ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Bökigt med inställda tåg!

Publicerad 2016-09-26 21:12:00 i Allmänt

"Halvkaotisk resa" som Micke utlovade var väl att ta i men igår när jag skulle ta tåget hem från Gatwick kände jag mig väldigt liten och bortkommen i den stora Staden.
 
Jag hade ju returbiljetten klar men det visade sig att det var planerade arbeten på spåren under helgen så "mitt tåg" var inställt.
Och trots att man frågar är det inte lätt att komma på rätt tåg. Det första jag klev på kunde jag bara åka en hållplats med. Sen byte till tåg nr två som tog mig två hållplatser till. För att sen åter byta till det som skulle ta mig dit jag faktiskt skulle kommit om tågen gått som planerat.
Och slutligen "Overground" ( i motsats till "Underground" så går den alltså ovan jord ungefär som våran Tvärbana) som tog mig sista biten hem. Och därifrån ca 10 min promenad.
 Kan ju också tillägga att rulltrappor knappast existerar i det här landet.  På tåg- och tunnelbanestationer alltså, så det är ett himla släpande på bagaget i alla trappor. För självklart var det perrongbyte överallt.......
 
Nåväl allt gick bra och jag tackade tidsskillnaden som gjorde att jag ändå var hemma halv elva lokal tid. Man kan ju i alla fall lura dig själv med att totalresan blev en timme kortare :-)
 
Som Micke skrev shoppade jag lite igår också. Inte så mycket men faktiskt en klocka att hänga på den annars så tomma väggen där TVn står. Jag hoppas den kommer göra sig.
 
 
Ikväll blir det tidigt sänggående så jag är pigg imorgon. Har en fulltecknad dag på jobbet och sen hoppas jag Micke är hemma när jag kommer från jobbet.
 

Gladö packning.

Publicerad 2016-09-26 17:43:00 i Allmänt

Åter igen kan man konstatera att tiden går fort. Vi kom hit i fredags kväll efter en kort flygning från Gatwick. Vi hämtade ut vår hyrbil och åkte "hem". Ingen trafik på sen fredagskväll. Skönt med hyrbil som är det bästa/billigaste alternativet att ta sig till Gladö. En halvstor bil från fredag kväll till tisdag em för 900:-.  
 
Bra bil med automatlåda men det tog en dag att förstå handbromsen. När vi hyrt bil tidigare har det varit automatisk handbroms via en knapptryckning. Vi kunde inte hitta knappen och tog för givet att det var helautomatiskt. Vadå, det är en japansk bil som alltid brukar ha det senaste. Vad tror ni vi, Anne, upptäckte i går.
 
 
 
Oj !! en hederlig gammaldags handbroms. Hur kunde vi missa den ?
 
I lördags var Anne på IKEA och fyllde på med det vi behöver. Själv jobbade jag med packningen och lite höstfix i trädgården. I går, söndag, fortsatte slutpackningen. Anne var till Huddinge och köpte det sista som ska med och jag fortsatte fixa med kartongerna men hann även med att klippa gräset. Det var första gången i sommar som det fanns gräs att klippa, men att kalla det gräsmatta är nog att ta i. Mer som fläckvis gröna ytor. I övrigt ser det ok ut i trädgården. Näckrosorna blommar fortfarande i dammen, paddor och grodor söker vinterförvaring där och utelamporna går på timer vilket gör att man tror att det bor någon här. En helt normal höstträdgård med andra ord. Dessutom fina äpplen som jag återkommer till.
 
 
 
 
 
 På eftermiddagen var det dags att skjutsa Anne till Arlanda eftersom det var jobbdag i dag, måndag, för henne. Återresan från Arlanda tog en halvtimme extra eftersom folk fått för sig att bilen ska stanna på infartsvägarna och blockera ett körfält. 30 km i timmen från Sörentorp till Årstalänken. Ja ja men det rullade i alla fall.
 
I dag, måndag, har det varit växtpackning, låter inte så farligt men är mer bökigt än man tror. Det får inte bli för tungt. Nu är i alla fall de aktuella växterna packade. Det vi packat är sådant som ska kunna klara en eller en och en halv vecka I flyttbil. Olivträd, prydnadsgräs, hortensia, afrikanska liljor, fuchsia mm mm. Balkongen lär  bli som en djungel igen, hoppas vi.
 
 
 I dag var Christer här och förbarmade sig över ett citrusträd, en dahlia och ett fikonträd. Skönt att veta att dom får ett bra liv i Roslagen. Man kan ju inte ta med sig allt i flytten. Passade också på att plocka lite Aroma äpplen att ta med i flyttlasset, blir nog en äppelkaka i London. Christer fick ett kilo också. Så nu får Merike baka. Det blev också biltvätt innan dagens jobb var över. Vi kan ju inte ha en "sunkbil" stå här när vi är borta.
 
I morgon bitti kommer flyttbilen. Vi har inte fått exakt leveransdatum men någon dag i nästa vecka ska lasset komma tIll Imperial Wharf, Chelsea i London. Ska bli skönt att få börja sätta lite egen touch på boendet. Efter hämtningen drar jag till Arlanda där planet går vid två tiden.
 
Har jag glömt något ?  Nej jag har sparat honom till sist. Nisse såklart.  Han litar inte på oss, precis som när vi flyttade till Adam. Han kom och hälsade på i lördags en stund men gick hem och sov. I går var han inte här på hela dagen. I dag dök han upp vid två tiden men gick iväg igen efter att ha fått lite "lyxmat". Men!!! Som Tony Irving skulle ha sagt, han kom tillbaka och nu ligger han i soffan på sin plats. Han har dock fått konkurrens. Häromdagen gick ett grannpar förbi med sin labradorvalp, i släptåg hade dom en svart/vit honkatt, jättefin. I går kom katten tillbaka och var väldigt hemmastadd.  Var både inne och ute och på taket. Kanske för att Nisse inte var här.
 
 
 
 Nu får vi se när nästa inlägg kommer. Anne sa något om att hon skulle göra ett snabbinlägg om sin "halvdramatiska" hemresa till London. Vi får väl se.

Flytvästar och bredband

Publicerad 2016-09-21 12:24:00 i Allmänt

Dags för en liten rapport så här nästan mitt i veckan, tiden går fort. Kommande helg är det dags att åka till Gladö och packa färdigt. Flyttbilen kommer på tisdag morgon. Ska bli skönt  att få hit våra grejer. Bland annat saknar jag mina träningskläder. Det ingår fritt gym i boendet så jag måste komma igång med träning igen. Vi slipper också släpa hit träningsmaskinerna. Nu är det "bara" rehabövningar och mage som gäller på fm.
 
I måndags åkte Anne "sightseeingbussen" nr11 till jobbet igen. Den går förbi en mängd kända ställen. På Parliament Square såg hon tusentals med flytvästar ligga uppradade. "Graveyard of lifejackets" var en påminnelse till, framförallt, brittiska politiker om att många flyktinga drunknar i Medelhavet. Det var ca 2500 västar. 
 
 
För min egen del innehöll också måndagen en genomgång av inventarielistan som upprättades vid vår check in i lägenheten. Vi vill ha koll på att det inte finns några småfel, eller saker som fattas, som inte finns med i rapporten och som vi skulle kunna bli ersättningsskyldiga för när vi en gång checkar ut.
 
I går, tisdag,  försökte jag få koll på varför vi inte fått någon bekräftelse på när bredband och tv box ska installeras. Det blev telefonkö som höll på äta upp min telefonpott. Jag gick till affären istället där jag själv fick ringa från deras telefon. Efter lång tid kom jag fram till en, tack och lov, tydlig engelsman. Jag stod vid ingången intill en brölande reklamskärm, men det gick. Eller gick o gick, eftersom Anne står på abonnemanget kunde inte jag få reda på ngt ! Han lovade i alla fall att försöka dra igång processen igen.
 
På eftermiddagen kom bekräftelsen och vi trodde vi kunde få tillgång till "den stora världen" igen. Efter en stund kom nästa mail och nästa och nästa. Kontentan blev att dom kommer och installerar bredband och tv box den 6 oktober. Anne försökte i dag, via telefon, att få dem hit tidigare men det gick inte. Det blir till att fortsätta hacka på den padda som Anne ordnat från jobbet och som har en uppkoppling som fungerar till och från.
 
Lite senare på em tog jag buss nr11 till Annes jobb. Imponerande bussresa, säkert några av er som får åka den när ni kommer och hälsar på. Först blev jag visad runt lokalerna, där för övrigt VD och alla sitter och arbetar i ett stort rum oavsett vad man gör. Jag skulle inte greja det men Anne är van. Toppmoderna lokaler mitt i "smeten". Vi gick sedan ner till Covent Garden och åt en inte alltför bra lasagne. Turistfälla! nästa gång får det bli en mysig pub på någon sidogata.
 
 
 Just nu, onsdag morgon, jobbas det för fullt i parken utanför balkongen. Det gör det i och för sig nästan varje dag. I dag gräsklippning. Jag har en fråga angående en av bilderna som kommer. Det står ett antal träd i parken. De är inte högre än fem till sex meter och är lite fetbladiga. Påminner lite om en ficus robusta som man har inne men även om de mycket större ficusträd som man bla ser i Spanien. Hur som helst så blommar ett av dem. Först trodde jag det var ett papper men vid närmare koll ser det ut som en stor vit magnoliablomma. Stor som en jättehandflata. Jag har inte kommit åt att fota den men jag en bra bild på en knopp. Någon som vet vad det är ?
 
 
 Om inte tidigare så återkommer vi när vi är i Gladö. Men man vet aldrig, rätt vad är händer något som "världen" måste få veta. Måste tillägga att internetsignalen är bättre på balkongen så nu avslutas detta i sol eftrr några dagars gråmulet väder.
 

Redo för installation

Publicerad 2016-09-18 21:34:08 i Allmänt

Nu står TVn på plats och nån gång under början av veckan bör de komma från SKY och installera alla kanaler och bredbandet. Just nu bloggar jag från min engelska "padda" för vi försöker ju att undvika de höga roamingavgifterna. Som tack och lov ska försvinna under 2017.
 
 
Väggen skulle kunna absorbera en större TV än den 43-tummare som vi köpte men vi måste tänka lite ekonomiskt också. Dvs att kunna återanvända den när vi flyttar hem. Och det här är nog maxstorlek på vad vi kan ha i Gladö.
 
Efter en lugn söndagsmorgon och efter att TVn var uppackad tog vi en promenad till Fulham Broadway som stationen heter dit jag anländer med tunnelbanan. Jag brukar ta bussen hem därifrån men idag blev det promenad och det tog ca 25 minuter. 
Där blev det inköp av lite "nyttoprylar" till lägenheten innan vi unnade oss en publunch.
Idag blev det "Cumberland sausages with mash" vilket skulle kunna översättas med korv och mos men som var så mycket bättre. En ganska grovhackad och pepprig korv med ett jättegott hemgjort mos. Till det en stark och god engelsk senap. Enkelt men jättegott! 
 
 
Väl hemma igen blev det kaffe på balkongen och efter lite korsord för Micke och för mig att läsa på inför morgondagens möten så flyttade vi inte in förrän klockan var kvart över sju och det hade börjat skymma.
 
Nu väntar ny arbetsvecka för oss  båda :-) och på fredag åker vi hem för att packa

Har man inte bil får man............

Publicerad 2016-09-17 20:28:00 i Allmänt

Första helgen i nya lägenheten är här. I dag var det dags för lite inköp av olika slag. Vi började med att ta bussen till "Homebase" som är ett mindre Bauhaus. Där köpte vi stolar till vår balkong. Det blev också lite andra saker som tex en ny kruka till vår jakaranda som vi håller på att odla från ett frö som vi tagit från Altea. Hemfärden blev också med buss. Inga problem med "extrastolar" på bussen. 
 
 
 
 
 
Efter en fikapaus i de nya stolarna promenerade vi iväg till Currys PC World som är som en stor El Giganten. Nu blev det en sladdlös dammsugare, en TV och ett bredband. Så nu kan vi snart få kontakt med den stora världen igen och inte bara via en padda eller en telefon. Ska bli skönt att få se lite tv från BBC Och SKY. Det var ingen enkel match att teckna abbonemang, tror det tog en timme att fylla i alla dokument för försäljaren. Men å andra sidan blev det ett bra pris på en 43 tums LG TV. Installation av bredbandet blir i början av nästa vecka. Den här gången blev det det taxi hem med paketen, in i garaget och fram till hissen. En kul grej var att när vi väntade på taxin kom en familj ut ur affären med TV och dammsugare !!!
 
 
 
Efter de tuffa inköpen tog vi en lätt lunch hemma bestående av några ostkex innan det var dags att gå ut igen. Nu var det matvaruaffären, Sainsburys, ca en km bort, som skulle besökas. En jättebra butik i stil med ICA Maxi. Här kommer vi att handla så länge vi bor här. Nu blev det promenad i båda riktningarna med fulla påsar. "Det som inte dödar det härdar". 
 
Som ni förstår av rubriken är det lite ovanligt att inte ha bil när man ska göra sina inköp så vi får nog skynda på inköpet av en liten bil. I morgon blir det besök vid Fulham Broadway som är ett centrumområde dit Anne kommer med tunnelbanan från jobbet. Ser väl ut lite som Kungsgatan eller Hamngatan i Stockholm. Dessutom väldigt nära Stamford Bridge som är Chelsea FC's arena.
 
Vi återkommer de närmaste dagarna med fortsättningen.
 

Helt slut!

Publicerad 2016-09-16 22:41:00 i Allmänt

Ja det är jag Anne som är helt slut efter den här veckan. Micke är säkert också utmattad men mitt huvud är helt tomt just ju.
Veckan har inneburit flytt till nya lägenheten i onsdags och det var samma dag som jag var på ekonomichefskonferens med övriga ekonomichefer här i UK.
 
Jag hade ständig kontakt med Micke som i sin tur var i kontakt med mäklaren som hetsade på att de inte hade fått kontraktet påskrivet av banken. Så jag i min tur fick hetsa personalavdelningen som skyllde på juristerna ....
Nåväl till slut var allt signerat och klart och Micke kunde kvittera ut nycklarna.
 
Förutom det har jag fullt upp med att sätta mig in i jobbet. Men det känns jättekul. Har väskan full med dokument som jag måste sätra mig in i till måndagens möten. 
 
Men nu fredag kväll är det skönt att koppla av men det var en pärs att ta  sig hem.
Först tänkte jag åka buss hela vägen hem eftersom det var tunnelbanestrejk på vissa linjer idag. 
Men det stod helt stilla i trafiken så jag tvingades ta mig till tunnelbanan iallafall. 
Och när jag väl kom fram där jag skulle byta till buss visade det sig att Chelsea hade hemmamatch ikväll så det var full kaos när jag steg av tunnelbanan. 
Poliser och fotbollsfans överallt. 
 
 Väl hemma väntade Micke på balkongen och efter en välförtjänt drink blev det en skön kväll med en sallad med strimlad entrecote. Så skönt att rå sig själv och laga egen mat.
 
 
 
 Imorgon ska det bli inköp av TV och två stolar till balkongen. Sen får vi se vad mer vi hittar på.
 

Äntligen inflyttade @

Publicerad 2016-09-14 23:55:00 i Allmänt

Då är vi på plats och det känns så skönt.
Efter att kommit med pick och pack i taxi till lägenheten (taxin kunde köra in i garaget och därifrån är det hiss direkt upp) har vi packat upp och sen varit och handlat det viktigaste.
Det kändes så skönt att få äta hemlagad mat. Konstigt att man tröttnar på att äta ute så fort .....

Huset vi bor i heter Box Tree House och box tree betyder buxom. Finns en hel del av sånt i kvarteret.

Nu väntar ytterligare en varm natt och sen ytterligare en dag med temperatur kring 30 grader
Men sen hoppas vi att det normaliseras.

Nu blir det "radioskugga" några dagar tills vi tecknat ett bredband. 😊

 
 

I morgon flyttar vi äntligen !

Publicerad 2016-09-13 23:04:00 i Allmänt

Äntligen kanske var att ta i eftersom vi bara varit på vårt nuvarande boende i två veckor. Vi hade nog i tankarna att det kunde bli upp mot en månad kanske ännu mer. Då visste vi dock inte hur litet det var och nu känns det jätteskönt att flytta till en riktig lägenhet i morgon. 
 
Först vill jag dock berätta att jag i går, då min tid inte upptas av lägenhetskoll på nätet och kontakt med div mäklare, tog en långpromenad på stan. Lite grand som det var i Amsterdam första halvåret. Även om vi inte ska bo kvar här i Kensington/Chelsea så vill man ändå bekanta sig med omgivningarna. Vi kommer säkert att åka till de här delarna igen. Det är ju riktigt centralt med Kings Road in på knutarna. 
 
Jag hade ett mål med min utflykt i går, måndag, det var att göra en "marknadsundersökning" inför TV köp. Detta eftersom det inte finns TV i lägenheten som vi skrev i förra inlägget. När vi nu har köpt bänken så måste det också bli en TV att ställa på den. Det hela blev en utflykt på fem timmar till fots. Först upp mot Kensington Gardens och den butik som jag hade siktat in mig på. Dom har nämligen också en butik väldigt nära dit vi flyttar. Efter en koll vet vi ungefär vad vi vill ha, Därefter var det dags för lunch som blev en wrap och en pint på mysig pub på en sidogata till Kensington High Street. 
 
När jag gick från "hotellet" till Kensington Gardens passerade jag en del kända ställen, en del museer men också Royal Albert Hall. Berömt för alla sina klassiska konserter. Byggnaden är pampigt rund och på andra sidan Kensington High Street står en stor staty/minnesmärke över Albert himself. Närmaste kvarteren består av pampiga röda tegelbyggnader. 
 
 
 Nu ska ni inte tro att jag promenerade i fem timmar. Efter lunchen gick jag in i Kensington Gardens och satte mig på en bänk intill Kensington Palace. Solen värmde, inte som i dag, men ändå högsommarvarm Jag hade med mig en bok och det blev nog lite över en timme i solen med boken. När jag sedan var på väg ut ur parken tog jag en cappuchino vid en av grindarna. Jag upptäckte då att jag satt vi något som hette "The Flower Walk", klart jag var tvungen att gå den innan jag gick ut ur parken. Fantastiskt fin blomning för att vara så här sent. Dessutom en ekorre kompis som kom när man "ropade" på den. Han var så tam att han kom fram och hoppade upp på ett staket intill mig, två gånger, innan han insåg att jag inte hade något att ge honom. 
 
 
 
I dag har det varit lite hektiskt igen på lägenhetsfronten. Det är mycket som ska ordnas. Kontraktet är på 22 sidor och mäklarfirman måste ha både det ena och det andra innan vi får flytta in. När vi trodde att allt var klart så hörde dom av sig i dag och sa att vi måste komma dit och visa upp våra pass i original. Detta trots att betalning är klar och kontakterna med banken fungerar. Mycket byråkrati i det här landet också. Inte mycket annat att göra alltså än att åka dit i dag igen, båda två, och visa upp passen. Lite kul också eftersom vi varje gång vi är där gillar området mer och mer. Dessutom har vi upptäckt att vi återigen, precis som i Amsterdam, är nära granne med "Dubel Tree Hilton Hotell". 
 
 
Vädret i dag har varit "hemskt". vi tyckte det var varmt nog i går men i dag blev det en bit över 30 gr på dagen och det är säkert 27-28 gr fortfarande när jag skriver detta kl 22.00. När vi kom hit hade vid ett "bagage" med saker där vi förberett oss på mer normalt fuktigt och kallt englandsväder. Nu är det i stället varmaste vädret i England på över femtio år och så ska det fortsätta i ett par dagar till. Men från och med i morgon har vi ändå vår lägenhet och kan öppna dörrar och fönster och vistas på balkongen. Ska bli skönt. 
 
Nu har vi också fått klart med flyttfirman som ska köra från Gladö. Bilen kommer till Gladö och hämtar tisdagen den 27/9 vilket gör att vi åker "hem" den 23/9 för att packa färdigt. Anne åker sedan tillbaka till London på söndagen den 25/9 och jag ser till att flyttbilen blir packad innan jag åker tillbaka på eftermiddagen den 27/9. 
 
Nåväl, vi återkommer innan dess och berättar om hur vi kommit på plats i nya lägenheten. Då ska det bland annat bokas bredband och TV så vi kan fortsätta hålla kontakt med omvärlden. 
 
Vi hörs

Sunday Roast

Publicerad 2016-09-11 19:08:00 i Allmänt

Idag Anne bakom tangentbordet :-)
 
Söndag eftermiddag och vilken fantastisk dag vi haft! Sol och högsommarvärme. Man kan knappt tro att det är sant.
Men vi börjar väl med lördagen. Och den var långt ifrån vacker vad gäller vädret. Regn till och från hela dagen. Förvisso fortfarande varmt men det är aldrig skönt att bli blöt när man är ute.
 
Alltså passade det utmärkt att åka till - just det - IKEA!!!! Nej vi är inte galna men eftersom vi får tillträde till lägenheten senare kommande vecka och våra flyttkartonger ännu inte lämnat Gladökvarn så är det ju så att allt ännu inte finns på plats.
Så vi behövde köpa en uppsättning sängkläder och handdukar för att klara första tiden. Och det gjorde vi alltså på IKEA.
 
IKEA är ju ett typiskt "utflyktsmål" som man bör åka bil till, men har man ingen bil så får man åka kommunalt. Vi valde den IKEA som hade bäst kommunikationer från vårt hotell och IKEA Tottenham blev vår destination. Buss, tunnelbana och sen buss igen. Det tog en timme enkel resa men nu har vi det vi behöver.
 
Det avlånga paketet som Micke håller i är självklart varken sängkläder eller handdukar utan en TV-bänk. Det visade sig nämligen att lägenheten saknar TV. Det fick vi reda på redan när vi tittade på den så det var ingen överraskning och banken betalar en liten summa vid inflyttningen (kallas "gardinpengar") så de får väl gå till en TV. Och eftersom vi hittade en liten behändig TV-bänk för bara £9 så slog vi till på den. TV köpet får bli när vi flyttat in.
 
Regnig dag igår alltså och det var synd för alla de som köpt biljetter till "Proms in the park" som är ett årligt återkommande evenemang i Hyde Park med vacker klassisk musik. Föreställningen börjar inte förrän vid sju-tiden på kvällen men redan kl 15 släpps publiken in för att bänka sig i gräset framför scenen. Inget kul för alla de som köpt dyra biljetter (tror de kostade minst £40)
 
Nåväl - det regnade till och från så de hugade kanske hann torka upp lite mellan skurarna.
 
Själva höll vi oss inne under värsta regnet och på kvällen kände vi att det var dags att unna oss en fin middag för att fira att vi hittat vårt hem för de kommande åren.
Jag bokade bord på Gaucho som är en trendig restaurangkedja med argentinskt kött. Vi åt och drack jättegott och inte behövde vi gå långt heller. En av restaurangerna ligger på gatan där vi bor bara typ 150 meter bort. Krypavstånd nästan.....
 
 
Härligt lagom grillat kött och med bara grillade tomater och grillad svamp som tillbehör. Mer behövdes inte - köttbitarna var rejält tilltagna.
 
Söndag morgon vaknade vi åter till en högsommardag med sol från klarblå himmel och temperatur som steg till över 20 på dagen.
Vi tog oss ut till vårt "hem" igen för att åter en gång bekanta oss lite mer med området. Det är så lugnt och fint och så mycket grönska som sträcker sig framför huset ner mot Themsen.
 
 
Vår balkong är den som är precis ovanför Mickes huvud.
 
Micke visade även mig den fina stormarknaden som ligger på bara 10 minuters promendavstånd från lägenheten. En gigantisk Sainsbury's (typ ICA Maxi) där vi idag även tecknade kundkort. Precis som hemma samlar man poäng som sen omvandlas till pengar som man använder när man handlar.
Lika bra att köra igång direkt!
 
Och därifrån tillbaka till den restaurang som vi hittade redan i onsdags.
Idag kände vi att vi skulle göra som 90% av de andra gästerna - nämligen testa "Sunday Roast".
Man kan väl säga att det är ett samlingsnamn för det som en gång säger var just rostbiff, idag kunde man välja såväl fläsk, kyckling och flankstek förutom just rostbiff.
Det gemensamma är hur det serveras, nämligen med ungsrostad potatis, Yorkshirepudding, grönsaker och skysås. Och - det kommer i gigantiska portioner:
 
 
  
Typisk engelsk pubmat alltså - och det måste man ju testa även om det inte är nån kulinarisk upplevelse precis. Men som jag skrev - nästan ALLA på restaurangen beställde in det här så vi ville ju inte vara turistaktigt avvikande. Kan ju säga att vi orkade knappt hälften av portionerna - och då lär vi ändå inte behöva nån mer mat idag....
 
Nu måste jag också börja krypa till korset vad gäller London. Jag har ju i ärlighetens namn aldrig känt att jag absolut skulle vilja bo i London. Tvärtom är det för mig en typisk weekendstad dit man åker för att shoppa, gå på musical och titta in på några pubar. I övrigt en stor, överbelastad stad som är svår att få överblick över. Och med ett hemskt (gammalt) tunnelbanenät.
 
Men så här en dryg vecka senare börjar jag se det fina med London också. Området vi bor i nu och dit vi ska flytta är charmiga och nåt som är trevligt är faktiskt att åka buss dit man ska. Det blir som en liten sightseeingtur, speciellt om man tar sig upp på övervåningen och har turen att få plats längst fram. Så jag börjar ändra inställning och tror nog att jag kommer gilla London precis som jag gillade Amsterdam.
 
Nåt som är jättefint är alla "hanging baskets" med blomprakt dom hänger från lyktstolparna. Så vackert och de finns överallt.
 
 Sen kan man ju undra hur i herrans namn de får ihop alla kopplingat till telefon, internet och allt vad det är när det ser ut så här när en kille jobbar i "ett hål i marken". Hundratals smala trådar i ett enda stort kaos.
 
 
Imorgon börjar jobbet "på riktigt". Då finns inte längre min företrädare på plats och det är dags för mig att sätta min prägel på jobbet och avdelningen. Lära känna mina medarbetare lite närmare står högst på listan för den kommande veckan. Och så flytten som blir antingen onsdag eller torsdag.
 
Cheers!
 
 

Det närmar sig !

Publicerad 2016-09-09 22:50:00 i Allmänt

I går, torsdag, blev det klart med lägenheten vi tittat på och bestämt oss för. Nu ska pappershanteringen ta vid och inflyttningen blir på onsdag nästa vecka. 
 
Eftersom torsdagen inte var vikt åt lägenhetskoll eller mäklarkontakter hade jag tänkt mig något annat. Jag i det här fallet är Micke, jag förklarar det eftersom några av er läsare brukar vara tvungna att läsa längre in i bloggen innan man förstår vem av oss som skriver :) 
 
Min plan var att ta tåget ut till en golfklubb som jag kollat in på nätet. Mitcham Golf Club ligger på ca 35 min avstånd från vårt kommande boende, med tåg. Kan vara skönt att inte behöva ta bilen varje gång i rusningstrafik. Nåväl, jag tog tåget och kom fram till en liten gammal järnvägsstation. När jag gick ut genom dörrarna från stationen såg jag övningsgreenen på golfklubben. Den låg kanske 25 m från stationen. Riktigt gammaldags charmigt. 
 
Väl inne på klubben möttes jag av en mycket enkel men mysig familjeatmosfär. Först lite prat med mannen i receptionen/shopen om ett eventuellt medlemskap, därefter gick jag in i restaurangen för att beställa lunch. Kvinnan som skötte baren/restaurangen var som hämtad från en engelsk tv-serie där hon skötte baren. Självklart förklarade jag även för henne vem jag var och att jag kanske ville bli medlem. 
 
Vid sidan om mig stod en man som bad om ursäkt och bröt in i samtalet. Han var "captain of the club" och tyckte att jag skulle höra av mig till honom för att spela en runda så han fick berätta om banan och klubben. Vilket trevligt mottagande det var. Kvinnan i baren lyckades också förklara "dress cod" för mig på ett vänligt sätt. Man fick inte, som jag, komma in i restaurangen eller på banan med tröja utan krage. Nu var det ok för mig eftersom jag var gäst. Man fick heller inte ha golfskor på sig i restaurangen, inte ens med softspikes. Därav att jag såg flera i strumplästen. Man håller på traditíonerna även om det var en enkel klubb. Klart det blev en hederlig "english lunch with meatpie, beans and fries".
 
 
 
Även om klubben var enkel så berättade the captain för mig att det var en gammal klubb och att den bildades 1891. När jag kollat hemsidan visar det sig att banan är utlagd av den gamle Tom Morris, som huserade i S.t Andrews och som vann fyra majors vid sekelskiftet. Nu känner jag att jag blir lite nördig men ni som är intresserade av golf vet vad jag skriver om, hoppas jag. Banan ska vara känd för sina fina greener och är öppen året runt. Senaste vintern var det fruset två dagar. För mig skulle det bli aktuellt ett femdagars vardagsmedlemskap. Om Anne och jag vill spela någon gång så är greenfeen så billig att det inte är något att fundera över. 
 
Anne var på jobbutflykt till Heartwoods "gamla huvudkontor" i Tunbridge Wells, 6 mil söder om London på torsdagen. Bolaget flyttade till London från Tunbridge i januari i år men har verksamhet kvar där. Det blev en heldag med tågresa till och från.
 
 
Eftersom Anne, precis som jag, gillar att åka buss och se var man är så åkte hon buss hela vägen till jobbet i morse (fredag). Det blir som en sight seeing trip förbi alla sevärdheterna, Houses of parliament, Big Ben, London Eye, Themsen mm. Bussen i fråga går till Piccadilly Circus så man förstår att det blir en del att se. 
 
 
Själv gjorde jag ett "återbesök" i Imperial Wharf, där vi ska bo. Återigen en bussresa från där vi bor nu, kul att sitta på övervåningen och se ut över Kings Road. Väl framme var det några frågor till mäklaren men också koll i området. Framförallt besök i en stor livsmedelsaffär som faktiskt var utmärkt. Jag tror inte vi såg något liknande i Amsterdam. Går ju inte att jämföra med ICA Maxi men ändå stort och fräscht. 
 
Promenaden från vår kommande lägenhet till affären går utmed Themsen och när jag gick där, ca 13.00, så var tidvattnet fortfarande på väg ut mot havet och floden ser halvtom ut. Efter några timmar kommer vattnet tillbaka med full fart och höjer vattennivån med flera meter. På vägen tillbaka från affären till bussen vid Imperial Wharf tog jag en paus i parken utanför vår lägenhet och njöt av det vi kommer att se från vår balkong.
 
 
Nu blir det helg och eftersom vi flyttar nästa vecka så kommer helgen att påverkas av detta. Kanske ett besök i området igen. Kanske kolla av lite av vad vi behöver köpa inför flytten och som vi inte har hemma att ta hit. Jag har kontaktat flyttfirman i Sverige för att få datum för när flyttbilen kan komma till London och det datumet får vi nog i början på nästa vecka. Hur som helst så räknar hopaas vi att kunna åka "hem" till Gladö nästa helg och packa färdigt och möta upp flyttbilen i början på veckan som kommer efter. 
 
Ni kan nog räkna med ett inlägg till i helgen. 
 

Har vi hittat den ?

Publicerad 2016-09-07 23:50:00 i Allmänt

Förra gången vi bloggade skrev vi att vi i söndags rekade i ett område där vi hittat en fin lägenhet på nätet. I måndags var det dags för visning. Med stora förhoppningar åkte vi tillbaka till området och träffade mäklaren. Det som på nätet var kanonfint inuti och med en jätteterrass ute visade sig vara en enda stor fuktskada. Det luktade gammalt mögel i hela lägenheten och den hade troligen stått ganska länge på det sättet. 
 
Mäklaren var öppen med det hela från början och sa att man skulle åtgärda skadan snarast. Men det vet ju alla att en fuktskada under ett golv i stora delar av en lägenhet fixar man inte i brådrasket. Han trodde på några veckor varför vi förklarade för honom att torktiden efter uppbrytning av golvet var mycket längre än några veckor. Nåväl han var helt införstådd och verkade nästa inte vilja hyra ut den i alla fall. 
 
Synd på en så fin lägenhet att ägaren inte åtgärdar skadan i tid utan låter det bli så mycket lukt så att det förmodligen sitter kvar i väggarna för lång tid. 
 
För min egen del så går dagarna så att jag för det första inte går upp 05.15 längre. En lugn frukost och lite "rehabövningar" innan det varit dags att börja kolla lägenheter på nätet och kontakta mäklare och boka visningar. Vid lunchtid blir det en promenad i omgivningarna och börja lära känna den här delen av London. Det har sedan blivit en lättare lunch ute. När eftermiddagen kommer har det varit dags att sätta sig på buss eller tunnelbana för att åka på visningar. 
 
 
Efter måndagens besvikelse bestämde vi att höja maxtaket för månadshyran, något vi självklart får stå för själva. Vi fick nu ett större och betydligt vassare utbud. Det var ju något vi lärde oss i Amsterdam att man får inte det man vill ha om man inte betalar. Tisdagskvällens visningar innebar en "ny favorit". En lägenhet som var perfekt med balkonger med vyer över Themsen och fina utrymmen inne. Tyvärr ingick inte garageplats men vår förhoppning var att vi skulle kunna förhandla ner hyran så att även ett garage skulle komma in under maxpriset. Efter visningen åt vi middag vid kajen nedanför huset och satt ute fram till vi tog bussen tillbaka vid 20,30 tiden. Hemma hann jag se andra halvlek på Sveriges kvalmatch mot Holland som gick i TV även här.
 
När det nu blivit onsdag kändes det nästan som att vi bestämt oss för lägenheten från tisdagskvällen. Vi hade dock några visningar kvar i kväll (onsdag) som vi skulle beta av. Nu skulle vi titta på andra sidan Themsen, alltså på citysidan men lite söderut. Inte så långt ifrån Stamford Bridge, som är Chelseas hemmaarena i Premier leauge. Området heter Imperial Wharf och är helt nybyggt och trendigt. 
 
Den här gången träffades vi på plats eftersom jag åkte buss och promenerade i den 26 gr värmen medan Anne kom med båt på Themsen från jobbet till Imperial Wharf. 
 
Vi hade väl inga stora förhoppningar eftersom vi trodde oss redan hittat det vi ville ha, men vad händer ? Jo självklart hittar vi en lägenhet som är snäppet vassare än den vi såg i går. Otroligt fräsch, bra planerad och med en balkong som ligger i söderläge med vyer bland annat över Themsen. Dessutom låg lägenheten under maxpriset och inkluderade garageplats. Det är viktigt för oss eftersom nästa steg blir att skaffa en bil.
 
 
Efter att ha sett ytterligare en lägenhet i samma kvarter, som inte alls var fräsch, gick vi tillbaka in till mäklaren och satte igång processen. Återigen blev det middag ute på kajen men nu utanför det senaste objektet, riktigt varmt och skönt och vi var inte hemma föränn 21.30 efter lite bussåkande. 
 
 
Nu får vi se hur det går. Kanske kanske kan det bli flytt nästa vecka. "Flytt" innebär att vi tar våra resväskor och flyttar in. I lägenheten fanns allt som man kan behöva för att börja bo där. Som synes på bilden finns en del fina bilar i området, denna guldfärgade Ferrari tillhörde enligt en kypare en världsmästare i boxning. Eftersom han satt vid bordet intill oss så frågade Anne om hon fick provköra bilen. Om allt nu går som vi vill så blir det kontakt med flyttfirman i Sverige snart. Sedan kommer vi hem en helg och packar färdigt och ser till att flyttbilen kommer iväg så fort som möjligt. Som vanligt håller vi dock alla dörrar öppna eftersom man aldrig vet vad som händer men vi håller tummarna. 
 
I morgon ska Anne iväg på utflykt i jobbet. Hon ska åka till Tunbridge Wells som ligger 6 mil söderut från London räknat. Där hade Heartwood (hennes arbete) sitt kontor innan man flyttade till London i januari i år. En del av verksamheten finns dock kvar i Tunbridge fortfarande och i morgon är det dags för ett besök. 
 
Själv tänkte jag mig också en utflykt, jag tänket åka tåget ut till en golfklubb som jag kollat in. Måste börja reka lite även om vi inte har någon bil ännu. När man tittar på kartan kan man tro att det finns golfklubbar i varenda by söderut utanför stan. Det blir också lite avkoppling mot att vara i stan och hålla på med lägenhetskoll hela dagarna. 
 
I helgen blir det förhoppningsvis återbesök i Imperial Wharf för att bekanta oss mer med området men det återkommer vi med när vi fått mer klarhet i lägenhetsbestyret. 

Letandet har börjat!

Publicerad 2016-09-04 20:54:40 i Allmänt

Helgen kom snabbt den här veckan. Lite skönt med bara två arbetsdagar första veckan. Mycket att sortera ändå i huvudet så det satt bra med ett par lediga dagar.
Eller lediga och lediga ......  Vi har ju lite jobb att göra på lägenhetsfronten.
 
Men innan dess ville jag se om jag kunde hitta nåt "bankmässigt men ändå somrigt" att ha på mig. Det är mer än högsommarvärme och nästa vecka ser prognosen än värre ut......
 
 
Eftersom vi bara hade resväskor med oss så fick man ju prioritera lite - och jag prioriterade fel. Jag tänkte att hösten är på ingång så nu det är jättejobbigt med att svettas i mörka höstkläder på väg till och från jobbet. När jag väl är där är det bra luftkonditionerat men det känns trist med svart och marinblått.
 
Så  letandet började igår förmiddag med att åka in till Oxford street och en affär där jag vet att jag hittar kläder i mina storlekar. Men vad tror ni hängde på galgarna? Jo höst- och vinterkläder såklart.Så jag får helt enkelt svettas in hösten och hoppas att prognosen för nästa vecka är helt fel.
 
Igår var det stora demonstationer i London rörande Brexit. Alltså EU anhängare som demonstrerade. Och de samlades nånstans i Hyde Park hörnan mot Marble Arch så när vi skulle åka tillbaka igen var alla bussar i den riktning vi skulle åka inställda och vi fick hitta en alternativ resväg som innebar tunnelbana med byte.Men det är nyttigt att lära sig att lösa trafikproblem när det uppstår - för det lär de göra.
 
Väl tillbaka stannade vi till vid en matmarknad som min chef hade tipsat om. Den går av stapeln varje lördag och där kan man köpa mat från all världens hörn. The Duke of York Square heter platsen och ligger i närheten där vi bor.
Vi köpte varsin indisk wrap med chicken tika som vi satt och åt på en parkbänk innan vi gick "hem" för att vila fötterna lite innan den planerade områdeschecken som vi hade tänkt göra.
Dessvärre började det regna på eftermiddagen så vi fick skjuta på rekandet till söndag.
 
 
 
Ett glas färdigblandad Pimm's köpte vi också att dela på. Det är gott - typiskt engelskt.
 
I morse var regnet över och vi kunde ge oss ut på den planerade rekningsturen. Molnigt men varmt som tidigare.
Vi tog en buss som tog oss till ett område som heter Battersea. Där låg förr i tiden en stor koleldad kraftstation men nu byggs det för fullt överallt och även den gamla kraftanläggningen håller på att förvandlas (till lägenheter tror vi).
Första stället där vi hade sett en lägenhet som såg trevlig ut var helt förskräckligt när vi såg området (vi har alltså inte tittat på lägenhet idag - bara hur området ser ut). Så det går bort helt.
VI tog bussen mer sydväst fast på samma sida (södra) om Themsen. Och genast passerade vi mer trevliga områden om ändå väldigt typiskt engelska.
Själva huset (där ett par lägenheter finns tillgängliga) ligger precis nära Themsen och det finns långa fina anlagda promenadvägar där man kan beskåda fenomenet ebb och flod.
När vi kom var det alltså ebb och båtarna stod på botten av floden. När vi ett par timmar senare åkte därifrån var vattennivån redan mycket högre.
 
 
Bilden nedan blev onödigt mörk. Fullt sååå dåligt var inte vädret. Och varefter timmarna gick så kom det till och med några solstrålar som tittade fram.
 
 
Vi hittade en trevlig restaurang på den här "strandpromenaden" och där åt vi en jättegod "fish and chips" med klassiska tillbehör som "smashed peas with mint" och självklart "pommes frites" (fast dessa var hemgjorda och mycket godare).
 
 
Restaurangen finns utmärk på kartan nedan och det är alltså i närheten av denna vi har några lägenheter vi vill titta på.
Vi förstår att många kommer rynka på näsan och tycka att det ligger alldeles för "off" från själva city. Men så har vi känt hela tiden. Att i London kan man inte bo för centralt om man vill ha en bil. Och det vill vi. För vi vill verkligen uppleva även andra delar av landet under tiden vi bor här.
Resväg för mig härifrån till jobbet är drygt 30 minuter - men då pratar vi självklart effektiv restid.  45-50 minuter får jag säkert räkna med, eller ungefär som hemma i Sverige alltså.
Det kommer att bli tåg första biten (ja 10 minuter promenad till stationen först såklart) och sen ett kort byte till en buss som kommer ta mig över Themsen. (Mitt jobb ligger söder om The British Museum på kartan nedan, ungefär där man ser en liten "halvrundel" lite ovanför sista "n" i London)
OM det nu blir här vi hamnar alltså. Imorgon ska Micke ringa och boka visning av några lägenheter.
 
 
Nu är naglarna nymålade inför en ny spännande arbetsvecka och vi ska äta några ostkex innan det blir för sent. Nån middag är det inte tal om efter den goda men mäktiga lunchen.
 

Första arbetsdagen avklarad!

Publicerad 2016-09-01 22:11:14 i Allmänt

Puh! Nu kan anspänningen släppa lite med första dagen på nya jobbet avklarad.
Man borde ju inte vara "nervös" - men lite anspänning är det faktiskt. Dels ska man "hitta" till jobbet med tunnelbana och promenadvägar och så ska man för första gången träffa sina kollegor. Och det gick bra alltihopa. Måste bara försöka vänja mig vid den hemska tunnelbanan. Varmt och trångt. Och då menar jag verkligen VARMT och TRÅNGT. 
Det är dessutom värmebölja här med temperaturer på 24-25 grader och det ska visst hålla i sig en vecka till (med avbrott för något svalare i helgen).
 
Min resväg från där vi nu bor tillfälligt är först 10 min promenad till South Kensington Station. Sen en tur med Picadilly line till Covent Garden där ytterligare 10 minuters promenad väntar ner till adressen där Heartwood huserar.
 
På jobbet blev jag väldigt väl mottagen. Ett otroligt ambitiöst "introduction package" med massor av möten inbokade de närmaste veckorna med personer på andra avdelningar som jag dels kommer ha att göra med löpande men också för att lära mig verksamheten.
Dator var beställd och en man från IT-avdelningen såg till att jag kom åt alla mail och dokument som jag behöver. Med andra ord kunde det inte börja bättre.
 
Men nu är jag jättetrött dels av alla nya intryck men också av att levt en hel dag med bara engelska runtomkring mig. Kommer nog att drömma på engelska i natt.
Nedan ett litet collage om min första dag. Kaffemaskinen som åkte med i handbagaget gjorde sitt jobb i morse. Teatern med de gula skyltarna ligger precis utanför mitt fönster (teaterkvarteren ligger inte långt härifrån), en flott entré leder in till jobbet och de vackra blommorna växte utanför en restaurang som jag passerade på min väg från Covent Garden.
 
 
Och när jag kom hem ikväll kom Micke och mötte mig vid tunnelbanan och så satte vi oss med ett glas vin (cola light för mig idag - är fööör trött för nåt starkare) innan vi köpte med oss lite asiatisk hämtmat som vi åt i vår pyttelägenhet. Och nu blir det snart sov-tajm.
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela