag till "Homebase" som är ett mindre Bauhaus. En promenad på trettio minuter för att handla lite till balkongen. Det blev en påse jord, en rulle fiberduk, lite tulpanlökar, en kruka, lite gödning ovh även lite fågelgodis att hänga i oliven. Det blev bussen tillbaka. Allt för att balkongen skall se fräsch ut under vintern. Fiberduken för att det faktiskt kan bli frost även här, nu har vi tak över balkongen men man får inte riskera något. I bilden kan ni se att fuchsian har fått gröna blad efter att ha varit helt kal när den kom hit. Oliven verkar också må bra men behöver lite gödning för att orka med alla oliverna som är på den. 
 
 
Vid mitt besök på Homebase kom jag på rubriken till dagens blogg. Kontraster. Titta på kollaget ovan, växter och lökar i solsken på balkongen ! Inne på butiken så höll man på att färdigställa julsskyltningen. Det görs väl säkert "hemma" i Sverige också nu, men här blir kontrasten så stor när man kommer hem och tar en kaffe i kortärmat i solen på balkongen. Dessutom när det är som i förrgår att man sitter ute med bar överkropp på eftermiddagen. Jag lider med er i Sverige som fått snö redan. I morgon blir det plantering av lökar och gödning av de växter som behöver, dvs oliven och fuchsian. Allt annat har vintervila. 
 
 
 
Förutom jakten på en bil så jagar jag fortfarande en golfklubb. Jag har ju hittat ett ställe som jag har provspelat, men man måste ju kolla fler ställen. Det är dock vinter i antågande även här, så det är ju ingen brådska med att hitta något. Det finns många klubbar när man googlar, men de fina klubbarna är för dyra, andra ligger för långt bort, andra känns inte bra pga banan. Det är alltid något som inte stämmer men jag ska kolla vidare och bersöka några till innan jag bestämmer mig. Jag kanske måste inse att vi bor ganska nära city. Jag måste ju jämföra med Stockholm. Där har vi inte heller mängder av golfklubbar som ligger på nära håll och dessutom så kostar det mer här, precis som i Nederländerna, eftersom man spelar året runt. 
 
Hur som helst så blev det, som sagt, en fika på balkongen i eftermiddags också, så länge solen var framme. Även om det bara var 15 gr ute så var det över 20 i solen på balkongen. Det var full fart på "trafiken" i området. Helikoptrarna lyfte och landade på London Heliport på andra sidan Themsen och flygplanen låg på rad in mot Heathrow. I Adam kom världens just nu största passagerarplan, Airbus 380, in en gång om dagen, Här ligger dom i kö in mot Heathrow. I bildkollaget nedan är det Emirates Airbus 380 från Dubai som är på väg in, men alla stora bolag flyger med det planet till och från Heathrow hela tiden. Sedan får vi inte glömma dubbeldäckarna på gatan utanför som verkligen visar att man är i London. 
 
 
Så har veckan alltså vänt över till att gå mot helg igen. I helgen hoppas vi som jag skrev tidigare att åka och titta på bil och sedan får vi se vad som händer. På lördag är det Alla Helgons Dag och här har man Guy Fawkes Day som brukar firas med stora fyrverkerier. Vi har bokat bord på vår närmaste restaurang, "Waterside" nere vid Themsen och hoppas kunna se lite fyrverkerier. När jag i dag var där och bokade bord berättade de att det inte var några problem men att de skulle ha upp emot tvåhundra Chelsea fans där ca en timme innan vi skulle komma. Chelsea spelar hemma mot Everton och flera fans brukar ladda upp där. 
 
Vi hör av oss i helgen och berättar hur allt gått och att Anne förhoppningsvis mår mycket bättre. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela