ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Djur och natur!

Publicerad 2018-02-04 18:29:00 i Allmänt

Söndag eftermiddag och dags för mig, Anne, att sammanfatta veckan.
Jag vet att Micke gjorde en kort "mitt-i veckan-uppdatering" men han glömde ju veckans första naturupplevelse.
 
Det var redan i måndags när jag på väg från jobbet ner mot båten såg en vilsekommen räv mitt i stan. Jag jobbar ju väldigt centralt bara några hundra meter från Covent Garden och på vägen ner mot Themsen och min båt passerar jag den väldigt trafikerade Strand för att sen komma ner på Embankment som också är en väldigt trafikerad väg med två filer i varje riktning.
 
Och där - i en pytteligen trädgård/gammal kyrkogård gick en jättefin ganska stor räv omkring och markerade revir bland buskarna. Det var nästan mörkt ute men jag hann få upp kameran (telefonen) och få en bild som visar den nyfikna Mickel Räv bara nån meter ifrån mig.
 
 
Det var nästan så jag tror att om jag hade haft nåt att bjuda på hade han kommit hela vägen fram till mig.
 
Nåväl - som djurvän är jag lite kluven till hur kul det egentligen var att fånga honom på bild. Med så mycket trafik omkring sig (det här är bara 50 meter från Hotel Savoy) så är riskerna ganska stora att han ska hamna framför en bil som inte hinner stanna. Men - jag hoppas på det bästa och eftersom han var stor och fin så kanske han har lärt sig hantera Londontrafiken.
 
Resten av veckan har rullat på i maklig takt. Vi är nästan helt klara med bokslutet och alla tillhörande rapporter och istället har vi fått revisorerna på besök. De dök upp i måndags och planerar att vara på plats i två veckor (till att börja med....) och de uppdaterar sin "frågelista" till oss dagligen. De vill veta "allt"! Varför har våra imateriella tillgångar ökat, hur ser hyresavtalen ut mellan oss och de två bankkontor som finns i anslutning till våra lokaler, kopior på fakturor och vår kapitalplanering och "fan och hans moster" :-)
Bara att bita ihop och förse dem med svaren - men så skönt det ska bli när de är klara.
 
Vi hade ju en "supermåne" i onsdags. Jäklar vad fin den var och "alla" människor på båten på väg hem ville fånga en bild av den. Det här blev min bästa.
 
 
Härlig bild med den vackra Albert Bridge.
 
Igår lördags hade jag en tid hos frissan. Testade en ny salong den här gången eftersom den förra inte alltid varit till belåtenhet. Framför allt för många olika frisörer eftersom det verkar vara stor omsättning på personalen.
Här fick jag en ungersk kille med piercingar i ansiktet och skalat huvud - men han kändes ändå helt ok. Han berättade att han hade varit på kurs veckan före och kommit ut som kursetta på slingor - och det kändes ju bra att veta eftersom det var bla slingor jag gjorde. Nöjd med färgen och klippningen - men som alltid besviken på hur de fönar håret - träffade jag Micke när jag var klar. Han hade tagit bussen in till stan och mötte mig när jag var klar.
 
Vi tog oss över floden och med sikte på Borough Market. Den ligger pricis i anslutning till London Bridge där en av terrorattackerna var för snart ett år sen. Vi hade redan då tänkt besöka den populära matmarknaden men intresset svalnade rejält efter attacken. Men nu hade det gått tillräckligt lång tid för att lägga sordin på besöket.
 
Och det är verkligen en riktigt härlig marknad. Massor av mat såväl i "att-äta-format" som att köpa råvaror.
Vi köpte bröd, ost och krabbklor att ta med oss hem och eftersom det var kallt och urrigt (marknaden är under tak men ändå ganska "öppen") så tog vi oss in på en närbelägen pub för att äta lunch i värmen.
 
 
Idag söndag kommer nästa inslag i ämnet "Djur och natur". Vi tog en tur till den "kungliga parken" (en av Londons "Royal Parks") Richmond Park som ligger inte alltför långt härifrån (en svensk mil ungefär). Det är som ett slags blandning mellan naturreservat och park, lite som Djurgården fast mycket större (och inte alls bebyggt).
 
Parken är bland annat känd för en stor population av hjortar och det är klart att vi hade hoppas kunna se några. Och OM vi fick. Jag hade aldrig trott att man skulle kunna komma sååå nära dem. En flock på ett hundratal djur stod stilla och lugnt och lät sig fotograferas men precis när vi var "nöjda" såg jag en av hannarna med sin stora krona lämna sin grupp för att "skrämma bort" några alltför närgående personer. Man måste respektera djuren!
 
 
 
Nåt som jag var förvånad över var hur "små" de var. När jag sett dem på bilder tidigare har jag jämnställt dem (nästan) med älgar (ja ja - kanske inte riktigt sååå stora) eller i alla fall renar, men de är ju faktiskt mer i storlek som rådjur.
 
Igår kväll hade jag kontakt med vår spanska granne, Sophie. Tänk så lätt det är att hålla kontakt nuförtiden över sociala medier och Whats App och Messenger och allt vad det heter. Vi åker ju ner om drygt en och en halv vecka. Hon skickade en "chockerande" bild över hur kallt de har det nu. Bergskedjan bakom Altea - Bernia-bergen - ligger snötäckta en bra bit ner. Vi har sett topparna vita vid nåt enstaka tillfälle, men nu har snön spridit sig långt ner. Burr - vi hoppas verkligen att det är varmare när vi kommer ner.
 
 
Vår nya kattkompis i Altea, lilla Bobin, växer till sig och blir mer och mer "vild" enligt Sophie. Han "äter upp" våra kaktusar säger hon, men jag tror nog han har vett nog att vara försiktig. Annars kommer han få väldigt ont i munnen......
 
 
Nu är det snart dags för söndagsmiddag och i dag blir det "Karins räksoppa". Det var en soppa hon bjöd på för några år sen som efter det blivit en favorit. Den som jag tror gör den extra god är den runda smaken av räkskal som blir av att man först rostar räkskalen i ugnen. Sen är det såklart en massa gosaker i den som lök, morot, fänkål, vitlök, tomatpuré, vitt vin, hummerfond och grädde. Och innan vi hugger in på den (och några vitlöksbröd) så ska vi äta krabbklorna som vi köpte på marknaden igår. Vilken lyxig söndagsmiddag!!!!
 
 
Nu väntar en riktigt kall vecka, minusgrader framåt onsdag på nätterna. Nu är det ju så att man aldrig vet hur det blir. Vi bor på en ö så vi vet att det kan ändra sig fort. Men vi har sett att det ska bli kallt både i Gladö och i Altea också så det stämmer nog att det blir kallt här. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela