ohlssonsiamsterdam.blogg.se

Dagbok för våra år i Amsterdam & London.

Vinterhelg i Gladö

Publicerad 2018-03-05 17:07:00 i Allmänt

I slutet av förra inlägget skrev jag att vi undrade om vi skulle komma iväg till Sverige eftersom vädret var dåligt både här i London och i Sverige. Ovädret här i England tog en paus i torsdags och i Sverige verkar det som att det värsta tog slut i onsdags. Frågan är om vi hade åkt till Gladö om vädret i tisdags och onsdags hade fortsatt på torsdagen. Här i England var dock fortfarande många flyg inställda i torsdags, men de skulle gått till Irland, Skottland, norra Wales och kanalöarna. Så här såg det för övrigt ut utanför Annes jobb förra onsdagen.

 

Den här gången skulle vi åka tidigare än vanligt, 13.10 från Gatwick. Där är det ofta förseningar, inte så långa men ändå. Så var det också den här gången. Förutom den förseningen som var redan när vi kom till Gatwick så fick vi den här gången sitta länge i planet och vänta på passagerare från ett försenat Norwegianplan från Orlando. Svenskar som hade anslutning hem till Stockholm från London. När vi till slut kunde taxa ut, försenade, så fick vi dessuotom stå och vänta på banan tjugo minuter eftersom vi, troligen, missat vår plats i luften.

Nåväl, eftersom vi hade tidig starttid så var vi ändå hemma i Gladö ca 19.15 och då hade vi hunnit med att stanna på COOP Ågestavägen för att handla det nödvändigaste. Hemma i Gladö var det kallt, minus 15 när vi kom. Inne var det inte så farligt kallt eftersom vi haft lite högre värme på efter vårt julbesök. För första gången på över tre år kunde vi nu åka vår ”vanliga” väg in i området. Långa backen upp har varit klar ett tag men nu har man även öppnat från badberget och upp till oss. Skönt att slippa omvägen.

Det enda problemet var att vattnet till badrummet hade frusit. Vår kabel från pumpen till köket har värmekabel men det korta röret som går upp till badrummet har inte det. Det var alltså bara för mig att krypa in under huset med värmare. Inte kul i mörkret och kylan men vad gör man. Liggande på rygg med 40 cm utrymme fick jag fram en kupévärmare som löste problemet på en timme. Skönt att sedan komma in och tända en brasa i kaminen. Så här såg jag ut när jag kom in från kylan med min ”fina” Amsterdammössa som gjorde premiär. Anne hade då fixat till allt inne i huset. 

 

Ute var det vintervackert med mellan 30 och 40 cm snö. Vår hustomte, Bror, hade gjort ett bra jobb med sin snöslunga så det var inga problem att ta sig fram.

 

I fredags morse var det minus 11 men det steg snabbt till behagliga minus 4 ju längre dagen gick. Anne var på möte med personalavdelningen i stan. Det är förberedelser inför vår återkomst i höst. Vi kan faktiskt säga att vi redan börjat räkna ner lite. För min egen del var det på fredagen lite småfix. Eftersom Bror gjort ett bra jobb behövde jag inte tänka på snöröjningen. Tur var väl det eftersom min snöslunga inte ville starta. Det viktigaste var nog att jag kompletteringsisolerade vattenledningen upp till badrummet och dessutom kollade att tanken inte hade frusit, sk ”skitjobb”.

Självklart var jag också inne i växthuset och kollade, Skönt att se att allt var ok. Bror hade skrapat snön från taket så det var ingen fara för ras. Nästa gång, april, kan vi nog börja se att det börjar hända saker där inne.

 

I lördags morse kom också solen vilket gjorde att de 11 minusgraderna snabbt steg uppåt. Det var ett härligt takdropp. Vi märkte att det droppade på ganska bra så fort det blev lite ljusare på himlen. När solen kom blev det ännu finare. Våren närmar sig!!  På förmiddagen kom också  Rolle och hans hund Cindy in på en fika.

 

Anne åkte till Christine för att fixa håret. Efter det var det ICA Maxi som gällde för henne. Själv klippte jag våra två äppelträd och gjorde lite annat småfix som att fylla på ved inne i vedboden. Man vet aldrig, det kan vara kallt i april också och då är det skönt att kunna elda på lite. På eftermiddagen gick jag över till hustomten Bror och tog en fika. Kändes bra att visa lite uppskattning med en flaska vin eftersom han ändå gör att sådant bra jobb när det behövs. Det är dessutom kul att få höra lite "nyheter" om vad som pågår i området. Både Bror och hans sambo Mia har ett stort kontaktnät och är aktiva i föreningen. 

 

Till middag hade vi planerat att äta färska räkor, som vi alltid brukar göra när vi är hemma. Utomlands, i alla fall där vi varit, finns inte räkor som är kokta på det sättet som svenska är. De smakar oftast ingenting. Nu blev det tyvärr inte så eftersom Maxi inte hade färska räkor kvar när Anne kom dit. Det fick bli lite rökta räkor och en hummer i stället. Inte fy skam det heller. Speciellt inte efter en solig och fin vinterdag.

 

När vi vaknade i går morse, söndag, så var det återigen minus 11 gr ute. Men även då så steg temperaturen ganska snabbt. Vi skulle åka tillbaka ”hem” till London på eftermiddagen så vi hade inget speciellt inplanerat. Det blev en klassisk Vasaloppsmorgon/förmiddag. Frukost framför TV och sedan Vasaloppskoll hela förmiddagen. Anne undrade hur man kan utsätta sig för något sådant som att åka Vasaloppet. Jag sa inte så mycket men eftersom jag sprungit några ”maror” så kan jag förstå tjusningen i att få åka i mål i Mora.

I övrigt blev det som vanligt lite småfix. Packning av det som vi köpt för att ta med till London, det var räkost, kaviar, knäckebröd och lite annat. Jag passade också på att lägga ut överblivet bröd till småfåglarna men också ett gäng skurna äpplen till rådjuren. Man ser tydligt att dom fortfarande har sin rutt över vår tomt på samma sätt som dom alltid haft.

Vid 13 tiden var det så dags att lämna Gladö för den här gången. Nästa gång vi kommer är i april då det är eldningsvecka. Jag har samlat en hel del ris att elda. Då blir det också perfekt att städa upp på tomten, rabatter och buskar inför den riktiga våren.

När vi åkte var det bra väder och dessutom en bra väderprognos för London så vi trodde att hemresan var ”a piece of cake”. Oj så fel vi hade. När vi kom till Arlanda i god tid var planet, redan då, försenat en timme. Självklart blev det ytterligare ca en halvtimme innan vi var iväg. Ingen fara dock eftersom vi åkte så tidigt tyckte vi då.

Flygningen tog 2,20 tim, inte det snabbaste alltså. När vi landade tyckte jag att vi taxade åt fel håll hela tiden. Det är svårt att veta eftersom Gatwick är stort och jag fortfarande inte fått grepp om hur det ser ut därute. Jag hade dock rätt i mina misstankar. Vi stannade till slut i helt motsatta ändan av flygplatsen mot var Norwegian har sina gater. En lång väntan i planet på att en trappa kom fram och sedan ner i en buss som körde oss runt hela flygplatsen och in till gaten där vi skulle kommit.

Ja ja vi var fortfarande i god tid tyckte vi. Kanske bara en timme sena utifrån tidtabellen. Så kom vi till passkontrollen. Inte mycket folk alls såg det ut som. Men!!!! alla automatiska kontrollerna var stängda och i övrigt var det tre luckor öppna. Men hallå! Gatwick är en storflygplats, hur tänkte man där. "oj det kommer passagerare" Nu tog det bara några minuter innan man öppnade de automatiska passkontrollerna så där gick det till slut hyfsat i alla fall.

Vidare till bagagebandet. Eftersom planet stod i andra ändan av flygplatsen så förstod vi att bagagevagnarna skulle ta lång tid på sig att köra till där vi var. Mycket riktigt så tog det en bra stund innan bagaget kom på bandet. Vi var fortfarande på gott humör eftersom vi åkt i god tid. Nu var det ju ”bara” tågresan hem kvar. Jag skojade med Anne och sa något om att när precis allting annat strulat så skulle det inte förvåna mig om det inte går några tåg.

Skulle väl aldrig ha sagt det för när vi kom till stationen så var det bara streck på alla tåg mot centrala London. Mycket riktigt så var alla tåg mot London inställda pga banarbete. Det var bara att ”checka av” att även sista biten strulade. Vi tog oss ut mot ersättningsbussar som tog oss till en järnvägsstation tjugo minuters bussresa från Gatwick, Redhill. Där stod ett tåg som naturligtvis blev ”smockfullt", folk med allehanda bagage. Tåget var, som jag kallar det för, ett "mjölkpallståg". Det stannade på betydligt fler stationer än det vi brukar åka med. Men återigen så höll vi humöret uppe och insåg att vi bara skulle bli ca tre timmar senare hemma än vad vi hoppats på. När vi till slut ramlade in i lägenheten så var klockan ändå bara 21.30. Kunde varit värre om vi kommit mitt i natten utan vare sig tåg eller bussar. Som jag brukar säga ”man får inte vika ner sig”. Det gäller att gilla läget men det är tufft när varje moment i en resa strular lite grand.

I dag är det måndag igen och Anne tog båten till ”gruvan” i morse. Själv drog jag på mig en vinterförkylning i Gladö så jag vilar från gymet i dag och har ställt in golfen i morgon.Banan öppnade i dag igen efter att ha varit stängd pga vinter i nästan en vecka. På förmiddagen i dag ”tömde” jag balkongen. Fönsterputsning på gång och den här gången såg jag till att dom kunde komma åt glasräcket och fönster vilket vi missade förra gången eftersom vi var bortresta. Det blev jättefint när det var klart och då kunde jag passa på att städa balkongen lite också.

 

Jag passade också på att ta bort fiberduken som suttit på växterna ett antal veckor eftersom det nu blir varmare igen. Tyvärr har fuchsian och pelargonerna tagit stryk av minusgraderna. Man får ta det goda med det onda, nu fick jag klippa och rensa lite i dem vilket gör att de kommer att må jättebra när värmen kommer. För övrigt så hade jasminen börjat blomma under fiberduken. Tidigare så har det kommit knoppar som torkat bort. Med lite värme så kommer också den härliga doften från jasminen. Doften är samma som den man känner från de stora jasminerna i bland annat Altea. dit, för övrigt, vår nästa resa går veckan före påsk.

 

I kväll ska vi på whiskyprovning. Anne hittade detta i samband med min födelsedag. Det blev min ”födelsedagspresent”. I dag är det alltså dags. Det är ett whiskymärke som har en timmes provning och lite information om deras olika sorter. Ska bli intressant att jämföra med de provningarna jag varit på tidigare. Jag får väl återkomma med resultatet i nästa inlägg.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela