ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

En helt vanlig tisdag.

Publicerad 2017-01-31 21:41:00 i Allmänt

I går skrev Anne om att hon var sjuk, hade "fiskögon" och var hemma från jobbet. Självklart tittade vi dock på "Mandelmanns" på svensk TV. I våra ögon (inte fiskögon) är dom helt "underbara människor" som lever det liv dom gör. Vi misstänker dock att dom måste ha ett antal anställda för att få hela den gården att fungera som den gör. Men som sagt, dom lever sitt liv på ett härligt sätt. 
 
Annes "fiskögon" var inte bättre i morse, tisdag, och hon blev hemma i dag också. Vartefter dagen gick har hon dock blivit piggare och i morgon är det bussen till jobbet som gäller igen. Hon har också i dag fått se att "olivtjuven", duvan, varit här och ätit. Jag tycker det är ok eftersom vi snart, när det blir lite vårigare, ska putsa till olivträdet inför sommaren och att det då inte gör något om oliverna är borta. Vi vill ju att det ska växa sig lite tätare år från år, vilket den gjort från det att vi köpte den i Amsterdam våren 2013. För att bli lite tjatig så är det fortfarande så att Fuchian, också från Adam 2013, fortfarande växer så det knakar. Här är en någon vecka gammal bild, som ni sett tidigare, men den är inte sämre i dag kan jag lova.
 
 
I dag var det golfdag för mig med gubbarna igen. Banan var i gott skick trots två veckors frysning och sedan lite regn och värme. Det är en härlig "brittisk turf" som drar undan vattnet bra. I dag fick jag träffa Len 76 år, som inte varit med tidigare pga ryggproblem. Trevlig gubbe som spelade nio hål. Vi spelade som vanligt fyrboll bästboll och jag spelade med John mot Len och Bob. Vi delade efter nio hål. Därefter gick jag, Bob och John över till att spela match mellan oss tre. Eftersom jag spelade min "tråkiga", rakt fram utan misstag golf" så vann jag sista nio. Trots min stela kropp, efter två dagars gymande, så lyckades jag få till 78 slag brutto, banan är par 69, vilket ledde till 41 poäng.
 
Efter rundan kollade jag med klubben om mitt UK handicap var klart, vilket det var. Klubben har satt mitt handicap till 13, vilket jag tycker är ok. England är inte med i EGA, dvs Europas gemensamma hcp system, och man har därför ingen slope. Jag kanske skulle ha haft ett lägre hcp med tanke på att jag haft 38 och 41 poäng på de två senaste rundorna, som är efter jag lämnat in mina tre scorekort. Men, eftersom banan är lätt så kanske det ändå är ett rättvisande hcp. Det frå ju inte var aför lågt hcp om man kommer till en annan bana. 
 
Under dagens runda hamnade ännu en av mina medspelare i ett svårt läge. Trots en härlig runda i mulet väder men 9 gr varmt och vindstilla. Den här gången var det Bob som hittade in under ett träd. Klart man vinner mot den typen av spelare. Efter rundan blev det sedvanlig sittning i klubbhuset med öl,,,,,,, nej jag tänkte fel. Det är inte som med gänget på Haarlemmermeersche GC i Amsterdam utan det här gänget dricker en kopp te och äter en tallrik pommes med smält ost och vinäger. Det gäller att ta seden dit man kommer. Faktiskt helt ok med en kopp varmt te efter en vintergolfrunda. Speciellt i dag då man hade begravningssammankomst med snacks, kaffe och öl i klubbhuset. Man har ofta sammankomster som födelsedagar, bröllop och begravningar, och då är det inte alltid medlemmar utan oftast utomstående som hyr in sig. 
 
 
Nu, vid 20.30 tiden har det börjat regna utanför balkongen men det gör ju inget. Anne får väl ta paraply i morgon bitti och jag ska ju bara till gymet på förmiddagen så det kan väl regna på bäst det vill tills dess. Vi hoppas dock att vi slipper det disiga väder vi hade i slutet av förra veckan. 
 
 
Nu vill vi ha fortsatt hyfsat väder och hoppas att Anne håller sig frisk. Då kanske det blir lite nytt att rapportera om i helgen som kommer. Utflykt, golfrunda eller både och. Vi får se vad det blir. 

Rapport från sjukstugan

Publicerad 2017-01-30 18:02:52 i Allmänt

Nej Anne (jag) blev inte frisk till måndagen utan har tillbringat dagen i soffan med TV och PC och korsord som förströelse.
En sån där irriterande förkylning som inte gör att jag är jättesjuk men ändå tillräckligt dålig för att inte orka iväg till jobbet.
Jodå - jag gjorde ett tappert försök i morse när klockan ringde. Jag gick upp och borstade tänderna men när jag såg mig i spegeln såg jag ett par "röda fiskögon" som definitivt inte så friska ut. Så det blev till att vända tillbaka till sängen igen.
 
Jag gör ett nytt försök i morgon och hoppas att "fiskögonen" inte stirrar tillbaka i spegeln då.
 
Ett litet trevligt besök fick vi för en stund sen. Det var olivtjuven/duvan som Micke berättat om tidigare. Nu fick jag själv se den "in action" så att säga. Lustigt att se en så stor klumpig fågel försöka sig på att sitta i de klena grenarna.
Fick några bilder på den när den hade gett upp att försöka sitta i grenarna och i stället satte sig i krukan för att äta nerfallna oliver.
 
Nu tillbaka till TVn. Kanske det kan bli ett avsnitt av Mandelmanns........

Long time, no see !

Publicerad 2017-01-28 19:14:00 i Allmänt

Det finns en orsak till varför vi inte synts till på nästan en vecka. Vårat bredband slutade att fungera i måndags eftermiddag och kom inte i gång förrän i går eftermiddag.
 
Förra inlägget handlade om vår oro för eventuella vattenskador i Altea. Under helgen hade vi kontakt med våra grannar, Roberto och Sophie. Roberto berättade att han varit uppe på taket och kollat och att han inte trodde att vi var drabbade. Men som jag sa så vet man ju aldrig var vattnet tar vägen när det väl kommit in under takteglet. Det var inga problem med försäkringen eftersom det är en skada på utsidan av fastigheten och då täcks det av fastighetsföreningens försäkring. Men, Roberto ville gärna veta hur det var hos oss innan försäkringsbolaget skulle komma på tisdag förmiddag. Han hämtade därför våra nycklar hos servicekontoret och kunde konstatera att vi inte hade någon läcka hos oss. Skönt med bra grannar. 
 
 
Men som bilderna visar har dom rejäla skador i sitt tak. Till och Biloute, katten, ser lite besvärad ut. Han vill nog komma in och bo hos oss i stället. Ovädret har också förstört den nybyggda delen av stranden i Altea och även alla träpromenadbryggor som funnits utmed strandpromenaden. På vägen mellan Altea och Albir har halva vägbanan och i stort sett hela gångbanan dragits ut i havet på ett ställe. Tidigare har vi varit med om att vägen stängts av för att stenar blåst upp men nu är halva vägbanan borta. Tack och lov har inte snön dragit ner över Altea, som den gjort både norr och söder ut.
 
För mig, hemarbetaren, blev det en lika "hektisk" vecka som förra veckan. Dessutom bredbandsproblem och i slutet av veckan även problem med att värmen slutade att fungera. Allt har dock löst sig så nu har vi både bredband och värme i lägenheten. 
 
Det har varit en frusen vecka med frost varje morgon och därmed en del tjäle i marken, inte som hemma men säkert några cm. Detta påverkar inte oss så mycket mer än min golf. Som förra veckan blev det gymet måndag och onsdag. Golf på tisdag och fredag med mina nyfunna "gubbkompisar". I tisdags fick jag också klart för mig att en av dem, Bob, till och med är ett år yngre än mig. De andra är, John 65 och Ray som är 68 men som kanske ser yngst ut av oss alla. 
 
 
Som bilderna visar är lite skumt när man kommer till klubben en fredagsmorgon strax efter 07.30. Tisdagarna spelar vi vid 11.00 och då har det ljusnat betydligt. I tisdags förlorade jag och Ray stort i fyrboll bästboll mot Bob och John som tjattrade belåtet hela rundan. Dom lät lite som de gröna parakiterna som flyger runt banan hela tiden. I fredags fick vi dock revansch. Vi låg under med tre hål efter nian men när det var klart hade vi vunnit med ett hål. Vi släppte upp dem lite på slutet men knäckte dom på till slut på artonde. Nu ser vi fram emot en bana som på tisdag kanske har tinat upp. Inte lätt att spela när det är fruset över hela banan.Det studsar både hit och dit hela tiden. För min egen del blev det dock en ok score. Efter en stel och kall första nia, där de lätta hålen är, fick jag till 21 poäng på sista nio och 38 poäng totalt. 
 
Bilderna ovan visar också hur skumt det kan se ut, men ändå lite mysigt, när det lyser i klubbhuset och marken är vit utanför. Varningsskylten är för att området är "common", det är alltså tillåtet för vem som helst att vandra omkring på banan. Det är därför man träffar på folk som är ute med sina hundar på banan varje gång man spelar. Vår "general manager" är också ute och rastar sin hund på banan varje dag. Jag gillar det och mina spelkamrater verkar också vara "fina människor". De uppskattar fåglarna som finns där, allt ifrån egyptiska gäss till små rödhakar som framförallt Ray matar med lite bröd. På tal om Ray så är det hans boll som ligger vid trädstammen på en av bilderna, trots det så vann vi alltså matchen. Vår vinst kan i och för sig ha berott på att jag i torsdags var på träningsrangen och slog ett antal bollar. Eller så var det inte så eftersom det var så kallt att det inte kändes ok att träna, det var lika bra att åka hem och handla, tvätta mm.
 
Avslutningsvis måste jag nämna vår bil, "Roxanne" eller "kundvagnen" som vi kallar den för. Roxanne är en tolkning av regnr och kundvagnen för att den är så liten. Vi hämtade den på bilfirman den 7 november och tankade den på vägen hem. Efter det har jag tankat den en gång till och nu är det fortfarande halv tank. Alltså, vi kör inte speciellt mycket eller långt och den drar inte så mycket bensin. Mer än två och en halv månad på en och en halv tank är helt ok. Dessutom har den inte speciellt stor tank, typ 40 liter. 
 
 
Den här helgen blir det inget speciellt. Anne kom hem i går kväll och var krasslig. Hon kämpar på så gott det går och försöker bli frisk till måndag. Annars håller vi förstås koll på vädret både i Altea och hemma i Gladö. Vi åker ju till Altea i mitten av februari och kanske till Gladö första helgen i mars. Vi måste ju få ordning på våra timers, efter strömavbrottet, samt få städa upp i växthuset och klippa träd och perenner.
 
 
 

Oro för Altea

Publicerad 2017-01-22 17:21:00 i Allmänt

Idag är vi lite bekymrade över läget i Altea.
Det har ju varit riktigt ruggigt väder på Costa Blanca hela veckan med snö på många ställen och redan nu är det klart att det blir stora problem för grönsaksodlarna. Man undrar ju också vad som händer med mandelblomningen som ska komma igång just nu?
 
Men i Altea har det inte varit snö - utan vad som oroar oss är de senaste dygnens stormande och regnande. På nätet hittar man skrämmande videosnuttar som visar hur Alteas stränder och strandpromenad skadats, saker som kommer ta lång tid och kosta mycket att reparera. Stora stenar har piskats upp på strandpromenaden och massor av stenar på stranden har spolats tillbaka ut i havet. De fina "träbryggorna" som man gått på utmed strandpromenaden har blivit till "kaffeved" och de torra flodfårorna som leder från bergen ner mot havet är överfyllda med vatten. 
 
Och inte ens detta borde ju bekymra oss på riktigt, men sent igår kväll hörde vår granne av sig och berättade att de hade en rejäl läcka med vatten som rann in i sovrummet på nedre planet (motsvarande vårt gästrum alltså).
 
De misstänker nån skada på taket ovanför (utanför våra badrum) och ville att vi skulle försöka kolla hur det ser ut hos oss. Oroligt, eftersom en läcka på yttertaket innebär att vattnet sedan tar sig in under taket och sedan,där det finns möjlighet, ner i lägenheterna under. 
 
Tiina har lovat gå in och kolla när de är tillbaka från sitt Stockholmsbesök - och behövs det göras nåt så är det ju en himla tur att hemarbetare Ohlsson kan kvista iväg några dagar på kort varsel.
 
Jag klistrar in en länk till en av videosnuttarna. Det är ruskiga krafter på havet. Och det har hållit på så här i många dygn nu.....
 
https://www.facebook.com/100009427945400/videos/1783183738672540/
 
Kopiera denna och öppna i er webläsare så får ni se.
 
Helgen är nu på väg mot sitt slut och de här dagarna har vi haft riktigt vacker väder. Men kallt! Isen hinner lägga sig varje natt på fontänen utanför och idag har den inte ens tinat upp under dagen trots sol.
 
Jag var hos frissan igår. "Min" frisör från tidigare gånger hade slutat så det var till att stifta bekanskap med en ny. En tjej den här gången som tyckte det var roligt (!!!!) att klippa mitt mjuka hår. Själv hade hon ett ursprung från Albanien och därmed en helt annan hårkvalitet. Vi får väl se om ett par dagar när jag hunnit styla det själv några gånger om jag blev nöjd.
 
Vi tog en liten promenad också på eftermiddagen och nog syns det på Micke hur kallt det var.
 
 
Men inne var det varmt och skönt - det hjälpte solen minsann till med, Och jag fick en härlig bild på vår rosbukett med solen som strilar in genom fönstren,
 
 
Igår kväll hade vi ett litet "svensk-möte", En kollega till mig som jobbar på banken kom över på en drink tillsammans med sin fru, Och sen gick vi tillsammans och åt på Sands End ("Prins-Harry-puben" som jag tror jag skrivit om tidigare). Det är ingen pub i vanlig mening utan de kallar sig "gastro-pub" och det namnet gör de skäl för. Jättegod mat och vi var nöjda allihopa.
 
Robbans (min kollega alltså) fru har valt att inte flytta med till London. Hon har ett bra jobb på ett familjeföretag i Jönköping och skulle inte som Micke kunnat få tjänstledigt. Så de pendlar till varandra varannan helg. Låter jobbigt (och trist i veckorna) tycker vi - men vi är alla olika som tur är.
 
I morse var det åter en vacker och kall morgon. Vi gick på gymet (jag hade faktiskt inte varit sen förra söndagen - skyller på att det varit en tuff vecka på jobbet och jag varit för trött när jag kommit hem på kvällarna,,,,) före frukosten. Det är något som Micke egentligen inte gillar - han vill gärna äta först. Men å andra sidan tränar Micke lite lugnare de här morgnarna med mig istället - så det funkar.
 
Sen blev det till att kompletteringshandla lite. Bussen upp till Fulham Broadway och en butikskedja som heter Iceland som är ganska stora på frysvaror (hör man ju nästa på namnet) .Så vi köpte några påsar frysta räkor till senare i vecka och så åkte det ner lite annat "bra att ha" såklart.
 
På vägen hem slank vi in på puben Cock Tavern där vi delade på ett "Scotch Egg". Det är ett lättkokt ägg som man "bakat in" i en slags köttfärsröra och sen friterat. Till det en stark senap. Det låter skumt men det är jättegott, Mäktigt - så det räcker att dela på ett, Just idag tror vi att det var nån form av "blodkorv" i fyllningen för den var väldigt mörk i färgen och hade lite av den karaktäristiska smaken. Men en mycket god smak alltså.
 
Till det drack Micke en öl - och jag kunde ju inte låta bli en Bloody Mary. Om än i lite udda glas måste jag säga. Och stor! Den blev nämligen för stark (ja inte alkoholstark alltså för de är noga med att mäta upp centilitrarna, utan lite väl kryddsark) så han fick hälla på mer tomatjuice.
 
När vi var hemma igen låg solen fortfarande på rakt på vår balkong, och även om det var kallt ute så värmde solen. Så vi kunde njuta en stund med kaffe på vår "solsida".
 
 
Nu tar "hemarbetaren, herr Ohlsson" över pennan. Det har varit en "tuff" vecka för mig. Måndag gym, tisdag golfrunda, onsdag gym, torsdag golfträning och fredagsmorgon golfrunda (kl 08.00). Förutom allt detta så har jag skött mina vanliga åligganden som städning, tvätt, disk, strykning, fika på balkongen och handling. Som ni alla förstår är detta skrivet med en stor skopa av humor. Återigen en vecka som bara försvinner, vart tar dagarna vägen. Men det klart, när man har aktiviteter varje dag så går det undan.
 
I och med att jag spelade två rundor golf denna vecka så har jag också lämnat in två scorekort till. Nu kan klubben bestämma mitt handicap. I fredags spelade jag med två av gubbarna från i tisdags. Det verkar som om jag är välkommen in i deras gäng. Fredagens runda var egentligen inte riktig golf. Det har varit fruset varje natt senaste tiden och banan var frusen på fredagsmorgonen när vi gick ut strax efter 08.00. Både fairway och greener var kritvita och frusna. Men banan var öppen och det var helt ok att lämna in ett scorekort. I slutet av rundan var det grönt igen men ganska hårt i marken. Trots dåligt spel så blev det 32 poäng. Förmodligen slutar det med en UK handicap runt 11/12. Så här såg det ut när vi slog ut.
 
 
Veckan som kommer blir förhoppningsvis något liknande som förra för mig. Lite gym, lite golf och lite annat småfix hemma, såvida jag inte behöver åka till Altea för att kolla eventuella skador i lägenheten. Vi får väl se vad som händer. Nu verkar det bli fortsatt kalla nätter under veckan men till nästa helg skadet bli lite varmare. Såg på SMHI att det ska bli så även hemma i Sverige. Hoppas också att vädret i Altea bättrar sig så att dom kan börja återställa allt som blivit förstört. Slutligen blir det en bild på vår följetong om fuchsian på balkongen. Nu har den stått under fiberduk en vecka, blir nästan som växthus trots kylan. I dag och i går fick den komma ut och räta på bladen lite under dagen. Undrar om den kommer att få plats här i sommar när den börjar växa på riktigt. Kul med en blomma som varit med om hela vår "resa". Inköpt i Amsterdam 2013, varit i Gladö under 2016 och nu i London. 
 
 
Bilden är alltså tagen i går, den 21 januari !!! Notera det görna gräset på marken nedanför balkongen. 
 
 
 
 
 
 

Ljuset i (boksluts-) tunneln

Publicerad 2017-01-17 20:25:28 i Allmänt

Jobbigt det här med bokslut i en helt ny verksamhet. Jag är ju faktiskt ingen redovisningsmänniska heller - och det är väl känt i banken - men på det här jobbet krävs det en hel del av den varan.
Vad är jag bra på då? Ja det är en bra fråga - vissa dagar när självförtroendet ligger i höjd med fotknölarna så frågar jag mig också det.
Men självklart har jag bra sidor - och jag är ju här för att jag kan bankens styrmodell och interna uppföljning. Inte för att jag skulle vara exptert på IFRS eller GAP eller några andra redovisningsprinciper.
 
Men nu har jag tragglat mig igenom några knepiga och för mig nya situationer och är snart redo att presentera resultatet för vår (Heartwood's) styrelse.
Och det känns så skönt!  Firar med lite vin till tisdagens tonfisksallad.
 
Och pratar vi om mat så måste jag nämna söndagens middag. En ny favorit som vi första gången åt i Altea hos Niclas och Jocke. Fläskfärs på vietnamesiskt vis serverad på salladsblad (små gem-sallad). Till det en stark "sås" gjord på limesaft, soya, ingefära, vitlök, chili och fisksås. Det är drag i den kan jag lova!  Det åt vi i söndags efter en hel dags regnande. Vi var inte utanför dörren annat än besöket på gymet på söndagmorgonen. Och sen var Micke iväg till kvartersbutiken och köpte lite mjölk och annat som var slut.
 
Och som alltid när jag lagar mat sitter Micke gärna på första parkett och följer matlagningen.
 
 
Och eftersom jag nu nämnde Altea så måste jag ju säga att vi verkligen längtar till nästa besök. Det blir om ganska precis en månad, dvs i mitten av februari och en "lång-week-end" (sent onsdag kväll och tillbaka söndag kväll). Och då hoppas vi på vackert och varmt väder. Just nu är det ostadigt där och jag har till och med sett en bild med snö på bergen närmast oss. Burr!!!!!
Men så här vackert kan det också vara i januari med fullmånen bakom kyrkan.
Vi läääääängtar till vårt februaribesök. Och då ska bokslutet och alla dess mödor verkligen vara över.
 
 
I dag har Micke spelat golf igen, i strålande solsken och på en bana som klarat allt regn jättebra. han spelade med några andra gubbar och fick därmed ett signerat scorekort att lämna in. Nu är det bara ett kort kvar så får han sitt engelska handicap och kan delta fullt ut i klubbens aktiviteter. Dagens runda slutade på 36 poäng efter dåligt spel ute på banan men bra närspel. Han kommer förmodligen att få sänkt handicap av klubben. Nästa runda blir på fredag morgon med samma gäng och då blir det klart med handicapet. 
 

En lördagsmorgon i rävfarmen.

Publicerad 2017-01-14 17:33:00 i Allmänt

I dag fick vi klart för oss att det inte är räven som hållt oss vakna vissa tider de senaste nätterna. Det är RÄVARNA. De låter som ett mellanting mellan hund och kråka, ett skällande ljud som upprepas två eller tre gånger titt som tätt. I morse såg vi vår räv men ganska snart en till. Anne har ju också redan tidigare sett två på samma gång. Vi tror att det är en hona och en hane som har någon slags parningslek för sig. I morse såg det ut som den ena spårade efter den andra som i sin tur försäkte hålla sig undan. Jag fick den här fina bilden på en av dem när den stod i ett buskage och stack upp huvudet för att ha koll på den andra. 
 
 
 
Efter att vi haft koll på de två en stund såg vi ytterligare en längre bort i parken. Och som om det inte var nog med det så hade den tredje räven ytterligare en räv i närheten av sig. Jag tyckte dessa två såg lite yngre ut. Jag är alltså numera också expert på att åldersbestämma rävar. De såg i alla fall lite tunnare ut än de två första och hade lite annan färg. Vid ett tillfälle såg vi dem alla samtidigt. Alla fyra ser fräscha och pigga ut. En av dem fick också "springa för livet" när det kom en Golden Retriever som fick för sig att det var jakttid på räv. Räven hann undan och retrivern fick återvända till matte och husse. Bilderna nedan är tagna på de två första och de är då precis utanför vår port. Vi får väl se om det blir valpar till våren. 
 
 
I övrigt blev dagen lite av en antiklimax. Först hade vi tänkt oss att ta en längre utflykt med bilen men när vi kom ihåg hur mycket trafik det var förra lördagen vi var ute så ställde vi in det. Det skulle bli kallt men soligt hela dagen så planen blev i stället att ta en promenad i omgivningarna med en lätt lunch. När dagen nu började så fick Anne lov att jobba någon timme hemifrån på morgonen.
 
När vi sedan var klara för att gå ut hade solen fortfarande inte visat sig. Det hade dock börjat regna, ett iskallt regn i fyra grader var inte direkt det vi såg fram att promenera i. Typiskt Londonväder som vi tack och lov inte haft så mycket av. Det slutade med en busstur till Fulham Broadway med lunch på en pub och inhandling av lite praktiska grejer till hemmet. Sedan bussen tillbaka. Nu hade minsann solen kommit fram men det var kallt och den var dessutom på väg ner bakom takåsarna. Inte ens läge för fika på balkongen alltså. Ganska fint i parken ändå. Den här bilden tog Anne på några avlövade buskar som skiftar i rött och gult.
 
 
Inne har en liten jasmin fått ersätta julstjärnan på köksön. Doftar väldigt gott när några blommor slår ut. Nu också omplanterad i en riktig kruka. Den kanske får flytta ut till de andra växterna på balkongen i vår, om den fortfarande lever då.
 
 
Väl hemma igen skulle jag slå mig ner i soffan och kolla på Manchester United mot Liverpool men upptäckte ganska direkt att den matchen går i morgon. Inte många rätt hittills i dag alltså. Nåväl nu blir det en lugn kväll, kanske med lite svensk TV och så får vi se vad det blir i morgon. Att döma av dagen så är det nog ingen idé att planera utan att ta det på volley. 
 

Gurra sörjer!

Publicerad 2017-01-10 23:27:08 i Allmänt

Idag var det golf time för mig igen. 9 gr och mulet med lite solglimtar.  När jag kommit fram till klubben och lyft ur bagen ur bilen så låg "Gurra" och driverhuvudet kvar i bilen. Skaftet hade gått av. Förmodligen slitage sedan länge och att skaftet låg spänt i bagen. Hade kanske hänt på tee annars. Anne tror att jag gjort det med flit för att få en ny driver. 
 
 
På klubben var det lugnt och stilla. Förmodligen beroende på att det i dag var tågstrejk. I går tunnelbanan och i dag tågen. Nu drabbar inte tågstrejken oss men det verkar som om folk börjar tröttna nu. Tågstrejken har pågått i nio månader till och från och ingen lösning är i sikte. 
 
Tillbaka till golfklubben. Väl inne i klubbhuset såg jag att den lilla shopen hade Pingklubbor till nedsatt pris. Jag fick låna en demoklubba att ta med mig ut på banan. Funkade självklart jättebra. Efter en modifierad runda som började på trean kom jag tillbaka till klubbhuset efter artonde.
 
In i shopen för att lämna tillbaka demoklubban och investera i en ny driver med seniorskaft. Sedan ut igen och spela ettan och tvåan med nya drivern.  Resultatet ? Jag blir het från tee i fortsättningen. Trots en sliten kropp blev det några fina utslag med nya klubban. Inget ont som inte har något gott med sig alltså. Nu har också Gurra sörjt färdigt och flyttat till sin nya klubba  
 
 
I övrigt kan vi meddela att vi i helgen trodde att ungarna i den egyptiska gåsfamiljen i parken flyttat hemifrån. I går var dock hela familjen samlad igen så nu är ordningen återställd. En barnfri helg förmodligen. Vi kan också meddela att räven (rävarna) hörs av under nätterna. Kan nog bli valpar i vår. 
 
Vi hörs igen när det är något att berätta. 
 
 
 
 

KAOS i London!

Publicerad 2017-01-09 21:06:00 i Allmänt

http://www.standard.co.uk/news/transport/scenes-of-chaos-at-london-stations-as-tube-strike-hits-capital-a3435836.html
 
 
Ta er gärna en titt på länken till Evening Standard och bilderna på dagens kaos till följd av tunnelbanestrejken, eller om man ska vara mer detaljerad - strejken bland dem som jobbar på tunnelbanestationerna.
Man började en 24-timmars-strejk igår kväll kl 18 och stängde därmed drygt 100 tunnelbanestationer i centrala London.
Självklart ingick "mina" stationer bland dessa.
 
Nu var jag förberedd och gick därför upp extra tidigt i morse för att ta min första buss redan kvart i sex. Den bussen var helt ok, men jag åker bara tre hållplatser med den innan jag byter till den som tar mig resten av vägen fram till jobbet.
Men bussen tänker ni nu - det var ju tunnelbanestrejk...... Ja just det - men vad tror ni alla nio miljoner invånare måste göra när inte tunnelbanan går - jo de får leta fram passande busslinjer i stället.
 
Jag kan ju säga att sardiner i en konservburk har en spatiös tillvaro jämfört med hur det var på bussen i morse. Det var en man som bokstavligt talat drog in mig genom bakdörrarna för att jag skulle komma på. Pankiken låg som en våt filt över mig hela den drygt timmeslånga resan fram till jobbet. Det var ju nämligen MYCKET mer trafik på vägarna också så det tog mycket längre tid än vanligt.
 
Väl framme på jobbet släppte inte paniken för jag tänkte hela tiden på hur jag skulle ta mig hem. En riktigt ångestfylld dag.
Nu kan ju vän av ordningen tycka att med dagens teknik hade hon väl kunnat jobba hemifrån idag eftersom det dessutom var en i förväg aviserad strejk.
Och ja det hade jag väl kunnat göra. OM det inte varit för att det är bokslutstider och massor med deadlines som kräver att jag är på plats och signerar balansrapporter och annat. Inte läge att stanna hemma alltså.
 
Sen kanske man tror att ALLA på mitt jobb hade samma problem, men som jag skrivit tidigare bor ju nästan hela min grupp i eller i närheten av Tunbridge Wells. Och de kommer med TÅG till Charing Cross Station och har som alltid 15 minuters promenad till jobbet. Så för dem var det faktiskt ingen skillnad. Annat än att det var fler (många fler) människor som gick på trottoarerna.
 
Nåväl - dagen gick och mina "måsten" på att-göra-listan kunde tickas av. Så vid tretiden gick jag hem. Bäst att passa på att försöka komma på någon buss innan rusningstrafiken satte igång.
Och det gick ändå "hyfsat" med tanke på kaoset. Ungefär två timmar senare var jag hemma. Normalt sett tar den turen 45 minuter på morgonen så det var ju ändå inte så farligt tycker jag.
MEN - så gick jag ju från jobbet minst två timmar tidigare än normalt också. Hade jag inväntat den vanliga rusningen hade jag kanske inte varit hemma än ........
 
Imorgon ska allt vara tillbaka i vanlig ordning igen. Fy f-n så skönt det ska bli.
 
Tummelbanestrejk i London är definitivt inget jag vill vara med om igen. Men får nog dessvärre räkna med att det inte var sista gången.
 
 
 
 
 

En lördag i januari

Publicerad 2017-01-07 22:04:00 i Allmänt

Så har då ännu en arbetsvecka gått och det har blivit helg. (Anne som skriver idag alltså ....)
En arbetsvecka som för oss här i England innebar att vi var lediga i måndags. Det finns ju en fin tradition att om en helgdag infaller på en helg (nyårsdagen var på en söndag) så får man en extra dag ledigt. Och eftersom såväl juldagen som nyårsdagen var söndagar under 2016 så fick vi alltså första vardagarna efter helgen lediga. Det tackar vi för!
Å andra sidan finns ingen trettonhelgstradition alls här. Alltså jobbade vi full dag såväl i torsdags som igår (fredag). Lite jobbigt för oss på redovisningsavdelningen eftersom vi hamnade "en dag efter" i schemat. Sverige jobbade i måndags så vi "tappade" en dag i tidtabellen.
Men det löste sig och vi har fått in våra siffror från "bokslutsverkstaden".
 
Och i bokslutstider är det "fullt ös medvetslös". Nåja - så illa är det inte men visst är det en viss press i januari med alla deadlines på olika rapporter.
Och som om det inte vore nog med det så kommer KPMG (internationellt revisionsföretag) in i slutet på januari för att utföra sin årliga kontroll av hur vi stängt böckerna.
 
Årligt skriver jag - men det betyder inte årligt för mig. Jag som jobbat i "banken" alla år är van vid att vi bara har interna revisionen som granskar oss. Men att jobba i ett dotterbolag är lite annat och nu har vi alltså externa ögon på oss med allt vad det innebär.
På fredag nästa vecka ska vi leverera en hel drös med rapporter till KPMG inför deras revision. Och den har de beräknat till minst två veckor på plats!!!! Jag ska inte säga att jag fasar över det men lite nervöst känns det ändå., tänk om vi inte utfört alla avstämningar och kontroller enligt deras förväntningar......
 
Veckorna efter jul har också inneburit lite avvikelser i mina vanliga resvanor. Bla har man jobbat med tunnelbanestationen som jag brukar komma hem via. Så hela veckan i mellandagarna fick jag ta båten hem. Och förra veckan så var det personalbrist !!!! bland personalen som jobbar på tunnelbanestationerna så min station var stängd torsdag och fredag.
Igår skulle jag alltså åter ta båten hem igen men döm om min förvåning när jag kommer fram till piren och den är avspärrad och en lapp säger att piren är avstängd pga akuta arbeten. Stängd tills vidare.....
Nåväl - bara att gå vidare till närmnsta tunnelbanestation som tack och lov inte låg långt bort. Men så åter en missräkning när jag kommer fram till där jag byter till buss. Då har man stängt av den busshållplatsen och hänvisar till nästa busshållplats! 
Bara att knata vidare alltså.
Och allt detta strul hade väl varit ganska OK ändå om det inte hade varit för att det REGNADE!!!! Så hela vägen från jobbet vidare till den avstängda piren, vidare till tunnelbanan och vidare till nästa öppna busshållplats i REGN och UTAN PARAPLY!!!!! F-n så blöt jag var när jag äntligen kom hem.
Och nu ska det vara strejk från söndag kväll och 24 timmar framåt så alla centrala tunnelbanestationer kommer vara avstängda. Och så min båtpir som är avstängd tills vidare. Jag ser inte fram emot måndagens resor till och från jobbet........
 
Nog klagat om det - nu klagar jag lite på dagens väder istället.
Vi hade bokat en golftid och hoppades på att väderprognosen skulle stämma. Dvs att fredagens regn skulle upphöra. Men se det ville sig inte riktigt. Ett ihållande duggregn gjorde att vi när vi kom fram till golfklubben bestämde oss för att ställa in. Inte kul att betala pengar för att gå ut i regn. Och även om det "bara" var duggregn så blir man ju efter ett antal hål blöt i alla fall.
 
Istället åkte vi vidare till IKEA som bara ligger några kilometer från golfklubben. Det var egentligen menat att vara söndagens utflykt men när vi ändå var så nära så var det väl lika bla att klara av det idag.
 
Fullt med bilar och folk - dvs som ALLTID på IKEA.
På väg in skrattade vi gott åt nummerskylten på bilen framför oss. I Sverige tror jag man censuerar vissa "runda ord" men de har ju inte samma betydelse i det här landet.
 
 
På IKEA-listan stod idag inköp av några fönsterlampor. Julen är nu utstädad och när advents-stjärnorna försvann från fönstren i sov- och vardagsrum kändes det väldigt tomt. Det är ju fortfarande vintertid och mörkt. Så ett par ljuspunkter är alltid välkomna.
Till gästrummet blev det en "slinga" med lampor. Lite julkänsla kanske ni tycker men nuförtiden är det ju modernt med slingor året runt. Och så fick det bli även här.
Sen blev det några vardagsglas också. Det var lite tunt med sånt när vi flyttade in och den här gången har vi inte tagit med lika mycket hemifrån.
 
Svårt med att det reflekterar i fönstrena men en rund lampa till sovrummet och en mer "kubb-formad" till vardagsrummet.
 
Vad som också inhandlades var en klädställning att ställa i gästrummet. Det är ont om garderobsutrymmen så nu kan vi hänga ytterkläder som inte hänger ute i hallen på den nya ställningen för att göra lite plats i garderoberna.
 
Väl hemma fick vi oss den numera obligatoriska "helg-Bloddy-Mary'n". Det har blivit en favorit för mig sen vi flyttade hit och går man inte ut på pub och dricker den så kan man fixa till den själv med en god tomat-mixer.
 
 
Att krydda till den lite extra med tabasco och svartpeppar gör susen :-)
Kan ju säga att en annan favorit bland drycker som dessutom inte finns i Sverige är Ginger Beer. Trots namnet är det inte en öl utan mer en läsk (finns dock även i styrka som en cider typ 4.5%) med distinkt smak av ingefära. Jättegod som den är men också att blanda med den klassiska engelska Pimm's.
 
I förmiddags var det också lite kontroll av balkongväxterna. De står som sagt var ute men när det hotas med minusgrader på nätterna brukar Micke skydda de mer ömtåliga blommorna med fiberduk.
Vår Fuchsia som hängt med ända sen Amsterdam har fått fullkomlig fnatt. Kraftiga stora blad och så har den börjat blomma också! Bjuder på den här bilden som kontrast till det kalla och snöiga väder som gäller i Stockolm för närvarande.
 
Nu får vi se vad vi hittar på imorgon.
Söndagen ska i alla fall börja med ett besök på gymet. Och sen har vi insett att vi behöver timers till våra nyinköpta lampor. Tyvärr duger det inte med dem vi hade på julbelysningarna. Varför? Jo för att lamporna vi köpte idag har ju engelska kontakter ..........
 
 

2016 vilket år !

Publicerad 2017-01-02 19:00:00 i Allmänt

Det här inlägget blir lite som en årskrönika över vårt händelserika 2016. Det är först när man sätter sig ner och tänker tillbaka i lugn och ro som man inser hur mycket som hänt. Som Anne skrev i ett tidigare inlägg, nu är vi skyldiga att deklarera i fyra länder vilket innebär att det har hänt en hel del under året. 
 
Vi kan väl börja med flytten från Amsterdam till Gladö. Januari till mars i Amsterdam var en tid av förberedelser inför hemflytten. Mycket som skulle avslutas och sägas upp. Planering och packning av alla saker som skulle med hem. Vi hade drygt 50 punkter på packlistan när vi flyttade till Amsterdam och lite över 100 när vi flyttade tillbaka. 
 
 
 
Att lämna Amsterdam med bil, på samma sätt som vi kom, var ett perfekt sätt att "knyta ihop säcken". Vi hade nog trott att det skulle kännas lite jobbigt att köra iväg men tvärtom så kändes det jättebra. Vi var inställda på att flytta hem igen. Vi hade en bra resa upp genom Tyskland och en fin båtresa till Göteborg. När vi sedan var utanför Skövde fick Anne ett telefonsamtal om att hon hade ett bra jobb som väntade. Det gjorde hemresan ännu bättre. 
 
 
Väl hemma i Gladö igen var planen naturligtvis att vi skulle stanna "för gott". Det blev en hel del hemmafix, alla taken gjordes rent, uppfarten skrapades rent, jag tog bort 18 "Big Bags" med mossa från gräset och vi köpte en del växter. 
 
 
 
Tyvärr så hade vi inget sommarvatten längre eftersom jobbet för vatten, avlopp och nya vägar gjort att det inte gick att få fram det längre. Detta gjorde att vi inte kunde komma tillbaka till den standard i trädgården som vi hade innnan vi flyttade men vi lyckades nog hålla en nivå på växtligheten som var helt ok. Det blev också många fina morgonbad innan vi åkte till jobbet. Vi hann också använda vår utedusch många gånger.
 
 
 
På tal om jobb så fick ju Anne ett vikariat som ekonomichef på Stadshypotek där hon trivdes bra. Själv kom jag "tillbaka" till en helt ny organisation med nästan bara nya chefer och kollegor. Ett par kamrater var kvar från min gamla grupp. Det blev en härlig men tuff sommar på jobbet. Mycket jobb i två intressanta mordärenden men jag fick jobba för att få igång "mordtänket" igen. Ny organisation, datasystem som förändrats, skjutprov och framförallt att börja tänka som Wallander igen. Det gick dock bra och som sagt det blev en bra sommar på jobbet. 
 
 
Så långt hade vi naturligtvis inga tankar på att flytta iväg igen. Detta ändrades dock ganska snabbt. Anne hade en mycket bra dialog med sin personalavdelning hela tiden, vilket resulterat i jobbet på Stadshypotek, en dag kom hon hem och sa att det var ett jobb ledigt i London som personalavdelningen tyckte skulle passa henne bra. Inte så konstigt eftersom hon sökt ett jobb (som hon inte fick) i Bristol i samband med flytten från Amsterdam. Hur som helst så gick allting plötsligt jättefort. Vi insåg ganska snabbt att vi var på väg ut i Europa igen. 
 
Den 26 juli var det intervju i London och den 28 juli var det klart. Hon skulle börja den 1 september. Alltså i stort sett bara en månad att avsluta respektive jobb och planera en flytt till London. Nu var det nog tur att vi gjort det en gång tidigare. Förutom allt praktiskt som skulle ordnas så blev det också en hel del vänner och släkt som skulle "betas av" innan flytten. 
 
 
Det blev kräftskiva med alla Annes syskon hos Rein och Irene, besök av min mamma Ulla och Rolf, Björn och Ingrid, Anne och Christine, middag hos Malin och Lennart, samt sist men inte minst ett besök av våra holländska grannar Loes och Hans. Det sistnämnda var planerat sedan tidigare och det blev helgen innan vi skulle flytta, vilket i sin tur var onsdagen efter deras besök. Slutligen förbarmade sig Merike och Christer över en del av våra växter som dom hämtade hem till Roslagen. Full fart hela tiden med andra ord men så roligt och allt gick så bra. 
 
 
 
Innan detta hade vi också sett till att köra ner Toyotan till Altea. Ett lite äventyr i sig som kankse bleknade lite i skuggan av vad vi var på gång att göra. Det var dock en häftig resa med bil "genom ett soligt Europa". Alltså inte det regniga Europa som Tomas Ledin sjunger om. Nu är bilen där och vi har redan nyttjat den ett antal gånger. Skönt att slippa hyrbilar. 
 
 
Under vår tid i Sverige lyckades vi också få till besök på vårdcentralen, tandläkaren och för mig också optikern. När man i efterhand funderar över allt vi gjorde hemma under sommaren så undrar man lite om det inte var så att någon tänkt att vi skulle iväg igen. 
 
Så var det dags igen, för andra gången på ett år, att planera för en flytt. Den här gången lite annorlunda eftersom vi inte skulle ha bil med oss. Kändes inte ok att ha en vänsterstyrd bil i ett land med vänstertrafik. Nu var det flyg och flyttbil som gällde. Den 31 augusti lämnade vi landet med flyg och ett gäng resväskor som skulle räcka första veckorna. Vi kom till ett "sunkigt" lägenhetshotell och 30 gr värme. Tack och lov så fick vi tag i vår lägenhet snabbare än vi trodde och flyttade redan två veckor senare. 
 
 
I samband med att vi fått lägenheten åkte vi tillbaka till Sverige för slutpackning och att se till att flyttbilen kom iväg. Även detta gick bra även om flyttbilen kom lite för sent och jag blev orolig för att missa flyget. Flyttbilen kom iväg och jag hann med flyget så allt gick bra. En vecka senare kom lasset fram till London, Imperial Wharf i stadsdelen Chelsea, och vi kom i ordning på riktigt.
 
 
Efter en veckas fix köpte vi bil, eller kundvagnen, som vi kallar den för. En begagnad Toyota Aygo som är så liten att den nästan inte syns. Men det är den perfekta bilen för oss här. Det tog mig nästan tre veckor att helt och hållet bemästra att sitta på fel sida i bilen och köra på fel sida. Nu är det bara roligt. 
 
 
Nyårsafton var osedvanligt lugn vad gäller fyrverkerier, det började inte skjutas förrän ca halv tolv. Vi såg en del ute från balkongen men det stora fyrverkeriet såg vi på TV, från Pariserhjulet Eye vid Themsen. Vi såg dessutom en livekonsert från London med Robbie Williams på TV. En väldigt bra första nyårsafton i vårt nya land. Hoppas också att jag kan fortsätta att spela golf på nyårsafton, en tradition som jag haft de senaste fyra åren. 
 
I går, nyårsdagen, träffade vi våra vänner Per och Pernilla Eldestrand, som också är kollegor till Anne och som har köpt lägenhet i Altea efter att ha hört Anne berättat om staden i flera år. Dom var i London över nyår med sina tonårsdöttrar. Vi träffades för en brunch på ett bra ställe vid Sloane Square. Det var trevligt med god mat och dryck och en nyårsdagseftermiddag som trots regn inte gick av för hackor. Självklart introducerade vi dem i den engelska traditionen att dricka "Bloody Mary" till brunchen. 
 
 
I dag, måndag, har vi för övrigt, suttit på balkongen, med utsikt över parken och Themsen, och druckit kaffe i solskenet. Inte någon sommarvärme men i solen var det upp emot 18 gr. 
 
 
 
 
Härligt att kunna sitta på balkongen i januari och fika, det gjorde vi Amsterdam till och från och det vill vi fortsätta med här också. 
 
Nu börjar vi ett nytt år i ett nytt land. Känns spännande. Jag har blivit medlem i en golfklubb och är på gymet flera gånger i veckan. Anne stortrivs på jobbet och har varit på gymet tre gånger senaste veckan och det känns överhuvudtaget som att vi är hemma här.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela