ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Korpar och Beefeaters.

Publicerad 2017-03-30 21:46:00 i Allmänt

Jag kommer, som vanligt, att återkomma till vad rubriken handlar om. Jag kan redan nu säga att det inte är tjuvar (korpar) och gin (Beefeater) som gäller. En del har säkert redan listat ut det.
 
Nåväl, veckorna går fortfarande fort och nu är det torsdag kväll. I tisdags hade jag min golf och den här gången brydde jag mig inte om något scorekort utan spelade bara matchspelet som vi brukar. Dessutom var det arbete på greenerna, hålpipning, sandning mm. En hel del provisoriska greener vilket jag visste om innan och som påverkade min inställning till spelet runt greenerna. Hur som helst var det en härlig dag. Spel i kortärmat även om det var en väst på mellan varven. Dessutom kan jag meddela att björkarna börjar grönska på banan.
 
 
 
 I dag var det så dags för en utflykt för hemarbetaren. Ryggsäck med kamera och vatten följde med ut i det fina vädret. Man hade "hotat" med 20 - 21 gr vilket visade sig stämma. Jag började med tåget från Imperial Wharf till tunnelbannan vid West Brompton. Därifrån vidare till Tower Hill. Nu kanske ännu fler börjar förstå vart jag var på väg. Ja, det var Towern och Tower Bridge som var målet. 
 
 
Jag började med en rundtur med en Beefeater som guide. Väldigt intressant och en bra guide. En skotsk kvinna som var proffsig ut i fingerspetsarna och hade en teatralisk förmåga som gjorde det hela ännu mer intressant. 
 
 
Det var en hel del folk och jag var glad att jag var hyfsat tidigt på plats. Några skolklasser som var högljudda men ingen större trängsel. Efter den guidade turen, med information om alla drottningar och andra som halshuggits på Towern, så gick jag runt på egen hand. Jag började med kronjuvelerna som var imponerande.
 
Tyvärr så var det fotoförbud, förmodlligen av säkerhetsskäl. Intressant att få veta om historien bakom dem. Att de ursprungliga kronjuvelerna förstördes ca 1640 då monarkin avskaffades och republik infördes. De ansvariga förstörde då alla de gamla kronjuvelerna. Efter mindre än tjugo år återinfördes monarkin och "nya" kronjuveler tillverkades. Det är dessa vi i dag kan se i Towern. Det finns dock några av de gamla kvar som gömdes innan "statskuppen".  
 
I Towern, som ser ut som ett litet samhälle inanför murarna, bor det fortfarande ca 40 familjer. Det är mestadels folk som jobbar där. Ser lite mysigt ut med entreér, utemöbler och växter. 
 
 
 
Jag gick sedan igenom de flesta utställningarna, rustningar, hästar, kanoner mm mm. De har en fantastisk historia här, precis som vi i Sverige naturligtvis. 
 
 
På tal om avrättningar och andra hemskheter så fanns det naturligtvis en avdelning om tortyr, som användes på den tiden. Hemska saker som säkerligen gjorde att man sedan halshögg så många.
 
 
Towern är också berömt för sina korpar. Sägnen säger att den dagen korparna lämnar Towern så faller kungariket. För att lösa detta har man vinglkippt korparna och har dessutom en "korpansvarig" i borgen. Det är inte den korpansvarige som syns på selfien.
 
 
Jag tror att jag såg det mesta och när jag kände att jag var färdig med att gå upp och ner i spiraltrappor med handledare av rep så gick jag ner mot floden och bron igen. Där blev det ett kärt återseende !!!!
 
 
Nu kanske någon undrar vad jag menar. Men att sitta vid sidan av Tower Bridge i solen med en öl och minnas när jag sprang London Marathon i april 1997. Alltså bara någon vecka innan det är tjugo år sedan. Loppet började i Greenwich för att sedan gå över Tower Bridge och vidare in mot centrala London. Jag har ett foto på mig,hemma, från loppet som är taget utanför Towern och jag kunde nu ta ett nytt foto på samma plats.
 
En sådan här blogg kräver att man skriver ett manus. Det gjorde jag på balkongen i solen i eftermiddags i 20 gr värme. Full fart i parken, fotboll, picnic, änder mm mm. Skönt att få vila benen efter "seggåendet" på Towern. När Anne kom hem mötte jag upp och vi gick till till puben nere vid floden för att ta ett glas vin ute så här den första "sommardagen". När vi kom hem kl 18.50 var det fortfarande 20 gr på balkongen. 
 
 
I övrigt har vi, som vanligt, växter som frodas ute och blommor inne. Just nu är det iljor som doftar i hela lägenheten och små rosor som blommar fint. Ute håller det på att explodera, murgrönorna är ljusgröna med sina nya skott, hortensian från Amsterdam har blomknoppar, oliven har massor av fräscha skott och de sista tulpanerna är på väg att slå ut. Nu väntar vi bara på att fuchsian ska sätta blomknoppar. 
 
 
 
Nu är det desstuom bara två veckor till påsk och då är det dags för Altea igen. Tio härliga dagar med lokalt påskfirande, träffa Levinarna, både seniors och juniors, spela golf och ha det bra i solen som naturligtvis kommer att skina :). Så får vi inte glömma "vår" Biloute, alltså grannarnas katt som säkert saknat oss. 
 
 
I morgon är det fredag igen och då är det golf för mig kl 08.00. Får se hur det går på de "nypipade" greenerna. Kanske jag till och med fått ett nytt och mycket lägre handicap efter att jag lämnat in fyra scorekort för en vecka sedan, 36, 38, 41 och 41 poäng. Hur som helst så hörs vi av när vi har något nytt att berätta. 
 
 

Det blev inte Richmond Park

Publicerad 2017-03-27 19:49:50 i Allmänt

Som Micke skrev i lördagens blogg hade vi ju planer på att åka till den stora Richmond Park på söndag.  Men nu blev det ändrade planer.

Vi började morgonen precis som lördagen med en tur till gymet för att få upp pulsen lite.

 

Efter det känner man sig värd en härlig frukost. Den här gången med god svensk Prästost som vi hade tagit med oss från Sverige.  Rostat surdegsbröd med Prästost och apelsinmarmelad – kan det bli så mycket godare......

 

Och apropå gott – efter att frukosten var avklarad såg jag till att fixa veckans luncher.  Jag skar och blandade ihop en härlig sellerisallad. Mammas gamla recept såklart. Det är perfekt lunchlådemat att ha med sig till jobbet. För även om kvarteren runtomkring kryllar av ”smörgåsbutiker” där man förutom just smörgåsar även kan få sallader och soppor och lite allt möjligt så ledsnar man på utbudet efter ett tag. Och en matlåda hemifrån slår vilken köpt sallad eller macka som helst.

 Vi beslutade att skjuta på besöket till den stora parken, dels hade Micke ont i stortårna (jag vet att det låter ”löjligt” men förmodligen har den stackaren artros lite varstans i kroppen och vissa dagar känns värre än andra) dels behövde vi förr eller senare (före påsken i alla fall) göra lite inköp.

Så vi tog Overgrounden till Shepards Bush och till den stora gallerian Westfield där vi varit en gång tidigare. Då var det precis före jul och hur mycket folk som helst. Nu såg vi till att vara där när de precis öppnat dvs strax efter kl tolv. Och även om det var lönehelg och mors dag så var det helt OK att ta sig runt. Det är en ENORM galleria och när vi var där förra gången så blev vi nog nästan chockade över hur mycket affärer det fanns. Och det i kombination med att det var så mycket folk som julshoppade gjorde att vi nästan avskräcktes från fler besök. Men som sagt igår kändes det helt OK plus att vi inte heller ”irrade runt” utan visste vad vi var ute efter. Och vad var det? Jo först och främst Nespresso kapslar. Dels till att fylla på hemma i London (vi har ju ingen kaffebryggare med oss utan det här är det kaffet vi dricker hela tiden) dels behövde vi ha med oss till Altea också där vi ju också har en Nespresso-maskin.

Och så hade vi lite andra saker på vår inköpslista, så det blev några påsar.....

 

På vägen tillbaka till Overgrounden passerade vi ett blomsterstånd, och eftersom det igår var Mothers Day här så hade man laddat upp rejält med färdiga buketter. Och att det är stort att fira mamma syntes på alla människor som faktiskt bar på buketter samt alla de erbjudanden som restaurangerna bjöd på med anledning av dagen. Tex ”Ett glas gratis Prosecco till mamma” och liknande.

 
Som ni ser är det helt andra blomsterpriser här än i Adam. Och speciellt en sån här dag - då passar man säkert på att höja ytterligare några pund.

Väl hemma igen så blev det nån timme i solen på balkongen. Gårdagen bjöd på lite mer vind än lördagen men solen värmde gott. Vi är så glada för vår balkong med det härliga läget. Där kommer vi njuta många sommarkvällar.

Nu är den nya arbetsveckan i gång och just nu (efter att äntligen blivit klara med den årliga revisionen och fått årsredovisningen undertecknad av styrelse och KPMG i slutet av förra veckan) är det PLUS samtal som upptar en del av min tid. PLUS står för Planerings Utvecklingssamtal och ska hållas årligen med två uppföljningar. Och det är en stor skillnad på formalia här jämfört med Sverige. Här ska det dokumenteras att Arbetsprofilen stämmer med tjänsten och att de tekniska kompetenserna hos medarbetaren är tillräckliga och så självklart också göra aktivitetsplaner för året. Och allt det här kontrolleras löpande av vår Compliance avdeldning. Dvs de som ansvarar för att vi följer de av myndigheterna ställda kraven.  Vi lyder under en myndighet som heter FCA (Financial Conduct Authority) och kan väl jämställas med Finansinspektionen i Sverige. Och man har självklart stor respekt för att följa deras regelverk. Ett av deras krav är tex 35 timmars årlig obligatorisk kompetensutveckling. Man måste alltså kunna visa intyg på att man ”vidareutbildat” sig 35 timmar under året. Vissa timmar klarar man enkelt av genom att gå igenom de utbildningar av självstudiekaraktär som finns på vårt intranät men viss utbildning måste man inhämta externt. Jag undrar just vad jag ska ”hitta på” för att få ihop mina timmar i år........

Senare den här veckan ska vi gå till vår husläkarmottagning och kolla blodtrycket. Vi har bägge två fått kallelse via SMS och kan titta in när vi vill. Ingen tidsbokning behövs. Efter det antar jag att jag ska boka en tid hos min GP (som alltså är förkortningen av  General Practitioner) dvs husläkaren för att förnya mina recept på blodtrycksmedicinen som jag äter.

Och på torsdag är det bara två veckor kvar till Påsk. Och Påsk betyder semester och 10 dagar i Altea. Åh så vi längtar! Men, men – innan dess är det kvartalsskifte med allt vad det innebär.

"Sommaren" är här.

Publicerad 2017-03-25 20:29:00 i Allmänt

Rubriken är lite tuff men idag var det verkligen sommarfeeling, eller en riktigt bra vårdag. Vi ska dock gå tillbaka til gårdagen först. För mig (Micke) som skriver, medan Anne fixar lördagsmiddagen, var det som vanligt golf på fredagsmorgonen. Som jag skrev förra gången så skulle jag lämna in tre handicapgrundande scorekort så att mitt handicap blir mer rättvist, vilket betyder lägre. Fredagsmorgonen var disig, kall och blåsig och det var minst sagt "omysigt" när vi slog ut på ettan. Massor av tröjor på och till och med toppluva till en början.
 
Min stackars kropp var ovanligt stel i höfter och rygg, men också som vanligt, så höll jag mig på banan med mina slag. I takt med att rundan pågick så blev det några bra slag här och där och då mjuknar kroppen betydligt. Efter en birdie på det svåra avslutande par tre hålet stod det återigen 41 poäng i scorekortet. Jag var ju därför tvungen att lämna in även det scorekortet. Ska bli spännande att se var mitt nya handicap hamnar, mina spelkamrater hotar med nio och därmed åter till singel men jag tror inte på det. 
 
Fredagseftermiddagen bestod som vanligt av städning och fix i lägenheten. Veckohandlingen gör vi på lördag. När Anne kommit hem i god tid så gick vi till vår "kvarterspub" Waterside som ligger nere vid floden. Där åt vi en härlig Fish and Chips. Innan vi gick till puben såg vi en härlig solnedgång i väster. 

 
Lördagsmorgonen började (som vanligt nuförtiden) med ett besök på gymet för oss båda. Jag har varit där själv tre gånger den här veckan och känner mig väldigt nöjd. Anne har dessutom inte åkt buss hela vägen till jobbet utan promenerat upp till den buss som tar henne sista biten så det har varit en fysiskt aktiv vecka vilket känns jättebra. 
 
 
 Efter gym och frukost var det dags att åka till en trädgårdshandel för att få lite färg på balkongen, vi återkommer till hur mycket färg det blev. Resan dit var en upplevelse, igen, Nya och fräscha områden, mycket trafik och många intryck. Kul att få se delar av London som man inte ser annars. Plantskolan, som vi höll på att missa, låg inklämd mellan en järnvägsstation och ett bostadshus. Ytan ut mot gatan var inte mer än tio meter bred. Men dom hade parkeringsplatser utanför så det var inga problem att parkera bilen och gå in. 
 
 
 På väg hem stannade vi på Sainsbury och gjorde veckohandlingen. Anne tycker fortfarande att det är kul att få vara med och handla ibland eftersom det alltid annars är jag som sköter det. 
 
Väl hemma igen sken solen fortfarande för fullt och från ca 14.00 och framåt var det full sol och 22 gr på balkongen. Medan Anne "pressade" i solen fixade jag till det vi köpt. Det blev inte så mycket färg. Suckulenter under oliven och ett gräs att ha i ena hörnan av balkongen. Det blev också en omplantering av en av jakarandakrukorna samt utplantering av en persilja. Nu väntar på på pelargonernas ankomst så vi kan få lite färg. 
 
 
 
Gräset ser lite ynkligt ut men kommer att växa till sig och ta för sig mellan murgrönorna. Som tidigare sagts så satt Anne och "pressade" i solen medan hemarbetaren jobbade hårt i "trädgården" men jag fick också ta del av den Sangria som hon fixat till. Man måste haen förfriskning när man jobbar i solen.
  
 
I parken utanför var det full fart hela eftermiddagen. Mängder av ungdomar som spelar spontanfotboll, familjer som har picnic med filtar på gräset och alla andra som joggar, rastar hundar och bara promenerar. Nu är fontänen dessutom tömd, städad, fylld och igångsatt så det är jättefint därute. Sen kan man ju inte låta bli att nämna att i morgon är det sol fram till ca 19.30. Alltså precis som i Sverige men med betydligt högre temperatur. 
 
Just nu, medan jag bloggar, så håller Anne på med middagen, en fläskfilégryta som vi ska ha pasta till. På TV har det varit Sveriges VM kval mot Belarus och jag måste säga att det var länge sedan jag såg ett svenskt landslag göra 4-0 mot ett lag som är klart sämre, även om dom fick två mål av domaren. Jag kollar också Alex Noréns match mot Dustin Johnson i WGC golfen. Han har det jobbigt men det är mycket kvar. 
 
I morgon planerar vi för att återigen gå på gymet före frukost och sedan åka till RIchmond Park, som är en kunglig park här i närheten med hjortar och möjlighet att ta en kopp te och lite annat. Vi hoppas sedan på en eftermiddag på balkongen med sol och väme. Nästa vecka pratar man om upp till 17/18 grader. 
 

Allt ok i London trots terrorattack.

Publicerad 2017-03-22 20:34:00 i Allmänt

I dag hände alltså det som många förväntat sig men som ingen önskat. En terrorattack i Londons hjärta, Westminster, där parlamentet mm ligger. Alla har säkert läst och sett om det vid det här laget. Det här är något som kommer att påverka livet i London den närmaste tiden. Jag (Micke) har följt BBC hela eftermiddagen och man slås av hur professionellt allting verkar ha skötts. Både polisinsatsen, presskonferenserna och nyhetsbevakningen. Massor av poliser på plats redan från början och ännu fler bara några minuter efter. 
 
Avslutningen på attacken skedde utanför parlamentet vilket gjorde att man "låste in" alla parlamentsledamöter direkt. Premiärministern slussades ut till Downing Street men allt annat låstes fast enligt en plan. Fortfarande, kl 18.30 lokal tid, står alla bilar och bussar kvar på Westminster Bridge för undersökning. Det stora "London eye" verkar fortfarande stå still med folk inuti. Man tar allting på mycket stort allvar. Nåväl det där har ni säkert läst och sett redan. 
 
Platsen för det hela är där Anne åker förbi med bussen varje morgon. Tack och lov så stängde man inte ner allting i dag utan bara tunnelbanestationen Westminster så hon kunde komma hem i tid. När Anne sedan kom hem berättade hon att hon redan nu sett fler poliser än brukligt och så kommer det att bli. Polisen har sagt att folket i fortsättningen kommer att se fler poliser, både beväpnade och obeväpnade ute på gatorna. Med tanke på att vi alltid ser väldigt mycket poliser ute så förstår man att de tar det på allvar.  
 
 
För att återgå till vår vardag så kan Anne meddela att hon inte längre är bekymrad över sin mammografi. I dag kom beskedet från NHS, National Health Service, om att allt var bra. Samtidigt fick vi i dag en påminnelse från vår "husläkare" om att komma till blodtryckskontroll. Dom är aktiva !
 
Själv har jag andra viktiga saker att stå i, förutom hemarbetet. Som jag berättade förra gången så tror jag att mina spelkamrater vill att jag ändrar mitt golfhandicap, jag läser mellan raderna vad de säger. Innan detta skrivs hade jag spelat två handicaprundor, 38 och 36 poäng. I tisdags spelade jag så min tredje handicapgrundande runda, i stark vind och sol, och trots att kroppen, höfter och rygg, blir sliten från fjortonde hålet som vanligt så fick jag ihop 41 poäng. Jag förstår att dom vill att jag sänker mig. Så på fredag lämnar jag in mina tre scorekort till klubbens pro och får förmodligen ett lägre handicap nästa vecka, till mina spelkamraters glädje. Då får dom ännu lättare att vinna våra matchspel. Nu vinner jag inte varje gång, tvärtom. 
 
Idag har jag också rensat lite på balkongen. Cyklamen skulle bort, tulpanerna och pärlhyacinterna under oliven var slut och så var det lite "städning" i övrigt.
 
 
Nu måste vi börja leta efter lite mer sommaraktigt. Vi hoppas kunna hitta lite pelargoner snart. Det är lite färglöst där ute nu. Kanske vi hittar något i helgen. Annars kanske det blir ett besök i en park och eventuellt lite golfträning. Vi får se. 

Aktiv weekend.

Publicerad 2017-03-19 23:21:00 i Allmänt

Vårt förra inlägg var över ganska lång tid eftersom vi varit i Gladö förra helgen vilket vi berättade om då. Nu har vi varit tillbaka en vecka och återvänt till vår vardag. Vi har haft hyfsat bra väder och till och med lyckats sitta ute på balkongen ett par kvällar när Anne kommit hem från jobbet. Nätterna håller tio gr och dagarna har pendlat mellan tretton och sexton gr. Vi upplever, precis som ni i Sverige, en försmak inför nästa vecka då sommartiden kommer. Precis som ni kommer vi att ha ljust fram till halv åtta när vi slår om till sommartid. Sedan kommer, tyvärr, Sverige att rusa ifrån och ni får ljusare längre på kvällarna än vi. Men vi är nöjda ändå för vi har varmare än ni ett tag till. 
 
I fredags var det, som vanligt, golfmorgon för mig. Den här rundan blev inte fullt så bra som i tisdags, men jag ändå fick ihop 36 poäng. Började med en birdie på första hålet, brukar inte betyda att det blir bra. Som min kollega Lasses pappa sagt " hellre ett gäng bin i byxorna än birdie på ettan", Jag är inte säker på formuleringen men det är det eller något liknande. Men !!! det stämmer. På väg hem var det veckohandling på Sainsbury och sedan städning. När allt var klart gick jag för att möta Anne vid bussen för att gå till vår "kvarterspub" Waterside, vid Themsen, för en öl/vin på fredagskvällen. Anne kan fortfarande inte åka båt hem eftersom piren närmast hennes jobb är stängd för arbete. Ölen på bilden är en Camden Ale vilket för oss vidare till lördagens utflykt. 
 
 
På lördagen startade en aktiv helg. Först besök på gymet på morgonen. Efter en sen frukost tog vi overgroundtåget och buss till Camden Market. (Camden Ale)  En känd marknad som vi inte varit till tidigare. Vi hade nog ingen aning om vilken typ av marknad det var och det blev en riktig överraskning. Den var belägen i ett antal gamla stall.
 
 
Sedan har den tydligen vuxit ut mer och mer. Dessutom ligger den vid en "flod" och precis vid en sluss, Camden Lock. Otroligt charmigt med blandningen av gamla stallar, fabrikslokaler, slussen och de genuina "sunkiga" Londonkvarteren. Hur som helst så var det någonting som vi definitivt kan tipsa eventuella gäster om. Väl värt ett besök. Även om det är mycket skräp så andas hela området av gamla tider. Vi passade i alla fall på att ta en öl/cider på en uteservering vid slussen där träden börjat grönska. 
 
 
På tal om grönska, nu händer det saker varje dag här. Påskliljorna börjar blomma ut. Våra tulpaner på balkongen har snart blommat klart. Våren är här vilket också förstärks av ljuset. Dessutom blommar det rejält i träd och buskar. Allt går så fort just nu. Alla fomer av körsbärsträd men framförallt magnolior blommar för fullt. I torsdags planerade jag att gå ut med kameran och fota blomningen men när eftermiddagen kom så blev det mulet och jag ställde in. Hoppas på nästa vecka. De här bilderna tog dock Anne genom bilfönstret i dag (söndag) när vi åkte hem från golfklubben. Det är långt ifrån de bästa bilderna av två just nu blommande magnolior men det är svårt att ta från ett bilfönster. Jag hoppas att vi kan publicera bättre bilder i veckan. Vi har aldrig sett något liknande hemma. 
 
 
 

Så blev det då  blev det söndag. En skön morgon/förmiddag med Scrambled eggs och bacon. Sedan tog vi (Anne) oss tid att förbereda middagen. Vi hade ju en kassler med oss från Sverige senast. Nu blev den klar att stoppas in i ugnen när vi skulle komma hem från golfklubben. Jag hade bokat en golftid på eftermiddagen. Det var tävling på klubben på förmiddagen så jag hade bokat en "twilight" time 13.46. Eftersom jag bara är femdagarsmedlem så får jag betala greenfee på helgerna. Då har vi gjort så några gånger att vi spelat på eftermiddagarna då det är bra twilightgreenfee pris. Då kan vi spela nio hål utan att det tär på kontot,
 
Vi har lärt oss att det är (väldigt) mycket trafik både lördag och söndag så vi åkte vi mot golfklubben i god tid. Men !!!! Nu var det inte bara mycket trafik utan även ett vägarbete med skytteltrafiksignal så det tog sin tid att komma fram. Det tog nästan en timme till klubben. När jag åker i veckorna så tar det ca 25 min. Hela fömiddagen har det blåst och varit mulet men ändå inte i närheten av regn. Men, så fort vi körde ur garaget så kom regndropparna på bilrutan. 
 
Nu blev det, tack och lov, bättre och bätrte ju närmare klubben vi kom. Efter en sandwich med tillhörande öl och cider så slog vi ut på ettan vid två tiden, och självklart så tittade solen fram. Vinden var fortfarande stark från väst men det kan man leva med när den är varm. På bilden nedan är vi  på tvåan och himlen ser mörk ut men det är en härlig sol från andra hållet
 
 
Golfrundan var lite annorlunda för mig. När jag spelar i veckorna spelar vi oftast runt 3 tim 30 min utan väntan. I dag fick vi vänta på nästan alla hål, Förmodligen beroende på tävlingen som spelades före oss. Hur som helst så gick det hyfsat bra. Anne som inte spelar någonting förutom i Spanien, fick till ett antal bra slag och slutade på 14 poäng, vilket är bra när man inte spelar så mycket. Själv hade jag en "fladdrig" niohålare som slutade med 18 poäng, det säger nog mer om banan än om mitt spel.
 
När jag skriver detta har det blivit kväll och mörkret sänker sig över parken utanför. En härligt aktiv helg är tillända och nu känner vi att våren är här och med den ljusare tider Jag ska spela golf på tisdag och då får jag se om mitt scorekort gör att jag måste sänka mitt handicap. Efter dagens 18 poäng med fladdrigt spel är jag räddd för att det ändå kan bli en sänkning, vilket mina spelkamrater skulle uppskatta. 
 
Eftersom vi inte har något speciellt inplanerat under veckan som kommer så får vi se när vi återkommer med nästa inlägg. Å andra sidan så vet man aldrig vad som händer. 

Ytterligare en vecka har försvunnit!

Publicerad 2017-03-14 20:10:00 i Allmänt

Inser att det gått mer än en vecka sen vi senast gjorde ett blogg-inlägg. Man kan ju tro att det inte ”varit något” att skriva om men det har nog gått för fullt hela tiden.

Efter helgen med konsertbesök på fredagen och Vasaloppet på TV blev det ny arbetsvecka. Och golf för Micke på tisdagen som ju numera är ett stående inslag. Stående inslag kan man inte säga att gymbesöken blivit för mig (även om det ju blev av bägge dagarna förra helgen) men jag försöker skärpa mig så tisdagen blev det också ett besök efter jobbet. Annars har jag svårt att motivera mig till att komma iväg på kvällarna.  Men men – skam den som ger sig. Och all träning som blir av är bättre än ingen träning alls.

Förra veckan bröts också ganska tidigt av att torsdagen blev lite annorlunda. Jag hade blivit kallad till mammografi till Charing Cross Hospital. Vårt närmsta sjukhus. Och eftersom Micke var lite nyfiken på att veta vart vi ska om det uppstår nödläge nån gång så valde han att åka med mig.

Som alltid undviker man bilen inne i stan. Så vi tog oss iväg med bussar. Ja vi tvingades alltså byta buss en gång. Men det flöt på bra och tog bara dryga halvtimmen (effektiv åktid) att komma fram.

Fram till en 70-talsbyggnad, alltså ungefär samma ålder som Huddinge sjukhus. Men där tog likheterna slut. Fy så omodernt det var där inne. Förutom fiket på bottenvåningen som var modern – men så drevs den såklart inte av sjukhuset utan av den stora kaffe-kedjan Costa.

 
Jag skulle en våning upp och dit gick det rulltrappa. Eller gick och gick. Det var det den inte gjorde. En var avstängd helt och den andra stod still – den fick man alltså gå i oavsett man skulle upp eller ner. Hiss? Jovisst – det fanns tre stycken hissar varav bara en var i funktion och eftersom sjukhuset har nio våningar kan ni ju tänka er att det var kö till hissen. (Rulltrappan gick dessutom bara till första våningen – om den nu hade gått alls alltså.....)

Väl uppe på mitt våningsplan blev det att leta sig fram i labyrinter till min avdelning. Det var verkligen höger, vänster, höger, höger, vänster osv tills jag slutligen var framme i ett lika omodernt väntrum. Men tack och lov var undersökningsrummet och utrustningen moderna. I alla fall vad jag kunde förstå. Så nu väntar ett par oroliga veckor på att få svaret på röntgen .....

Sjukhusbesöket var på morgonen men det var ändå ingen idé för mig att åka in till jobbet efteråt för vi skulle ju åka hem till Sverige senare. Kl 17 (engelsk tid) hade vi avgångstid från Gatwick och eftersom vi hade bagage att checka in och ungefär en timmes resa dörr till dörr så gick vi hemifrån redan vid tvåtiden.

Resan till Sverige gick ovanligt smidigt. Vi var i luften redan före utsatt starttid, landade efter två timmar, snabb uthämtning av såväl bagage som hyrbil och så var vi hemma i Gladö redan före kl 22. Inte illa! Och som vanligt kommer man till ett kallt hus. Vi har minimalt med värme på men i det läget är man tacksam över att ha ett så pass litet hus som vi har – det går fort att värma upp.

Fredag morgon blev det till att åka och bunkra. Kylskåpet gapade tomt och så ville vi ju i vanlig ordning ha svenska färska räkor till middag. Jag hann med lite annan shopping också (ett par byxor och en överdel) säkert slank det ner nåt mer som jag har glömt/förträngt.

Hemma hade Micke klippt äppelträden och skottat fram lite mer gångar till växthuset och vedboden. För snö var det ju gott om.

 

Och sen tittade Rolle in framåt kvällen så då fick vi prata lite om Nisse och hans sista tid innan katthimlen. Att vi åt räkor var ju en självklarhet, Nisses favoriträtt.

Lördag morgon var det tidig uppgång för mig. Jag hade tid hos frissan redan halv nio och eftersom Christine numera bor i Huddinge så hämtade jag upp henne på vägen.

Hemma kämpade Micke på med att putsa växthusets alla fönster på insidan men även sopa och dammsuga och städa riktigt rent. Ett måste inte bara för uteseendets skull utan även för att inte skadedjur och spinn och liknande ska få nytt fäste när våren kommer.

 
På kvällen blev vi hämtade av Rein och Irene för att gemensamt åka till Christine och Per på middag. Dom har sedan två veckor bott i huset dom köpt av Rein. Det var samma hus som tidigare men helt annorlunda, nu med en yngre generation. Mycket fräscht med vita väggar överallt och ett jättefint spitternytt kök. Och självklart blev det en trevlig kväll med god mat. Vi var hemma igen ca 01.30, puh !!!  Åldern tar ut sin rätt.

Ja och söndag var ju hemresedag igen. Hem till London alltså. Den här gången gick dock inte planet förrän halv sju så vi hann med lite annat också. Bland annat putsade Micke växthuset även på utsidan medan jag tog hand om att städa av lite inne. Fattar inte hur det kan bli så dammigt och smutsigt när ingen bor där......

Och snipp snapp snut – så var helgen slut och vi ”landade” i lägenheten igen famåt niotiden. Återigen en flygresa där vi hade "lift off" på exakt tid och med kort flygtid. Vårvarma vindar mötte oss och nu kan man verkligen säga att våren kommit till London. Så skönt med ljusare tider och varmare temperaturer. Vi har visat balkongbilder förut men nu kommer "explosionen" i krukorna snart. Just nu tulpaner, pärlhyacinter och allt annat som växer så det knakar. 

 
Eftersom jag, Micke, tagit över korrekturläsningen och gjort några tillägg måste jag få fortsätta lite. I går måndag var en underbar solig vårdag. En bra bit över 20 gr på balkongen och det var svårt att slita sig från eftermiddagsfikat ute. I dag var det mulet men fortfarande varmt. Tisdag är min golfdag och i dag var inget undantag. Jag hade redan innan bestämt mig för att spela en handicaprunda, dvs få ett scorekort som signerats av en av mina medspelare. Dom har gnytt lite över att jag kanske har för högt handicap. Här lämnar man in tre scorekort och så ändras handicapet. I dag började det nästan för bra. På nionde hålet var jag ca fem cm från att gå första nio på par, jag hade 35 slag på par 34. Aldrig hänt tidigare. Nu blev, naturligtvis, inte andra nio lika bra men det slutade på 38 poäng. Spännande att se vad det hamnar på efter nästa två rundor. Banan i mycket gott skick, greenerna har klippts ett par veckor nu så det blir bättre och bättre. Kanske blir en runda för oss bägge i helgen. 
 
Just nu inget inplanterat så vi får väl se när vi hör av oss nästa gång. 

Godingar från förr!

Publicerad 2017-03-05 18:53:00 i Allmänt

Den här veckan har som alla andra veckor bara flugit sin väg. Fattar inte vart dagarna tar vägen.
Min "drömbil" stod utanför kontorsfönstret häromdagen. En söt liten Mini med Union Jack målad på taket. Fin eller hur. Vilken skillnad på utsikt. När jag jobbade i Amsterdam på Schiphol tog jag bilder på världens största passagerarflygplan, Airbus 380 och nu ser jag en Cooper Mini. 
 
 
Den skulle man ha med sig hem till Sverige som souvenir :-)
 
Vi avslutade veckan med ett konsertbesök fyllt med härlig musik "från förr". Showen hette Motown Magic och innehöll en massa gamla godingar från Supremes, Jackson Five, Lionel Richie, Stevie Wonder med flera. Tur man har åldern inne så man känner igen alla gamla hits. Det var verkligen toppen!
 
 
Själva konserten hölls i en gammal fin lokal i närheten av Sloan Square alltså inte så långt ifrån där vi bor (samma stadsdel i alla fall) och innan så hann vi njuta av en jättegod middag på The Botanist, där vi också varit tidigare några gånger. Därifrån var det bara dryga 100 meter till Cadogan Hall där konserten hölls. 
 
 
Vi var jättenöjda efter två timmars fullt ös och hade självklart tänkt ta bussen hem (eftersom det inte är så långt). Men när vi klev ut på gatan så öppnade sig himlen och regnet fullkomligt vräkte ner. Då är man glad att man befann sig centralt i London så det var lätt att hoppa in i en taxi.
 
När vi klev ur taxin hemma regnade det så mycket så det helt enkelt inte går att beskriva. Det var verkligen som om någon stod med hinkar och hällde ut vatten. Så på de ca 200 meter vi var tvungna att gå till porten hann vi bli fullkomligt genomblöta.
 
Och sånt väder har det varit till och från den här helgen. Ibland skiner solen - och nästa stund värska skyfallen. Alltså återigen svårt att planera in några utomhusaktiviteter. Men helgen har varit bra i alla fall. Jag kände att det nu var dags att återuppta gymbesöken efter att haft förhinder i form av Sverigebesök och förkylningar.
Så vi har gymat såväl lördag som söndag morgon före frukost. 
 
Igår var vädret också emellanåt riktigt härligt - ja till och med så att vi kunde ta eftermiddagsdrinken ute på balkongen. Välförtjänt efter gymbesöket på morgonen och en veckohandling på Sainsbury. Eftermiddagen i övrigt bestod bla av lite golftittande på TV. En ny svensk, Alexander Björk, spelade bra i Sydafrika och ligger i delad ledning inför söndagen. 
 
 
Plötsligt fick jag, Micke, ta över skrivandet eftersom Anne passade på mellan skurarna att gå till närbutiken för att köpa bröd till kvällens fisksoppa. Den klassiska med lax, torsk, räkor o rotsaker/grönsaker.
 
Även i morse blev det alltså gymet. Helt ensamma både i går och i dag. Inga andra som är uppe och gymar lördag och söndag morgon med andra ord. När vi väl var tillbaka från gymet var det Vasaloppet som gällde, inte för oss alltså utan på TV. Det har blivit en tradition som vi tagit med oss hemifrån. Vilken otrolig avslutning det blev, åtta åkare inom två sekunder efter nio mil. Man blir imponerad. Nio mil är väl som att åka från Gladökvarn till Enköping. Känns som om det skulle ta flera dagar. 
 
Efter Vasaloppet tog vi en promenad upp till Fulham Broadway för att handla lite inför vår resa till Gladö nästa helg. Det blev också en lunchtapas på en spansk restaurang som ligger på vägen dit. Lite skinka, ost och korv blir aldrig fel på en söndag lunch (och ett glas vin) När vi sedan kom hem var det dags för sista milen på femmilen i Lahtis som vi såg på Eurosport. Helt ok av svenskarna tycker jag men fantastiskt att en engelsman, Andrew Mushgrave, klarar av att komma på en fjärdeplats, före alla svenskar och framförallt alla norrmän. Riktigt bra insats. Northug sa tydligen att det var skandal att ingen svensk eller norrman var före en "pubåkare". 
 
 
Nu kom Anne tillbaka med brödet och hon var glad att hon tog med ett paraply. En ny skur på hemvägen men det gick bra så nu får vi vitlöksbröd till soppan. Golfen är på TV och tyvärr så verkar inte vår nya unga spelare Björk klara av att vinna, men han spelar ändå ok. Nu fokuserar vi på fisksoppan som är på spisen och vitlöksbrödet som strax är i ugnen. På torsdag kväll åker vi till Gladö och vi återkommer säkerligen med en rapport om hur det ser ut där och hur det går med växthusstädning, trädklippning och annat småfix.

Ett halvår går fort !

Publicerad 2017-03-02 17:39:00 i Allmänt

Ja det är faktiskt ett halvår sedan vi kom hit. Som ni kommer att märka är det Micke som skriver idag. När vi kom var det första september och trettio grader varmt. Värmen höll i sig ganska länge och vi fick en försmak på hur det kan vara i London på sommaren. Annars har vi faktiskt märkt, lite som vi trodde, att det är skillnad att flytta iväg på hösten, när mörkret kommer, mot att flytta på våren som vi flyttade till Amsterdam. Allt har dock gått bra och vi har verkligen funnit oss tillrätta, Nu går vi dessutom mot ljusare och varmare tider. Vi har haft en, med Londonmått mätt, bra vinter. Inte så mycket regn som det brukar, tydligen. Precis som ni märker hemma, så får vi ljuset tidigare på morgonen men framförallt längre på kvällarna. Nu är det ljust nästan till 18.00 och fort går det. Härligt när vi kan börja nyttja vår balkong på kvällarna, med vyn ut mot den fina parken. 
 
 
För övrigt, som vi också berättat tidigare, har Anne kommit in snabbt i jobbet och jag har hittat tillbaka till min "hemarbetarvardag". Golfen har självklart sin plats ett par gånger i veckan då jag spelar med mitt "nya" gubbgäng. När det nu går mot vår kommer jag också att börja upptäcka staden lite mer. Besök på platser som man gärna vill se, som tex The Tower mm.
 
Vi börjar också planera för lite utflykter som är roligare att göra när våren kommer. Brighton kommer att få ett besök, kul att se om det går att jämföra med Zandvoort. Isle of Wight blir ett annat utflyktsmål och sedan finns det flera slott och trädgårdsparker inom en och en halv timmes bilfärd härifrån. Jag fick dessutom ett tips av en golfkompis häromdagen. En vingård som ligger närmare än en timme med bil härifrån. Den ska vi också besöka. Engelskt vin ???? ja varför inte, dom har ju klimatet. 
 
Förutom allt vi ska göra här måste vi också, som vi berättat tidigare, hinna med alla resor till Gladö och Altea som redan är bokade. Det börjar nästa torsdag, 9 mars, med Gladö och fix i trädgården och växthuset. För att inte tala om att ställa om alla timers som står jättefel efter det långa strömavbrottet veckorna efter jul. Jag har kollat webkameran på Haningestrand GK för att ha koll på snöläget. I dag såg det jättebra ut, nästan ingenting kvar så vi hoppas på det när vi kommer "hem".
 
Här i England räknar man som att våren kommer den första mars. Det märks faktiskt ute också. I går var jag iväg till Nespressobutiken i Harrods kvarteret. På väg till bussen kunde jag se många buskar som redan skjutit rejäla skott.
 
 
 
När man ska iväg någonstans så är det oftast bussen som gäller. Såvida det inte blir en promenad till närliggande Fulham Broadway. Nespressobutiken däremot ligger i Kensingtonområdet vid den bortre ändan av Hyde Park räknat från oss så det fick bli bussen. Det fungerar bra eftersom de går ganska ofta. Problemet den här dagen var att jag varit på gymet på förmiddagen. Då dricker man rejäla mängder vatten och inbegripet morgonens te och lunchdryck så behöver man uppsöka ett visst ställe några gånger under eftermiddagen. Det fick alltså lov att bli ett besök på en pub på vägen hem för att låna toan. Och eftersom man inte bara kan gå in och låna toan fick jag lov att fylla på med en favorit, Staropramen, som jag inte sett på någon pub här tidigare. Allt gick bra och kaffet är nu hemma. OBS ! självklart åkte jag inte bara för de paketen som är på bilden utan det var några fler. 
 
 
Apropå våren så nämnde jag klimatet. Det verkar vara jättebra med det varierande vädret. Ena stunden regnar det så det rinner på fönstren och i nästa stund skiner solen, vinden, som oftast är västligt mild, verkar alltid vara med. Det kanske är därför som det växer så bra på balkongen, bilderna nedan visar hur det kan se ut när solen skiner på det regnvåta fönstret och så en favorit i repris, växterna på balkongen. 
 
 
Precis som i Amsterdam försöker vi alltid ha färska blommor inne. Just nu är det tulpaner. Utbudet är inte lika stort som i Amsterdam. Men de flesta blommorna skeppas hit från Amsterdam och är här ett dygn efter de sålts på "blomsterauktioner" i Aalsmeer i Amsterdam. Således riktigt färska blommor. Priserna på blommor är ok och vi köper alltid fina buketter på Sainsbury när vi handlar eller om vi är på någon marknad.
 
 
 I dag, torsdag, blev det drivingrange träning för mig. Soligt men väldigt blåsigt, dock ingen vind inne på rangen som har väggar och tak. Trots att jag spelat hyfsat de senaste rundorna så kändes det bra med en träning i dag. I morgon bitti, då vi har speltid strax efter åtta verkar det som att det ska bli "heavy rain" vilket gör att det troligen inte blir något spel. Får väl bli gymet igen om golfen blir inställd. Efter lunchen satte jag på Sveriges Radio Play och lyssnade på damernas skidstafett. Kul att åtminstone våra damer lyckas få fram nya åkare hela tiden vilket man tyvärr inte kan säga om herrarna. 
 
Annars ser vi fram emot helgen igen,veckorna försvinner fort. Vi har inget speciellt inplanerat förutom konsertbesöket i morgon kväll. Vi får väl berätta om hur det var i nästa inlägg. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela