ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Äntligen spelat hela banan!

Publicerad 2017-08-14 21:13:00 i Allmänt

Idag är det Anne bakom tangenterna igen och rubriken avser gårdagens golfrunda på Mickes klubb som alltså innebar att jag för första gången spelade alla 18 hål. Och inte nog med det – under sommarförhållanden. Tidigare har vi spelat s.k. ”twilight golf” när man får ett reducerat pris om man går ut sent på eftermiddagen. Och alla de gångerna (som säkert inte varit fler än 3-4 ggr) så har det varit vinter eller tidig vår.

Men nu slog vi till på en mitt-på-dagen-tid igår (även Micke måste betala på helgerna eftersom han bara är vardagsmedlem – men vi fick bra rabatt) som visade sig vara en underbart vacker sommardag. Sol och blå himmel, ingen vind och en temp på runt 23 grader. Det kunde inte varit bättre.

 

Eller jo – spelet kunde varit lite bättre såklart. Trots mina positiva vibbar från förra veckans range träning så lyckades jag inte helt få ut det på banan. Det var lite upp och ner med spelet alltså. Men jag ska inte känna mig besviken – med tanke på hur lite jag spelat de senaste 4-5 åren så kan jag inte förvänta mig mer.

Tredje hålet är ett par tre där tee ligger precis utanför klubbhuset. När vi kom dit satt det, som vanligt, tio till femton ”gubbar” vid borden utanför klubbhuset. Eftersom Micke själv sitter där ibland så kollade han om de i sin tur hade koll på oss. Det såg inte ut som om dom kollade men när jag slagit ut, faktiskt ett perfekt slag, så kom det ett unisont ”good shot” från alla vid borden. Efter att Micke slagit ut sig en bra bit vid sidan av green vände jag mig mot gubbarna och sa ”I think I won the hole”, till allas belåtenhet.

Men jag kan i alla fall säga att banan inte är särskilt lätt för oss damer. I Sverige (och många andra länder där vi spelat) gör man ju ganska stor skillnad på längden av banan beroende på om man är dam eller herre. En tumregel i Sverige brukar väl vara att det ska vara ca 10% längdskillnad i snitt. Vilket hemma betyder att vi damer har en tee som ligger en bra bit framför herrarnas tee. Men man ska inte tro att det är samma tumregel som gäller här inte…..

 

På de flesta hål slår damer och herrar ut med max ett par meters mellanrum och på vissa hål (6 stycken på den här banan) så slår damerna ut LÄNGRE BAK än herrarna!!!!!
Hur tänker de? Fattar de inte att damer inte har samma fysiska förutsättningar att slå långt som herrar (de flesta damer i alla fall). Och om det ändå vore så att vi hade ett högre par på hålet så vore det försvarbart men det gäller bara på ett av hålen (som dessutom inte är ett av de sex ovan nämnda). Hål 2 på banan spelar Micke som en Par-4 och jag spelar den som Par-5 men sen tog det tydligen slut med rättvisan. Trots allt hade jag och Micke samma score på många av hålen som vi spelade från samma tee, men man kan ju förstå att klubben bara har ca 20 kvinnliga medlemmar. 

Nu är det inte så bara på den här klubben, när vi spelade i Skottland för många år sen upplevde vi detsamma och det är nog bara så enkelt att när klubbarna startades (i alla fall den här som är jättegammal) så var det bara tillåtet för män att spela. Och när man senare (ganska nyligen relativt sett) började/tvingades tillåta kvinnor att spela ja då var banorna redan byggda och ville kvinnorna spela så fick de väl ”gilla läget”. Inte byggde man om och lade till nya tee’s bara för att damerna ville spela.  Så tror jag det har gått till i alla fall.

Nåja – OM jag skulle blivit medlem här jag också skulle jag säkert fått ett annat handicap än det jag har idag, dvs ett högre handicap som hade varit anpassat till längden på banan. Men nu är ju jag och Micke så vana vid att alltid spela bruttogolf eftersom våra svenska handicap är så lika så det är därför det känns ”omöjligt” för mig att hålla jämna steg med Micke på den här banan.

 

Men hur är banan då så här på sommaren? Det är en bana med ”linkskaraktär” dvs med ondulerade fairways. Jo den är till vissa delar mycket torr då man inte har nån fairwaybevattning. Underlaget är fortfarande bra men det ser ju lite tråkigt ut på vissa partier. Greenerna däremot är hur täta, gröna och fina som helst. Inga svampangrepp och medlemmarna verkar laga sina nedslagsmärken i mycket bättre omfattning än vi ser på andra håll. Helt underbara att putta på med andra ord.

Mycket träd och buskar kantar fairways men även högt gräs vilket gör det extra viktigt att spela rakt. Det är lätt gjort att hamna i så dåliga lägen att man måste ta en plikt och droppa för att kunna spela vidare. Eller (som hände oss bägge en gång var igår) så hittar man helt enkelt inte bollen.

 

Banan har också mycket annan vegetation. Så här års kan man unna sig en ”fruktstund” lite här och där. I alla fall om man tycker om Björnbär. De är mogna nu och jättegoda!

 
 Sen finns det en hel del ljung också som kantar fairways. Och som bilden visar även några ginstliknande gulblommande växter.
 
 
Nu ska jag i ärlighetens namn säga att bilden på Micke i ljungen är ”arrangerad”. Jag ville ha med så mycket fina färger som möjligt så jag skickade ut honom dit för att kunna ta en bra bild.

Men man KAN absolut hamna i de svårigheterna…….

 

Det var ganska mycket folk ute på banan igår vilket innebar en del väntan på varje hål. Normalt sätt är det ett irritationsmoment men igår tog vi det bara lugnt och njöt av det vackra vädret och lät oss inte stressas av att det tog tid. När det tar tid på den här banan pratar vi om en runda som tar fyra timmar eller strax under, så det är inte mycket att klaga över. 

 

Och tid hade vi ju. Inget som låg på och ingen tid att passa hemma. Vi var hemma vid sex-tiden och kunde då sitta ute på balkongen en timme och fortsätta njuta av vädret. Men sen var det dags för mig att sätta igång med matlagningen.

Inspirerad av alla FB-inlägg om kräftskivor blev vi sugna på (ja kräftor såklart – men det finns ju inte här!!!!) en ostpaj med löjrom. Jag skriver inte Västerbottenpaj – för det finns inte Västerbottenost heller. Men god lagrad Cheddar finns det gott om och det smakar inte fy skam det heller. Så igår blev det alltså paj med lite goda tillbehör medan vi tittade på de sista VM-finalerna på TV.

Vi hörde tidigare i helgen en intervju med Stefan Holm och han var så positivt inställd till hela arrangemanget i London. Han tyckte det var väldigt engagerad och kunnig friidrottspublik och det har han nog rätt i.
Och inte minst bevakningen från TV-studion här har varit väldigt proffsig och lättsam på samma gång.

Idag är det måndag igen – och vi kan åter konstatera att helgerna bara springer iväg. Det vackra och varma vädret har fortsatt men det har ju i alla fall jag inte så stor glädje av när jag sitter på kontoret. Men det är i alla fall skönt speciellt nu när jag fortfarande båtpendlar till och från jobbet. Vi får väl se hur länge jag unnar mig den lyxen. I alla fall månaden ut eftersom jag har köpt en månadsbiljett som räcker tom den 31:a. Kan tro att jag kostar på mig september också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela