ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Adventshelg med bak och pynt.

Publicerad 2016-11-28 17:56:00 i Allmänt

Så var vi inne i advent och första helgen är över. Det blev en "riktig" adventshelg för oss här i London. I lördags promenerade vi upp till Kings Road och en trädgårdshandel mitt i stan. En liten charmig historia som knappt syns från gatan. Självklart var det mest julgranar i alla storlekar men även en hel del annat. Hit kan man nog gå till våren när det blir dags för förändring på balkongen. I lördags var det dags för några hyacinter och lite granris. Hyacinter för inomhusbruk i glasburk med tillhörande ljus och lite annat. Granriset, som satt fint i ryggsäcken under hempromenaden, hamnade i krukan under olivträdet. 
 
 
Som bilden visar blev det också en publunch i närheten av trädgårdshandeln, som för övrigt heter "Worlds Ends Nursery", området där den ligger heter Worlds End. Lunchen fick bli från frukostmenyn som inte är som frukostmenyer hemma i Sverige. Vi tog varsin "sausage burger" med tillbehör. En riktigt god korv som var formad som en liten hamburgare på ett bröd med ett stekt ägg och lite annat på. Supergott. I England har man också som tradiition att dricka en "Bloody Mary" till brunch/lunch på helgerna, vilket Anne gillar. En kryddstark tomatdrink som är helfestlig. Själv håller jag mig till hederlig lager eller ale. 
 
Väl hemma vidtog uppsättning av adventsstjärnor, ljusslingor mm. Anne förberedde papparkaksdeg. I år bakades det nämligen pepparkakor för första gången på många år. Eftersom receptet ligger hemma i Sverige fick Anne lov att konsultera storebror Rein angående ingredienserna. Efter samtalet med Rein och ett kort besök på Sainsbury för att köpa det som behövdes sattes allt igång. Någon riktig middag blev det inte eftersom den sena lunchen fortfarande mättade. 
 
 
I går, söndag, tog vi bussen till Harrods för att se om vi kunde köpa någon julgrej till min mamma, Ulla. Om någon mot förmodan läser detta och har kontakt med henne, så säg inget. Vi såg till att vara där precis när man skulle öppna. vi var inte själva om jag säger så och det var en hel del andra svenskar. Nu var vi förberedda eftersom vi vet att många svenskar åker till London för julhandel och vi hör också mycket svenska i övrigt. Ibland även i området där vi bor. Vi hörde mycket svenska i Amsterdam också. Bilden visar hur det såg ut på gatorna runt Harrods fem minuter innan öppning. 
 
 
Inne på Harrods var det, trots att vi var tidiga, som att gå framåt i en evighets lång kö. Kassorna öppnade inte förrän en halvtimme efter att varuhuset öppnat. Smart för då måste folk gå runt och plocka på sig mer saker innan kassorna öppnar.  På väg hem stannade vi till på Kings Road för att få något lätt i magen efter "jobbet" på Harrods. Det blev en delad Nachotallrik med pulled pork på en pub där vi varit förut. Lättsamt och gott. När vi sedan fortsatt med bussen och skulle byta buss för sista biten hem så råkade vi ut för något som vi inte sett förr. När vi hade fem meter kvar till bussdörren stängdes den och bussen åkte. Trots att det var rött ljus i korsningen 50 m längre fram. Här brukar faktiskt chaufförerna stanna för att ta upp folk även om dom startat. Nåväl, i stället fick vi en långpromenad hem och det kom ingen buss och körde förbi under tiden så det var nog tur att vi gick. Väl hemma kom belöningen. IKEA-glögg på balkongen i solen. 
 
 
Efter det var det dags för Anne att baka färdigt pepparkakorna. Det är de sedvanliga estniska skurna pepparkakorna.
 
 
 
Själv satte jag ut slingan som vi skulle ha i olivträdet. Det hade blivit för mörkt i lördags för att fördela ut de olika slingorna. Det blev jättebra och tillsammans med stjärnorna inne och några andra småslingor har vi nu gjort det vi skulle. När vi tittar omkring i området så ser vi ingen annan som har något sådant överhuvudtaget. Det kanske kommer närmare jul eftersom det ändå finns så mycket att köpa i affärerna. 
 
 
Annars flyter allt på. I veckan kom det dessutom ett brev från "Belastingsdienst incasso" i Nederländerna. Inga roliga brev eftersom vi fått dem förut och då har det varit fortkörningsböter. Den här gången var det värre. En rödljuskörning som skulle kosta ca 3000:- översatt från euro. Problemet är att den skulle ha inträffat i Rotterdam den 20 april 2016. Då var vi hemma i Sverige och just den dagen stod bilen på pendeltågsparkeringen i Stuvsta. Något har blivit jättefel och vi har skrivit och förklarat och hoppas att det löser sig. Det måste ju finnas en bild som visar att det inte är vår bil. 
 
I går fick jag sätta upp fiberduken över fuchsian och lite annat igen. Man hotar med minusgrader närmaste två nätterna. Duken kommer att få sitta kvar tills vi kommer hem från Altea på söndag. Man vet aldrig hur det blir. Fuchsian, som inte hade ett blad när vi kom hit, är nu grön och vinterfin så den vill få att överleva. Även om det blir en kall natt så är min plan för morgondagen, tisdag, att åka till Mitcham GC och spela en runda samt kolla upp lite hur jag ska gå till väga för att bli medlem. Tänkte starta medlemskapet från 1/1-17.
 
På onsdag kväll åker vi alltså till Altea för en "longweekend". Tillbaka sent söndag kväll. Hoppas på lite fint väder och en bra golfrunda med Levinarna på lördag. Kanske vi återkommer med ett litet inlägg därifrån nu när vi har bredband där. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela