ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vårblommor och vintergolf

Publicerad 2018-01-31 15:48:12 i Allmänt

Här kommer en liten mitt i veckan rapport från vårvintern i London. Påskliljorna som var på bild i förra inlägget, som tunna pinnar, blommar nu för fullt på köksön.

 

I måndags var jag till Kings Road, på promenad därifrån såg jag de första krokusarna och snödropparna i en park. Jag kan också se från balkongen att påskliljorna ute i parken vuxit sig dubbelt så stora och har rejäla knoppar sedan förra gången de var med i bloggen.

 

Tulpanerna och pärlhyacinten, som vi köpte i helgen, är nu planterade i kruka och står bredvid julrosen och cyklamen. En fin enkel vintergrupp. Eftersom vädret nu varierar rejält från dag till dag så åkte fiberdukarna på i måndags igen. Då var det 12 gr och blåsigt men ok, i tisdags frostig morgon 1 gr men full sol och 8-13 gr på dagen, i dag onsdag 8 gr och ösregn till och från men just nu kl 14 soligt och fint. Resten av veckan lovar kallare nätter, frostiga morgnar och även kallare på dagarna.

 
I går, tisdag, som sagt frostig men vacker morgon med härlig himmel på golfklubben när ljuset kom. Riktigt vitt när vi började men helt grönt när vi kom in efter rundan.
 
 

Får se hur det ser ut på golfklubben på fredag, risken är stor att det är likadant då igen.

 

 

 

Vårbruk och lite annat

Publicerad 2018-01-28 17:54:00 i Allmänt

Så har det gått en vecka igen och eftersom det inte händer så mycket i veckorna så blir det blogginlägg på söndagarna. Som vanligt just nu så har vädret den här veckan varierat rejält. En hel del regn, börjar bli riktigt blött i markerna nu. Ännu en storm passerade och lyckades få omkull fuchsian igen. Den klarade sig bra och blev bara av med en femton cm kvist. Nyttigt med lite ”naturlig beskärning”. När jag reste upp den passade jag på att städa av lite på balkongen och upptäckte då att oliverna var klara att skörda 😊 Några stycken bara men svarta och fina. Ute i parken har påskliljorna börjat se dagens ljus sedan ett par veckor. De har dock långt kvar till blomning.

Att det inte var fler oliver beror troligen på två saker. Först att jag klippte den förra vintern så att den skulle få tätna lite, vilket den har gjort. Det andra är att vi har små tvåbenta besökare med vingar på vår balkong ibland. Våra kompisar fåglarna gör nog sitt bästa för att njuta av oliverna, de är så välkomna. Ute i parken är det för övrigt mängder av olika fåglar. Det är kråkor, egyptiska gäss, starar, tärnor, steglits, sädesärlor, koltrastar mfl. På balkongen har vi ”bara” gästats av duvor och rödhakar (robins). Duvorna gillar oliver men även talgkokosnöten i murgrönan. Rödhakarna, som är väldigt vanliga här, gillar talget.

 

Veckan har för mig, Micke, inneburit de sedvanliga gymbesöken och golfrundorna. Den här veckan kändes det väldigt bra. All time high på gymet och två golfrundor som inte var dåliga, speciellt i tisdags då jag drog ihop 39 poäng med fyra koppsnurrar där bollen inte gick i.

Sedan länge tillbaka har det varit kolmörkt när jag parkerat på golfklubben på morgnarna men sedan en vecka så börjar ljuset komma tillbaka. Det betyder också att det är ett otroligt fågelkvitter när man kliver ur bilen. Främst är det rödhakarna som välkomnar en. När vi spelar ut, ca kvart i åtta, så har det nu ljusnat så mycket så att man ser bollen, då kommer också stora flockar med gröna parakiter flygande, skränande, över banan. Troligen på väg från sitt nattviste på banan till någonstans där de tillbringar dagarna, kanske i någons trädgård där det finns mat. Ute på banan är det också full fart på de gråa ekorrarna som verkar jaga varandra för att hitta någon att göra fler ekorrar med.

Veckan gick, som vanligt, fort och helt plötsligt var det helg igen. Lördagsmorgonen inleddes med en promenad i området, före frukost. Skönt att komma ut en stund, inte så kallt och inte så mycket vind.

Som jag skrivit förr så har det också blivit en rutin att vi åker tillsammans och handlar på lördagsförmiddagarna. Den här gången var det också så att helgmaten skulle införskaffas. Då är det bra att Anne är med. På kvällen skulle vi på konsert och det blev därför en lite tidigare middag. Tonfisktartar stod på menyn. Som bilden visar så vilar tonfisken på en bädd av avocado. Härlig kryddning och en god soyasås till gjorde att det blev riktigt gott. Just nu (söndag kl 15.45) står Anne och gör söndagsmiddagen, en biffstroganoff. Doften skvallrar om att det blir gott.

 

Som sagt så var det konsert på Cadogan Hall vid Sloane Square på lördagskvällen. Ett ”coverband” som spelat Eagles låtar i tjugo år. Så mycket bra låtar och så bra band. Jag tyckte att det var bland det bästa jag hört. Alla kända låtar från Hotel California, Lyin` eyes, Take it easy, One of these nights till Desperado mfl mfl. Fantastisk konsert.

 

Eftersom vi fått varmare väder sista dagarna var det till och med läge för att ta en liten ”fösare” på balkongen när vi kom hem. Över tio gr och skönt att sitta en stund och njuta. När vi kom in slog jag på tv golfen från USA. Jag brukar inte kolla den eftersom den är så sent men när jag nu kom in i sändningen visade det sig att Alex Noren från Haninge låg bra till. När rundan var klar så ledde han med ett slag. Måste nog titta i kväll igen.

 

I dag, söndag, åkte vi till plantskolan på förmiddagen, dags för lite vårbruk som rubriken antyder. Vi ville byta ut en cyklamen vi har på balkongbordet och i stället köpa en primula. Kul med lite vårfärger. Självklart kunde vi inte låta bli att köpa några lökblommor också, två små krukor med tulpaner och en pärlhyacint. Jag måste bara komma på hur vi ska plantera dom.

 
Nu var cyklamen inte slut på något sätt utan efter att jag rensat ur den i veckan så mår den jättebra och har massor med knoppar. Den fick därför en plats bredvid vår gamla julros som blommar med några små vita blommor.
 
 
 
Vid plantskolan ligger ett fängelse, Jag blev lite imponerad över den gamla byggnaden redan första gången vi såg den. Den ser ut lite grand som urtypen av ett gammalt fängelse och det är fortfarande i drift. I dag passade jag på att ta ett par bilder från plantskolan mot fängelset. Taggtråden är inte vid fängelset utan sitter på staketet till plantskolan. Men den passar väldigt bra i bilden.
 
 

På plantskolan passade vi på att kolla på stora krukor, det gäller att vara ute i tid. Vi ska inte flytta hem förrän om sju månader, vad vi vet nu. Men om vi hittar något som ser bra ut och som har bra pris så gäller det att passa på. Vi har ju flyttbil som vi brukar säga när vi hittar något vi vill ha. Några fina krukor till altanen i Gladö skulle inte vara fel.

 

Efter att ha landat hemma och lämnat växterna så bar det iväg med bussen till Kings Road. I går var vi lite tidiga till konserten så Anne gick in på en bra skoaffär där det var rea. I dag var det således dags att åka och köpa skorna som hon hittat. De hade kostat 175 pund och var nu nedsatta till 75 pund efter att ha varit på 95 där emellan. På väg hem blev det en lätt lunch på en favoritpub på Kings Road där vi delade på en nachotallrik med pulled pork. Ute var det riktigt skönt, solen tittade fram och bjöd på lite vårkänsla. Hemma stod termometern på 16 gr på balkongen, även om den värmts upp av solen så ger det hopp om en kommande vår.

 

Ja ja, även om man tycker att det inte hänt så mycket så blir det ändå en del saker uträttade. Nu ser vi fram emot en god stroganoff och sedan får vi se vad som händer nästa vecka. Troligen det vanliga, jobb för Anne, golf och gym för mig. Vi hoppas självklart på bra väder men prognoserna visar på kallare och på tisdag morgon, min golfmorgon, så kan det bli ner mot nollan när vi ska ut.

 

 

 

 

 

 

Fyyy vilket väder!

Publicerad 2018-01-21 16:54:00 i Allmänt

Den här helgen tror jag hellre vi hade varit i snöiga Stockholm. Här har vi nu haft två dagar med oavbrutet regn och idag dessutom med inslag av snö.
Alltså ganska kallt regn - det har varit mellan 2 och 5 grader - men känns som mycket kallare. Tack ock lov ska det bli bättre och redan i natt ska temperaturen gå upp mot nästan 10.
 
Det tråkiga med sånt här väder är att man ju inte har lust att göra nåt direkt. Att gå ut och promenera känns allt annat än lockande och vi hade inga behov av shopping heller så det blev en TV-helg med mycket Vinterstudion och golf. Dvs inga nya steg att samla på sig på min "Fitbit"-klocka. Varför jag kom att tänka på den är för att jag idag fick  "2017 årsstatistik" från dem. Sen jag köpte klockan strax före midsommar förra året och fram till årsskiftet har jag enligt dem gått motsvarande 23 maratonlopp!!!! Visst låter det mycket - och då har jag ändå ett ganska lågt mål på 8000 steg per dag, 
Nu borde jag alltså satsa på över 50 "lopp" 2018 men dessvärre har klockarmbandet gått sönder så jag får inga nya steg noterade innan jag åtgärdat det. Bäst att skynda på med armbandsbyte alltså.
 
En tur gjorde vi i alla fall ut igår i samband med att vi skulle åka och handla och det var att vi var och tittade på en ny soffa till Altea.
Den nuvarande soffan har aldrig varit ett förstahandsval utan mer ett akut behov som behövde lösas när vi köpte lägenheten. Soffan som gubbarna lämnade efter sig visade sig ju vara sönder i såväl botten som helt utsliten och sönderblekt i tyget. Så då köpte vi en liten svart soffa i fuskskinn. Den hade tack vare att den var ett utställningsex dessutom redan vid köpet några små skador på sig. Och den har dessutom aldrig varit skön att sitta i.
Men den var billig och därför känns det inte svårt att nu ersätta den med nåt vi verkligen vill ha.
 
Jag hade vid googlande hittat en stor engelsk soffbutik som även har butik i Murcia-trakten. Så för att inte behöva offra semestertid med att åka dit när vi är i Altea åkte vi till en av deras butiker här i London. Och så hoppas vi att om vi hittar "rätt" soffa så kanske man kan beställa den över nätet eller telefon.
 
Vi måste ju tänka på att inte köpa en för stor och klumpig soffa utan en som matchar Och vi tror att vi kan ha hittat den ......
 
 
Vi får väl tänka på saken och mäta ordentligt när vi kommer ner till Altea nästa gång innan vi bestämmer oss.
 
Vädret i Stockholm - ja vi fick faktiskt nyss en bild från vår granne Rolle. Han hade passat på att ta en vinterbild på vårt hus. Taget från allmänningen när han var ute och gick med Cindy.
Nog ser det litet mysigt ut ändå måste jag medge. Jämfört med hur det såg ut i julas när allt var grått och trist.
 
 
Men det ser också kallt ut. Men det är det ju här också - fast en mer fuktig/råkall kyla. Tur man kan värma sig med en kopp kaffe - nu med ett gott mjölkskum från mjölkskummaren från Nespresso som vi köpte förra helgen.
Och som lite "extra bonus" lite chokladpulver på toppen. 
 
 
 Apropå Altea - visst går tiden fort. Snart (???) är januari slut och vi kan se fram emot en långhelg i Altea igen i mitten av februari, Just så här års är längtan dit extra stor. Och längtan efter våren såklart. Jag längtar så efter att inte behöva gå både till och från båten i mörker. Men det blir ju faktiskt märkbart ljusare vecka för vecka. Det som hindrat ljuset sista tiden är vädret. Är det regn och moln så är det självklart mörkare ute.
 
Men tills det blir dags för lite ledigt får vi roa oss med annat och det ska vi göra bland annat nästa helg. Då ska vi på en konsert igen. Den här gången en "Eagles-konsert"! Ja inte de äkta Eagles såklart utan en grupp som spelar covers på deras låtar. Ser fram emot Hotel California och andra sköna 70- och 80-talslåtar.
 
Konsert leder mig in på teatrar och i fredags när jag gick från jobbet då var det rena kaoset i teaterkvarteren i West End där jag jobbar.
Det var "Black Cab" (dvs de classiska engelska taxibilarna) som gått samman och genomförde veckans femte protestaktion mot Uber genom att blockera kvarteren med stillastående taxibilar.  Protesterna har utförts på olika ställen under veckan och i fredags var det alltså i mina jobbkvarter, Tur man inte skulle ha tag i en taxi den kvällen.....
 
Nu ska jag faktisk lägga en timme på jobb. Jag som annars tycker jag har ett ganska behagligt  jobbtempo här har haft en ganska körig vecka och jag har lovat ha en sak klar till ett möte måndag morgon. Så bara att ta tag i det alltså. Och veckan därpå kommer externrevisorerna in. De kommer att sitta hos oss ca två veckor och gå igenom "all" vår redovisning. Puh! Men det är bara att bita ihop och svara på alla frågor och serva med allt de vill se. Men det ska nog gå bra - jag är inte orolig.
 
Ikväll blir det fisksoppa - perfekt middagsmat i det här urriga vädret!
 
 
 

Ännu en januarivecka.

Publicerad 2018-01-14 18:28:00 i Allmänt

Som vi skev förra gången så händer inte så mycket den här tiden. Lite småruggigt väder tycker vi, 5/6 gr och mulet, vissa dagar dis och dimma. Men även en del solglimtar. Känslan är dock ofta inte mer än 2/3 gr. Även om temperaturen är likadan på nätter och dagar så får fiberduken ligga på växterna på balkongen. Man märker att dom blivit härdade, fuchsian och pelargonerna har fått hårda blad som lätt går av när man går emot dem. Det dröjer nog till slutet av februari innan vi kan räkna med varmare vårväder.

Här är något som Anne ser varje dag hon åker båten till och från Embankment i centrala London. Hon har nu kollat vad det är. Det är ett stort minnesmärke som heter ”Cleopatra's Needle”. Engelsmännen fick den till minne av Lord Nelsons seger vid Nilen år 1819. Det sägs att engelsmännen först tackade nej till den om inte egyptierna stod för transportkostnaden. Det är alltså en pelare som vaktas av sfinxar. 

 

Precis som ni säkert gör i Sverige så längtar vi också efter ljuset. Här är det nu ljust till lite efter 16.30. Men mörkret och diset ihop är inte kul. Dessutom är det väldigt skumt när vi slår ut på golfklubben strax före 8 på morgnarna. I fredags såg man inte var bollen landade på de två första hålen. Men vi vill vara först i spåret för att undvika att hamna bakom de ”riktiga seniorerna”. Bilderna nedan visar en disig kväll när jag mötte Anne vid båten.

 

Däremot kan man redan så här års se att vissa träd och buskar börjar vakna till liv. När jag var ute och gick i veckan såg jag några, typ körsbärsträd, som redan blommade. Några buskar har också redan fått stora knoppar. Dessutom doftar det jasmin utanför vårt hus och i dag kunde vi konstatera att det är en buske med smala, mörka läderartade blad som fått små vita blommor vilka doftar jasmin.

 

Förutom det så är det full fart på djurlivet, ekorrarna försöker hitta någon att para sig med, räven hörs ibland på nätterna, gäss och svanar har börjat röra på sig, förmodligen norrut och stararna har kommit till parken. Full fart med andra ord.

I går, lördag, var det golftime för oss båda igen. Jag hade spelat i fredags i ungefär samma temperatur utan att frysa, men då var det ingen vind alls och lite smådisigt. I går var vädret lite klarare och en lätt sydostlig vind gjorde att det kändes betydligt kallare. Anne har fortfarande ont i armen/axeln och har svårt med slagen. Vi var ganska frusna när vi kom hem efter att ha varit in och handlat på vägen hem.

För mig är det betydligt bättre med golfen. Jag har spelat på, eller bättre än, mitt handicap sedan före jul. Jag väntar fortfarande på att klubben ska ge mig ett högre handicap efter mitt dåliga spel förra årets sista sex månader, men jag får nog svårt att få igenom det med mina spelkamrater så länge jag spelar så bra som jag gör just nu. Man skall dock tänka på att vi på vintern i alla lägen får göra ren bollen och lägga den tillrätta när man är på fairway. Hur som helst är det kul att slå bra slag och klara handicap 10.

 

I dag tog vi en promenad upp till Kings Road varifrån vi tog bussen ner till Sloan Square. Målet var varuhuset ”Peter Jones”. Lite som en blandning av NK och Åhlens. Vi köpte en mjölkskummare till vår Nespressobryggare. Dom har det på Annes jobb och hon har blivit ”frälst”. Vi har precis invigt den och det var faktiskt godare än jag trodde.

 

Från varuhuset promenerade vi Kings Road tillbaka för ett lätt lunchstopp på puben ”Chelsea Potter”. Där var vi senast när Magnus och Gunilla hälsade på. Det blev en ”chickenplate” att dela på. Lite blandade kycklingbitar, lökringar och pommes. Därifrån tog vi bussen igen men klev av och gick sista tjugo minuterna hem. När vi väntade på bussen hälsade vi på en hund som hade en ”pälskrage” som var som en liten lejonman. Under promenaden såg vi fler och finare körsbärsblommor.

 

Innan vi gick iväg i förmiddags så förberedde Anne kvällens middag, Borstjsoppa. Ska bli gott när man är lite frusen.

 

Höll på att glömma bort att vi på väg hem köpte nya blommor till köksön. Nu blev det hyacinter.

 

Det var allt för i dag. 

Oxveckorna igång.

Publicerad 2018-01-07 19:11:00 i Allmänt

Så är den tunga starten på 2018 igång, oxveckorna när det fortfarande är mörkt och det inte händer något speciellt. För oss började det med storm. Natten mellan den 2 och 3 januari slog det till ordentligt. Jag, Micke, stöttade krukorna på balkongen intill varandra så inte skulle blåsa omkull men glömde hängpelargonen som står lite högre upp. Under natten sa Anne att hon hört en smäll och mycket riktigt hade krukan hasat ner mot vädringsstället och en fylld vattenkanna för att sedan stanna lutandet mot fönstret. Krukan höll men pelargonen krossades. Pelargonerna på balkonggolvet klarade sig helt oskadda. Nytt inköp planerades till lördag.

 

Veckan fortsatte sedan regnigt och blåsigt. Min golf som var dagen innan stormen blev ändå 14 hål innan det började regna ordentligt och vi gick in. Även om det regnat och blåst så har det inte varit så kallt, runt 8/10 gr om dagarna och inte mycket kallare på nätterna.

Som sagt så händer inte så mycket den här tiden utan vardagarna rullar på. Anne har bokslutsvecka så hon har lite att stå i, men det flyter på bra och hon är hemma i vanlig tid på kvällarna. För min egen del flyter det också på som vanligt med golf, om vädret tillåter och banan är öppen, den stängde faktiskt en dag pga allt regn. Gymet får sin beskärda del och resten av tiden går åt till det vanliga hemarbetet.

När vi planerat helgmaten insåg vi att det skulle bli mycket kyckling från torsdagskvällen och framåt. Kycklingsallad, kycklingwok, kyckling på kalkonvis och till slut en lite annorlunda kycklingsallad. Vi hade planerat kalkon till helgen men eftersom det inte fanns på Sainsbury så fick det bli en stor kyckling som Anne gjorde i ugnen. Till den åt vi surkål, vitkål och sötpotatis. Självklart gjorde Anne en jättegod sås till det hela. Det var så gott, i går lördag, att vi tar resterna i dag. Den något annorlunda kycklingsalladen får därför vänta till i morgon. Med något annorlunda menas att det är ett Jamie Oliver recept med asiatisk touch. Kyckling fem dagar i rad alltså men på fyra helt olika sätt.

 

I går hade vi bilutflykt. Vädret hade nu ändrat sig, det blir kallare och vinden vände från sydväst till nordost på en timme under natten. Nu gjorde det inget eftersom vi inte planerat någon golf eller andra uteaktiviteter. Kundvagnen styrde först kosan mot IKEA i Croydon. Ljus stod på listan men som vanligt fyllde vi påsen och på kvittot stod ca 45 pund. Från IKEA åkte vi till plantskolan för att ersätta den krossade hängpelargonen. Det blev en fin liten lavendel som passar perfekt på samma plats.

 

Sista stoppet, efter tankning av kundvagnen, blev på Sainsbury för det numera sedvanliga, ”Annebesöket” lördagar på Sainsbury. Skämt åsido så skulle vi leta kalkon, hur det gick har vi redan berättat. När vi väl kom hem var klockan redan 15.30 så det blev en stund framför TV´n innan middag. Till middag åt vi som sagt den härliga ”kalkonkycklingen” samtidigt som vi tittade på Stjärnorna på slottet.

I dag, söndag, var det dags för ett besök på det stora köpcentret Westfield igen. Vi tog London overground två stationer, normalt sett åker vi tre men den här gången gick vi sista biten. Härligt promenadväder med klarblå himmel. Lite kyligt i luften men när man kom undan vinden var det skönt. Det var dessutom en väg vi aldrig gått förut. Där fanns en del ”fina” hus och en del "charmiga hus”.

 

Målet för vårt besök var i första hand Nespressobutiken för att köpa kaffekapslar. Förutom det så var vi in på Zara Home för att köpa lite tvål och dofter till badrummen. Väl inne i butiken fick Anne helt plötsligt feeling för nytt överkast till Altea, det gamla har faktiskt gjort sitt. Vi hittade inget som passade men på en butik mitt emot, White Company, hittade Anne ett snyggt överkast på rea. Det slog vi till på tillsammans med två passande kuddfodral. Nu har vi redan lyckats fylla ett handbagage till resan i mitten av februari. Bilden visar när vi provade överkastet och kuddfodralen på vår säng här hemma.

 

På vägen hem gick vi runt kvarteret nere vid Themsen och där låg ytterligare en båt målad i brittiska flaggans färger. Vi har tidigare sett två andra men den här var ”ny”. Vi har ibland undrat vem som har en sådan båt. Men för någon månad sedan såg jag en trailer för en serie på TV där en av båtarna var med. Troligen ett bolag som hyr ut dem till olika event alltså.

 

När vi kommit hem var det fortfarande klarblå himmel och ingen vind på balkongen. Solen låg på rakt in så vi tog ut varsin kopp kaffe och satt en stund i det härliga vädret.

 

Nu får vi se när vi återkommer. Som sagt så händer inget speciellt den här tiden men vi hör av oss igen så fort vi fått ihop lite bilder som går att berätta något om.

 

Gott Nytt År 2018

Publicerad 2018-01-01 15:24:00 i Allmänt

Idag, nyårsdagen, är det jag Anne som sitter bakom tangentbordet.

Jag hade en lika lugn som kort arbetsvecka och det var lugnt inte bara på jobbet. Hela stan låg öde kändes det som, i alla fall i de kvarteren där jag jobbar. Hade man gett sig upp till butikerna kring Covent Garden (eller än ”värre” Oxford Street) hade det säkert varit samma kaos som vilken mellandagsrea som helst.

Men redan på båten var det löjligt lite folk och vi var totalt 4!!!! personer inklusive mig både på torsdag och fredag morgon. Och då tog jag ändå den ”sena” morgonbåten som går 7:28. Hade jag tagit min ordinarie tur hade jag väl varit helt ensam……

På eftermiddagarna är det däremot inte tomt på båten, tvärtom märks att det är turister i stan och båtarna som går mellan London Eye och Towern och vidare till Greenwich har varit så fullsatta på kvällarna att alla som köade inte ens fick plats på båten utan de fick vackert vänta på nästa tur.

Jag fick min nya jobbtelefon precis innan vi åkte till Sverige och julledighet och den nya som är en Iphone (mitt livs första – jag har ju alltid hållit mig till Android) har en sån fantastisk kamera! Jag är helt imponerad över vilka skarpa bilder man kan få till. Självklart måste jag lägga lite mer tid på att lära mig när man använder de olika varianterna men det kommer nog.

I fredags gick jag lite tidigare från jobbet och kunde därmed ta kvällens första båt som går mot vårt håll och visst är det skönt när man ser att det finns lite ljus på himlen när klockan ändå närmar sig halv fem på eftermiddagen.

 
Nu ska man i ärlighetens namn veta att fredagen inte började särskilt ljust. Tvärtom vräkte regnet ner när Micke i vanlig fredagsordning steg upp för att vara redo på golfbanan före kl 8. Hans spelkompisar hörde av sig och bokade av och Micke insåg även han att det här regnet inte skulle sluta i första taget.

Men eftersom han var uppe och påklädd åkte han i alla fall ut, han hade ”stämt träff” med kanslisten för att prata om förlängning av medlemskapet in i 2018. Väl där ute såg han massor med andra gubbar som skulle ut och spela tävling, men i efterhand visade det sig att banan stängde på grund av de stora vattenmassorna.

Lördag morgon började jag med en liten ”stavgång” på 40 minuter. Hoppas på att det kan bli ett nyårslöfte som går att hålla…… Varmt ute ca 12-13 grader men en vind som inte var att leka med. Att gå med stavar är ju inte helt ovanligt i Sverige men här ser man det aldrig – och mycket riktigt mötte jag en karl på promenad (utan stavar) som frågade vad stavarna var bra för……

Efter frukost och dusch drog vi till Sainsbury för att handla nyårsmaten, ja allt utom kött. Vi hade bestämt att vi ville äta ”Venison” vilket väl är det närmaste rådjur man kan komma i det här landet. En typ av hjortkött är det i alla fall.

Inte långt från Stamford Bridge ligger nämligen vår ”marknadsgata” där förutom mängder av frukt och grönsaker säljs även finns riktigt bra fisk- och köttbutiker. Så ”slaktaren” fick ett besök, det var bara att ställa sig i kön som ringlar från gatan och in i den lilla butiken. Tyvärr hade dom ingen ”venison” på lager – det skulle vi behövt förbeställa – så vi fick swappa den mot oxfilé istället.

Åter igen hade vi (utan att veta om det) planerat in en av matchdagarna för Chelsea så vår lilla publunch som vi hade tänkt oss fick nöja sig med att bli öl och vin i PLASTGLAS. Pubarna är så fulla med folk på matchdagar så de hinner inte servera mat och eftersom många säkert tar med sig glaset när de går till matchen så var det alltså plastglas som gällde.

 

Men det var bara att gilla läget dvs dricka ur sitt plastglas och sen ge sig av hemåt för några små crostinis till lunch. Kvällens middag skulle nämligen bli hemgjord Pytt i Panna (gjord på julskinka!) och då vill man ju inte vara för mätt.

 

Sen vi flyttade från Sverige har vi (eller Micke om jag har jobbat) haft som nyårstradition att spela golf. Det är ju ett trevligt sätt att komma ut och få lite luft innan den långa nyårskvällen tar vid. Vi hade en tid bokad och hade därför följt den minst sagt svajiga väderprognosen dag för dag.

När vi vaknade igår morse såg det minst sagt ut som om golfen skulle bli inställd. Regn och blåst men enligt våra väderappars radarbilder såg det ändå ut som om vi skulle kunna komma ut vid 11-tiden som planerat. Så vi laddade med en ägg- och baconfrukost och drog iväg. Och vi behövde inte köra länge innan regnet hade upphört.

Väl framme på klubben uppstod dock lite andra problem. Klubben hade under natten drabbats av skadegörelse på banan. En stor traktor (av hjulspåren att döma) hade kvaddat stora delar av övningsgreenen och staketet som inramar densamma.

Och även ute på banan hade man gjort stor skada på det 12:e hålet. Hela greenen förstörd och den nybyggda fina greenbunkern helt sönderkörd. Och likaså ett antal träd på banan som hade mejats ner eller dragits omkull. Traktorn hade också kört över ytterligare någon green och tee, dock utan att förstöra helt. Jättetrist att se.

 

Men vi kunde i alla fall spela och på 12:an hade man redan hunnit öppna upp en provisorisk green. När vi åkte därifrån var polisen på plats och tog emot anmälan och inspekterade skadorna och tydligen har man kommit fram till (övervakningskameran hade fångat en del på film) att det var samma traktor som senare hade använts vid IKEA i Croydon för att dra ut en bankomat ur sitt fäste. Man kanske hade tagit vägen över banan för att inte väcka uppmärksamhet och samtidigt passat på att testa styrkan genom att köra över några träd. Känns ändå skönt att kunna tro att det inte var ren skadegörelse och att det i sådana fall funnits en risk att man skulle komma tillbaka. 

Vi fick en till största delen underbar runda med 12 grader och milda vindar. Det var först på de sista två hålen som några regndroppar kom för att sen (när vi redan var i bilen på väg hem) övergå till ett rejält regn.

Väl hemma var det till att börja förbereda kvällens middag. Det blev hummerstjärtar till förrätt. De var köpta i fryst skick och tillagades i ugn med ett gott chili- och limekryddat smör.

Och till oxfilén blev det en päronchutney och en rödvinssås (tillagad enligt recept av Leif Mannerström dvs inget socker utan bara rödvin och fond som kokar ihop med schalottenlök och kryddor) och så Hasselbackspotatis till det.

 

Nån efterrätt orkade vi inte!

Faktiskt är det så att Hasselbackspotatis är väldigt populärt här i London. Det ser man ofta i olika recept och menyer. Undrar om de vet att namnet härstammar från en gammal stockholms-krog???

En lugn nyårsafton med andra ord men med de klassiska attributen som hos så många andra; champagne, hummer och oxfilé.

Idag är vi klassiskt nyårs-dags-slöa och tittar på TV (just nu backhoppning) och vi har åter en grå och helmulen dag ute. Det kom några regndroppar för en stund sen men just nu uppehåll och 8 grader. Vi måste väl ta en lite tur ut innan det blir mörkt så vi får lite frisk luft. Jag ser just nu lite roddare ute på Themsen – de kör väl sin klassiska nyårs-dags-rodd kan jag tänka mig. Allt för att ge oss soffpotatisar lite dåligt samvete.

Imorgon tillbaka till jobbet igen – nu mitt andra årsbokslut på Heartwood. Det här året lite mer cool eftersom jag nu vet vad som gäller. Och så börjar vi längta efter våren – vilken säkert låter vänta på sig – och däremellan nån Altea-resa. Den närmast förestående ligger i mitten av februari. Fram till dess är det bara att trampa på i ekorrhjulet.

Efter korrekturläsningen har också himlen lättat upp och solen tittar nästan fram mellan molnen. Det ser dock ut att bli kortvarigt eftersom det ser mörkt ut västerut igen. Nu när bilderna är inlagda är det mulet igen. Så är det i det här landet, snabba kast. 

 

 

 

 

 

 

 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela