ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Snart i Gladö igen!!!!

Publicerad 2018-04-29 15:40:00 i Allmänt

Lika bra att börja med att förklara rubriken direkt. I fredags hörde Micke av sig till mig och berättade att vi fått ett "viktigt brev" från Sverige som skulle behöva vår närvaro.
Det är en besiktning av fastigheten inför kommande byggstart av vägar och avlopp på vår gata.
Inför sprängningar som kommer att ske i vår närhet måste en besiktning av rökkanaler och brunnar ske samt att vibrationsmätare kommer att sättas upp.
Och om man inte kunde närvara så sker bara utvändig besiktning och det låter ju inget vidare.
Om nåt händer vill man ju att det ska vara dokumenterat så det inte blir nåt tjafs senare om ersättning. Tänker på sprickbildning i badrum bland annat.
 
Nåväl - tiden var satt till måndag 7 maj och på sätt och vis var det ett bra datum eftersom det är Bank Holiday här den dagen. Så vill vi åka och närvara behöver jag i alla fall inte offra någon semesterdag.
Så det blev till att hastigt boka en resa över nästa helg. Och för att hålla ner priset så mycket som möjligt (jättedyrt att boka med så kort varsel....) så blir det fakirplanet kl 07:00 på lördag morgon och tillbaka måndag kväll 21:20.
 
Så alltså blir det ytterligare ett Sverigebesök för mig innan hemflytten vilket jag ju inte trodde efter förra helgens Gladö-besök.
 
Högsommarvärmen från förra helgen (det var visst runt 28 grader här) försvann så fort veckan började och det har varit ett riktigt ruggväder med regnskurar varje dag.
Men det har blivit sommar i naturen!  Allt är jättegrönt och när vi idag åkte till rangen för lite golfträning såg vi massor av blommande syrener och vackra blåregn. Och i parken utanför oss har alla träden fått blad. Verkligen vackert just nu!
 
I fredags fick vi besök från Sverige. Anneli - en kollega från Sverige är i London på en minisemester över helgen. Hon bor på hotell men vi bestämde att träffas och käka tillsammans på fredagkvällen.
På hennes "önskelista" (hon är mycket trogen läsare av bloggen) var att "åka min båt", "gå på vår kvarterspub" och käka på "Prins Harry's gastropub".  Så så fick det bli.
 
Det regnade till och från hela fredagen men just när vi gick till båten så var det tack och lov uppehåll. Så Anneli fick uppleva lyxen av att sakta gunga hemåt över Themsen.
Och när det är fredag så lyxar jag till med ett glas vin ibland - och självklart gjorde vi det i fredags.
 
Sen slog vi oss ner under infravärmaren på uteserveringen på Waterside. Inte för att det var utesittarväder utan för att det var fullt inne. Men vi fick skynda med att dricka våra cider (och Micke öl) för snart regnade det igen och trots stora parasoll blåste det in små regndroppar.
 
Alltså blev det raska steg hem för en snabb visning av hur vi bor och sen vidare till Sands End och middagen.
 
Annelie är ju fårbonde utanför Gnesta på fritiden (tack för den rökta lammfilén och lammhjärtat som du hade med!!!) så det passade ju jättebra att vårt vin som vi beställde in hade "får-koppling" :-)
 
 
Resten av helgen har hon turistat runt och även träffat en annan Handelsbankskollega. Kommer man till London finns det alltid nån man känner. I alla fall om man jobbar på banken :-)
 
Så var det då rangeträning idag. En gråkall dag (bara 9 grader) och lite "drizzle" i luften hela tiden.  Dvs duggren. Imorgon ska det vara heldagsregn och ännu kallare men sen ska det vända. Precis som hemma i Sverige har vi sett vilket gör att vi hoppas på en fin helg om en vecka.
 
Väl tillbaka från rangen (som var en urusel träning för mig - men jag kunde i alla fall slå utan att få ont, min "frozen shoulder" börjar så sakta läka efter kortisonsprutan) var vi lite sugna på nåt så det var jättegott med en "lyxlunch" bestående av Västerbottenostchips med löjrom! Och till det ett glas god kall rosé. Verkligen lyx!
 
 
Nu ser vi fram emot nästa helg och ännu ett besök på Gladö. Kanske törs man hoppas på utedusch igen?

Vårhelg i Gladö och lite annat.

Publicerad 2018-04-24 20:50:11 i Allmänt

Innan vi åkte till Gladö i torsdags eftermiddag/kväll så hade jag, Micke, årets första golfsociety att spela. Det var i onsdags och det var också då sommaren gjorde en visit i London med omnejd. Vi spelade på Reigate Heath som ligger en bit söderut. Jag tog bilen till Ray och åkte med honom till klubben. Det är en niohålsbana med två olika tee för första och andra nio. Jättefint ställe med ett klubbhus i centrum som låg högt och hade underbara vyer. Helt ok att spela nio hålare när det är så olika teeplaceringar.

 

När vi kom till banan såg vi att dom hade hålpipat och dressat greenerna, men!!!! det var de snabbaste greenerna vi spelat på någonsin här i UK. Som jag skrev tidigare var jag placerad i första bollen med the captain, prästen, och the vice captain, tandläkaren. Tandläkaren har jag träffat förr så vi är, mer eller mindre, bekanta. Prästen var en trevlig bekantskap. Ganska snart insåg jag att det inte var någon ide att ”vakta sin tunga”. Han använde alla ”fula” ord man kan tänka sig på en golfbana, men naturligtvis med glimten i ögat. Hur som helst så hade vi en jättetrevlig runda på en bana som alla uppfattade som svår med tanke på de snabba greenerna.

Av någon konstig anledning så var greenerna min räddning. Jag spelade som ”en gud” på och runt greenerna. Kanske beroende på att vi hade ”vår herres” tjänare i bollen. Ute på banan var inte spelet lika bra men eftersom jag missade rakt i banan så gick det bra. Jag slutade på 34 poäng och kom tvåa. Slagen av en ”bandit” som gjorde birdie på sista hålet och dessutom snodde närmast hål priset från mig. En ”bandit” är en som har för högt handicap, vilket är vanligt här. Nåväl jag surar inte för det. Jag fick ett kuvert i pris, vid middagen, och när jag kom hem såg jag att det var 25 pund i kuvertet. Bra dag på alla sätt.  Priset för golfen och tvårättersmiddag var 50 pund.

 

Dagen efter, i torsdags, var det dags att åka till Gladö igen. Nu var det sista gången för Anne innan vi flyttar hem för gott. Jag åker hem en gång till i juli innan det är dags för hemflytt. I torsdags kom dessutom sommaren på riktigt till London. När jag lämnade ”reservatet” för att åka till Heathrow var det 28 gr ute. Känns nästan som ännu mer när man är i stan. Anne och jag möttes på Heathrow efter att ha kommit med tunnelbanan från olika håll. Vi fick en bra resa utan större förseningar och landade på tid. Efter att ha hämtat ut hyrbilen och stannat vid COOP på Ågestavägen var vi hemma i huset kl 22.10.

När vi vaknade upp på fredagsmorgonen var det full sol och även om det bara var 10 gr så steg tempen snabbt. En härligt solig, nästan sommardag. Vi började med att montera upp vår utedusch. Jag vill ha den uppe när jag kommer hem i juli. Självklart hoppades vi också på att kunna duscha ute den här helgen. Jag fyllde ”tanken” med 4 gr vatten som skulle värmas upp i solen.

 

Efter det så åkte Anne till stan för att ha ett par jobbmöten angående framtiden. Själv gjorde jag ”våreldningen”, jag eldade upp grenar och ris efter att jag klippt en hel del i höstas. Bland annat den stora syrenen som växer utanför gaveln mot annexet.  Lite torrt i marken men ändå inte så blåsigt på förmiddagen. Det brann ner fort och jag fick ingripa några gånger med krattan och släcka ner gräs som tog eld några meter från själva brasan.

 
En härlig dag totalt sett. Skönt att kunna gå i shorts och bar överkropp hela dagen i mitten av april. Eftermiddagen bestod av en del småfix. Jag satte in de automatiska fönsteröppnarna i växthuset vilket inte var helt oproblematiskt. Den ena gick som vanligt lätt att skruva i men den andra krånglade. Fästet i taket släppte och behövde skruvas fast igen. Inte lätt med små skruvar och 45 gr varmt inne i växthuset. Dessutom hade kolven som ska öppna fönstret expanderat i värmen så det var bara att vänta till lördag morgon och börja om. Då gick det bra.

Sedan rensade jag kryddurnorna, krattade ur slänten mot gräsmattan, förberedde altanen för slipning genom att ta bort de trasiga lamporna som satt i trapporna. Medan Anne var på ICA Maxi på em fortsatte jag med att ställa om alla timers. Den här gången var alla lampor ok så inget behövde bytas. Det var också dags att ta ner stolarna till terrassen och förbereda grillen för säsongen. Jag märkte, som vanligt, att när man går runt i trädgården och gör något så hittar man alltid ett par saker till som måste fixas. Ska ändå bli skönt att flytta hem och börja få ordning på sakerna igen. Trots det fina vädret är det inte så mycket grönt ännu, som ni alla vet.

 

När Anne kom hem, fullastad, från ICA Maxi blev det faktiskt en uteduschpremiär. Efter en dag i solen var det jätteskönt och eftersom duschtanken varit i solen länge var vattnet ljummet. Inga problem att ställa sig under det strilande vattnet, med en liten "stänkare". Härlig känsla 

 

I lördags morse var det återigen full sol och vi åt vår frukost utanför vedboden, i solen. Härlig försmak på sommaren.

 

Vädret blev mycket bättre än vad prognosen visade, framförallt varmare men inte så varmt som dagen innan. Anne åkte till Christine för att fixa håret. Blev jättebra och jag tror att det är en av de saker Anne saknar mest, att kunna åka till Christine när det behövs.

För min del var det lövkrattning, massor av löv på den sk gräsmattan. Mest mossa och ogräs alltså. Jag krattade bakom huset och den bit som är till vänster sett uppifrån huset. Eftersom vi inte hunnit med att kratta ordentligt i höstas var det mycket löv.

 
Jag insåg snart att det var ett jättejobb, men som smart hemarbetare har man sina knep. Jag har gjort det förr och gjorde det igen. Jag tog ut gräsklipparen med uppsamlare och körde stora gräsmattan nedanför huset. Även om grannarna trodde jag var knäpp och klippte gräset så blev det helt ok.
 
 

Det var också dags för en del saker från vedboden att komma ut i trädgården. Fågeln ”Emil” från Holland, Buddhahuvudet och glasbollen är på plats i ”Ernsthörnan”. Fåret Tessie från ön Texel utanför Holland står utanför växthuset och hägern ”Reiger”, också från Holland, står vid dammen. Tessie kom tyvärr inte med på bild.

 

På lördagseftermiddagen kom Ippa och Christer förbi på fika. Ippa hade med sig hembakade saffransbullar som var så goda. Tydligen en tradition i familjen att hon bakar det för att ha till morgonfikat vid Vasaloppet på TV. Efter att dom åkt igen var det bara jag som ”vågade” duscha ute. Lite svalare men helt ok. Till kvällens middag var det säsongspremiär för grillen. Lite kryddiga korvar och halloumi stod på menyn. Tillsammans med Annes hemgjorda potatissallad var det fantastiskt gott.

Vad som dessutom var lite spännande hemma var att kommunen ”stakat ut” för vägbygget. Nu kunde vi se var på tomten det kommer att bli förändringar. Såg helt ok ut både ner mot vägen där kommunen köpt mark av oss, men också i allmänningen. där det ska bli en provisorisk bilväg under byggtiden. Vi får se om vi kommer att vara hemma när jobben börjar, troligen inte eftersom man snart kommer att börja röja och slänta.

 

Så blev det söndag och hemresedag igen. Som sagt var det sista gången som Anne lämnade Gladö efter ett kortbesök. Det var åter en solig förmiddag och varmare än vi trott att det skulle bli. Efter lite städning, kompostering, besök vid återvinningscontainers, biltvätt och lite annat småfix lämnade vi Gladö kl 12.45. Fortfarande sol när vi lämnade hyrbilen på Arlanda.

 

En härlig helg hemma vid helt rätt tidpunkt. Nu ser allt bra ut både utomhus inch inomhus. Känns bra inför återflytten. Återigen bra återresa, lift off vid 16.05 och landning på Heathrow 17.20 lokal tid. T-banan och bussen funkade bra så vi var i lägenheten före 19.30.

När vi kom tillbaka till London insåg vi hur fort det blivit grönt. När vi åkte i torsdags fanns det inte ett blad på träden i parken. Nu har alla träden fått utvecklade blad.

 

Växterna på balkongen hade också klarat sig bra efter min ”dränkning” i torsdags. Oliven har, som jag skrivit tidigare, så mycket blommor. Hortensia har blomknopp och jasminen blommar lite grand.

 

I dag, tisdag, var det åter dags för golf för mig. Jag var på plats vid 07.20 och vi slog ut vid 07.45. Även på banan hade träden slagit ut och det var nästan som en annan bana mot när jag spelade senast för en och en halv vecka sedan. Spelet var så där men jag kämpade bra och drog in 34 poäng. Jag och Ray vann återigen över Bob och John, den här gången var vann vi på 17 hålet då vi var två hål upp och ett kvar att spela. Härligt golfväder, ljummet och inte mycket vind.

Nu ser det tyvärr ut som om regnet och kylan kommer från fredag och över helgen. Vi hade planerat en tripp till Eastbourne, vid kusten, men vi bokar troligen av den eftersom det ska bli regn och 11 gr i helgen. Det får nog bli en annan gång.

 

 

Fotbollslördag mm

Publicerad 2018-04-16 18:46:00 i Allmänt

Som vanligt så var planen att blogga i går, söndag, men också som vanligt så fanns inte tiden när vi väl kom hem. En annan orsak är att när jag, Micke, skriver mina inlägg så tar det några timmar inklusive bildhanteringen. Även om det slinker igenom ett och annat fel så är jag lite nördig när det gäller stavning och meningsbyggnad. Å andra sidan är det också ett sätt att ”träna” lite inför att komma tillbaka till jobbet i höst. Där får det ju absolut inte bli fel när man skriver sina protokoll.

Som ni förstår så har vi nu lite mer på allvar börjat nedräkningen. Det är lite drygt fyra månader kvar tills flyttlasset går mot Gladö igen. Attans vad fort tiden går. Med nedräkningen så börjar också en period när vi tänker på vad det är för saker vi vill ha med oss hem härifrån. Då menar jag inte de saker vi hade med oss hit utan vad vi ska passa på att köpa med oss härifrån. Lite minnen men också saker, som precis som i Holland, är betydligt mer prisvärda här än hemma i Sverige. Jag återkommer till det.

Återigen har vi haft en vecka med klassiskt ”Londonväder”. Regnigt, disigt och gråkallt även om tempen inte går ner under tio gr på nätterna. Jag tror jag skrivit det tidigare men det är så att vi första året hade fantastiskt bra väder med Londonmått mätt. Jättevarm höst, fin vinter och fantastisk vår och sommar. Nu har vi haft grått, fuktigt, blåsigt i stort sett hela vintern förutom när det snöat och varit kallt. Men det har ju varit lite så i stora delar av Europa den här vintern.

Just nu, måndag kl 15.45, så skiner dock solen med lite sval vind, men det ser ändå hyfsat ut. Man kan tydligt se SAS planet som är på väg in mot Heathrow på låg höjd över vårt kvarter. Tempen är 16 gr, säkert lite uppgraderad pga att solen ligger på mot balkongen. Nåväl, nu ska det ju bli bättre, framförallt här men även i Sverige. Här säger man att det blir upp mot 24 gr i slutet av veckan och då ska vi hem till Gladö för helgen. Men det lovas ju fint väder där också. Hoppas inte det blir eldningsförbud eftersom jag har en ganska stor hög att elda.

I lördags hade vi dock en dag med riktigt kanonväder, lite försmak av vad som komma skall. Passade oss perfekt. Efter en kort kompletteringshandling på Sainsbury så fick vi en timme på balkongen i solen innan det var dags för lördagens happening. Man kan inte bo i London i två år utan att gå på fotboll. Så i torsdags tog jag bussen till Craven Cottage (Londons äldsta elitfotbollsarena) och köpte biljetter till hemmalaget, Fulhams, match mot lokalkonkurrenten Brentford. De spelar i andraligan och Fulham är på god väg att klara ett avancemang till Premier Leauge till nästa år. Dessutom var det näst sista hemmamatchen.

 

Vi tog bussen hemifrån och innan matchen åt vi en härlig publunch på en närbelägen ”finpub”, The Crabtree. Vi har varit där tidigare och vet att den är bra. Jag åt en japaninspirerad fisk i buljong med grönsaker och Anne åt en typisk engelsk paj, lamm, med mos och gravy. Mycket gott båda två. Det var massor av folk i det fina vädret. Vi fick inte plats utomhus vilket hade varit mysigt eftersom det var över tjugo grader. Efter god mat tog vi med oss en cider och en öl i plastmugg och gick utmed floden mot Craven Cottage. Träden börjar grönska rejält nu vilket inte gjorde upplevelsen sämre.

 

När vi kom fram insåg jag att det nog var tjugo år sedan jag var på fotboll. Fullt ös med hög musik och massor av folk. Dessutom på en arena som på insidan påminde lite om hur Söderstadion såg ut på sjuttiotalet. Inga tjusiga restauranger eller sådant utan öppna hörn på läktaren och små kiosker på utsidan nedanför läktarna. Fasaden på arenan är en riktig gammaldags klassiker. Den ligger för övrigt i ett engelskt "radhusområde" med de typiska engelska låga husen. 

 

Lite ”tipsextrastämning” med andra ord. Jag misstänker att detta var en större upplevelse för oss båda än att gå på någon av de stora arenorna som Stamford Bridge eller så. Craven Cottage ligger också så pass nära där vi bor att vi, från vårt vardagsrum och balkong, ser strålkastarna på arenan.

 

Hög stämning hela tiden och en liten ”bortaklack” som höll igång hela matchen och matchade hemmasupportrarna väl så gott. Tyvärr gjorde inte Fulham sin bästa match för säsongen men arenan fullkomligt exploderade när man gjorde första målet i andra halvlek. Tyvärr så sabbade dom för sig själva på slutet. De började ”maska” och trots att domaren hela tiden pekade på klockan och menade att han la till mer och mer tid så fortsatt man att maska. Det slutade tyvärr med att Brentford kvitterade långt in på övertiden. Trist men det påverkade inte upplevelsen. Som ni ser på bilderna ovan så lyckades jag också hitta en kompis, har vi inte nästan lika hårfärg 😊

Väl hemkomna var vi lite småfrusna, solen lyckades gömma sig bakom ett moln under hela matchen men det var aldrig någon fara. Vi var hemma vid 19.30 tiden så det fick bli en liten kort sittning på balkongen innan vi satte oss framför TV´n.

I går söndag var det andra saker på agendan. Som jag skrev i början av inlägget så har vi börjat fundera på vad vi ska ha med för saker hem härifrån. På ”vår” plantskola har vi sett fina utekrukor till bra pris. Nu var det dags att skrida till verket och handla lite. Vi var där strax efter öppning 10.30 och det var fullt med folk. Det märks att våren är på gång och att alla ska göra i ordning i trädgårdar och på balkonger. För övrigt så var lördagens fina väder som bortblåst. Nu var det grått och fuktigt igen. Det gjorde dock inget och det blev ett antal krukor som packades in i ”kundvagnen” och som nu står i vardagsrummet. Kommer att bli jättefint på altanen i Gladö.

 

Efter det diskuterade vi om vi skulle åka till Sloane Square, Oxford Street eller det stora köpcentret Westfield. Vi behövde köpa mer Nespressokaffe men var också intresserade av att kolla Skechers skoaffär som finns på Oxford street men även på Westfield. Det slutade med att det blev bussen till Westfield där allt är samlat på ett ställe. Vi började med en liten lättlunch som inkluderade en Bloody Mary. Sedan blev det inköp av kaffe, skor och en del annat. Anne lyckades också fylla en påse med grejer från Zara, till mig 😊

När vi kom hem var det definitivt inget utesittarväder så det blev golf på TV en kort stund innan det var dags att laga middag. En härlig pytt i panna på en del av julskinkan från Sverige.

När vi kom tillbaka från Altea förra gången upptäckte vi, på Clapham Junction, att den holländska butikskedjan HEMA öppnat butik där. En affär som kan liknas vid vårt gamla Tempo eller så. Jag köpte alltid skokräm där. I affären berättade dom att det fanns en nätbutik också och att dom skeppade varor från Holland. Sagt och gjort, i förra veckan kom paketet som vi beställt. Nu är det bara att börja putsa skor på riktigt igen. Dessutom blev det såklart lite andra grejer också.

 

Som jag skrev förra gången så har jag min första ”golftävlingen” den här veckan. Det är societyn ”Clapham Common” och vi har vår första sammankomst för året. Vi ska till en klubb som heter Reigate Heath. En niohålsbana som spelas två varv med helt olika teeplaceringar. Mina två senaste rundor på hemmabanan har gett 35 och 34 poäng, men som alla golfare vet så har man inte spelet i sig för evigt vilket säkerligen betyder att mitt ras kommer på onsdag. Jag har fått förtroendet att gå ut i första bollen ihop med ”the captain” of Clapham Common. Han är för övrigt golfande kyrkoherde. Man får väl vakta tungan så man inte gör bort sig. Å andra sidan kanske vi får något slags gudomlig känsla i bollen 😊 Jag kan skriva på det sättet eftersom han tycker att det är helt ok att skoja lite om att han är kyrkoherde.

Åter till väderprognosen. Onsdagen här verkar bli bästa dagen sedan i somras, upp mot 24 gr. Kortärmat med andra ord. Eftersom vi sedan ska hem till Gladö på torsdag är det skönt att det blir över 20 gr även där. Det kan till och med bli så att Altea kommer att ha lägre temp än både London och Gladö. Vad är det som händer??? Här i London ska det fortsätta vara varmt hela helgen så nu har jag börjat ”dränka” växterna på balkongen inför vår weekend i Gladö. Växterna utvecklas jättefint fortfarande så det vore synd om de torkade i det fina vädret. De här bilderna är tagna alldeles nyss, 16.45.

 

Jag misstänker att vi inte får till något blogginlägg från Gladö eftersom vi inte har någon dator med oss. Lite jobbigt att blogga från telefonen, men man vet aldrig. Om inte så kommer det ett inlägg i början av nästa vecka. Det kommer säkerligen att innehålla bilder från ”våreldningen”.

Avslutningsvis så skiner faktiskt solen igen efter en blandad dag. Nu är kl 17.10 och det känns ganska skönt ute. Och som jag skrev inledningsvis så tar det lite tid när jag bloggar. Nu två timmar sedan starten och Anne är på väg hem med båten i solen. 

 

 

 

 

 

 

 

Seg vår

Publicerad 2018-04-10 20:20:00 i Allmänt

Ännu en vecka har gått och våren lyser fortfarande med sin frånvaro. Trots detta så blommar träd och buskar som vi skrev om i förra inlägget. I dag, tisdag, så såg jag de första björkarna som börjat grönska. Det är nog ändå magnoliorna som fortfarande är finast även om regnet gör sitt bästa för att förstöra blomningen. De flesta av kameliablommorna har regnat ner och tyvärr så börjar även en del magnolior att släppa sina blommor. Men den här bilden tog jag på väg hem från golfklubben i fredags.

 

Som ni förstår så är våren sen även här. Jag tittade i min ”nördbok” i går och kunde konstatera att förra året, samma dag, hade vi 22 gr här i London och i går hade vi lite över 10 gr. Man får lov att ha lite tålamod och det går ju inte att göra så mycket åt det.

Helgen var alltså som gjord för TV soffan. Golftävlingen Masters på Augusta är en av årets höjdpunkter och här visas allting från morgon till kväll, frukoststudio, på rangen, återblickar och ”featured groups” innan själva huvudsändningen börjar. I onsdags kväll visade man den klassiska par 3 tävlingen som genomförs i familjär anda och mer handlar om show än om riktigt tävling. Här får caddies och familjemedlemmar vara med och slå en del slag på skoj. Som vanligt spelade tre legendarer tillsammans. Jack Nicklaus, Gary Player och Tom Watson (som ersatt den bortgångne Arnold Palmer). Jättekul att se och det blev inte sämre av att Nicklaus caddie, tillika barnbarn, fick slå ut på sista hålet och gjorde hole in one till allas jubel.

 

I fredags kväll kändes vädret helt ok och vi bestämde oss för årets första ”after work” på kvarterspuben Waterside nere vid floden. Jag mötte Anne vid båten och vi satte oss ute. Vi fick bästa platsen i lä men det var tyvärr inte så skönt som det ser ut på bilderna utan det var ganska kallt. Vi ser fram emot när man kan gå till en pub och sitta ute och mysa i solen och äta och dricka något gott. Som jag skrev tidigare, det är bara att ha tålamod och vänta.

 

I lördags var vi till vår handelsträdgård för att köpa några vår och sommarväxter till balkongen. Det lilla bagageutrymmet i kundvagnen fylldes snabbt. 

 

Murgrönan, från Amsterdam, i balkonglådan hade gjort sitt. Fullt med larver i jorden. Dom har förmodligen ätit  upp rötterna. Nu blev det lobelia och nepetia istället. De nya kommer säkert att växa ut och hänga ner över kanten. Lite jobbigt att plantera om på en balkong och dessutom när man måste använda köksbänken. Ganska stor skillnad mot att stå utanför vedboden och slabba som man vill med jord och vatten.

 

Vi köpte också lite annat för att fylla upp på balkongen. Jag räknade i dag till 16 krukor med växter i. Jag kunde dessutom inte låta bli att köpa en fuchsia till, som förhoppningsvis ska växa till sig och flytta med hem i höst. Den gamla fuchsian, från Amsterdam 2013, tog mycket stryk i minusgraderna i vintras, trots dubbla fiberdukar, men har nu börjat komma tillbaka. Den ser ut som om den varit i vedboden i Gladö en vinter och blivit nerklippt till våren. Detsamma gäller de två stora pelargonerna som var så fina förra sommaren och fram till ”kallvintern”. Hoppas att de också växer till sig så de kan följa med hem i höst.

 

Det som ser bäst ut är olivträdet, från Amsterdam, och jasminen, från London. Båda två är översållade med blomknoppar och nya skott. Jasminens små blommor har till och med börjat dofta då det, alltför sällan, är lite varmt ute. Jasminen kommer säkert att trivas jättebra i växthuset i höst. Jag tror ju för övrigt att allt som vi tar med hem kommer att anpassa till livet i Gladö med en vinter i vedboden och sommar ute.

 

I söndags var vädret om möjligt ännu sämre, heldagsregn. Alltså en perfekt dag för ett besök på IKEA i Croydon. ”Kundvagnen” tog oss dit och tro det eller ej, det var inte speciellt mycket folk där. Vi köpte servetter och lite annat smått och gott. Efter lite sill och annat på livsmedelsavdelningen åt vi de obligatoriska köttbullarna till lunch innan vi åkte tillbaka hem igen till ännu en eftermiddag framför TV med fotboll och golf.

I går måndag var jag på gymet igen efter över två veckors frånvaro, dels beroende på Alteabesöket men framförallt en envis förkylning eller om det är något virus som inte velat släppa. Ett light pass som gick bra så nu är man på G igen. Även måndagen blev en dag med regn till och från hela dagen.

Regnet fortsatte under natten till i dag, tisdag, så det var inte helt självklart att det skulle bli golf i morse. Prognosen visade till slut att det skulle sluta regna tidigt på morgonen så vi bestämde att åka till banan. Väl där så gick det en banarbetare med en stor skrapa och skrapade bort vatten från greenerna. Banan var, hur som helst, öppen och vi spelade utan regn. Som sagt så var det väldigt blött och med hålpipade greener var det inte helt lätt att spela. Men återigen så fick jag ihop mina 35 poäng. Känns bra eftersom vi nästa vecka har säsongens första ”society”, dvs tävling med efterföljande middag. Den här gången på en annan klubb. För att ”fira” mitt hyfsade spel kände jag att belöningen måste bli en pikétröja med Mitcham GC emblemet.

 
Nu kommer Anne snart med båten, i dag blir det inget möte eftersom jag varit fullt upptagen med diverse hemarbete och sedan författandet av detta inlägg. Men jag kommer att ta emot henne med muntra tillrop från balkongen när hon kommer genom parken.
 
 

Åter från Altea

Publicerad 2018-04-04 22:03:00 i Allmänt

Vi hade en idé om att vi skulle blogga från Altea, som vanligt blev det inte så. Vi kör det nu istället. Som ni kommer att märka är det jag, Micke, som skriver igen. Nu har vi varit hemma i London ett par dagar och det känns som evigheter sedan vi åkte till Altea den 22 mars. Nåväl, vi börjar väl den dagen.

När vi åkte hem från Stockholm förra gången så krånglade ju allting, flyget, bagaget och tågen. Vi hoppades därför på en smidigare resa denna gång. Oj så fel vi fick. Fullsatt i loungen, vilket löste sig efter en halvtimme när jag påpekade att trettio personer gått ut utan att någon fått gå in. Väl inne där fick Anne ett meddelande från Easy Jet om att vi skulle förbereda oss på förseningar eftersom det var flygledarstrejk i Frankrike.

Efter en stund kom det nya besked, i stället för att landa strax efter 21 skulle vi nu landa mellan 23 och 00. Men fortfarande samma avgångstid. Boardingen var i tid och piloten meddelade att det fanns en lucka bland slot tiderna om en stund och att vi kanske inte skulle bli så sena. Fem minuter senare kom nya besked igen. Vi blev sittande i planet på banan i två timmar innan vi lyfte. Kort flygtid gjorde att vi ändå inte blev jättesena. Det blev en 2+2+2. Två timmar på flygplatsen, två timmar i planet på banan och två timmar i luften. Sedan betydligt mindre än två timmar innan vi var ”hemma” i Altea. Vi var hemma i lägenheten strax efter 23.30 vilket ändå är helt ok.

Väl i Altea var vi förberedda på att det inte skulle bli så varmt och soligt som vi hoppats. Det verkar vara samma sak över hela Europa den här våren. De första dagarna var som vanligt. Fixa terrassen, åka och handla och ordna med en del andra praktiska saker. Vädret var ok med en hel del sol men inte någon direkt värme. När vi kom första kvällen var det 6 gr på terrassen. Det var dock det lägsta och vi åt frukost ute merparten av morgnarna.

 
Efter helgen blev det lite varmare, framförallt i solen. Då passade Anne på att göra lite strykjobb på terrassen. Det blev dock också lite blåsigare med en vind som var lite kall oavsett vilket väderstreck den kom ifrån. Själv tog min förkylning fart igen efter någon dag och den fick jag leva med hela tiden. Även om man inte får vika ner sig så är det tufft att inte ha krafter att göra vad man vill. Det påverkade naturligtvis vårt planerade promenerande. Vi får spara det till nästa gång, då blir det besök på fyren i Albir, strandpromenaden i Altea norrut och även promenad till Albir.

Självklart träffade vi lite nära och kära. Vi träffade Tiina o Bernt på Placitan redan första dagarna. Efter en golfrunda på tisdagen med Björn o Ingrid träffades vi återigen på Placitan även då med Tiina o Bernt. Golfrundan var en skön tillställning om man tänker vädermässigt, dock lite blåsigt de sista hålen. Jag fick betala för det eftersom min förkylning var mycket värre dagen efter. Dessutom efter att Anne och Ingrid utklassade Björn och mig på golfen. Dock för första gången på länge!!!!

 

På onsdagen skulle vi få soffleverans. Vi hade beställt en soffa från UK. Vi hade kollat in den på en butik här i London och beställt den till deras butik utanför Murcia. Den skulle anlända till Spanien från UK på tisdagen och den enda dagen för leverans till oss var onsdagen. Efter det var det helg tills vi skulle åka hem igen. Jag var skeptisk, två dagar och allt skulle fungera. Men det gjorde det och nu är soffan på plats.

 

Som vanligt besökte vi också vår kompis Tracy på ”hennes” restaurang i Albir, den här gången hade vi med oss Tiina o Bernt. Dom hade inte träffat Tracy på över ett år. Vår kontakt med Tracy började ju en gång för över tio år sedan när Tiina o Bernt tog oss med till hennes ställe på strandpromenaden i Altea. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag i kanonväder med god mat o dryck.

Efter att det varit lite regnigt en dag så var terrassen inte i bästa skick. Mycket sand hade kommit ner från taket och blivit kvar på golvet, framförallt i fogarna. När jag spolade rent så hörde jag plötsligt ett välbekant men mycket obehagligt ljud inifrån. Mycket riktigt så hade slangen sprungit läck igen. Det duschade rejält i sovrummet och hallen men den här gången fick jag stopp på det i hyfsad tid så det blev inte så blött. Däremot lyckades jag halka på det hala stengolvet när jag skulle in och stänga av vattnet så nu har jag fortfarande, efter en vecka, en svullen vänsterfot. Tur där också att det inte blev värre. Slangen är nu ersatt med en ny.

Vi hoppades hela tiden på att vädret skulle bli bättre än prognoserna och att vi skulle kunna pricka in en grillning på terrassen och dessutom kunna sitta ute och äta. Den finaste dagen blev onsdagen och då köpte vi våra stora favoriträkor på Carrefour. Förra året frågade dom om vi inte skulle ha lite sardiner och grilla också men då fegade vi ur. Sedan dess har vi ätit stora grillade sardiner ute några gånger så nu var det dags. Anne hade hittat på nätet om hur man rensar dem och det blev naturligtvis mitt jobb. Inte alls så svårt eller slabbigt som man kan tro. Det blev jättegott när det var klart och det var definitivt inte sista gången vi grillade sardiner. 

 

På tal om sardiner så finns det ju även små sådana. När vi en dag, på en mycket lokal bar, tog in en öl och ett glas vin fick vi en liten tallrik med grillade småsardiner på köpet. Dom äter man utan att ta bort några ben, bara tugga i sig som snacks. Nu blir det nog några sådana på grillen någon gång också.

Sedan hann vi också med att träffa några ”grannar” som vi känner till sedan tidigare men inte träffat på riktigt. Det är Ingrids son Fredrik och hans fru Jeanette och deras barn. Det är kul att inte bara prata om varandra utan att även få träffas. Ingrid o Björn ordnade så vi träffades på Placitan på långfredagen (tror jag att det var). Dom har köpt ett ställe i linje med oss kanske hundra meter västerut. Alltså ganska nära. Alltid bra att vi i vår lilla ”svenskkoloni” känner till varandra. Man vet aldrig när man behöver hjälpas åt med något.

Fredrik är för övrigt känd sedan länge av oss, långt innan vi träffade Björn o Ingrid. Han heter Eliasson i efternamn och jobbar på Radio Stockholm, just nu med ”musikplatsen” på fredagarna. Han har dessutom gjort flera uppskattade musikdokumentärer, bla en uppmärksammad serie med vår världsberömda svenska musikmakare Max Martin. Hur som helst var det ett trevligt möte även om vädret gjorde sitt bästa för att kyla ner oss, regnigt, blåsigt och kallt. Även om vädret var dåligt just då så är det ändå den här vyn vi har mestadels.

 

Så är det dags för våra fyrbenta vänner också. Den lilla, Bobin, har blivit helt galen sedan vi såg honom senast. Nu är det klorna ut hela tiden. Blodvite uppstod flera gånger och han har bara bus i huvudet. Finns inte en chans att han vill ”gosa”. Biloute däremot är som vanligt. Han möter upp oss från buskarna i trädgården så fort vi kommer till porten och kan inte komma in fort nog i lägenheten för att få sin skinka. Han ligger också gärna och sover i våra fåtöljer fortfarande. Vi märkte också några gånger att han faktiskt uppskattar buset med sin ”lillebror”. Ibland tog han till och med initiativ till lite brottning när dom var inne hos oss båda två.

 

Bobin är för övrigt inte ett dugg sugen på skinka eller liknande. Enligt hans matte så gillar han mer grönsaker och blommor. Han har verkligen hittat en favorit på vår terrass. Det är de höga taggiga kaktusarna. Han äter ”blommorna” som sticker ut. De som ibland kan se ut som ögon och näsor. Han var helt galen i dem. Vissa tuggade han i sig och vissa fick han loss och tog hem som trofeér. Jag tog en filmsnutt som är fantastisk men som tyvärr inte går att få in i blogginlägget.

 

Eftersom det var påskvecka så var det fullsmockat med folk uppe i gamla stan för palmsöndagen och hela veckan fram över påsk. Vi åt ”påskmiddag” på ”Artisterna” uppe vid kyrkan på påskafton med Tiina o Bernt och Johan o Anna. Självklart var även Ella o Vera med och förgyllde tillvaron. De har alltid en massa saker att lära Anne vad gäller telefonanvändning

 

Tidigare på påskafton hade vi spelat golf på Villaitana. Den här gången blåste det riktigt ordentligt, nästan på gränsen till ospelbart faktiskt. Några gånger hade bollen svårt att ligga still på de snabba greenerna. Tillsammans med min förkylning var det ingen bra kombination för mig. Anne har, tack och lov, kunnat spela trots sina problem med en ”frozen shoulder”. Rundan var ingen höjdare rent spelmässigt för någon av oss. Anne började med fyra par på de fem första hålen, vilket aldrig brukar hålla. Hur som helst så hade vi till slut slagit väldigt många slag men jag ledde med ett inför sista hålet. Och vem vann? Jo självklart gick Anne förbi och vann med ett slag, brutto.

Hemresan på annandagen gick väldigt bra. Lite försenade, som man alltid är, men en flygtid på 1.55 tim gör att men inte är försenad när man landar. Inget bagage och tågen i tid gjorde att vi var hemma i lägenheten i London vid 19.30 tiden.

Väl hemma hade vi hoppats på vår, men icke sa Nicke. Även om temperaturen stigit upp till tvåsiffrigt så är det blåsigt och småregnigt hela tiden. Jag spelade golf i går, tisdag, och fick lite regn i början men inte så mycket mer. Det var ändå kallt och blåsigt hela tiden även om termon stod på 12 gr. Banan är jätteblöt på sina håll så jag var nöjd med mina 33 poäng med ett antal halvmissade hål, framförallt i början.

Trots den sena våren är buskar och träd i gång för fullt. Förut har vi visat bilder på lökväxter men nu kommer den härliga blomningen i körsbärsträd och magnolior. Kameliorna har redan blommat ut och blommorna ramlar av.

 
 
Nu MÅSTE våren komma på riktigt snart, både här och hemma i Sverige. Vi kommer hem om några veckor för att fixa i trädgården inför sommaren och då vill vi definitivt inte ha någon snö kvar.
 
 

Vi får väl se om helgen kommer att innebära något som är värt att skriva om, om inte så hör vi av oss så fort det händer något. 

 

 

 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela