ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vårhelg i Gladö och lite annat.

Publicerad 2018-04-24 20:50:11 i Allmänt

Innan vi åkte till Gladö i torsdags eftermiddag/kväll så hade jag, Micke, årets första golfsociety att spela. Det var i onsdags och det var också då sommaren gjorde en visit i London med omnejd. Vi spelade på Reigate Heath som ligger en bit söderut. Jag tog bilen till Ray och åkte med honom till klubben. Det är en niohålsbana med två olika tee för första och andra nio. Jättefint ställe med ett klubbhus i centrum som låg högt och hade underbara vyer. Helt ok att spela nio hålare när det är så olika teeplaceringar.

 

När vi kom till banan såg vi att dom hade hålpipat och dressat greenerna, men!!!! det var de snabbaste greenerna vi spelat på någonsin här i UK. Som jag skrev tidigare var jag placerad i första bollen med the captain, prästen, och the vice captain, tandläkaren. Tandläkaren har jag träffat förr så vi är, mer eller mindre, bekanta. Prästen var en trevlig bekantskap. Ganska snart insåg jag att det inte var någon ide att ”vakta sin tunga”. Han använde alla ”fula” ord man kan tänka sig på en golfbana, men naturligtvis med glimten i ögat. Hur som helst så hade vi en jättetrevlig runda på en bana som alla uppfattade som svår med tanke på de snabba greenerna.

Av någon konstig anledning så var greenerna min räddning. Jag spelade som ”en gud” på och runt greenerna. Kanske beroende på att vi hade ”vår herres” tjänare i bollen. Ute på banan var inte spelet lika bra men eftersom jag missade rakt i banan så gick det bra. Jag slutade på 34 poäng och kom tvåa. Slagen av en ”bandit” som gjorde birdie på sista hålet och dessutom snodde närmast hål priset från mig. En ”bandit” är en som har för högt handicap, vilket är vanligt här. Nåväl jag surar inte för det. Jag fick ett kuvert i pris, vid middagen, och när jag kom hem såg jag att det var 25 pund i kuvertet. Bra dag på alla sätt.  Priset för golfen och tvårättersmiddag var 50 pund.

 

Dagen efter, i torsdags, var det dags att åka till Gladö igen. Nu var det sista gången för Anne innan vi flyttar hem för gott. Jag åker hem en gång till i juli innan det är dags för hemflytt. I torsdags kom dessutom sommaren på riktigt till London. När jag lämnade ”reservatet” för att åka till Heathrow var det 28 gr ute. Känns nästan som ännu mer när man är i stan. Anne och jag möttes på Heathrow efter att ha kommit med tunnelbanan från olika håll. Vi fick en bra resa utan större förseningar och landade på tid. Efter att ha hämtat ut hyrbilen och stannat vid COOP på Ågestavägen var vi hemma i huset kl 22.10.

När vi vaknade upp på fredagsmorgonen var det full sol och även om det bara var 10 gr så steg tempen snabbt. En härligt solig, nästan sommardag. Vi började med att montera upp vår utedusch. Jag vill ha den uppe när jag kommer hem i juli. Självklart hoppades vi också på att kunna duscha ute den här helgen. Jag fyllde ”tanken” med 4 gr vatten som skulle värmas upp i solen.

 

Efter det så åkte Anne till stan för att ha ett par jobbmöten angående framtiden. Själv gjorde jag ”våreldningen”, jag eldade upp grenar och ris efter att jag klippt en hel del i höstas. Bland annat den stora syrenen som växer utanför gaveln mot annexet.  Lite torrt i marken men ändå inte så blåsigt på förmiddagen. Det brann ner fort och jag fick ingripa några gånger med krattan och släcka ner gräs som tog eld några meter från själva brasan.

 
En härlig dag totalt sett. Skönt att kunna gå i shorts och bar överkropp hela dagen i mitten av april. Eftermiddagen bestod av en del småfix. Jag satte in de automatiska fönsteröppnarna i växthuset vilket inte var helt oproblematiskt. Den ena gick som vanligt lätt att skruva i men den andra krånglade. Fästet i taket släppte och behövde skruvas fast igen. Inte lätt med små skruvar och 45 gr varmt inne i växthuset. Dessutom hade kolven som ska öppna fönstret expanderat i värmen så det var bara att vänta till lördag morgon och börja om. Då gick det bra.

Sedan rensade jag kryddurnorna, krattade ur slänten mot gräsmattan, förberedde altanen för slipning genom att ta bort de trasiga lamporna som satt i trapporna. Medan Anne var på ICA Maxi på em fortsatte jag med att ställa om alla timers. Den här gången var alla lampor ok så inget behövde bytas. Det var också dags att ta ner stolarna till terrassen och förbereda grillen för säsongen. Jag märkte, som vanligt, att när man går runt i trädgården och gör något så hittar man alltid ett par saker till som måste fixas. Ska ändå bli skönt att flytta hem och börja få ordning på sakerna igen. Trots det fina vädret är det inte så mycket grönt ännu, som ni alla vet.

 

När Anne kom hem, fullastad, från ICA Maxi blev det faktiskt en uteduschpremiär. Efter en dag i solen var det jätteskönt och eftersom duschtanken varit i solen länge var vattnet ljummet. Inga problem att ställa sig under det strilande vattnet, med en liten "stänkare". Härlig känsla 

 

I lördags morse var det återigen full sol och vi åt vår frukost utanför vedboden, i solen. Härlig försmak på sommaren.

 

Vädret blev mycket bättre än vad prognosen visade, framförallt varmare men inte så varmt som dagen innan. Anne åkte till Christine för att fixa håret. Blev jättebra och jag tror att det är en av de saker Anne saknar mest, att kunna åka till Christine när det behövs.

För min del var det lövkrattning, massor av löv på den sk gräsmattan. Mest mossa och ogräs alltså. Jag krattade bakom huset och den bit som är till vänster sett uppifrån huset. Eftersom vi inte hunnit med att kratta ordentligt i höstas var det mycket löv.

 
Jag insåg snart att det var ett jättejobb, men som smart hemarbetare har man sina knep. Jag har gjort det förr och gjorde det igen. Jag tog ut gräsklipparen med uppsamlare och körde stora gräsmattan nedanför huset. Även om grannarna trodde jag var knäpp och klippte gräset så blev det helt ok.
 
 

Det var också dags för en del saker från vedboden att komma ut i trädgården. Fågeln ”Emil” från Holland, Buddhahuvudet och glasbollen är på plats i ”Ernsthörnan”. Fåret Tessie från ön Texel utanför Holland står utanför växthuset och hägern ”Reiger”, också från Holland, står vid dammen. Tessie kom tyvärr inte med på bild.

 

På lördagseftermiddagen kom Ippa och Christer förbi på fika. Ippa hade med sig hembakade saffransbullar som var så goda. Tydligen en tradition i familjen att hon bakar det för att ha till morgonfikat vid Vasaloppet på TV. Efter att dom åkt igen var det bara jag som ”vågade” duscha ute. Lite svalare men helt ok. Till kvällens middag var det säsongspremiär för grillen. Lite kryddiga korvar och halloumi stod på menyn. Tillsammans med Annes hemgjorda potatissallad var det fantastiskt gott.

Vad som dessutom var lite spännande hemma var att kommunen ”stakat ut” för vägbygget. Nu kunde vi se var på tomten det kommer att bli förändringar. Såg helt ok ut både ner mot vägen där kommunen köpt mark av oss, men också i allmänningen. där det ska bli en provisorisk bilväg under byggtiden. Vi får se om vi kommer att vara hemma när jobben börjar, troligen inte eftersom man snart kommer att börja röja och slänta.

 

Så blev det söndag och hemresedag igen. Som sagt var det sista gången som Anne lämnade Gladö efter ett kortbesök. Det var åter en solig förmiddag och varmare än vi trott att det skulle bli. Efter lite städning, kompostering, besök vid återvinningscontainers, biltvätt och lite annat småfix lämnade vi Gladö kl 12.45. Fortfarande sol när vi lämnade hyrbilen på Arlanda.

 

En härlig helg hemma vid helt rätt tidpunkt. Nu ser allt bra ut både utomhus inch inomhus. Känns bra inför återflytten. Återigen bra återresa, lift off vid 16.05 och landning på Heathrow 17.20 lokal tid. T-banan och bussen funkade bra så vi var i lägenheten före 19.30.

När vi kom tillbaka till London insåg vi hur fort det blivit grönt. När vi åkte i torsdags fanns det inte ett blad på träden i parken. Nu har alla träden fått utvecklade blad.

 

Växterna på balkongen hade också klarat sig bra efter min ”dränkning” i torsdags. Oliven har, som jag skrivit tidigare, så mycket blommor. Hortensia har blomknopp och jasminen blommar lite grand.

 

I dag, tisdag, var det åter dags för golf för mig. Jag var på plats vid 07.20 och vi slog ut vid 07.45. Även på banan hade träden slagit ut och det var nästan som en annan bana mot när jag spelade senast för en och en halv vecka sedan. Spelet var så där men jag kämpade bra och drog in 34 poäng. Jag och Ray vann återigen över Bob och John, den här gången var vann vi på 17 hålet då vi var två hål upp och ett kvar att spela. Härligt golfväder, ljummet och inte mycket vind.

Nu ser det tyvärr ut som om regnet och kylan kommer från fredag och över helgen. Vi hade planerat en tripp till Eastbourne, vid kusten, men vi bokar troligen av den eftersom det ska bli regn och 11 gr i helgen. Det får nog bli en annan gång.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela